Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - pod steljom...
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


pod steljom...

 Odgovori Odgovori Stranica  123 6>
Korisnik
Poruka
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: pod steljom...
    Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 15:28
evo jedan tekst koji sma napisao prije par mjeseci mislim da je lijepo napisan i da sam podosta toga objasnio.
 

ZAŠTO MALČIRATI

 

Ovaj tekst odlučio sam napisati kako bih razriješio mnoga pitanja vezana uz način vrtlarstva kojeg prakticiram, s ponosom mogu reći već 3. godinu. Znam da to nije previše, no nevjerojatno mnogo iskustva sam prikupio odkako smo se prestali lomiti da bi tu i tamo ubrali pokoji plod. Sve je počelo prije par godina kada sam dobio knjigu autorice Ruth Stout: «Vrt bez motike». Pročitao sam je i počeo razmišljati o tome što je ona radila. Ona j cijeli svoj vrt prekrila sijenom. Odlučio sam  probati i prvu godinu žicao sitne količine sijena kad bi se pokoja livada pokosila. Živim u kraju gdje sijena nema na bacanje te mi je svaka manja količina predstavljala mnogo.  Počeo sam tako da sam, tada bez imalo iskustva, nabacao to sijeno oko određenih biljaka i sve pratio i pisao.  Što se dešavalo? Sijeno je nevjerojatno dobro držalo vlagu. Bile su poznate one strašne suše a ja sam recimo rajčicu koja traži dosta vode zalijevao najviše 2 puta tjedno!  Došla je i prva jesen i nabavio sam 100 bala sijena. Time sam prekrio oko 1/3 vrta. Nisam štedio, sloj je bio između 15-20 cm debljine.

Došla je zima, pao je snijeg. Sve se to lijepo taložilo! Usput da napomenem da ispod vrta imam šternicu i da sam ubacivao lopatom snijeg kako ljeti u slučaju suše nebih gledao na kantu dvije.  Došlo je proljeće i snijeg je okopnio. Stelja se slegla na nekih 7-8cm debljine. Savršeno.

Te sam godine imao maturu i nisam se mogao posvetiti vrtu. Onaj drugi dio, nepokriveni zarastao je i pretvorio se u džunglu. Dolsovno, trava je dosegnula debljinu mog malog prsta na ruci.  Na pokrivenom dijelu, trave je bilo manje, da ne pretjerujem 80%. Kroz debelu stelju probilaje su se samo najupornije trave. To se lako da riješiti: ili izručite rukohvat sijena na travu ili se sagnete i isčupate je. Ja bi uvijek čupao...

Iduće godine trave je bilo još manje, a tada sam prvi put susreo i male količine humusa ispod stelje. Sijeno je polako trunulo i davalo prve rezultate što se tiče gnojenja.  Zaboravih napisati da sam prije prekrivanja tla, vrt pognojio stajskim gnojem jer je zemlja dosta loša, glinena i neplodna.

Sada, ove godine, humusa je više, no sijena manje. Opet sam naručio kamion i to sijeno čeka da ga se postre. Bale bih komadao na 4-5 dijelova i one kvadrate slagao po vrtu. Nisam rastresao zbog alergije a ovako mi se čini bolje. Treba dobro «zabrtviti» spojeve kvardata kako se trava nebi probila.

Za stelju ili malč može poslužiti dosta materijala: slama, sijeno, lišće, piljevina, kartoni, razni biootpad (iz kuhinje, orezane grane voćaka, stabljike kukuruza....), čak i najlon. Sve se to baca na vrt, sve to trune i daje rezultate. Ja koristim samo lišće (ne hrastovo i orahovo) i sijeno kako bi izgledalo urednije, no nije na odmet baciti oguline povrća pa prekriti sa tanjim slojem sijena, ako vam bode oči. Što više materijala razne vrste to bolje (kao kad slažemo kompost- gledamo da unesemo dovoljno ugljika i vodika, a to se postiže raznolikošću biootpada (suhe grane, sijeno, lišće, mokri biootpad- pokošena trava, otpatci iz kuhinje (vrećice čajeva, oguline voća i povrća, kartoni jaja, talog kave.....). Kada isčupate travu samo je bacite na sijeno.. kada počupate zaperke sa rajčice, bacite ih na sijeno.....

 

Malo preciznije...

 

U početku se nameće dosta pitanja tipa kako će se probiti sjemenka povrća ako se ne probija korov. Jednostavno: jer na tom mjestu razmaknete sijeno i kada biljke ojačaju vratite ga uz biljku. Uvijek volim ostaviti malo lufta da ne ugušim biljku.  Iskustvo mi je pokazalo da je bolje sijeno maknuti sa tog dijela te ga kasnije vratiti. Sijao sam ciklu napravivši kanale. Vjetar i kiša nabacale su zgrnuto sijeno u kanal i cikla nije nikla...

 

Čitao sam da skroz mlade bilje možete zagrnuti piljevinom. Nisam probao jer mi se iskreno nije dalo, nije mi teško održavati ih dok su male (recimo red slaate, mrkve, cikle...). zalijevam po potrebi i oplijevim. Nije to neki posao...

 

Gredice sam označavao špagom kako nebi gazio po njima. Kad su biljke ojačale, špag sam maknuo. Ove sam godine odlučio napraviti stalne gredice u kojima će se mjenjati plodored. Do sada sam svake godine izmišljao položaj i veličinu gredica no ove godine ću špagom ograditi gredice i putiće između njih. Iz razloga da uvijek gazim po istom putu jer mi je zemlja, kako rekog, glinovita i jako se ugazi...

Neću gnojiit ove godine, ako bude potrebno uvijek mogu ukopati malo gnoja pod biljku koju sadim (npr tikvice traže dosta humusa, iako ja pod sve volim staviti malo gnoja..).

Također ljeti uvijek mogu napraviti tzv. tekući gnoj, tako da u kantu sa vodom potopim pokošenu travu, koprive... pustim da stoji i kada se počnu širiti miomirisi zalijem boljke. Preporuča se tekućim gnojem zalijevati jednom tjedno, no kako neće biti potrebno tako često zalijevati, rjeđe. Učestalost zalijevanja ovisi isključivo o debljini stelje.

 

Sa visokim kulturama nemam problema (visoke mahune, rajčice, krumpir...). jednostavno nabacam debeli sloj i završim priču s njima do berbe. Doslovno.

Krumpir sam posadio tako da sam uzeo koš sjemenskog, poslagao ga po prošlogodišnjoj stelji i prekrio ga novim slojem. Učinio sam 2 greške: prekasno sam ga posadio (može se već u 2,3 jer mu dosta treba dok poklije kroz stelju) i stavio sam pretanak sloj sijena gore te sam se namučio sa travom.  Iduće godine sjeme neću slagati već ću ga samo pobacati  unutar gredice i prekriti sa debelim slojem sijena.  No moram napomenuti da ga nijednom nisam zalio niti okopao. Nije bilo potrebe.

 

Učinio sam grešku i sa niskim mahunama... posijao sam ih u golu zemlju i debelo se pokajao a k tome i pregusto...iduće godine definitivno u debelu stelju i to tako da ću sadačem napraviti rupu, ubaciti legendarnih 7 sjemenki i prekriti sa malo zemlje.

 

Od posla oko rajčica imao sam posaditi ih, povezati (iako se teoretski ni ne trebaju vezati već poduprijeti sa sijenom, no ja ga nemam toliko...), , pokoji put zaliti i naravno ubrati ogromne količine.

 

E obavezno moram napisati da mi nikako neidu paprike i balancani, pretpostavljam zbog loše zemlje. No ubuduće ću iskopati «kadicu» zemlje i u nju usuti svoj kompost. Te dvije kulture traže humusno tlo i dosta vode.  I naravno zagrnuti steljom.

 

Također ideja za mentu, ukoliko imate. Brzo se širi, pa ću ih ja nagodinu ograničiti. Nabavit ću stari lim, spojit ga u kocku i nabit u zemlju tako da se korjenje ne može širiti okolo već samo unutar kadice.

 

Grašak je također rodio kao lud. Ove ga godine nisam vezao (GREŠKA), a pošto nisam imao sijena koliko sam mislio da ću imati puzao je po podu i plesao sa korovom. Bio je na goloj zemlji (GREŠKA).  Obično ako imate puno sijena podupirete ga balama te ga ne treba vezati. Bas kao i rajčice.

 

Cikla nije dala očekivane rezultate jer je bila na goloj zemlji a i nisam joj se posvetio dovoljno pa ima opravdan razlog.

 

Sa malinama najmanje posla, u proljeće ih sredim, bacim zista debel sloj i do iduće godine ih ne diram.

U vrtu ne koristim kemiju iz razloga što takvo povrće mogu kupiti bilo gjde. A i veliki sam pokornik prirode i smatram da ono uopće nije potrebno osim ako želim zgrnuti neke novce i sav posao obavljati čisto zbog profita.  Daleko od toga, u vrtu radim samo kad mi se da i kada od srca odem gore. Vrt je iznad sela u šumi što doprinosi čistoći. Nema ni nametnika (na mahunama niti jedna mušica, krumpir čist od zlatica..da ne nabrajam). Jedini posjetitelji su srne zimi i krtice o kojima neću pisati jer nemam iskustva. Bilo ih je no odjednom su nestale. Zašto, nebih znao. No pretpostavljam da su došle zbog puno gujavica koje su se udomaćile pod sijenom.

 

Eto što da još napomenem... tekst sam sjeo i napisao pa se ispričavam ako ima nepravilnosti ili grešaka...

 

 

 

 

 

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
mima View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 320
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mima Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 20:47
Zašto ne koristiš lišće hrasta i oraha?
Na vrh
dada28 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2265
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dada28 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 21:32
Da čovjek ne povjeruje svojim očima...tako mlad, a tako vrijedan! Svaka ti čast!
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 04 Siječanj 2008
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 22:08
Vidiš Osbourne, ne hvalim te samo ja, svi su skužili tko si i kakav si.
Malčiranje sam još prije pročitala što si pisao i sve mislim kako bi mogla probat u jednom djelu vrta. Još ćemo mi o tome raspravljati.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 22:11
smile141Osbourne.Mima ,lišće oraha i hrasta ima nešto u sebi što šteti većini bilkaka.Hmm ne znam šta no čula sam dosta puta da se to lišće ne kompostira.
Na vrh
mima View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 320
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mima Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 22:24
A ja sakupljam lišće hrasta i bacam na kompost, grrrrrrrrrrrr...sigurno smeta tanin
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2008 u 22:36
Možda osbourn zna ili Ivan,šta to smeta.Ja samo znam da to ne-neTongue
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 11:39
čitao sam da je lišće hrasta kiselo i da zakiseljuje tlo. opet u knjizi ruth stout citam da moze... meni je zemlja ionako sva jadna i glinovita i imam dosta problema pa izbjegavam hrast. a orah.. ne sjećams e točno što ima u sebi ali da se ne stavlja ai akoimate orah iznad vrta da pograbite otpalo lišće. imao sam zabilješku no nemogu je naći gledao sam mozda sam i bacio?
 
slobodno pitajte što god vas zanima reći ću sve što znam. neka se ova tema ekspanzira:) jer je način vrtlarenja odličan! ja već 3 ili 4 godine tako radim.
 
hvala na komplimentimaEmbarrassed
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 11:42
triša..ako se odlučiš nakupi malo sijena i lišća okolo (možeš bacit i ostatke iz kuhinje ( vodik) no mojoj mami to ružno izgleda pa ne bacam hehe. ali recimo može se bacit pa prekrit sa malo sijena da se ne vidi.
recimo probaj sa rajčicama, posadi flance i zagrni ih sijenom u pomjeru 50ak cm. ali nemoj stisnut biljku da se ne uguši. kasnije kad naraste možeš i oko stabljike zagurati stelju nije bed. prije stavljanja stelje zalij.  ako stavis ddosta debel sloj (opet toliko da ne ubijes biljku) neces morat zalijevat i neces imati korova. a nakon par godina vidit ces humus od sijena na zemlji;)!
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 14:35
Oh konačno netko tko vrt obrađuje kao što i ja pokušavam. Dobrodošao osbourne ! smile79

Konačno ću s nekim moći izmijeniti iskustva.

Jedan odgovor na pitanje zašto ne stavljati lišče oraha.
U vrtu ima 4 stabla oraha i početak vrta se nalazi točno ispred jednog od njih. Tlo ispred tog oraha smo pognojili, stavili kompost, dodali malo pijeska, dobro ga obradili da zemlja bude rahla i da se korijenje biljaka nemora mučiti sa teškom i glinastom zemljom koju imamo. Usprkos svih tim muka ista sorta rajčice posađena
u dijelu koji je udaljen od oraha i u dijelu vrta pored oraha i dala je STVARNO RAZLIČITE REZULTATE.Angry Pored oraha biljke su dale po jedinu rajčica po biljci AngryAngryAngry , a u ostalom dijlu vrta davale bi puno više.  Nije problem samo u lušću oraha nego i u korijenju koje vjerojatno ispušta neke supstance kje druge biljke ne koriste. Pokušalismo na isto mjesto posaditi i kelj ... rezultat je bio potpuno isti. Ispod oraha jednostavno ništa ne uspijeva.

Osim oraha treba se izbejgavati i bor koji ukiseljuje zemlju. To je jako dobro za borovnice ali za ostale biljke to je pravi pakao. smile193
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 14:44
Ovdje u francuskoj je trenutno u modi tehnika koju nazivaju BRF. Radi se o komadićima grana drveća koje se stave na tlo na isti način kao i sijeno. Sve je potpuno isto, ono što je važno je da se te grane usitne zajedno sa liščem koje je još na njima jer upravo to lišće hrani zemlju. Gdje nabaviti grane ... e to je drugo pitanje. Budući da u vrtu imam i voćke, u vrijeme kad se voćke mogu rezati grane koje režemo ja lijepo usitnim i pospem po zemlji, na isti način se može postupiti i sa živicama oko kuće kad se obrezuju.

Jedna važna stvar. Ako prvi put stavljamo sijeno ili taj francuski BRF obavezno zemlju navlažiti prije stavljanja, ta vlaga će se održavati puno lakše. Nemoram vam govoriti koliko se uštedi vode preko ljeta i koliko se sačuvaju leđa od mikotrpnih nanašanja kanti vode ! smile46
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 14:46
da napomenem da biljke takodjer imaju svoje hirove..autorica knjige napomenula je da je jedne gopdijne sadila paprike i da su propale. ne samo njoj vec svima. iskusni vrtlari su to obrazložili kao "loša godina" za biljke.
 
ja sam odustao da ukopavam pjesak i sta sve ne... rekao dam da cu kupiti kubik zemlje iskopar gredice gdje zelim mrkvu i ciklu sijat i u tu rupu nasut rahlu zemlju! mislim da je to najlakse, gdje bi bio kad bi prepravljao kakvoću zemlje na površini 46x10m?
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 15:10
Imaš pravo, no kad si početnik onda sve pokušaš.

Onaj dio zemlje ispred oraha smo jednostano ostavili orahu neka se njome bavi. Mislim da ću dati još jednu šansu orahu i tu smjestiti jednu "kazetu" od 2m x 1m i u nju staviti kompost i finu zemlju za sijanje, pa kad mlade biljke budu dovoljno jake onda ih jednostavno presaditi u vrt na definitivno mjesto.

Kazeta je već napravljena jedino moramo dovuči kompost. Tada ću stvarno vidjeti da li blizina oraha, pa makar to bilo u kazetama, smeta drugim biljkama.
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 15:57
od cega ces napraviti komposter?
ja sam spojio 4 stare rolete- grilje. gore prekrio najlonom.
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 16:41
Napravila sam od "paleta" na kojima se u velikim dučanima obično prevozi roba, a koje smo sakupili po tim trgovačim centrima. Uslikati ću pa ću staviti na forum.

Prošle godine je taj moj izum služio kao neka vrsta plastenika za mlade biljke i stajao je na terasi. Tako je koncipiran da se može rastaviti i premiještati po miloj volji. Na vrhu ima 2 poklopca, svaki po 1m x1m. Na taj način sam uspjela osloboditi prostor u kući koja je postala pravi rasadnik. U trečem mjesecu SVI VAN  ! Smile na opće zadovoljstvo svih ukučana.


Sada je u vrtu, stoji prazan dok ne donesemo kompost. Namjeravam izdubiti rupu od kojih 50 cm u nju najprije staviti stajsko gnojivo, na to kompost i na kompost zemlju za sijanje. Posijati sjemenke, sve pokriti poklopcem. Budući da se stavi dovljna količina gnojiva (koje nije potpuno razrađeno) ono grije zemlju i na taj način ubrza klijanje. To je za sada u teoriji, vidjet ćemo kako će to ispasti u praksi. Wink


Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 16:50
Komposter koji imamo je kupljen nažalost ali namjeravam dodati još jedan tipa "uradi sam".

Može se napraviti od istih tih paleta, čak se te palete ne moraju niti rastavljati previše, nego se od 4 napravi komposter, jedino se za poklopac mora nešto smisliti. Neki stave stari tepih, drugi neku plastiku. Treba se isprobavati.

Vidjela sam da ljudi rade i od obične žičane ograde. Zabiju 4 kolca oko njih stave žicu i eto ti kompostera. Mislim da u jednoj knjizi imam koju fotografiju pa ću poslati na forum.

U svakom slučaju je dobro po velikim vručinama malo zaliti kmpost da se ne osuši. To nam se desilo prije dvije godine tako da smo kompost čekali i čekali a on nikako da sazrije.
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 17:28
nije li razmak među letvama na peleti prevelik? ne pada li biomasa van?
Na vrh
pomme dor View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 158
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pomme dor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 22:40
Vjerojatno je razmak prevelik ali se zato može dodati koja daska da spriječi to ispadanje. Moram pronači tu knjigu ! Uz slike sve se lakše raazumije.
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2008 u 23:37
razumijem to sa zicom imam isto jednu sliku u knjizi no mislimd a je to rpevise zraka, za mreza
Na vrh
Dalmax22 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 665
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dalmax22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2008 u 01:23
Priznajem da nisam citala do kraja ali me zanima jedno: ja sam pokusala (ovdje u dalmaciji to je prkasa ) nako sijanja posuti sve piljevinom pa onda zaliti jer ta piljevina drzi vlagu.
Medjutim sta se desilo: kad bi ubrala spinat ili blitvu uvjek bih osjecala okus te piljevine, nekad nisam mogla ni isprati pa bi se nasao komadic u loncu...Ugl miris piljevine mi se nije svidjao. jel ima neko iskustva s tim?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 6>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.