Nedostatak magnezija |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
sunsett ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Rujan 2011 Status: Offline Bodovi: 10 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 06 Rujan 2011 u 19:17 |
Pozdrav,
mislim da ova tema tu pripada, neznam di bi drugdje stavila. Naime riječ je o mojim limunima, koji su 'divljaki' iz koštice (ne namjeravam cijepiti, držim za ukras) al su s vremenom postali jedne od mojih najdražih biljčica. Prvo je niknuo u nekoj običnoj zemlji, sad već ima pravi citrus tretman (presađen u supstrat za citruse, talijanski, gnoji se 1x tjedno tijekom rasta, još i dobiva folijarni tretman isto 1x tjedno), imaju već 2 godine i vrlo živahno rastu. Ali se pojavio problem a to je žućenje starih listova. ![]() Prvo sam posumnjala da je došlo do nakupljanja soli u zemlji (ipak je to zemlja za citruse, sigurno sama po sebi ima dodane extra minerale potrebne za rast, pa još redovito gnojivo i onda još i folijarno na sve to) iako na netu najviše liči na nedostatak magnezija. Služila sam se bolestima s ove stranice E sad, prve godine (dok još nisam tako ozbiljno shvaćala limun) nije dobivao folijarno i to lišće sad žuti. Također sam pogledala sastav gnojiva za limune i ne sadrži magnezij. Folijarno sadrži magnezij. I sad je pitanje: kako da ja dodam magnezij u zemlju? I jel postoji ikakav način da se to napravi? Da li netko zna u kojem obliku biljke uzimaju magnezij (možda da zalijem onim šumećim - koji je magnezij karbonat)? |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
postoji za kupiti tekući magnezij u svim boljim poljoapotekama
|
|
![]() |
|
sunsett ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Rujan 2011 Status: Offline Bodovi: 10 |
Kupila sam magnezij u granulama jer se lakše dozira, za sad ne vidim pomake ali ni pogoršanje.
|
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Donat Mg
![]() |
|
![]() |
|
![]() Nebi to ni bila loša ideja da kalcij u vodi ne bi podigao pH zemlje za limune a to bi ga na kraju ubilo. Al bi dobro došlo grejpu ![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Zelenu boju klorofilu daje magnezij ali čitam da biljke ne mogu apsorbirati ione magnezija ako nema dovoljno željeza u tlu (?).Predlažem da kao dodatak uravnoteženom gnojivu sa mikroelementima ( Mg, Fe, ...) dodaš još kao dodatak i kelatno željezo.
Čitam da je i pH tla isto jedan od uzroka kloroze. Ako je pH tla previsok biljka ne može uzimati ione željeza iako su prisutni u tlu. |
|
![]() |
|
Kloroza ima mnogo uzroka bitno je znati pogoditi koji je pravi. Prvo sam sumnjala na nakupljanje soli u zemlji, s obzirom na veličinu tegle moglo bi bitii, ali nedostatak magnezija, koji se opet radi određenih razloga ne dodaje u kompleksna gnojiva, ima vrlo specifičan uzorak i način pojave.
Nedostatak magnezija je 100% i dodavanje prema uputama bi trebalo riješiti problem. pH nije problem jer bi onda problem bio na svim listovima a ne samo na najstarijim. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Ina Kutina ima cijelu paletu kompleksnih gnojiva sa dodatkom magnezija.
Osim kompleksnih gnojiva i KAN sadrži 4,8% MgO |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |