Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Neven - lat. Calendula officinalis

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1448
Datum ispisa: 16 Svibanj 2024 u 17:10
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Neven - lat. Calendula officinalis
Objavio: SilveK
Tema: Neven - lat. Calendula officinalis
Datum objave: 25 Ožujak 2008 u 20:11
Evo nešto o nevenu. On je nezaobilazni stanovnik biološkog vrta, svojim mirisom tjera nematode iz zemlje i djeluje ozdravljujuće na stanje tla, ljekovita je biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice. Koristi se u mnogim kremama,a priprema se i kao tinktura, mast, ulje, čaj. Latice sadrže eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena, te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotovrnim lijekom.Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu.  


-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.



Odgovori:
Objavio: Šeflera
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:29
Ljekovit, lijep, zaštitnik biljaka.


Manje više svi znaju za ovaj cvjetak. I svi znaju da ga rabe u medicini!

Obzirom da je vrlo popularna nevenova mast evo jedan stari recept za nju!
-Zagrijati 500 g svinjskog sala, dodati punu šaku usitnjenih latica. Miješati 5 minuta. Ostaviti preko noći. Drugi dan otopiti na vatri i filtrirati.


Osim toga koristi se protiv povraćanja u ranoj fazi trudnoće.

Ja osobno sušim cvjetove za čaj.



Objavio: Triša
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 09:31
Super prijedlog za čaj - baš ću probati - inače obožavam neven kao cvijet, jer kod mene ne prestaje cvasti cjelu godinu.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Ivan
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 12:27
http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/62.aspx - http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/62.aspx

-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 10:49
Ja cvijet nevena maceriram u maslinovom ulju kao i gospinu travu i korijen gaveza.Kad sve ove macerate spojim u jednakim dijelovima dobijem odlično ulje za proširene vene.U zadnje vrijeme ga stisnem pčelinjim voskom i tako dobijenom masti mažem proširene vene.Puno mi pomaže.Thumbs%20Up


Objavio: Ivan
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 11:07
Za proširene vene dobar je i ekstrakt divljeg kestena...mislim da bi mogla dodati i taj ekstrakt u svoj melem, učinak bi bio još bolji.

-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 11:58
Da, svakako , to znam, hvala Ivane.
Ali u mom mjestu postoji samo jedan divlji kesten pa na jesen kad počmu otpadati plodovi ispod njega nastane gužva.Mene nikako da dođe red.Osim toga previše je prometa okolo.


Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 10:33
... tinktra od nevena je stari tradicionalni ljek za reguliranje mejsečnice......

a ljekovita mast od nevena po mariji treben  ( odakle potječe ta receptura) je 500 g čiste nesoljene svinjske masti i 2 pune pregršti cvata i dijela herbe)... pregršt je ona kojilčina koja se uzme sa obje šake zajedno odjednom koliko se može nositi ( iako oko te količine ima razlika zvisno od područja) i ovdje to znači to... kratko se preprži par min i ostavi preko noći.....sutradan se podgrije opet al samo 1 min preprži i iscjedi standardnim postuokom...


.. rane, hemeroidi., njega kože kozmetička, upalna razna stanja kože i sluznice pa čak po ljekarušama iz samostana iz srednjeg vijeka i dugotrajn za mazanje sljepoočnica i vjeđa kod bolesti očiju...


Objavio: Triša
Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 15:30
griva, super recept, ako je tako star sigurno je učinkoviti - treba probati.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 00:04
Ja ipak više volim nevenovu mast praviti s maslinovim uljem a ne svinjskom masti.Služi mi i u kozmetičke svrhe gdje po meni nema mjesta za svinjsku mast.
Maceracija bi trebala trajati duže da se ekstrahiraju svi vrijedni sastojci iz nevena.Zgušnjavanje se radi pomoću pčelinjeg voska.


Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 12:20
...hmm... ja sam pobornik teorije da u kozmetičke svrhe je bolja mecracija u ulju ( zbog hvalevrijednih sastojaka koja mnoga ulja imaju: vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline...)  ALI u terapijske svrhe ipak mislim da je bolje meceriranje u svinjskoj ( ALI domaćoj  nesoljenoj masti koju nabavljate točno iz dvorišta gdje znate kako se svinje hrane!!! ) zato jer je u terapijskoj primjeni važna jedino terapija a ona se ostvaruje tako da se aktivne tvari iz biljke unesu u organizam kroz neki medij ( masni- dakle ulje ili mast služe u terapiji samo za prijenos aktivnih supstanci nevena) a to se ostvaruje u datom primjeru kroz kožu - a meni je ipak ljudska koža ( omotač tijela)  sličnija svinjinoj nego biljkinoj i zaista je mast svinje sličnija nekim od dijelova ljudskog organizma ( masti) nego nečemu što on nikada neće moći prozvesti ( ulju)....kratko: sličniji smo životinjama tjelesno nego biljkama...i zato mast lakše uđe u ljudsku kožu.... iako zbog kompaktnost obično zagrabimo puno više nego bi zagrabili masti...


Objavio: Nickless
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 13:54
Mene bi ipak više zanimalo kako napraviti tinkturu od nevena i da li se ta tinktura može u kozmetičke svrhe (za MŽ naravno) pomiještati sa tinkturom od gaveza.


Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 15:03
Pa kao i baš svaku drugu najobičniju tinkturu.... teglica puna cvata i pokoji vršni lisitć...preliti dobrom domaćom rakijom ( ili jačim alhodolom ali ne jačim od 70% i u tom slučaju za konzumaciju se treba dodatno još razrjeđivati vodom)....da dude alkohol 2 prsta iznad bilja, na sunce 3 tjedna, mućkati par puta dnevno kad prođete pored nje...procjediti kroz gazu i filter papir za kavu..... to je recimo tradicionalni po narodnoj medicini način koji je ujedno najdjelotvorniji terapijski!!!
...ili od suhog bilja ali onda ga staviti duplo manje jer je koncentraciranije.....

neki klasičniji oblik za izradu svih tinktura je
 1 : 4 ( suho bilje : alkohol)  ( grami : volumen)

.... ne razumijem šta je to MŽ..??? .. masaža??...hmm... tko ne zna raditi tinkture, što recimo spada u najosnovije oblike primjene u fitoterapiji onda je puno bolje da ne radi niti masaže sa njima jer se masažama utrljava ogromna količina aktivnih tvari u organizam a tu može biti veeeelikih kikseva..... a uostalom masaža ( ako je to MŽ) tinkturom nevena nema baš smisla jer alkohol toliko isuši i nadraži kožu da se sve blagotvorne tvari nevena padaju u 2 ili 3 plan...

....kod gaveza je to drugačije ako se tinktura aplicira samo na točno dređeno područje npr na modricu, uganuće i sl....   ali čak i kod rana ju treba razrijediti vodom jer će zgrist meso ili još bolje prvo ranu namazati sa nekom masti / masnim medijem/ uljem i na to tinkturu....

..u kozmetici se sve tinkture koje se mogu koristiti u njoj ( da imaju većinom ili samo pozitivnog učinka na dermu)  mgu koristiti i to je najčešće oblik iz kojeg su dodavane aktivne tvari biljaka u nekoj movnijoj proizvodnji kozmetike a postupak je otprilike ovakav ( samo je to kod industrije puno sofisticiranije...) ... uzeti određenu količinu tinkture i staviti ju na slabu vtru da vri dok alkohol ne izvri...vidi se po pari... dodati i malo vode... kad potpuno izvri... ohladiti pa ponoviti..... i to dodati u kreme...... ... neki autori također preporučaju u dulje / mast zagrijavano na pari i vrlo toplo dodavati tinkturu i lgano mješati tako da alkohol ispari i mješati dok se ne ohladi mast/ulje sa ostacima tinkture.... ali ovdje kod neodgovarajuće emperature može doći do efekta " prženja"..tih ostatka tinkture ...

... nadam se da sam pomgla....


Objavio: Nickless
Datum objave: 05 Srpanj 2008 u 16:38
MŽ je pokušaj pogađanja lokalnog forumskog akronima za "moja žena" Smile
 
Tinktura gaveza i nevena (iz svega do sada pročitanog) bi bio moj doprinos kozmetičkoj njezi lica, u tom smislu nemam joj namjeru praviti ništa gdje će lice mazati svinjskom masti bez obzira na teorije i ukuse.
 
E sad, tinkturu gaveza sam napravio tako da sam napravio 40% otopinu od čistog alkohola (rakija smrdi i meni), ali ako kažeš da bi alkohol previše naškodio isušivanjem kože lica zar ne bi onda bilo jednostavnije kad je tinktura gotova iz nje ispariti na laganoj vatri sav alkohol i dalje tako čuvati umjesto da se kod svake primjene to radi?
 
I što je sa miješanjem tako pripravljene tinkture nevena i gaveza?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Srpanj 2008 u 01:30
Neven i gavez se normalno mješaju i s dodatkom gospine trave odlični su sastojci za kožu.
Ali zašto tinktura?Griva dobro kaže da alkohol isušuje i nadražuje kožu.Ako je koža još k tome suha, eto problema.
Zašto ne bi sve te trave macerirao u maslinovom ulju (moj izbor ) ili bademovom ili ulju makadamije ili nekom dr biljnom ulju.Možda će griva reći da se ne slažu sa čovječjom kožom.Pa ne prave se kreme za lice valjda od svinjske masti.Grrrr...smile206Ta maceracija u svinjskoj masti je zastarjela stvar i može se naći samo kod starih autora.
U terapijske svrhe još bih to i  progutala.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Srpanj 2008 u 01:31
Inače, griva,smile141za napredak u tipkanju.


Objavio: griva1978
Datum objave: 06 Srpanj 2008 u 13:20
... fala, fala za tipkanje!!! :O)) bacim pogled svako toliko :O))Smile... je, slažem se da je sa svinjskom mašću malo zastarjela recptura ali ja svejedno u terapijske svrhe potpuno vjerujem u njenu..... izrazitu vrijednost ( neću reći superiornost.... sad će biti drvlja i kamenja na mene....  :O)))))))))))))... ali da ne ispadne da sam samo "narodničar"..."tradicionalist"... između ostalog sam i Striborov đak!!


....  za kozmtiku ja meceiranje  kao što kaže fermna-faza  stvaro pravi odabir!!Smile
....isparavanje alkohola pa takvo čuvanje je ponekad jalov posao zato jer je alkohol konzervans i može se desiti da se tinktura pokvari stajanjem.... ove dvije tinkture se mogu mješati ali imajt na umu da gaveza stavite u maloj dozi zato jer na osjetljivu kožu lica može izazvati alergije ili orožnatost kože u jaaako velikim dozama... po meni je najbolje za bazu kreme da stavite neven ( no, kao što fermina daza kaže u nekom lakoupijajućem ulju... makadamija ... npr... a meni je njomiljenije ulje koštica grožđa  smile71 a gavezov mecerat dodate u 5-10% uljane faze.... ali ipak pitajte i ferminu dazu za mišljenje...


Objavio: Nickless
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 10:20
U uputama za pravljenje pripravaka od nevena ponekad se spominje upotreba samo cvijetnih latica, a ponekad cvijet kao takav (što je više od samo latica) pa bih lijepo molio informaciju da li samo latice ili čitav cvijet ili je svejedno.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 14:22
Točno je da se često spominju samo latice.Pa i čajevi kupljeni u biljnim ljekarnama najčešće su sa samim laticama ali ima ih i sa cijelim cvjetnim glavicama (talijanski).
Zapravo cijela je biljka ljekovita, osim , mislim , korijena.Ipak,na više mjesta sam pročitala da su najljekovitije latice.
Budući da ja imam dosta nevena u vrtu ja kreme pravim sa samim laticama.


Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 17:34
da, danas se većinom koriste samo latice ali u narodnoj medicini često se u receprima spominjala cvjetne glavice i vršni listovi ( najviše do 1/3 gornjeg ddijela biljke) ..možda zato jer je ljekoviti neven većinom kultivar a divljii nema tako jako izražena svojstva a kulivar se treba i zaljevati i brinuti se o njeu što zahtjeva i vrijeme i trošak ( ...voda) pa su rdi uštede takvi recepti.... ? 


Objavio: Nickless
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 19:54
Evo utopio sam latice u maslinovu ulju i stavio dva cvijeta (1 žuti i 1 narančasti). Baš to lijepo izgleda u staklenci, kao neki aranžman za ukras. Smile


Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 23:43
...večer nickless..baš mi drago čuti da radite taj mecerat za vašu MŽ :O)))9... polako učim skraćenice...ljepo čuti za brižne muževe :O)))).... samo ..eto mene opet sa kvockanjem... količina...nije valjda 2 cvijeta u staklenci..... treba biti puna staklenka cvijeta prelita uljem tako da je ulje barem cca 2 cm iznad površine cvijeta..... neven je krasan,divan i učinkovit ali nježan.... daklem njega isto treba staviti kao i količinu za svako meceriranje: bilje preliti sa uljem +2 cm iznad zadnjeg ruba biljke.... 

...pozdravi i javite kad ude gotov kako je ispalo


Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Srpanj 2008 u 23:44
Smilesmile127 zaboravih sajlića :O))


Objavio: Nickless
Datum objave: 14 Srpanj 2008 u 08:44

Uzeo sam samo latice nevena, dva cvijeta su tek tako, dodatak.

Imam zapavo jedno pitanje pa ću ga ovdje postaviti, napravio sam macerat od nevena, gaveza i gospine trave, ali me zanima da li mazanje tim maceratima onako privremeno potamnjuje kožu jer onda je to vrlo nepraktično koristiti za lice?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 14 Srpanj 2008 u 23:12
Ne potamnjuje, zašto bi ?Jedino ako se namažete pa pođete na sunčanje.Dobili bi lijepi preplanuli ten.
A ako tom maceratu dodate gel od aloe vera onda bi vam ten čak posvijetlio a o pomlađivanju da i ne govorim.


Objavio: griva1978
Datum objave: 15 Srpanj 2008 u 07:48
...ja mislim da potamljuje za nijansu dvije zato jer namazana koža brže tamni nego suha i ne mazana... ne znan zašto.....a najviše od kantariona na suncu koji se i onako od starine koristi kao sredstvo za dobivanje prirodno tamnijeg tena...imako kantarion + ne sunce lagno posvjetljuje kožu...... i možda nije na odmet još jednom napomenuti da iako se kantarinovo ulje koristilo od davnina kao osnovni sastav losiona  za sunčanje...on na našu kemijski tretiranu ( iznutra i izvana) kožu zna izreagirati fototoksično!! što će reći alergijom na sunce.... kod ljudi koji su već od ranije skloni alergijama, pogotovo dermalnim i koji su u tom periodu još u nekim pohranama kože sakupili npr puno konzervansa iz prerađivačke ( poglavito mesne industrije) ...ili nekih dugopijenih ljekova...... sama alergija na sunce ne bi bila toliko strašna da koža nema neku vrstu pamćenja i kad se jednom pojavi...stvarati će vam muke dugo godina......  ali od količine koju će gospođa mazati na lice neće joj biti ništa...ovo upozorenje se odnosi uglavnom na nanošenje velikih količina kantarionova ulja na cijelo tijelo, često i onda na sunce....




Objavio: Nickless
Datum objave: 15 Srpanj 2008 u 12:29
Pitao sam zato jer su nam kod pripreme korjena gaveza uredno posmeđili prsti, od gospine trave poljubičastili, otišlo je to za dan, ali ako tako posmeđi i poljubičasti lice od macerata npr. nije mi to simpatično, a MŽ bi me jako čudno pogledala.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Srpanj 2008 u 00:23
Maceratom gospine trave, nevena, gaveza+još neke druge trave mažem lice već godinama.I ne samo lice.Redovito mažem i  proširene vene na nogama gdje mi se već bila pojavila nekrotična koža sa tamnom pigmentacijom.Sve je to prošlo upotrebom ove kreme, noga mi je ponovno dobila prirodnu boju, dakle koža je posvijetlila.
Inače sam svijetle puti i potamnim jedino ljeti kad se kupam.Gospina trava mi nikada nije izazvala niti alergiju niti fotosenzibilnost.Oni koji se boje mogu jednostavno probati.Ako bude problema- prestati .


Objavio: Nickless
Datum objave: 16 Srpanj 2008 u 09:01
Pa sigurno je da ću probati kad sam si već dao truda napraviti te macerate, evo tvoja mi je garancija dovoljna, ionako sam slijedio tvoje naputke i savjete glede toga.
 
Inače, nemam strahove, nego sam do sada godinama ljekovite biljke koristio uglavnom (ako izuzmemo povremeno žvakanje svježe dobričice i kadulje) u obliku čajeva pa su mi ove drugačije primjene nešto novo prema čemu trebam krenuti, a ja sam znatiželjan i nastojim biti dobro pripremljen pa zato ne zamjeri na naizgled dosadnim i čudnim pitanjima. Smile


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Srpanj 2008 u 16:35
Ma kakvo zamjeranje?!Samo pitaj.Tu smo da učimo jedni od drugih.
Ponavljam po ko zna koji put, sve pripravke najprije probam na sebi i svojima koji mi vjeruju, pa ako funkcionira onda tek savjetujem druge.Uz ono moje već poznato "ko voli nek izvoli".
Jedva čekam da "tvoja MŽ"(grivina konstrukcija, kojoj sam se grohotom nasmijala)smile96 isproba tu kremu (ili ulje ).Obavezno javi kakvi su dojmovi.
Upozoravam, ako se taj macerat aplicira na masnu kožu, ili kožu sklonu aknama moglo bi se dogoditi da se stanje kože pokvari.Ali ako joj se doda gel aloe vera ili promjeni ulje za maceraciju koje je manje masno onda ne bi smjelo biti problema.Dapače.


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Srpanj 2008 u 23:00
...evo mene nakon par dana odsustva.... rad rukama sa sviježim biljnim sokovima i mecaratima koji su odstojali par tjedana i prešli odrđenu kemijsku reskciju su sasvim druge stvari.... vaša MŽ Tongue  definitivno neće morati koristiti  mecerate kao ruž za usne  Big%20smile...

...ovo što je fermina-daza rekla se zna desiti često pogotovo kod kože ne navikle na ulja...ili ulja velikih molekula ( maslinovo)....ali ja nekako imam dojam da to ima veze i sa tim da koža ispod ulja po toj vrućini nam svakdanjoj na neki način "zakuha" i ne može baš disati...pore se začepe i eto belaja!! :O)))).... ja imam suhu kožu ali isto mi po ljeti zna tako nekako lice zakuhati i "ispljucnuti" masnoću" ( moju i od ulja)... van... a pogotovo ako je u kremi vosak koji isto začepljuje pore.....
....po moom iskustvu i ljudi koji  su koristili moje pripravke ( ali svaka je koža različita)... po ljeti je najbolje ako se koriste "vulgaris ulja"..što će reći da nisu u kremi ( sa vodenom fazom izmješana)..koristiti ih na obavezno mokro lice nakom umivanja/pranja...ali potpuno mokro...da kapljice još padaju.....i onda na tako mokro lice, vrat, deklte utrljati 3-5 kapi mecerata ili nekog čistog baznog ulja....
...po meni kantarion i neven solo su o.k. ALI kod mecerata gaveza je potreban oprez, njega ne bih nikako preporučila samog i čistog na lice....to je jako močna stvar a jačina zavisi i od genetike određene biljke koja je došla u vaše dvorište i od suše/kiše godine i čak od okolnih biljaka.... a glavni aktivni sastojak gaveza je alantonin koji izrazito ubrzano potiče epitel na obnavljanje ...iliti površinski sloj kože ... zato je tako dobar i za rane - ALI ako je prejak gavez zna naglo zarasti ranu dok još gnoj sav nije izašao i eto problema ( zavisi od jačine tog gavezovog mecerata!!!) ... ja sam osobno imala sa tim problema jer mi je mecerat bio prejak i iako sam znala za ta teoretska upozorenja nekako nisam mislila da je baš tak moj gavez toooliko jak...  no, daklem...sve ima svoj tok i tijek i kod zarastanja nekim površinskih oboljenja taj alantonin toliko naglo potakne zarastanje da u jako rijetkim situacijama kad je mecerat prejak može doći do recimo stvaranja kao ožiljaka....tj koža prejako i prebrzo raste i ne stigne se ravnomjerno posložiti...to je bitno kod tretiranja npr seboreičnih poremečaja....

...dota za sad...bok!Smile


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Srpanj 2008 u 23:03
...sad pročitala šta sam napisala.... la ja znam odkutati od temeeeeTongue...htjedoh reći, ja bih dodala mecerat gaveza u nekom omjeru npr 1/5 u mecerat kantariona i to koristila.... 


Objavio: Nickless
Datum objave: 19 Srpanj 2008 u 10:00
Drago mi je što ste me uvjerile da nisam sklepao nekakve farbe za lice Big%20smile
 
Osobno imam averziju prema mazanju kože nečim masnim pa bio to i macerat (o svinjskoj masti da i ne govorim) pa tu averziju malo projiciram, no koliko sam shvatio moja MŽ Big%20smile je (tipično žemsko) spremna na sve za ljepotu. Kako bilo, napravio sam prvo tinkture, a macerati se još pacaju pa kako tko voli ...
 
Tinkturu od gaveza sam već koristio, istina malo peče ako je rana otvorena, ali taj alkohol jako brzo ispari i ostane tanki osušeni priljepljen sloj koji niti smeta niti bilo i najvažnije nije mastan!!! I doista je vrlo efikasan, rane (kod mene posjekotine konkretno) jednostavno brže i bolje zarastaju.
 
Inače, ova upozorenja za gavez su interesantana i za porazmisliti, glupo je napraviti štetu na koži umjesto koristi ...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Srpanj 2008 u 16:49
Griva je u pravu kad kaže da gavez dobro i brzo zarasta ranu a to nekad i nije dobro.Mome sam sinu jednom liječila otvorenu gnojnu ranu (čir ?) na licu koju doktori nisu znali izliječiti.Brzo bi zarasla i on bi bio presretan međutim nakon nekoliko dana opet bi se rana otvorila.Doktori su čistili i šivali ali nakon nekog vremena opet isto.Ni ja ni nekoliko specjalista nismo mu mogli pomoći.Tako mjesecima dok jedan specijalist nije vidio da je to od zuba, umnjaka koji se zagnjojio.Izvađen zub, tura antibiotika + oprezno gavez, isve prošlo u redu.
btw, ovo bi trebalo stati pod gavez.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Srpanj 2008 u 16:54
Griva, to što govoriš o nanošenju na vlažnu kožu je ok.
Ali dodatkom gela aloe vera u kremu dobije se isti učinak jer je ona dobar ovlaživač kože tako da s takvom kremom i nemaš osjećaj da je masna.


Objavio: griva1978
Datum objave: 21 Srpanj 2008 u 17:15
... ma znam...ali meni i sam gel aloe vere daje nekako ... osjećaj filma na koži ako me razumijete....

...koristih davno onaj neki od encijana( ah, mladost-ludost :O))... bio mi dobar za teksturu i super se mješao sa uljnom fazom al mi davao taj osjećaj filma.... sad imam onaj potpuno tekući od kemiga ( za koji misli da je doista dobar) ali on mi čak i sam na lice daje malo uljani film feeling...čak ga znam koristiti umijesti kreme preko ljeta.... :o)


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 14:51
Predpostavljam da dosta ovisi o tipu kože.Mojoj prijateljici koja ima izrazito suhu kožu ne smijem dodati previše aloje jer ima taj osjećaj zatezanja.
Meni baš godi aloja jer mi koža nije previše suha.

Drugo, što je također bitno je kupljena ili doma uzgojena aloja.
Poznato je da se gel aloe vera teško stabilizira.Dakle, pretpostavljam da je oni kupljeni  nečim stabiliziran.Čime?

Ja u moju kremu od nevena, gospine trave, gaveza...gel aloe vera dodam u zadnji čas i to iz tog časa ubranog lista aloje.Super mi odgovara koži.



Objavio: Nickless
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 23:30
Ja nemam alou, zapravo imam, ali je još sasvim mala biljčica. I što sad? Valjda će i bez aloe biti korisno!?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 16:44
Dobro ju njeguj i pazi da ne promrzne zimi.smile127
Nažalost, treba joj oko 2 godine da se može upotrebiti kao lijek.
Jedna u kući nije dovoljna.Zato treba odvajati bebice i presađivati u nove lonce.
Čula sam da u nekim vrtnim  i shopping centrima prodaju i velike


Objavio: barunica
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 23:22
VRIJEME JE DA SE POSADI NEVEN JEDNA OD NAJLJEPŠIH I  NAJLJEKOVITIJIH BILJKI BILO KAO UKRAS ILI KAO LIJEK(mast;ČAJ;TINKTURA)  ćao


Objavio: barunica
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 22:15
Imala sam proturziju diska L4l5S1 morala ići na operaciju i nisam otišla već sam se uporno masirala tinkturom od nevena u rakiji od 22 grada ,masti od gaveza uz čaj od koprive i uz vježbanje ozdravila ne treba mi poeracija .Doktor nije vjerovao.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 23:36
Naravno da ne vjeruje.I još će reći, kao meni, da se to zna samo povući.

Još bi ja k tome dodala dvije šalice čaja od preslice, jednu ujutro jednu uveče.




Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 23:52
Originalno poslano od člana barunica barunica napisao:

VRIJEME JE DA SE POSADI NEVEN JEDNA OD NAJLJEPŠIH I  NAJLJEKOVITIJIH BILJKI BILO KAO UKRAS ILI KAO LIJEK(mast;ČAJ;TINKTURA)  ćao

Posadi? Kod mene već odavna cvijeta.I suše se latice.



Objavio: griva1978
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 12:52
bome kod mene će se tek sijai!! :)))) iako je zapravo istina kako barunca reče - je vrijeme je za sađenje....

Fermina, mi se ne možemo mjeriti sa tvojim toplim jugom :))))))))))))))))...čak niti nakon snijega :))))))))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 23:48
Snijeg mi je puno toga upropastio.Između ostalog i neven,jer je već bio spreman za cvjetanje.Kod nas neven cvijeta skoro cijelu godinu.

Da, lijepo je kad sve ovako rano buja u vrtu ali vidjet ćete na ljeto moj vrt.Kad u vas bude sve svježe zeleno i puno cvijeća kod mene će biti - spržena zemlja.


Objavio: griva1978
Datum objave: 27 Travanj 2009 u 08:29
..... sve ima svoje vrijem i svoje zašto.... :) ti možeš ljeti napraviti planatažu aloja i sekulenata a mi... baš i ne toliko... :)


Objavio: beba
Datum objave: 05 Srpanj 2010 u 19:43
pozdrav svima malo sam listala po ovim svim temama i vidim da se i o nevenu dosta pise...moje u+iskustvo a i iskustvo drugih je lijecenje cisticne mastopatije ili cise ma dojkama cajem od nevena...svaki dan se pije po 2-3 solje s medom  40 dana pa pauza od 10 dana i tako zavisno od pregleda doktora...ako je stanje isto nastaviti...meni trnutno je smanjilo bolove u dojkama i to dobro a i mjesecnice su u pola manje bolne...neven je izuzetno dobar za zeludac ,ciscenje crijeva ,ako imate problema sa zelucanom kiselinom,i kao sto rekoh za zenske probleme...ja vam pisem iz licnog iskustva nije rekla-kazala...pozdrav svima


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Srpanj 2010 u 14:04
Da, to je točno.
Samo što bih ja tome dodala  stolisnik i koprivu.
( 300g nevena, 100 g stolisnika i 100 g koprive )
Ova kombinacija otapa sve ciste i tumore.Smile


Objavio: kat.rea
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 12:26
Originalno poslano od člana barunica barunica napisao:

Imala sam proturziju diska L4l5S1 morala ići na operaciju i nisam otišla već sam se uporno masirala tinkturom od nevena u rakiji od 22 grada ,masti od gaveza uz čaj od koprive i uz vježbanje ozdravila ne treba mi poeracija .Doktor nije vjerovao.
Čekaj,čekaj malo... tinktura... bocu napuniti laticama i zaliti alkoholom pa na sunce, jel to to? Koliko dugo?.Mast od gaveza, ima negdje recept kako napraviti? Čaj od koprive, pretpostavljam da se suše mladi listovi, koja količina na recimo 2 dl?
Oprostite na ovim možda glupim pitanjima, ali meni je to "tabula raza", a sa protruzijama se mučim več 15 godina... Confused


Objavio: kat.rea
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 12:28
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Naravno da ne vjeruje.I još će reći, kao meni, da se to zna samo povući.

Još bi ja k tome dodala dvije šalice čaja od preslice, jednu ujutro jednu uveče.


Eh, tu sam još "tanja" jer znam da je bila rasprava oko ljekovite preslice i one koja je čak opasna ( mislim da je rasprava bila u tom smjeru), ali valjda je ima za kupiti...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 16:21
Naravno, ona koja se prodaje je sigurna ako kupuješ na pravom mjestu.
Imam je i ja dosta.Sigurno prava.

Sve tinkture od ljekovitog bilja se prave na sličan način.
Latice nevena ( a mogu i cijele cvjetne glavice ) ubace se u teglu, nenatiskano, do 2 cm ispod ruba tegle.Zalije se rakijom, ja bih ipak jačom od 22°, ja to radim sa najmanje 40°.Na suncu se drži 3-4 tjedna i procijedi.

Ovdje imaš o gavezu, kako se pravi tinktura i mast.
Opisana mast može se praviti od više vrsti biljaka ili samo od jedne, na pr. samo gaveza:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2

Što se tiče čaja od koprive on može i mora biti malo jači.Na 2 l uzavrele vode možeš staviti 4-5 velikih žlica koprive, pa i više.Popiti cijele 2 l dnevno!Ne moraš je sušiti.Ako imaš svježe, još bolje.
Čaj od koprive nikad ne podgrijavaj.Rađe pij hladan.








-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: kat.rea
Datum objave: 30 Srpanj 2010 u 09:04
Evo mene opet sa pitanjem... čaj od koprive... samo u vrelu vodu ili prokuhati, jer znam da se neke biljke ne smiju kuhati,a neke moraju...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 30 Srpanj 2010 u 12:56
Preliti vrelom vodom, ne kuhati.Poklopiti da odstoji 5 min i procijediti.Piti po malo, na gutljaje, tijekom dana.Na taj se način može lako popiti 2 l čaja, da ne osjetiš.Poboljšaj okus s malo limuna/meda.... 

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: gospina trava
Datum objave: 16 Kolovoz 2010 u 07:35
SIjećam se da je moja baka radila razne masti, i između ostalog od nevena. Za sve je kako bazu koristila guščju mast. Salo od guske se je uvijek doma posebno topilo i spremalo, jer su govorili da je ljekovito. Međutim baka je rano preminula, nitko drugi od odraslih nije bio zainteresiran za to i tako sa bakom odoše i recepti ( nisu bili zapisani).

Još me interesira da li akloholi za tinktura moraju biti rakije i koje, (zbog nijhovih svojstava) ili to može biti i slabiji alkohol (kupljen, pa razrijeđen dest. vodom), tj. koliko postotni alkohol treba biti ?

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 17 Kolovoz 2010 u 23:58
Kod tinktura je bitan alkohol.On je taj koji ekstrahira tvari iz bilja.
Ja pravim tinkture sa domaćom rakijom lozom ( oko 40-45% ) ali isto tako bih mogla kupiti i apotekarski alkohol pa ga razblažiti destiliranom vodom da dobijem  45-70 % alkohol koji bi bio dobar za pravljenje tinktura.

Recept tvoje bake za kreme s guščjom masti bi se lako dao rekonstruirati.
Nema tu puno tajni:
-Uzme se pregršt-dvije svježe biljke od koje želimo napraviti mast, usitni se i stavi u 250 g guščje masti i prži na laganoj vatri pola sata, ostavi preko noći.Ujutro se ponovo ugrije i procijedi kroz lanenu krpu i još toplo lijeva u tegle.
Ili ovako, kako bi to ja danas činila:
-Trave i mast bih stavila u manju posudu a tu posudu u veću s toplom vodom (tzv. kuhanje u vodenoj kupelji ).Kuhala bih duže vrijeme ali na nižoj temperaturi, da ne dolazi do prženja tj. do zagaranja.
Ovako napravljena mast bi bila puno kvalitetnija.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: neretva
Datum objave: 30 Travanj 2011 u 01:28
za moje problematično lice, kožu , ten.....koliko dnevno smijem popiti čaja od nevena?

-------------
puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...


Objavio: emka
Datum objave: 30 Svibanj 2011 u 11:45
Zanima me pošto se neven sam zasijava, dal je opće potrebno skupljati sjeme, i ako se sam zasijava da li to sjeme može prezimiti. Ima li tko iskustva za podijeliti, i usput dal je netko koristio latice nevena i listove i na koji način. Hvala na pomoći.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 00:21
Ako ti je potrebno sjeme, onda ćeš ga skupljati iako će neven sigurno niknuti tamo gdje je bio lani.Barem je to tako kod mene, na jugu.Ako živiš na kontinentu, morat će ti odgovorit netko drugi.Ali gotovo sam sigurna da se i tamo sam rasijava.

Puno koristim neven, kao čaj i za pravljenje krema.
Sušene latice nevena stavljam u razne čajne mješavine, rijetko ga pijem samog.
Od nevena su ljekoviti i listovi.Ponekad praveći kremu dodam, osim latica, i nešto listova.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 06:56
Ja pokupim sjeme nevena za svaki slučaj,ali i ove godine ga nisam sijala,niknuo je pun vrt.


Objavio: emka
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 07:45
Hvala vam puno, imam tek par sadnica, kupila i posadila pa ću moći koristiti latice tek kad se malo namnože. Jel može inače recept za čaj , kreme, za što služe i slično. Hvala pozdrav.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 23:06
Recept za čaj: 2 žličice suhih cvjetova prelije se sa 1/4 l vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 min pa procijediti.
Neven blagotvorno djeluje na želudac, crijeva,čisti krv,dobar je za probleme jetre, slezene,žući...On je glavni sastojak antikancer čaja (neven-stolisnik-kopriva )
Izvana ga upotrebljavamo kod raznih kožnih problema,rana, opekotina...
Nevenova mast je melem za problematičnu kožu ali i umivanje čajem od nevena će popraviti vaš ten i ublažiti akne....
Ako pročitaš cijelu temu , sigurno ćeš naći i recept za kremu.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: ognjenka
Datum objave: 09 Lipanj 2011 u 09:54
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Da, to je točno.
Samo što bih ja tome dodala  stolisnik i koprivu.
( 300g nevena, 100 g stolisnika i 100 g koprive )
Ova kombinacija otapa sve ciste i tumore.Smile
 
Koliko dugo se pije taj čaj? I treba li praviti pauzu? Confused
 
I još jedno pitanje... Čitala sam temu, možda mi je promaklo.
Kažeš da sama praviš kremu. Zanima me što koristiš kao bazu? Neku kupovnu kremu u koju dodaješ tinkture? Ili uljna mješavina u koju se dodaju macerirane biljke?
 
Puno pitanja... Embarrassed


Objavio: Lovro
Datum objave: 23 Lipanj 2011 u 10:22
Molim sav, čitam o nevenovoj kremi sve najnaj naj...., da li je mogu stavljati bebi na iritiranu guzu???
Bebač je bil bubač (proljevi i slično) i kak god smo mi to odmah redili, guza se upalila!!!
Hvala na odgovoru unaprijed!


-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: Lovro
Datum objave: 01 Rujan 2011 u 22:13
Odgovor od vas nisam dobila, no ja stavljala kremice na guzu i bilo je brzo rješeno!
Doktorica nas je pohvalila da smo dobro napravili!Tongue


-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: Lovro
Datum objave: 01 Rujan 2011 u 22:16
Nego, nakon toga smo mm i ja probali napraviti sami kremu!
Uspjeli smo popuniti dvije male posudice, obje smo stavili u hladnjak, ovih dana smo potrošili prvu i krenuli na drugu, kad...oplesnjivila se!
Molim Vas, koji bi razlog mogao biti???
Hvala unaprijed!


-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 18:05
Lovro, negdje griješiš u postupku pravljenja kreme.
Nisi napisala kako je zapravo praviš i u čemu maceriraš da bi vidila u čemu je greška.
No, pretpostavljam da je u pitanju višak vode.
Maceracija svježeg bilja najbolje se radi u vodenoj kupelji.
To sam opisala ovdje:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2

Maceracija bilja u vodenoj kupelji, kako sam ovdje opisala, mora trajati dulje vrijeme ( 72 sata ) na temperaturi od 60°C da bi sva voda iz bilja isparila.Tako neće doći do kvarenja čak ako se krema ne drži u frižideru.

Bez vode nema kvarenja!Embarrassed


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 18:16
I još jedan savjet: u gotovu kremu uvijek dodaj malo ubaćenog gela od aloe vera.Aloja dodatno liječi iritiranost i rane i pomaže da aktivne tvari iz bilja dublje prodru u epidermu.




Objavio: Lovro
Datum objave: 10 Rujan 2011 u 12:15
Hvala na lijepom opširnom odgovoru!
Kremu smo radili po onom receptu sa svinjskom mašću!


-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Rujan 2011 u 22:42
Nemojte djetetu guzu mazati svinjskom masti.Ako možete, zamjenite je maslinovim ili bademovim uljem.

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Lovro
Datum objave: 12 Rujan 2011 u 07:26
Ma ne mažemo više, to smo samo dan-dva kad su bile neke bubice...Wink
A mast koristi suprug , ima nešt po rukama!


-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: zribal
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 20:09
Danas sam od prijateljice dobila desetak preesadnica nevena, ali i malo sjemena. Presadnice imaju vrlo lijep korjen, a samonikle su, odnosno neven se sam zasijao. Sutra ću presadbuce posaditi uz gredice povrtnjaka, možda se prime, ali se bojim da će smrznuti. Ne znam šta mi je pametno raditi sa sjemenom. Posijati ga sada ili čuvati za proljeće. Voljela bih imati svoj neven jer ga stalno koristim u čajnim kompinacijama (neven, matičnjak, gospina trava, menta i kadulja - ekstra čaj i vrlo ljekovit). Samo, kad se pravi ovaj čaj kadulju treba kuhati 3 minute, ugasiti vatru pa dodati ostale biljke. Na 1 l vode dodati po jedan prstohvat opisanih biljaka.
Zato mi je važno da uspije. Ako tko ima iskustva neka piše.

-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 20:57
Zribal,presadnice nevena će se smrznuti,neznam šta bi s njima sada trebalo napraviti,a sjeme posij vani na proljeće,nikne bez problema i dalje se samo rasijava.

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Triša
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 21:10
Strašno volim taj predivni cvijet, ali mi ga obavezno uništi pepelnica i ovdje u Rijeci i u vikendici u Skradniku, a mrzim špricati, ali bez kemije ne ide, čak ni s kemijom ponekad.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: zribal
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 21:28
Triša, ja nemam neven u svom vrtu, ali moj susjed u vikendici na Banskoj kosi (Baranja) ima u izobilju. Godinama se sam zasijava i to je upravo onaj ljekoviti neven. Niskorastući. Zanimljivo je da on njemu opstaje i preko zime, dakle, biljke koje su sad kod njega u vrtu prežive i velike minuse i opet u proljeće među prvima cvjetaju. Ja mogu nabaviti još sjemena i rado ću ti ga poslati, a mogu i zasijati pa ti u proljeće poslati nove (ako niknu). Istina, prekrasan je cvijet, a i zdrav za okoliš zato ja svoj planiram posijati kroz povrtnjak. Nisam primjetila da susjed ima problema s pepelnicom, malo ću se raspitati, uvijek su mu prekrasni i zdravi. Ako ništa imamo zdravo sjeme.

-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: anta 188
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 21:34
lp pozdrav svima.zanima me di mogu neven nabaviti,vidim da je stvarno koristan


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Studeni 2011 u 00:18
U biljnim ljekarnama možeš nabaviti čaj od nevena (sušene latice) a ako ga želiš uzgajati kupi sjeme pa na proljeće posij.

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: marino15
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 21:18
ovako planiram kupit sjeme nevana preko ebaya jer je poprilično jeftini i besplatna postarina http://www.ebay.com/itm/A005-Flower-Yellow-Aztec-Marigold-Tagetes-Erecta-Seed-D-/230498178851?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35aac31723

pa me zanima kad posadim neven dali on pusti sjeme?tako da mogu spremit sjeme i opet druge godine posadit?da netrebam vise kupovati sjeme?

hvala!


Objavio: milica7
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 21:37
Mislim da sjeme možeš kupiti i kod nas u poljop. apotekama i robnim kućama i mislim da je to jeftinije nego vani. Ako nemam pravo, molim da me ispravite jer ja sam tako kupila. Kad ga jednom posiješ , ono se  samo rasijava i slijedeće godine samo ponikne, ne možeš ga se riješiti. 

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: milica7
Datum objave: 03 Siječanj 2012 u 11:46
Vrećica sjemena  nevena  se prodaje u poljop. apoteci po 5 kn. To sam danas čula, prijateljica je kupila.

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: bubašvaba
Datum objave: 24 Svibanj 2012 u 14:31
Originalno poslano od člana zribal zribal napisao:

...moj susjed u vikendici na Banskoj kosi (Baranja) ima u izobilju. Godinama se sam zasijava i to je upravo onaj ljekoviti neven. Niskorastući. Zanimljivo je da on njemu opstaje i preko zime, dakle, biljke koje su sad kod njega u vrtu prežive i velike minuse i opet u proljeće među prvima cvjetaju. Ja mogu nabaviti još sjemena i rado ću ti ga poslati, a mogu i zasijati pa ti u proljeće poslati nove (ako niknu). Istina, prekrasan je cvijet, a i zdrav za okoliš zato ja svoj planiram posijati kroz povrtnjak. Nisam primjetila da susjed ima problema s pepelnicom, malo ću se raspitati, uvijek su mu prekrasni i zdravi. Ako ništa imamo zdravo sjeme.
 
smile219
 
Pozdrav svima.
 
Nova sam na forumu. Čitam vas već danima bez prestanka i uživam.
 
Isto tako sam i friška vrtlarica, a jedna od mojih prvih biljkica je bio neven. Iako ga sada imam nekoliko predivnih grmića, koje sam dobila i zasijala iz vrečice iz trgovine, poželjela sam sjeme iz ovog gornjeg posta.
 
Pa ako bi dobar gospođa i susjed iz Baranje bili ljubazni i podijelili par sjemenki... 
 
I još jedno pitanje...kakva su ljekovita svojstva "divljaka" u usporedbi sa kultivarom?
 
 


Objavio: zribal
Datum objave: 24 Svibanj 2012 u 16:15
Daga bubašvaba, rado ću ti poslati sjeme ovog nevena kad ono sazrije. Neven istovremeno i cvjeta i daje sjeme ako ne otkidam ocvale cvjetove. Evo obećavam da ću čim prije skupiti sjeme i poslati vam. Prije toga mi na pp pošalji kućnu adresu.

Nisam stručna ali sam čitala da postoji dekorativni neven (vjerojatno neki hibrid) i ljekoviti neven. Za ovaj moj sam dobila uvjerenje da se radi o ljekovitom nevenu. Kako ga i ja tek ove godine imam nisam do sada ništa od njega radila. Sigurna sam u porijeklo biljke i sjemena jer sam ga sama brala.

Inače pijem čaj od nevena, a osušeni cvijet sam kupovala kod travara. Kremu sam takodjer koristila kupovnu i to za sve i svašta, zbilja je dobra. Recept se može naći na netu.

-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: bubašvaba
Datum objave: 25 Svibanj 2012 u 08:38
:)
Presretna sam što ću imati nove stanovnike u vrtu. Obećajem da ću se dobro brinuti za njih.
 


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 26 Svibanj 2012 u 13:44
bubašvaba pita:
" još jedno pitanje...kakva su ljekovita svojstva "divljaka" u usporedbi sa kultivarom?"

Za razliku od mnogih drugih ljekovitih biljaka gdje su najbolji "divljaci" iz prirode divlji neven je manje ljekovit od vrtnog.

Evo pravi vrtni neven koji se sam rasijava po mom vrtu:




-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 26 Svibanj 2012 u 15:57
mmm predivni miris nevena.F.doza ja sam prosle g.pravila ulje od nevena zanima me da li tako stojeci gubi na kvaliteti ili naprotiv je sve bolje?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 00:01
Trajnost uljnih macerata je jedna godina.Ako se dobro čuva, na suhom, hladnom i mračnom mjestu može se sačuvati i duže.
Starenjem sigurno ne dobivaju na kvaliteti.
Ja, za svaki slučaj, većinu macerata čuvam u frižideru.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 00:05
hvala na savjetu barem cu ga ubacit u frizider,bas mi zao sto nije ona:sto duze stoji to bolje


Objavio: jagoda
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 03:33
Volim neven, lijepa i jednostavna biljka, ujedno i ljekovita. Lani sam posadila 2 sadnice koje su ostale žive i još su se osijale, tako da imam puno nevena. Sijanci su još mali, a stare biljke cvjetaju. Čitam da radite ulje od nevena. Ja sam radila mast od nevena. Za što se upotrebljava ulje i kako se radi?



-------------
sutra je novi dan


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 13:18
ja pravim ulje tako da u maslinovo ulje ubacim dost cvjetoav nevena i izlazem ga suncu 40 dana sa povremenim muckanjem flase.neven iskljucivo koristim za rane,a citala sam da sluzi za jos mnogo sta,samo sto ja imam i kantarionovo ulje pa njega koristim vise pogootov za zenske bolesti.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 22:52
Nedavno sam macerirala neven (samo latice ) u bademovom ulju.
Svaki se uljni macerat lako pretvori u kremu tako da mu se doda pčelinji vosak ili Phytocream ( prirodni emulgator ) i lagano zagrijava u banja-mariji dok se ne otopi.Tako sam dobila odličnu nevenovu kremu za lice i ruke koja njeguje, smiruje, liječi problematičnu kožu...

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 23:19
zanima me gdje se kupi taj prirodni emulgator i da li pcelinji vosak ima da se nabavi u apotekama?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 28 Svibanj 2012 u 23:29
Pčelinji vosak je najbolje dobaviti od pčelara.
A jedno i drugo se lako nađe na net-u, da sad ne reklamiram firme.
Poguglaj malo.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: natalija
Datum objave: 20 Lipanj 2012 u 12:11
evo jedan recept za mast od nevena ("zdravlje iz božje ljekarne", maria treben)
2 vrhom pune pregršti nevena (listovi, stabljike, cvjetovi) sitno narežemo
500 g crijevne masti od prirodno hranjene svinje ili dobre svinjske masti zagrijemo do temperature pečenja odrezaka
u vruću mast dodamo narezan neven, prepržimo, promiješamo i skinemo sa štednjaka
pokrijemo i ostavimo da odstoji 1 dan
sljedeći dab sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene čiste posude


-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 10:55
Ja ipak ne bih pravila nevenovu mast sa svinjskom masti.smile206
Ja je pravim sa extra djevičanskim maslinovim uljem iz eko uzgoja.Na kraju je zgusnem pčelinjim voskom ili nekim prirodnim emulgatorom i dodam gel od aloje.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 11:54
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Ja ipak ne bih pravila nevenovu mast sa svinjskom masti.[IMG]smileys/emot84.gif" align="absmiddle" alt="smile206" />Ja je pravim sa extra djevičanskim maslinovim uljem iz eko uzgoja.Na kraju je zgusnem pčelinjim voskom ili nekim prirodnim emulgatorom i dodam gel od aloje.






Objavio: zribal
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 12:11
Nadam se da na ovim stranicama ima napisan postupak izrade nevenove masti po vašem prijedlogu. Nije mi problem nabaviti pčelinji vosak od poznatog pčelara, ali me zanima ovaj gel od aloje. Mora li to biti nešto iz ljekarne ili može iz biljke. Imam nekoliko ljekovitih aloja, svoj neven, siguran vosak i još aloja, pa ta će mast sve liječiti... ha, ha, šala mala.

-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 14:01
I na temi gaveza i na temi nevena više puta sam pisala o pravljenju krema.
Postupak je isti o bilo kojoj se travi radilo.
Evo imaš tu:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2

Aloja je najbolja iz vlastitog uzgoja.
Ja stavljam gel aloe barbadensis.Ona je vrlo ljekovita, ima mesnate listove sa puno gela i najviše se upotrebljava u kozmetici.
Gel treba izvući iz lista, izmiksati štapnim mikserom da bude poput snijega od bjelanca, dodati u kremu i dalje miksati.Količina neka bude oko 10% količine kreme.
Kremu čuvati u frižideru.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: zribal
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 15:19
Aloja koju ja imam je navodno upravo ona ljekovita, mislim da se tako i zove, kao što si napisala. Putpuni sam neznalica, ali sam ovu biljku nabavila prije par godina radi izrade lijeka za maligne bolesti (nešto s vinom i cikorijom) Tada sam se informirala i dobila potvrdu da je to ta biljka. Nabavljena je iz sigurnog izvora. Jako se razmnožila pa sam ju prošle godine rasadila. Kako nisam imala prostora u stanu, a i ona je trebala zrakaa sve sam ih preselila kod prijateljice u vrt. Još su tamo pa ih ne mogu slikati. Prije no što počnem izgradu kreme imat ću fotke radi raspoznavanja. Hvala za recepte

-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 16:58
recepti su za sto posebno sam se nasmijala za kutije gdje su bile skupe kreme koje nius nesto pomogle sta se sve ubacuje u lijekove i kreme od strane farmac.industrije,a u prirodi ovako divni lijekovi samo malo truda da se naprave.ja imam kantarionovo i nevenovo i jako sam zahvalna ovim ovdje strucnim zenama koje su postavile kako s eprave pa sam i ja dobila tako ljekovite kucne lijekove za razne potrebe.recimo prije dva dana dijete mi s ejako opeklo na suncu na kupanju i u tri navrata namazem ga ovim uljima i ni traga od crvenila i bolova.sad mi je zelja kreme te napraviti samo dok dodjem do domaceg voska.i sta me jos zanima je GAVEZ nikako da prepoznam tu biljku,a mozda je ima na sve strane kao i neven i kantarion.moze li mi neko pomoc sa jasnom slikom ?


Objavio: zribal
Datum objave: 23 Lipanj 2012 u 17:12
Neveni u mome vrtu. Posadila sam ovaj neven kao presadnice u jesen. Bila sam sigurna da neće preživjeti onaj snijeg i niske temperature, ali eto, prevarila sam se. Onaj koji sam posijala sada je mali, nekih petnaestak cm. http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/neven/45804.aspx">





-------------
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 08 Srpanj 2012 u 16:43
zribalsmile141

-------------



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk