Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis
    Objavljeno: 09 Veljača 2009 u 03:22
Raste kao korov na suhom, pješčanom, vapnenastom tlu, kamenjarima i drvećem obraslim sunčanim obroncima.
To je trajna, oko 25 cm visoka biljka, koja tvori rijetke male žbunove sa fino perastim, igličastim listovima. Na vrhu je svake stabljike po jedan lijep glavičasti cvijet promjera oko 3—7 cm, svijetle zlatnožute boje. Plod je jajolik, gotovo okrugao. Korijen je snažno razvijen. Gorocvijet je jedan od prvih znakova proljeća.
Biljka je gorkog, Ijutog i neugodna okusa. Vrsta Adonis aestivalis nešto je viša, lišće joj je 3—4 puta perasto, a cvjetovi vatrenocrveni i nešto manji. Upotrebljava se u iste svrhe i jednako kao Adonis vernalis.

Adonis vernalis



Adonis aestivalis


Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2009 u 08:25
Vidim da su već svi pomalo umorni od ovog ružnog vremana pa su ovakve slike dobrodošle da malo podignu raspoloženje. Prema staroj grčkoj legendi, Adonis, prelijepi mladić, bio je miljenik grčke božice Afrodite. To su baš nije sviđalo njenom ljubomornom mužu i on, da se osveti pošalje razjarenog vepra. Na mjestu gdje je pala krv, božica učini da izraste biljka s crvenim cvjetovima poput kapljica krvi, a cvijet nazvaše adonis. To se doduše odnosi na jednogodišnji Adonis aestivalis, dok se u hortikulturi nalazi trajnica Adonis vernalis gore opisani gorocvijet, vijesnik proljeća i meni još ljepši Adonis amurensis i A. amurensis 'Pleniflora' krasnog rasperjanog lišća i punih cvjetova. Nedostatak mu je što se nakon cvjetanja stabljike izduže, polegnu pa cijela biljka djeluje neuredno. Volim više trajnice koje i nakon cvatnje izgladaju uredno ili ih se odreže pa brzo postanu lijepe, što sa adonisom unatoč usporedbi s njegovim imenjakom nije slučaj.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.