Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Vrtno cvijeće
Opis foruma: Sve o vrtnome cvijeću.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2756
Datum ispisa: 23 Lipanj 2018 u 23:46
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis
Objavio: Božikovine
Tema: Gorocvijet - Adonis vernalis - Herba adonidis
Datum objave: 09 Veljača 2009 u 03:22
Raste kao korov na suhom, pješčanom, vapnenastom tlu, kamenjarima i drvećem obraslim sunčanim obroncima.
To je trajna, oko 25 cm visoka biljka, koja tvori rijetke male žbunove sa fino perastim, igličastim listovima. Na vrhu je svake stabljike po jedan lijep glavičasti cvijet promjera oko 3—7 cm, svijetle zlatnožute boje. Plod je jajolik, gotovo okrugao. Korijen je snažno razvijen. Gorocvijet je jedan od prvih znakova proljeća.
Biljka je gorkog, Ijutog i neugodna okusa. Vrsta Adonis aestivalis nešto je viša, lišće joj je 3—4 puta perasto, a cvjetovi vatrenocrveni i nešto manji. Upotrebljava se u iste svrhe i jednako kao Adonis vernalis.

Adonis vernalisAdonis aestivalis

Odgovori:
Objavio: Baka Bea
Datum objave: 09 Veljača 2009 u 08:25
Vidim da su već svi pomalo umorni od ovog ružnog vremana pa su ovakve slike dobrodošle da malo podignu raspoloženje. Prema staroj grčkoj legendi, Adonis, prelijepi mladić, bio je miljenik grčke božice Afrodite. To su baš nije sviđalo njenom ljubomornom mužu i on, da se osveti pošalje razjarenog vepra. Na mjestu gdje je pala krv, božica učini da izraste biljka s crvenim cvjetovima poput kapljica krvi, a cvijet nazvaše adonis. To se doduše odnosi na jednogodišnji Adonis aestivalis, dok se u hortikulturi nalazi trajnica Adonis vernalis gore opisani gorocvijet, vijesnik proljeća i meni još ljepši Adonis amurensis i A. amurensis 'Pleniflora' krasnog rasperjanog lišća i punih cvjetova. Nedostatak mu je što se nakon cvjetanja stabljike izduže, polegnu pa cijela biljka djeluje neuredno. Volim više trajnice koje i nakon cvatnje izgladaju uredno ili ih se odreže pa brzo postanu lijepe, što sa adonisom unatoč usporedbi s njegovim imenjakom nije slučaj.Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk