Ispiši stranicu | Zatvori prozor

I ja darujem

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Oglasi
Opis foruma: Poklanjam - Kupujem - Darujem
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1178
Datum ispisa: 16 Srpanj 2025 u 03:43
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: I ja darujem
Objavio: prepelica
Tema: I ja darujem
Datum objave: 12 Ožujak 2008 u 00:42
Pozdrav društvu. Iz Siska sam, imam sadnica matičnjaka, sjemena kadulje i koješta, a imam cijelo brdo 150 x 70 m, kojega želim kultivirati. Ima na njemu gloga, kurike, lijeske, a ja pomalo sadim ljekovito bilje i sve drugo što nađem na ovom forumu.
Volim domaće i jednostavno cvijeće koje se usput koristi i kao začin, lijek ili jelo (kadifice, dragoljub...), pa tko se voli đorati - tu sam.

Odgovori:
Objavio: administrator
Datum objave: 12 Ožujak 2008 u 12:57
Dobro došla prepelice u naše cvijetno društvo!!!!
I sto odmah u prvom postu nesto poklanjaš i mjesnjaš...

Objavio: iris
Datum objave: 12 Ožujak 2008 u 13:15
pozdrav prepelice :)

-------------

Objavio: proljeće
Datum objave: 12 Ožujak 2008 u 14:41
Prepelice dobro nam došla!Tongue

Objavio: TeaK
Datum objave: 12 Ožujak 2008 u 19:37
Pozdrav društvu iz Siska ( pozdrav iz Petrinje).

Kadifice i Dragoljub planiram sijati ovih dana i ako bude kao i svake godine slobodno dođi po to...

Hej ljudi povećava se brojno stanje moje županije....smile79

-------------

Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Ožujak 2008 u 07:08
Pozdrav! DobrodošlaHug

Objavio: vrtlarica
Datum objave: 13 Ožujak 2008 u 12:07
 Dobro nam došla smile78

Objavio: lana_1
Datum objave: 13 Ožujak 2008 u 16:48
dobro došla

Objavio: dina
Datum objave: 13 Ožujak 2008 u 18:21
dobro nam dosla

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...

Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 13:47
Nadam se da ću ovaj puta poslati poruku na pravo mjsto. Pa hvala svima na srdačnoj i neočekivanoj  dobrodošlici. Neke moram razočarati - muško sam a ne žensko stvorenje, ali volim cvijeće, pa ću se nadam se uklopiti.

Objavio: TeaK
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 14:49
Originalno poslano od člana prepelica prepelica napisao:

Nadam se da ću ovaj puta poslati poruku na pravo mjsto. Pa hvala svima na srdačnoj i neočekivanoj  dobrodošlici. Neke moram razočarati - muško sam a ne žensko stvorenje, ali volim cvijeće, pa ću se nadam se uklopiti.

pa nebitno što si muško, dapače, MM kaže da ponuda i dalje vrijedi ipak si ti čovjek naše županije.

-------------

Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 21:17
To me podsjeća na "Neki to vole vruće", kad na kraju tip veli: Ali ja sam muško, a onaj drugi kaže - svejedno mi je - ja sam se zaljubio...
Dobro, dakle razvijat ćemo županijske dobre odnose, a Petrinja mi je i tako u srcu, sa Slavuljem sam znao i zapjevati, pa mogu i cvijeće presađivati. Pozdrav i ugodan vikend! Ive

Objavio: shasha
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 23:56
Aj neka si muškoCool,svakako ti želim i ja dobrodošlicuHug
E sad pitanje.Kaj ti nudiš ili tražiš?
I ja volim saditi,i koristiti,ljekovito bilje pa pitam
Jesti možeš i neven,a i ljep je samo ko cvijet,da je ljekovit to znaš vjerojatnoWink(to samo kad si spomenuo kadife i dragoljub)

Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 14:22
Za sada imam puno mladog matičnjaka i  nešto sjemena kadulje.
Od ljekovitog bilja sam u prehrani do sada koristio: tratinčice, maslačak, bazgu, gavez, koprivu, čičak, vlasac, preslicu (spolni oblik)..., a za začine čubar, kadulju, majčinu dušicu i mnoge druge.
Neven je dobra biljčica, a za kadifice još nisam našao točne podatke o upotrebi u prehrani, iako znam da je životinje jako vole, tjera nametnike sa bilja, pa ju je dobro posaditi uz rub vrta ili cvjetnjaka. Znam i da su je Grci koristili kod pripreme jela, ali stvarno u literaturi koju imam ništa više. Tko zna nešto više, (možda Ivan) molim da mi javi.
Ive

Objavio: shasha
Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 19:54
Matičnjak ja obožavam. Ne samo za čaj nego  mi mora biti svakih par metara u dvorištu kad me napadnu komarci. Ne znam jel onaj sa mirisom limuna isto djeluje na,tj.protiv,komaraca ko ovaj običan.
Kakvu kadulju imaš? Ja imam samo onu običnu,nikako da naletim na onu sa prošaranim listovima.

Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 21:54
Meni sav matičnjak miriše na limun, a ne znam jeli običan ili neobičan... Što se kadulje tiče, to je ona s velikim ovalnim listovima i dugo je imam u vrtu, a ove nove vrste su sve neke sa uskim listovima. Ipak, sve mi mirišu jednako i mislim da im je i djelovanje podjednako.
A za čaj sam koristio livadnu kadulju, koju samo rijetki beru - raste na kontinentalnim livadama ima oblik kao židovski svjećnjak i puno je blažeg djelovanja od mediteranske ili uzgojene.

Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 22:18
Imaš čubar????? Već ga godinama tražim!!! Na koji način koristiš preslicu u prehrani? Ja ju koristim za čaj kao zaštitno sredstvo za biljke.

Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 22:47
Čubar nažalost sada nemam, jer nije uspio prezimiti, ali ima ga za kupiti u sjemenarama, ali kad sam ga sijao, rastao je odlično.
Preslica (poljska E. arvense) ima dva oblika - spolni i nespolni. Onaj nespolni je onaj koji svi poznamo i beremo za čaj, izgleda kao zelena mini smreka.
A onaj oblik koji se jede uopće ne podsjeća na nju - izgleda kao neka gljiva,  šuplje stabljike krem boje, sa nekoliko smeđih prstenčića koji se lako skidaju. Na vrhu je smeđi presavijeni klobuk. Lako se pronalazi, jer i jedan i drugi oblik raste na istom staništu, samo ovaj spolni malo prije nespolnog, no često se vide i jedan i drugi u isto vrijeme.
Ukratko - stabljika se odreže pri dnu, ogule se prstenčići i klobuk i ostanu nam mekane cjevčice koje prokuhamo 15-ak minuta. Možemo ih začiniti kao salatu, možemo prirediti kao varivo od mahune s krumpirima...
Pozdrav, Ive

Datum objave: 15 Ožujak 2008 u 22:56
Kod nas nema čubra nigdje u sjemenarnama već par godina. Ako slučajno nabasaš na sjeme, molim te kupi za mene pa ti pošaljem novacsmile143

Hvala na savjetu za preslicu, budem probala. Inače imam sjeme timjana, kamilice, nevena, mažurana i bosiljka - vidim da te zanima jestivo i začinsko bilje, pa ako nema kod vas...

Datum objave: 16 Ožujak 2008 u 11:56
Super, potražit ću čubar,
... ali znaš li ti da je čubar odavno poznat kao afrodizijak, pa i njegovo latinsko ime Satureja potiče od onih zločestih malih šumskih bića - satira - koji su, kako legende kažu, mamili i napadali  nimfe...
pa ako budeš mužu čubrom začinjavala jelo - budi na oprezu.
Ive

Objavio: andrea01
Datum objave: 16 Ožujak 2008 u 12:02
Prepelice, sad sam se sjetila divljeg luka... baš ću u berbu ovaj tjedan! Wink

Inače dobrodošao u naše rascvjetano društvo!!! Clap

Objavio: Branka
Datum objave: 16 Ožujak 2008 u 21:04
prepelici želim ugodno druženje na ovom prekrasnom forumu. njemu osobno pozdrav iz moščenice  , koliko  vidim  kako reče teak , širimo se širimo   sad nas je već . ako prolaziš za petrinju navrati . evo ja sam ti kod križnog drveta - na glavnoj cesti . nemoš promašit .. a tea je malo dalje . ali svi smo tu u blizini . sve sam ti rekla . izvoli .pozdrav smile115 ,   

Datum objave: 17 Ožujak 2008 u 12:14
Hvala na dobrodošlici, vidimo se uskoro, a moje je imanje u Jazveniku i stvarno želim od njega napraviti mali botanički vrt prvenstveno s domaćim vrstama, a i drugima koje uspijem nabaviti.
(Ovo vrtlarstvo je zarazno)
Pozdrav, Ive

Datum objave: 17 Ožujak 2008 u 22:07
Originalno poslano od člana prepelica prepelica napisao:

... ali znaš li ti da je čubar odavno poznat kao afrodizijak, pa i njegovo latinsko ime Satureja potiče od onih zločestih malih šumskih bića - satira - koji su, kako legende kažu, mamili i napadali  nimfe...
pa ako budeš mužu čubrom začinjavala jelo - budi na oprezu.
Ive

Hvala na upozorenju!!!  Budem pazila na dozu smile156  i na to da onda budem ja jedina nimfa koju može napasti!

Objavio: Dalmax22
Datum objave: 17 Ožujak 2008 u 22:43
cubar ni ne znam sta je

-------------

Datum objave: 18 Ožujak 2008 u 21:34
Začinska biljka koja se preporuča sijati uz mahunarke jer tjera crne ušiWink

Objavio: Hele
Datum objave: 19 Ožujak 2008 u 01:53
 čubar je začin , inače najbolji za fažol / grah protiv vjetrova. Inače nije među jeftinijima ni dostupnijima.

-------------
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT.

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk