Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Dendrobium

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Orhideje i mesožderke
Opis foruma: Sve o egzotičnim vrstama..
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2722
Datum ispisa: 24 Travanj 2024 u 01:08
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Dendrobium
Objavio: Triša
Tema: Dendrobium
Datum objave: 02 Veljača 2009 u 18:31
Kupila sam predivnu biljku ne znajući da spada u orhideje, saznala sam tek kad sam ukucala ime -dendrobium- na Googlu.
Što sada da radim - pomozite totalnoj neznalici

 

[IMG]http://www.imagesforme.com/out.php/i335817_P2020002.JPG" />

 

[IMG]http://www.imagesforme.com/out.php/i335818_P2020003.JPG" />


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"



Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Veljača 2009 u 00:45
Evo(maznula sam Haninu sliku)još jedne
 
Sad znaš i tko zna sve o njoj.Hana,naravnoWink
Ako se ne javi ovdje,pitaj je.


Objavio: baka
Datum objave: 05 Veljača 2009 u 08:18

 

Pa kako rekoh na kavici:

Piše o vlaženju, ne izlaganju jarkom suncu...da je orhideja to vidim i sama, ali ono što me najviše zanima je: presađivanje: kako, kada i sl.



-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: lana2
Datum objave: 05 Veljača 2009 u 09:16
bako pogledaj
 
krasni%20bijeli%20dendrobium  Dendrobium je rod orhideja kojih ima oko 1200 vrsta.
Ime joj dolazi od grčke riječi dendron (drvo) i bios (život).
Dendrobium čini kičmu trgovine orhidejama već godinama. Od svih rodova orhideja ova je najrasprostranjenija.

 Postoje biljke koje narastu od 5 cm ali i do 2,4 m visine. Neke vrste cvatu samo jedan dan a neke i po osam do deset mjeseci. Pojavljuju se u Aziji, na Filipinima, Berneu, Australiji, Novoj Gvineji i Novom Zelandu. Najviše se uzgaja na Hawajima i u jugoistočnoj Aziji. Orhideje ovog roda često razvijaju pseudogomolje koji završavaju u stabljikama dužine do 30 cm. Kratki ovalni listovi rastu po cijeloj dužini stabljike. Rastu brzo tokom ljeta no uzimaju si dugu pauzu tokom zime. Cvjetni izdanci rastu iz pseudogomolja razvijenog tokom prethodne godine. http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste">
dendrobium%20emmatype%20svijetli

Stanište:

 

Dovoljno svjetla je bitno za zdrav rast i cvjetanje ali ni Dendrobium ne voli direktnu sunčevu svjetlost. Idealna temperatura prostora u kojem uzgajate orhideje ne je 16°-30° C. Niže temperature bi mogle uzrokovati otpadanje listova. http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste">



dendrobium%20from%20topala

H2O:

Prilikom aktivnog rasta biljke održavati vlažnim no u svakom slučaju između zalijevanja dopustiti da se korijen biljke osuši. Nakon što u potpunosti izrastu cvjetne stapke, vašu biljku zalijevajte manje kako bi potakli cvjetanje. Vlaga zraka koju Dendrobium zahtijeva je između 50 i 60 posto. Redovito vlažiti listove posebice prilikom topla vremena.

http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste">
dendrobium%20emmatype%20tamni

Održavanje:

Dohranjivanje mora biti redovito tokom perioda aktivnog rasta. Tokom rasta dohranjujte svaki tjedan jednu četvrtinu preporučene količine. Orhideje se presađuju svake dvije do tri godine osiguravajući mjesto za naredne dvije godine rasta. Ipak one najbolje napreduju u cvjetnim posudama koje su nešto manjeg obujma. Isto tako, Dendrobium se može razmnožavati reznicama starih izdanaka koji se moraju staviti na svježi kompost. Dendrobium je jedna od rijetkih orhideja koja cvate i iz starih pseudolukovica kao i iz novih. Grana može imati i preko dvadeset cvjetova što ovu orhideju čini omiljenim rezanim cvijećem.
mali%20bijeli%20s%20malo%20ljubicastog%20dendrobium

Supstrat

Ova orhideja zahtijeva vrlo prozračan supstrat te mora imati nešto zraka oko korijenja. Supstrat ne smije biti vlažan i nabit jer će to naškoditi korijenju
http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste -

http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste">tamni%20dendrobium%20emmatype

Listopadni uvijek zeleni Dendrobiumi:

Dendrobium Nobile Grupa (Nobile, Chrysanthum, Devonianum, Topaziacum i njihovi hibridi) su biljke kojima otpada lišće u jesen. Minimalne noćne temperature koje zahtijevaju: 10 -13 C od kasne jeseni do cvjetanja. Krajem ljeta trebate prestati dohranjivati orhideju a kada se temperature spuste tokom noći treba gotovo u potpunosti smanjiti i zalijevanje. Kada pseudolukovice sazriju, napraviti će izdanak i tada počnite ponovo zalijevati i dohranjivati. Paztei da je mladi izdanak uvijek suh prije hladnih noćnih temperatura.

Dendrobium Anosmum Grupa (Anosmum, Aggregatum , Jenkinsii, Lituiflorum, Friedericksianum, Heterocarpum, Parishii, Pierardii, Primulinum i njihovi hibridi) su također biljke koje gube lišće u jesen. Preporuča se njega slična kao i kod Dendrobium Nobile Grupe no noćne temperature mogu biti više za dva do tri stupnja celzijusa. Nadalje, kod njih izdanci sazrijevaju prije perioda mirovanja što znači da sa smanjenjem zalijevanja i ukidanjem dodavanja umjetnih gnojiva možete. Neke vrste ne cvjetaju do kasnog proljeća a novi izdanci se pojavljuju kada je orhideja završila sa cvjetanjem.

Dendrobium Farmeri Grupa (Farmeri, Chrysotoxum, Densiflorum, Thyrsiflorum i njihovi hibridi) ne gube listove. Te uvijek zelene biljke nemaju period mirovanja no za najbolje rezultate osigurajte im niže temperature tokom jeseni (10 -13 C) Ukoliko nemožete osigurati niže temperature probajte biljke držati u nešto suhijim uvjetima no nemojte dozvoliti da biljka presuši kao u periodu mirovanja.

Dendrobium Formosum Grupa (Formosum, Infundibulum, Dearei. Jamesianum, pulchellum i njihovi hibridi) se jednostavno prepoznaju jer imaju tamne tanke nitaste izrasline na stabljikama. Ove biljke ne gube listove i trebaju uvjete slične kao i Cattleye no pokušajte da im je zimska noćna temperatura između 13 i 15 C. Pazite da ne pretjerujete sa zalijevanjem dok izdanci sazrijevaju.

Dendrobium Grupa u koju spadaju Antennatum, Canaliculatum, Ciliatum, Discolor, Dixanthum, Gouldii, Leonis i njihovi hibridi. Ove biljke također ne gube listove i trebaju uvjete slične kao i Cattleye no zimska noćna temperatura im nikako ne smije pasti ispod 15 C. Njihovi hibridi su jako rašireni i vrlo često ih imaju amaterski uzgajivači. Ove vrste vrlo često cvjetaju i po nekoliko puta godišnje što i objašnjava njihovu popularnost.

Dendrobium Phalaenopsis Grupa (Phalaenopsis, Bigibbum, Superbiens, Dicuphum i njihovi hibridi) su orhideje koje ne gube listove i možete ih držati u toplim uvjetima tokom cijele godine. Ove biljke također trebaju uvjete slične kao i Cattleye uz minimalnu noćnu temperaturu od 15 C. Nemojte se zabrinjavati ukoliko biljka izgubi nekoliko listova tokom godine. Nemojte zalijevati pretjerano i periodu između cvjetanja i pojave novih izdanaka. http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste">

naš%20novi%20dendrobium

 
http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste


-------------
Osijek prelijepi grad na Dravi


Objavio: baka
Datum objave: 05 Veljača 2009 u 09:46
Hvala!Smile

-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Triša
Datum objave: 08 Veljača 2009 u 20:25
[QUOTE=lana2]bako pogledaj ovdje
http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste%5b/QUOTE - http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste[/QUOTE ]
 
Lana super je tekst i isprintala sam si tako da mi je stalno na stolu dok se malo moja prva orhideja i ja ne upoznamo.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Perla
Datum objave: 16 Ožujak 2009 u 22:21
Triša, i ja sam jučer dobila isku orhidejicu kakvu si si ti kupila, samo što ova moja nije u tako dobrom stanju.
Ima tri pupoljka, a jedan e počeo tamniti (već u cvjećarni), izgleda bez namjere da se otvori, već kao da će otpasti.
Na koje mjesto si ga ti u stanu stavila. Ja sam sva zdvojna, jer živim u centralnom grijanju. Koliko često ga prskaš vodom. Da li je voda za peglanje OK?  Moja kupaonica nema prozor, mogu li je držati u kuhinji?


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 23 Ožujak 2009 u 09:30
i ja sam ju kupila, bijelu nadam se da ce mi kasnije opet procvijetat ;)
ja ju drzim na prozoru zajedno s ostalim orhidejama (dok ne dobijem police koje cekam vec...hm...bar 1,5 god :D )


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Perla
Datum objave: 31 Ožujak 2009 u 20:46
Moja orhidejica je ostala na poslijednja dva cvijeta, prekrasna bijela. Dva od 6 pupoljaka su otpala - vjerojatno su povrijeđena u transportu. Jedan cvijet je pao čim sam ga donijela kući, a jedan upravo ocvjetan otpada.
Zanima me što napraviti kad otpadnu, ocvjetaju i ova preostala dva cvijeta. Da li cvjetnu stapku treba odrezati - gdje? Kako dalje tretirati biljku. Mogu li je sada staviti na terasu - da li će spuštanje temperature (sada je u kuhinji i tu joj odgovara) potaknuti rast nove cvjetne stabljike?


Objavio: tropi
Datum objave: 31 Ožujak 2009 u 21:02

to initiate flower buds after its pseudo bulbs have fully matured in late autumn, dendrobium biggibum needs a dormant rest. it now should be placed at 10-16 °c/50-60 °f with reduced watering and no fertilizing. give only enough to prevent the orchid from shriveling (approx. every 2-3 weeks).

when the buds are 1 cm/0.39 inch long, watering can be resumed and it can given back to its old location.



-------------
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!


Objavio: Perla
Datum objave: 31 Ožujak 2009 u 22:04
Hvala, pokušati ću osigurati ove uvjete, iako vani (na balkonu) noćne temperature još nisu oko 10.


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 08 Travanj 2009 u 13:02
hehe evo tjera mi jos grancica par na vrhu i pord mi mladu tjera :) inac ei meni su otpali donji cvjetovi vjerovtno zbog prijevoza jer je dosta visoka a tanka stabljika 

-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Triša
Datum objave: 08 Travanj 2009 u 14:37
Moja još uvijek cvjeta, a požuti joj tu i tamo neki lista, ali cvjetovi prirodno padnu nakon što odcvjetaju svoje - pa mislim da joj je mjesto u kući sasvim u redu.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: lana2
Datum objave: 08 Travanj 2009 u 14:57
Moja je odcvjetala i sad tjera tri mlada izdanka. Odjednom su samo izvirili iz zemlje.
Naravno ja to sva sretna naglas odkomentirala i odmah je bilo zezanje na moj račun jer kako mi se samo tako nešto moglo dogoditi kad barem tri puta dnevno idem u inventuru pa da tako nešto nisam ranije ugledala. Tongue


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 09 Travanj 2009 u 14:10
hehe ja sam ovu kupila u baumaxu :) na rasprodaji :)




-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: lana2
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 18:38
Dendrobium tjera mlade izdanke


Objavio: Triša
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 20:13
Super Lana2, a mojem svako malo požuti neki lista, ali još uvijek cvjeta.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: lana2
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 21:12
Ne bi smjelo da mu tako žuti lišće, moj i na vrhu sa strane tjera novi izdanak. Probaj ga malo nadohraniti gnojivom, a onda pusti da se malo isuši.


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Svibanj 2009 u 12:18
Lana,pomagaj jer ako mi ova ljepotica umre i ja bum sa njom.
Dobila sam je neki dan(smile67)i sad se bojim da ju ne zeznem.Znam nešto o njima a i ona koja mi ju je donjela mi je rekla šta sa njom no,osim što ću se hvaliti,nije loše ni još pokoje mišljenje čuti.
 


Objavio: lana2
Datum objave: 06 Svibanj 2009 u 17:38
shasha draga dobila si predivan dendrobium nobile. Nemoj se zabrinjavati kad mu počnu odlaziti cvjetovi jer kod njega ne traju tako dugo kao kod phalenopsisa. Nije previše zahtjevan. Pridržavaj se prema gornjem tekstu i neće biti problema. Važno je da ga sada u vrijeme cvatnje i rasta nadohranjuješ barem jednom u dva tjedna. Nakon zalijevanja svakako pusti da se supstrat osuši.
Uživaj u njegovoj ljepotismile78


Objavio: lana2
Datum objave: 11 Svibanj 2009 u 21:00
Izdanci kod dendrobiuma naočigled rastu. Usporedbe radi možete pogledati sliku na prethodnoj stranici od prije 20-tak dana.
 
Na vrhu stabljike sa strane izrasla je grančica na kojoj se pojavio danas jedan cvjetić.Ovo mi je prvi dendrobium nobile pa nisam sigurna da li je to mali keiki jer se ispod vidi nešto kao zračni korijen.
Mali korijen najbolje se vidi na posljednjoj slici.
Molim znalce da pomognu kod identifikacije o čemu je ovdje riječ?
 
 
 
 
 


Objavio: Perla
Datum objave: 11 Svibanj 2009 u 21:33
Draga Lana, fascinira me ova tvoja orhideja.
Ja imam dendrobium kakav ima i Triša a fotka je na prvj stranici, samo nije toliko velik. Upravo mu se posušio poslijednji cvijetić. Znam da trebam odrezati cvjetnu stapku, ali nisam sigurna gdje. Recimo 5 cm od lista?
Što dalje? Što bi značilo pustiti je da se odmori, da miruje? Trebam li je prestati zalijevati? Kako dugo? Što je s vlaženjem listova? Do sada sam ih vlažila svaki dan dva puta: ujutro i navečer (ponekad i preko podneva, ako bih za to imala vremena. Da li će mirovanje posčješiti stvaranje pupova?



Objavio: lana2
Datum objave: 11 Svibanj 2009 u 22:24
Perla moj je dendrobium nobile i kod njega nema cvjetne stapke. Čini mi se da je tvoj dendrobium phalenopsis a za njegovu stapku zaista neznam kako odrezati i do sada nisam nigdje taj podatak uspjela pronaći. Ja bih za sada ostavila stapku kakva je pa ćeš vidjeti kako će se dalje ponašati.
Moj je dendrobium nobile i cvjetovi rastu direktno iz debla, posuše se i otpadnu. Tragovi gdje su bili cvjetovi vide se gore na mojim slikama. Dendrobium ne trebaš toliko puta dnevno špricati. Nakon prestanka cvatnje dovoljno je svakih 2-3 dana. U periodu nakon cvatnje smanji zalijevanje na svakih 12-tak dana.


Objavio: lana2
Datum objave: 13 Svibanj 2009 u 07:36
Još uvijek nikoga da mi pomogne o čemu se radi kod mog dendrobiuma?!smile68


Objavio: lana2
Datum objave: 18 Svibanj 2009 u 10:56
Saznala sam od znalaca s orhideje.net o  čemu je riječ kod mog dendrobiuma. Ona grančica sa strane je bebica (keiki). Dakle moja orhideja će imati prinovu.smile91 Sad treba čekati da zračni korijenčići narastu do 3 cm i krećem u akciju odvajanja bebice od matične biljke. 


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 12:12
e bas sam i ja to htjela pitat i moj je tako potjerao cvijetove i te korjencice i to na dva mjesta :) i jos sastrane tjera isto mlade normalno kao i tvoj :)
hvala za info znaci kad malo poraste morat cu ga odvojiti :)


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: lana2
Datum objave: 26 Lipanj 2009 u 12:08
Prije nešto više od mjesec dana obavila sam odvajanje bebe dendrobiuma od mame orhideje. Slika bebe je gore na slici pa se vidi razlika onda i danas. Nova orhidejica naočigled napreduje. Nadam se da će i dalje nastaviti tako. Ovo mi je prvi keiki pa sam jako happy. Evo kako moja beba deja danas izgleda.




Objavio: Triša
Datum objave: 26 Lipanj 2009 u 12:31
Lana preslatka je i zbilja napreduje. Moja velika nema mladice, lijepa je zelena, ali ne cvate, s čim da je dohranim?

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: lana2
Datum objave: 26 Lipanj 2009 u 12:35
Triša možeš sada svaka dva tjedna gnojivom za orhideje. Ja koristim Compo gnojivo, ali svejedno je od kojeg proizvođača kupiš bitno je da je baš gnojivo za orhideje. 


Objavio: Triša
Datum objave: 26 Lipanj 2009 u 16:04
Hvala Lana napravit ću baš tako pa ću čekati dok procvjeta.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 29 Lipanj 2009 u 10:52
moji ti kekiji su cvjetali ali nemaju listove samo korjenje... sad je ocvjetao ali nema listova pa neznam hoce li ista biti od tih kekija :(

inace sastrane mi rastu 3 mlada iz zemlje a ova dva gore sad stoje bas me zanima sta ce biti


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: lana2
Datum objave: 29 Lipanj 2009 u 15:34
Zvjezdana stavi nam sliku tvojih keikija da ih vidimo. Ove nove izdanke koji rastu samo ostavi da lijepo napreduju i popune posudu. 


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 13 Srpanj 2009 u 11:33
Evo lana slikice...
ne kuzim sad hoce li oni pustiti lisce ili su gotovi, svaki od njih je imao prije po 3 cvijeta koji su ocvjetali i sad tako stoje vec neko vrijeme




-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: lana2
Datum objave: 13 Srpanj 2009 u 14:53
zvjezdana zaista čudni neki keikiji. Moj je isto imao cvijet ali i listiće, a tvoji samo stabljiku i korijenje. Ja bi sačekala još malo da vidim da li će možda pustiti koji list i onda lagano skalpelom odvojila od matične biljke jer što se tiče veličine korijenja biljka je spremna za odvajanje.
Možda nam se javi netko od znalaca da nam pomogne u ovoj dilemi?!


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 14 Srpanj 2009 u 10:11
pa da bas su cudni kekiji ne kuzim ih bas :D vidjet cemo sta ce bit pustti cu ih pa sta bude... bas me zanima oce li prezivit 

-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Vendi
Datum objave: 26 Rujan 2009 u 16:34
evo samo da kažem kupila sam dendrobium ima 4 cvijetne stapke i skroz je bijeli.Nadam se da će se naviknut na mjesto u dnevnoj sobi i da će još dugo dugo cvjetati.kupila sam ga danas u maloj teglici (prmaloj) on je viši od pol metra a teglica je bila takva da se mogao prevrnut iz nje. stavila sam ga u broj veću teglicu i samo nadopunila sa korom.Znam da ih nije dobro presađivat dok cvatu,ali onako ga nisam mogla stavit jer je bio pre nestabilan. još sam zavezala sa mašnicom za stalak na kojem je da ga slučajno netko od mojih ne sruš :) a kad ocvate onda vjerojatno dobije veću posudu i novu koru jer sam vidla sad da je ova njegova skroz sitna al nisam htjela ga previše sad šokirat :)) puno pozdrava pa vam javim kako napreduje =)


Objavio: Vendi
Datum objave: 28 Listopad 2009 u 17:12
Imam par pitanja u vezi dendrobiuma phalaenopsis, kupila sam ga u mbm-u i donjela doma sve je bilo ok prvih tjedan dana nakon toga su mu počeli žutit pupoljci i svi su popadali imao je 4 grančice koje su rasle iz vrha, cvjetovi koji su se otvorili nisu trajali duže od tjedan i pol, nije mi jasno u čemu je probem??Listovi su još uvijek zeleni i čvrsti jedan je ispao i korjenje izgleda ok.Kako da ga natjeram da ponovo procvate i ima li još nade za njega???Cvjetne stapke sam odrezala do kraja nadam se da nisam pogriješila ali počele su se sušit


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 28 Listopad 2009 u 20:10
hm jel imas dendrobium ili phalenopsis ili oboje?

mozda je dozivio temperaturni sok pa su mu se zato osusili pupoljci?


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: lana2
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 14:56
Btw Zvjezdana kako je prošlo s tvojim keikijima?


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 17:19
neznam jos su isti onakvi posadila sam ih pored i ne micu se....
btw pospricala sam danas sve jer su se pauci vratili opet... sve iznjela van i dobro pospricala i vratila nazad kad se osusilo bilo toplo pa...
i jos pobola stapice za njih isto unutra... valjda cu ih spasit...
i jos mi novu orhideju napale vunasti crvci (ili su vec bili na njoj ko zna)... bas sam baksuz u zadnje vrijeme sto se tice cvijeca...

valjda ce se oporavit jadno...


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Vendi
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 20:41
Originalno poslano od člana Zvjezdana Zvjezdana napisao:

hm jel imas dendrobium ili phalenopsis ili oboje?mozda je dozivio temperaturni sok pa su mu se zato osusili pupoljci?

