IZLOŽBA GLJIVA U RIJECI |
Odgovori | Stranica <123 |
Korisnik | |
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.Našlo se je tu nareska,kiselih gljiva i kolača prvenstveno za goste, ali su domaćini uspjeli nešto kušati....
|
|
sutra je novi dan
|
|
Sponzorirani linkovi | |
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Još malo izložaka gljiva MODRIKAČA-LEPISTA NUDA
|
|
sutra je novi dan
|
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je jako ljekovita gljiva GANODERMA LUCIDUM...
|
|
sutra je novi dan
|
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo na kraju i malo utisaka posjetilaca....
|
|
sutra je novi dan
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...bravo, bravo...ove modrikače tako privlačno izgledaju, a ona druga "lucidum" je i jestiva ili samo ljekovita ili ??
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mančice mislim da se samo konzumiraju kao lijek. Od jednog gospodina sam čula da se koristi prah ili se može kiseliti u alkoholu. Kordi je negdje pisao o tome, treba pronaći. A i Jagoda će nam napisati nešto i mene zanima. Nikad nisam vidjela tu gljivu u prirodi. Mislim da su govorili da jača imunitet.
Izložba je bila lijepa i hvala na slikama, nisam uspjela sve memorirati i dosta smo pričali. Trebala bi mi prostorija sa gljivama, samo za mene, na 2 sata A Kordi nam je lijep i pametan. |
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo Manči vidim da se sve više interesiraš za gljive.Znaš kad ti uđu pod kožu postaješ ovisnik...Za sada ih samo proučavaš i slikaš, ali doći će i faza da bi htjela svaku jestivu i probati,da osjetiš okus, to je opet novi izazov,a još kad si biolog po struci....Modrikača je kasno jesenska gljiva i vrlo je ukusna i još k tome još i ljekovita.Nisam sigurna, ali mislim da je dobra za šečeraše i za imunitet.Treba paziti jer ima još ljubičastih gljiva koje nisu jestive.Ganoderma nije jestiva jer je tvrda odn drvenasta ali se melje u prah i onda konzumira za imunitet.Osim toga ljudi je stavljaju u rakiju i onda tako konzumiraju isto za imunitet,naravno ne na čaše nego malo ujutro...Te ganoderme rastu na panjevima i ostacima hrastova i vrlo su zanimljive i lijepe...
|
|
sutra je novi dan
|
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smrckice vidim da si ti dosta toga naučila o gljivama.Sigurno puno čitaš na netu i u knjigama.Sad da je još više prakse odnosno komentiranja gljiva u živo bila bi ubrzo pravi stručnjak.Na izložbi si dosta pričala sa gosp Šikićem,zar ne?On je veliki znalac o gljivama i veliki zaljubljenik u gljive.Trebala si ostati duže i doći još i drugi dan da iskoristiš priliku ....Cordy je jako drag dečko,lijep,pametan i simpatičan i jako puno zna o gljivama i drago mi je da sam ga upoznala....
|
|
sutra je novi dan
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam zašto , ali sam znala tko je Kordi na slikama. Bilo mi je nezgodno upitati, ali baš liči na našeg Kordija. Pozdrav za Kordija.
Najviše čitam iz dvije knjige, Morfologija sis. toks.gljiva ( Gožac) i na izložbi sam kupila manju knjigu Džepni gljivarski vodič. I nešto sa neta kad mi zatreba više slika o jednoj gljivi. Nakon izložbe sam osjećala da nemam pojma ni o čemu, pogotovo kad sam vidjela jestivu i ne jestivu sunčanicu. Razgovarala sam sa 3 gospodina, a bilo je i ljudi , pa znaš kad se raspriča ali se i svašta dozna. Tip sam čovjeka da mi treba koncentracija kad nešto učim, a meni je ono bio pravi izvor podataka. Na žalost taj dan MM je jurio na neku utakmicu, trebala sam doći sama. To mi je pouka za drugi put Dobila sam i posjetnicu u kojoj je adresa predavanja koja imate ponedeljkom, te mi je rečeno da svratim. A što više učim o gljivama , sve sam dalje od stručnosti. Mislim da sam bila i prehrabra. Ali dobro je živa sam i napredujem sitnim koracima. Bitno mi je da volim gljivarenje za svoj gušt i što mi se kao hrana dopada. Zaboravila sam u prijašnji post staviti za izložbu. |
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tu sam pa ti odmah odgovaram.Ponedjeljkom imamo sastanke naše udruge i to u 18 i 30.Uvijek se donesu gljive koje se uberu toga ili prethodnog dana i onda se o njima priča i tako se može puno naučiti.Ponekad imamo predavanja,ponekad gledamo slike što snimamo fotićima i kamerom.Idemo na zajednička branja gljiva sa kolokvijem na licu mjesta... Družimo se i učimo...Članarina ti nije skupa,40kuna za penzionere i nezaposlene a 80 kuna za zaposlene.Ja sam tajnik a Blanka sa foruma je blagajnik.Ako si zainteresirana javi se....To da si bila prehrabra u konzumiranju gljiva istina je,jer kad vidiš sve tako u živo sasvim je drugi osjećaj nego kad gledaš sliku i uspoređuješ sa nađenom gljivom .Teško je na temelju slike ponekad odrediti koja je točno vrsta jer je ne možeš opipati,pomirisati,a to je jako bitno.Osim toga kad je gljiva stara ona je neprepoznatljiva i nije dobra za jelo.To su moja iskustva, a samo članstvu u udruzi mogu zahvaliti da sam dosta naučila i da mogu i druge ljude naučiti nešto...
|
|
sutra je novi dan
|
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smrcko, Jagoda i ostali, o kojoj nejestivoj sunčanici je bilo riječi. Da li o vrsti koju Božac spominje kao vrlo sličnu kuštravoj sunčanici (Lepiota Badhami). Volio bi ju vidjeti ili saznati nešto o njoj jer sunčanice berem već desetljećima ... Ili se radilo o maloj haringači? Pozdrav A. |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ova gljiva je u pitanju.
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dodana je dok sam bila i ova otvorena otrovna sunčanica.
S desna prve dvije sunčanice su jestive, do njih otrovna. |
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo su sve jestive sunčanice.
|
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jaaojj, Smrcko,
Krasnooo. Super, super. Hvala puno. Mislim da su ove slike više nego korisne!!! |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Obnavljam ovu temu jer se ovaj nadolazeći vikend održava naša JESENSKA IZLOŽBA GLJIVA na Turniću...Svi ste pozvani i biti će mi drago da dođete i pogledate čega sve ima u našim šumama u ovo doba godine....Ja sam dežurna u ponedjeljak od 13 sati ali mogu doći i u neko drugo vrijeme ako se dogovorima....Ukoliko netko želi može doći i na branje u subotu u Klanu...Evo i plakata na kojem sve piše...
|
|
sutra je novi dan
|
|
Odgovori | Stranica <123 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |