Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Avanture sijača kaktusa
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Avanture sijača kaktusa

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Avanture sijača kaktusa
    Objavljeno: 11 Studeni 2016 u 21:36
Budući da ne mogu dočekati veljaču i Projekt Staklenik, odlučio sam pokrenuti Projekt Sijanje. Projekt Sijanje u prvoj godini bi trebao služiti: za upoznavanje sa praksom sijanja kaktusa kroz eksperimentiranje sa supstratima i metodama sijanja te pronalazak najboljih dobavljača kako bi se u slijedećoj godini mogao koncntrirati na točno određene vrste kaktusa. To u praksi znači da mahnito zlorabim Paypal i polako se približavam brojci od 100 vrsta koje će biti posađene ove godine:)

Moj hight-tech setup izgleda ovako: http://www.romberg.de/powerplaant/waerme-und-licht/zimmergewaechshaeuser/1245/maximus-complete-2.0 - http://www.romberg.de/powerplaant/waerme-und-licht/zimmergewaechshaeuser/1245/maximus-complete-2.0
Svjetlo:2*24W florescentne žarulje
Grijač:37W
Temperatura:dan 29, noć 20 stupnjeva
Svjetlo:14 sati dnevno

 Polica u špajzi dimenzija 80x60x40 sa instaliranim mini-staklenikom


Supstrat:
60% prosijani pumice (0-4 mm)
20% zemlja za kaktuse
20% prosijani lapillo (0-4 mm)


Pumice

lapillo


 konačan izgled supstrata

Zemlju sam sterilizirao u mikrovalnoj, dva puta po sedam minuta na najjače, voda koju sam koristio je prokuhana kišnica. Teglice su već prije korištene, ali sam ih dobro oprao u varikini. Pet paketa sjemenki(najvećih) je tretirano otopinom Captana i stavio sam preporučene omjere - jesam li trebao smanjiti dozu? 
Prva runda od 20 teglica je u stakleniku od 22.10. Od toga je 5 teglica vlastitog sjemena od samofertilnih kaktusa iz moje kolekcije(ili slučajnih hibrida?), dok je za ostalo zaslužan Frantichek Nechvil http://kaktusynechvil.wz.cz/offer. - http://kaktusynechvil.wz.cz/offer.html. Za razliku od ostalih Čeha(o tome ću u kasnijim postovima), Nechvil je brz i susretljiv, a sjemenke su kod vas za 5-6 dana od narudžbe, zajedno sa još pokojim extra paketićem :) Na naručeno sjemenje računajte još 6-7 eura poštarine.

Sutra je 21. dan kako je posijana prva runda pa namjeravam staviti dosadašnje rezultate klijanja. Plan je bio isklijati barem 50 posto posijanih sjemenki, te polovicu od toga ubiti u prvih godinu dvije, tako da mi od 20 posijanih sjemenki od vrste ostane pet malih kaktusa kroz par godina. Za sada plan ne drži vodu( ne znam je li to plus ili minus s obzirom koliko kaktusa planiram posaditi), no namjeravam s vremenom korigirati metodu u ovisnosti od rezultata klijanja.   
  


Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Studeni 2016 u 08:34
Klijanje nakon 22 dana - prva brojka je broj zasijanih, a druga broj isklijalih sjemenki. Strombocactus je posijan u jednu teglicu, navodno je bilo 40 sjemenki ali su toliko male da je teško biti siguran. Njega i Echinocactusa horizonthaloniusa sam stavio u plastične vrećice budući da se smatraju teškim za klijanje. Ostale teglice su u posudi za klijanje kojoj sam na dno stavio spužvu za kapilarno zalijevanje budući da se ne preporuča male kaktuse zalijevati odozgo.  

Ariocarpus            fissuratus 20 12
Echinocactushorizonthalonius 20 14
Echinocereus    adustus   20 0
Echinocereus pulchellus v.acanthosetus 20 6
Echinofosulocactus crispatus 20 5
Epiphelantia          Bokei 20 4
Lophophora        williamsii 20 13
Mammillaria spinosissima f.red 20 3
Mammillaria       armillata 20 13
Mammillaria blossfeldiana 20 13
Mammillaria   theresae 20 0
Mammillaria  schumannii 20 9
Mammillaria   dodsonii    20 1
Notocactus submamulosus 20 3
Notocactus    schlosserri 20 16
Notocactus   submamulosus 20 3
Setiechinopsis   Mirabilis         20 4
Strombocactus disciformis         20 7
Strombocactus disciformis         20 7
Sulcorebutia    purpurea 20 6
Sulcorebutia    purpurea 20 4
Sulcorebutia    mentosa 20 0

Ukupno 123 isklijale sjemenke od njih 400 ili nešto više od 30%. S obzirom da sve radim prvi puta i nisam tako nezadovoljan. Tri teglice uopće nisu isklijale, ali s druge strane neke vrste sa kojima sam očekivao probleme(Lophophora, Echinocactus) su imale izvrsnu klijavost. 


Lophophora Williamsii


Ariocarpus fissuratus

Svi kaktusići izgledaju kao male zelene flekice i tek se nakon 25 dana pojavljuju prve naznake bodlji. Na posijane sjemenke sam stavio sitni sloj pumice-a, naravno nesteriliziranog i mislim da je to bila greška. Posljednjih pet teglica je za gornji sloj dobilo kamenčiće zeolita. Niti njega neću koristiti u idućim rundama sijanja jer ovaj domaći zeolit(Zeo Sand ili Zeo Gravel) u biti nije zeolit već mješavina u kojoj je preko 50% kalcita a to mi se za male izdanke ne čini dobro na dugi rok, tako da ništa od zeolita dok se ne domognem onog iz Slovenije(Vetisa.si). 

04.11. sam posadio još 11 teglica sa ponešto izmijenjenom formulom supstrata i načinom sijanja. U ovoj rundi su sve vrste isklijale. U slijedećem postu ću objaviti rezultate klijanja nakon puna dva tjedna.



Klijalište je sada puno, a još jedno dvadesetak paketića raznih dobavljača čeka na sadnju :) Prostor mi dozvoljava još jednu manju posudicu za klijanje tako da će i za njih biti mjesta, ali odlučio sam raditi u etapama kako mijenjanjem parametara ne bih ubio sve kaktusiće. Happy days!
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Studeni 2016 u 09:21
Originalno poslano od člana Birch Birch napisao:

.... tako da ništa od zeolita dok se ne domognem onog iz Slovenije(Vetisa.si). 
Birch sve pohvale.

Skrenuo bi ti samo pažnju na zeolit iz Vetise. Nije dobar. Zahebo sam prošlogodišnju šaržu sijanca adeniuma i nešto kaktusa. Biljke u njemu dobro ne rastu. Dolazi do pojave kloroze i nikakvim načinom gnojenja situaciju nisam mogao popraviti a osim toga pun je praha i zatvori supstrat. Pumica, ova iz Vetise je zato odlična.

Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2016 u 17:45
Odiseja se nastavlja - u nekoliko nastavaka! Prošlo je šest tjedana od prvog sijanja i dosta kaktusića posijanih u prvoj rundi dobilo je iglice. No, nisam bio besposlen, kako u sadnji, tako i u naručivanju sjemena. Druga runda od 11 teglica posijana je 4.11. i rezultati klijanja su puno bolji nego u prvoj rundi. Prva brojka prestavlja broj dana do prvog klijanja, druga broj isklijalih sjemenki nakon osam, a treća nakon 15 dana. Svaki paketić bi trebao imati 20 sjemenki, no Nechvil uvijek stavi pokoju više(vidi Lobiviu famatinensis :)



Sveukupno klijavost od 65%, što je super! Udio pumice-a sam povećao na 70 posto, a malo smanjio lapillo pošto je kvaliteta prosijanog materijala i dalje presitna za sijanje. Žao mi ga je baciti pa ga i dalje stavljam, mislim da u tako malom omjeru neće škoditi. Ono što sam promijenio je i gornji sloj. Na sjemenke više ne ide mali sloj pumice-a već su samo lagano utisnute u supstrat. Prva runda je posijana u prevelike teglice, neke promjera i 10 cm, što je puno previše za ovu količinu sjemenki po vrsti(baza mi je 20). Ovoga puta sam koristio samo okrugle teglice promjera 5,5 cm. U nastavku su slike. Kao što se vidi, nemam filigranske prste pa će se kaktusi morati gurati neko vrijeme :)

Mammilarria baumii

Mammilarria longimama


Mammillaria guelzowiana

@Pinus - zeolit je izbačen iz kalkulacija, ionako mi je trebao samo za gornji sloj supstrata. Već dugo škicam tu po forumu, pa je i moj supstrat(pumice, lapillo) iz Vetise. Ove jeseni sam bio do Celja i napunio čitav auto vrećama kamenja :)
Anyway, iako je ova runda bila uspješna, opet sam promijenio parametre sijanja. Treća runda za gornji sloj ima kiselghur/dijatomitsku zemlju, što je uz još neke popratne promjene donijelo više problema nego radosti. No, mislim da sam ipak na pravom tragu...
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2016 u 21:40
Treća runda - kieselghur

Nezadovoljan gornjim slojem supstrata za male kaktuse, odlučio sam opet nešto promijeniti. Izbor je pao na kieselghur/dijatomitsku zemlju. O fantastičnim svojstvima ovih kamenčića u smislu bolje poroznosti supstrata, ali i kao prirodnog insekticida, čitam već neko vrijeme, ali kieselghur, osim ako živiš u Njemačkoj, je teško nabaviti u nekim normalnim količinama. Ponegdje(UK, Belgija), ga stavljaju i u pijesak za mačke, ali kod nas ne. U Hrvatskoj se uglavnom za tu svrhu koristi bentonit, koji nije dobar za kaktuse. To mogu potvrditi moja dva najstarija echinopsisa koje je je novi supstrat skoro koštao glave. Tek kada su se mrcine napunile vode do te mjere da su počeli pucati sastrane sam shvatio grešku. Očekujem još pokoji gubitak od te briljantne ideje jer naravno nisam zapisao u koje točno teglice sam stavljao i dio bentonita ovog proljeća.
Anyway, budući da su mi trebale četvrtaste teglice koje su puno jeftinije vani nego kod nas, uspio sam nagovoriti Michaela iz Chiemgau Cactusa  ( http://chiemgau-kaktus.de/epages/9766a1f5-e122-4813-bac1-9bfb3472561e.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/9766a1f5-e122-4813-bac1-9bfb3472561e/Categories/Substrate ) da mi zajedno sa teglicama pošalje i vreću kieselghura. 8L košta 8,5 eura, no kada se uračuna poštarina od 22 eura kieselghur nije opcija za dodatak standardnom supstratu, ali za potrebe sijanja mi je ta količina dovoljna za nekoliko godina. Budući da sam uštedio na teglicama, cijela operacija i nije bila preskupa.
Sastav novog supstrata za sijanje je sada slijedeći:
70% pumice
20% zemlja za kaktuse
10% kieselghur/ostaci lapilla

Gornji sloj na koji idu sjemenke je posipan kieselghurom - računam da ću se tako riješiti i algi, koje se redovito javljaju nakon par mjeseci jer teglice su u konstantno vlažnoj atmosferi od početka klijanja. 



Izgled teglica prije sijanja


No, Murphy nema svoj zakon bezveze, pa su paralelno sa naizgled savršenim supstratom nastupili i problemi. Naime, termostat koji je gotovo mjesec dana savršeno radio, je odlučio poludjeti na nekoliko dana, tokom kojih je temperatura u klijalištu znala biti i 40 stupnjeva. Osim toga, promijenio sam i dobavljača sjemenki, tako da je uzrok lošeg klijanja treće runde bila jendadžba sa četiri nepoznanice:temperatura x nove vrste sjemenki u klijalištu x novi dobavljač x kieselghur. Nakon par tjedanja buljenja u prazne/poluspržene teglice odlučio sam posijati novu rundu(četvrtu), koja je potvrdila tezu da su uzrok lošeg klijanja ipak bile prevelike temperature u trećoj rundi. U nastavku su rezultati klijanja treće runde posijane 14.11. nakon 21-og dana. Notocactusi su od novog dobavljača, Kakteen Piltz iz Njemačke( http://piltz.hajanet.de/en - http://piltz.hajanet.de/en ), dok je ostatak od Nechvila.



Dvije vrste Notocactusa su ćorci, vjerojatno zbog temperature. Ostali izgledaju poprilično sprženo, ali čini se da sada sa normalnim temperaturama stvari sjedaju na svojem mjesto. Mammillaria spinosissima se je pokazala kao sporoklijajuća u prvoj rundi, pa tu očekujem još pokoje kasnije klijanje. Sveukupna klijavost treće runde je zadovoljavajućih 42,9 posto, no ne volim vidjeti prazne teglice Angry



Notocactus roseiflorus

Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Prosinac 2016 u 19:47
Runda četvrta:povratak u normalu(ili ne…)

28.11. posijao sam četvrtu rundu kaktusa. Klijalište je dobilo mali dodatak - još jedan box širine 20-ak centimetara, što znači da je polica 100% popunjena. Malo računam i čini mi se da bi čak i uz moje povećane apetite špajzica bila sasvim dovoljna da smjesti par stotina kaktusa, a da se žena ne buni. Jedino što će mi tada špajza izgledati kao Betlehem :) 
Ovoga puta su na redu većinom Echinocereusi, uz par Sulcorebutia. Prvi su od  - http://echinocereus.cz/">, a drugi iz postojbine kaktusa, Švedske: - http://www.succseed.com/1">  . Ovoga puta nije bilo ćoraka i klijavost nakon dva tjedna je zadovoljavajućih 47 posto. Jedna od teglica je zaražena gljivicama, možda od sjemenki koje nisam tretirao ničim, a možda i zbog još jedne briljantne ideje. Supstrat koji sam koristio je bio steriliziran, ali prije dva tjedna, kada sam sijao zadnju rundu. Note to self:sterilno je jedino ako je prije par minuta izašlo iz mikrovalne Unhappy Iako su oba supstrata ista, na četvrtoj rundi već sada primjećujem zelene točkice koje ukazuju na nesterilnu zemlju. No, gljivice o kojima govorim kao da su došle iz sjemenki, oko kojih se stvara ova čudna paučina.


Zaražene sjemenke sam uklonio u jednu od još neisklijalih teglica, a tri zdrave ostavio. Nadam se da sam time riješio sve probleme.
 U nastavku su rezultati klijanja četvrte runde.



Peta i posljednja runda posijana je 13.12. U klijalištu je 70 teglica i ove zime nemam prostora za više. Ako sve bude po planu, slijedeće jeseni ću imati problema s prostorom. Kaktusići ostaju na istom mjestu do proljeća, kada u teglice ide još preostalih 51 paketić sjemenki :) Budući volim eksperimentirati, odlučio sam se za potpuno vlažnu metodu kroz cijelo vrijeme rasta, ali ne u vrećicama, kako to većina radi. Umjesto u vrećicama, kaktusi ostaju u zatvorenom klijalištu do proljeća(a možda i duže). Ispod teglica je spužva za kapilarno zalijevanje, koju “saftam” svaki puta kada vlaga padne ispod 90 posto ili kada primijetim da su se kamenčići na gornjem sloju potpuno isušili. Mislim da time izbjegavam pojavu insekata, kojima su mala zelena tijela mladih kaktusa idealna hrana.


Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2016 u 23:31
Kaktusi iz prve runde danas su stari dva mjeseca. Većina ih je u malom klijalištu pod lampom od 12W.


Ispod je grijač od 15W, tako da temperatura manje oscilira nego u velikom klijalištu koje ima timer za dnevnu i noćnu temperaturu. 


Polica ispunjena do maksimuma. 

Klijavost ove runde nakon dva mjeseca je 38%. Nekoliko ariocarpusa i mammilaria izletjelo je nakon sedam tjedana, a gubitaka, osim zakržljalih sjemenki, nisam imao. Dobar dio kaktusa još uvijek ne pokazuje izrazite karakteristike svoje vrste, mislim da za to moram čekati još najmanje mjesec dana. Do tada proučavam makro fotografiju Big smile


Echinocereus pulchellus v.acanthosetus


Mammillaria spinosissima f.red-rusty spines



Mammillaria armillata/blossfeldiana 
Poklon od Nechvila-još uvijek se ne razaznaje koja je koja.


Echinofosulocactus crispatus



Ariocarpus  fissuratus


Lophophora williamsii


Echinocactus horizonthalonius



Mammillaria schumannii
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2017 u 14:01
Peta runda/iskustva sa sjemenjem

13.12. Posijao sam (zamalo)posljednju ovogodišnju rundu kaktusa. Većina ih je ovoga puta od Cactus hobby Brno iz Slovačke. Ova runda ima i najnižu klijavost, što i nije najbolja vijest za kraj sijanja, no mislim da mi je metoda dobra, a da je problem u sjemenju. U nastavku su rezultati nakon dva tjedna:



Mizernih 24 posto klijavosti, ali naučio sam neke stvari. Sulcorebutia i kriptokarpne Mammilarie zahtijevaju posebnu pažnju i pravog dobavljača sjemena(u slučaju Sulcorebutie, takav gotovo i da ne postoji, ali o tome drugi puta). Metoda koju sam odabrao funkcionira i nakon dva i pol mjeseca nemam značajnijih gubitaka. U vrećicama su samo dvije teglice - Aztekium i Strombocactus, dok sam Mammilariu napinu i Echinocactus horizontalonius izvadio kako bi dobio više prostora. Budući da su im klijanci razmjerno veliki, mislim da im je sasvim dobro sa ostalima.
Nekoliko dana iza posljednje runde stigle su i sjemenke posljednjeg ovogodišnjeg dobavljača, francuskog ADBLPS-a, pa sam 28.12. posijao nove četiri teglice. Mjesto sam našao tako što sam izvadio četiri teglice bez ijedne isklijale sjemenke. Time je zaključena 2016, koju bih, opisujući svoje kaktofilske sklonosti, mogao nazvati “od entuzijasta do megalomana” Big smile

Sjemenje

Na forumima o kaktusima sa engleskog govornog područja postoji nekolicina članova koji promptno objavljuju kada koji od dobavljača objavljuje liste sa ovogodišnjim sjemenkama. Kupovinu sjemenki smatram nekoliko puta težom od kupovine odraslih primjeraka jer dok shvatiš da si dobio hibrid, prođe tri i više godina. Kako uzgajivači imaju gomile biljaka čiju oplodnju je teško kontrolirati jer insekti i vjetar rade svoje, svakome nije za vjerovati. Stoga sam odlučio izabrati one čije liste su izgledale najprofesionalnije i koje koristi najveći broj forumaša. Cijena mi nije bila bitna, jer ne sadim za prodaju, a i generalno, sjemenke su jeftine za svakoga, treba samo imati strpljenja i znanja odgojiti ih do normalne veličine. No, općenito se dade zaključiti da i ovdje vrijedi ona “što južnije to tužnije(jeftinije)”, pa su tako Česi i Slovaci uglavnom jeftiniji od uzgajivača u Zapadnoj Europi. 

Ono što mi je bilo bitno je da meni bitne vrste imaju field number, tj.oznaku lokaliteta(mislim da se to tako prevodi) ili barem jedinstveni naziv. Naime, ako kao ja želite imati sve vrste Sulcorebutie Callecallensis ili Echinocereusa pullchellusa, treba vam valjana oznaka kako ne bi kupili više puta iste vrste. Čini mi se da je lokalitet(fielld number) jedini način kako razlikovati varijacije unutar vrste. Ima li netko druge ideje?
Koristeći taj kriterij, ovo su moji dojmovi o uzgajivačima čije sam sjemenke kupovao. 

Kaktusi Nechvil - Čeh sa izrazitim smislom za business! Prvo, Nechvil je prvi, jer objavljuje svoju listu krajem rujna, dok drugi to čine u listopadu ili studenom. Drugo, izrazito je brz i šalje sjemenke unutar par dana. Treće, ima većinu vrsta sjemenki koje je teško dobaviti ili imaju slabo klijanje, i četvrto, smekša te ekstra paketićima koje šalje kao poklon(praksa koju nitko drugi ne koristi). Klijavost mu je vrlo dobra i izdašan je u broju sjemenki(prebrojim tek najveće sjemenke kod sadnje i Nechvil je jedini koji je znao imati poneku viška). Ipak, lista mu nije toliko velika kao kod konkurencije.

Kakteen Piltz - njemački ekspeditivan u komunikaciji i dostavi, ali nije za kaktus-sladokusce, a i skuplji je od Čeha (i Slovaka). Od njega sam želio Wilcoxie, jer ima najveći izbor, pa je u košaricu ušlo i par Notocactusa i Mammillaria, da se ispuni minimalna kvota za narudžbu. Pilz uglavnom nema lokalitete sjemenki, pa mi iz tog razloga nije previše zanimljiv, no da me jako zanimaju Mammilarije, pogledao bih malo bolje njegovu listu. Iako nema magične brojeve(Smile), sekcija s Mammilarijama mi se čini popriličnom.

Sucseed - uz Kakteen Piltz jedini imaju “beskontaktni” web-shop koji se stalno osvježava i ne iziskuje ispunjavanje excell-tablica kao kod drugih dobavljača. Osim jednostavnosti nude i zbilja velik broj vrsta sjemenki, a specijalizirani su za Lophophoru. Čini mi se da su Šveđani i najskuplji, ali za neke vrste su jedini (kvalitetan)izbor.

Echinocereus.cz - par stotina vrsta iz roda Echinocereus, većina sa lokalitetima, raj za one koji kao ja vole ove meksičke bodljikavce! Nakon par mailova, ipak sam u razumno vrijeme dobio sjemenje, koje je dobro isklijalo, tako da ću njega koristiti i ubuduće, jer sam tek počeo sa Echinocereusima :) Osim njih, postoji još i njemački http://www.arbeitsgruppe-echinocereus.de/index.php/samenliste-2017 , koji sjemenke ustvari šalje iz Slovačke, i koji isto tako ima velik izbor i dobre cijene. Oni pak nemaju niti jedan field number, ali budući da se radi o Njemcima, mislim da nisu prodavači magle već jednostavno na drugačiji način opisuju varijetete. Ipak, lokaliteti su mi zanimljiviji pa ih nisam koristio ove godine.

Cactus Hobby Brno - najveća narudžba i najveće razočarenje! Imaju jako veliku listu, pa sam vodeći se tom logikom najviše i naručio od njih. Iako sam naručio u listopadu dan ili dva nakon što je lista objavljena, sjemenke sam dobio dan prije sijanja posljednje runde, dakle u prosincu. To me navodi na zaključak da se radi o brokeru sjemenki ili web-shopu na hrvatski način - ja ti platim po ponudi a ti onda tražiš taj proizvod od drugih dobavljača Smile Osim toga, sjemenke su stigle ovako:

Ma daaaj! Zar nemaš trideset istih vrećica? Nuff said…
Iako, ne bi ga u potpunosti isključio jer se u toj gomili ponude sigurno nalaze neke od vrsta koje drugi nemaju.

ADBLPS - najbolji umjetnički dojam!Sjemenke su pregledno poredane po rodovima i grupama, Excel tablica ima linkove na slike biljaka i lako se ispunjava, a sjemenke su lijepo označene i stižu u razumnom roku. Ovaj dobavljač je iz Francuske, ali kao i kod drugih, komunikacija se obavlja na engleskom jeziku. Njega u budućnosti svakako mislim više koristiti.

Od poznatijih izvora sjemenki nisam koristio jedino američki Mesa Garden. Njihova lista izlazi tek u siječnju, tako da su otpali za zimsko sijanje, a za proljetnu rundu još imam dovoljno paketića od ostalih. No, Mesa Garden je svakako dobar izvor za kaktuse iz SAD-a i Meksika, dok za južnoamerikance baš i ne znam. Budući da mi nikako ne ide postavljanje linkova, svaki od ovih dobavljača lako se može naći koristeći Google. Budući da nisam posijao sve što sam kupio, ne mogu još rangirati dobavljače prema tom kriteriju, tako da su ovo samo prvi dojmovi - daljnje statistike ostavio sam za proljeće.  

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2017 u 11:46
Originalno poslano od člana Birch Birch napisao:

ADBLPS - najbolji umjetnički dojam! . . . . 
Naručio sam od ADBLPS na dan čim je objavio listu, platio po povratnoj informaciji isti dan. Skinuo mi je sa liste 1/3 sjemenki (samo raritete). Još uvijek čekam sjemenke, do danas nisam dobio ništa. Dead


Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2017 u 12:25
Valjda zavisi što naručiš. Vidim da su se svi pomamili za Yaviaom Criptocarpom i sličnim stvarima. I ja sam naručio prvi dan, a smanjio mi je samo količinu jedne Sulcorebutie(sa 20 na 10). Rekao je da šalje narudžbu sredinom prosinca. Poslao je 21-og, a mislim da mi je stiglo 27.-og ili 28-og. Doduše, moja narudžba nije bila previše egzotična, tek toliko da ga iskušam kao dobavljača. Od četiri posijane teglice, tri su isklijale - naravno, još jedna Sulcorebutia je trenutno ćorak Angry
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2017 u 14:30

Prije dvije godine sam prvi puta kupovao od ADBLPS i bio sam prezadovoljan klijavošću sjemenki.

Ovo su dvije godine stari sijanci A. c. meduze. Od 5 sjemenki a. c. meduze kupljenih kod ADBLPS proklijale 4, do danas proživjele 3. Bolje skoro ne može biti he he.  Sijanje je lutrija. Nikada ne znaš starost sjemenki.

Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Siječanj 2017 u 19:26
Update sa mini farme:sve je i dalje bez većih problema! Prošla su točno tri mjeseca od sijanja prve runde. Osim male epizode s gljivicama na jednom echinocereusu(vidi gore), nisam imao značajnijih gubitaka. Dapače, kasnije klijanje nekih vrsta rezultiralo je time da 5. runda nema nijedan ćorak Smile Čak je i Mammillaria deherdtiana provirila van!
U nastavku su slike kaktusa iz 2. i 3. runde, starosti dva  mjeseca.

Mammillaria baumii
  Mammillaria baumii


Mammillaria longimamma


Mammillaria guelzowiana


Lobivia bonieae


Lobivia famatinensis


Rebutia pygmaea


Rebutia pygmaea v.knizei - ova minijaturna vrsta je iznenađujuće otišla najviše u visinu. Izgleda da prvo idu u vis a onda se popunjavaju. 


Turbinicarpus klinkerianus


Turbinicarpus polaskii


Mammillaria napina-bila je u vrećici prvih mjesec i pol i ne vidim razlike u razvoju tada i sada kada je u boxu sa ostalima. Mislim da ću se vrećica-metode držati samo za najsitnije sjemenke i najsporije rastuće kaktuse.


Notocactus ottonis v. janousekianus


Notocactus roseoluteus


Notocactus roseiflorus


Notocactus uebelmannianus v. flaviflorus-ako prežive obadva, bit ću jako sretan




Mediolobivia iscayachensis

Turbinicarpus laui



Mammillaria carretii



Mammillaria insularis

Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2017 u 16:23
etvrta runda danas je stara dva mjeseca. Echiocereusi iz Češke imaju izvrsnu klijavost Clap Između 35-og dana i danas, isklijalo je novih 12 sjemenki tako da sam sada na 70%. Izleti li još koja od sjemenki iz pete runde, mogao bih se opasno približiti ukupnoj klijavosti od 50%, unatoč čak sedam potpunih ćoraka!



Echinocereus chloranthus



Echinocereus knippelianus ´kaplanii - schatzlei´



Echinocereus laui




Echinocereus palmeri








Echinocereus pulchellus ssp. sharpii



Echinocereus pulchellus ssp. venustus



Echinocereus pulchellus ssp. weinbergi



Sulcorebutia roberto-vazquezii



Sulcorebutia callichroma



Sulcorebutia christiae
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: tu i tam
Status: Offline
Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2017 u 19:19
Stvarno za cestitati na volji ... strpljenju .... a pogotovo na postignutom uspjehu !

                                                                                                                                              smilie_e_001.gif
Volim ljude koji su kroz slucaj usli u moj zivot i odlucili u njemu ostati !
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Siječanj 2017 u 18:08
Blagodarim! Smile

I mene iznenađuje kako sve prolazi bez većih problema. Svako jutro dižem pokrivalo sa klijališta i očekujem pomor, ali za sada je sve OK! Izgleda da je buljenje po forumima ipak rezultiralo nekim kvalitetnim spoznajama Smile . No, prava iskušenja očekujem na proljeće i jesen, jer svi kažu kako je klijanje najmajni problem, teško je sijance ostaviti na životu i odgojiti do zrelosti. A budući da sam se odlučio za nekovencionalnu metodu, iskušenja tek slijede.
Ali o tome u slijedećim postovima...
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Veljača 2017 u 20:23
Novosti iz klijališta:

Posljednja runda 13.og je bila stara dva mjeseca tako da sada imam ukupne rezultate klijanja. Od 1450 zasađenih sjemenki isklijalo ih je 662 ili nešto više od 45%. Ciljao sam na 50, tako da ovo i nije tako loš rezultat za prvi puta. Neki napreduju brže, a neki sporije, no bitno je da ne umiru, tako da mogu reći da za ovih 50-ak vrsta metoda držanja u konstantno vlažnim klijalištima radi :)
U nastavku su slike dvomjesečnih klijanaca iz posljednje runde sijanja. 


Gymnocalcyum intertextum



Mammillaria deherdtiana - ipak su izletile Smile



Mammillaria huitzilopochtli v.niduliformis



Mammillaria perezdelarosae v.andersoniana



Obregonia denegri



Ortegocactus macdougallii



Sulcorebutia azurduyensis



Sulcorebutia callecallensis



Sulcorebutia heliosoides



Sulcorebutia azurduyensis



Sulcorebutia pasopayana



Sulcorebutia pasopayana - drugi field number, puno bolje klijanje



Lophophora fricii



Ariocarpus kotschoubeyanus 'albiflorus'



Notocactus gutierezii - samo jedan od 40. Nešto ne valja sa sjemenom Cry



Echinocereus acifer - i on je sam...
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2017 u 22:05
Update iz klijališta:prošlo je više od četiri mjeseca od starta moje sijačke avanture i još je sve u najboljem redu Clap
Kaktusi polako napreduju. Neki već sada polako sliče na svoje roditelje, dok drugi očito rastu, ali im je forma još uvijek mladenačka. Strombocactus i Aztekium su i dalje zelene točkice - za njih ću se morati strpiti koju godinu Smile
I dalje su svi u zatvorenom klijalištu i ne primjećujem da ikome fali zraka ili trune stojeći konstantno u vlazi. Imam nekoliko novoisklijalih, ali i par nestalih sijanaca, a primjete se i dosta velike razlike u razvoju. Mislim da mi kaktusi polako ulaze u pubertet....

U nastavku su slike prve dvije runde, starosti četiri mjeseca:


Echinocereus pulchellus v.acanthosetus


Mammillaria spinosissima f.red-rusty spines


Echinofosulocactus crispatus


Sulcorebutia purpurea


Mammillaria schumannii



Ariocarpus fissuratus



Lophophora williamsii



Echinocactus horizonthalonius


Mammillaria dodsonii


Notocactus schlosserri


Mammillaria baumii


Mammillaria longimamma


Mammillaria guelzowiana


Lobivia famatinensis


Lobivia bonieae


Rebutia pygmaea


Rebutia pygmaea v.knizei


Turbinicarpus klinkerianus


Turbinicarpus polaskii


Mammillaria napina
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2017 u 18:45
Idemo van Smile

Plan je bio zasijati drugi dio sjemenki u proljeće, pa sam iskoristio desetak lijepih dana za selidbu prve runde van. Kaktusi su izvađeni iz klijališta i preseljeni u plastičnu kutiju sa poklopcem. Na dno sam stavio spužvu za kapilarno zalijevanje, a kutija je smještena na terasu koja je gotovo cijeli dan u hladu, ima samo direktno sunce raano ujutro i kasno popodne(i to po ljeti). Ako ustreba mogu i zasjenjivati, no otom potom. 

Novi dom natopljen vodom


Preseljeni sijanci

Kutija je zatvorena i otvaram je jednom dnevno da sperem kondenzat sa poklopca, dakle tehnički su sijanci u istim uvjetima kao i u klijalištu, ali bez regulacije temperature i sa dnevnim svjetlom umjesto lampi. Posljednjih dana ih unosim u kuću jer je stvarno hladno, no unatoč tome su preživjeli minimalnu temperaturu od 6 stupnjeva Smile  Neki su promijenili boju od svjetla, ali za sada se čini sve u redu, iako me frustrira to što ih ne mogu škicnuti svako malo kao kada su bili u špajzi u klijalištu. Dapače, ukupan broj isklijalih kaktusa nakon četiri mjeseca se povećao za dvadesetak tako da je za sada sve tip-top!

A sada photobomb Big smile  Svi kaktusići sa slika su stari četiri mjeseca, a ja i dalje slabo fokusiram. Sorry...

Notocactus ottonis v. janousekianus
Notocactus roseoluteus


Notocactus ottonis v. janousekianus


Notocactus roseiflorus


Notocactus uebelmannianus v. flaviflorus


Mammillaria spinosissima f.red-rusty spines
-prve su isklijale nakon pet tjedana, a nakon prebacivanja van(skoro četiri mjeseca nakon sijanja) još jedno pet-šest!



Mediolobivia iscayachensis



Turbinicarpus laui



Mammillaria carretii


Mammillaria insularis



Echinocereus chloranthus



Echinocereus knippelianus ´kaplanii - schatzlei´



Echinocereus laui



Echinocereus palmerii

Echinocereus pulchellus amoenus



Echinocereus pulchellus ssp. sharpii



Echinocereus pulchellus ssp. venustus



Echinocereus pulchellus ssp. weinbergii



Sulcorebutia roberto-vazquezii



Sulcorebutia callichroma



Sulcorebutia christiae
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2017 u 17:43
drugi dio...


Gymnocalcyum intertextum



Mammillaria deherdtiana



Mammillaria huitzilopochtli v.niduliformis



Mammillaria perezdelarosae v.andersoniana



Obregonia denegri



Ortegocactus macdougallii



Sulcorebutia azurduyensis



Sulcorebutia callecallensis



Sulcorebutia heliosoides



Sulcorebutia azurduyensis







Sulcorebutia pasopayana



Lophophora frici



Ariocarpus kotschoubeyanus \'albiflorus\'


Notocactus gutierezii



Echinocereus acifer
Na vrh
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2017 u 18:00
Proljetna sjetva!

29.03. sam izvadio kaktuse iz klijališta u box, između ostalog kako bih mogao i posaditi ostatak sjemenki od zime. Wilcoxia, Sulcorebutia, Echinocereus, Mammillaria, te još poneka zalutala vrsta. Ovoga puta je sve išlo brže(svega nekoliko sati Smile) i preciznije - čini se da polako učim.
Supstrat:70% pumice 0-4 mm
              10% kieselghur/dijatomitska zemlja 1-3mm
              20% fino prosijana zemlja za presadnice(Compo-sana)
Tek poslije sam vidio da zemlja ima malo gnojiva - nadam se da neće štetiti  Angry
Temperatura u klijalištu:28 stupnjeva dan, 19 stupnjeva noć
14 sati svjetla/10 sati mraka
Zemlja je sterilizirana u mikrovalnoj, a voda prokuhana(kupovna).

Ovu rundu namjeravam držati u klijalištu mjesec ili malo duže, dok temperature vani doista ne narastu.
Sjemenke su posijane 02.04. - u nastavku su rezultati klijanja nakon 15 dana. Sadio sam uglavnom po 20 sjemenki, negdje je bilo 25, a jednu Sulcorebutiu samo 10 komada. Uz čak 8 ćoraka klijavost je zadovoljavajućih 40 posto! Par sjemenki sam bacio jer sam uočio gljivice, uglavnom na Echinocereusima.
Sorry, trenutno nema slika Embarrassed  

WILCOXIA kroehnleinii 16
WILCOXIA leucantha 13
WILCOXIA waldeisii 13
WILCOXIA tamaulipensis 19
WILCOXIA schmollii 20
WILCOXIA poselgeri aff. 11
WILCOXIA australis 0
WILCOXIA schmolii 9
WILCOXIA tamaulipensis 0
WILCOXIA valdezii 0
SULCOREBUTIA canigueralii  1
SULCOREBUTIA canigueralii v.applanata 6
SULCOREBUTIA purpurea 4
SULCOREBUTIA rauschii 4
SULCOREBUTIA verticillacantha v.cuprea 0
SULCOREBUTIA callichroma  2
SULCOREBUTIA callichroma   4
SULCOREBUTIA heinzii  22
SULCOREBUTIA mentosa  1
SULCOREBUTIA mentosa  0
SULCOREBUTIA lepida 5
SULCOREBUTIA mentosa v. swobodae  20
SULCOREBUTIA mentosa  9
SULCOREBUTIA tiraquensis  5
SULCOREBUTIA dorana  3
SULCOREBUTIA mariana 2
SULCOREBUTIA vasqueziana 8
Echinocereus dasyacanthus  0
Echinocereus dasyacanthus  1
Echinocereus fendleri 16
Echinocereus fitchii 20
Echinocereus fitchii ssp. albertii 17
Echinocereus fitchii ssp. bergmannii 10
MAMMILLARIA guelzowiana,  0
MAMMILLARIA stampferi  0
LOBIVIA famatimensis  17
LOBIVIA famatimensis v.bonnieae   19
MAMMILLARIA hernandezii  7
MAMMILLARIA herrerae  7
MAMMILLARIA sanchez-mejoradae  17
MAMMILLARIA solisioides 4
MAMMILLARIA solisioides 5
MAMMILLARIA perezdelarosae v.andersoniana 5
Notocactus concinnus fa amiguietti 15
Echinocereus schwarzii 6
MAMMILLARIA zeilmaniana 13
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.