Imam dendrobium phalaenopsis kako ima dendrobium nobile, tako je moj phalaenopsis,a neznam jel od šoka nadam se da će procvast ponovo,bio je skroz bijeli sad su ostali samo listići i oni su zeleni i ok,a stapke sam odrezala do kraja pa neznam jesam li pogriješila


Objavio: Vendi
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 20:46
prvi post od Triše ima sliku takav je i moj bio dok mu nisu cvjetići otišli. :'(


Objavio: lana2
Datum objave: 30 Listopad 2009 u 13:31
Zvjezdana što se tiče keikija prema mom iskustu zaista sporo rastu i gotovo da se ne miču. I kod mog je prošlo par mjeseci dok je istjerao novi list, tako da budeš strpljiva i s tvojima.
Što se tiče uši poduzela si korake i vjerujem da će se tvoje orhideje oporaviti. Samo ove bolesne stavi u karantenu i nemoj da ti budu blizu ostalih jer će se i one zaraziti.

Vendi nisi pogriješila što si odrezala nakon cvatnje stapku. Kod ove vrste dendrobiuma na toj stapki više neće biti cvijeta. Moguće je da ti zbog promjene temperature otpadaju pupovi i cvjetovi. Ponekad se to zna dogoditi.


Objavio: Vendi
Datum objave: 30 Listopad 2009 u 21:15
Hvala sad mi je lakše kad znam da nisam pogriješila A sad da li će ponovo cvasti vidjet ćemo, sad ću ga prskat i dalje pa kako on odluči, da li ima neka posebna briga oko njega sada još? čitala sam na internetu na stranici o orhidejama da se trebaju sada rijetko zalijevat tek toliko da se ne osuše? pa me zanima da li je to tako ili da ga zalijevam normalno kad se supstrat posuši potapanjem?


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Siječanj 2010 u 00:06
Danas smo susjeda i ja kometirale ovo ljepoticu a kako ja ništa o njoj ne znam no znam da ti Lana sve znaš,pa aj pomagaj.
Imam je od ljetos,kad je i cvala.Kako je ocvala otpali su joj i listovi na toj,glavnoj,grani.Grana je još uvijek ok,zelena je no nema lišća.Ok to me i ne zabrinjava(jel bi me trebalo???) jer je u međuvremenu 5 mladih grana potjerala.Grane su nekih 15-20cm.Kako meni nikako ne uspjevaju orhideje ja ovoj nisam davala ništa.Ni prihranu(ne znam koju pa onda ništa nije dobila)niti sam je mlijekom zaljevala.Samo voda povremeno.Za sad je ok,lijepo raste,listovi su zdravi i zeleni no mislim da bi joj ipak trebala nešto dati(ili ne?)ako bi htjel,a htjela bi,da cvate.
Vidjela sam da je tvoja procvala i koliko mi se čini ima više grana.Jel na svakoj ima cvijet?Mislim sad,istovremeno?
E da,vidim ovo da ju prskate.Ja svoju nisam preko ljeta a ni sad,iako je suh zrak i mislila sam da će se to vidjeti i na njoj no kako je dobro,nebi htjela ništa početi da ne pokvarim.Jel se baš mora prskati?


Objavio: lana2
Datum objave: 06 Siječanj 2010 u 16:58
Shasha to što ti je otpalo lišće na staroj ocvjetaloj grani je normalno, kod moje je isto tako. Na dvije nove velike grane je kao što si vidjela procvjetala sada istovremeno i baš ju je lijepo vidjeti s tako puno cvjetova u ove zimske dane.
Dendrobium nobile voli vlagu imeđu 50 i 60% tako da bi ga trebala povremeno prskati po lišću. Što se tiče zalijevanja sada ga stavi na suhi režim tj. zalij ga tek kad se supstrat dobro isuši na taj način ćeš ga natjerati na cvatnju.
Kad mu prestane cvatnja dobro bi bilo barem jednom u tri tjedna dohraniti ga gnojivom za orhideje. Ako ti se pojave "medene" suze na listovima ne brini to je normalno, samo onda češće pregledaj lišće jer se na te suze jako voli nastaniti crveni pauk.
Nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoje nedoumice. Vjerujem da će te i tvoja uskoro obradovati cvjetovima jer prema tvome opisu vidim da sasvim dobro raste i napreduje.


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Siječanj 2010 u 23:49
Ma srce sismile79Znači sad je ni nebi trebala početi prihranjivati?!
Da,ne zaljevam je često,kad se supstrat skroz osuši onda zalijem.Ja je ne potopim u vodi,samo je zalijem i nakon nekog vremena bacim višak vode.Ovo za suze nisam znala.Nikada ih nisam na orihidejama vidjela.U stvari,kod mene se pojave samo na difenbahiji ponekad.No,pripazit ćuWink


Objavio: Vendi
Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 21:47
molim za pomoć imam dendrobium phalaenopsis imao je tri one stabljike na kojima je bilo lišće na dvije je skroz otpalo a na trećoj su ostala 4 lista, zasada još zelena. Svi ostali su polako žutili i otpadali, nije mi jasno zašto i cvijeće mu je brzo otpalo, a jedna cijela cvjetna grana se uopće nije ni otvorila.Ima li mu još spasa?? korjenje mu nije trulo i pazila sam kako ga zalijevam,i sada umire molim za mišljenje


Objavio: lana2
Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 22:12
Za razliku od dendrobiuma nobile kod kojeg je normalno da otpada lišće kod dendrobium phalenopsisa nebi smjelo otpadati lišće, nekoliko listova nije problem ali ako je više onda definitivno nešto nije u redu. Ne smiju biti velike razlike u temeperaturi između dnevne i noćne.

Imaš ovdje na 1. stranici opisano pa malo pogledaj.



Objavio: anči39
Datum objave: 13 Ožujak 2010 u 21:42
slike suprekrasne
 
 
parim oči gledajući ih smile71


Objavio: matilda
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 20:24
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/orhideje/orhideja_dendrobium/7240.aspx">

evo i mog dendrobiuma kupljen na akciji za 20 kn. malo je malecki u odnosu na vaše , ali mi je baš sladak zbog svoje veličine.


Objavio: matilda
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 20:31
evo ga u usporedbi veličine sa ostalim cvijećem


">/7241.aspx">


Objavio: mandevila
Datum objave: 12 Srpanj 2010 u 14:17
Matilda zaista je lijep,u kakvom je sad stanju pošto je prošlo više od 3 mj.


Objavio: matilda
Datum objave: 13 Srpanj 2010 u 22:13
hvala mandevila! nakon što je ocvao, premjestila sam ga na drugo mjesto, koje rijeđe posječujem. s obzirom da volim često provjeravati svoje biljke, te promatrati svakodnevne promjene na njima. na dendrobiumu nije bilo neke promjene, a ja vrlo nestrpljiva pa ponekad pretjeram sa zalijevanjem i prihranom. nakon što si me podsjetila na njega otišla sam u provjeru i ugodno se iznenadila. pun je mladih izdanaka. nadam se da će biti i koji cvjetić





Objavio: mandevila
Datum objave: 21 Srpanj 2010 u 16:08
joj,sram ga bilo kak je krasan a imat ćeš i podmladak


Objavio: mandevila
Datum objave: 10 Kolovoz 2010 u 14:38
Evo mog dena-jel to phalenopsisorhideja%2008.08orhideja%2008.08


Objavio: VanDiemenica
Datum objave: 11 Prosinac 2010 u 17:21
Imam pitanje...... moja sveki je dobila pred cca godinu i pol, bijeli dendrobium nobile. Nema jednu stabljiku, nego jedno pet, šest stabljika sa čvrstim listovima. Od onda nije pustio ni cvijetić. Do njega se nalazi druga orhideja (phal) i on cvijeta luđački. Uvijeti su idealni i identični. Kad zalije jednog, zalije i drugog. Ne znamo  šta mu raditi.
Daleko je on od toga da ugine samo....toliko je ljepši kad cvijeta..........  hvala unaprijed



Objavio: lana2
Datum objave: 13 Prosinac 2010 u 09:20
Dendrobium nobile ne cvjeta često kao phalenopsis. Prema mom iskustvu cvjeta otprilike jednom godišnje, cvjeta bogatim cvatom ali cvatnja ne traje dugo (otpriike mjesec dana), za razliku od phala čija cvatnja traje i po nekoliko mjeseci. Što se tiče njege održavam ga isto kao i phalenopsis orhideje osim u periodu mirovanja kad ga pustim da se supstrat dobro isuši prije novog zalijevanja.

Moj dendrobium mi je o.g. cvjetao u siječnju i sad se opet sprema na cvatnju.
Meni osobno se kod njega jedino ne sviđa što cvjeta samo na novim granama, a stare nakon cvatnje ostanu gole bez lišća.


Objavio: Gordana102
Datum objave: 17 Prosinac 2010 u 16:35

Pozdrav, ja bi dodala svoje iskustvo.Upravo mi cvjeta bjeli s ljubićastim jezikom i vrhovima latica, cjelo ljeto bio je vani pod balkonom dok nisu poćeli pupovi izlaziti na grani koja je ove god. izašla .U njela sam ga prošli mj. ukuću na svjetlo mj. tj. klizna stjena južni prozor, ima oko 40cvjetića na 12pupova.



Objavio: Mari,5510
Datum objave: 20 Prosinac 2010 u 12:12
Gordana102, može slikaCool

-------------


Objavio: Gordana102
Datum objave: 22 Prosinac 2010 u 19:52
http://imageshack.us/photo/my-images/600/dsc00646n.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

-------------


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 05 Siječanj 2011 u 13:48
predivan je i moj je cvjetao sada prije bozica :)

vidim ni tvoj nije uspravan moji svi izdanci tako se iz vitopere na sve strane mislim da mu bas treba svjetlo odozgora jer brzo raste


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Gordana102
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 14:13
Hvala Zvjezdana!!!


Objavio: Mira K
Datum objave: 03 Ožujak 2011 u 22:43
Cure, moje drage znanice orhideja imam pitanje:
Ovo je moja  Nobile, cvjeta na dvije grane a treća je imala cvijeća kada sam je dobila, sada ne.  Ima pri vrhu lišća.Šta da radim sa trećom granom? Da je odrežem  ili će ona iduće godine opet cvasti pa da je pustim. Ne baca mlade stabljike iz korjenai neznam zašto?
Evo slike:
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/orhideja_dendrobium_nobile____u_catu/21681.aspx">
 
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/sobno_cvijece___martinkovac___poslovni_prostor/18762.aspx -  


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 04 Ožujak 2011 u 09:24
pa u pravilu se stare ne rezu mada stare ne cvijetaju više  ali ti moze stara pustiti  mladog dendrobiuma bilo odozdola bilo na njemu bas tako da ja to u pravilu ne režem uopće

moj dendrobium pošandrcao pustio je na toj jednoj stabljici valjda 5-6 mladih jedan mladi mi čak i procvjetao neznam uopće kako da ih odvojim jer nemaju basš neki korijen a već su veliki


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Gordana102
Datum objave: 08 Ožujak 2011 u 19:38
Slažem se sa Zvjezdanom, tek kad ti posmedji cjela grana onda je možeš odsjeći.


Objavio: anči39
Datum objave: 18 Ožujak 2011 u 22:42
Danas sam na rasprodaji kupila dendrobium phalaenopsis sa uvelom stapkom i cvijetom .
Barem mislim da je to ta orhideja ,jer na njoj piše Polar Fire 1R.
Imala je jednu stapku i na njoj par uvelih cvijetova .Stapku sam odrezala.
Svašta sam trenutno pročitala o  dendrobium phalaenopsis,pa imam dvojbe .
Mislila sam ju smjestiti odmah pokraj ostalih orhideja phalaenopsisa i prskati ju 2-3 puta dnevno kao i phala.
A sada nisam više sigurna .
Ostale orhideje su mi na istočnom prozoru i kada je jače sunce spuštam roletnu da im listovi ne požute ,a za dendrobij sam pročitala da voli istočnu stranu i dosta sunca .
 
Molim vas za savjet ! Tongue 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: Silvestra
Datum objave: 18 Ožujak 2011 u 22:43
Kupila sam jedan dendrobium Nobile,ali ne znam kakve je boje jer je odcvao i bio na akciji.Izgleda lijepo i zdravo i ništa nisam dirala  već sam cijelog sa zemljom izvukla iz tegle i posadila u malo veću teglu i okolo i malo odozgo stavila substrata za orhideje.Da li je to sad ok.i kad mogu očekivati slsmile126ijedeću cvatnju.Obitava na sjevernom prozoru na temperaturi od oko 10-12 °C.


Objavio: anči39
Datum objave: 18 Ožujak 2011 u 23:20
Po uvelom cvijetu moja bi orhideja mogla izgledati ovako
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/orhideje/orhideja_dendrobium/7240.aspx">


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: Belina
Datum objave: 19 Ožujak 2011 u 07:59

D

Smilesmile169
DRAGE MOJE,
moram postati vlasnica dendrobiuma,ne zvala sa ja belina,to mi je uvjek bila želja,ali dok se nisam došla na forum nisam ništa znala o njemu,a sada kad bude,kupim si ga sama i slikam,pa ćete samnom veseliti,


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 19 Ožujak 2011 u 12:40
silvestra stari dendrobium nobile  ti neće više cvjetati znaci cekas dok ne potjera keki ili na stabljici ili pored taj mladi ce ti cvjetati ali starog ostavi svakako jer iako su cvjetovi otišli može na sebi potjerati kekije moji to redovito naprave baš sam nedavno posadila turu kekija nadam se da će mi se primiti svi pa ću ih imati za izvoz :D

anči ako je takav onda je phalenopsis ja sam isto takvog kupila i tjera mi maldog sastrane


-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: anči39
Datum objave: 19 Ožujak 2011 u 22:16

Kako da ga održavam kao i phala ?



-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: Silvestra
Datum objave: 19 Ožujak 2011 u 23:28
Sad i ja svog moram malo bolje pogledati ,po starim cvjetovima izgleda da je kao Ančin,pa onda nije Nobile nego phalenopsis.


Objavio: stefkaja
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 19:07
Imam jedno pitanje, danas sam dobila dendrobium nobile pa me zanima dali on voli više sunčani položaj ili recimo sjevernu stranu kuće gdje nema toliko sunca?

-------------
Dream as if you'll live forever , live as if you'll die today


Objavio: Gordana102
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 20:52
stefkaja ja bi ti preporućila ne direktno sunce ,moj je trenutno na stepenicama ispred stakla zapad jer na vrhu ima cvjetne pupove što se zimus nisu otvorili a sad su krenuli, kad odcvjeta ide van.


Objavio: Free
Datum objave: 07 Svibanj 2011 u 21:10
Moj dendrić, onaj kaj cvate na vrhu grane, sa dugom cvijetnom stapkom, me iznenadio drugom cvatnjom, a do sada sam mislila da cvate grana samo jednom!! http://imageshack.us/photo/my-images/151/p0705112008.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

A isti dendrić,na drugoj grani  ima keiki

http://imageshack.us/photo/my-images/34/p0705112007.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Kod mene je već 4 godine, i ima prekrasne debele grane, kad sam ga kupila imao je 1 granu a sada ih ima 7.  Obično cvate zimi ali ovaj me je zbilja iznenadio, i ovom cvatnjom ali i keikijem!!



-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: bromelija
Datum objave: 08 Srpanj 2011 u 17:20
Moram se pohvalit sa mojom orhidejom...poklon drage prijateljice ali je procvijetala kod mene..










Objavio: hanaK
Datum objave: 08 Srpanj 2011 u 17:49
bromelija, prekrasna ti je ova orhideja.


Objavio: keeka
Datum objave: 11 Listopad 2011 u 12:18
predivni su vam dendroni, moj je tako bio lijep i odjednom mu se lišće pocelo sušit i otpadat al stalno daje male izboje na granama, nadam se da ce doći k sebi.
Dal da mu dam sada prihranu ili da mu smanjim zalijevanje?


Objavio: Belina
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 19:59
Postala i ja vlasnica dendrobiuma.
 
 
 


Objavio: bebolina
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 20:30
Originalno poslano od člana Belina Belina napisao:

Postala i ja vlasnica dendrobiuma.
 
 
 
Koja je to raskošClapsmile120

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 20:32
Belina,već dugo nisam vidjela tako raskošnu orhidejuClap

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Emilly
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 20:33
Predivan!!!  Skoro ga osjetim i kod mene kako miriši Tongue



Objavio: Belina
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 20:39
 
HVALA VAM,
Samo da znate da se učim stavljati slike,sva sam se oznojila,ali kada vidim da uspijem,sama se veselimTongue


Objavio: bebolina
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 22:15
Originalno poslano od člana Belina Belina napisao:

 
HVALA VAM,
Samo da znate da se učim stavljati slike,sva sam se oznojila,ali kada vidim da uspijem,sama se veselimTongue
Obradovala si i nas s ovim ljepotanomEmbarrassed
nikako da skinem oko s njegaWink


-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: geceta
Datum objave: 17 Siječanj 2012 u 13:57
i mom muzicu je takav sad u Kalii zapeo za oko, mislim da cemo morati nazad po njega :-) kak se inace brinuti za jednog takvog?


Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 14:44

Da li netko zna zašto se jedan moj dendrobium ponaša čudno? Kako vene posljednji cvijetić, isto tako uvene i posljednji list na njemu i ostane neugledna, suha stapka. Nakon nekog vremena na vrhu gdje je bila cvjetna stapka izbije jedan, nekad i više keikija i tako ga obnovim. Nikad mladicu ne potjera iz korijena....zašto??

Evo kako to jadno izgleda

http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/50/0118.P1260356.JPG">

 

http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/50/4454.P1260354.JPG">

Ovako izgleda u cvatu

http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/8424.Picture-037.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/1732.Picture-038.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/6445.Picture-039.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/5428.Picture-040.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/5008.Picture-036.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/1374.Picture-041.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/8814.Picture-042.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/7041.Picture-043.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/7607.Picture-046.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/1411.Picture-045.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/7563.Picture-047.jpg - http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/0284.Picture-048.jpg">

http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/50/6406.Picture-004.jpg">

http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/100/4885.Picture-032.jpg -


-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 14:54
I ja sam prije par godina imala jednog i isto mi se nakon cvatnje skroz posušio.Mislila sam da je mrtav jer se ništa s njim nije događalo neko vrijeme,samo se skroz posušioThumbs%20Down

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 15:33
Ovaj se tako ponaša od kad ga imam, svake godine se obnovi iz mladice

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Emilly
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 17:56
Za ovako nešto još nisam čula Embarrassed
Kod mojih, i ako odbace listove sa starih izdanaka, mladi izdanci rastu od dolje...
Čudaka nekog imaš LOL


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 18:02
pa i meni više tjeraju gore nego dolje izdanke neznam zašto :D

-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: Emilly
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 18:08
Eto i nje sad... Možda su onda moji čudaci LOL


Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 19:07
Dajte se cure dogovoriteLOL

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:16
ja bi radiej da dolje tjeraju da ih ne moram odvajati i strepiti oće se primiti ili ne...

bebi deniće ti pošaljem kad se smiri ova hladnoća da se ne slede putem ;)

-------------
Per aspera ad astra.





Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:20
Originalno poslano od člana Emilly Emilly napisao:

Eto i nje sad... Možda su onda moji čudaci LOL
Dobri su ti tvoji čudaciLOLLOLTongue

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:21
Originalno poslano od člana Zvjezdana Zvjezdana napisao:

ja bi radiej da dolje tjeraju da ih ne moram odvajati i strepiti oće se primiti ili ne...

bebi deniće ti pošaljem kad se smiri ova hladnoća da se ne slede putem ;)
Čuvaj ih ko Boga te molim, vremenske su prilike nepovoljne

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Belina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:27
Drage,
moj dendrobium je sada bez cvijetova,što sad sa njim?
Hvala na odgovoru.
Bebolina tvoj je čudo,a imaš ti i ljepotane.Clap


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:38
Originalno poslano od člana Belina Belina napisao:

Drage,
moj dendrobium je sada bez cvijetova,što sad sa njim?
Hvala na odgovoru.
Bebolina tvoj je čudo,a imaš ti i ljepotane.Clap
@BelinaHeart pusti ga kako je, nakon kratkog će odmora ponovo krenuti s pupovima. Nobile ponovo krene u cvatnju nakon šokiranja, što ni ja nisam znala, ali naša me @Emilly dobro savjetovala.Clap Ja sam ga držala neko vrijeme vani na zimi, ni kapi mu vode nisam dala i evo ga, pupa na ocvalim granamaLOL

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: hana
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:41
Originalno poslano od člana bebolina bebolina napisao:

Originalno poslano od člana Belina Belina napisao:

Drage,
moj dendrobium je sada bez cvijetova,što sad sa njim?
Hvala na odgovoru.
Bebolina tvoj je čudo,a imaš ti i ljepotane.Clap
@BelinaHeart pusti ga kako je, nakon kratkog će odmora ponovo krenuti s pupovima. Nobile ponovo krene u cvatnju nakon šokiranja, što ni ja nisam znala, ali naša me @Emilly dobro savjetovala.Clap Ja sam ga držala neko vrijeme vani na zimi, ni kapi mu vode nisam dala i evo ga, pupa na ocvalim granamaLOL
 
 
pa kak neće kad ih maltretirate jadne LOL pa si misle bolje da cvatu pa onda na toplo nego da se smrzavaju vaniLOL
 
inače, moji tjeraju mlade i iz korijena i od gore LOL
 


-------------
"Chi pianta un giardino semina la felicità"

Amelia,It


Objavio: bebolina
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 20:55
Originalno poslano od člana hana hana napisao:

 
pa kak neće kad ih maltretirate jadne LOL pa si misle bolje da cvatu pa onda na toplo nego da se smrzavaju vaniLOL
 
inače, moji tjeraju mlade i iz korijena i od gore LOL
 
heheheLOL gle njeLOL ti ih kao ne maltretiraš, jel' LOL


-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk