Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Šapika - Heracleum sphondylium

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2031
Datum ispisa: 01 Svibanj 2025 u 21:55
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Šapika - Heracleum sphondylium
Objavio: prepelica
Tema: Šapika - Heracleum sphondylium
Datum objave: 30 Srpanj 2008 u 23:24
Ako želite novu biljku, predlažem Šapiku - Heracleum sphondylium. U Francuskoj ju dosta koriste, u Njemačkoj je pripremaju sa šećerom kao slatku zimnicu, a Rusi od nje rade boršč. Imam je dosta na imanju, nisam je kosio, pa su izrasli primjerci po 1,80 m.
Ima dosta varijeteta te biljke, a kako volim više puta provjeriti neku biljku prije je počnem koristiti, zanima me imate li kakva iskustva i po čemu se razaznaje od otrovnih srodnika.

Odgovori:
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 01 Kolovoz 2008 u 17:51
Šapika?Moram priznati, ne znam ništa o toj biljci.
Sad pročitala da raste na vlažnim livadama.Dakle, kod nas je nema.I da se u narodnoj medicini upotrebljava za liječenje proljeva.

Datum objave: 01 Kolovoz 2008 u 18:51
Na imanju  osim šapike njegujem i jednu otrovnu kukutu. Tek toliko da se zna kako izgleda. I da se netko ne zabuni...
Šapika se može vidjeti na cvijet index,

Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Kolovoz 2008 u 18:18
...bilo bi poučno ( bar meni :o)))  da nam uslikate i šapiku i kukutu da vidimo točne razlike ... ja san jednoć brala sa znalcem šapiku al nikad više... štitarke su mi sve preslične....

Datum objave: 18 Kolovoz 2008 u 22:46
Evo sutra ću ih uslikati. Šapike su mi se nakrivile, jar sam oko njih pokosio travu, a njih ostavio, dok kukuta izglada prekrasno.

Datum objave: 19 Kolovoz 2008 u 00:42
thanks! :O)

Datum objave: 28 Kolovoz 2008 u 13:54
Originalno poslano od člana prepelica prepelica napisao:

Evo sutra ću ih uslikati. Šapike su mi se nakrivile, jar sam oko njih pokosio travu, a njih ostavio, dok kukuta izglada prekrasno.

..no di su šapike?? :O))))...niste ih valjda pokosili? :O))))

Datum objave: 28 Kolovoz 2008 u 22:30
Da budem iskren većinu sam pokosio, ali prije toga sam uslikao, ali ne znam ubacit na komp, pa u ponedjeljak ću ponovo pokušati. 

Datum objave: 28 Kolovoz 2008 u 22:49
...ja ovdje od ljudi saznala kako ih sa kompa staviti preko photobookleta ali još mi šteka onaj dio kad ih uopće stavljam na komp....  :O))

Datum objave: 05 Rujan 2008 u 20:54
...šapike?Smile da vidim...zapravo znam kako izgledaju ali me kukuta zanima...tj. koja je razlika između njih dvoje...

Datum objave: 05 Rujan 2008 u 22:09
Evo, napokon sam za sutra naručio frenda s dobrim fotićem da mi poslika i kukutu i šapiku.
 Za sada - osnovna razlika je u veličini. Šapika je krupna u svim dijelovima, (ima ih preko 2 m) ima krupne plodove i sjeme i specifičan ugodan miris.
Kukuta smrdi po mišjoj mokraći, rijetko je viša od 1 m, a često niža, pa ćete je puno prije zamijeniti s divljom mrkvom nego sa šapikom. Od divlje se mrkve po izgledu teško razlikuje iako ima mala tajna - mrkva ima u sredini štica bijelih cvijetića jedan crni - kao točkica u sredini cvijeta, koji kukuta nema. A divlja mrkva miriši isto kao i pitoma...

Objavio: Božikovine
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 08:45
Zanimljiv citat o kukuti ...

Čovjek zbog koga u kukuti vidite mekoću njenog lista i savršen cvijet, a ne otrov, postaje dio te ljepote i ostaje da živi u vama sve dok gledate!/ The man who makes you see hemlock as a beautiful instead venomous plant stays a part of you - forever.

-------------

Datum objave: 13 Listopad 2008 u 23:30
Dakle, ovo je divno iskustvo - naučio sam nešto novo - stavljati slike u forum. Ovo je moja mlada šapika, a ostale slike kad budem imao više vremena. Pozdrav svima.

Datum objave: 13 Listopad 2008 u 23:35
... ma com'on prepelica!!! :)))) priznaj da si ih pokosio i nisi uslikao i da ćeš ovim tempom odugovlačiti do sljedeće god kad izraste :O))smile96

Datum objave: 13 Listopad 2008 u 23:42
Ne samo da sam ih uslikao u svim fazama rasta od nicanja do razbacivanja sjemena, nego sam čak stavio korijen u alkohol, po receptu jedne stare babe vještice, a taj čarobni napitak koristit ćemo samo u kritičnim situacijama...

Datum objave: 13 Listopad 2008 u 23:50
Kao prilog tome jedna stara šapika u plodu i sjemenu..(he, he)

Datum objave: 14 Listopad 2008 u 00:04
...a jesam te ipak natjerala da stviš još koju slikicu :))))))))
..ade daj još!! :)))

Datum objave: 14 Listopad 2008 u 14:01
E jesi jesi, ali nije to slanje tako lako (vama ženama nikad dosta)...Klik tamo , klik amo, pa krivi klik, pa ispočetka, pa ni komp više nije tako mlad i brz...
A stavio sam i danas par sličica ali kordiju na pregled u gljivičnom forumu.Te sam slike prebacio s moba na komp pa u forum...što kažeš? Majstor sam, zar ne?

Datum objave: 14 Listopad 2008 u 16:57
... nego :)))).......praksa čini čuda :))))... željno isčekujem praksu još koje slike :)))... no,piši milijana :))))).... šta baba vještica kaže za napitak...jel krizna situacija .... hmmm... pa nije valjda do toga došlo?? :))

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk