Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Trajnice koje dobro podnose sušu

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Trajnice
Opis foruma: Sve o trajnicama u vrtu
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3388
Datum ispisa: 16 Travanj 2024 u 21:16
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Trajnice koje dobro podnose sušu
Objavio: Retriver
Tema: Trajnice koje dobro podnose sušu
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 14:15
pozdrav ljubiteljima cvijeća, bilja i prirode općenito!
 
evo mene, novog člana vaše, već uhodane ekipe.voljela bih, ukoliko netko ima iskustva, da mi pomogne u uređenju vrta u Senju.
Većini vas je poznato podneblje:zimi ponekad do -6, ponekad i snijeg, često kiša, a ostale mjesece vjetrovito, uz čestu jaku buru, velike vrućine, i dugačka razdoblja bez padalina,naročito od  travnja pa i do rujna.
Napominjem, da je problem što ne živim u Senju,već u Zagrebu, pa većini biljaka ne mogu pružiti odgovarajuću njegu. Pritome najviše mislim na zalijevanje.
Dakle, ukoliko mi možete predložiti biljke koje bi podnijele dugotrajnija razdoblja bez zalijevanja, a da to nije lavanda, ružmarin,kadulja, lovor, juka i razne vrste seduma i čuvarkuća koje imam u vrtu i lijepo mi napreduju bila bih od srca zahvalna.
Srdačan pozdrav svima!



Odgovori:
Objavio: iris
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 15:58
doro došla Smile
 
evo ja ću početi a sigurno će netko nastaviti.....pošto sam i ja tražila ovih dana slične biljke po internetu....evo što sam pronašla.....biljke koje dobro podnose sušu:  
stolisnik, rumenika, majčina dušica, čistac, gailardia, zlatoglavica


-------------


Objavio: Retriver
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 16:40
Hvala iris!
 
Bojala sam se da me nitko neće doživjeti. Čistac potvrđujem, imala sam predivan srebrni tepih, ali mi ga je ipak uništala suša pretprošlog ljeta. No, posadila sam novog, za sada lijepo napreduje


Objavio: iris
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 16:50
ne brini....bit će još savjeta Smile
 
p.s. preimenovat ću temu u trajnice koje dobro podnose sušu 


-------------


Objavio: Retriver
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 17:32
slažem se. I sama sam razmišljala o naslovu, ali znaš ipak se radi o Primorju, razlika u klimi, slanosti zraka, kvaliteti i vrsti tla, ali najbitnije je da DOBRO PODNOSE SUŠU. Takve su biljke rijetke, ali ih ipak ima.
         Ovog sam proljeća posadila gailardije, zijevalice, gazanije,perunike. Za sada su dobro makar već više od mjesec dana nije bilo kiše, kažu moji susjedi i prijatelji.
          Prošlog proljeća sam posadila vlasulje i neku prekrasnu šarenu travu koja sam kupila na Florartu i sve su preživjele, pa ti to mogu preporučiti


Objavio: Mamaa
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 18:29
retriver super temaSmile
 možda ako se slažete da takve biljke tko ih ima i poslika pa da svi vidimo primjerom kako se koja biljka ponaša? čisto palo mi napamet da bi mnogima pomoglo


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: Retriver
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 19:26
Slažem se. Osobno, već godinama eksperimentiram s raznim trajnicama.
Uglavnom se svodi na ono:sadim, čupam, sadim,nestane,osuši se ...
      Mnogo sam kupila od  Decore. Ljudi su super korektni, puni dobrih savjeta i preporuka, ali priroda je nepredvidiva, tako da ništa što sam kupila od njih nije uspjelo u mom vrtu. Sada skupljam po dvorištima, raznim rupama i kamenjem, nešto po vrtlarijama.
       Mnogi od nas ljubitelja bilja imaju vikendice i kuće na našoj obali i sigurno pokušavaju urediti vrtove i kamenjare pa se slažem s tobom da ove sezone malo to sve poslikamo i razmijenimo iskustva kako bi nam svima skupa bilo lijepo i to kratko vrijeme koje provedemo uz obalu.
 
 


Objavio: Mamaa
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 21:32
moj mali doprinos- neznam da li je netko pokušao s tritomom?
Ja svoju nikada ne zalijevam i dok mi se sve druge biljke suše i moram ih zaliti- ona je uvijek zelena- jedino stagnira u rastu- pa kad dođe kiša probuja. Doduše ja sam na kontinentu, ali svejedno me prate duga sušna razdoblja i svako veče zalijevam.


-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 00:08
e sad,Šta bi ti,Retriver!Glicinija je takođe trajnica no ona je penjačica.Ili neke cvatuće grmove,ili samo zelene ili baš neke malene cvatuće!!?
Ima podosta biljaka koje podnose sušu no zavisi šta bi ti.Od niskih,phlox definitivno a i ko što Iris veli,majčina dušica,pa niski karanfilići.Za tritome nisam sigurna da bi bile lijepe bez zaljevanja,kod nas je ipak malo drugačije ,no tritomu može zamijeniti aloama(mislim da se kod Lantane  lijepo vidi kako rastu u vrtu i cvatu),prkos,nije trajnica no idealan je jer podnosi stvarno jaku sušu a sam se rasije pa tako i nagodinu opet nikne. 
Ovdje ima puno cura sa juga i virni u njihove vrtove malo,svašta uspjeva tamo,možda dobiš ideju.


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 00:09
Upssmile42
Dobro nam došla,RetriverHug


Objavio: Triša
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 09:00
Retriver, dobro došla draga, imaš moj pozdrav iz Rijeke, ima nas tamo dosta, a ti nsi tako daleko, mogla bi nam se na nekoj kavi pridružiti jednog lijepog dana.
Ne znam što misliš o kaktusima i sukulentima, jer oni svi odlično podnose sušu. Baš sam se i ja počela baviti i sakupljati ih zbog toga, jer kad odem u vikendicu u Skradnik )tebi još bliće Oštarije Josipdol - do Senja 60 km - sve mi u Rijeci ode, ili se moram nekome molit da mi zaljeva. Zato sam posadila lamparantus, delospremum, razne aloe, krasule, esheverie, čuvarkuće, lijepe i otporne biljke.
Ovo mišljenje je moj skromni doprinos tvojoj temi.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 19:27
haj Shasha, nismo se baš razumjele, no ja sam ti mislila točno onak ako sam i napisala, misleći općenito na trajnice koje dobro podnose sušu, bez obzira na podkategoriju.
Trajnice u mom vrtu su ti nepredvidive i tjeraju me u očaj-sve što je negdje drugdje trajno i neuništivo kod mene je pod upitnikom. No, ne baš sve, malo sa, ipak pretjerala. Glicinija, konkretno, ne uspijeva u Senju /kod nikoga/, phlox mi se prošlog srpnja potpuno spržio dok me nije bilo, a što se tiče aloa za njih je senjska zima prevlažna pa istrunu.
Mamaa, o tritomi sam razmišljala, ali se bojim i pokušavati jer ona ipak u srpnju i kolovozu očekuje malo vlage.
Ljubazna si Trisha, hvala na pozivu,svakako vrijedi. Vidim da razumiješ primorsku vrtlarsku problematiku. Probati ću s krasulom, lamprantus sam posadila prije mjesec dana, prekosutra idem dolje, jedva čekam da vidim promjene.
Morate priznati da je potpuno neočekivana činjenica da od početka travnja,kada sam bila u Senju do danas, nije pala kiša. A posadila sam svašta: nove lavande,čak i onu osjetljivu francusku,  santolinu, karanfiliće i sve ono što sam već prije spominjala. Da i lamprantus, dakle prije dva mjeseca.
 


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 20:17
da, to sam ja Retriver i nisam prevrtljiva, već sam se morala ponovno registrirati
I, da, ne živim u Senju, već u Zagrebu, kao što sam pri otvaranju teme napisala. A ta činjenica donosi sa sobom gore navedene poteškoće u vrtu.


Objavio: shasha
Datum objave: 06 Lipanj 2009 u 21:20
Onda se opredjeli za sukulente,sedume i grmove.E tu imaš svašta za saditi.Grmovi će ti možda kilaviti prvu godinu no kad se ukorjene i priviknu na klimu biti će super.E sad koji grmovi....(pokušat ću izdvojiti neke iz svog vrta koji bi ti odgovarali)...kerija,pajasmin  ,suručica, i forzicija....
(PS. sjetila si me jedne kolegice koja je isto u Zg a rodom je iz Senja pa je ljeti doljeEmbarrassed)
Ma Triša i kompanija će tebi naći biljke koje sigurno uspjevaju doljeWink


Objavio: iris
Datum objave: 30 Kolovoz 2009 u 13:36

jedan dobar članak na tu temu:

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,7,19,,127138.jl - http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,7,19,,127138.jl
 


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 01 Rujan 2009 u 18:18
Bok Iris, drago mi je da si se javila na već zaboravljenu temu, hvala ti od srca.
Članak je dobar i informativan, neke od tih biljaka imam, a neke ću nabaviti.
U Senju sam bila u lipnju, a zbog zdravstvenih problema,odnosno izvršene operacije mislim da neću ići do proljeća.Znam da su to privatne stvari,ali samo boleština te može onemogućiti da ideš vidjeti svoje bilje.To sam napisala radi onih koji će si možda postaviti to pitanje.
U lipnju je moj vrt već bio lagano prepržen,velik dio biljaka nestao, a one koju su ostale nisu baš nešto napredovale.Cvale su lavande, ali stare, one koje sam posadila na proljeće, čak i ona skupa, francuska, osušile se. Ružmarin se lijepo razrastao, kadulje ocvale, procvala yucca, ocvala mlječika, prelijepa, lijepe čuvarkuće, santolina još bila živa...
Imam i slike, doduše s mobitela, ali ne znam kako da vam ih pokažem.
Doduše, pored fotografija vaših vrtova svi bi se najvjerojatnije sažalili nadamnom i mojim tzv. "vrtom". No, ja sam i dalje uporna, spremam mladice za proljeće uz nadu da ću za koju godinu ipak nešto stvoriti uz veliku pomoć prirode.
Lijepi pozdrav svima, čitam ja vas i gledam fotkeSmileSmileSmile


Objavio: Pinus
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 20:46
Evo još jedan prijedlog http://www.google.com/images?hl=sl&source=imghp&q=Sedum+Herbstfreude&btnG=Iskanje+slik&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= - Sedum Herbstfreude (kod nas mu rečeju Hermelika). To je sukulent. Ima vrlo lijepi cvijet koji sam za sada vidio samo na slici koja je priložena zajedno sa biljkom prilikom kupnje.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 31 Siječanj 2011 u 10:17
 S obzirom da se izmijenio čitav jedan prirodni ciklus od sva četiri godišnja doba, od kada sam započela temu,  željela bih s vama podijeliti moja saznanja  i zaključke u vezi ove teme.
Mnogo trajnica sam u međuvremenu posadila, mnogo truda uložila, mnogo vaši savjeta primijenila i moj vrt se već pomalo definira.
Osnovni zaključak i savjet koji bih mogla podijeliti  u vezi ovakvih vrtova,jest da je sadnja najbolja na jesen. Zemlja je topla, temperatura zraka pogodna, povremeno padne malo kišice i biljke imaju vremana da se učvrsnu i razviju jaki korijen do proljeća. A kada stigne proljeće, svakako dobro malčiranje koje će biljci održavati vlagu za vrijeme suhih razdoblja.
 
Definitivno bih za sadnu preporučila ove trajnice:
 
stolisnik                    diantusi                        Oenothera
astericus                   armeria maritima           santolina
heuhere                    tritoma                         gaura
lampratus                  perunike                       zlatoglavica
cerastium                  liatris                            gailardia
festuca                      seneceio maritima         centrantus
oxalis                         pacifička krizantema      zijevalica
cotula hispida 


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 31 Siječanj 2011 u 10:20
Osim već uobičajenih mediteranskih mirišljavica, ružmarina, lavande i kadulje, potvrdili su da mogu izdržati dulja sušna razdoblja i ove biljke:
 
majčina dušica
origano
čubar
gorka metva
vlasac
pelin
menta
smilje
kultivirani oblici kadulje


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 31 Siječanj 2011 u 10:25
Ukrasni grmovi napreduju različitim tempom, ali izdrže teške uvjete:
 
sirijski hibiskus
nar
poincijana
pirakanta
pitosporum
eonimusi
 
Dvije penjačice koje bih izdvojila:
tekoma
pasiflora obična
 
Također moram spomenuti neke od kaktusa i sukulenata:
 
opuncije
aloe (neke vrste)
mlječike (neke vrste)
agave
yucca
sedumi
sempervivumi
 


Objavio: manči
Datum objave: 15 Ožujak 2011 u 20:09
....Sara,  moje  iskustvo  je  isto  da  je  bolje  saditi  na  jesen  u  susnim  krajevima....proljece  je  upitno  jer  je  sunce  uzasno  jako  ako  nema  kise a   jesen  je  mirnija,  dani  kraci....cak  je  nekad  i  povrtnjak bujniji  na  jesen  nego  na  proljece.....
 
...mucim  se  i  ja,  iako sam  blize  vrtu  ,  puno  sam    biljaka  izgubila...u  7  mj  je  dovoljno  ne  doci  2, 3  dana  i osjetljive biljke  odu...ustvari    problem  je   i  kad  se  dolazi  i  zalijeva,   voda   ode  u  zrak  za  momenat....
 
...dobro  su  se  pokazale  proljetne   lukovice  ( to  je iskustvo nasih  nona,  one  nisu  mogle priustiti  vodu  za   zalijevanje  cvijeca  )
 
 
-  narcisi
-  zumbuli
- tulipani   (  uz  ? jer  lukovica  kod mene samo  prve  godine  cvjeta )
-  preslicica  Muscari


Objavio: Anaida
Datum objave: 04 Travanj 2011 u 10:53
Ja ovu ljepoticu nikada nisam zalila.. A ona divno napreduje. Mišje uho.


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 04 Travanj 2011 u 12:46
Nije li to kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla)? (Omphalodes verna) modrica, pomenka, mišje uho je vrlo slična potočnici, niska je samo desetak cm odlična trajnica za sjenovita staništa.


Objavio: manči
Datum objave: 04 Travanj 2011 u 17:03
...nije  mi  poznata....


Objavio: Anaida
Datum objave: 04 Travanj 2011 u 22:23

Lani se na mojoj temi vodila polemika da li je to potočnica plavetna, kako sam ja mislila, ili mišje uheko.. I lani je ispala uheko, ali moguće je da je potočnica Smile Imam i ovu biljkicu... Je li to potočnica? Ili uho? Cvijet je isti a listići sasvim drugačiji..

 


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 05 Travanj 2011 u 05:43
Potočnica (Myosotis) dvogdišnja biljka, sama se zasijava, ne možeš je se riješiti.

Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla) trajnica visoka 50 cm, cvate u svibnju, srcoliki tamnozeleni listovi, a kultivari mogu biti variegirani bijelo zeleni, srebrno zeleni ili srebrni, cvijet kao potočnica ili bijeli.

Modrica, pomenka (Omphalodes verna), dražesna mala trajnica za sjenovita mjesta visoka 10 cm, cvijet kao u potočnice, plavi, bijeli ili plavobijeli. 


Objavio: Anaida
Datum objave: 05 Travanj 2011 u 09:16
Hvala BB!!

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Maxx
Datum objave: 25 Travanj 2011 u 17:27
evo moja trajnica koja svake godine u proljeće predivno procvjeta i nije zahtjevna..lako prezimljava i preživljava sušna razdoblja

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/trajnica/24496.aspx">


Objavio: Lavandablue
Datum objave: 15 Svibanj 2011 u 16:27
Originalno poslano od člana Maxx Maxx napisao:

evo moja trajnica koja svake godine u proljeće predivno procvjeta i nije zahtjevna..lako prezimljava i preživljava sušna razdoblja

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/trajnica/24496.aspx">
 
 
kako se zove?


Objavio: LeoNata
Datum objave: 15 Svibanj 2011 u 17:26
Lavandablue, ja mislim da je to phlox! pozdrav


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 22 Kolovoz 2011 u 10:36
Odlučila sam potpuno promijeniti pristup sadnji biljaka u mojem vrtu i više neću ništa eksperimentirati...i do sada sam se trudila da prvenstveno sadim biljke koje mogu podnijeti uvjete u mojem vrtu, ali bilo je tu i svaštarenja...no,  sada definitivno ... XERISCAPING!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 15:09

Mnogi od vas, barem oni s kojima imam priliku češće se družiti,  zasigurno znaju da obožavam trave. Guglajući ovih dana na temu xeriscapinga, na više sam mjesta pročitala da su mnoge od ukrasnih trava pogodne za xeriscaping, a prije svih su to one koje su prerijskog porijekla,

Andropogoni, Panicumi, Sorghastrumi,
 
koji navodno, lakše podnose sušu od ostalih. Kao i kod ostalih biljaka, prva godina je kritična, dok trave ne formiraju korijen i u to je doba poželjno malčiranje i malo više vode bi im dobro došlo..  Kada se trava dobro zakorijeni ne treba je previše zalijevati, jednom mjesečno je dovoljno...trave imaju deblji korijen i usko lišće koje im omogućava rast  za vrijeme suhe sezone. Odgovara im siromašno tlo, ne vole prihranjivanje i ne opraštaju pretjerano zalijevanje. Također je važno da se ne posade preduboko, srce biljke treba biti u nivou s površinom zemlje.
Trave počinju rasti čim se temperatuta tla podigne iznad nule i lišće im je tada najsjajnije dok se početkom ljeta rast lagano usporava.
Što su starije lakše i bolje brinu same o sebi, a nama preostaje samo da uživamo u njihovoj ljepoti.
 
Jedna od meni najljepših trava i za sada moja najljepša trava( by BB) spremna je za sadnju u presušeni senjski vrt...
 
 Eragrostis trichodes:
                                                  
 


Objavio: dado_84
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 15:26
A da samo skupis sve te sjemenke sa tvoje biljke i pobacas po vrtu? :)

Andropogon  i panicumi lijepo izgledaju i tjekom suse jer ne zarolaju lisce kako bi smanjili gubitak vode dok se sorgastrum sav zarola i stisne kad nema vode, no prezivi i postane bujan cim dobije malo vode.


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 15:35
dado, a da niš ne skupljam, da se samo zasijeWink.
 
Što misliš, onda bi mi jedan Andropogon gerardi dobro došao?
Jel istina da Andropogoni uz sunce obožavaju i pjeskovito tlo?


Objavio: dado_84
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 23:29
Andropogon tolerira jako puno vrsta tla pa tako i pjeskovito. Ovisno o vrsti tla raste bujno ili zivotari. Ipak da bio lijep trazi dosta vlage u tlu pa tako preferira malo teze i organski bogatije supstrate koji zadrzavaju vod. Ne smeta mu sunce.

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 03 Rujan 2011 u 09:41
Originalno poslano od člana Anaida Anaida napisao:

Lani se na mojoj temi vodila polemika da li je to potočnica plavetna, kako sam ja mislila, ili mišje uheko.. I lani je ispala uheko, ali moguće je da je potočnica Smile Imam i ovu biljkicu... Je li to potočnica? Ili uho? Cvijet je isti a listići sasvim drugačiji..

 

to je biljka koja se širi kao korov po tratini, zaista je jako slična potočnici, možda ju je bolje svrstati u poljsko cvijeće


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 05 Rujan 2011 u 09:26
Cure, a da mi neka od vas pošalje koji komadićWink pa da ju  probamo posaditi i vidjeti kako će se ponašatiEmbarrassed?


Objavio: Triša
Datum objave: 05 Rujan 2011 u 12:05
Nakon presušnog ljeta i katastrofe  mnogim dvorištima, ova je tema baš dobrodošla.
Ja, kao i Sara uvijek obećam sama sebi da će u dvorište samo otporne trajnice, he-he. Svako proljeće nastojim odoljeti izazovima cvijeća sa svih strana i naravno na uspijem, a onda sam ljeti i u ranu jesen tužna i žalosna.
 
E pa zbilja se nešto mora promijeniti.
Glasam za razne trave, predivne su, a u mom dvorištu su se osim kaktusa i ostalih sukulenata dobro održale ruže, zečja uha, gailardia, keria, lavanda, ružmarin, pa čak mi se i kane dobro drže, uz minimum zaljevanja.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Maggie
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 23:52
Koje cvijeće te različite druge biljke bi mi preporučili za vrt, a da ne traže puno vode? Hvala unaprijed!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 01:38

A gdje ti je vrt: na kontinentu ili uz more?


-------------


Objavio: Maggie
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 09:29
Zagreb


Objavio: Andina
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 23:28
Maggie, pogledaj zadnja tri Sarina posta na prvoj stranice ove teme.

-------------
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)


Objavio: ljiljus
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 09:09
Molim vas lijepo dajte mi neki savjet, šta posaditi između tulipana koji su već na izmaku, a da cvate što duže (i što brže).
Hvala!


-------------
Lipik


Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 09:35
Ja sam posijala cinije ...i kosmose ce cu rasadit ...Ove godine mi je to prvi put kombinacija ,pa cemo vidjet ,al mislim da bi trebalo ok ispast posto se brzo razrastu pa sakriju osuseno lisce lukovica :-)

-------------
Velika gorica


Objavio: ljiljus
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 10:30
Dobra ideja Cvijetomanijak Thumbs%20Up

-------------
Lipik


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 11:27
Pa mom mišljenju, samo djelomično dobra. Nabrojane biljke cvatu, ali ništa ne sakrivaju. Osim toga kad ocvatu opet ćete imati prazan prostor, što ujesen, što zimi, nije baš neki prizor.


Objavio: natalija
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 11:33
mislim da sušne uvjete dobro podnosi i oenothera speciosa, samo što je jako invazivna

-------------


Objavio: ljiljus
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 16:38
Baka Bea, što vi predlažete?

-------------
Lipik


Objavio: ljiljus
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 16:41
Natalija sviđa mi se oenothera speciosa, samo gdje ju nabaviti?

-------------
Lipik


Objavio: dado_84
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 22:08
oEnothera je jako lijepa trajnica ali treba joj mjesto samo za nju, gusi sve zivo ako joj se svidi polozaj.

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: natalija
Datum objave: 28 Travanj 2012 u 06:19
Originalno poslano od člana ljiljus ljiljus napisao:

Natalija sviđa mi se oenothera speciosa, samo gdje ju nabaviti?


ljiljus imam ja Smile, ako hoćeš pošalji mi adresu
samo dobro pazi gdje ćeš s njom, zbog tog njenog bezumnog razmnožavanja


-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Svibanj 2012 u 05:38
Originalno poslano od člana ljiljus ljiljus napisao:

Baka Bea, što vi predlažete?


Ljiljus na predlažem ništa, ne što ne bi htjela pomoći, nego su mi nepoznate tvoje želje, koje biljke voliš, koje boje, dimenzije cvjetne gredice i  još mnogo toga. Mislim da je učinjena greška u koracima već na samom startu. Ja bih najprije osmislila cvjetnu gredicu, s grmljem, trajnicama, a lukovičaste biljke sadila kao nadopunu. U tom slučaju nema problema s tulipanima jer kad oni ocvatu druge trajnice su već toliko velike i bujne da sakriju ocvale tulipane, samo treba odrezati cvjetne stapke i kad lišće požuti, ukloniti ga. Gredice tulipana su omiljeni način sadnje u parkovnom uređenju, gdje se sade masovno u jednoj boji s još jednom vrstom ljetnica, a nakon cvatnje ekipa vrtlara sve zamjeni s nekom drugom vrstom biljaka.


Objavio: ljiljus
Datum objave: 02 Svibanj 2012 u 08:01
smile176 primljeno na znanje, hvala! Wink

-------------
Lipik


Objavio: dadinica
Datum objave: 02 Svibanj 2012 u 08:50
Sličan problem imam i sama. Pokušavam stvoriti šarenu i bogatu cvjetnu gredicu u naslijeđenom prostoru koji je izgledom tipičan za ovo selo. Špalir s ružama i između njih pokoji tulipan, zumbuli i narcisi. Pa kad tulipani ocvatu i dok list ne nestane, prizor baš i nije lijep. E, sad je pitanje čime i kako popunuti prostor. za svaki ću savjet biti beskrajno zahvalna.


Objavio: bugic
Datum objave: 02 Svibanj 2012 u 08:55
Po mom skromnom misljenju....lijepi su mi rozi klincici, koji lijepo popunjavaju prostor i kad ocvatu ( meni sad cvatu) ostaju srebrnkasti listovi cijelu godinu.


Objavio: ljiljus
Datum objave: 02 Svibanj 2012 u 21:56
Eto , svatko ponudi neku idejicu i već je lakše.....
Hvala svima...


-------------
Lipik


Objavio: bugic
Datum objave: 03 Svibanj 2012 u 09:34
Evo mojih klincica....


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 03 Svibanj 2012 u 10:00
prelijepi su...oni su testirani i kod mene u senjskom vrtu i mogu reći da podnose ama baš sve vremenske prilike i neprilike, pa tako i sušu i zaista su cijelu godinu dekorativniSmile

-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: bugic
Datum objave: 03 Svibanj 2012 u 18:11
Upravo to Retriver Sara, podnose sve.....veliku vlagu, susu, jaku zimu, vrucine, cak i napad krtice koja ih je uporno podizala prosle godine cijeli mjesec.....a oni su ipak to prezivjeli i zablistali ove godine


Objavio: dadinica
Datum objave: 04 Svibanj 2012 u 07:57
Hvala Vam na pomoći, pa takve je karanfilčiće imala moja baka u vrtu. Još danas se dajem u potragu po selu.


Objavio: bugic
Datum objave: 04 Svibanj 2012 u 09:38
dadinica, ljiljus....nema na cemu


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 09:35
Ljudi...sušna razdoblja su nam pred vratima...da malo obnovimo gradivo?
Gdje su moje sljedbenice, u smislu pokušaja xeriscapinga mislim - Perla, Duda-Lave, natalija, Konte, Triša, Kiki...čime se bavite, što se nabavile, posadile, imate li neki novi savjet za svekoliko forumsko pučanstvo koje je sve više pogođeno sušom ili nedostatkom vode za zalijevanje vrtova?
              Suočeni s teškom prošlom zimom koja nam je napravila velike štete po vrtovima samo se nadajmo da se ne ponovi nikada više.
              Osobno...sada je vrijeme kada krećem u nabavu biljaka za moj senjski vrt...cijelu sam zimu učila, proučavala, pravila popise, skupljala savjete sa svih strana i ponovno odlučila da niti ovoga puta ne odstupam od mojih pravila. Dakle, prije svega, kada nabavim željenu biljku, moram odmaknuti sav treset u kojemu je u većini slučajeva posađena i presaditi je u odgovarajuću zemlju. Biljku ostavim na balkonu i uzgajam je sljedećih nekoliko mjeseci da ojača i izgradi što jači korijen. Sadnja je na jesen, krajem rujna, početkom listopada. Slijedi proljetno orezivanje, ukoliko je potrebno, nanošenje, komposta i obavezno malčiranje. Malčiram otkosima trave i lišćem, koliko imam, ali najmanje u debljini od 5cm. Dobro, ali zaista dobro zalijem rano ujutro da voda prodre što dublje u zemlju, pa da korijenje pođe u potragu za njom...
                Slijedi najslađi  i najzabavniji dio, otkrit ću vam dio biljaka s mojeg popisa pa možemo krenuti u zajedničku potragu za njima...molim sve  da se priključe svojim ispravcima ili novim i važnim podacima, a nadam se da će se temi, svojim savjetima, informacijama i ponudi,  pridružiti naši mali i veliki forumaški uzgajivači.
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 09:42
ACANTHOLIMON, biljka kod nas poznata pod nazivom travulja ili vranjemil
 
to je niska biljkica, visine tek do 10cm, pogodna je za kamenjare ili prve redove gredica gdje sadimo najniže biljke. Voli jako sunčano i suho mjesto, kamen i šljunak. Cvate ružičastim cvjetovima između lipnja i kolovoza i tvori predivne busenčiće.
Krenimo u potragu za njom...evo kako izgleda (fotka je s neta):
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:04
ANCHUSA, volujak ili mišac
 
Vrlo otporna trajnica kojih ima puno podvrsta, od patuljstih do viših.
Većina sorti zahtijevaju suho, jako sunčano stanište i cvatu između svibnja i kolovoza . Cvjetovi su plave boje, slične encijanu.
Najotpornije sorte su A.officinalis, A.capensis, A.caespitosa, A.azurea.
Fotka s neta:
 
 
 
 
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: OTOK
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:16
Perovskia




-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: OTOK
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:18
Cinerari maritima




-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: OTOK
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:20
Smilje




-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:23
DRABA, gladuša ili gladuš
 
Skupina biljaka s najmanjim mogćim zahtjevima, što je tlo sitomašnije bolje uspijeva. Cvate u rano proljeće, već u ožujku i travnju, a ponekad se cvatnja produži i do svibnja.
Prva cvate Draba aizoides, žutim cvjetovima(sve fotke s neta):
 
 
 
Draba dedeana s predivnim bijelim cvjetovima cvate do svibnja:
 
 
 
Draba sibirica može rasti čak i u svakoj pukotini:
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 10:40
SAPONARIA OCYMOIDES, sapunika
 
Jako zgodna vrsta koja tvori guste jastuke i raste na suhim mjestima. Neumorno raste i cvate i kažu da lijepo miriši. Visine je od 10 do 25cm, cvate ružičastim cvjetovima između svibnja i srpnja.
Možda za neke važan podatak, ima je u Vrtalriji Kalići kod našega dade84.
Fotka s neta:
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 11:03
PULSATILLA, dlakava sasa
 
Meni osobno predivna, vrlo otporna biljka (dokazano iz vlastitog iskustva iz senjskog vrta)...imam samo jednu, ali želim još i još i još, a poznata mi je i jako važna informacija da se može nabaviti kod Bake Bee. Zgodna je kad počne probijati sa svojim srebrno bijelim dlakavim pupoljcima koje se poslije pretvore u velike i  plave cvjetove koji nakon što ocvato ukrašavaju vrt pahuljastim lampiončićima. Zaista, biljka koja me oduševljava. Cvatnja traje između travnja i svibnja, stanište suho i sunčano, a boja cvijeta je sjajna plavo-ljubičasta. Pazite, ne podnose vlažno tlo, a mogu rasti i na suhim padinama.
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: OTOK
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 12:01
Sikavica (echinops)




-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: OTOK
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 12:06
Centranthus ruber






-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 13:09
ANDROSACE, mokračica
Nevjerojatno skupina niskih trajnica nebrojenih i prelijepih vrsta. Osnovni podaci nam govore da bilje iz te skupine budu oko 10cm visine i da stvaraju zelene jastučaste pokrove ili izboje. Cvatu između svibnja i lipnja u raznim bojama ovisno o vrsti, bijelo, ružičasto, ljubičasto...Jako je važno da ove biljke traže zaštitu od vrućeg popodnevnog sunca pa ih sadimo u suhu polusjenu  Od vrsta koje podnose sunce, osobno mi je poznata samo Androsace sarmentosa, ali vjerujem da bi Baka Bea mogla puno toga važnoga reći o njima.
 
Androsace sempervivoides:
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: smrcko
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 14:23
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

Ljudi...sušna razdoblja su nam pred vratima...da malo obnovimo gradivo?......
        .....        Slijedi najslađi  i najzabavniji dio, otkrit ću vam dio biljaka s mojeg popisa pa možemo krenuti u zajedničku potragu za njima...molim sve  da se priključe svojim ispravcima ili novim i važnim podacima, a nadam se da će se temi, svojim savjetima, informacijama i ponudi,  pridružiti naši mali i veliki forumaški uzgajivači.
 
 


Dajem ti podršku u nazvala bi to prosvjetljavanjuThumbs%20Up.
I moj vrt je u ekstremnim uvjetima  (pjeskovita suha ko barut zemlja, najvše oborine u Hrvatskoj od 2000-4000litara, jako ljetnje sunce uz spalitis vjetar, sudari hladnih i toplih južni vjetrov, milijuni voluharica i raznih kukaca).

Ne možemo se suprotstaviti prirodi nego učiti od nje, jača je :aha:.

Najbitnije je imati što više autohtoni biljaka i neke koje zaista mogu u te ekstremne uvjete. Ovo sve drugo je gubljenje živaca, novaca i vremena.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: natalija
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 16:01
sara odlična tema, drago mi je da je opet zaživjela

navedene biljke su prekrasne


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 16:18
hvala smrcko...jednostavno je došlo vrijeme da se prilagodimo prirodi i da sadimo biljke koje će nam uspijevati u takvim uvjetima koje spominješ...
 
natalija draga, eto slučajno znam da imaš problem s nedostatkom vode preko ljeta...


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 16:25
CAMPANULA CARPATICA, karpatski zvončić
Zbog svojih je skromnih zavjeta naročito prikladan za sadnju u kamenjare i uz rubove gredica. Visina sa cvijetom je od 15-30cm, cvate između lipnja i kolovoza cvjetovima plave i bijele boje.Svojom uspravnom i razgranatom stabljikom stvara jastučiće, zadovoljan je svakim tlom i nije osjetljiv na jako sunce, dakle stanište sunčano ili polusjenovito. Ukoliko ga orežemo nakon cvatnje postoji mogućnost da ponovno cvate na kraju ljeta, ali je cvatnja slabija.
Također je pogodna i vrlo zahvalna vrsta za ove uvjete i Campanula portenschlagiana.
Ne znam jel ih ima Baka Bea, ali znam da ih ima dado84 pa bi nam mogao potvrditi ili opovrgnuti ove navode.
 
Campanula carpatica:
 
 
 Campanula portenschlagiana, dalmatinski zvončić,
 
 
vrlo dobro podnosi  i sjenu:
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 16:39
TEUCRIUM CHAMAEDRYS, dubačac
 
Zgodna polugrmasta biljka krajnje skromnih zahtjeva koja podnosi jako sunce. Visine je 10-20cm, cvate između srpnja i rujna, boja ružičasto-crvena, ima sjajne zimzelene listove. Cvatnja traje mjesecima.
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 16:52

HELIOSPERMA ALPESTRE, Silene alpestris, silenka, gušarica

Sjajnozeleni listići koji tvore zeleni pokrov i brzo se šire uokolo iznad kojih se uzdižu bijeli ili ružičasto-crveni cvjetovi su značajka ove male biljkice visine svega 5-15cm. Cvate ckoro cijelo ljeto, od svibnja pa do listopada. stanište jako sunčano.
 
 
SILENE SCHAFTA, kavkaska silenka:
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 17:25
SPHAERALCEA COCCINEA
Vrlo zanimljiva trajnicakoja jednostavno nema nikakvih zahtjeva...svuda joj je dobro, glavno da je sunčano i suho, može biti i pijeska, kamena, šljunka...Visina 10-20cm, ima predivno srebrno-sivo lišće prekriveno finim dlačicama. Cvate cijelo ljeto, do kasne jeseni krasnim narančastim cvjetovima.
Nadam se da je Baka Bea još ima:
 
 
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 17:37
LIBERTIA GRANDIFLORA
 
Predivna voluminozna trajnica zanimljivog oblika busena s uspravnim klasićima nježnih bijelih cvjetova, Cvate od kasnog proljeća do ljeta. Nakon cvatnje potrebno je orezati ocvale stabljike. Biljka može narasti u visinu i širinu od 50-100cm i za to joj je potrebno oko dvije godine. U svim godišnjim dobima je tamno zelena. Voli sunce i polusjenu, a ono što nikako ne podnosi je vlaga.
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: moon
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 22:54
R Sara...baš je krasna .... poletila si na krilima inspiracije (dobro, ajde, malo potaknute okolnostima, ali svejedno)....


Objavio: dado_84
Datum objave: 11 Svibanj 2012 u 23:24
Saro jesi nastancala toga! :)
Krenimo redom
Acantholimon i Spahaealceu moram probati! - bas su zanimljive a  i nece biti tesko doci do njih :)
Drabe sam imao par godina u kamenjaru, skromne su trajnice ali ne podnose previse zimsku vlagu, tako da su mi nakon dvije sezone propale. A i treba paziti da ih druge biljke ne pokriju jer stradaju.
Anchusa je super trajnica. Prosle godine jedna je biljka narasla gotovo kao i ja, cvijetala je izdasno ali ju je zima dosta osakatila ove godine pa se jos oporavlja. Libertije samo posijao na proljece ali vjerojatno nece nis biti od toga - tako mi i treba kad kupujem sjeme od neprovjerenih. Silene su jako lijepe trajnice (ili jednogodisnje biljke), stvarno nezahtjevne. Njih ima za gotovo svako podrucje: od mocvare pa sve do "pustinje". U kamenjaru sam testirao Silene uniflora Icecups, Silene viscaria, Silene viscaria Kugelblitz. Predivno i dosta dugo cvijetaju a poslje ostaju poluzimzeleni jastucici. Nedavno sam dobio Silene schafta Splendens ali nju moram testirati. Zvoncici su jako zahvalni pogotovo jer mogu rasti u suhoj sjeni, medu kamenjem. Malo je takvih biljaka (to isto moze i Teucrium chamaedrys). Ja bi jos dodao i campanulu poscharskyanu (srpski zvoncic, mada raste samoniklo i u Hr i Bosni). Sve su one po mom misljenju lijepse u polusjeni ili negdje gdje sunce ne przi po njima cijeli dan. Duze cvijetaju kad rastu u polusjeni i cvijetovi su lijepse boje. Androsacee sempervivoides sam imao prije mnogo godina. Lijepa biljka koja izgleda kao cuvarkuca, no i nju mi je osakatila zimska vlaga. Odlicne kombinacije se mogu sloziti sa navedenim biljkama. Jedna od mojih najdrazih je gredica sa Perovskiom, Echinopsom, Nepetom (redom plavog cvijeta) i Cistusom incanus (kao kontrast velikim ruzicastim cvijetovima).


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 10:18
dado, imam još pripremljenoWink...dugačka je bila zima...
 
drago mi je da si se javio na temu, imaš neke biljke, možeš nabaviti neke biljke, a najvažnije... imaš iskustva s njima, a koja su meni osobno, a vjerujem i drugima koji imaju sličnu vrtnu situaciju dragocjene.
 
hvala ti, dadoClap


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 16:31
AGASTACHE AURANTIACA
 
Gusta i grmolika trajnica srebrnozelenog lišća i uspravnim staplama na kojima cvatu mirisni narančasti cvjetovi. Biljka je visine do 60 cm, cvate od sredine ljeta do jeseni, voli puno sunce i djelomičnu sjenu i dobro isušeno tlo.
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 17:02

DORYCNIUM HIRSUTUM

Krasna grmolika zimzelena biljka dlakavog srebrnosivog lišća i bijeloružičastim cvjetovima. Visoka oko 60cm, voli puno sunce, cvate sredinom ljeta do jeseni i otporna na sušu.
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 17:14
FASCICULARIA BICOLOR
 
Zanimljiva egzotična biljka iz porodice Bromelija, uskih i kožastih listova, briljantno crvenog cvijeta s palim u sredini. Uspijeva na sunčanim i suhim staništima, nezahtjevna u pogleda tla, voli obalna područja, a zimi može podnijeti i do -20C ukoliko je zima suha. Znala se naći u većim vrtnim centrima, no već je dosta dugo nisam vidjela.
 
 
 


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: belica
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 19:41
divan trud si uložila r. sara,  svaka čast. 

-------------
belica,zagreb


Objavio: dado_84
Datum objave: 12 Svibanj 2012 u 21:26
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

DORYCNIUM HIRSUTUM

Krasna grmolika zimzelena biljka dlakavog srebrnosivog lišća i bijeloružičastim cvjetovima. Visoka oko 60cm, voli puno sunce, cvate sredinom ljeta do jeseni i otporna na sušu.
 
 


zar kod vas u Senju ta biljka ne raste samoniklo?


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 13 Svibanj 2012 u 10:26
dragi dado, možda i ima u brdima iznad Senja, nisam ga vidjela, a ako i jesam, nisam ga prepoznala...imaš ga u svojoj kolekciji?

-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 13 Svibanj 2012 u 10:38
Ima ih, zna se gdje, ali su još malecki. Jučer sam ga uočila na jednom štandu u SL i jedva se othrvala  iskušenju da ga kupim. Strpljenje je ipak važna osobina za trajničara WinkLOL


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 13 Svibanj 2012 u 11:01
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Ima ih, zna se gdje, ali su još malecki. Jučer sam ga uočila na jednom štandu u SL i jedva se othrvala  iskušenju da ga kupim. Strpljanje je ipak važna osobina za trajničara WinkLOL
 
 
pa, zar da!? juuupppiiiiiSmile


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: dado_84
Datum objave: 13 Svibanj 2012 u 12:23
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

dragi dado, možda i ima u brdima iznad Senja, nisam ga vidjela, a ako i jesam, nisam ga prepoznala...imaš ga u svojoj kolekciji?


Sam mi se doselio na par lokacija u vrtu. Ima ga tu kod nas na svakom koraku, pogotovo uz ceste i na cistinama prije suma. Lijep je to grmic pogotovo ako se redovito orezuje da bude gusti.


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: makk
Datum objave: 13 Svibanj 2012 u 13:11
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

FASCICULARIA BICOLOR



 

Zanimljiva egzotična biljka iz porodice Bromelija, uskih i kožastih listova, briljantno crvenog cvijeta s palim u sredini. Uspijeva na sunčanim i suhim staništima, nezahtjevna u pogleda tla, voli obalna područja, a zimi može podnijeti i do -20C ukoliko je zima suha. Znala se naći u većim vrtnim centrima, no već je dosta dugo nisam vidjela.

 


 

 


Ja imam ovu biljku i zbilja je lijepa. Nisam je nikad vidjela u nekom vrtnom centru, a slucajno sam je nasla kod jednog uzgajivaca drugih biljaka. Imao je samo ovaj jedan primjerak i ja naravno nisam mogla odoljeti.



-------------
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com


Objavio: Božica-baka
Datum objave: 16 Svibanj 2012 u 10:50
vidim da ovdje ima pravih znalaca, pa molim kak se ova moja trajnica zove samo ne na latinskom to neću zapamtitWink


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 16 Svibanj 2012 u 20:09
Božica baka ovisi u kojem kraju živiš. Ako si u Dalmaciji onda je nivica, njevica i još desetak naziva, ako si na kontinentu onda je snježak ili ognjica, Za nivicu mi je jasno, dolazi od talijanske riječi snijeg, no kakve veze ima snježak i ognjica nikako mi nije jasno. Eto, bez latinskog.


Objavio: Belina
Datum objave: 17 Svibanj 2012 u 07:16
Tema koja me jako interesiraWink
Živim u takvom ponedblju,sad ja bilo kiše i bure,a po ljeti je takva žega,da moram stalno zaljevati Otok Krk.
Kada sam bila u vrtlariji kod dade,kupila sam p e r o v s k iu,posadila sam je u vrt,ali još dan danas nije digla glavicu?dali da joj vrt porežem?
dali će mi ovu god imati cvijetiće?
puno pitanja,hvala na odgovorimaTongue


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: dado_84
Datum objave: 17 Svibanj 2012 u 08:14
To je sok od presadivanja, mozes jos skratiti vrh, dapace orezuje se barem jedamput da bi bila gusta i napravila nove grane sa vise cvijetova. Ne vidim razloga zasto nebi cvijetala ove godine. To su biljke stvorene od reznica odrasle biljke koja cvijeta.

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Belina
Datum objave: 18 Svibanj 2012 u 06:57
Hvala ti dado 84,na odgovoru,
a hvala ti i na gostoprimstvu,tako si mlad i nadarenClap.
 


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: dado_84
Datum objave: 18 Svibanj 2012 u 11:45
Sro evo ti slika divljih Dorycniuma - mala divlja kolonija

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2527631270102929362yNghjU">


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk