Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Pjenica - Tiarella

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Trajnice
Opis foruma: Sve o trajnicama u vrtu
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1752
Datum ispisa: 28 Travanj 2024 u 17:43
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Pjenica - Tiarella
Objavio: on the cloud
Tema: Pjenica - Tiarella
Datum objave: 07 Lipanj 2008 u 12:40
Kome je vrt u zasjenjenijem području obično se dovinjuje na razne načine ne bi li popunio praznine što nisu estetski privlačne, a zahtijevaju posebnu skrb.
Tiarella je biljka koja velikoj većini obožavatelja cvijeća i nije izrazito poznata, a koja je, poput Heuchere, veoma zahvalan pokrivač tla jer ne naraste visoko, i koju se može prilagoditi svim sjenovitim do polusjenovitim staništima, dakle ispod stabala, sa sjevernih strana kuće i općenito uz rubove gdje ostale biljke ne daju prikladan rezultat.

Pripada porodici Saxifragaceae i otud vuče nešto zajedničko sa ostalim vrstama iz tog sklopa.

 

Prirodno stanište potječe iz šuma Amerike iz kojih je prenijela taj kvalitetan potencijal pokrivača tla u vrtove, a novonastali kultivari se diče bogatstvom varijacija u grupi i atraktivnošću boja i oblika listova.

Ta nevelika biljka, (oko 30 cm), ima uglavnom srcolike listove, pomalo baršunstog izgleda s nježnim dlačicama, iako postoje kultivari i raznoliko urezanih lisnih završetaka.

Poseban čar, naročito u gustom sklopu od nekoliko biljaka, očituje se u proljeće kad kvalitetu vazdazelenog lišća prekriju bijeli zvjezdasti ili svjetlo ružičasti cvatovi na kratkim stapkama, dajući mu nježan pjenušav izgled.

 

Zacijelo je zbog takve vizuelne "fantazije" i dobila naziv Pjenica.

 

Veoma je otporna na hladnoću uspjevajući u vlažnom hranjivom tlu djelomično do blago kisele reakcije, koje ipak mora biti drenirano. Može podnijeti i sušna razdoblja u godini, iako bi je bilo dobro zalijevati za najvećih vrućina.

Cvate od trećeg do petog mjeseca lijepim zvjezdastim cvatom koji daje još jedan pozitivni element krasnim zimzelenim listovima.

Razmnožava se dijeljenjem i sjemenom.

 

 



Odgovori:
Objavio: Dalmax22
Datum objave: 07 Lipanj 2008 u 15:48
Nikad nisam vidjela tako nesto a biljka mi se bas svidja.
http://en.smiles.26l.com/smile.113928.html">


-------------


Objavio: on the cloud
Datum objave: 07 Lipanj 2008 u 18:21
Da, ono što ja nebrojeno puta napominjem i što je veoma ograničavajuće u kvalitetnom i svestranom dopunjavanju postojećeg asortimana, a koji je gotovo oduvijek isti, je naše skromno nerazvijeno tržište koje nam ne daje nikakvog potencijala za iskušavanje nečeg novog, mnogima vizuelno i informativno nepoznatog.
Tek tu i tamo iskrsne poneka nova neviđena biljčica ili interesantni kultivar i kao takav ozari srca mnogih ljubitelja cvijeća.
 
Tiarella nije nova vrsta. Već se niz godina može pronaći u pokojem vrtu, ali, gledajući na brojnu populaciju koja ima pristojnu potrebu za uređenjem svojeg okoliša, to je uistinu nezamjetna brojka, a i broj kultivara je krajnje ograničavajući.
Da je informativnost ponešto bolja zacijelo bi i potražnja bila mnogo više zastupljenija, pa bi ponuda morala kapitulirati pred najezdom želja i pritisaka.
Ovako ostaje da se mnogi začuđeno zapitaju - što je to? kad vide nešto za što prije nikada nisu niti čuli, a kamoli vidjeli.
 
U bojama i oblicima poput ovih na fotografijama uživaju van naših granica, a nama ostaje da se pokušamo nekako, ili pak svakako, dovinuti i pribaviti si malo prekrasnog, makar virtualnog užitka za tijelo i dušu...
dok stvarno ne postanemo vlasnici istog.
 


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 08 Lipanj 2008 u 13:19
ja bih je vrlo rado stavila kod sebe u hladovinu - mozda ispod nespule http://en.smiles.26l.com/smile.95218.html">
samo kad bi je uspjela negdje i naci.

-------------


Objavio: on the cloud
Datum objave: 08 Lipanj 2008 u 16:38
Pročitavši pojam "nespula" ostala sam zatečena jer nisam sigurna da točno znam što on znači - zasigurno neko drvce s plodom..., a kakvo, eh, to je već priča za one koji znaju...
No, po svemu sudeći uspjeva u Dalmaciji... zar ne!?
 
S obzirom da se nalaziš u podneblju s toplijom klimom i vrućim ljetima, i s obzirom da je tlo pod tvojim nogama, ako se ne varam u percepciji prethodnog, pomalo vapnenasto, takvu bi biljčicu trebala posaditi sa sjeverne strane kuće ili u hladovinu većeg stabla gdje je visoke temperature i neumoljivo sunce ne bi mogle "dotući".
U svakom slučaju i bez zadrške - sjenovito mjesto, po mogućnosti sjeverniji ili istočni dio vrta ili kuće s obaveznom izmjenom zemlje.
Ali to nije nikakav problem.
Iskopa se nešto dublja udubina, kupi se jedna vreća gotovog komposta i u njoj se načini mješavina od humusa, nešto autohtone zemlje izmješane sa šljunkom ili drobljenim kamenom i jednostavno posadi.
Sve ostalo je općepoznato.
No, karakteristike biljke se moraju poštivati.
 
A kako do nje doći... Hm... S tim bi se trebalo malo podrobnije pozabaviti. Ali i ja bih htjela ovakve kultivare izuzetne boje i površinske strukture listova.
Cvjetovi su još jedna priča..., ali da ne bismo zapali u svežanj započetih moramo se zadržati na jednoj - ovoj ...
Možda se dođe do rezultata...


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 11:58
Mislim da ovdje ima otvorena tema o nespuli-voce sa velikom kosticom u sredini narancastog ploda a stavlja se pokraj kuce ugl. radi debele hladovine koju ti drvo stvara .

-------------


Objavio: on the cloud
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 14:05

Pregledala sam sve naslove u rubrici - Voće - nekoliko puta i mislim da mi nije ništa promaknulo, ali na naziv "nespula" nisam naišla. Nisam valjda ć...

Sad mi lijepo reci, ako znaš, književni naziv tog voća bez dijalektičkog imena, jer se uistinu ne mogu sjetiti što bi to moglo biti.
Da nije marelica? Ili breskva?
Što bi još moglo biti narančasto?


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 17:30
nasla sam latinski naziv pa probaj naci na netu -
Eriobotrya japonica ( Nešpula ).

-------------


Objavio: on the cloud
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 17:51
Ta Eriobotrya Japonica je prekrasno, uistinu prekrasno stablo i stvarno bi ti se ovakav pokrivač tla uklopio pod nju.
Jedini problem je eventualno padanje plodova koji bi zimzelene listove Pjenice mogao uništiti, no, i sol u zraku preko zime, ako si baš veoma blizu mora, ne bi najpovoljnije djelovao na sjenovitu ljepoticu.
Jedina mogućnost da je se malo zaštiti kad ordiniraju ovelike bure.


Objavio: ruža
Datum objave: 13 Lipanj 2008 u 16:18
pozdrav i hvala na takvim poetskim opisima- činiš svaku buljku neodoljivom, svatko ju istog trena poželi imati...
 
 smile75
 


Objavio: on the cloud
Datum objave: 13 Lipanj 2008 u 17:21
Ružo, hvala na uhu ugodnom osvrtu, no, moram reći - svaka spomenuta biljka to i zaslužuje s popunjenoću mi vlastitog iskustva njihovim mnogobrojnim vrlinama. 
Svaki dio prirode, pa bio on i najmanji, sadrži u sebi neku dozu neodoljivosti, samo ga treba pogledati, ući u njegovu sićušnu proeminenciju i shvatiti... Pa zavoljeti...
Jednom već rekoh - ako ne na prvi pogled, no, onda na drugi, deseti ili pak stoti...
 
Ukusi su različiti. O ukusima se ne raspravlja, ali bez lažne skromnosti, moj ukus je moj prokušan i lucidan "san", svima dostupan, svima, od trenutka kada svaku biljku koju spomenuh, svaku biljku koju i ne spomenuh jer ju je već netko prije mene okarakterizirao, dok je, dakle, ne samo pogledaju, već ugledaju.
Kada se to desi, ljubav je neosporna.


Objavio: gioiaa
Datum objave: 14 Lipanj 2008 u 21:54
i bez cvetova je predivna!


Objavio: karinka
Datum objave: 15 Lipanj 2008 u 09:15
Dali ti on the cloud imaš pjenicu u svom vrtu i ako da, gdje si je nabavila?


Objavio: on the cloud
Datum objave: 19 Lipanj 2008 u 21:19
Imam novoposađeni kultivar ne toliko upečatljivog lista kao kultivari na fotografijama, koji sam dobila.
No, htjela bih... i željela svakako, nešto poput ovoga prethodno prikazanog...


Objavio: katrinca
Datum objave: 26 Prosinac 2008 u 21:47
A ovo je moja tiarela. Čisto malena. Sam jo dobila od jedne prijateljice na slovenskom forumu. Izgleda krasno. Raste hitno.



Objavio: cvetlin
Datum objave: 27 Prosinac 2008 u 19:57
on the cloud ..tvoji opisi biljka stvarno stvaraju trenutnu želju, iako i meni je zapela za oko ova prekrasna biljčica, naravno samo u literaturi,jer nerijetko se desi da me u rasadniku blijedo pogledaju kad pitam za nešto ..na moju veliku žalost.. smiješno je kaj si ja biljku već posadim na određeno mjesto ...haha


Objavio: Tija
Datum objave: 29 Prosinac 2008 u 11:00
Cvetlin ja ti "zavidim" Zvrku i na svim ljepotama rasadnika u Engleskoj jer tamo barem mislim se može svašta kupiti a ne uniformiranost kod nas, meni je jedino svijetla točka rasadnik Decora u Buzetu

-------------


Objavio: Triša
Datum objave: 20 Ožujak 2011 u 10:38
Pa kako vidim da na forumu nema baš nitko ovu biljku, osim bake Bee, naravno, ili se nitko do sada nije pohvalio, ja ću biti prva. Ponosna sam vlasnica od jučer čak tri ove biljke, koje već stvaraju cvjetne stapkice. Odmah su me osvojile predivnim lišćem, jutros sam ih posadile u sjenu jednog velikog božur, no dio dana imati će i sunca, nadam se da je mjesto u redu. Za ostalo ću se držati odličnog opisa otc i smjernica bake Bee, koja je i zaslužna da će ova biljka krasiti moje dvorište.
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: hoya
Datum objave: 20 Ožujak 2011 u 22:24
A ja sam je u neznanju samo par minuta poslije tebe uzela, misleći da uzimam zvončiku . Onda sam ja druga  koja je ima LOL

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 07:33
Bravo Hoya - jednu sam uzela i za Belinu, ali vjerujem da netko ima ovu biljčicu od kada smo zadnji puta pisali o njoj, a to je bilo 2008.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 08:47
  http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_">Question%20Mark





http://www.smileycentral.com/dl/index.jhtml?partner=ZSzeb096_&utm_id=7924">


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 09:30
Manči evo dvije slikice, ja sam kao i Hoya mislila da je to heuchera, no naravno da mi je baka Bea objasnila razliku.
 
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 10:09
...slatka  je  ...nisam  za  nju  znala  ....i  meni  slicila  na  heucheru  ili   list  ciklame  iz  daleka.... nju  nisi  copila,  posteno  je  dobila!!!LOL


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 10:26
Pošteno, zaista - časna penzionerska!

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 10:35
... i platila. A kad procvate vidjet ćeš zašto se zove pjenica. Kad sam se počela intenzivnije baviti trajnicama bile su samo dvije vrste, sad ima i nekoliko hibrida, zanimljivog lišća (boje, oblika i uzorka).


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 10:57
Ha-ha znala sam da ćeš se oglasiti, baš su mi lijepe i imaju pupove, brdo ću uživat i u cvjetovima, iako mene privlači lišće, jer je zbilja lijepo.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 11:01
....BB,  bas  cu  pratit...sve  vise  se  ,  opet,  zaludjujem  sa  trajnicama,  sto  je  dobro  jer  sam  ove  jeseni  proucavala   gljive!!!!!....kojeg   li  dobra  od  njih,  samo  Dead.....
 
...rek'o  MM -  ajde  se  zaludi  s  necim  sto  se  jede!!! 


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 11:35
Ne daj se Manči, svi se nekako zaludimo... da su stari dubrovački gospari uzgajali kapulu ne bi bilo prekrasnih vrtova i Trstenog, a što biste pokazivali turistima?
Počela sam s povrćem, a danas ga ni na selu neće uzgajati, kaže mi jedna žena "ne isplati se, ima u Konzumu". Prošla sam fazu sobnog, lukovičastog bilja, ukrasnog grmlja i drveća, ali najviše me zarobio čarobni svijet trajnica. Svakodnevno u svijetu nastaje stotine kultivara, pa tako i križanci između Tiarella i Heuchera. Imam što istraživati, zar i to nije dovoljan izazov?


Objavio: manči
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 15:10
.....imamo  sto  proucavati,  fala  ti  boze,  kraj  toliko  kultivara  nikad  kraja  proucavanju....


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 16:08
Triša, hoya, pogledajte me:


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 16:49
Sarice, pa super je, čekaj, čekaj moje će još malo biti prava konkurencija ovoj ljepotici.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: hoya
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 17:16
Ooooo R.saro kako je raskošna. Ja sam se čudila kad sam vidjela pupoljke. Mislila sam neka vrsta zvončike koja rano cvate! 

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 20:17
moja još nema pupoljkeSmile


Objavio: dado_84
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 22:12
O kojim se tu sortama radi? :)


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 22:19
E kad bi mi znale, samo znam da je tiarella - dobro je i to, jer sam mislila da je heuchera, pa sada nešto više znam, no učim, učim, sorte valjda zna baka Bea!

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: rain
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 22:59
tiarella




heucherella







-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: rain
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 23:31
Baka Bea,nisam sigurna-Tiarella ili heucherella



heucherella



-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: Horti
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 07:20
smile227 Rain, koja zbirka!!! Ona na prvoj slici mi je posebna, znaš joj možda ime, preziime, adresu, telefon...smile96Eto što radi proljeće, zaljubila sam se LOL 


Objavio: Triša
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 07:55
I ja isto, nakon heuchere i tiarelle, sada na red dolazi ta zgodna heucerela kombinacija ovih prvih - pa što sve naći iskombinirati.
Horti sigurno imaš neku od njih - predivne su ove od Rain.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 08:38
....to  "oni"  nama    za  despet   rade..... izmjesaju  biljcice  tako  da  imamo  za  cim  patiti  do  u  beskonacnost...Big%20smile  


Objavio: dado_84
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 08:42
Zelim onu prvu tiarellu od Rain!!!!!!! ufff :) Prvi put da vidim jednu takvu kombinaciju u tiarellama.


Objavio: Triša
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 09:33
Dado, dakle moraš u nabavku, a onda ću je ja nabaviti od tebe, nema smisla da očerupamo Rain, a kad već ideš u nabavku dogovorit ćemo se za još ponešto!

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: rain
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 09:40
Horti,ne znam joj ime ni prezime,dobila jednu malu lani.Još se ne širi,samo ima jedan korijen.Jedino je narasla.Po zimi joj je boja fenomenalna.Još mi nije cvala.

-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: dado_84
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 09:41
Eh kad bi znao tko je ima za prodati bilo bi super :) Nisam ni mislio da ocerupam Rain, to sam samo tako reko ;)


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 12:06
Originalno poslano od člana dado_84 dado_84 napisao:

Eh kad bi znao tko je ima za prodati bilo bi super :) Nisam ni mislio da ocerupam Rain, to sam samo tako reko ;)


Ni ja nisam mislila očerupati Rain, pa mučim, ali cvjećka je mrak. Moje su još malecke i promijenile boju, heuhere znatno bolje izgledaju zimi.


Objavio: Belina
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 13:32
TongueImam jednu pjenicu-tiarellu,posadila u vrt,digla listove,kao da će poletjeti,uživam u njoj zahvaljujući mom mentoru Traši.
 
smile76


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 18:00
i j http://www.glitter-graphics.com"> a sam se zaljubila u rainine ljepotice. Svi zajedno u potragu...


Objavio: rain
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 19:52
Teško se nađe kod nas nekaj novo i neobično.Obično u privatnim kolekcijama ljubitelja.Nedavno sam vidjela u nekom katalogu engleske vrtlarije,koja se bavi uzgojem rariteta,Tiarellu još puno ljepšu od ove moje

http://www.futureprimitiveplants.bigcartel.com/product/tiarella-heronswood-mist - http://www.futureprimitiveplants.bigcartel.com/product/tiarella-heronswood-mist

-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: dado_84
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 19:52
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:



Ni ja nisam mislila očerupati Rain, pa mučim, ali cvjećka je mrak. Moje su još malecke i promijenile boju, heuhere znatno bolje izgledaju zimi.


Heucherelle, heuchere i tiarelle ako ostanu zimzelene imaju predivne zimske boje, pogotovo heucherelle. :) Poslje prvog vala hladnoce dobiju lijepe ljubicaste, ruzicaste, burgundy nijanse po listovima.



Objavio: rain
Datum objave: 22 Ožujak 2011 u 20:03
Aha,ko ova na linku.Moja je više u roza nijansama po zimi.Zapravo,Tiarelle najbolje izgledaju u velikim skupinama.Kad cvatu,a cvatu prilično dugo,to je stvarno divan prizor.

-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 23 Ožujak 2011 u 15:20
Originalno poslano od člana dado_84 dado_84 napisao:

 
Heucherelle, heuchere i tiarelle ako ostanu zimzelene imaju predivne zimske boje, pogotovo heucherelle. :) Poslje prvog vala hladnoce dobiju lijepe ljubicaste, ruzicaste, burgundy nijanse po listovima.

 
Kako ti stojiš sa njima dado? Upoznaj nas sa svojim ljepoticama http://www.glitter-graphics.com">


Objavio: FLORAMYE
Datum objave: 26 Ožujak 2011 u 22:41
dado 84-ima jedna vrsta tiarelle u Decori Buzet, mislim nekih 28 kn!


Objavio: dado_84
Datum objave: 27 Ožujak 2011 u 11:27
Imam ja vec sve njihove + neke koje sam drugdje uspio nabavit. Kad malo krenu poslikat cu ih pa stavim slike :)


Objavio: Tija
Datum objave: 11 Travanj 2011 u 13:26
Pogledajte ovo malo čudo, izgleda kao da je netko tintu prolio po njoj  http://www.humbleacres.com/catalog/pages/tiarella_black_snowflake.html - http://www.humbleacres.com/catalog/pages/tiarella_black_snowflake.html
 


-------------


Objavio: dado_84
Datum objave: 11 Travanj 2011 u 22:01
Ma to je fotoshop! :)


Objavio: Tija
Datum objave: 11 Travanj 2011 u 22:08
Dado pokušaj ju guglati i otvaraju ti se slične fotke, pa daj ne bi se valjda tak išli zezati s kupcima?

-------------


Objavio: Triša
Datum objave: 12 Travanj 2011 u 09:12
Pa ja mislim da se baš zezaju, kad vidim one ofarbane biljke, slabo mi je, a ova mi djeluje baš tako-užas!

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 12 Travanj 2011 u 09:18
Nije vjerna, imam jednu s takvim oblikom lista i uopće nije plavi uzorak nego tamnoljubičasti. Pogledajte i na Terranova novitete za 2011. 


Objavio: dado_84
Datum objave: 12 Travanj 2011 u 10:07
Cesto velike kompanije, ili malo poznatiji rasadnici (u eu i svijetu) fotoshopiraju slike bilja kako bi izgledale bolje i privukli kupce novi bojama. 


Objavio: dado_84
Datum objave: 13 Travanj 2011 u 08:08
Heucherella alba Bridget bloom

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2789054880102929362BwSmAB">

Heucherella Kimono

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2927826160102929362PrpOgm">

Tiarella Iron butterfly

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2383921790102929362rQvlQe">

Tiarella Skeleton key

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2022704950102929362FHrJyk">


Objavio: Belina
Datum objave: 13 Travanj 2011 u 13:26
Dragi,a,gledam tvoje tiarellice,prekasne su ,ovonoćna bura,tako ih je smešala da nisu baš sretne.


Objavio: Belina
Datum objave: 13 Travanj 2011 u 13:27
Originalno poslano od člana Belina Belina napisao:

Dragi,a,gledam tvoje tiarellice,prekasne su ,ovonoćna bura,tako  je     moje  smešala da nisu baš sretne.
bas sam nesretna.


Objavio: Mira K
Datum objave: 08 Ožujak 2012 u 12:27
Tiarella mi je nepoznanica. Dado ih ima u svom rasadniku pa ćemo do njega ovo proljeće ...





-------------
Rijeka



Objavio: Triša
Datum objave: 03 Travanj 2012 u 22:22
Imam Tiarele od bake Bee i jako sam zadovoljna. Evo sada su u punom cvatu, a lani su cvale dva puta, pa svakako trajnica, koju bi preporučila
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 04 Travanj 2012 u 15:57
Triša dala bi pola mojih tiarela i heuhera za tako lijepo prirodno oblikovano kamenje. Tiarela je baš prava ljepotice, dobro si je smjestila uz kamen. Natalija nije našla temu, a činilo mi se da smo je imali, evo našla sam.


Objavio: Triša
Datum objave: 04 Travanj 2012 u 16:38
Hvala ti draga, ništa drugi put moram pod Sljeme s prikolicom kamenje po hauchere i tiarele

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Belina
Datum objave: 04 Travanj 2012 u 19:48
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Imam Tiarele od bake Bee i jako sam zadovoljna. Evo sada su u punom cvatu, a lani su cvale dva puta, pa svakako trajnica, koju bi preporučila
 
 
Draga Triša,prekrasna ti je,moje sve oživile,slika stiže!


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: Carol
Datum objave: 04 Travanj 2012 u 21:53
BB, i ja zavidno gledam te njihove grote, koje imaju visestruku namjenu, ispune prostor, dekorativne su, a biljke se mogu prekrasno ukomponirati izumedju njih.
 
Trisa, tiarelica ti je bas krasna.


-------------
Vu plavem trnaci mi hiža stoji

od zelenih veja je videti ni..


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 07:35
Te grote su prave, a ne ono sitno kamenje koje nosimo u prtljažniku, pa se Triši najljepše zahvaljujem Big%20smile ja bi Korjenkovu ili Jagodinu grotu. Znam da je važno imati komad plodne zemlje za kapulu, zelje, pomidore, no po meni je promašaj minama razbijati tu ljepotu koju samo priroda može stvoriti i podizati engleske travnjake. Koliki je samo izbor prekrasnih biljaka za sadnju na takva mjesta. Valjda je u ljudskoj prirodi da želimo ono što nemamo, pa i ja grotu LOL no mislim da bi i tiarelice i heuherelice bile ljepše.


Objavio: natalija
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 07:47
bb evo stižem i ja na temu, drago mi je da ste je izvukle iz naftalina

triša pjenica ti je divna, moja je jako slična, možda i ista, nisam stručnjak pa ne mogu tvrditi
moja ima izduženije listove, stvarno me razveseli kad god je ugledam

a grote i ja volim, trudim se nekako ugurati biljke među njih, ali ono "manje" kamenje me uništi, čim malo zagrebem za najmanju biljku, izgubim bar pola sata idok napravim dovoljnu rupu, napunim pola kariole za čas, samo za jednu biljku...


-------------


Objavio: korijenko
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 09:26
Ja u biti ne znam da li imam tiarellu ili heucerellu, kupila sam ju lani u Opatiji na sajmu ali ja baš nekim prodavačima na sajmovima i ne vjerujem, pa tako joj ne znam pravo imeWink.
No ono što me zanima je... da li su one manje otporne na zimu ?? jer na istom mjestu (zaštićenom) imam posađene heucere i tu valjda tiarellu... heucere su lijepo prezimile a ova mi se skoro smrzla, jedva sam je spasila i sad već pomalo tjera......
BBea zna gdje mi rastu...u vrtiću ispod šterne, kod ljuljačke
 
BBea, ono kod meme ne da su grote, nego ispred kuće i prave gromače Wink, sestrina kuća stoji kompletno na groti Wink, tu je prošlo mina i mina....
Čim se vrijeme proljepša obećajem da ću slikati grote, sad su najljepše, samo kamen i rascvatene kamenjarke.....
 
 


-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 09:51
Pokušavam zamisliti kako je kod tebe lijepo, na kontinentu sve kasni. Koraljni zvončići izađu iz zime najmanje oštećeni, tiarele i heuherele više i treba im neko vrijeme da se oporave. Ako su dobro zakorijenjene, brže se oporave, potjeraju novo lišće i ubrzo procvatu. Nijedna mi se nije smrznula (nisu uzgajane na tresetu) pa mislim da će se i ta tvoja oporaviti.


Objavio: dado_84
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 09:59
Originalno poslano od člana korijenko korijenko napisao:

Ja u biti ne znam da li imam tiarellu ili heucerellu, kupila sam ju lani u Opatiji na sajmu
 


inace imaju samo tiarelle i heuchere, tj jednu vrstu tiarelle. Nozda se ove godine moderniziraju sa novim.

A zamislite kako je kod mene situacija kad ja cinim moje roditelje, nakon sta su godinama cistili parcelu od grota, da mi peljaju prikolice grota natrag :D


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: korijenko
Datum objave: 05 Travanj 2012 u 14:56
BBea, Dado, hvala na odgovorima....to znači da imam tiarellu Thumbs%20Up
Dado... sve su ti to čari vrtlarenja Wink...a kod tebe je krasno Hug


-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)


Objavio: natalija
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 08:02
saznala sam ime svoje tiarelle - spring simphony



stvarno me jako uveseljava, jedino će biti muke sačuvati je ovo ljeto, ali dati ću sve od sebe


-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 10:18
Natalija a zašto se bojiš da je nećeš sačuvati, pa trajnica je. Stavi je negdje u sjenu, povremeno je zalij da se zemlja ne zasuši i preživjet će.


Objavio: natalija
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 18:28
draga bb sve to znam, ali već nam najavljuju redukcije vode ovo ljeto,
prošlo smo 2 mjeseca bili bez vode, ponekad i višednevno, a kad bi nas spojili jedva je curila...
teškom mukom sam sačuvala biljke
nisam sigurna da ću ove godine imati isti uspjeh


-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 19:08
Da redukcije su stvarno problem. Razmišljam kako riješiti taj problem, pa imam prijedlog. Možda bi bilo dobro ostaviti tiarelu u pitaru, staviti ga u veći, npr. ukrasni, po mogućnosti svijetle boje, a međuprostor ispuniti vlažnim tresetnim supstratom. Po površini staviti ukrasnu koru da se smanji isparavanje. Još to nisam isprobala, no ima logike: dvostruke stijenke bi štedile vodu, spriječile zagrijavanje stijenki pitara u području korijena, a time i isparavanje. Po potrebi možeš sve preseliti na sjenovito mjesto.  


Objavio: Triša
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 19:16
Moje su baš tako sve u dubokom hladu, gdje tlo ipak ostaje nešto duže vlažno, a i sadila sam ih u ilovačastu zemlju, koja dobro drži vlagu.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 20:04

I moje su u cvatu - baš djeluju nježno kao pjenica.





-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 19 Travanj 2012 u 05:56
Prekrasne su, a i sve pohvale za slike Tongue


Objavio: Belina
Datum objave: 19 Travanj 2012 u 07:06
Prekrasne su Vam pjenice-tiarelle,kako kaže BB,slike prekrasneClap
 
 
 
 
 
 
 


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 05 Svibanj 2012 u 18:35

Cvjetovi moje tiarelle







-------------
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 05 Ožujak 2014 u 17:56

http://s1107.photobucket.com/user/Anastazija_/media/Proljece%202012/DSC01118.jpg.html" rel="nofollow">



-------------
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.


Objavio: belica
Datum objave: 04 Svibanj 2014 u 08:35
Predivne su Anastazija, zaista


-------------
belica,zagreb


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 04 Svibanj 2014 u 15:18
Imala sam tiarele sa bijelim i sa roza cvijetovima. Obadvije su uginule - bijela prošle, a roza pretprošle zime. Da li je zima kriva ili nešto drugo - neznam, samo mi je žao jer su mi se baš sviđale.  Cry


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 27 Travanj 2016 u 21:37
moja
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/nove_slike/86436.aspx" rel="nofollow">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk