Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Konopljika....Vitex agnus castus

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2058
Datum ispisa: 19 Travanj 2024 u 02:11
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Konopljika....Vitex agnus castus
Objavio: manči
Tema: Konopljika....Vitex agnus castus
Datum objave: 23 Kolovoz 2008 u 09:02
...



Odgovori:
Objavio: iris
Datum objave: 23 Kolovoz 2008 u 09:17
manchi napiši nešto o njoj Smile

-------------


Objavio: manči
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 21:23
Grm, omanje stablo sa ljubičasto.plavim cvatovima i razdjeljenim listovima. Raste samoniklo obalom Mediterana, iako sam je našla u nasadu ispred stare ville.
Nakon cvatnje stvaraju se suhi plodići koji podsjećaju na papar, a imaju i ugodan miris. Iz plodića se dobijaju preparati za liječenje menstrualnih tegoba, uspostavljanje laktacije kod rodilja, čak i za liječenje neplodnosti.
Još prije nekoliko stoljeća bio je poznat ljekoviti učinak ove biljke, a smatrali su da smanjuje libido pa su je zvali biljka čednosti i sadili oko fratarskih samostana   -   otud i ime fratarski papar.
( ovo je sažetak pročitanog na internetu ) 


Objavio: iris
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 21:28
interesantna biljka...ako je priča o fratrima istinita Tongue

-------------


Objavio: Triša
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 21:29
Što reći, samo je jedna Manči!

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 21:30
...
 
 


Objavio: manči
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 21:34
Sad ću se i ja dobro nasmijati....zbog fratara, naravno....smile96


Objavio: Triša
Datum objave: 25 Kolovoz 2008 u 22:05
I ja bi se najrađe nasmijala "zbog smanjenog libidaa" - nosi tu biljku iz mog okružja.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 26 Kolovoz 2008 u 09:04
ExclamationOPASNOST!!!!
 
Ne zalazite na ovu temu! Nukesmile185


Objavio: natalija
Datum objave: 26 Kolovoz 2008 u 13:23
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

ExclamationOPASNOST!!!!
 
Ne zalazite na ovu temu! Nukesmile185


zbog???
pada libida ili...?Smile

mm je prije par godina donio par sjemenkica isad imamo 2 mlade biljke
nisu se baš razgranale, valjda im treba vremena

a već sam napisala na identifikacijama da je biljka izuzetno otporna i izdržljiva - raste uz samo more i čovjek kod kojeg je mm uzeo sjeme je zalijevao solnom kiselinom ne bi li je uništio i ništa

evo biljke za otok pag Wink


Objavio: natalija
Datum objave: 26 Kolovoz 2008 u 13:28
zaboravih napisati da mu ne smijem reći o njenom djelovanju na libido
mogao bi se prestrašiti pa je ukloniti iz vrta da ne bi došlo do negativnih posljedica Smile



Objavio: manči
Datum objave: 26 Kolovoz 2008 u 17:32
Ne odavaj tajnu i ne jedite njegove papriće i biće sve O.K.Smile
Par sam grančica stavila zakorijeniti, izgleda da će uspjeti.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 23:27
Znate li da se od grana ove biljke pletu košare, ili su se plele u prošlosti.Bile su jako čvrste a služile su za prenošenje povrća, grožđa, smokava a na Pelješcu i ribe.


Objavio: manči
Datum objave: 31 Kolovoz 2008 u 00:21
Interesantno, pročitala sam da negdje upotrebljavaju njegova čvrsta vlakna za izradu....


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 22:16
...osim što je ljep grm konopljika je i iznimno ljekovita... pa evo kopirah jednu moju nahrupinu slova....inače najdjelotvorniji oblik je tinktura...daklem dalmatinke, u biznis!! :O)))... za žene u klimaksu da donesete spas..jer je za to navodno predobra.... :O))))

eeeee..problem mali je da ne znam dal se kod nas može nabaviti tinktura.... čula jesam da može ali ja ju nisam našla....u njemačkoj se naveliko koristi i odobrena je kao službeni ljek kod , uzima se 50 kapi 3x dnevno osim ako nije drugačije proprisao fitoterapeut...no!!!kontraindicirana je sa hormonskom nadomjesnom terapijom i oralnim kontraceptivima!!! ima to na umu!
 indicirana je kod PMS-a, polimenoreje, oligomenoreje, bolnih menstruacija, endometrioze.....smanjuje lučenje prolaktina, uspostavlje ravnotežu progesterona i estrogena u ciklusu....

.. na muške djeluje antiafrodizijački ( fratrov papar :O)..jer se sadila u samostanskim vrtovima da fratrima smanji muke :O)...a može se koristiti umijesto papra u mlincu za papar.... i ženama podiže libido smile221a zajdno sa vriskom iliti čubrom... jao si ga muškom djelu države smile187


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 22:17
eve i sličica...malo drvce...al to je to...





Objavio: natalija
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 09:42
pa stvarno mi nije jasno kako ona raste uz more i sav taj vjetar, sol...
a naša u dvoru u zemlji i suša je dokusuri


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 21:56
....ja ti se u te zuogoje baš ne kužim....ali kombiniram ( nick praskaton :O)))...ako je priroda napravila tu biljku takvu da ona raste bukvalno na ivici mora...onda joj je napravila i neku vrstu destilatora koja destilira/pročišćava slanu vodu u onu koja njoj treba... i takva slanost joj treba.... i više kamenja.... majbe da ju zaljevaš morem....ili ako je daleko... vodom sa zakuhanom soli?... možda ova ideja zvuči malo ....ludo...ali ja bih tako pokušala...ako mi se ionako suši..... a i zemlju pod njom umješat u nju pjeska.....   al ja uvijek imam neke bolesne idejesmile59


Objavio: SilveK
Datum objave: 09 Studeni 2009 u 22:45
Moja prijateljica je koristila ovu tinkturu nakon što je godinama pokušavala zatrudnjeti - uspjela ju je nabaviti u Njemačkoj, a imala je problema s neuravnoteženim hormonima - i već za par mjeseci je uspjela.
Čitala sam da u SAD postoje tablete na bazi konopljike i da je oko 60% žena nakon primjene istih uspjelo zatrudnjeti - dakle konopljika se pokazala kao dobar lijek protiv neplodnosti.


Objavio: ivna
Datum objave: 10 Studeni 2009 u 09:22
Hvala SilveK na dobrodošlici ali i na ovoj informaciji a švrljajući po netu skužih da je ima i kod nas u prodaji u tabletama.Ali poslušat ću tvoj savjet i pitati i ovdje da li netko ovdje zna o pojedinim svojstvima vrkute,odnosno gospinog plašta jer mi se čini da konopljika zadovoljva  potrebe žena koje se bore protiv neplodnosti iz drugih razloga a osim toga ovo što sam pročitala o njoj malo me i straši piti na svoju ruku a liječnici ko liječnici , ne vjeruju u bilo kakva pomoćna sredstva,barem ovi kod kojih ja idem već samo u klasičnu medicinusmile43


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Studeni 2009 u 22:18
Dok se za vrkutu može reći da je više cijenjena u narodu a premalo istražena konopljika je vrlo istražena i s njom su rađene mnoge studije tako da je u nekim zemljama prihvaćena i od službene medicine.Evo što sam ja čeprkajući po net-u pronašla:

KONOPLJIKA (Vitex agnus castus )

 

To je grm visok 2-5 m  koji raste u zapadnoj Aziji i na Mediteranu..

Kod nas raste svugdje uz more,naročito blizu riječnih ušća, posebno  južno od Neretve.

Danas ju se može naći i u parkovima širom Europe gdje je sade kao ukrasni grm.

Ima lijepe plavo-ljubičaste cvjetove u obliku klasa od kojih u jesen nastaju bobice slične papru pa u nekim jezicima nose i takav naziv ( Piper Monachorum, Monk`s pepper, Wild pepper ), dakle fratarski papar, divlji papar.U prošlosti se smatralo da djeluje kao antiafrodizijak kod muškaraca ali ima autora koji tvrde sasvim suprotno, tj. pripisuju mu stimulirajuće djelovanje.

 

Konopljika se već 2.500 godina (od Hipokrita i Plinija ) upotrebljava kao lijek za menstrualne probleme kao što su prejaka, preslaba i neredovita menstruacija, PMS, klimakterijske tegobe pa čak i za neplodnost kod žena koja je rezultat nedostatka žutog tijela (corpus luteoum ), hormonalnog disbalansa (napr. previsoke razine hormona prolaktina ) te i za poticanje mlijeka kod dojilja. U prošlosti su se upotrebljavali listovi i bobice te pravile kupke da bi najnovija istraživanja pokazala da su najučinkovitiji plodovi, bobice u obliku praha ili tinkture.

Način djelovanja ove biljke je da ona regulira i normalizira produkciju ženskih spolnih hormona i pravi optimalni balans između estrogena, progesterona i drugih hormona pa tako normalizira ciklus, smanjuje PMS, povećava plodnost i laktaciju kod žena, smanjuje valunge u menopauzi pa čak  pomaže kod endometrioze i policističnih jajnika.

Ova biljka je najviše istraživana u Njemačkoj gdje se njeni proizvodi ( kapi i kapsule ) mogu kupiti u ljekarnama i prvi su izbor lijeka kod menstrualnih tegoba i hormonalnog poremećaja.

Studija rađena na ženama sa PMS-om pokazala je da je kod 90% žena, nakon uzimanja kapi konopljike, došlo do potpunog ili značajnog eliminiranja problema PMS-a (napetost u grudima, nadutost, otečenost donjih ekstremiteta, depresija, glavobolja, bolovi u donjem dijelu tijela ).

Upotreba konopljike se smatra sigurnom i efikasnom, k tome jeftinijom i zdravijom od hormonalne terapije.Negativni efekti su beznačajni.Kod manje od 2% žena prouzročila je  lagane probavne smetnje ili iritaciju.

Kontraindikacije su trudnoća i hormonalna terapija.I, naravno, eventualna alergija na samu biljku, što je vrlo rijetko.

Dakle,žene koje piju kontracepcijske pilule ili uzimaju hormone iz drugih razloga, ne smiju piti konopljiku.

Konopljiku u Njemačkoj propisuju i ginekolozi ( našima bi se sigurno digla kosa na glavi! ) kojima je to prvi izbor lijeka za rečene probleme a ne hormoni kao kod nas.Ona se tamo ne smatra  alternativom nego dijelom službene medicine.Njenu upotrebu smatra sigurnom i poslovično stroga German Commission E, službeno tijelo pri Njemačkoj vladi, koje govori o sigurnoj upotrebi ljekovitog  bilja.

Dnevna doza je 30-40 mg ploda što odgovara otprilike 40 kapi tinkture koja se popije s malo vode ujutro natašte.Pije se najmanje 3 mjeseca da bi se vidjeli neki rezultati.


 

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Studeni 2009 u 22:28
Ovo je konopljika koja raste uz samo more, na plaži na kojoj se kupam.Tu berem svoje bobice za tinkturu.
Čista, netaknuta priroda.Najbliže auto prođe 1 km od nje.





-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: griva1978
Datum objave: 15 Studeni 2009 u 19:10
Fermina, divan ti je grm :)))) ja isto berem za tinturu konopljiku koja kupa noge u moru :)))) čudnovata biljka, koju alkemiju mora imati u svojim venama kad uspijeva izbaciti svu onu sol van  :)


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 13 Prosinac 2009 u 18:44
Danas sam ponovo obišla svoj grm od konopljike, ovaj s gornje slike.
Stablo je izgubilo lišće ali plodovi su još bili tu.
Sve sam ih pobrala, samljela i stavila macerirati u rakiju.
Pa, ako netko ima problema s PMS-om ili uopće s menstruacijom (prejaka, preslaba, neredovita...a želi biti pokusni kunić neka mi se javi.
Ono što je bitno naglasiti za konopljiku, ona nikako nije opasna biljka (to nije KONOPLJA !!!) a jedinu interakciju ima s hormonskim preparatima.Dakle: ili konopljika ili hormoni (grrrr....).
U Njemačkoj je ona prvi izbor lijeka za PMS!



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: hana
Datum objave: 14 Prosinac 2009 u 21:12
ja se javljam za konopljiku Smile


Objavio: ivna
Datum objave: 14 Prosinac 2009 u 21:25
Jesam zakasnila Fermina?Confused


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Prosinac 2009 u 17:01
Ne, nisi ivna.

Bobice konopljike se moraju macerirati u alkoholu 4-6 tjedana i tek su tada spremne za upotrebu.
Kapi se piju ujutro natašte, 40 kapi i potrebno je piti najmanje 3 mjeseca da se vide rezultati.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: paradajzek
Datum objave: 16 Prosinac 2009 u 11:05
pozdrav!
 
ja sam danas dobila sjeme ove biljke i receno mi je da ju moram odmah posijati, ne cekati proljece..
e, sad...posto je u zg-u snijeg, zanima me da li ju mogu posijat u plastenik ili u teglu ili nesto?? strah me da ce se smrznuti :(
a ne da mi se cekati do druge jeseni...:D
hvala!
 
btw, ja sam nova ;)


Objavio: hana
Datum objave: 16 Prosinac 2009 u 11:08
ja bih posijala u teglu pa na prozor

i da, dobrodošla!


Objavio: dunječka
Datum objave: 22 Prosinac 2009 u 18:29
postovani!
Danas kanim prekinuti s yasminama.na kontracepciji sam od svoje 18. zbog akni. danas mi je 28 godina i odlučila sam da je vreme da stanem.ten je ok kad sam na tabletama.nakon jedne stanke bio je koma pa sam onda s diana presla na slabije yasmine. Mislite li da bi uzimanje tableta pms free od enciana s konopljikom moglo pomoci? Nemam redovite cikluse ali dr. nikad nije reko da imam policistične jajnike.Bi li konopljika pomogla? Pila bi i čaj od maćuhice koji je isto čujem za probl. kožu. Javite mi svoje misljenje. hvala!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 17 Kolovoz 2010 u 15:04
Podižem temu o ovoj vrijednoj biljci i tako korisnoj ženskom rodu.

Kad bi žene od puberteta do post-menopauze znale više o ovoj biljci koliko bi se samo manje hormonskih tableta prodavalo i koliko bi ženska populacija bila zdravija.
Ali, očigledno je da netko ne želi da mi o njoj znamo više.
O PMS, reguliranju M, balansiranju hormona, policističnim jajnicima, endometriozi ... smo već dosta čuli.
Ali, evo još nekoliko novih saznanja:
-prištići u pubertetu čak i kod dječaka vrlo uspješno se liječe konopljikom
- istanjena i prorijeđena kosa kod žena u klimakteriju poboljšava se pijenjem konopljike
-dobra je i kod osteoporoze kod žena u klimakteriju
-puno slučajeva neplodnosti je riješeno konopljikom, naravno, ako se radilo o disbalansu hormona....


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: griva1978
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 12:04
Samo da dodam: konopljika kao i druge vrlo aktivne biljke može stvar pokrenuti jako u nekom smijeru ali onda moramo imati na umu da može pokrenuti i u smijeru na koji ne računamo, ne želimo ga... pogotovo ako se radi o hormonima..... dakle prije napraviti nalaze!Pa tek onda vidjeti šta će se uzimati da li konopljika, da li piskavica, stolisnik, vrkuta, marulja ili neka druga biljka...... Nađite u svom gradu iskusnog fitoaromaterapeuta i savjetujte se sa njim....

-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Listopad 2010 u 17:13
Slažem se s grivom da treba najprije napraviti nalaze.To je uostalom početak svakog liječenja bilo službene  bilo alternativne medicine.
Isto tako se slažem da se treba savjetovati sa fitoterapeutom ako se odlučite liječiti ljekovitim biljem.

Ali da konopljika može stvari pokrenuti u krivom smjeru, pogotovo ako se radi o hormonima, s time se ne bih mogla složiti.
Zašto?
Iz jednostavnog razloga što ona upravo uravnotežuje, balansira hormone.
Dakle, pojednostavnjeno rečeno :ako nekog hormona ima previše ona ga smanjuje a ako nekog ima premalo, povećava ga.
Na pr. mnoge žene imaju problema sa visinom prolaktina.Konopljika će smanjiti prolaktin bez ikakvih nus-pojava.A tako je i s drugim hormonima.

Onima koji dobro vladaju engleskim jezikom stavljam link o konopljiki od WHO (Svjetske zdravstvene organizacije ), Volume 4, dakle najnovije izdanje, u kojem se na dugo i široko govori o istraživanjima liječenja s konopljikom.Vidjet ćete koliko je ta biljka u svijetu istražena dok kod nas još vlada strah od nje.Zašto?
Mi se ukočimo na samu riječ "hormon ". A konopljika, valja naglasiti, ako tko ne zna, nije hormon, ni fitohormon nego djeluje na onu malu žljijezdu koja luči hormone, hipofizu, "naređujući joj" da to čini uravnoteženo i tako smanji zbrku i štetu neuravnoteženog lučenja hormona.

Što se tiče štete i nus pojava koje konopljika može napraviti rezultati istraživanja kažu da je u 30 studija u kojima je sudjelovalo 11.506 osoba  samo njih 246 ( oko 2 % )  imalo neke nus-pojave kao što je:blaže probavne smetnje, iritaciju, promjene ciklusa, pojavu akni, pojačanu menstruaciju, mučnina...

A miševima kojima se davala 80 puta jača doza nego ljudima ta doza nije prouzročila nikakvu štetu niti kakvo oboljenje.

Evo, dakle, link:
http://www.scribd.com/doc/23210054/WHO-Monographs-on-Selected-Medicinal-Plants-Volume-4 - http://www.scribd.com/doc/23210054/WHO-Monographs-on-Selected-Medicinal-Plants-Volume-4




-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: cenarius
Datum objave: 11 Listopad 2010 u 21:49
Fino! Nisam znao da su vec izbacili i cetvrti deo. Sad jos samo da ga procitam. Vidim da konopljika ima i klinicku potvrdu delovanja, sto je stvarno super....

-------------
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!



Objavio: griva1978
Datum objave: 11 Listopad 2010 u 23:17
Bome nisam ni ja znala da su izbacili  4.-ti dio....doduše šuškalo se o tome pred godinu dana ali..... ali fala bogu na Fermini koja uporno kopa po netu :))))  nego ja sam seljak pa to ne znam skinuti sa tog linka:))))) Help!!!Shocked

Ali svejedno ono što ja govorim ne kažem zato jer sam negdje pročitala u najnovijim istraživanjima nego zato jer mi tako govori iskustvo i zdrav razum. Činjenica jest da se konopljika (kao i većina drugih biljaka) klinički istražuje ( rade se studije) samo zato  jer spada u grupu biljaka koja se tisučljećima (!!!) koristi u "narodnoj" medicini. I to zato jer već tisučljećima te  biljke itekako imaju efekta i utjecaja na ljudsko zdravlje. Sada bi "moderna" medicina tu nešto potvrđivala ( i treba tako!) ali studije koje se rade su mahom ciljano predpostavljene i napravljene tako da zadovolje određenu grupu početnih hipoteza. Činjenica jest i to da kliničke studije svakih 10-tak godina dolaze do novih "otkrića" koje često pobijaju prijašnja otkriča ili senzacije od prije 10 godina a koje se tiču istog djelovanja iste biljke. I onda za vjerovati imam na jednoj strani otkrića moderne farmacije koja se mjenjaju svakih 10-tak godina a na drugoj strani tisućljetno znanje tradicionalne medicine koja je tisućama godina na praktičnom iskustvu bilježila nuspojave, kontraindikacije i sl. Na toj istoj tisućljetnoj strani imam i zdrav razum, pa kad tradicionalna medicina kaže da se treba dobro paziti ( uzeti kod detekcije cijeli zbir simptoma da bi se vidjelo koji je disbalans hormona u pitanju- jer tada nije bilo krvnih nalaza)  i kada tradicionalna medicina kaže da neka biljka djeluje na hormone tako da smanji muški libido ( hej!!!:)  i da se ne smije uzimati u trudnoći, onda mi zdrav razum kaže da je super što se ta biljka istražuje ali da se očito nije još do kraja istražila kako treba. Ili da današnje metode istraživanja nisu još uvijek na onom nivou dokaza koji će ( sigurno!) jednog dana doći do konačne crte istraživanja i potvrditi sve ono što je kao sigurnosna mjera važilo za tu biljku već tisućama godina. .....  Također  osobno ne vjerujem da postoji kemijska formula (fitokemija biljke) koja je neki čudotvorni lijek i regulator koji sam po sebi radi čudotvorni balans hormona jer bi to onda bila neka jako dobro informirana stanična čestica koja graniči sa nekom višom inteligencijom. Više sam sklona vjerovati da svaka biljka koja je izuzetno aktivna u jednom smijeru ima mogućnost biti i jako aktivna u sasvim drugom smjeru ( ali to zavisi i od "zatečenog stanja" u dotičnom organizmu).

Da ne bi bilo zabune, ja poštujem i pratim moderna istarživanja (više - manje :), zaista se može reći da naspram široke, uobičajene populacije imam određeno fitokemijsko znanje i obrazovanje (Centar Cedrus) i nisam neka baba koja samo pili po starim knjigama, ali moderna istaživanja vidim kao dobrodošlu dopunu tradicionalnim tisućljetnim znanjima a ne obrnuto.


-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: cenarius
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 01:53
Griva, probaj sa ovim linkom
www.who.int/medicines/areas/.../SelectMonoVol4.pdf


-------------
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!



Objavio: griva1978
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 21:48
Originalno poslano od člana cenarius cenarius napisao:

Griva, probaj sa ovim linkom
www.who.int/medicines/areas/.../SelectMonoVol4.pdf



Upalilo! :)))) fala ti cenarius :)))))))) ...kad uhvatim vremena pročitam i šta piše :))))))))))))))


-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 23:47
http://%20www.scribd.com/doc/23210054/WHO-Monographs-on-Selected-Medicinal-Plants-Volume-4 - http:// www.scribd.com/doc/23210054/WHO-Monographs-on-Selected-Medicinal-Plants-Volume-4

Ovaj link se otvara samo onima koji su registrirani na: www.scribd.com


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Listopad 2010 u 22:00
Fala Fermina, nekako sam skinula preko onog drugog linka... a pokušavala se na scribd registrirati ali nešto zeznula.... :) nema veze:)... vol 4 skinut pa sad imamo bome šta za čitati!! 500 str :)))

-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Listopad 2010 u 23:34
Što se tiče konopljike kao anafrodizijaka (anti-afrodizijak ) takav podatak stoji samo u tradicionalnoj medicini a nikad nije istraživan u nekoj studiji (čeprkala sam! ).To je posve razumljivo.Koji bi to muškarac pristao na istraživanje hoće li mu neka biljka smanjiti libido?
(A naišla sam i na mišljenje da kod muškaraca povećava libido.)
I pitanje je, je li se oko samostana sadila radi onog što se govori.
Prema knjizi Umberta Ecca "Ime ruže " ne bi se reklo da su fratri baš trošili konopljiku.Wink

Što se pak tiče trudnica, pa opće je poznato da za manje-više svaku biljku stoji kontraindikacija trudnoća.Iz jednostavnog razloga što se ispitivanja ne smiju vršiti na trudnicama ni djeci.




-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: griva1978
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 19:09
sve to stoji.... ali i u tradicionalnoj medicini ( gdje nije bilo istraživanja na nekim grupacijama ljudi nego samo zabilježavanja uočenih pojavnosti tokom tisućljeća) neke biljek su se smatrale da ih trudnice nikako ne smiju uzimati a neke su čak bile i preporučavane za trudnice .... ili spadale pod neutralne na tom području.....

-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Prosinac 2011 u 23:57
Ne mogu odolit da ne stavim sličice "moje" konopljike ispod koje se ljeti kupam a sada berem njene plodiće za tinkturu.
Čista nedirnuta priroda, najbliže auto prođe 1 km daleko a ni kupača ljeti baš nema puno jer ova je plaža " bogu iza nogu".
Pitanje je kako uspjeva kad joj se noge kupaju u moru?



Tinktura od njenih plodova je prvi izbor lijeka za PMS.U Njemačkoj je to najčešće upotrebljavani lijek za PMs ali i za sve ginekološke  probleme koji su vezani za razinu hormona: endometriozu, policistične jajnike, ciste i miome na maternici...
Kod nas su, nažalost prvi izbor - hormoni.
 


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 08 Veljača 2012 u 18:59
Ja narucila sijeme pitaje i na poklon dobila i sjeme ove biljke ,ukucam u internet i izbaci mi konopljka ...vjerujte mi prepala sam se .uff .i sad citam dalje i biti mi se svidja ova biljkica ,kad ju posijem?dal smrzvala na niske tem?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Veljača 2012 u 00:05
Nemate se čega bojati.Nije to konoplja (Cannabis sativa) nego konopljika ( Vitex agnus castus ), vrlo vrijedna ljekovita biljka za sve ginekološke probleme.Wink

To je biljka toplog juga.Ove zime bi sigurno smrzla.
A da li bi preživila neke normalne zime ako bi se zaštitila, ne znam.
Nek reknu naše forumašice ako je koja ima na kontinentu.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: acer69
Datum objave: 09 Veljača 2012 u 07:27
Ja sam kupila sjeme od konopljike.Prema uputstvu sije se u proljeće,a može se i sijati tokom čitave godine u grijanom prostoru.Interesuje me kako brzo raste i kad će procvjetati?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Veljača 2012 u 22:58
To nije biljka brzog rasta.

Morat ćeš se strpiti.



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 20 Ožujak 2012 u 13:48
Ljekovitost konopljike priznaje i WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija ):

http://www.who.int/medicines/areas/traditional/SelectMonoVol4.pdf - http://www.who.int/medicines/areas/traditional/SelectMonoVol4.pdf

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: cenarius
Datum objave: 20 Ožujak 2012 u 23:18
A i Evropska agencija za lekove Wink

-------------
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Rujan 2012 u 23:50
U zadnje vrijeme sam se puno bavila  konopljikom.
Pravim tinkturu po njemačkom receptu a poznato je da je konopljika tamo priznata kao službeni lijek kod PMS-a, neregularne menstruacije, hormonalnog disbalansa ,endometrioze...
Ali ja sam otkrila još neka njena djelovanja što me je zbilja razveselilo kao i žene koje su mi vjerovale i počele uzimati ovu tinkturu.

1.konopljika regulira hormone štitnjače kod hypotireoze
  
-imam rezultate kod 2-3 žene kojima više nisu potrebni hormoni štitnjače , prestale su se debljati, čak izgubile kilograme, nemaju srčanih problema i općenito se odlično osjećaju uz to što im se i menstruacija regulirala.
2.konopljika pomaže ženama u klimakteriju tako da imaju manje problema vezanih uz klimax.Jedan od tih problema je istanjivanje i gubljenje kose.Kosa postaje čvršća i bujnija nakon 6 mjeseci pijenja tinkture konopljike.Ona čak djeluje i na spuštenu maternicu gdje značajno popravlja stanje (konopljika + Kegelove vježbe ).
3.konopljika sasvim sigurno smanjuje prolaktin kod žena koje imaju visok ovaj hormon.

Pitanje doziranja konopljike kao i nekih drugih biljaka razjasnio je dr. Stribor Marković u svojoj knjizi "Fitoaromaterapija".Dakle, iako mnogi izvori  savjetuju uzimanje 40-50 kapi tinkture konopljike , dr. Marković savjetuje uzimanje 3x50 kapi dnevno.S obzirom na to da je konopljika sigurna biljka čije uzimanje ne izaziva nikakve loše nus pojave ovo mi se čini prihvatljivim naročito kad jedna doza od 50 kapi ne poluči očekivani efekt.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: TinnčicaM
Datum objave: 09 Listopad 2012 u 13:06
Pozdrav svima.
Za konopljiku sam čula tek prije par dana i moram priznati da sam malo skeptična. Dali je netko od vas koristi redovito iima li stvano učinka kako se piše? Inače imam problema sa policističnim jajnicima.



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Listopad 2012 u 01:34
Ja je koristim već mjesecima za neke svoje probleme i pomaže mi.

Mogla bih ti navesti puno žena kojima je pomogla ali to , naravno, ne smijem ovdje činiti.
Možda bi ti se skepsa razbila kad bi pročitala rezultate bezbrojnih studija o liječenju konopljikom.Imaš ih puno  na netu-u, doduše na engleskom.
Već sam na ovoj temi pisala da je priznaje i Svjetska zdravstvena organizacija i poslovično stroga Njemačka komisija E ( službeno tijelo njemačke vlade o upotrebi ljekovitog bilja ). I da dodam , po ko zna koji put, konopljika je u Njemačkoj priznati lijek  i od službene medicine.

E sad, čemu pomaže konopljika a čemu manje ili nimalo pomaže to je pitanje.
Godinama radim s konopljikom pa mogu tvrditi:pomaže svim problemima koji nastaju radi hormonalnog poremećaja a to je u prvom redu PMS, amenoreja, dismenoreja i svi problemi sa neredovitom, prejakom ili preslabom menstruacijom.
Dalje sam se uvjerila da pomaže kod endometrioze, valunga, akni, gubljenja kose kod starijih žena, hipotireoze (slabog lučenja hormona štitnjače )....
Općenito, ona balansira hormone jer djeluje direktno na hipofizu koja proizvodi hormone na način da joj "naređuje" da ih proizvodi u optimalnoj mjeri.
Ako konopljika nekome ne pomogne, to samo znači da korijen problema ne leži u hormonima ili da je se nije uzimalo dovoljno dugo ili dovoljno količinski.

Ako je uzrok tvojih policističnih jajnika u hormonalnom poremećaju ( što najčešće jest tako ) onda vjerujem da bi ti konopljika pomogla ali upornim i dugim uzimanjem (najmanje 6 mj., malo jače doze).Uz to bi trebala piti i neke čajeve koji bi pomagali da se ciste otope  a u obzir bi došli i neki suplementi kao magnezij, na pr.

Konopljika se može naći kod nas u kapsulama i kapima ali nisam se uvjerila da je dovoljno dobra.
Najbolje kapi od konopljike možete sami napraviti ili da vam je napravi osoba od povjerenja.

Naglašavam da konopljika nikako ne može naškoditi i da joj je jedina kontraindikacija uzimanje hormona, uključujući i kontraceptivne pilule i to ne zato što bi bilo opasno po zdravlje nego što se može uplesti u njihovu učinkovitost ( rezultat bi bio: beba ).



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: SlavujVk
Datum objave: 13 Ožujak 2014 u 23:18
Fratarski papar u mom vrtu u Slavonij, gdje bez problema prezimi, cvjeta i donosi plodove








Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 14 Ožujak 2014 u 00:20
Prekrasno.Smile
Pa da, to je listopadni grm i nije čudo da izdrži i niže temperature.



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Trputac
Datum objave: 23 Listopad 2016 u 00:54
Moram podijeliti s vama svoje pozitivno iskustvo kapima konopljike. I sama sam, našavši se u zdravstvenim problemima, danima surfala tražeći korisne članke o alternativnom liječenju, čitala o iskustvima drugih i tako svašta naučila. Možda moje iskustvo pomogne nekome tko ima slične probleme. Unaprijed se ispričavam što ne znam reći ukratko, za slučaj da netko.
Prije godinu i pol odradila sam godišnji kontrolni ginekološki pregled. Upoznala sam ginekologinju s pojavom dva manja izljeva i zanimalo me što će mi reći o stanju mojih jajnika s obzirom na godine ( bliži li se kraj njihove aktivnosti jer sam prešla 40. ). Ona je, unatoč urednim nalazima ( spekul, palpacija, Papa test, ultrazvuk ), zatražila kontrolu hormona: LH, FSH, prolaktin. Srećom! Prolaktin je bio 706, a referentni interval je od 102 do 496. Naravno da sam dobivši nalaze odmah proguglala i saznala da, između ostalog, povišeni prolaktin može biti znak benignog tumora na hipofizi. Ginekologinja me umirila rekavši da bi u slučaju tumora prolaktin bio znatno viši, preko 2000. Savjetovala je kontrolu hormona za 2-3 mj. Ukoliko PRL nastavi rasti, morat ću endokrinologu.
U međuvremenu sam radila kontrolu štitnjače, hormon i ultrazvuk. Nalaz je bio uredan. Kako tumor hipofize može raditi pritisak na očni živac, bila sam i okulistici. Vidno polje također je bilo uredno.
Međutim, ponovljeni PRL povisio se na 983. Otišla sam endokrinologu. Pregledao je sve nalaze ( ginekološke, štitnjača, oči ) kojima je bio zadovoljan, pitao me imam li česte jake glavobolje, galaktaciju ili dvosliku ( simptomi tumora hipofize ) što nisam imala te je zaključio da se vidimo za 2 - 3 mj s novim nalazom PRL.
I tada dolazim s brojkom od 2109! Naravno, preporučio je učiniti MR hipofize i kontrolni pregled s nalazom i svježim nalazom prolaktina. Kako sam dobila termin za MR tek za 4,5 mj, ( nisam išla privatno jer sam se dobro osjećala, nisam imala simptome ) odlučila sam istražiti i probati s nekom biljkom.
Magnetska je doista pokazala mikroadenom promjera 2 mm ( benigni tumor hipofize ). To kažu, nije strašno jer je maleno, jedva vidljivo na MR, ne može vršiti pritisak na okolne regije. Uglavnom se rješava tako da se pije bromergon koji sprječava daljnji rast tumora i smanjuje ga, s vremenom. No, nije ti baš svejedno pročitati takav nalaz, naročito kad si cijelo vrijeme ponavljaš da si zdrav i da je to samo stvar godina i veće doze stresa. Osim toga, lijek se, kako čitam tuđa iskustva, dosta teško podnosi.
I sada dolazimo do KONOPLJIKE. Pila sam kapi 2 mj i 3 tj prije novog vađenja krvi. I što mislite, koliki mi je bio PRL? 342!!! Sa 2109 pao je u referentni interval!
Dr. je, vidjevši istovremeno nalaz MR i PRL, napisao:
Dijagnoza:
Hiperprolaktinemija - stanje po, Susp. mikroadenom adenohipofize 2 mm?? ( rekao je da možda i nema mikroadenoma jer je tako sitan teško vidjeti i moguće su greške - zato ovi upitnici )
Terapija i preporuke:
za sada kontrola i praćenje - za 6 - 8 mj s kontrolnim nalazom PRL
A rekao je: " Samo vi idite kući, u svoj grad, živite mirno ( jer PRL je hormon stresa ) i pijte si tu vašu konopljiku . Ja Vam to neću napisati, ali Vi je pijte. " ( jer sam ja rekla da znam da oni, doktori, baš ne vole biljke i kad se istražuje po netu, a on je to negirao ).
Eto, uzimala sam ih 2 puta dnevno - ujutro, natašte i navečer, svaki puta po 20 kapi. Kupila sam ih u biljnoj ljekarni ( bočica 83,00 kn, traje nešto više od mjesec dana ). Razmišljala sam: "Vrijedi probati i biti uporan jer kažu barem tri mj da bi došli do nekakvog rezultata. Biljka ne može štetiti." I meni je doista pomoglo! Dok mi je PRL u normali, dr. je rekao, na treba mi nikakav lijek.
I da, ono što je VAŽNO! NE SMIJE se piti istovremeno s IKAKVOM HORMONALNOM TERAPIJOM, ne u trudnoći i ne djeca ( ne zna se djelovanje jer se na njima ne vrši ispitivanje ).
Možda nekome ne pomogne. Svaki organizam nije isti. Tijelo je velika enigma! Netko nema volje ili hrabrosti probati. Na svakome je da odluči. Ja sam uspjela!!! Konopljiko, ! Ti si prirode!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Studeni 2016 u 23:47
Hvala, Trputac što si ovo podijelila s nama.
Konopljika nije samo tebi pomogla.Godinama radim tinkturu konopljike i pomažem ženama sa raznim gin problemima.
Konopljika sasvim sigurno snižava prolaktin,smanjuje probleme menopauze, liječi akne, smanjuje PMS,pomaže kod endometrioze, PCOS-a, mioma, cisti na grudima.Dobre rezultate radi čak i kod hipotireoze.Ona radi polako ali sigurno.I zato bi ti savjetovala da je i dalje piješ.S njom ne možeš pogriješiti


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: daffodil
Datum objave: 15 Lipanj 2018 u 22:05
Mene zanima dinamika uzimanja tinkture u slučaju izostanka menstruacije i zadebljanja endometrija u perimenopauzi, Naime, meni su zbog izostanka menstruacije, zaostale ciste u jajniku i zadebljalog endometrija preporučili sintetički progesteron ili kiretažu. Krenula sam s konopijkom i pojavilo se krvarenje, ali ne znam trebam li i dalje nastaviti piti konopijku ili napraviti pauzu.


Objavio: Silvy
Datum objave: 30 Kolovoz 2018 u 02:28
Hvala Trputac na ovoj objavi.
Mnogima pomaže i treba napraviti ili nabaviti tinkturu, mnogima je pomogla.
daffodil, možda da malo smanjiš dozu, ili napraviš pauzu.
Javiti će se netko iskusniji.
Sretno!

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk