Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Dracena - Zmajevac

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sobne lisno dekorativne biljke
Opis foruma: Sve vezan za Vaše sobno cvijeće
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354
Datum ispisa: 16 Travanj 2024 u 13:54
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Dracena - Zmajevac
Objavio: Ivona
Tema: Dracena - Zmajevac
Datum objave: 13 Kolovoz 2007 u 09:37
Hoće li naškoditi mojoj draceni ako je presadim sad (kupljena je prije par mjeseci i nije presađivana)...a brine me što su joj se vrhovi listova počeli sušit, a par većih listova je cijelo požutilo i otpalo...ima netko ideju zašto?? inače ja na svijetlom i zaštićenom mjestu, a prema savjetu cvjećarke zaljevam jednom tjedno, odozdola (u tanjur), pričekam 10 min, te izlijem višak vode koji nije popila???jel bi trebala ostavit duže? zalijevat odozgo??hvala puno





Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 13 Kolovoz 2007 u 15:30
Ja ti mogu reći samo ono kako ja radim sa dracenama.Budući da su te biljke najmanje zahtjevne ja se tako i odnosim prema njima.Kada sam dobila prvu dracenu ništa nisam znala o njoj i sadila sam je i zaljevala onoliko koliko sam mislila da je dovoljno.
 
Svjetla joj treba,ne izravnog sunca,a vode ne toliko.Ja svoje ne zaljevam odozdo nego odozgo po zemlji.Ako nakon par sati ima u tanjuriću vode bacim je.Tako svakih 10-ak dana.
 
Prihranu joj ne dajem(bojim se kakva bi bila da je prihranjujem)ali je ponekad kišnicom zalijem.Kada je imam.
 
Voli prskanje listova.Kako je moja pooooveća ja to ne mogu ali joj često brišem listove.Što se presađivanja tiče,SVE biljke koje kupiš trebalo bi presaditi,tako i nju.Kasnije,kada vidiš da izlazi korjen van u podložak,onda je presadi.
 
Ako hoćeš da bude velika,da brzo raste presađuj je češće.Sad dok je mala svako proljeće.Ja sam se tu zeznula sa svojom,presađivala je svako proljeće i onda saznala da čim se više presađuje(čim ima više mjesta,veću teglu) više raste.
 
Moja je odavno limit(plafon) dosegla tako da je ne presađujem samo joj mjenjam zemlju i vrhove režem(koji opet narastu).
Naravno da stoji sve što je Aurora napisala,dapače,no može i bez toga.Htjela sam ti samo reći da se ne moraš previše opterećivati zbog njenih idealnih uvjetaWink


Objavio: aurora2
Datum objave: 16 Kolovoz 2007 u 22:03
Imam sad i ja jedno pitanje u vezi dracene. Da li one vole prskanje listova?

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Kolovoz 2007 u 10:43
Koliko ja znam,voleWink


Objavio: lana2
Datum objave: 20 Kolovoz 2007 u 09:56
Vole prskanje i to jako.


Objavio: pistacija
Datum objave: 20 Listopad 2007 u 14:55

kuc kuc Wink

Bok svima , imam mali problem pa cu i ovdje pokusati isti rijesiti - vidim ovdje ima kompetentnih . Hvala unaprijed.
 
Molim savjet iskusnih jer... nesto se pocelo desavati sa mojom ljepoticom Znoji%20se

Naime dracaena je kod mene od 6 mj. ove godine na istom mjestu , nema direktnog sunca ima svjetlosti jer je zapadna strana svijeta i daleko je od radijatora... Ovih dana joj se nesto cudno desava sa listovima a ne znam zasto. Poceli su crniti ! je li od grijanja? je li neki parazit dosao ? Shocked
Napominjem da inace listove niti spricam niti cistim ali kolegica je u zelji da me iznenadi pospricala listove prije 10-tak dana sa onim sjajem za lisce Evil%20or%20Very%20Mad
Pliz help jer sam jucer pocupala 4 lista na kojima je vrh bio crn ali ostatak lista zelen.
 
e da slike cu vam staviti samo dok skuzim kako :)


Objavio: voki
Datum objave: 20 Listopad 2007 u 15:05
Sjaj za listove definitivno ne treba stavljati na biljke jer zatvara stome kroz koje list diše i vrši transpiraciju. Mlaka voda, spužvica ili meka krpa pamučna i dobro obriši listove, ako nema dovoljno vode ili je suv zrak počinju se sušiti listovi od vrha, a ako je previše vode u zemlji pojavljuju se tamne, nekrotične pege po čitavom listu. U uslovima centralnog grijanja treba biljku povremeno prskati sa običnom odstajalom vodom. Voda iz vododvoda u sebi ima hlor (klor) za dezinfekciju. On brzo ispari, pa je dovoljno da voda nekoliko sati odstoji pre prskanja i zalivanja biljaka.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: pistacija
Datum objave: 21 Listopad 2007 u 15:44
Hvala voki  sad cu  je malo spuzvicom prebrisati...
 
ali zasto listovi crne?
 
i molim da mi netko putem privat.poruke (da tu ne kvarimo raspravu) napise kako sliku staviti na forum? htjela bih podjeliti s vama moje crne listove ...
 
Hvala unaprijed.
 
 


Objavio: shasha
Datum objave: 21 Listopad 2007 u 15:53
Ne vjerujem da joj je sjajilo moglo naštetiti.Ako nije špricano jako često,a vjerujem da nije,jedno špricanje joj ne može štetiti.Ja sam svoje dugo vremena špricala ali jednom godišnje,nekad dva puta,no nikada im smetalo nije. Bolje je lišće brisati ili samo čistom vodom,ili pivom(ko Voki) ili korom banane(ko ja) no samo hoću reći da ti sjajilo nije moglo naštetiti biljci. Kad staviš sliku bolje ćemo znatiWink                


Objavio: kika
Datum objave: 21 Listopad 2007 u 18:21
Shasha, ja sam samo jednom špricala biljke i u roku par dana Scindapsus mi je počeo crniti (vrhovi listova). Ostalo cvijeće je bilo O.K. Oprala sam ga i nakon toga je sve bilo dobro. To sam pripisala sjajilu jer mi se poslije to nikada nije desilo.


Objavio: shasha
Datum objave: 21 Listopad 2007 u 19:51
Kika,moguće.Zavisi i od sjajila,no ja samo velim,iz svog iskustva,da nikada nije biljkama smetalo.


Objavio: pistacija
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 10:12

Hvala shasha- sad mi je malo lakse ;) Evo uspjela sam napraviti slike ... sad sam u dilemi koliko da ih stavim-  zao mi kvarit ovu raspravu svojim listovima a opet htjela bih da rijesim problemcic biljkice. Hvala unaprijed :)

 
 

 
 


Objavio: shasha
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 10:15
šta ti je to zeleno po zemlji,Pistacija?


Objavio: pistacija
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 10:20
ukrasni kamencici i zuta bubamara i neki paun mali :) a sta mi je sa listovima? :)
 
 


Objavio: shasha
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 10:38
ma pitam jer mi je prvo palo na pamet truljenje,zbog previše zaljevanja,i sad vidim još nešto zelenosmile181
Ne znam šta bi joj moglo biti,koliko je često zaljevaš?Crno bude najčešće od truleži a to dolazi od peviše vode,zato pitam


Objavio: shasha
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 10:42
Sad u svemu tome nisam je ni pohvalila.Prekrasna jesmile94.Ja već godinama pokušavam takvu kupiti i uvijek  uzmem nešto drugo,ono,dracene već imam a to nešto nemam pa ću nju drugi puta.
E da,ne znam koliko mjesta u stanu imaš i nije da najbolje ovako vidim pa me nemoj uzeti za riječ,no ja bi nju presadila u malo veću teglu.Čini mi se ovako da je spram svoje visine u malo premaloj tegli.
Draceni ne treba velika tegla ali ako hoćeš da naraste,i ako imaš mjesta za veću biljku,presadi je.Kad je presadiš na očigled raste


Objavio: lana2
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 11:36
Meni se isto čini da je od viška vode


Objavio: pistacija
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 11:50
UF! Confused
 
Kaj onda da je presadim ili da je sad pustim bez vode? zalijevala sam je 1 x tjedno a zemlja je kad sam sad stavila prst u nju onako vlazna (vise suho vlazna- nije mokra) i jako stisnuta. Sad sam malo zlicom procackala zemlju u posudi ........


Objavio: tibor
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 15:26
Svakako ju presadiWink
 
Vidim da je ova zemlja kupovna (tj. biljka je u njoj kupljena)
 
A ta zemlja je inace losa.
+ sto je istrosila hranjiva.


Objavio: pistacija
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 16:07
Originalno poslano od člana tibor tibor napisao:

Svakako ju presadiWink
 
Vidim da je ova zemlja kupovna (tj. biljka je u njoj kupljena)
 
A ta zemlja je inace losa.
+ sto je istrosila hranjiva.
 
e kupila sma je u 5 mj. ove godine i odmah presadila , ostavila sam je u malo njene zemlje te u novu ubacila; presadih je tada u malo vecu posudu od one u kojoj je bila. I sve je ok bilo dok nisu poceli grijati; vjerovatno je trebam manje zalijevati jer ja sam nastavila sa zalijevanjem kao i po ljeti a u biti trebam vjerovatno sa 1 x tjedno smanjiti na 1 x u 10-11 dana.
 
Presadit cu ja nju sto je sigurno sigurno je iako nisam ljubitelj da biljku sad mrdam i uznemiravam ,nekako mi bed al morat cu ...
 


Objavio: TeaK
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 17:51
smile79PJEKJASNA JE . A to sa listovima se je i meni jednom dogodilo. I stvarno je bio problem u višku vode. Prestala sam ju zaljevati i lijepo se oporavila, tj. nije nastavila crniti..

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 18:57
Ja ne gledam prije koliko dana sam zaljevala ni koje je godišnje doba, što se zaljevanja tiče. Čak možda češće preko zime zaljevam određene biljke nego preko ljeta jer je zrak suh i zemlja se prije osuši.U svakom slučaju ne gledam po danima nego po cvijeću.Ako je suha zemlja zalijem,ako nije ne zaljevam.Nekad prođe i više od 2 tjedna da neke biljke ne zalijem.
Ne znam šta knjige vele,no iz mog iskustva sa dracenama,mislim da ćeš manje štete napraviti ako premalo zaliješ nego previše.Nisam primjetila da im treba voda,čak dapače.Možda preko zime, zbog suhog zraka od grijanja,da se rose listovi ali zaljevaj je kad vidiš da je stvarno suha zemlja.


Objavio: pistacija
Datum objave: 23 Listopad 2007 u 15:23
ajd dobro Tea i Sasa sad sam sigurna da je od previse zalijevanja...ali
 
Tea jel je moram presadjivat? zao mi je stalno mrdat - pa presadila sam je kad sam je kupila...


Objavio: TeaK
Datum objave: 23 Listopad 2007 u 21:21
Originalno poslano od člana pistacija pistacija napisao:

ajd dobro Tea i Sasa sad sam sigurna da je od previse zalijevanja...ali
 
Tea jel je moram presadjivat? zao mi je stalno mrdat - pa presadila sam je kad sam je kupila...
 
Ne moraš ga presađivati, ali to ti je najbrži način isušivanja zemlje. Tako sam ja spasila moju dracenu kad je moj sin imao fazu zalijevanja cvijeća. A vjeruj mi bio je jaaaako temeljit.


-------------


Objavio: vule
Datum objave: 28 Listopad 2007 u 15:57
http://img207.imageshack.us/my.php?image=img0967wm5.jpg">
Ovo je moja dracena stara 10 god. u dilemi sam dali ju presaditi u prolječe u nekaj veče ili njoj paše gužva


Objavio: kika
Datum objave: 28 Listopad 2007 u 16:32
Ne znam da li joj paše gužva ili ne, ali bih je ja ipak presadila u veću posudu. Mislim da joj je ipak malo premalo zemlje.


Objavio: TeaK
Datum objave: 28 Listopad 2007 u 19:36
Paše njoj gužva , ali ipak ne prevelika.

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 28 Listopad 2007 u 19:42
Vule,nisi reko koliko si je puta presadio u ovih 10 godina.Ako nisi,a po tegli izgleda da nisi previše) probaj si ovak zamislilti....Sebe u hlačama koje si prije 10 godina kupio!!! Koliko je razloga(mada su ti možda još dobre,tj.nisu premale) da kupiš nove???Wink
Ja sam za definitivno presađivanje.Dosta je da vidiš koliko je tegla mala.Toliku gužvu nitko ne volismile187
Joj nisam je pohvalila a tako je lijepaaaaasmile79smile79


Objavio: vule
Datum objave: 28 Listopad 2007 u 22:11
Kaj se tiče moji lač ,ne kupujem ih često,a na prolet jo bom definitivno presadil barem v novo a morti i vu vekšesmile186
Pozdrav
Vule


Objavio: lana2
Datum objave: 29 Listopad 2007 u 08:45
Vule mislim da je moraš presaditi u malo veću teglu i svakako promijeniti nakon tako dugo vremen zemlju.


Objavio: tibor
Datum objave: 23 Studeni 2007 u 12:22
Vidio sam jucer jako zanimljivu vrstu...
 
gotovo joj je sav list zute boje...
ali bas i nije ocuvana...vidi se da dugo stoji u cvjecarni..
 
mala biljka a 46 kuna...
sta vi kazete?
jel se isplati riskirati?


-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 23 Studeni 2007 u 12:27
Ja bi je odmah kupila ako je neobična,kako veliš.One nisu osjetljive pa iako je jadna mislim da bi se trebala oporaviti.(Tibore pa to ti je par kutija cigaretasmile101)Ako i "ode u dim" zamisli koliko love bacimo "u dim" sa cigaretamasmile187


Objavio: TeaK
Datum objave: 23 Studeni 2007 u 21:13
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Ja bi je odmah kupila ako je neobična,kako veliš.One nisu osjetljive pa iako je jadna mislim da bi se trebala oporaviti.(Tibore pa to ti je par kutija cigaretasmile101)Ako i "ode u dim" zamisli koliko love bacimo "u dim" sa cigaretamasmile187



kupnja dracene nikako nije bacanje love u dim jer njima tako malo treba da budu sretne.

Dakle Tibore KUPUJ, ako imaš love, jer ipak je to dracena, a one su tako smile79


-------------


Objavio: Hele
Datum objave: 23 Studeni 2007 u 23:44
Moja prva dracena, ako se ne varam marginata ??? Nova je i nadam se da će napredovat. Da li da ju presadim u veči pitar i da li svoje prihranjujete zimi ?


Objavio: shasha
Datum objave: 24 Studeni 2007 u 14:20
TeaK,naravno da nije,zato i je napisano"u dim",ili da prevedem-ako propadnesmile187
Hele,ja bi je presadila,brže raste ako ima više mjesta.Što se prihrane tiče ja svoje ne prihranjujem.


Objavio: Hele
Datum objave: 24 Studeni 2007 u 16:18
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

TeaK,naravno da nije,zato i je napisano"u dim",ili da prevedem-ako propadnesmile187
Hele,ja bi je presadila,brže raste ako ima više mjesta.Što se prihrane tiče ja svoje ne prihranjujem.

  Več sam ju presadila. Računala sam - idem pa šta bude. Super da znam da nisam zeznila.


Objavio: tibor
Datum objave: 24 Studeni 2007 u 21:20
E sad ste me ohrabrili,i HVALA VAM na tomesmile79
Idem po nju u ponedjeljaksmile101


-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 02 Prosinac 2007 u 19:59
Ma dracene su jako zahvalne biljke,strašno malo traže.Bit će ona super tu di je.E da,ako primjetiš da se naginje,okreni je sa teglom da se izravna.S vremenom će se okretati prema svjetlu a kako su joj grane tanke(kod vrha) može se sva savinuti.


Objavio: Hele
Datum objave: 02 Prosinac 2007 u 20:02
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Ma dracene su jako zahvalne biljke,strašno malo traže.Bit će ona super tu di je.E da,ako primjetiš da se naginje,okreni je sa teglom da se izravna.S vremenom će se okretati prema svjetlu a kako su joj grane tanke(kod vrha) može se sva savinuti.

     Bez brige pratit ću je u stopu , neče ona meni nigdje bez dozvole. Baš vam hvala cure, sad mi je lakše da mogu ja to.


Objavio: dina
Datum objave: 02 Prosinac 2007 u 20:05
naravno da mozes

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: Monk
Datum objave: 02 Prosinac 2007 u 23:35
hele...ni ja nikada nisam chula za "chupanje" listova da bi dracena rasla...To je njoj prirodan proces jer tako u stvari stvara stabalce .. ili same odbace list ako ih (pu,pu,pu   udavish vodom) .Iz iskustva , u principu sve biljke sa svetlijim ili sa prosharanim listovima traze vishe svetla a ova tvoja dracaena marginata ima tamnije listove tako da ih mozshesh drzati malchice dalje od prozora...ne zalevaj previshe , prskaj

i mogu ti reci da si BASH dobro trgovala za tu visinu ...



-------------
Monk...

prijateljstvo nije velika stvar...vec milion malih stvari


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 10:39
Originalno poslano od člana Monk Monk napisao:

hele...ni ja nikada nisam chula za "chupanje" listova da bi dracena rasla...To je njoj prirodan proces jer tako u stvari stvara stabalce .. ili same odbace list ako ih (pu,pu,pu   udavish vodom) .Iz iskustva , u principu sve biljke sa svetlijim ili sa prosharanim listovima traze vishe svetla a ova tvoja dracaena marginata ima tamnije listove tako da ih mozshesh drzati malchice dalje od prozora...ne zalevaj previshe , prskaj

i mogu ti reci da si BASH dobro trgovala za tu visinu ...


   Ima premali pitar, korjenje joj je izvirilo pa su je stavili na akciju jer oni ne presađuju . Rekli su presadi, zalij cca svakih 10 dana i uživaj.


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 10:40
Originalno poslano od člana aurora2 aurora2 napisao:

cega se tu sve nakupilo ovih zadnjih dana ... vidim da su se obavile odlicne kupovine, neki su imali srece i sa gostima, a i ovi mladjahni primjerci od 22 godine izgledaju bas dobro ... smile93... prekrasno smile79
hele, ako ti moze pomoci, moja dracena dobije vodu otprilike svakih desetak dana...nekad prodje i duze ako vidim da je zemlja jos vlazna ali zato prskanje ima svaki dan i vidim da joj to tako odlicno odgovara


   Sve pomaže. Za sada je palo brisanje mokrom krpom jer je bila prašnjava. Doć će i prskanje kišnicom jer je i tako imam za cijeli kvart.


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 15:54
 Ova največa dracena mi je izrazito nestabilna, i nakon presađivanja kad sam ju zasadila malo dublje, kao da joj treba štap za potporu ali ja nisam nigdje vidjela da draceni treba štap tako da sam ponovo u panici. ( zar cviće ne bi trebalo opuštat, izjede me briga ).


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:14
Hele,kakva je bila u staroj tegli,stabilna? Možda si je preslabo utisnula,tj.zemlju oko nje.Ako je bila stabilna i sad si je u veću teglu posadila,sad bi tek stabilna trebala biti.Zemlju trebaš dobro utisnuti,zaliti i onda ćeš vidjeti gdje koliko zemlje sjedne pa ako treba dodati još.


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:19
e da vidite sta je danas bukvalno sa neba palo
(neko iz zgrade bacio na prolaz prema mom radnom mjestu)
moram li vam reci koliko sam bila sretna jeste da jadno izgleda ali nadam se da ce se oporaviti pazit cu je i maziti




-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:20
http://imageshack.us">

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:25
a kaze MM imas mjesta da stavis jos jednu saksiju evo bas ovdje


http://imageshack.us">



-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:30
Ma Dina,ona krasno izgeda(prema jednoj  yuci sobnoj koju sam ja donjela doma.Imala je na vrhu samo 2 bijela lista)Bude od nje još prava ljepotica.
Odmah me asocirala na tu jadnu yucu


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:32
a sta mislis da joj ovaj dio sto nema listova isjecem
i posadim
imala je ona na vrlu lijepe listove ali su se slomili kad je pala

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:32
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Hele,kakva je bila u staroj tegli,stabilna? Možda si je preslabo utisnula,tj.zemlju oko nje.Ako je bila stabilna i sad si je u veću teglu posadila,sad bi tek stabilna trebala biti.Zemlju trebaš dobro utisnuti,zaliti i onda ćeš vidjeti gdje koliko zemlje sjedne pa ako treba dodati još.

   Nije bila stabilna ali sam računala da će bit kad ju presadim i bolje zbijem zemlju. Stabilnija je ali kao da joj treba štap pa sam mali i stavila. Zemlja mi se i nije slegla jer uvik dobro utisnem , a ima je toliko da se razliva voda kod zalivanja.


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:35
Baš sam to gledala,možda da je ostaviš barem mjesec dana da se oporavi.Onda ćeš vidjeti gdje će mlade potjerati.Kako nema vrh(ova druga grana) ,ako je "živa" potjerat će mlade sa strane.Mislim da se dosta šokirala padom a i uvjetima di je bila,tako da bi je možda bilo dobro ostaviti da odmara malo.


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:36
Stavi joj štap,Hele.Moje sve velike imaju štap jer su preteške.


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:38
mozda si i u pravu shasha
ipak cu ja nju ostaviti malo da se navikne
ima jako pono korijena koji su srecom citavi
i po izgledu cini mi se da je bila u nekoj jako maloj saksiji

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 17:40
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Stavi joj štap,Hele.Moje sve velike imaju štap jer su preteške.

 Hoču, super da znam da neke i imaju štap. Nisam je htjela puno mučit sa čiščenjem korijena od stare zemlje pa me bilo strah da mi je promaklo da truli.


Objavio: dina
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 18:26
samo obrati paznju da stapom ne dohvatis korjen

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: oceana
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 18:29
Originalno poslano od člana dina dina napisao:

a kaze MM imas mjesta da stavis jos jednu saksiju evo bas ovdje


http://imageshack.us">



smile96


-------------
Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog


Objavio: oceana
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 18:31
Hele, ja sam svojoj stavila bambusov štap prije dosta godina i svezala je. Sad bih morala na još nekoliko mjesta...

-------------
Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 19:12
Originalno poslano od člana dina dina napisao:

samo obrati paznju da stapom ne dohvatis korjen

  To sam kasno pročitala. Valjda nisam.


Objavio: TeaK
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 19:41
Hele poviri ovdje

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=2 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=2


-------------


Objavio: Hele
Datum objave: 03 Prosinac 2007 u 22:44
Originalno poslano od člana TeaK TeaK napisao:

Hele poviri ovdje

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=2 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=354&PN=2

  Sve sam izvrtila i zaključila da će joj bit najbolje ako na nju malo zaboravim. Ovako ne mogu proč kraj nje da ju ne dotaknem. He he i moja Samba ju je morala pronjuškat, malo joj je prevelika za ignoriranje.


Objavio: TeaK
Datum objave: 04 Prosinac 2007 u 12:02
Originalno poslano od člana Hele Hele napisao:


  Sve sam izvrtila i zaključila da će joj bit najbolje ako na nju malo zaboravim. Ovako ne mogu proč kraj nje da ju ne dotaknem. He he i moja Samba ju je morala pronjuškat, malo joj je prevelika za ignoriranje.




U svakom slučaju nemoj ju pretjerano zaljevati jer one baš i nisu ljubitelji velike vlage.

Kažu da si joj veći prijatelj ako ju zaboraviš zaliti nego ako ju pretjerano zaljevaš.


-------------


Objavio: Dreamy
Datum objave: 23 Prosinac 2007 u 14:23
Hello svima! Ja sam ovdje nova, i veliki sam fan dracena  i čuvarkuća! Prvu dracenu sam dobila na poklon od prijateljice, i otada ih obožavam! Toliko od mene!

-------------
Ja sam samo oblak u tvom prozoru...


Objavio: shasha
Datum objave: 23 Prosinac 2007 u 21:31
Dreamy,nadam se da to nije sve od tebe,valjda ćemo i vidjeti tvoje dracenesmiley_189.Dobro nam došlasmiley_68


Objavio: Dreamy
Datum objave: 25 Prosinac 2007 u 14:53
Zahvaljujem na dobrodošlici! Sretan Božić svima!!

-------------
Ja sam samo oblak u tvom prozoru...


Objavio: TeaK
Datum objave: 25 Prosinac 2007 u 15:26
Dreamy smile82.

Nadam se uskoro sličicama tvojih dracena, naime i ja ih obožavm.


-------------


Objavio: pistacija
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 18:06
eto ne znam sta cu i dalje imam problem...
 
Od mog zadnjeg javljanja smanjila sam zalijevanje;  zalijem 1 x u 10 ili 12 dana i bila je do danas na istom mjestu u uredu na podu i sinula ideja da je mozda hladni zrak ubija; Otvorimo cesto vrata jer zna biti toplo u uredu... sad sam je digla na policu u uredu...Da ju stavim sa ostalim biljkama na prozor na dasku ispod koje je radijator? Hoce li to sta pomoci?
 
 evo slika prije i poslije ... na sta lici jadna Cry 
 
prije:
sada:
 
 
 
 
http://img81.imageshack.us/img81/8746/spa50776resizexi9.jpg -  


Objavio: pistacija
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 18:15
evo jos jedna slicica...
 
na slijedecoj slici  sam jedan bez lisca izvadila iz zemlje, ne znam je li mu ima spasa...da ga stavim u vodu ? izrezem na 2-3 dijela i stavim u vodu mozda baci korijen?
 
 


Objavio: TeaK
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 18:40
Da li joj ikad prskaš lišće ili ju samo zalijevaš???

Naime dracene vole prskanje i što manje zalijevanja.


-------------


Objavio: pistacija
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 18:41

ljeti sam prskala a sad po zimi ne. mislila sam da ne vole kad ih se prska...



Objavio: TeaK
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 19:33
One vole prskanje tijekom cijele godine, ne vole samo previše mokru zemlju, zato su ti vrhovi i počeli žutiti. Kada gurneš prst duboko u zemlju tegle i ona je vlažna još ih ne treba zalijevati, tek kada je suho onda se zalijeva, a prskanje vole uvijek jer one su takve biljke. Ovu probaj ošišati sve oštećeno i prskaj, a ovu koju si izvadila ili odreži uništeno i možda potjera novo lišće ili eksperimentiraj.... ne znam što da ti kažem.

Po zimi je i u uredima jako toplo, a zbog centralnog je zrak suh i tek sada ih treba prskati.

Sretno.


-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 29 Prosinac 2007 u 21:08
Slažem se sa Teom,no dodala bi da je velika vjerojatnost ovakvih listova i  ono što si gore navela. Otvaranje vrata.Prevelika je razlika u temperaturi i od tog joj listovi pocrne. To se meni sad desilo na dvije one male dracene.Kako su pod borom,a iza su vrata,otvorim preko dana malo da se prozrači i listovi su pocrnili.Na ostale dvije nisu jer one nisu do vrata. Makni je negdje gdje neće biti blizu te promjene temperature.Boljeda joj je prevruće nego da ima ovakve šokove.


Objavio: pistacija
Datum objave: 30 Prosinac 2007 u 19:57
joj hvala vam curke al svejedno sam smile43
mislim ne mogu da vjerujem sto mi se desilo radi eto malo luftanja...
premjestih biljku sad cemo vidjeti a i pocet cu je spricati...
 
shasha sta da napravim sa biljkom na zadnjoj slici?


Objavio: shasha
Datum objave: 30 Prosinac 2007 u 20:25
Budući da već ima korjen,posadi je u zemlju.Ne vidim razloga da je u vodi držiš.U vodu se stavi pelcer da pusti korjen,a ti ga imašsmile187
Ne očajavaj za nju.Preseli je(govorim o onoj velikoj) gdje nema propuha,listove joj odreži,te koji su pocrnili.Oni će sami otpasti no možeš ih i sad maknuti. Bude se ona oporavilasmile186


Objavio: shasha
Datum objave: 30 Prosinac 2007 u 20:30
(sad sam se vratila opet na sliku pa da nadodam) Sa ovog maleckog pelcera očisti sve suho lišće i odreži granu ako je suha ili trula. Sa one gore velike odreži suhe(one doljnje) listove a ostalima odreži samo crni dio Tako ti nebude jako pusta a i ljepše će izgledati kad crne makneš.
Još nešto,vidim da je u ukrasnoj tegli,izvadi je van i pogledaj da nebi voda stajala u njoj. Ko što je i TeaK rekla,OBAVEZNO pogledaj dublje u zemlju(ne samo gornji sloj) dal je vlažna zemlja.
Drži se onog od TeaK,bolje da joj je presuha zemlja nego premokra


Objavio: dina
Datum objave: 30 Prosinac 2007 u 21:29


-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: pistacija
Datum objave: 31 Prosinac 2007 u 09:21
napravit cu kao sto ste mi savjetovali i vjerovat da ce sve biti u redu Embarrassed
 
nego ja bih joj pelcer otkinula i zasadila pa me zanima slijedece, kad ju idem pelcati da li rezem cijel grancicu (sa liscem) koja je dalje pricvrscena uz stablo? dakle odrezem je (grancicu) uz samo stablo i to ukoso ili i stabla malo odrezem?


Objavio: shasha
Datum objave: 31 Prosinac 2007 u 12:57

Da sam na tvom mjestu,sad je nebi rezala za pelcanje. Posadi ovu malu što si izvadila sa korjenom. Dracena se jako lako zapelca,samo odrežeš granu i posadiš u zemlju. No,ja ovu sad nebi rezala. Čekaj da se oporavi malo i onda ćeš vidjeti koju bi granu odrezati.Ona koja ima najmanje zdravog lišća ili onu koja neće puno faliti.Tamo di ih više lijepih ima,ako jednu makneš da time na narušiš previše izgled matične biljke.

 


Objavio: andrea01
Datum objave: 03 Siječanj 2008 u 22:56
Jeste li kada doživjeli da vam je dracena procvjetala?
Ja danas vidjela tek u tisku, ćak su i naveli koja vrsta dracene., ali zaboravila sam već smile42


Objavio: Floriana
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 14:53
Pozdrav svima ovdje Smile
 
Kao što vidite, nova sam ovdje i imam (zasad) jedno pitanje. Imam drvo života, odn. nisam ni sigurna da je drvo života. Ovdje na forumu vidim da je dracena drvo života, a kad sam dobila svoju biljku rečeno mi je da je to drvo života odn. yuka. Tako da zapravo ni ne znam što imam Big%20smile To mi je recimo prvi problem. Inače sam tu biljčicu dobila već veliku jer je prijateljima postala prevelika za mali stan.
 
Drugi, veći problem je što su joj se počeli sušiti listovi od dole. Gore fino napreduje i stvaraju se novi listovi, ali ovi dole se toliko rapidno suše da će uskoro stići do tih novih Confused Ne znam što se dešava. Pomjerila sam je sad prije Božića jer sam na njeno mjesto stavila bor. Zatim smo mi otišli, nismo bili za Božić doma. To je eventualno bitno jer je grijanje bilo smanjeno dok nas nije bilo.
 
Molim vas, pomozite mi ako znate. Mogu je i uslikati. Ne znam hoćete li moći skužiti koja je biljka u pitanju jer je jako puno listova suho, ali da vidite kako sad (jadno) izgleda.


Objavio: shasha
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 14:59
Floriana dobro nam došlaHug.Aj ti uslikaj nju pa da vidimo.Wink


Objavio: Floriana
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 16:20
Evo uslikah Big%20smile Jednu cijelu biljku, jednu vrh da vidite mlade, nove listove i jednu samo "drvo" u slučaju da će vam pomoći pri identifikaciji Big%20smile
 
 
 
Vrh
 
 
 
Drvo
 


Objavio: administrator
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 18:37
Ja bih rekao da je to Yucca


Objavio: shasha
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 19:02
To je definitivno yuca. A kaj joj je? Vruće joj je,nema svjetla,neredovito zaljevanje.
Kupi dva broja veću teglu i svježu zemlju. Presadi je,suhe listove očisti i stavi je negdje do prozora.Negdje di je svjetlo.Zaljevaj je svakih 2tjedna,to joj je dosta. i ne blizu vratiju ili prozora koji se otvara,manje zbog propuha a više zbog naglih promjena temperature. Nisam primjetila da joj ljeti to smeta(propuh i sl) no zimi je velika razlika u temperaturi.
Otporna je ona,ja sam 100puta jadniju dobila i malo pažnje eno je prekrasne. Ja i tu sobnu na proljeće stavim van,samo negdje u hlad, i bude prekrasna.koliko se namuči preko zime,brzo se u proljeće vani oporavi.


Objavio: Floriana
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 20:11
Treba je zalijevati svaka 2 tjedna? Ja je zalivam češće, kako joj onda može faliti vode?
 
 
No, u svakom slučaju, hvala na odgovorima. Očito ćemo ići u šoping po teglu, a i vraća se bliže prozoru svakako jer sklanjam bor. Ali tamo je pokraj radijatora, jel to problem? Nemam ju gdje drugdje staviti Confused Mislim, nije ono baš direkt pored, da se naslanja na njega, ali je skroz blizu.


Objavio: shasha
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 20:24
Ja ti govorim šta je kod mene bio problem kad su listovi tako naglo žutjeli. U svakom slučaju neće joj veća tegla štetiti,a ako ti bude nekako neugledna kad joj otkineš listove,odreži je. Lako se prima a na staroj će mlade potjerati.Nadam se da će ti se javiti neki stručnjak.Ja sam samouka,no u proljeće će se definitivno oporaviti. Blizu radijatora nije dobro ni jedan cvijet imati,tu mu bude svakako prevruće.
Ovo za zaljevanje sam rekla kad sam vidjela zemlju.Izgleda dosta suho.


Objavio: Floriana
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 20:38
Ne znam zašto je takva zemlja. Skroz je bijela, bude smeđa/crna kad zalijem i to kratko traje i onda je opet bijela. A kad se zaliva to svaka 2 tjedna jel se onda baš obilato zalije?
 
Neću je zasad rezati jer stvarno nemam pojma o sobnim biljkama odn. o biljkama u teglama općenito. Obično ne požive dugo Unhappy Jedino se snalazim s ovima u zemlji, njih prepustim atmosferskim prilikama i neprilikama LOL I dobro im je Big%20smile
 
Što se tiče položaja, ne znam što da radim. Ili blizu radijatora ili tu di jeste jer drugdje stvarno nemam gdje, osim nasred sobe.
 
I još jedna stvar, kad sam već dosadna LOL, kakva zemlja treba biti i treba li kakvih dodataka?
 
I još sam htjela zamoliti administratore da eventualno presele ove naše postove u pravu temu, budući da sam ipak fulala Big%20smile


Objavio: shasha
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 20:50
Ja sadim u običnu zemlju za cvijeće. Nekako mi je najbolja od poljoposavca(ona neka zemlja iz baumaxa bude puna nekih mušica)
Što se zaljevanja tiče ja je obilno zalijem,ako nakon par sati bude vode u podmetaču to obavezno maknem.  Ne volim (a i nemam vremena toliko) zaljevati onako pomalo.To mi je nekako ko da sam žedna i netko mi da svaki dan 2-3 kapi vode.Ili mi daj da se napijem il nedaj ništaLOL
Presadi je,očisti sve te suhe i bolje da je tu di je sad nego do radijatora. Mi ćemo držati palčeve da preživi zimu a u proljeće je van stavi da se oporaviWink


Objavio: Floriana
Datum objave: 08 Siječanj 2008 u 21:50
Ok, hvala ti puno, shasha smile73  I ja se nadam da će poživjeti do proljeća, a onda ide na terasu.


Objavio: mrvica
Datum objave: 16 Siječanj 2008 u 16:45
E ljudi, lipi pozdrav svima!
Malo sam se setala forumom pa sam pronasla palmicu koju nam je stavila pistacija pod temom " kako staviti slike " pa sam vas htjela pitat znate li mozda moze li se i kako postici da onakva palma i njoj slicne potjera jos koji novi izboj ( Ermm oprostite na izrazu ako je kriv Smile ) iz glavne stabljike? Ja imam takve palmice al mi samo rastu u visinu na jednoj stabljici a ja bi ovakvu ko pistacijina,krasna mi je. 
Nadam se da znate na sto mislim. Embarrassed  
    
                                                                                    


-------------
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji

dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke."

Mt, 6,34



Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Siječanj 2008 u 20:32
Draga Floriana dobro nam došla, a pogotovo u ljubitelje jucca i dracena.

Budući da su ti dali dobar svjet ja ga mogu samo podržati.

Draga Ružo preporučila bi ti kao i Zvjezdana, a savjet se odnosi i na Florianu;

dracene, a i juke obožavaju prskanje i to u svako godišnje doba, onda nema žutih vrhova i tužnih izgleda.

smile79


-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Siječanj 2008 u 20:46
 Lipi pozdrav i tebi,MrviceWink
Da,to je dracena,a da se razgrana odrežeš vrh.Koliko hoćeš,zavisi koliko je velika.Vrh koji si odrezala nemoj baciti jer se lako zakorjenjuje,samo ga posadi u zemlju.


Objavio: Šeflera
Datum objave: 17 Siječanj 2008 u 14:58
Evo još malo novih članova! Nek zažive forumi s biljčicama!
Prvo sam naravno zastala na Dracenama jer ih naravno imam najviše! Razlog: najlakše za održavati,  upotpune svaku nepoželjnu rupu u stanu i šire, a prekrasne su u svoj svojoj jednostavnosti!
Uskoro će stići i neke sličice - samo da skužim kak to ide!




Objavio: TeaK
Datum objave: 17 Siječanj 2008 u 16:57
Dobro nam došla!!!!

-------------


Objavio: Hele
Datum objave: 20 Siječanj 2008 u 09:48
Donjela na oporavak ako je moguč. Mislim da su obje dracene ali ne znam točnu vrstu. Da li netko zna i još važnije kako da ih oživim (osim presađivanja ove kojoj korijen ispada - koliko veču teglu ? )


-------------
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT.


Objavio: shasha
Datum objave: 20 Siječanj 2008 u 10:00
Mislim da bi joj bila dosta ovako velika ko što je ova druga tegla.Ove žute listove odreži. Na ovoj drugoj,desnoj, isto suhe listove makni,presadi(ako vidiš da je stara zemlja) Ma samo ti obje presadi,ako ovako izgledaju teško da imaju dobru zemlju.Oporavit će se oneWink
Kaj si ti po Slo.skupljala cvijeće odbačeno?


Objavio: Hele
Datum objave: 20 Siječanj 2008 u 10:07
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Mislim da bi joj bila dosta ovako velika ko što je ova druga tegla.Ove žute listove odreži. Na ovoj drugoj,desnoj, isto suhe listove makni,presadi(ako vidiš da je stara zemlja) Ma samo ti obje presadi,ako ovako izgledaju teško da imaju dobru zemlju.Oporavit će se oneWink
Kaj si ti po Slo.skupljala cvijeće odbačeno?

    Ma to je od mojih ali oni zimi emigriraju u toplije krajeve, a susjeda preuzme biljčice no kako je rodila zamolili smo drugu i evo rezultata. Ova lijeva je vrh od jedne velike koja je postala previsoka za plafon , toliko je dugo i lipo napredovala ( ta mi je matična bila prevelika za nosit , a i mislim da je gotova - možda preživi vrh za pelcanje ali to sad nisam stigla). Inače šefleri , filodendronu i dvjema krasulama nije ništa , limun fantastičan ali neke sam jednostavno bacila na kompost


-------------
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT.


Objavio: Floriana
Datum objave: 23 Siječanj 2008 u 20:39
Originalno poslano od člana TeaK TeaK napisao:

Draga Floriana dobro nam došla, a pogotovo u ljubitelje jucca i dracena.

Budući da su ti dali dobar svjet ja ga mogu samo podržati.
 
Hvala na dobrodošlici Smile
 
Imam sad još jedno pitanje. Preporučili ste presađivanje (nisam to još napravila jer nisam našla veliku i lijepu teglu), pa me zanima, nije li sad nepovoljno vrijeme za presađivanje?
Ne znam puno baš o biljkama, ali uvijek sam mislila da se presađuje ili na proljeće ili u jesen.
 
Inače, moja je biljka po starom, i nisam baš sigurna da će izdržati do proljeća. Listovi od dole suše se brže, nego što nastaju novi na vrhu Confused 
I još jedno pitanje. Koliko često ju "tuširati"?
 
Ako ima raspoloženih, može pogledati i pitanje koje ću postaviti na cvjetajućim biljčicama Big%20smile


Objavio: TeaK
Datum objave: 24 Siječanj 2008 u 20:09
Ja moje prskam svakih 2 dana jer u kući imam centralno, a tuširam ih samo kad stvarno nakupe prašine na sebi.
Što se presađivanja tiče ja to radim bez obzira koje je godišnje doba, ako vidim da je kupljenoj biljci tijesno ja ju presadim, a istina većinu cvijeća koje je kod mene već dugo presađujem u proljeće.


-------------


Objavio: Floriana
Datum objave: 24 Siječanj 2008 u 22:25
Hvala, Teak Smile Na prskanje sam i mislila.
 
Meni je teško bilo što raditi na procjenu jer zbilja nemam iskustva (bar ne dobra LOL) sa sobnim biljkama, pa vas zato moram gnjaviti za svaku sitnicu Embarrassed



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk