Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Dnevnik radova
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dnevnik by xenia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Dnevnik by xenia

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 101112
Korisnik
Poruka
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Travanj 2009 u 21:25
Mislim da ću se morati ozbiljno posvaditi sa Vakulom. Obećao kišu, a od nje ni kapi.Na ranču je tako tvrdo da sam cijelo popodne nakopavala jednu gredicu za krumpir. U sredinu sam stavila red nekih dugačkih krastavaca koje sam dobila od prijateljice iz Žive zemlje. Nadam se da će niknuti unatoč suši jer sam prvo zalila cijeli kanalić, stavila sjeme i onda zasula kompostom.
Jesenski grašak, tj. ono što je od njega ostalo cvjeta. Zabila sam kolčiće ali nemam mreže pa ću sutra morati nešto drugo smisliti za potporanj.Luk na prvoj gredici i bob su otprilike oko 5 cm visine i dobro se drže, mrkva je počela nicati samo na jednom mjestu.
Unatoč tome što sam cijelu zimu planirala, crtala gredice i raspored biljaka opet  se ne držim  plana jer je tlo tako suho na mjestima koje jesenas nisam preštihala i stavila stajnjak .Ako muskoro ne bude kiše ne znam kako ću uopće posaditi rajčice.
Kad smo već kod rajčica već mi je dosadilo stalno ih vucarati van pa noću u kuću i danas ostaju na balkonu pa kako im bude. Posadila sam 7 komada u dvorišni vrt na mjestima gdje smo ubrali salatu. Jučer sam uredila gredicu do susjedovog zida i posijala niske mahune i krastavce Sunčani potok.U gajbicu sam posijala salatu kristalku i kukuruz šećerac pa ću ga kad malo poraste presaditi gore na ranču. Taj način sjetve mi se prošle godine pokazao super jer ga inače pojedu ptice prije reda.
Od cvijeća posijala dosta toga u posudice ali normalno nisam zapisala što je što pa čekam da vidim kako je ispalo.  Neki dan mi susjeda dala onaj roza božur koji je kod nje kunjao u hladu pa sam ga posadila uz zid umjesto one bijele ruže koju sam morala izvaditi. Za sad se dobro , drži ima čak i pup ali neću se previše radovati jer su mi  se proljetos svi  pupovi na crvenima osušili prije cvjetanja. Pojma nemam zašto.
Ako se uspijem ispraviti nakon ovog nakopavanja danas sutra proširujem gredicu sa cvijećem do ceste. Ako ne onda smišljam kako Rokija odučiti od kopanja po gredicama jer mi je pojeo pola tulipana i isčupao jednu krizantemu.Baš blesavo štene.

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2009 u 22:31
Danas konačno pala kiša. Koliko sam je prizivala toliko sam je i psovala jer me uhvatila u gradu dok smo MPK i ja tražile haljinu za njenu krizmu.Uz jedan kišobran uskoro smo obje bile napola mokre i promrzle. Uz takav pljusak nisam ni razmišljala da bi do kraja dana još završila u vrtu.Popodne je ponovo zasjalo sunce pa sam uspjela uloviti MM da odemo na ranč i pokušamo pofrezati ostatak vrta. On se uhvatio freze, a ja trimera samo smo krenuli kasno pa nas je uskoro uhvatila noć.  Uspjela sam samo  posaditi jednu gredicu rajčica koje sam sama uzgojila pa mi neće biti baš velika šteta ako se smrznu. MM je uredio još jednu gredicu i to onako romantično, pod svjetlom baklji. Na kraju smo bili blatni ali zadovoljni poslom . Sutra ako ne bude opet padalo sadim ostatak rajčica i  malo paprike .Kad je već pognojeno stajnjakom. Možda čak i uspiju.


I da ne zaboravim, moja isprika gospodinu Vakuli.

Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2009 u 15:10
Jučer završili frezanje i košnju na ranču. Posadila sam  nekoliko sorti rajčica i posijala neki crni sitni grah. U Plodinama naišla na rasprodaju pa uzela Deutziju iako sam pala u napast da uzmem još štogod. Zato sam i u Kauflandu našla povoljno cvijeće za balkone i kupila onaj šareni puzavac koji miriši kao tamjan , zaboravila kako se pravilno zove.Posadila sam ga zajedno sa vodenikama u korita i stavila van.
Dok sam sadila naišla jedna od susjeda malo ljudikati pa me pozvala na pustošenje njenog vrta, kaže da ga mora malo prorijediti. Tako sam užicala  nekoliko plavih pakujaca, par divokozjaka, hrpu žutih krizantema i nešto žuto što još ne znam što je. I tri ribizla , vjerojatno crvena.
Sada opet pada kiša pa mi baš lijepo zaljeva sve posađeno.

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 04 Siječanj 2008
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2009 u 15:21

Drago mi je da si u blatu do koljena, a tako puno toga napravila, ja imala sreću pa mi jučer i prekjučer nije padalo, a danas zaljeva super kao i tebi, pa se ne ljutim na kišu.

Tvoj božur i ovdje u vikendici izašao, neće još cvjetati, ali je tu.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2009 u 21:39
Ako si ti uspjela prizvati kišu, nadam se da bu i meni uspjeloLOL i kod mene strašna suša...katastrofaUnhappy
Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Svibanj 2009 u 22:06
Ova dva mjeseca sam sva u feštama, starija kćer i nećakinja su   prije dva tjedna imale krizmu, u prošlu smo bili na prvoj pričesti kod jedne kume, sin upravo norija , a u petak ima maturalnu veče, mlađa 24. pričest i još jedna krizma u lipnju.Sva sam u pripremama i kolačima tako da jedva stignem u vrt.
Uglavnom sam posadila sve rajčice, krumpir je prvi puta okopan, luk se dobro drži iako mrkva između nije baš nekako gusta.
Prvi krastavci cvjetaju , drugi su tek nikli.
Mahune sam sijala u tri ture, prvo žute olovčice, neke niske žute i sad žute visoke.
Kukuruz šečerac posijan najprije u posudu kod kuće pa poslije presađen na ranču super izgleda.
Bob upravo cvjeta ali ga je već napala horda groznih crnih uši.
Facelija je upravo prekrasna, prvi puta vidim te zanimljive cvjetove što se odmataju i izgledaju kao da imaju duge trepavice.
Najviše sam ponosna na svoj grašak, jučer sam ga prvi puta pobrala.

Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Svibanj 2009 u 16:30
Proteklih dana je i kod nas bilo puno kiše pa sam ipak uspjela uhvatiti MM da barem na jednu stranu vikendice stavi oluke kako bih mogla dovesti vodu u jamu za cisternu. Ova godina je stvarno sušna jer u jami nije bilo vode ni početkom travnja ,a inače bude cijeli svibanj dok se sade presadnice povrća. Još kad bi ove godine uspjela izbetonirati tu rupu mislim da bi se moj vrt uvelike popravio.Ovako još uvijek ovisi o Božjoj volji, tj. koločini oborina tokom ljeta.
Za sad sam zadovoljna , ova kiša je došla u pravo vrijeme, luk se naglo oporavio u udebljao, mrkva i peršin koji su jedva nicali vidljivo napreduju.
Bob ima mahune skoro za branje, jedva čekam. Grašak smo već pojeli.
Krumpir počinje cvjetati, za sada nema zlatica, vjerojatno što nitko u blizini ne uzgaja krumpire.Rane rajčice imaju plodove veličine oraha, druge tek počinju cvjetati.
Niske mahune su isto u cvijetu, visoke tek presađene iz posude u vrt. Cikla mi ove godine uopće nije nikla, morat ću dosijavati poslije ove kiše.
Kukuruz šećerac nije baš dobar, kao ni jedne godine do sada. Mislim da ću morati odustati od njega ili isprobati neke druge sorte, ovima baš ne odgovara moja zemlja.
Na jednom mjestu je izrasla čičoka i to kad sam je već otpisala.
Od cvijeća na ranču je izraslo puno vuike sijane proljetos, a ona jedna od prošle godine je ipak procvjetala. Kozmos se sam rasijao pa ga ima posvuda po vrtu. Niklo je i nešto sljezova te visoke kadife. Cinija je bilo dosta samo im je nešto pojelo lišće, ne znam hoće li se uspjeti oporaviti.
Stolisnik su mi popasli puževi,  uhvatila ih na djelu ali prekasno.
U dvorištu ima lijepih kata i cinija, vodenike,roza sljez, nešto dragoljuba i mirisne grahorice i sćira od Silvekice.
Od bratića sam dobila sadnice krastavaca kornišona koji sad imaju plodove ali strašno bockave i ne baš ukusne, sunčani potok još ne cvjeta.
MPS i ja smo počeli krčiti krševe oko kuće koji su bili u planu još prošle godine. Ne znam koliko će nam to uspjeti jer uskoro počinju brige oko upisa, faks i srednja škola. Onda more i već je kraj ljeta.
Od voća ove godine bi moglo biti dosta marelica i bresaka. Maraska na ranču nema plodova ni za jedan kolač, a ova u dvorištu je imala prva dva ploda .Jagode već prolaze i sad očekujemo obilnu berbu malina. Ne znam što je s tajberijem , Roki ga je malo povaljao pa izgleda nema namjeru roditi ovog ljeta.Jabuke i šljive su sasvim opale , ili ih je opalio mraz ili pojele  štetočine.Aronija nije cvjetala.
Uglavnom vrtni radovi polako napreduju, ne baš po planu ali s prirodom nikad ne možeš biti siguran.
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 13 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1556
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Svibanj 2009 u 20:41
ideš miki ovo je doista iscrpan izvještaj.ti se naradiš u svom vrtu.želim ti sreću da kiša češče padne i zalije sve redom.ono što je bitno da ne gubiš volju.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 18 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4502
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Svibanj 2009 u 20:46
stvarno si svašta posadila Smile svi mi imamo sličnih problema....ponešto mora i ne uspjeti ali zato mi posadimo puuno toga pa nešto i uspije Big%20smile 
Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Ožujak 2010 u 21:39
smile161Eto konačno i kod mene počela sezona poljoprivrednih radova.
Za divno čudo ove godine prije Uskrsa.
Kako je kod mene na ranču uvijek problem obrada tla jer se glina sporo suši nekako sam sad uspjela uskladiti optimalnu vlagu i dobru volju MM da mi pofreza. Napokon sam i razbacala onaj stajnjak što stoji već godinu dana, sad se baš lijepo pretvorio u kompost tako da ni moj dragi nije puno psovao dok je frezao kao što to inače bude.
dnas sam uspjela i prije kiše napraviti par gredica i posijati grašak, bob i posaditi crveni luk . Sve sam sinoć stavila u vodu da nabubri.
Ove godine prvi puta isprobavam sortu graška Progres, niski ,40-50 cm,  rani,vegetacija 62 dana, duljina mahune 8-10 cm. I zrnje je izgledalo dosta krupno pa se nadam da će biti dobar.
Do sada sam se držala Čuda jer mi je Provansalac presitan, a visoke sorte se nisu baš iskazale. Susjed kaže da je to do naše zemlje ali ja mislim da je zbog duljine vegetacije jer su to uglavnom kasne sorte koje uhvate vrućine pa onda ubrzano zore.
U kućnom vrtu ima nešto jesenske salate, jedna gredica jesenskog graška koji se prepolovio, tj. svaka druga biljka se smrznula i malo luka srebrenca.
Danas sam posijala mrkvu i to neku azijsku, tamno crvenu, piše da je jako slatka.
Od rasade sam posijala samo jednu posudicu ranih rajčica, imaju već prave listove pa ih ubrzo moram pikirati. I niknuo mi je čak jedan fizalis što je uspjeh jer ovih godina nije ni to.
Od cvijeća sam posijala kokotić, ukrasnu faceliju i neki mix za kamenjare. Sve to u drvenu gajbicu vani i prekrila lutrasilom. Nešto je počelo nicati ali nemam pojma što jer kao i obično ne zapišem , a slabo pamtim gdje sam što stavila.Danas zbog kiše unijela u hodnik, sutra ide opet van ako bude sunca.
Od ostalih vrtlarskih radova skratili kajsiju jer se toliko raširila da se ne vidi kuća od nje. Samo se nadam da se sad neće osušiti ako je uhvati još neki hladni val.
Za početak sezone dosta .
Na vrh
53rijeka View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2009
Status: Offline
Bodovi: 2310
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 53rijeka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2010 u 00:06
..... ma kako si ti vrijednica bila, a neces vjerovati da san se bas neki dan tebe i tvog teskog terena sjetila pa si mislim ma kako ona ono tamo "sije i zanje u glini" Thumbs%20Up


ex rijeka53
mojblog
Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2010 u 10:01
Moram priznati da je svake godine mrvicu lakše iako stalno vodim rat sa MM jer bi on to jednostavno platio da netko izore traktorom. 
Na vrh
53rijeka View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2009
Status: Offline
Bodovi: 2310
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 53rijeka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 16:55
.... paaaaaaaa i nije to losa ideja,.....Wink
ex rijeka53
mojblog
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 101112
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,186 sekundi.