Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Maslačak

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1447
Datum ispisa: 16 Travanj 2024 u 10:37
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Maslačak
Objavio: Šeflera
Tema: Maslačak
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:18
Osim što je samonikli , pčelice ga vole, ima prekrasne padobrane sjemenke i nikad ga se ne bu moglo iskorjeniti on je i ljekovit!

Obzirom da je sad vrijeme njegove najbolje cvatnje evo jedan recept za sirup protiv kašlja!

150 cvjetova maslačka,1 l vode, 1 narezani limun. Sve skupa kuhati 10 min.
Ostaviti da stoji 24 sata. Procijediti i propasirati.
Kuhati do vrenja. Kad prokuha dodati 1 kg šečera i kuhati još cca 4 sata na laganoj vatri.









Odgovori:
Objavio: andrea01
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:28
Baš si nas dobro podsjetila... sutra ima da cijelo dvorište oberem!!! Approve
Ma, ipak je tu preprometno... otići ću negdje na čišći visinski zrak!!!
Ali recept me interesira jako!!!


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 09:33
Slike su prekrasne, a mi lišše koristima kao salatu, zovemo ga "kozja brada" i odlično je s kuhanim jajima, fažolom ili krumpirom.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: shasha
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 19:29
Ja radim med od maslačka. I to puuuuno jer ga moja mama pije umijesto soka(razrijedi ga vodom,naravno)


Objavio: CANDIDA
Datum objave: 23 Travanj 2008 u 19:21
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Ja radim med od maslačka. I to puuuuno jer ga moja mama pije umijesto soka(razrijedi ga vodom,naravno)


RECEPT? imam maslačka posvuda...


Objavio: shasha
Datum objave: 23 Travanj 2008 u 22:53
MED OD MASLAČKA
 -350 cvjetova
-4 narezana limuna
-1l vode
Sve to kuhati dok ne zakipi i pustiti 15-ak min da lagano kipi.
Procijediti i na 3dcl.tekućine dodati 1 kg.šećera.
Staviti kuhati i kad zakipi kuhati na laganoj vatri  10-ak minuta.
Ohladiti uz mješanje i mlako spremati.


Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 11:06
... maslačak je jedna od najljekovitijih biljka našeg podneblja krcat minaralima i tako dobar mineralizator i detoksikator organizna da se niti moderna niti tradicionalna fitoterapija ne može zamisliti bez njega..... predobro drenira bibrege, vrlo dobto čisti i drenira jetru, tejče na smanjenje šečera, čisti kož i dogar je čak i kod seboreja i neka psorijaza, ozvježava umoran i stra organizam, potiče cirjeva i želudac na rad.....

... ma ne da mi se niti pisat.... svemir u jednoj biljci....   :O)


Objavio: manči
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 07:42
Maslačak je sastavni dio proljetne mješancije ( listovi ) različitih biljaka koja se kuha i jede  "pod ulje".


Objavio: smrcko
Datum objave: 26 Rujan 2008 u 23:21
Maslačak; Ubraja se u naše najraširenije korove i livadne biljke. Kod nas se također prodaje na tržnicama kao proljetna salata, koja jača apetit. Mladi listovi se beru od ožujka do svibnja, kasnije postaju pregorki. Bogat je vitaminom C i željezom, kojeg ima više nego u špinatu. List se koristi kao varivo i kao salata, a korijen( koji sadrži do 40 % inulina )može služiti kao nadomjestak za kavu. Korijen se također jede, bilo kuhan ili sirov. Od cvjetnih glavica radi " maslačkov med " ( s vodom, šećerom i limunom ), koji uvelike nalikuje na pravi med. Djelovanje maslačka je diuretičko, ali zbog gorkog taraksicina nije sasvim neotrovna biljka ( može izazvati proljeve i poremećaje u srčanom ritmu ). ( prema Grlić, 1990 )
 

<> http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr - http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: hoya
Datum objave: 04 Siječanj 2009 u 11:20
Lani sam napravila med od maslačka.
Od 1000 cvjetova došlo 7-8 teglica.
Mislim, a i oni kojima sam dala teglice tvde da je bolji i efikasniji od onih sirupa protiv kašlja koje kupujemo.
Naravno, imaš ga pri ruci i moguće je djelotvorniji jer ga uzmeš na samom početku prehlade dok je bolest u početku.


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: hoya
Datum objave: 23 Siječanj 2009 u 20:23

Prošle viroze - nema više sirupa! Slijedeće godine imat ću ga dvostruko više. Puno sam podijelila, Malo sam ostavila za nas 5. Bolji mi je od bilo kojeg kupovnog sirupa!



-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: manči
Datum objave: 23 Siječanj 2009 u 20:53
....ovo je vrlo zanimljivo....


Objavio: hoya
Datum objave: 23 Siječanj 2009 u 21:12
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

....ovo je vrlo zanimljivo....
 
... i učinkovito (naravno kad je na vrijeme)...


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: zvonkica
Datum objave: 12 Ožujak 2009 u 00:49
I ja sam mišljenja da je maslačak čudotvorna biljčica, ljekovita i lijepa!
Samonikla je u mom vrtu i uvijek je poberem na proljeća za salatu, moji zamorci ga obožavaju.
Sama radim  med ali moram priznati nisam već dugo. Jedva čekam da procvijeta pa u berbu!
moj recept je sličan vašem ali ima još nekih sastojaka :
- 1 kg cvijeta ( moramo sami prosuditi koliko je to , nećemo valjda vagu tegliti u šumu ili na livadu?)
-4 limuna
- 4- 5 naranči  (narezati na kocke
-3,2 l vode
-kuhati 1 i pol sat.
procijediti sok i dodati 3,2 kg šećera .
Još kuhati 1 sat i 14 min.

Oprez !Exclamation

Zna prekipjeti, stalno budno oko, mješati, inače sve poljepljeno!



-------------
Bez boja i cvijeća nema ljepote !


Objavio: griva1978
Datum objave: 12 Ožujak 2009 u 19:40
recept za med od maslačka je kod nas poznat iz knjiga travarice marije treben, a u mnogim našim krajevima se koristi i dulje nego je život te knjige....a čak za neke stvari je bolji nego pravi med ( nek me ne operu drvljem i kamenjem medoljubitelji, i sama sam :))))


Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 13 Ožujak 2009 u 11:42

super recepti moram odmah prepisati svekrvi,ona pravi puno domaćih sirupa,ove godine neka pravi med.Ja sam maslačak do sad jela samo kao salatu.



-------------
čovjek uči dok je živ


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 00:02

Svi recepti su više manje varijacija na temu, pa da stavim i ja svoj:

500 cvjetova maslačka (operem i stavim u 2l vode), 2 limuna i 2 naranđe (prerežem na 4 dijela). Kuham cca 1/2 sata, ocijedim i dodam 2kg šečera. Opet kuham cca 2,5 sata. Kuhano stavljam u flaše. Osobno što ga dulje kuham to mi je ukusniji



-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 19:56

Prošlo proljeće sam malo eksperimentirala i ,kod kuhanja,sam ubacila začinsko bilje,metvicu,matičnjak i sl.Zanimljiv okus se dobijeWink



Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 20:05
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Prošlo proljeće sam malo eksperimentirala i ,kod kuhanja,sam ubacila začinsko bilje,metvicu,matičnjak i sl.Zanimljiv okus se dobijeWink

 
To si u med ili sirup ubacila??Confused


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: griva1978
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 22:36
ja isto radila od mente, matičnjaka i vriska.... a nakraju ga poklonila.... bio dobar al jako sladak.... odiučila se od toliko šečera.... vrisak pogotovo daje aromu po mom guštu :))


Objavio: shasha
Datum objave: 22 Ožujak 2009 u 09:11
U med,Mamaa.Sirup nisam nikad radila.


Objavio: frida
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 14:20
Sad cu ja opet s pitanjima...smile42

 Za sirup od maslačka...
Cvjetne glavice sa zelenim lapovima stavite ili bez zelenog dijela?
I još, je li limun s korom narežete ili oguljen?


-------------


Objavio: hoya
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 14:25

Samo cvjetne glavice.

Limun imam svoj pa stavim sa korom, ali da sam ga kupovala rađe bi mu ogulila koricu.


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: frida
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 14:34
 to znaci da sa (najmanje ) 150 cvjetića moram skidati ono zeleno ispod latica ?

-------------


Objavio: hoya
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 14:48
Ma ne, frida, imeđu dva prsta uhvatiš cvijet i otrgneš ga od stapke i sve to ide u med. Krivo sam skužila šta pitaš.
Pogledaj ovdje imaš i postupak u slikama
http://www.coolinarika.com/recept/sirup-od-maslacka - http://www.coolinarika.com/recept/sirup-od-maslacka


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: frida
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 15:21
sad vidim...da, tako sam i mislila ( za cvjetove)...
Hvala hoya...
ovo cu napraviti za uskrsne praznike kad budem na praznicima...


-------------


Objavio: neretva
Datum objave: 11 Travanj 2011 u 01:08
ja jedem i cvjetove maslačka..nekog sam pročitala da preporučuje..što vi mislite?

-------------
puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...


Objavio: patkica207
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 19:37
Ja bih radila i med i sirup ali me zanima koliko dugo smije stajati. Ne boli me grlo trenutno no tko zna...kad zazimi, a tada maslačka više neće biti. 



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk