Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Otporne Yucce

Web: Cvijet.info
Kategorija: Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću
Ime foruma: Egzotično grmlje i drveće
Opis foruma: Egzotično grmlje i drveće koje može preživjeti u našim klimatskim zonama
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=297
Datum ispisa: 28 Ožujak 2024 u 09:16
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Otporne Yucce
Objavio: aurora2
Tema: Otporne Yucce
Datum objave: 09 Srpanj 2007 u 16:19
Yucca filamentosa je srodnik Agave, otporna na hladnocu i mraz. Oko njenog porijekla otimaju se sjever i jugoistok SAD. Posebno je upadljiva zbog svog jako izrazajnog izgleda za vrijeme cvjetanja. Osnovna rozeta je jako gusta, sa 30 do 50 listova. Listovi koji imaju oblik maca mogu biti i do 60 cm dugacki i na rubovima su oblozeni brojnim, sitnim, lako odvojivim dlakavim vlaknima. Velicanstveno cvjetanje traje od juna do augusta. Cvjetna stabljika doseze visinu od 120 do 240 cm i puna je bijelih, izvana zuto ili svjetlo zeleno satiranih cvjetova. Razmnozavanje se vrsi dijeljenjem ili reznicama u proljece. Nakon presadjivanja mladice na potpuno suncano mjesto treba se imati strpljenja jer cvjetanje nastupa tek nakon nekoliko godina. Nakon toga biljka iz godine u godinu iznova cvjeta.
Zanimljivo je spomenuti i to da je oprasivanje Yucca cvjetova ovisno o jednom malenom moljcu(Pronuba yuccasella) , koji sa biljkom zivi u simbiozi. Ljepljivi polen biljke, bez pomoci ovog malenog moljca, bio bi potpuno beskoristan. Odgovara joj lako, prozracno i suho tlo. One koje se previse prihranjuju vecinom postanu lijene i slabo cvjetaju.

Kod nas ispred kuce, mogu slobodno reci da nam je to u dvoristu, ima nekoliko lijepih primjeraka od kojih neki ove godine nisu cvjetali (do sada ni ja nisam znala zasto, ali evo znam...mlade su biljke pa im treba jos vremena). Moram reci da ih nisam ja sadila. Posadio ih je prvi vlasnik ovog prostora gdje stanujemo, a ja sam nestrpljivo cekala da se cvjetovi konacno otvore pa da vidim kakvi su. Ovo sto gore pise skupila sam sa dvije njemacke web stranice i prevela za vas, a naravno i za sebe samu jer o ovoj ljepotici nisam znala gotovo nista. Jedino ime ovog vrijednog moljca.... 

http://imageshack.us" rel="nofollow"> ">
[IMG]http://www.cvijet.info/forum/ http://imageshack.us" rel="nofollow"> ">
[IMG]http://www.cvijet.info/forum/ http://imageshack.us" rel="nofollow"> ">

 

Moram priznati da zapravo najljepsi primjerak nisam slikala. Imao je cak dva izbojka i bili su visoki skoro dva metra. Nazalost, oluja koju smo nedavno imali osisala ih je do gola. Joj, doslo mi je da placem kad sam ih vidjela tako.



Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 09 Srpanj 2007 u 21:53
pa ko ne zna za tog moljcasmiley_169(kad ntko nema komentara moram ja nešto reći,očito nemam puno).Yuka je prekrasna,ja je obožavam i ove godine su mi dvije cvale no mladih ima još 5-6 koje bi već sljedeće mogle procvasti.Za yukesmiley_158
E da još nešto,nisam sad skužila jel su to tvoje kad sad tu živiš??
Preko zime ih poveži da ih snijeg ne slomi,a i lijepše izgledaju u proljećesmiley2


Objavio: aurora2
Datum objave: 10 Srpanj 2007 u 08:33
Pa dok budemo stanovali tu, jesu moje jer smo mi zaduzeni za odrzavanje svega ovoga. Mi smo se prije par mjeseci tu doselili ali ja nisam u proljece tu vani nista sadila jer sam htjela najprije vidjeti gdje ce uopce sto niknuti i gdje sto cvjeta. Ali planove vec imam sta bi se tu moglo uradit....a prostora ima koliko hoces....Clap
Posto ih i ti imas, reci mi sta da radim sa stabljikom kad ocvjeta? Da li ju treba odrezati?
I to o povezivanju nije losa ideja. Hvala!  Clap


-------------


Objavio: dina
Datum objave: 11 Srpanj 2007 u 22:25


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Srpanj 2007 u 22:58
Da,suhu stabljiku odrežeš(ionak ničemu ne služi višesmiley_169)Vidim po slikama da su listovi svi na zemlji.(čini li mi se ili je ovo smeđe stara grana koja je ocvala prošle godine?) Listove možeš slobodno porezati ako su ti previše na zemlji ili su neugledni(rubovi im žute,presavinjenji...)Biti će ti je lakše i povezati a dobit će neku formusmiley_42


Objavio: aurora2
Datum objave: 24 Srpanj 2007 u 10:53
Shasha, ja sam tek jucer vidjela ovaj zadnji post, (skroz zaboravila na ovu temu   smiley_131 ), pa sam se jutros uhvatila yucce da ju sredim i odrezem sve sto je viska. Sve su zavrsile cvjetanje za ovu godinu, pa su dobile danas malo kozmetike. Imas pravo, sad puno ljepse izgledaju. smiley_42

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 25 Srpanj 2007 u 23:48
Kako nebi ljepše izgledale poslije tretmana uljepšavanjasmiley_123


Objavio: green-coloris
Datum objave: 29 Kolovoz 2007 u 00:46
Ako živiš u primorju, na južnom dijelu hrvatske. Može ti prezimiti vani, posađena u vrt. Ako živiš u kontinentalnom dijelu, onda ne može.


Objavio: aurora2
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 13:03
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Kako nebi ljepše izgledale poslije tretmana uljepšavanjasmiley_123


Shasha, da li je jos rano da povezujem one yucce? Vidim da im listovi odozdo zute i suse se....da li je to normalno ili znak da nesto nije u redu?


-------------


Objavio: dina
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 14:09
Imacu i ja dogodine jednu pa cu da se hvalim
dodouse zahvaljujucu shashi

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: TeaK
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 14:45
Ja moju ne podvezujem i ne zaštičujem nikako, listovi odozdo požute i osuše se , ali ona potjera nove i onda izgleda ovako;



-------------


Objavio: dina
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 15:10
TeaK

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: aurora2
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 15:15
Uiiii, prekrasna je....haha, vec tri puta krecem napisati komentar, pa se vratim na sliku....stvarno je prelijepa....TeaK da li ju sa necim prihranjujes? 

-------------


Objavio: TeaK
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 16:04
Ma ja ti stavim malo pužomora da ju puževi ne pojedu, onda ti oni jelte umru i to je to, malo vode iz bunara. Ma kakva prihrana, kod mene ti je to čista nepoznanica. Jedino gnojivo za moje biljke je cvijetal za cvijeće (cvijet) i redovito presađivanje u zemlju kojoj dodam glistala (tegle) , a sve što je u zemlji ne prihranjujem .

-------------


Objavio: hana
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 16:46
Tea kak je lijepa!!!!!!! Jedva čekam da moje stignusmile95


Objavio: TeaK
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 16:52
Ja jutros to napravila, a sad ti čekaj da smile230. I samo polako, posadi i pjevaj im uspavanke....

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 18:43
Aurora,ja svoje povežem prije prvog snijega jer snijeg savine i ošteti listove.Što se lišća tiče,ma ništa mu nije za sad ga ostavi a na proljeće je onda uredi(poreži oštečene).
TeaK ni ja svoje nisam vezala al kako su narasle dosta mi ih snijeg ošteti,jednu mi je čak popola slomio prije 2 godine.


Objavio: TeaK
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 18:46
Question od ove godine i ja počinjem vezati Malo ju previše volim da bi dozvolila da mi se to dogodi.

-------------


Objavio: Donata
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 20:13
TeaK prekrasna Yucca smile79 


Objavio: aurora2
Datum objave: 20 Rujan 2007 u 21:34
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Aurora,ja svoje povežem prije prvog snijega jer snijeg savine i ošteti listove.Što se lišća tiče,ma ništa mu nije za sad ga ostavi a na proljeće je onda uredi(poreži oštečene).
TeaK ni ja svoje nisam vezala al kako su narasle dosta mi ih snijeg ošteti,jednu mi je čak popola slomio prije 2 godine.


Hvala Shasha....ja koliko znam ove kod mene nikad nisu bile povezivane ali od  ove godine ih ceka drugi tretman. Smile


-------------


Objavio: lana2
Datum objave: 21 Rujan 2007 u 07:38
Teak zaista prekrasnosmile79


Objavio: Sedum
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 06:56
Malo sam zakasnio na ovu temu (bio sam godinu dana na otoku bez interneta), pa se sad javljam povodom prve 3 slike od aurora2 na početku ove teme. Razne juke uzgajam već tridesetak godina i podosta ih poznajem, ali ove 3 mi baš ne sliče na pravu Yucca filamentosa L., nego su najvjerojatnije druga donekle slična vrsta Yucca smalliana Fern., koja je još otpornija na sušu i jače mrazove od -25 do -29C.


Objavio: nerona
Datum objave: 10 Siječanj 2010 u 20:33
Smile Yucca ima predivne cvijetove. Impozantn i predivno ukrašavaju vrt.Smile


Objavio: Sedum
Datum objave: 09 Prosinac 2010 u 06:53
Na ovom forumu se pobliže navodila samo sobna juka (Yucca elephantipes), dok se druge otpornije tek rijetko spominju, pa je za te vrtne zimootporne juke ova posebna tema. Amateri koji ne poznaju pobliže pojedine vrste juka, mogu njihovu približnu otpornost na vlažne mrazove ipak dokučiti po ovim pokazateljima: Najotpornije su niže juke bez stabla, s užim i previjenim listovima koji vise, a one s uzdignutim stablom i kruto-uspravnim listovima su većinom manje otporne. Izrazito su neotporne na mraz i vlagu odlike sa šareno-pjegavim lišćem i svjetlim ili crvenim trakama, a otpornije one s jednobojnim sivozelenim lišćem. Kod nas u kopnenom zaledju dobro prezime 4 vrste, bilo uz južni zid ili na kamenjaru (ostale poluotporne su rjedje u primorju npr. Y.aloifolia):

Yucca filamentosa (končasta juka) je jedna od najotpornijih i nadje se u većini rasadnika. Ima kratko stabalce ili bez njega i množi se donjim izbojcima. Lišće podnosi do -20C, a do -25C dijelom promrzne ali se obnovi iz korijena. Poznaje se po uspravnim listovima sa svijetlim nitima-koncima što vise duž ruba. Najbolje raste na propusnom pješčanom tlu.
Y. smalliana (sitna juka) je slična gornjoj, ali manjeg rasta i posve bez stabla, svo lišće u prizemnoj rozeti je mekše i uže, prevjesno s visećim vrhom i rjedjim nitima ili bez. Obilno tjera mladice iz razgranjenog korjena, rjedja u prodaji. Jako je otporna na mraz kao i prethodna, ali još bolje podnosi vlagu na težoj glinastoj zemlji i u stalnoj zasjeni.
Y. gloriosa (obična stablasta juka) je najčešća u primorju i poluotporna u zaledju, česta u rasadnicima. Uz južni zid i na sunčanom kamenjaru lišće izdrži oko -15C, a ispod toga dijelom promrzne ali se obnovi do -20C. Ima deblje uspravno stablo po 1 - 2m, listovi kruto-uzdignuti.
Y. recurvifolia (prevjesna juka) je na mraz otporna kao prethodna, ali bolje podnese vlagu i sjenu, rjedja je u prodaji. Ima tanje stabalce do 1m, lišće uže 1-2 cm i meko prevjesno s visećim vrhom, mladice obilno tjera iz korijena. 


-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: Pinus
Datum objave: 09 Prosinac 2010 u 08:22
U zagrebačkom naselju Gajnice kod jedne male crkvice je prekrasno uređen mali park. Ovo je jedna lijepa kombinacija iz tog parka http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5241 - Cedrus atlantica Glauca i juka . Čitajući što si napisao pretpostavljam da je to Yucca filamentosa. Možeš li to potvrditi ?

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/cetinjace_i_zimelene_biljke/cedrus_atlantica___gajnice___zagreb/16377.aspx">


Objavio: Sedum
Datum objave: 09 Prosinac 2010 u 11:15
Iako je na dnu slike malo presitna za prepoznati, po općem izgledu najvjerojatnije je Y. filamentosa - treba pogledati ako ima i sive konce na lišću, onda je to sigurno. 

-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: zmaj
Datum objave: 09 Prosinac 2010 u 12:37
U Podrvini je Yucca dosta česta biljka, mada do nedavno nisam na njih obračao pažnju, boraveći u Istri zapele su mi za oko misleći da su to samo mediteranske biljke
Informirajuči se u susjedstvu doznao sam da ima i po tridesetak godina starih primjeraka
Yucca Smalliana je jako česta i odlično podnosi niske temperature,do ljetos nisam ni znao da u dvorištu imam nekoliko Yucca ove vrste dok nisu procvale, stare su preko dvadesetak godina i preživjele i preživjele -34*C prije 9 god
Yucca Filamentosa je dosta rjetka
Yucca Gloriosa je podosta zastupljena i dobro se drži, kod temperatura ispod -20 objesi listove ali sa prvim toplijim danima i zrakama sunca oporavi se
Po ovome može se zaključit da Yucce možemo uspješno uzgajat i na kontinentu


Objavio: smrcko
Datum objave: 09 Prosinac 2010 u 15:24
Drugi put pišem poruku, uništila sam slučajno prvu zbog ovih reklamnih skakavaca koji ometaju poruke. Prestrašno nemoguće napisati porukuAngry

Imama neku vrstu juke, mislim da joj se gule listovi i trebala bi cvjetati. Podnosi gorsku klimu i visine. Najviše mi po opisu sliči na Y. filamantosu.
Kod osobe od koje sam je dobila raste u kiselijoj i težoj zemlji u kojoj malo toga uspjeva. Radi se o zemljštu uz šumu. Raste i na direktnom suncu , a i u totalnom hladu ljeti pod grožđem.

Planiram drvored jukica, samo ne znam hoće li rasti kao drvence ili biti pri zemlji.


Evo da i ja dam mali doprinos jukama. Ne znam mogu li se naći kod nas, ali su lijepe i meni osobno drage.

-------------

Yucca filamentosa za nju piše de može podnijeti 5 zonu što je i -29 stupnjeva.




Yucca filamentosa 'Color Guard' podnosi i zone 4 to bi bilo do i -34 stepena.




Yucca filamentosa 'Variegata'
može podnijeti 5 zonu što je i -29 stupnjeva.




Za sve tri vrste je karakteristično:

Otporne su na sušu, bolesti i insekte. Podnose pjeskovito tlo, može i u polusjenu. Poželjno je da je zemlja suha do srednje vlažna, i da je propusna. Najbolji bi položaj bio sunčan.
Rastu uz plaže i na pješčanim dinama, kao autohtone su biljke od juga Karoline , pa sve do juga Floride i Misisipija.

-------------------------


Yucca gloriosa 'Variegata' podnosi zonu  6 do - 23 stepena.
Podnosi suhu, siromašnu i pjeskovitu zemlju. Zahtjeva sunčan položaj i najbolje bi bilo da je zemlja od suhe do srednje vlažne, drenirana.
Autohtona je obalna biljka koja raste na pješčanim dinama od sjevera Karoline do Floride.




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 18 Prosinac 2010 u 21:33
Pronašla sam  juku koja tolerira 4 zonu  Yucca glauca .
Raste u unutrašnjosti na sušnim djelovima SAD-a do jugu Kanade, takođe uzgajaju je i u skandinaviji.
Problem je što je osjetljivija na vlagu i mora imati jaku drenažu.



-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 18 Prosinac 2010 u 21:45
Yucca x floribunda je križanac između Yucca filamentosa x Yucca gloriosa, takođe bi trebala biti zimootporna.





-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Siječanj 2011 u 20:17
Ponosna sam vlasnica Yucca gloriosa 'Variegata'Tongue




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Siječanj 2011 u 23:06


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Pinus
Datum objave: 19 Siječanj 2011 u 12:16
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/juka_agava_cres/20220.aspx">

Nije važno kako suha je okolica. Ako posadite sukulentne i zimzelene biljke u svom vrtu uvijek čete imati zelenu oazu.


Objavio: zmaj
Datum objave: 21 Siječanj 2011 u 22:40
Ovo su pelceri Yucce Gloriose, nabavio sam ih krajem prošlog ljeta, niti se vidi neki napredak niti znakovi propadanja
Nadam se da će se ukorjenit
http://img718.imageshack.us/i/img0211zc.jpg/">
Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
http://img440.imageshack.us/i/img0210w.jpg/">
Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us


Objavio: zmaj
Datum objave: 22 Siječanj 2011 u 21:29
Vodu dobiju samo kad se supstrat sasvim prosuši, i to ih zalijem jako, jako malo
Možda na proljeće krenu
Čitao sam da im treba jako puno vremena da se ukorjene, i po nekoliko mjeseci


Objavio: manči
Datum objave: 01 Veljača 2011 u 22:08
....kad je topli   dio  godine   brze  se ukorijene....odsjeceni vrh i dio  stabalca   koje   smo  ostavili    bacene   na  zemlji   pustili  su  korjenje  i  onda  sam  ih  posadila  u  vrt    jer  su  me  biljke  "pobjedile"...  
 
 
....ovo je  moja  juka  koja  je  prerasla  svoj  pitar i  slomila ga....
 
 
 
 
  .....malo   sam   trazila  i  cini  mi  se  da  je  ova  moja   Yucca  aloifolia......??? 


Objavio: waterlily
Datum objave: 11 Travanj 2011 u 21:28
Ovakvu imam u kamenjaru i cvala je već drugu godinu,




Ja sam svoj veći primjerak ove šarene ubojice lopti kako su ju nazvali moji klinci, na njihov nagovor dala usvojiti našoj Bigi jer su joj listovi doslovno ko sablje.




-------------
Želja i ljubav su krila za velika djela


Objavio: Marti
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 13:47
evo da se i ja pohvalim sa svojom jukom :)))
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/yucca/23771.aspx">
 
ovo je slika od prosle godine, ako se dobro sjecam imala je 9 cvjetova. Ove sam je godine ocistila i vidjela da je iz svake stare, tj procvale juke izaslo nekoliko mladica, tako da ocekujem da ce unutar nekoliko godina imati puno vise cvjetova...
 
po mojoj procjeni to bi bila yucca filamentosa
 


Objavio: milica7
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 18:58
Molim da mi kažete u koju kategoriju pripada ova moja juka? http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/moje_cvijece/23777.aspx">

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: milica7
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 19:01
Da li ova vrsta cvjeta? http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/moje_cvijece/23778.aspx">

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: tanja j
Datum objave: 05 Lipanj 2011 u 16:43

Ovo je moja ovogodišnja jukica koja se sprema cvijetati.


http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/jukaa/27580.aspx">


Objavio: tanja j
Datum objave: 05 Lipanj 2011 u 16:45

A ova je posađena isti dan, razlika je jedino sto je mediteranska klima pa je naprednija

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/juka_more/27599.aspx">


Objavio: monstera
Datum objave: 19 Rujan 2011 u 10:48
Pozdrav,evo čitam malo o vašim yuccama,ali nigdje ne vidim da netko piše o vrsti Yucce Aloifolie,pa molim ako netko ima spomenutu vrstu da malo više objasni o njoj.Kakva je to vrsta i podnosi li kontinentalne zime na otvorenom.Rečeno mi je da je to poluotporna vrsta,drugo ništa ne znam o njoj.


Objavio: Sedum
Datum objave: 20 Rujan 2011 u 00:02
Yucca aloifolia Linnaeus je razmjerno najsličnija kao Yu. gloriosa, ali se razlikuje užim i debelo-krutim listovima koji su ravno-uspravni s tvrdim i opasnim trnom na vrhovima. Ima uspravno drveno stablo koje je većinom nerazgranjeno, kod nas naraste po 2-3m visine (u američkim vrućim pustinjama i do 5m), gdje uz sušnu zimu i puno zimskog sunca podnosi samo suhomrazice do -17C.

U našim klimatskim uvjetima, zbog vlažne zime uz preslabo i rijetko sunce, promrzne već na desetak ispod nule. Zato kod nas vani raste dobro i dugotrajno samo uz Jadran na primorju i otocima, dok u kopnenom zaledju vani promrzne tj, sagnjije zbog vlage bez sunca. Meni su prije za blažih zima izdržale vani u Zagrebu uz sunčani jugozapadni zid pod strehom protiv kiše, ali su za oštrije lanjske i predlanjske zime i tu promrzle.


-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: palcica
Datum objave: 21 Rujan 2011 u 11:38






ovo su moje dvije juke .. nekako su mi slabušne, a cvijeta ni za lijeka


Objavio: monstera
Datum objave: 23 Rujan 2011 u 21:06
Hvala Sedum za opis o Yucci aloifolii,sad ću bar znati kako s njima postupati,Hvala još jednom!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: schumy
Datum objave: 07 Listopad 2011 u 07:32
Otvorio bih novu temu ovoga podforuma:
Yucca filamentosa
Pitanje glasi: dali je ona rod kaktusa/sukulenata ili ne?
Vrlo su različita mišljenja o tome u literaturi koja mi je "dopala" pod ruku!
Ako sam off-topic sa objavom molim pomoć - kamo da ih smjestimo, jer je to vrlo zahvalna i skromna biljka koja zaslužuje svoje mjesto ovdje na našem forumu.







Pozdrav.......schumy


-------------
**za čistu prirodu i obilje pčelica


Objavio: Silvy
Datum objave: 04 Studeni 2011 u 19:24
Ova moja je stara preko 20 g.
Ledena kiša i snijeg su slomile jednu granu, ali ona odolijeva svemu.
Jedan cvijet je ocvao i sad svate drugi.
Slikano sa balkona.

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/_yucca/33992.aspx">




Objavio: Silvy
Datum objave: 04 Studeni 2011 u 19:33
Evo kako izgleda
(Samo, kako sam negdje pročitala, mislim da je trava napomenuo, da joj se suhi listovi kidaju ulijevo, tj. ne režu se).

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/yucca/33993.aspx">

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/yucca/33994.aspx">




Objavio: Sedum
Datum objave: 04 Studeni 2011 u 20:28
Na kontinentu su kod nas od dostupnih na tržištu, najotpornije za prezimljavanje vani Yucca smalliana i Yu. filamentosa koje izvrsno podnose zimsku vlagu, snijeg i mrazove do nekih -25C,  ali su nažalost niže većinom s prizemnim listovima bez uspravnog stabla.

Više stablaste otporne su još Y. recurvifolia i Y. gloriosa koje izdrže blizu -20C, ali samo uz zaštitu na suhom, jer sagnjiju od previše vlage i snijega. Yu. aloifolia je osjetljivija tek do nekih -10C uz suho bez snijega i prikladna je tek za primorje.


-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Studeni 2011 u 21:14
Da Sedum za Filamentosu znam ,imam ju već nekoliko godina,nemam nikakvih problema s njom,dok su mi ove stablaste jako lijepe ali istovremeno i velika nepoznanica.Vidim te stablaste usput dok nekud idem,inače sam iz kontinentalnog dijela zemlje.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Silvy
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 16:45
Hvala sedum
na inf., ni ja nisam sigurna dal je to yucca aloifolia ili recurvifolia.

Kod mene u primorju temp. ne padne više od -10, ali ako malo više dana potraje temp. ispod 0, sa ledenom kišom, snijegom i burom, smrzne se i oleander.

Pozdrav Smile


Objavio: Sedum
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 17:11
Yucca aloifolia i Y. recurvifolia se vrlo lako i jasno razlikuju: Y. aloifolia ima jako krute, tvrde i posve ravno ispružene listove nagore (poput ježa ili tvrde sablje), a kod Y. recurvifolia su listovi mekani, vitki i uglavnom lučno obješeni nadolje (slično palmi). Medjutim, ovo vaše na gornjim slikama nije ni Y. recurvifolia niti Y. aloifolia, nego najobičnija Yucca gloriosa.

Po klimatskim naznakama koje dajete za primorsku lokaciju, tamo sigurno mogu vani prezimiti stablaste Y. gloriosa i Y. recurvifolia (i dakako niske Y. filamentosa i Y. smalliana), ali vjerojatno ne dugoročno Y. aloifolia koja bi za najjačih zima tu promrzla. Meni Y. aloifolia prezimi na toplijem otoku Krku, ali ne u Vinodolu iza Crikvenice, gdje su povremeno slični mrazovi sa snijegom po desetak ispod nule, pa mi je stradala lanjske i predlanjske zime. Y.aloifolia može sigurno prezimiti tek u pravom mediteranu uz morsku obalu i na otocima, gdje je okolo divlja samonikla vegetacija sva zimzeleno-tvrdolisna (a ne listopadna).


-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: Mira K
Datum objave: 09 Veljača 2012 u 19:01

Našla sam jednu stranicu sa informacijama o jukama

http://sukulente.4t.com/Visoke%20juke.htm - http://sukulente.4t.com/Visoke%20juke.htm

I neznam koja je ova koja raste kod nas a dopala mi se, i nije tako rasprostranjena ili je ja nisam prije uočavala

Yucca arizonica ili Y.baccata var.arizonica (Arizona juka)????

 
 

 



-------------
Rijeka



Objavio: muhlenbergia
Datum objave: 09 Veljača 2012 u 23:33
Mira K
Možda Yucca filamentosa

Free
Vaše yucce

Yucca filamentosa
Yucca elephantipes
yucca gloriosa
yucca recurvifolia
Yucca filamentosa Bright Edge - šarena



-------------
From the earth we come to the earth we return in between we garden


Objavio: Mira K
Datum objave: 10 Veljača 2012 u 00:00
http://www.cvijet.info/forum/member_profile.asp?PF=3682&FID=1 - muhlenbergia   smile211

-------------
Rijeka



Objavio: Sedum
Datum objave: 25 Veljača 2012 u 15:08
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Dobro je sve ako nema vjetra, sama hladnoća nije velika šteta.
 Kod mojih roditelja je temperatura znala biti - 27 i ništa im nije bilo.
Ali kod mene duplo višlja temperatura i hladni sjeverac im je spalio lišće. Ali prežive i nastave rasti.Smile

Doista me začudilo da vašim jukama baš toliko škodi vjetar: nije mi jasno koji je to vjetar i gdje to. Naime, ja uzgajam razne juke (i ine sukulente) odvojeno već pedesetak godina na 3 mjesta, od čega su 2 najgorje burne vjetrometine. Samo u Zagrebu nemam jačih ni čestih vjetrova i tu mi najviše stradaju zimi baš od vlage tj. mokrog snijega i bljuzgave zemlje na što je ipak najotpornija Yu. filamentosa
Druga je zbirka u zabačenom zaselku Rupe, na vjetrometini primorske strane Burnog Bitoraja s oko 120 burnih dana godišnje - ali baš tu mi većina tih raznih juka rastu i cvatu najbujnije kao stabalca.

Treće lošije mjesto s njima je Baška (na Krku) nasuprot blizu burnog Senja i tu imam čak 203 burnih dana godišnje od čega oko 70 dana s pravim orkanima preko 12 bofora: tu su mi juke manje bujne (slične kao u Zagrebu) najviše zbog morske posolice koja im često uništava srednje koplje i stvara pjegavo lišće,- a jedina tu najotpornija na obalnu sol je bujna Yucca aloifolia (i razne agave).


-------------
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana


Objavio: HIBISKUS1
Datum objave: 05 Lipanj 2013 u 13:58
Pozdrav,

ja sam novi član ovog foruma.
Odmah, tražim pomoć;
Jesenas sam posadila juku, sa šarenim listovima, ispred kuće na zapadnu stranu.
kada sam je posadila imala je već osušen cvijet, koji sam ja proljetos odrezala.Znači cvala je.
Sada stoji, niti novi list, niti tjera cvjetove. Da li netko zna u čemu griješim,zašto ne cvate?

Hvala


Objavio: Monna
Datum objave: 05 Lipanj 2013 u 20:35
mislim da bi je trebala ostaviti tu gdje je ....mozda joj treba vremena....i moja bas ne napreduje nakon presadjivanja.....btw, dobro dosla!


Objavio: Silvy
Datum objave: 06 Lipanj 2013 u 01:57
Sedume, yucca je slikana poslije one ledare i bure koja je puhala na refule. Već ima ožiljke po sebi od slomljenih grana od prije.
Sada je ostala bez ove grane, koju sam ostavila na rubu šume i mislim da će se uhvatiti.

http://s1224.photobucket.com/user/s3641/media/DSC08123.jpg.html" rel="nofollow">

HIBISKUS1, niti na mojim granama nema novih listova. Krenuti će one.


-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok


Objavio: HIBISKUS1
Datum objave: 06 Lipanj 2013 u 12:12
Ok, hvala, biti ću strpljiva....


Objavio: moon
Datum objave: 06 Lipanj 2013 u 18:21




Objavio: schumy
Datum objave: 19 Lipanj 2013 u 07:21
Evo malo fotića onih istih yucca koje su pred 2 godine bile u loncima a sada se ponosno "kočopere" u stalnom staništu i u prvoj godini presađivanja odmah cvatu:
http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00576_zps1e41848f.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00580_zpse8662adc.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00583_zps61261b16.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00587_zpsdfd7161c.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00599_zpsea797bb0.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00600_zps26033915.jpg.html" rel="nofollow">

http://s759.photobucket.com/user/schumy_2010/media/JUKE_18-06-2013_CEHI%20BY%20SUNSHINE%20MORNING/male_DSC00591_zpsc3b2fe34.jpg.html" rel="nofollow">

Pozdrav..............schumy smile213


-------------
**za čistu prirodu i obilje pčelica


Objavio: moon
Datum objave: 21 Lipanj 2013 u 23:32
Procvjetala






Objavio: morena
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 07:50
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/yucca/60870.aspx" rel="nofollow">

-------------
Josipovac,Osijek


Objavio: milica7
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 10:46
Imam jednu mladu juku koja je cvjetala prije dvije godine ( te godine kada je posađena ). Odrezala sam suhu cvjetnu stapku kada je prošlo cvjetanje i sada više ne cvjeta. Što sam pogrešila ?


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: moon
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 13:06
milica7, na prvoj stranici sam pronašla uputu:

Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Da,suhu stabljiku odrežeš(ionak ničemu ne služi više)Vidim po slikama da su listovi svi na zemlji.(čini li mi se ili je ovo smeđe stara grana koja je ocvala prošle godine?) Listove možeš slobodno porezati ako su ti previše na zemlji ili su neugledni(rubovi im žute,presavinjenji...)Biti će ti je lakše i povezati a dobit će neku formu



Objavio: milica7
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 13:22
Moon, hvala, to sam i ja vidjela i pročitala sve što je napisano. Polijevam i pognojim ali nema cvijeta.


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: moon
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 13:48
Milice7, možda da ju manje gnojiš, tu sam pročitala da joj nije potrebno dohranjivanje, i da voli tlo koje nije vlažo. Mžda je tu greška. Probaj joj to uskratiti, pa možda potjera ili bar nagodinu ćeš vidjeti rezultat, ako si ju sad već dobro pognojila.


Objavio: milica7
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 13:50
Stavila sam nešto kana  i kad je bilo suho svaki dan sam zalijevala. Sada ću  manje zalijevati a gnojivo više neću stavljati.


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: moon
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 15:38
Da li ti svojoj režeš donje listove, ja nisam, a vidim da bi trebalo, a ne znam niti kako se pravilno orezuju, ako netko zna, molim , neka napiše


Objavio: milica7
Datum objave: 28 Lipanj 2013 u 16:31
Negdje sam pročitala da se donji, oštećeni listovi kidaju i to potezom od desna u lijevo. Ja još nisam kidala jer je malena.


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: moon
Datum objave: 29 Lipanj 2013 u 16:13
milica7, ja tako radim na sobnoj , no ne znam kako bi to uspjela na ovoj vanjskoj, ti su listovi kao u palme, mislim da bi igh jedino mogla rezati pod nekim kutom ili sl. Moja ima listove skroz do tla i za sad nisu unšteni, pa ne znam trebam li ih rezati ili ne.

Pronašla sam i ako se osušeni dio cvijeta oreže dok još nije u potpunosti suh može doći do truljenja i propadanja biljke, pa da se i na kontinentu i na moru preporuča orezivanje tek iduće proljeće, bez obzira na ružan izgled suhog cvijeta. Ne znam da li ću to tako moći gledati. Mislim da će mi smetati i da ću ju bar rezuckati dok skroz ne posuši. Vidjet ću kako će to biti.


Na internetu sam pronašla i ovaj tekst i sliku pa citiram:

JUKA (Yucca)

Juka ima više vrsta, a sve imaju rozetu sabljastih listova koji rastu na drvenastoj stabljici. Kod nekih vrsta ova se stabljika jedva izdigne iznad tla, a kod nekih se u starosti razgrana. Da bi juke ljepše izgledale, treba im rezati uvele cvatove i sredinom proljeća uvele i oštećene listove. Kod rezidbe treba paziti na oštar vrh lista poput bodlje i na oštre rubove listova.



Objavio: enrikova nona
Datum objave: 12 Rujan 2013 u 16:53
ja sam moju dobrano orezala i sada mms postavlja kocke oko nje i mislim da će još bolje doći do izražaja nego što je bila u travnjaku
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/63515.aspx" rel="nofollow">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 12:11
http://imageshack.us/photo/my-images/5/6k0m.jpg/" rel="nofollow">

Uploaded with http://imageshack.us" rel="nofollow - ImageShack.us


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Miranda
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 13:07
Imam yucce godinama i po prvi put problem. U jednoj tegli su dvije. Jedna potpuno zdrava, a drugoj sredine kao da su zakržljale. Na jednom izdanku su mali listovi koji se jedva otvaraju,a drugi je potpuno zakržljao. Možete li mi pomoći? Stavit ću slike da vidite kako to izgleda.


Objavio: Miranda
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 13:37

http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/administrator/yucce/65470.aspx -

http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/administrator/yucce/65471.aspx -



Objavio: Karli
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 16:43
Miranda, a što misliš je li im možda tjesno, pa jedna boluje jer nema prostora. Jer juke stvarno nisu zahtjevne. Ja ih nemam ali ima ih moja sestra, vani u zemlji su i super podnose i ljeto i zimu, čupamo ih presađujemo, djelimo i one to super podnose. Ja sam imala davno jednu u posudi, storo je pokidala posudu korjenom koliko joj je bilo tjesno. A bila je posađena jednu sezonu samo.


-------------
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"


Objavio: Miranda
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 17:21
Karli,kamo sreće da je samo to! Ove su posađene u ovu teglu početkom ljeta.  Zatekla sam i jednog skakavca na njoj. Nije valjda da bi on mogao kakvu štetu napravit!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 19:12
Skakavac  se sigurno zasladio tvojim jukamaWink, jel bio onaj veliki zeleni?
Preko zime ih nemoj zalijevati, a na proljeće ih razdijeliSmile...
Moje juke u senjskom vrtu nikada ne zalijevam, dovoljno im je ono što dobiju iz prirode.


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Miranda
Datum objave: 27 Studeni 2013 u 19:16
Bio je veliki smeđi.


Objavio: katakrk
Datum objave: 23 Ožujak 2017 u 00:06
Imam Juku staru vec nekih 15 g.narasla je visoko da 2m i ima 3 izboja sa strane iz glavnog stabla isto dosta visoko,vec dvije godine jako joj se listovi oboljevaju dobiju neke smede mrlje po sebi i izgleda jako neuredno a preko zime ti listovi se jednostavno osuse.Mozda neko moze pomoci bili trebalo sa necim spricati da se to zaustavi.
 Pozdrav.smile85



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk