Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Matičnjak - Melissa officinalis

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2044
Datum ispisa: 25 Travanj 2024 u 13:51
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Matičnjak - Melissa officinalis
Objavio: aglaja
Tema: Matičnjak - Melissa officinalis
Datum objave: 11 Svibanj 2008 u 11:12
Originalno poslano od člana CANDIDA CANDIDA napisao:

jel pčelinja metvica melisa, odnosno matičnjak? 


Candida, saznala sam da maticnjak (Melissa officinalis) zovu jos i 'pcelinja metvica' ili 'pcelinja trava', da sama rec 'melissa' na grc. znaci pcela. To je narodno ime koje je ova biljka dobila jer privlaci pcele, narocito maticu, i jos uvek se koristi u pcelarstvu. Pcelari je koriste da bi pomocu njenog mirisa vratili 'odbegli' roj.




-------------
Aglaja



Odgovori:
Objavio: dada
Datum objave: 12 Lipanj 2008 u 16:21
jako mi je zanimljiva ova tema jer se vec neko vrijeme pitam dal za caj koristite zelene listice (mente, melisse...) tj. kak uberete tak odmah kuhate caj ili se mora prvo posusit?? vjerojatno je glupo pitanje al nemojte zamjeriti.
i kako imam doma melisu (kupljenu u konzumu u teglici) i super napreduje, pitam se dal ju netko koristi za jos nesto osim za caj.?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Lipanj 2008 u 17:21
Nije glupo pitanje.Nikad nije suvišno pitati kad nisi siguran.
Zapravo, čaj se pravi od zelene i od posušene biljke.
Idealno je biljku ubrati i napraviti čaj ako je ona baš tada najbolja za branje.
Ali kako taj period kod nekih biljaka kratko traje, najbolje ju je ubrati u optimalno vrijeme, posušiti je i spremiti.
Ja puno ljekovitog bilja uzgajam u svom "ljekovitom vrtu".Neke berem i odmah u lončić za čaj a neke sušim.
Matičnjak(melisa ), metvica, kadulja,neven,trputac...su mi uvijek pri ruci i većinom ih upotrebljavam zelene.Dok gospinu travu, kičicu. preslicu. majčinu dušicu(cvijet ), bazgu....sušim i spremam.
Melisa se može rezati nekoliko puta, stalno se obnavlja.Čaj od melise smiruje i uspavljuje.Ali od nje se može napraviti i tinktura koja se zimi dodaje čaju i ima isti učinak.Osim toga tinktura od melise pomaže kod herpesa, reume,gihta...Pravi se tako da se tegla napuni svježim isjeckanim listovima melise i prelije dobrom rakijom, votkom ili 70% alkoholom.Ostavi se da odstoji , ne na suncu, 5-6 tjedana i procijedi.

Još je potrebno napomenuti da melisa ne bi smjela doći u dodir s metalnim predmetima tijekom pripreme.smile142



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Lipanj 2008 u 18:24
Da, svakako.
Ekvivalent 1 čajnoj žličici suhe trave je 1 jušna žlica zelene.
Kad je u pitanju čaj od melice, na 1 šalicu vrele vode doda se 2 žličice suhe ili 2 žlice zelene biljke.To nam se može činiti puno, ali bez straha kad je u pitanju melisa.


Objavio: Nickless
Datum objave: 07 Srpanj 2008 u 07:33
Originalno poslano od člana dada dada napisao:


i kako imam doma melisu (kupljenu u konzumu u teglici) i super napreduje, pitam se dal ju netko koristi za jos nesto osim za caj.?
 
Melisu koristim i vrlo je efikasna kad mi se klinci opeku na koprivu, dobro natrljam sa par listića i pečenje za par minuta nestaje, čak i oni bijeli plikovi ako je koža bila osjetljivija. Slično djeluje i nakon uboda komarca, srbež nestaje gotovo momentalno i trajno. Inače u tu svrhu mogu se koristiti i druga eterična ulja (lavanda npr.), no ja ih nemam, a melisa mi raste u vrtu.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 07 Srpanj 2008 u 14:45
Da li znate da melisa koristi kod herpesa?
Ja uvijek u kući imam dobru tinkturu melise za slučaj herpesa na usnama ili drugdje pa čak pomaže i kod herpes zostera.Oboljela mjesta se više puta dnevno mažu tinkturom melise a uz to se od nje pije i čaj.


Objavio: griva1978
Datum objave: 07 Srpanj 2008 u 21:35
  smile42Aaaaaaa!!!! zašto to nisam prije znala!!!...jooojjj!!.. dana Gospodnjeg 16.06.


Objavio: griva1978
Datum objave: 07 Srpanj 2008 u 21:37
 daklem dana Gopodnjeg 16.06. upala sam u koprive izvodeći neuspiješnu akrobaciju nad jednom jarugom u berbi vrščića.... i joooojjj.... mislila da ću možda na hitnu koliko sam se bukvalno ranila!!!.... još uvijek imam ožiljke na lijevoj podlaktici i na nosu... ostatak lica je kako tako došao sebi... srećom...


Objavio: griva1978
Datum objave: 07 Srpanj 2008 u 21:41
...ufff.. nekako kad hoću uzet smajlić pritisnem slanje..... daklem... to niej svrbilo.... to je ubijalo... a rane duboke... stvarno duboke...

Hvala Nickless!!!  smile78ovo će sigurno biti od koristi jer sam poslovično jaaaaako smotana i non stop padam...većinom iz šume izađem blatna i iza ušiju..smile156.. tko zvjera uokolo ne vidi tlo...


Objavio: Nickless
Datum objave: 08 Srpanj 2008 u 10:02
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Da li znate da melisa koristi kod herpesa?
Ja uvijek u kući imam dobru tinkturu melise za slučaj herpesa na usnama ili drugdje pa čak pomaže i kod herpes zostera.Oboljela mjesta se više puta dnevno mažu tinkturom melise a uz to se od nje pije i čaj.
 
Znam, ali koristim ga za to (što je jako rijetko) svježeg, inače nisam još radio te tinkture, macerate i ostale vještičje Tongue preparate pa bih te molio za "recept" za melisinu tinkturu, kad se bere za to.%alkohola, koliko dugo stoji, sjena ili sunce ... Tnx Smile


Objavio: Nickless
Datum objave: 08 Srpanj 2008 u 10:06
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

 daklem dana Gopodnjeg 16.06. upala sam u koprive izvodeći neuspiješnu akrobaciju nad jednom jarugom u berbi vrščića.... i joooojjj.... mislila da ću možda na hitnu koliko sam se bukvalno ranila!!!.... još uvijek imam ožiljke na lijevoj podlaktici i na nosu... ostatak lica je kako tako došao sebi... srećom...
 
Pa sad, evo i ja sam neki dan bezuspješno tražeći gljive pronašao koprive na rubu neke šume i pofurio podlaktice, doma sam se natrljao sa melisom i bilo je puno bolje, ali, za tako velike opeklilne treba jaaako puno melise, a nisam htio počupati pola toga što mi raste u vrtu. Ono što pomaže je eterično ulje melise ...


Objavio: griva1978
Datum objave: 08 Srpanj 2008 u 12:47
...eee....daaaa..... pošto zaista koristim aktivno i puno eteričnih ulja ali isključivo od oshadhija i pranaroma i uvijek mi tona toga treba .... takvu poslasticu ( i luksuz) si još nisam priuštila.... et. od melisse...... no hmmm... jeste li sigurni da je to točan spoj koji pomaže kod opekotina koprivom?... možda je nešto drugo...npr za herpese divno pomaže melissa ali ne eterično nego u prvom redu spojevi koji su topivi u vodi zato se i masti rade od estrahiranog vodenog estrakta...a i oblozi od čaja uvelike pomažu.....

...cccc...vještičje preparate.... na račun kojih je preživljavalo čitavo čovječanstvo do prije samo 50 god!!!!...   :O)))smile222
..tinkutre se sve rade na isti način a to je onaj kao u opisu od nevenove tinkture... mislim da sam to tu pisala....ako nisam javite pa vam napišem...
... razlika u tretiranju je u podneblju koja imaju varijacije ( vremenske, svijetlo/mrak, količina) ali na onaj način sigurno nećete pogriješiti..... a sad francuzi, njemci, englezi, amerikanci, balkanci smile188svi imaju neke svoje varijatete... još najbolje da francuzi apsolutno priznaju i kopiraju njemački način...

... razlika od tinkture do tinkture je zavisna od vremena berbe biljke jer svaka ima svoje vrijeme kad je najdjelotvornija...... melisa, menta, kadulja....i ostale biljke iz porodica usnatica najčešće je to vrijeme početka cvatnje ( tu su opet razlike dal u punom cvatu, dal pola pola, dal dok je cvat samo u pupu....)... ali opet ako promašite vriejme cvatnje opet je i sam list iako tad nije na svojih 100% snage i potencijala ...opet je na možda ( improviziram) 90-80-75.... pa opet dobro!! :O)))...uostalom šta znate kada je brana biljka od koje je rađena kupovna tinktura... a opet je tu i razlika jer kupovne tinkture i ostale biljne stvari su rađene od bilja koje je uzgajano komercijalno baš za tu svrhu.... najčešće plantažno ( pa se postavlja pitanje i jačine energije te biljke) i vrlo često van HR ( imamo ogroman uvoz plantažno uzgojenog bilja iz češče i poljske) pa se opet postavlja pitanje.... koliko je optimalno i "the best" za vaš organizam ono što raste tisućama kilometara od  vas... zraka i mentaliteta koji vas okružuje, kemijske strukture tla i vode....   i opet je onda taj matičnjak iz vašeg vrta mada ste možda promašili najoptimalnije vrijeme berbe bolji!!! :O))) i još jedna stvar.... domaća rakija i industrijski alkohol u kupljenim  tinkturama... ne mogu se usporediti... jer je tu pitanje agresivnosti na biljku i koliko će ona dati od tih svojih svojstava zavisno od načina na koji radite tu tinturu..... znano je da je sasvim drugačija kemijska struktura mesa životinje koja je ubijena u agoniji i strahu i one koja je bila prvo omamljena... a zato svi misle da je sa biljem drugačije...??? ..mi smo samo presirovi da bi to još dublje shvaćali...
..p.s. kad joj kidate lističe i stavljate u teglu....melissi... radite to prstima a ne nožom.... i dobiti ćete jednu drugačiju dimenziju... ostalom zna se da se neke biljke ne bi trebale brati metalom zao jer dokazano onda reagiraju drugačijim kemijskim spojevima... ( bršljan  npr) ... obična glina isto!! :O))).....o.k. koprivu ne!!  :O)))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 08 Srpanj 2008 u 16:05
I šapćite joj "oprosti mi, oprosti mi , molim te"

Ovo nije zahebancija, ja to zaista i činom!

Dakle tinkturu melise radim ovako:
Listove melise naberem po sunčanom vremenu prije cvatnje.Kad melisa procvjeta dobiva na gorčini.Gorki su i stari, donji listovi koji već mijenjaju boju,pa ni njih ne koristimo.Listove usitnimo ali nikako metalnim nožem.Može sa nečim drvenim, eventualno plastičnim ili prstima.
 Tegla se napuni lisnom masom, nenatiskano.Zalije se pravom domaćom rakijom ili najviše 70% alkoholom.Moj izbor je rakija, imam svoju.
Rakija mora prelaziti masu 1-2 cm.Drži se na toplom mjestu ali ne na suncu, 4-6 tjedana,procijedi i spremi u tamne boce.
Osim za herpes ova tinktura je dobra kod srčanih smetnji (2x 15 kapi dnevno),masiranje bolnih mjesta kod reume, masiranje sljepoočnica kod glavobolje, gljivična oboljenja....i još štošta.



Objavio: Nickless
Datum objave: 08 Srpanj 2008 u 19:48

Zahvaljujem objema na opširnom i detaljnom objašnjenju. Smile



Objavio: SilveK
Datum objave: 20 Kolovoz 2008 u 17:05
Melissa je biljka sredozemlja koja voli osunčano, zaštićeno mjesto. Listovi joj imaju aromu po limunu.
Razmnožava se sjemenjem, diobom korijena ili reznicama. Grmovi narastu do 50-70 cm visine, u povoljnim uvjetima se sama razmnožava. Tijekom zime se grm smrzne, ali na proljeće potjera ponovo iz korijena.  Ne podnosi se s metvuljom (monardom), pa se ne smije saditi u njenoj blizini.
U kulinarstvu se koristi OBAVEZNO svježa (ne smije se kuhati), i to uz salate, rajčicu, sveži sir i umake od začinskog bilja.
Prilikom sušenja gubi većinu svoje arome i kao takva se koristi za čaj koji djeluje umirujuće na srce i živce. Sadrži eterična ulja , tanin i gorke tvari. U cvatu izrazito privlači pčele.


Objavio: manči
Datum objave: 20 Kolovoz 2008 u 18:51
Divna biljka....kod nas je zovu   pčelinja ljubica.....


Objavio: SilveK
Datum objave: 20 Kolovoz 2008 u 23:21
Evo i slike melise iz mog vrta:




Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 20:41
SilveK divan ti je matičnjak....sočan da čak do ovdje miriše :O))))


Objavio: SilveK
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 22:50
Hvala griva, stvarno divno miriše...jedino šteta što ga skoro uopće ne koristimEmbarrassed, samo za ubode insekata, stvarno pomaže ako se izgnječenim listom prijeđe preko mjesta uboda...u salate mi ne pada na pamet...mislim, zaboravim na to da bi uopće probala...evo sad sam odlučila sutra nešto malo nabrati i osušiti za čaj... pa da probam.


Objavio: griva1978
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 21:27
.... poberi ga!!!! i spremi!!!....inače bi se trebao brati prije cvatnje li i ovako će biti od neke koristi.... kad netko dobije herpes, umij ga u njenom čaju..... kad ti je teško zaspati probaj sa njenim čajem... kad ti teško padne hrana na želudac, popij čaj...kod gripe isto!


Objavio: Božikovine
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 00:33
i ja moram reći mami da pobere nešto matičnjaka...donijela sam joj jedan mali grmić prije 2-3 godine i sada se to toliko razraslo da ju mora kositi! a ne koristimo ju ni za šta! mislim da ćemo ove godine ipak napraviti neku tinkturu.

-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 01:22
Originalno poslano od člana Božikovine Božikovine napisao:

i ja moram reći mami da pobere nešto matičnjaka...donijela sam joj jedan mali grmić prije 2-3 godine i sada se to toliko razraslo da ju mora kositi! a ne koristimo ju ni za šta! mislim da ćemo ove godine ipak napraviti neku tinkturu.


Zašto ne pijete čaj od matičnjaka.Ugodan je, aromatičan.Fino smiruje i tako se lijepo spava poslje njega.Smile


Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 14:58
Evo, danas sam konačno nabrala i stavila sušiti, bilo je grančica koje još nisu otišle u cvat...baš ugodno miriše...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 12:33

Oreži grančice koje su procvale i dobro ga zalijevaj ili čekaj kišu.

On će se ponovno pomladiti, dati će nove, svježe listiće i eto čaja za jesen i zimu.Embarrassed


Objavio: griva1978
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 14:41
ferminasmile80 vratila si se!!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 15:14
Ma nisam nigdje ni pošla.
Ali ću se sada poć zatoćat u more pa nastavljam kad padne mrak.
Prije toga ću popiti čaj od matičnjaka. (ovo radi SilveK, da nas ne kori da smo off-topic).Wink


Objavio: griva1978
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 15:51
.. da i ja ću gucnut mali tinkture od matičnjaka jer sam preobilno ručala...


Objavio: SilveK
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 22:23
smile96 no kaj sad nek velim, stvarno ste me nasmijale.
Jedno pitanje, da li pravilno sušim matičnjk, u hladu, ali poslagan na novinski papir (na tavanu). Negdje sam pročitala da se bilje mora sušiti povezano u buketić i obješeno da visi u hladu. Ovo kak ja radim bu ok?
I poslušala savjet, brala sam ga ručno a ne s nožemWink


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 08 Rujan 2008 u 23:59
Neko bilje se veže u buketiće i suši (napr. gospina trava, kičica, stolisnik) ali ne matičnjak zato što se kod njega ne beru grane nego listići i vršni djelovi grana koji se ne mogu vezati.
Matičnjak treba sušiti u hladu, na propuhu a da ga ne bi nosio vjetar ja ga stavim u neku široku kutiju.Novine mi baš ne zvuče dobro, iako kažu da više ne koriste olovo.


Objavio: griva1978
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 14:53
... ja bome berem cijele grane i onda ih ili skupim u buketiće pa da vise na tavanu ( u nižem dijelu, izbjegavam onaj dio gdje bura dere da mi ne otplahne sve et ulje....što se zna desiti i ondak je bilje...slabo i malko prazno...) ili te grane posložim na čiste velike kartone - od npr namještaja ( tavan, garaža)..pa kad se sve sasuši ponesem si do toga 2 velike plastike kao za vješat veš, pa uzimam dio po vio slošenih grana...ili dijelove buketića....i samo rukom prođem a listići se izmrve i skupljam ih u jednu posudu a u drugu stavljam one grančice ( koje isto neki koriste i za čaj, tinkturu.... što god, ali su  slaiji od lista) pa te grančice bacim na kompost...eto :O)


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 22:33
Možda ti toga puno spremaš.Ja matičnjak najviše koristim svijež.Stavim čajnik pa u vrt naberem listova i skuham čaj.Osušim samo za crnu zimu kada ga nema u vrtu.
Inače, za matičnjak se baš naglašava da se beru listovi ali ne stari koji su gorki niti se beru u vrijeme cvijetanja.


Objavio: griva1978
Datum objave: 10 Rujan 2008 u 12:14
... je , istina je, ja jako puno toga spremam...berem i pohranjujem  bar 60 biljaka svake godine.....  a to za matičnjak se po mom mišljenju neglašava kao i kod svih drugih biljnih vrsta- da se zna vrijeme berbe i najpotentnii dijelovi jer se tako i potencira količina aktivnih tvari..... al posilje ubran ( no, kad ga već ima)...nije otrovan , loš.... samo je ispuhan, lošijeg okusa i slaijeg djelovanja...al opet i to je nešto... :O)


Objavio: lijepa cura
Datum objave: 10 Rujan 2008 u 13:32
Vidim da spominjete eterično ulje matičnjaka. Jučer sam bila u Kemigu i teta mi je rekla da čini mi se 5 ml (ona mala flašica) košta oko 700 kn. Nisam mogla vjerovati.
Jel netko pravi eterično ulje i kako?
Hidrolat košta oko 28 kn.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 10 Rujan 2008 u 23:11
Dobrodošla, lijepa curo.smile73
Da, eterično ulje matičnjaka je jako skupo.I ja sam zinula kad sam na njihovoj stranici vidila cijenu.To je zato što treba hrpa matičnjaka za malo ulja.

Praviti eterično ulje matičnjaka u home-made proizvodnji je gotovo pa nemoguće.
Ali ima i drugih proizvoda od matičnjaka, tinktura, napr.Za čega ti treba?


Objavio: lijepa cura
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 07:50
Htjela sam pokušati napraviti gel od trputca (imam jednu staru knjigu o pripremi prirodne kozmetike, ali je beogradsko izdanje - kažu gel od bokvice, to je trputac?), jer da je to skoro idealan preparat za njegu nečiste i masne kože. Kćer mi je u pubertetu, ima problema s prištićima i probavamo svašta.
Između ostalog u taj gel ide i 3-4 kapi eteričnog ulja matičnjaka.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 10:11
Podijeli s nama taj recept, možda ti pomognemo tako da ga malo modificiramo.Da, bokvica je trputac.
 
Umjesto eteričnog ulja matičnjaka možda bi došla u obzir jaka tinktura od matičnjaka.Imam i ja popis trava za akne ali to ćemo na novom topicu.
Otvorit ću novu temu pa tamo navrati.Embarrassed


Objavio: domingo
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 22:23
Melisu mogu uzimati i bebe i nema nikakav loš učinak...biljka je prve klase. Slobodno ju možete jesti sirovu u salatama od rajćice s bosiljkom.
Što se tiće trputca....mogu se napraviti odlični bomboni kao oni od karamele.
Ako vas zanima pronaći ću recepte pa da vas obavijestim.... Možda nisam kao Fermina ali i mene su jedno vrijeme zanimale ljekovite biljke....no to je za mene sada druga tema, ali mogu pomoći ako želite!!!smile71


Objavio: domingo
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 22:39
Danas kad sam pročistio svoj mali vrt primjetio sam da imam nekoliko novih mladica.....sijeme se razbacalo pa ako je nekome potreba.....možemo se dogovoriti.
Melisa, njen životni vijek je oko 7 god



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Rujan 2008 u 09:09
Hvala na pohvalama.Embarrassed
 
Ne drži znanje za sebe, Domingo.
Podijeli ga s nama kao što i mi činimo.


Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Rujan 2008 u 18:48
...domingo, 1+1 = 11 smile85smile162


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 00:15
Ovo je recept mog pokojnog dede-sirup za smirenje i opuštanje- obično je davao djeci samo jednu čašu soka na više i preporučao ga je starijim osobama za "jačanje". meni je ugodnog okusa i oosbno ga miješam i s običnom vodom i s mineralnom po vručinama:
dvije šalice (od jogurta) šećera, 1 l vode, 2 šake (ja imam velike šake) matičnjaka, 3 srednja limuna. Kuham samo vodu i šećer, dodajem iscijeđeni limunov sok i friške listove matičnjaka-mlade. Poklopim i ostavim barem preko noći do maksimalno dva dana. Procijedim i flaširam. Čuvam u podrumu.


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: griva1978
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 07:39
...tako slično ide ( a možda i isto... ne znam gdj mi je recept sa omjerima)  recept za sok od cvijeta kadulje ( ali ide samo cvijet! :)) bude lijepi fini roza...mekog okusa...


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 09:10
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

...tako slično ide ( a možda i isto... ne znam gdj mi je recept sa omjerima)  recept za sok od cvijeta kadulje ( ali ide samo cvijet! :)) bude lijepi fini roza...mekog okusa...
 
Za taj neznamConfused kad pronađeš recept ja bi ga drage volje iskušala- obožavam domaće sirupe- posebno koji pomažu organizmuSmile


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: hoya
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 15:24
A tako slično ide i recept od mente. Super za ljeto !

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 18:20
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

A tako slično ide i recep od mente. Super za ljeto !
Ni sirup od mente ne radimCryCryCryCryCry pa ja sam propali slučajCry
Je li objavljen??? da si ga prepišemClap


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: hoya
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 21:03
SIRUP OD MENTE
20 dag listova mente prokuhati sa 2 l vode i koricama 2 limuna. Procjediti i ohladiti pa  ponovo prokuhati sa 2 kg šećera. Ohladiti i uliti u boce.


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 21:13
hvala puno- zapisala sam i nadam se da ću ove godine imati uspješnu berbuSmileSmile

-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: griva1978
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 22:34
Originalno poslano od člana Mamaa Mamaa napisao:

Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

...tako slično ide ( a možda i isto... ne znam gdj mi je recept sa omjerima)  recept za sok od cvijeta kadulje ( ali ide samo cvijet! :)) bude lijepi fini roza...mekog okusa...
 
Za taj neznamConfused kad pronađeš recept ja bi ga drage volje iskušala- obožavam domaće sirupe- posebno koji pomažu organizmuSmile


eee... di je recept ne znam.... ako ga iskopam napišem ali bio je nešto kao 200 g cvijetova na hmmm vode pa 1 kg šečera i limun neprskani.... ma biti će kao i ove druge biljke kaoo se radi.... sjećam se baš da je bilo 200 g cvijeta jer dok sam ga skupljala sam si brundala u bradu da je malo prelagan taj cvijet.. puno ga treba ... :)


Objavio: hoya
Datum objave: 17 Ožujak 2009 u 22:46

Evo nešto sa neta:

SOK OD KADULJE

1 l vode

70 dkg šećera

25 dkg kadulje

1-2 žličice limunske kiseline

Zakuhati vodu i šećer, malo prohladiti i dodati kadulju.u hladno dodati limunsku kiselinu. Neka stoji na hladnom 48 sati, nakon toga procijediti i sok je spreman za upotrebu!



-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: nuna
Datum objave: 26 Svibanj 2009 u 00:16
Hvala za recepte za sokove.Imam i matičnjak i mentu.Sutra pravim sokove.


Objavio: griva1978
Datum objave: 26 Svibanj 2009 u 12:54
... samo pazite da matičnjak berete prije cvatnje, kad počne cvasti a pogotovo nakon izgubi onaj svoj lijepi miris i dobije jedan reski vonj.... :(( ...a gubi i ljekovitost naravno....


Objavio: argan
Datum objave: 13 Lipanj 2009 u 11:18
pitanje: za sirup od matičnjaka, list se stavlja u vrući, mlačni ili ohlađeni sirup voda+šećer+limun?

ja melisu koristim i za pesto, puno interesantnije nego s bosiljkom (bademi, češnjak, maslinovo, list matičnjaka, parmezan) a bome i kao zamjenu za limunovu koricu (ne mogu do neprskanog limuna) i u nekim slučajevima je to nešto sasvim genijalno (lemon curd, torta od limuna...). jedino je važno matičnjak dodati pred sam kraj kuhanja, tek toliko, da otpusti aromu, a ne prokuha se...
u slast!


Objavio: griva1978
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 11:57
ja stavljam u hladni...jer je lako hlapljiv pa da št više ostane U otopini :)...


Objavio: djemba
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 20:15
Da malo dignem temu Smile
Kupio sam u kauflandu teglicu Melisse prije dva mjeseca  no ubrzo je počela propadati,sušiti se rekao bih.
Stan mi je na sjevernoj strani pa mislim da je to zbog malo sunca mada je držim na prozoru .Zalijevam dva puta tjedno .Što radim krivo?
Kada bi se mogla presaditi vani jer mislim da neće dugo izdržati ?



Objavio: SilveK
Datum objave: 11 Veljača 2010 u 17:31
Ne radiš zapravno ništa krivo...kupio si biljku koja je brzinski uzgojena u stakleničkim uvjetima i to zimi, to baš i nije prirodno...i što god da učiniš, teško da će joj bilo gdje u stanu odgovarati tako da bi ona bujala...
Melisa voli sunce i jako je otporna biljka, ali kad ju jednom naglo izložiš suncu a da ga prije vidjela nije, to može uzrokovati opekline na lišću (bijele suhe površine na lišću)- ali sad sunce nije tako jako, pa vjerojatno nije krivo sunce. Melisa bez problema prezimljava vani, zimi nadzemni dio odumre i na proljeće opet potjera iz korijena, ali neznam kako bi sad reagirala da ju se čim malo zatopli posadi van - tvoja je sad jako neotporna biljčica. Probaj ovak:poreži sve dijelove koji izgledaju loše, nemoj pretjerivati s zalijevanjem, dodaj tek dok se supstrat lagano isuši, i stavi ju na dosta svjetla da se ne izduži..i ne na pretoplo mjesto - a za presađivanje van prije ju malo privikavaj na vanjske uvjete - dok zatopli po danu iznosi van, noću nutra, i zaštiti ju dok ju posadiš lišćem, jer to će za nju biti veliki šok.Wink

-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.


Objavio: Silvy
Datum objave: 23 Siječanj 2012 u 01:03
Cure,
hvala na dodatnim savjetima.
Matičnjak upotrebljavam za čaj ili kao dodatak salati. Sada znam mnogo više.

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/zacinsko_i_ljekovito_bilje/maticnjak/36269.aspx">




Objavio: desert rose
Datum objave: 14 Travanj 2013 u 20:19
Moje iskustvo sa sjemenom matičnjaka je skroz pozitivno. Klijavost je jako dobra. Činjenica jest da mi je rastao jako sporo ali sada imam puno zdravih presadnica. Još samo da pronađem stalno mjesto u vrtu za njega. Predivno miriši po limunu.


Objavio: SlavujVk
Datum objave: 14 Travanj 2013 u 21:57
MATIČNJAK    melissa officinalis


        "AKO SE MATIČNJAK UZIMA SVAKO JUTRO
        OBNOVIT ĆE MLADOST, OSNAŽITI MOZAK
        LIŠITI VAS POTIŠTENE PRIRODE."
                                                               Paracelsus

"Grci su ga upotrebljavali u liječenju prije 2000 god.
U Europi su ga zvali veseljem za srce a švicarski liječnik Paracelsus ga je zvao eliksirom života.
Njegovu osobinu da uklanja melankloiju travari cjene stoljećima.

Listove berite prema potrebi a za sušenje i stavljanje u ocat biljku podrežite prije cvatnje pedalj iznad tla.
sitno ih narežite i stavite u salate,, majonezu, kiseli kupus,perad i svinjetinu.

Pripremite oparak za parenje lica i ispiranje masne kose.
Svježe listove stavite na mjesto uboda ili upale.
Pripremite čaj protiv kroničnog bronhitisa,prehlade,glavobolje te za umirenje i oslobođenje od napetosti.

SIRUP OD MATIČNJAKA

2 šake listova, 2 na ploške narezana limuna, i 2-3 klinčića preliti sa 2 l vode.
Nakon što odstoji 24 sata tekućinu procjediti.
U malo vode rastopiti na laganoj vatri 2 kg šećera i dodati sok od matičnjaka.
Vruči sirup ,vruč, uliti u boce ,dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

U prazne košnice se stavljaju listovi matičnjaka da privuku roj.
Listovi sadrže iste terpenoide koji se nalaze u žlijezdama pčela.


Objavio: frenky
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 21:47
ako sijem sad,u veljači ili ožujku u teglu, jel mora bit na toplom ili može odmah na balkon?


Objavio: administrator
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 22:22
ovisi o vremenu kakvo je vani.


-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: Silvy
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 11:16
frenky,
admin ti je dao odg. Ja bi drzala teglu vani, na suncanom mjestu, a ako smrzava unijela je unutra. Otporna je to biljcica. Kad ti potjera i malo naraste presadi je u vrt, izrasti ce u lijepi grmic i vec imas za caj.
Ja na svog zaboravim, samo ga za velikih vrucina zalijem. Raste mi iza na sjevernoj strani, tako da ima sunca samo do podne. Bura ga dobro izmlati, otkinem te grancice, i brzo se oporavi.
Sada ce on krenuti sa rastom.
Sretno.   

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok


Objavio: misoo83
Datum objave: 28 Ožujak 2021 u 09:35
Matičnjak lekovita ukusna mirisna aromatična biljka koju je lako uzgajati u bašti Smile.



Objavio: smrcko
Datum objave: 31 Ožujak 2021 u 19:21
Može se držati na prozoru u vodi. Pusti korjenje i raste.
Treba ograničiti širenje, jako je invazivna.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk