Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Švedska grenčica

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2176
Datum ispisa: 29 Ožujak 2024 u 00:37
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Švedska grenčica
Objavio: Fermina-Daza
Tema: Švedska grenčica
Datum objave: 17 Rujan 2008 u 23:56
O švedskoj grenčici se može puno toga napisati a dosta je i jedna riječ-
PANACEA (lijek za sve ).



Odgovori:
Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 12:02
...hm... ja bih se u djelovanje upuštala ali u recepture ne... sve njene starije recepture su takve da je jako teško naći sastavine...pa čime opterečivati ljude....za neke sastojke sam nekon nekog vremena zaključila da su tebiljke kod nas valjda izumrle...
...al djelovanje smile72


Objavio: SilveK
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 17:51
Dakle, ono što ja znam o švedskoj grenčici je da je to stari pripravak koji je u 17. stoljeću "izumio" švedski liječnik, rektor medicine dr.Samst koji je uz pomoć te mješavine dvadesetak ljekovitih biljaka doživio 104 godine. U starim rukopisima se tvrdi ta taj "eliksir" liječi svaku bolest.


Objavio: Božikovine
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 20:01
Sastav male švedske grenčice (za one koji mogu doći do trava i sami napraviti):
10 gr aloe (može i korijenje gorčaca ili pelinov prah)
5 g rujevine
0,2 g šafrana
10 g seninih listova
10 g kamfora (samo prirodni)
10 gr rabarina korijenja
10 g podanka kurkume (temerike)
10 g mane (smola crnog jasena)
10 g venecijanskog terijaka
5 g korijenja vilinog sita
10 g korijenja angelike
Svo bilje staviti u dvolitrenu staklenu bocu širokog grla i preliti s 1,5 litre 38-40% žitne rakije ili dobre voćne rakije, te ostaviti 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline. Svaki dan bocu protresati, kao i prije cijeđenja u manje flašice kao i prije upotrebe. Preostala količina može neograničeno ostati na bilju. Male bočice se dobro zatvore i čuvaju na hladnom mjestu. Na ovaj način se eliksir može čuvati godinama. Što duže stoji, djelotvorniji je.

U apoteci ima za kupiti mješavina biljaka pod nazivom švedska grančica koja se isto stavlja u rakiju.

Nama je problem receptura venecijanskog terijaka pa ako je netko ima neka nam pošalje.


-------------


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 21:17
...no to je ono šta govorim, npr ovo gore je receptura male švedskle grenčice Marije Treben.... meni osobno je problem što se tu ne govori o latinskim nazivima.... pa je meni zbunjujuće o kojoj je aloji riječ, kojem dijelu šafrana, i vat d f... is venecijanski terijak ??smile101


Objavio: Božikovine
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 22:44
Terijak je izradio ANDROMAH (I. st.), to je protuotrov i univerzalni lijek (panaceja) složenoga sastava (oko 70 sastojaka): lijecenje kuge, sifilisa, padavice, astme, krvarenja, groznice, pomanjkanja teka i dr.; izrađivao se strogo po propisu, sve do XVIII. uz posebno svecane ceremonije.

Vilino sito (kravljak, dežaneža) - CARLINA ACAULIS (carlinae radix)

Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana, poznato je preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

Šafran i rujevina su djelomično otrovne biljke i nije se za igrati s njima.


-------------


Objavio: Božikovine
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 22:47
Ljekoviti učinci švedske grenčice iz starih rukopisa:

1. Ako se češće miriše i udiše, vlaži tjeme, stavlja navlažena krpa na glavu, otklanja bol i vrtoglavicu, jača pamćenje i mozak.

2. Pomaže kod mutnih očiju, otklanja crvenilo i sve bolove čak i kad su oči upaljene, mutne, nejasne. Nestaju i pjege i siva mrena ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo vlažnu krpu preko zatvorenih očiju.

3. Kozice, osipe svih vrsta, kao i kraste u nosu ili na bilo kojem drugom mjestu može izliječiti ako se često i dobro navlaže kapljicama.

4. Kod zubobolje uzimati jednu punu kašičicu eliksira sa malo vode te tu tekućinu držati u ustima neko vrijeme, ili bolni zub navlažiti krpom. Bol prestaje i gnjilenje slabi.

5. Prištiće na jeziku ili ostale povrede upornim vlaženjem sa eliksirom u kratkom roku će izliječiti.

6. Upaljeno ili bolesno grlo, tako da se hrana teško može gutati, ujutro se uzimaju kapljice, u podne i navečer, polahko se piju i one izvlače temperaturu i liječe ždrijelo.

7. Kod napada grčeva u želucu uzeti punu kašiku eliksira; otklanjaju sve želudačne tegobe, tegobe kod zatvora

8. Pomaže kod bolova u žuči (svakodnevno ujutro i navečer uzimati punu kašiku kapljica eliksira, a preko noći stavljati obloge)

9.Kod bolova i šuma u ušima s eliksirom se navlaži komadić vate i stavi se u uho. Jako dobro pomaže i čak vraća izgubljeni sluh.

10. Za žene kod bolova u materici, tri dana uzastopice piti punu kašiku eliksira u crvenom vinu, nakon pola sata treba prošetati, zatim doručkovati, ali ne mlijeko. Eliksir ne uzimamo s mlijekom.

11. Ako se poslije poroda kod dojenja pojave upale, stavljanjem obloga s grenčicom, brzo će nestati.

12. Kod žutice će sve tegobe brzo nestati ako se tri puta dnevno uzima po jedna kašika eliksira, a na otečenu jetru se stavljaju obloge.

13. Kod plućne tuberkuloze uzimati eliksir ujutro natašte, a tretman mora trajati 6 sedmica.

14. Ako nekog muči padavica/epilepsija treba mu dati odmah eliksir. Bolesnik mora isključivo koristiti samo ovo sredstvo, jer ono jača napadnuti živčani sistem kao i tijelo i čuva od svih bolesti.

15. Liječi rak, stare vodene kozice, bradavice te raspucane ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako je izraslo na njoj divlje meso, valja sve dobro isprati bijelim vinom, a zatim staviti na to krpu nakvašenu eliksirom. Bez opasnosti liječi sve rane, čak i prostrijelne.

16. Pijanog čovjeka sa 2 kašike eliksira može u hipu otrijezniti.

17. pomaže i kod: vodenih kozica, vodenih bolesti, pospješenje porođaja, glista i trakavice, bijelog pranja,hemeroida, liječi bubrege, otklanja depresiju, reguliše apetit i probavu, infekcije i gnojenje, otklanja ožiljke, liječi sve fistule, sve opekotine, reumatski bolovi, ozebline na rukama i nogama, kurje oči, ugriz bijesnih pasa, kod nesanice, sprječava drhtanje ruku i nogu.

Ukratko, pomaže protiv svih bolesti. Tijelo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lijepo

Važno: sve navedene količine eliksira moraju se uzimati razrijeđene vodom ili čajem, nikako mlijekom.

Upotreba obloga:

Na veći ili manji komadić vate ili tkanine nakapa se eliksir i stavi na bolno mjesto koje se prije toga dobro namazalo mašću nevena. Preko toga se stavi plastična folija. Tada se poveže maramom ili zavojem. Oblog, zavisno od bolesti mora stajati 2-4 sata. Ako bolesnik podnosi, može ostati i preko noći. Nakon odstojanog obloga, koža se prespe puderom. Ako kod osjetljivih osoba dođe do nadražaja kože, valja držati kraće vrijeme obloge. Alergične osobe ne trebaju koristiti plastičnu foliju, dovoljan je zavoj. Nikako se ne smije zaboraviti namazati koža

Unutrašnja primjena:

Kod tegoba svih vrsta mogu se uzeti 3 kašičice razrijeđena eliksira. Kod zloćudnih oboljenja uzimaju se 2-3 kašike dnevno i to kako slijedi : po jednu kašiku pijemo razrijeđenu u 1/8 l biljnog čaja, u dva puta, pola sata prije i pola sata nakon svakog obroka.


-------------


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 23:26
... da , to su natpisi iz knjige marije treben ako se ne varam...



Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 23:26
Originalno poslano od člana Božikovine Božikovine napisao:

Terijak je izradio ANDROMAH (I. st.), to je protuotrov i univerzalni lijek (panaceja) složenoga sastava (oko 70 sastojaka): lijecenje kuge, sifilisa, padavice, astme, krvarenja, groznice, pomanjkanja teka i dr.; izrađivao se strogo po propisu, sve do XVIII. uz posebno svecane ceremonije.

Vilino sito (kravljak, dežaneža) - CARLINA ACAULIS (carlinae radix)

Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana, poznato je preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

Šafran i rujevina su djelomično otrovne biljke i nije se za igrati s njima.


Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 23:35
.....vilino sito znam što je...krivo sam boldala.... htjedoh venecijanski terijak koji je bio iznad..no koji se po mom mišljenju odnosi na točno određenu biljka a ne na posebno izrađenu mješavinu.....
....i opet ostaje pitanje koja aloja...možda nisi razumio moj post, ja znam šta je aloja i šta je šafran ....ali naglasak je bio na tome da ili točan latinski naziv biljke nije pecificiran ili nije njeov dio ( dio biljke) pa se po tome ne može raditi receptura.... prašnici šafrana koji se koriste konzumno za hranu nisu otrovni ali drugi dijelovi biljke mogu biti itekako.....

..marija treben je izrađivala mješavinu po ovoj recepturi koja je objavljena u njoj knjizi i naknadno nazvana mala grenčica...ali ona je bila žena sa sela i vrlo jednostavno i posebno pobožno čeljade tako da vjerujem da nije izvodila nikakve posebne procese/rituale... nego da je to bio neki narodski naziv iz njenih krajeva za neku biljku..a to se vremenom izgubilo.... kao i točna aloja o kojoj je riječ... kao i dio šafrana o kome je riječ...


Objavio: smrcko
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:14
Ja sam koristila švedsku grenčicu, u vrijeme kad se mogla nabaviti čajna mješavina u apotekama i sam si pokiseliti.
Dugo je nije bilo, kao niti  Ašićeve gline(nisu uvozili iz nekog razloga). Gdje nabavljate smjesu, tu ili preko granice?
Dobro je znati da i oni koji netoleriraju alkohol mogu konzumirati švedsku g.,govorim iz vlastitog iskustva.
Ja sam na početku autoimune bolesti imala upalu jetre ( ne infektivnu , niti virusnu, nego u sklopu divljanja imuniteta ). Za 2-3 mjeseca su mi se nalazi jetre normalizirali, a koristila sam švedsku g. oralno i kao obloge. Jedino su mi te obloge smirivale bolove. Ali opet bi preporučila oprez, švedska g. je jaka i treba paziti na upute za šta se koristi. Ja nisam znala za upozorenja koja ću napisati.

Švedska grenčica se ne smije upotrebljavati ( iz apotekarskog priručnika):
bolesti jetre, epilepsije, ozljede i bolesti mozga, bolova u trbuhu, upale crijeva ( Chronova bolest, ulcerozni kolitis), upale slijepog crijeva, ileusa,
 preosjetljivosti na sastojke šved. gr., ako imate ili ste imali ranu na želucu, ako ste imali nedavno operaciju želuca i crijeva, ako imate mjesečnicu, ako ste liječeni alkoholičar.
Nesmije se koristiti protiv kroničnog zatvora.
Nije primjereno sredstvo za mršavljenje.
Pripaziti kod korištenja lijekova.
Ne davati djeci mlađoj od 14 god., trudnicama i doiljama.
Reakcije kod vožnje mogu biti usporene.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:30
...ima smjesa suhog bilja za kupiti u slovenskim ljekarnama od mariborskih ljekarni, one otopljene koje prodaju kod nas.... su puno drgačije....ova od smijese i jake rakije mi je puno, puno, neusporedivo bolja....... mislim da svi koji ju rade rade iz te smijese....... ili iz nekih od varijacija recepta na kojem opet fale neke stvari ili su skoro nemoguće za nabaviti.....


Objavio: domingo
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 01:05
Slažem se s tobom.....neki su već počeli prijećivati da nema taku ljekovitu moć  kao nekada. Navodno da fali najvažnija stvar....lišaj


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 01:23
Originalno poslano od člana SilveK SilveK napisao:

Dakle, ono što ja znam o švedskoj grenčici je da je to stari pripravak koji je u 17. stoljeću "izumio" švedski liječnik, rektor medicine dr.Samst koji je uz pomoć te mješavine dvadesetak ljekovitih biljaka doživio 104 godine. U starim rukopisima se tvrdi ta taj "eliksir" liječi svaku bolest.


Nisi rekla najvažnije o dr. Samstu: kako je umro u 104.god.:


PAO JE S KONJA.smile156


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 01:37
Po meni najbolja kod nas dobavljiva švedska grečica je od Mariborskih lekarni.
Još davno sam čula da oni rade po originalnoj recepturi.
Kako je ja i moja obitelj puno trošimo, najviše za obloge, preskupo bi me došlo da kupujem tinkturu.Mariborske lekarne rade i gotovu mješavinu trava + venecijanski terijak.Ja je u BiH kupim za 70-80 kn i maceriram u 1 i po litre rakije i tako dobijem oko 1,3 l švedske g.


Objavio: Božikovine
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 08:47
Citiranje Nisi rekla najvažnije o dr. Samstu: kako je umro u 104.god.:


PAO JE S KONJA.smile156


Koji 104 godišnjak nebi pao s konja? Ima li tu nešto čudno?   

-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 12:58
Ima, to da je uopće mogao jahati u tim godinama.


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 14:58
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Po meni najbolja kod nas dobavljiva švedska grečica je od Mariborskih lekarni.
Još davno sam čula da oni rade po originalnoj recepturi.
Kako je ja i moja obitelj puno trošimo, najviše za obloge, preskupo bi me došlo da kupujem tinkturu.Mariborske lekarne rade i gotovu mješavinu trava + venecijanski terijak.Ja je u BiH kupim za 70-80 kn i maceriram u 1 i po litre rakije i tako dobijem oko 1,3 l švedske g.



..tako i ja, to je točan omjer kako piše u uputama.... al ju vremenski pustim puno duže..... kupim u sloveniji i dođe cca 8 eura.... čudno mi da u bosni ipak nije jeftinije.... ah kad se sjetim jednoć haračenja po škrinjama sladoleda tamo :O))))))))).... proždrvljiva sam, nisam si mogla pomoći :O))))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 23:15
Bila je jeftinija i to dosta, 50-ak kn ali su se dosjetili.U ljekarnama im sada ništa nije jeftinije  ili jeste vrlo malo.Ne idem više u njihove ljekarne.

Da, treba je držati duže od 10 dana kako piše.Ja je držim 2-3 tjedna.

I evo upravo se liječim s njom.Pošla na tavan po ljekovito bilje i tresla.
Tako sam uzrujala svoga psa da je cvilio kraj mene i pokušavao me podignuti tiskajući mi noge svojom glavom, kao da kaže:ajde na noge.
Povrijedila 2 zgloba, jednu potkoljenicu i  ogulila lakat.
Liječenje u tijeku:smile173 najprije namazala svojom svestranom kremom sa gavezom, nevenom,  kantarionom, aloa verom... onda sve dobro natrackala sa tinkturom gaveza a na kraju oblog od švedske grenčice.
Sutra ću biti zdrava.Wink


Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 13:15
...uuuu bio je to gadan pad..... nadam se da ćeš što prije ozdraviti.....srećom imaš prvu pomć :O)))....
...jel pad bio ravičarski ili visinski? ( ja skromno priznajem da sam ekspert i u ravničarskim smile122


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 21 Rujan 2008 u 15:01
Uvijek padam po ravnu.Dovoljan mi je mali kamičak.smile107
To je jedan od razloga zašto sam se počela baviti ljekovitim biljem (uz proširene vene ) i usavršila se u kremama i oblozima.

Griva, hvala, već sam ozdravila.Zahvaljujući oblozima od gaveza i švedske grenčice ni modrica se nije imala kad napraviti.Embarrassed


Objavio: griva1978
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 16:09
...ajde super!!:O)) baš mi je drago :O))))

..ali ipak ti neću prepustiti 1 mjesto eperta u ravničarskim padovima .... nekako si objasnim padanja ako ima išta za zapeti...a ja zvjeram uokolo.... ali  pasti nasred korza... subota u podne..krcato...... za to moraš biti tudum... :O)smile122


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Rujan 2008 u 12:22
Tudum...dobar stari izraz. To je moja pok. mama volila upotrebljavati.


Objavio: griva1978
Datum objave: 23 Rujan 2008 u 23:55
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Tudum...dobar stari izraz. To je moja pok. mama volila upotrebljavati.



 :O)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
viš, viš...:O))))))))))))...al baš zanimljiv izraz šta ne?...tudum.... tko zna čiji je...morda njemački?......tako mi zvuči...zvuk slova :O)
..to moja baka upotrebljava... ma imam ja cijeli arseenal takvih izraza...kako godine idu polako ih izvlačim iz sjećanja da ne zaboravim ( treba ih prenjeti svojoj djeci...i to je dio ostavštine :O))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 24 Rujan 2008 u 12:02
smile141


Objavio: griva1978
Datum objave: 25 Rujan 2008 u 21:51
.... tu je tema švedska grančica... ali nije to bilo kakvo andraminje!!! :o))))
... :O)))))))))))))))))))))))))))


Objavio: Micek
Datum objave: 13 Prosinac 2009 u 00:06
Dragi forumaši,
 
 evo puno čitam o toj Gremčici pa me zanima ako netko zna kako se može pripremiti da nije u alkoholu ali da ima jednako moćno djelovanje. Naime alergična sam na alkač DeadConfused pa razmišljam da li postoji alternativa
ako je netko isprobao.
 
  smile49Laku noć
 
 Micek


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 13 Prosinac 2009 u 18:25
Uh...uh ..bez alkohola !?
Dakle maceracija se može izvesti sa alkoholom  ali i uljem.
Naravno da alkohol najbolje ekstrahira  sastojke iz bilja.
Ali, kad bih ja imala taj problem s alkoholom učinila bih ovako:
1.Kupila bih švedsku grenčicu sa suhim travama (ne tinkturu ).Ima je od Encijana i Mariborskih lekarni.Uzela bih ovu drugu.S njom imam jako bobro iskustvo.
2.Sve sastojke bih ubacila u visoku zdjelu od vatrostalnog stakla a kuglicu od venecijanckog terijaka, koja se također nalazi unutra, bih dobro zdrobila.
3.Sve bih prelila s maslinovim uljem tako da ogrezne, da izgleda kao gusta kaša.
4.Zdjelu bih  stavila u drugu zdjelu s toplom vodom i zagrijavala pazeći da slučajno voda ne uđe u  macerat ( tzv. maceracija u vodenoj kupelji ).
5.Maceracija bi trebala trajati 72 sata a da temperatura macerata bude između 60-70°C jer se maslinovo ulje ne smije pregrijavati.sve se skupa drži na štednjaku sa najnižom temperaturom a ispod staklene zdjele se može staviti složeni ručnik da se masa manje zagrijava.
Taj proces ne mora trajati u jednom komadu, možda dnevno 8- 10 sati, dok se nakupi 72 sata.Najvažnije je da se macerat ne pregrije i da u njega ne uđe voda.
Nakon isteka rečenog vremena, topla masa se procijedi kroz lanenu krpu, dobro iscjedi a macerat stavi u tamne boce.

Vjerujem da bi i ovakva švedska grenčica bila dobra, možda ne baš kao alkoholna ali je svakako rješenje  za one koji ne smiju alkohol.


Objavio: Micek
Datum objave: 14 Prosinac 2009 u 19:28
Vidiš to ti je dobra ideja. Malo jest komplicirano, ali sigurno se isplati. Moram prvo nabaviti tu grenčicu...Thumbs%20Up
 
Micek


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Prosinac 2009 u 17:14
Pa i nije komplicirano nego ja objašnjavam na dugo i široko.To mi je profesionalna deformacija.smile63

Mogla sam to reci i jednom rečenicom:
Maceriranje u ulju se, radi sporijeg ekstrahiranja, vrši u toploj kupelji na 70°C u trajanju od 70 sati.


Objavio: gospina trava
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 03:48
Može slika grenčice?

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 08:52
Ako pažljivo pročitaš cijelu temu, vidit ćeš da Švedska grenčica nije jedna biljka nego mješavina većeg broja ljekovitog bilja plus venecijanski terijak koji je opet mješavina raznih smola i začina pa sve to macerirano u alkoholu daje proizvod (tinkturu ) koja se zove švedska grenčica.



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: gospina trava
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 09:28
Hvala, tek učim, a i malo sam brzopleta.

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 12:51
Važno je htjetiWink

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Oblak
Datum objave: 06 Prosinac 2010 u 23:09
mog mužića bole laktovi, rekao je dr.da ima "teniski lakat" (ali ne od tenisa nego od lopate), bi li mu oblozi od Š.grenčice pomogli. Ili da gutljaj otpije, a bojim se kako bi njegovi hemoroidi reagirali nakon što sam pročitala vaša upozorenja.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 07 Prosinac 2010 u 23:27
Pa ni ne treba da je pije.
Neka stavlja oblog na bolno mjesto ali prethodno to mjesto namazati nevenovom ili još bolje gavezovom masti.
Švedska grenčica je dosta jaka pa je nije pametno stavljati direktno na kožu.

Mogla bi mu pomoći i tinktura gaveza umjesto švedske grenčice.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Mira K
Datum objave: 04 Ožujak 2012 u 12:13
Da oživim temu.
 
Sveden
 
 
 
Možda bi se trebali baciti u potragu zaovim čudotvornim ljekom. Vidim da  ima za kupiti.
 
Jeli netko tu kupovao?
 
Kakva su vaša iskustva sa Švedskom grančicom ili  šveden biter
 
 


-------------
Rijeka



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Ožujak 2012 u 22:38
Ovo je ipak reklama.
Odakle znam da je ova baš dobra?

Probala sam je od nekoliko proizvođača ali mi je daleko najbolja ona iz Maribora (ovo nije reklama, nitko me ne plaća za ovo ).


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Mira K
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 13:10
http://www.cvijet.info/forum/member_profile.asp?PF=809&FID=15 - Fermina-Daza , nisam imala pojma što je to i baš sam tebe našla na nekim drugim stranicama kako komentiraš. Puna si znanja Clap
Vrijedi probati a sliku sam stavila da se i neznalice kao ja upoznaju barem sa bočicom u kojoj se pakira. Nije reklama ni sa  moje strane ...
Reci mi, koristiš li je i u čemu ti je najviše pomogla. Napiši to iskustvo..
Sada smo svi bolesni, takavje period i treba nam nešto dobro i korisno za organizam..


-------------
Rijeka



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 22:55
Švedska grenčica je u, u prvom redu, lijek za stomačne probleme: nadimanje, loša probava, bolovi u želucu, proljev...
Kao takva se obično i registrira.

Ali, ona je zapravo, panacea, lijek za sve.
Nezamjenljiva je kod iscrpljenog organizma, gripe, prehlade, podhranjenosti i lošeg apetita, dobra je za bolesnu gušteraču.
Zapravo, kad se god piju čajevi u svrhu liječanja dobro je 3x dnevno u šalicu čaja dodati žličicu švedske.

Ona je dobra i kao oblog na bolesnu jetru, gušteraču, želudac ali i za udarce, modrice, bolne zglobove, urasli nokat...i štošta.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: arim
Datum objave: 20 Lipanj 2013 u 23:29
Kod upale grla u čašu sa vodom dodati malo grenčice i ispirati grlo više puta na dan,od kada ovo radim ne pamtim da sam zbog grla pila antibiotike a inače sam bila jako osjetljiva,nisam smjela ništa gazirano,hladno,sladoled...kod afti isto ispirati usta ovom otopinom prolazi na brzinu...stavljala sam obloge oko vrata zbog grla...od tada nemam problema e sad ili se organizam promijenio ili je švedska odradila svoje uglavnom više nemam problema.


-------------
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 21 Lipanj 2013 u 00:31
Nema toga čemu švedska grenčica ne pomaže, više ili manje.
Ne kaže se zaludu da je panacea ( lijek za sve)Wink


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: arim
Datum objave: 21 Lipanj 2013 u 08:25
Pomogla je i kod zacijeljivanje rana(ustvari stvarale su se kraste i samo su bile sve veće i veće),godinam nikakve kremice nisu pomagale tri dana oblozi od Grenčice i nema ih više.Ma čudo jedno...smile211

Aj još ideje kako koristite i za što,u čemu vam je pomogla jer nekakda neznam kako bi je i na koji način upotrijebila?


-------------
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 22 Lipanj 2013 u 00:00
Evo jedne provjerene upotrebe: kod upale uha i curenja iz uha  natopi se vata u švedsku grenčicu i stavi u uho.Nekoliko puta tako i curenje prestane.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: dadinica
Datum objave: 22 Lipanj 2013 u 09:17
Fermina, mogla bih te poljubiti za ovo!!! 
I samo još pitanje - u nerazrijeđenu?


-------------
Pozdravi iz Baranje!



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk