Ja se profesionalno bavim fitoterapijom, aromaterapijom i izradom individualne prirodne kozmetike pa sam možda jedna od onih koja ti može odgovoriti...
Hladnoprešano laneno ulje je super, sve 5, krcato nezasičenih masnih kiselina, izrazito brzo ulazi u kožu, ima prirodna svojstva da steže cirkulira i u australiji se koriti kao prirodan "botox" NO što je više u nekom ulju nezasičenih masnih kiselina( uz neke druge stvari) to je ono brže kvarljivo... upravo zato jer te nms su spojevi koji reagiraju sa kisikom i zbog čije reakcije ulje "oksidira" iliti užegne iliti se pokvari...
Laneno ulje je poznato po tome da ako je baš hladnoprešano onda oksidira u roku od 2 tjedna od kada je napravljeno ( ako je pri pakiranju korišten komprimirani dušik onda duže traje tj proces oksidiranja počinje od trena otvaranja boce)... daklm, laneno ulje ne na maceriranje osim ako nemaš neke druge preduvjete postupanja sa njim... pakiranje, hladnjaci i sl.. i naravno - svijetlost i toplina pogotovo pogoduju kvarenju ulja....
Za kućno maceriranje su pogodnija neka stabilnija "teža" ulja koja i imaju vrlo mali udjel nmk... poput domaćeg maslinovog, već isfuranog badema, dobrog hladnoprešanog suncokreta ili dobrog sezama...
Ako se macerira neka aktivna biljna komponenta - što bismo rekli nšto iz neke trave onda ono što vam je bitno - nije da to ulje imate trenutno doma!:)) nego da je to ulje sposobno preživjeti proces maceriranja ( koji je najčešće - zavisno od točne biljke koja se macerira- na izvoru topline i svijetla), da je nakon toga stabilno sa tim biljnim komponentama - što bismo rekli sa nečim u sebi se sporije kvari i na kraju da je jioš uvijek dovoljno aktivno sa dovoljno nmk,otopljenih ljekovitih tvari matičnebiljke baznog ulja - da ulje bude sposobno ući u kožu i zajedno sa sobom donjeti i te aktivne tvari biljke koju smo macerirali u njemu....
Štogod da se izmacerira sa sobom ponese i dio čestica i/ili soka biljke sa kojim radimo ( ako s radi u kućnim uvjetima) i onda te tvari oko sebe šire kvarenje ulja što se često vidi kao mucasti takog na dnu boce koji se pojavi nakon par mjeseci... da bi se reakcija što sporije odvijala najbolje je držati u frižideru ili bar na nekom jako hladnom i mračnom mjestu...
Ako je bazno ulje u kome se macerira rafinirano ( što bismo rekli iz njega su pročišćene i filtrirane sve veće molekučle - koj su u principu ljekovite i čine veliku srž tog ulja) onda je proces kvarenja macerata puno sporiji ali onda nam je većina ljekovitosti u njemu samo iz biljaka koje meceriramo a samio smo sebi uskratitli blagodati samog baznog ulja koje postaje "mrtvo"... e sad.... svakome po njegovom iskustvu i mogućnosti je da izavbere...
Za neven je najlakše skupiti latice, malo prosušiti i bućnuti ih u domaće maslinovo ulje.... na sunce 3-4 tjedna i to je to :), prosušiti dan ( kao i kantarion) sa ispari voda iz soka biljke koji pogo9duje kvarenju.
|