Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj mali vrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Moj mali vrt

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 891011>
Korisnik
Poruka
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2021 u 09:37
Danas pada snijeg kod nas.Zašto ne pada onda kad treba, u zimi,nego sad...

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: tu i tam
Status: Offline
Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2021 u 12:48
Zamisli da je i kod nas u Hamburgu padal kao lud ... gdje mi inace rijetko dobijemo snijeg ...
Volim ljude koji su kroz slucaj usli u moj zivot i odlucili u njemu ostati !
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2021 u 08:25
Prošli tjedan počeli su nicati suncokreti, koji su se zasijali od prošle godine


Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2021 u 13:11
Celer baš lijepo raste



Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2021 u 10:12
Posadila sam polovicom ožujka dalije, još ih ne vidim da izlaze van


Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2021 u 13:06
Procvao je zdravac


Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2021 u 08:14
Drago mi je da još nisam ništa posadila u vrtu.Kako bi se rajčice i paprike ponašale na ovoj hladnoći?
Evo i savjeti od Homeogarden

Jeste li znali da prerana sadnja plodovitog povrća na vanjskim gredicama može potpuno ubiti biljku? Takve biljke su ljubitelji toplog vremena i niske temperature im prestavljaju stres te zbog toga kasne s rastom.

7 koraka za gredice bogate plodovima

  1. Sadite plodovite biljke u vrtu samo kada je dnevna temperatura iznad 15°C, a noćna iznad 5 C.
  2. Sadnja presadnica započinje nakon ledenih svetaca, tj. nakon 15.5.
  3. Sadnica mora imati bijelo korijenje i ne smije biti viša od približno 20 cm.
  4. Sadite ih dublje od ostalih biljaka.
  5. Gnojite organskim gnojivima, kompostom ili zrelim stajskim gnojem.
  6. Plodovite biljke za razvoj trebaju 2 minerala: kalij i kalcij.
  7. U vrućim mjesecima koristite malč koji će zadržati vlagu.
https://homeogarden.com/hr/portfolio-posts/vodic-za-plodovite-biljke-bez-kojih-nema-vrta/?utm_source=HomeOgarden+Newsletter+HR&utm_campaign=d2c7e29f67-EMAIL_CAMPAIGN_2021_05_18_11_01&utm_medium=email&utm_term=0_ead7bd85d4-d2c7e29f67-84804523

Plodovite biljke su srce svakog povrtnjaka. Razlog tome je vrlo jednostavan. Na njima rastu plodovi puni zdravih hranjivih sastojaka i izvrsnog okusa! Njihov dolazak najavljuje ljeto i sve one svježe, šarene salate koje olakšavaju vruće dane.

Ako bi plodovite biljke uspoređivali s ljudima one bi bile kao mala djeca na plaži. Teško ih je izvaditi iz vode u hlad. Plodovite biljke vole uživati toplo vrijeme i sunce im izuzetno prija. Većina ih dolazi iz toplog podneblja i zato je tomu primjeren njihov uzgoj i njega. Na hrvatskim vrtovima se, bez obzira na nestabilno vrijeme, mogu razviti u prave ljepotice.

KOJE SU PLODOVITE BILJKE?

Plodovite biljke imaju samo po sebi razumljivo ime. To su biljke koje donose plodove iznad zemlje. U osnovi ih dijelimo na dvije porodice: pomoćnice i tikvenjače. Iako različite botaničke porodice ne vole hladnoću, treba im malo više prostora za rast i obožavaju vlažna tla obogaćena vrijednim hranjivim tvarima.

  • Pomoćnice: rajčica, paprika, čili i patlidžan.
    Pripadaju obitelji Solanaceae, koja također uključuje krumpir i duhan. Kao rezultat toga, sve su biljke osjetljive na iste bolesti, obično plijesni. To uzimamo u obzir u plodoredu i u principu ih ne sadimo zajedno.
  • Tikvenjače: krastavci, tikvice, lubenice i dinje. Bundeva je definitivno najgladnija plodovita biljka. Voli vrlo pognojenu zemlju – ali ne umjetnim gnojivima. Neki ih sade i u blizini stajskog gnoja.

KAKO I KADA SADITI PLODOVITE BILJKE?

Svakako vas potičemo da sami uzgajate sadnice od organskog sjemena. U ovom tekstu opisali smo vrlo jednostavan postupak u slučaju rajčice. Većina vrtlara izbjegava ovaj zadatak poput vraga i radije odlazi u vrtne centre po sadnice. Kada kupujete, nemojte biti u iskušenju sa sadnicama plodovitih bijaka koje su u trgovačkim centrima dostupne već u travnju. Zašto? Odgovor možete pronaći u nastavku.

NE SADITE PLODOVITE BILJKE PRERANO

Zaista je primamljivo pomisliti da ćemo ranom kupnjom sadnica plodovitih biljaka brže dobiti sočnu rajčicu ili hrskavu papriku. Međutim, to nije slučaj. Tople temperature u zraku i tlu jednostavno se ne mogu preduhitriti. Prijevremena sadnja plodovitih biljaka u hladnu zemlju sadnice će prilično umoriti, a čak i kada zatopli brže će rasti.

Prilikom sadnje obratite pažnju na sljedeće čimbenike:

  • Dnevna temperatura treba biti iznad 15 °C, za rajčice može biti i iznad 10 °C.
  • Noćna temperatura ne smije pasti ispod 5 °C. To je granica ispod koje malo povrća uopće raste.
  • Sadimo voćke nakon ledenih svetaca, to jest nakon 15.5.
  • Ne odgađajte previše sa sadnjom na otvorenom, jer će u suprotnom biljka imati ozbiljan nedostatak hranjivih sastojaka, a biti će umorna.
  • Sadnica mora imati bijelo korijenje, jer smeđa ili žuta boja ukazuje na bolest.
  • Kupljene sadnice ne smiju biti veće od približno 20 cm (na primjer za rajčice).

DUBOKA SADNJA ZA SNAŽNO KORIJENJE

Plodovite biljke dolaze iz toplih krajeva gdje su evolucijom za opstanak bili prisiljene izgraditi snažno korijenje. U svojim vrtovima brinemo o plodovitim biljkama, ali imajte na umu da ćete ih saditi dublje od ostalih biljaka. Naime, na stabljici biljke razvijaju se dodatni korijeni koji moraju biti u zemlji kako bi dobro rasli. Sadnice tako treba saditi do prvog lista.

Prvo ulijte malo vode u jamu za sadnju u koju ćete smjestiti sadnicu. Dodajte organsko gnojivo i pokrijte bogatim supstratom. Uzmite u obzir razmak sadnje, koji bi trebao biti 40-50 cm, po potrebi i više, ovisno o grmolikosti biljke. Rajčica zahtijeva 50 cm između jamica i do 70 cm između redova. Da bi pomogli apsorpciji hranjivih sastojaka duboko iz tla, tijekom sadnje dodajte mikorizne gljive.

Ako se upuštate u urbano vrtlarenje i nedostaje vam prostora, među plodove posadite bosiljak, salatu, grašak ili dragoljub. Ako imate vrt u vrećama za sadnju, odaberite patuljaste sorte. Kod plodovitih biljkama presudno je da ih ne pokriva nijedna druga biljka. Vole imati što više sunčanih sati, pa zato zasadite visoke biljke iza niskih. To se posebno odnosi na krastavce.

JELOVNIK PLODOVITIH BILJAKA

Plodovite biljke su podložne bolestima, jer živimo u području gdje vladaju magla, vlaga i druge hirovite vremenske pojave. Zbog pravilne zaštite biljaka, mnogi se vrtlari odluče pokriti ih. Pogotovo su rajčice one za koje volimo graditi improvizirane kuće. Često se, međutim, zaboravlja da samo jake i zdrave biljke neće brzo podleći bolesti. A to se može postići samo s pravim hranjivim tvarima.

“MOLIMO VAS, BEZ NPK!”

Rekle bi plodovite biljke kada bi došle u restoran. Biljke pomoćnice i tikvenjače vrlo su osjetljive na pregnojeno tlo. Međutim, malo je ironično kad smo ranije napisali da vole rasti u blizini stajskog gnoja. To im je prihvatljivo!

Biljke pomoćnice preferiraju kompost ili zreli stajski gnoj. Nikako ne posežite za umjetnim gnojivom koje sadrži velike količine dušika. Dušik  “pojačava” zeleni dio biljke i slabi cvatnju. S takvim gnojivima biljke će stvarati manje plodova i sadržavat će čak i tragove umjetnih gnojiva. Bljak!

MINERALI NA PODLOZI DOBROG SUPSTRATA

Dva su minerala presudna za stvaranje zdravih i obilnih plodova: kalij i kalcij. Kada kupujete gnojiva, pripazite da je prisutnost ova dva minerala veća nego inače. Tijekom dozrijevanja plodovi trebaju najviše hranjivih sastojaka, ali istovremeno je tu i najgora vrućina. Uz marljivo zalijevanje, preporučuje se upotreba tekućih organskih gnojiva kako biste olakšali »dostavu« hranjivih sastojaka u zemlju.

U HomeOgarden-u osmislili smo dvije linije gnojiva posebno za plodovite biljke. Dostupne su u tekućoj i peletiranoj verziji. Jedno od njih je VEGiPOST Plod, gnojivo koje izvrsno djeluje u vrijeme suše i ljetnih vrućina. Uz pomoć kompostiranih hranjivih sastojaka prirodno potiče rast plodova, povećava količinu uroda i pospješuje stvaranje humusa.

Domaći pripravci možete koristiti i za plodovite biljke:

  • kalijeva sol
  • drveni pepeo
  • punomasno mlijeko
  • ekstrakti koprive
  • voda od češnjaka
  • juha od gaveza
  • mljevene ljuske eko jaja

ZA KRAJ, ORGANSKA DEKORATIVNA KORA

Na “jelovniku”, kako smo nazvali odjeljak ovog zapisa, zaboravili smo spomenuti vodu s razlogom. Zašto? Jer je usko povezana s malčem. Organska dekorativna kora dobro zadržava vlagu, tijekom sušnih ljetnih mjeseci neizostavan je dio kod uzgoja plodovitih biljaka. Zbog dubokog korijenja plodove treba zalijevati polako i duže vrijemena. Kvalitetna dekorativna kora zadržati će malo vode samostalno, istovremeno pružajući zaštitu od isparavanja vlage i vrućih sunčevih zraka.

ŠTO VAM GOVORE PLODOVITE BILJKE?

Da biljke mogu razgovarati, što bi vam rekle? Nažalost (ili na sreću?) vjerojatno to nikada nećemo saznati. Međutim, možemo ih pomno promatrati. Njihovo stanje brzo će se pokazati na vanjskoj strani biljke:

  • Plijesan krastavca može zaraziti gotovo svaku tikvu. Prepoznatljiva je po svijetlozelenim / žutim mrljama.
  • Plijesan krumpira vrlo je opasna i utječe na sve biljke pomoćnice. Prvo se pojavljuje kao žuto-smeđe mrlje. Listovi brzo umiru i šire se na plodove i druge biljke.
  • Uvijanje lišća u rajčici (obično) nije bolesno stanje. Ova se pojava događa nakon uklanjanja zaperki, kada više hrane odlazi u postojeće lišće i stoga se počinje uvijati prema unutra.
  • Na zdravim plodovima pojavljuje se crno područje. To je znak da biljci nedostaje kalcija.
  • Pucanje ploda ukazuje na to da je biljka često žedna. Brzo nabavite kantu za zalijevanje!

ORGANSKE PLODOVITE BILJKE

Plodovito biljke svakako trebaju organsku njegu. Uzgajate ih da biste ih jeli. I nitko ne želi hrpu skrivenih otrova u svojoj salati koju se može unijeti u vrt gnojivima i drugim pokretačima rasta. Odaberite organske, prirodne i biorazgradive sastojke koji će biljkama dati potrebne hranjive sastojke bez skrivenih dodataka.


Na vrh
limun View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2010
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 97
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje limun Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2021 u 07:01
Ima čudnih i netočnih savjeta u tom članku.
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2021 u 07:14
Originalno poslano od člana limun limun napisao:

Ima čudnih i netočnih savjeta u tom članku.

Slobodno napišite koji, i zbog mene i zbog drugih

Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2021 u 09:53
Jučer sam slikala ovaj korov, jednogodišnja krasolika, iz porodica tratinčica



Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2021 u 09:58
Pobrala sam špinat, već ide u cvijet




Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2021 u 11:45
Sjeme na salati je počelo dozrijevati
Zanima me da li da sjeme skupljam postepeno,tako sam radila svake godine ili mogu iščupati biljku i staviti da se suši?
Zauzima puno mjesta i na to mjesto bi mogle doći druge biljke umjesto nje
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Lipanj 2021 u 08:29
Moje tikvice koje rastu na kompostu.






Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Srpanj 2021 u 08:27
Ove moje krasne tikvice su bile obješene od vrućine. Nadam se da će im ova kiša pomoći da se oporave
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2022 u 10:23
Slučajno sam naišla na ovu prošlogodinšnju sliku cinije u cvatu


Na vrh
Gigilou View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Prosinac 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gigilou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2022 u 14:33
Jako su lijepe. Ja sam ih samo jedne godine imala i to davno.
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2022 u 10:02
Prekrasne su i pčele ih vole
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2023 u 13:00
Već tako dugo nisam ništa napisala.
Još uvijek je prilično hladno. Kiša je padala nekoliko dana.
Đurđice su provirile van i bit će baš lijepe dok procvatu.

Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Svibanj 2023 u 09:11
Opet pada kiša.
Salata flekica



Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 511
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Svibanj 2023 u 09:20
Salata hrastov list





Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 891011>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 1,420 sekundi.