Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Macerati

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3642
Datum ispisa: 06 Srpanj 2025 u 11:33
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Macerati
Objavio: Semira
Tema: Macerati
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 12:23
Zanima me može li se raditi macerat u lanenom ulju?
Radila bih macerat od nevena.
Na više mjesta sam naišla na različite podatke, pa me zanima kako vi to radite. Da li ga držite u tamnoj ili svijetloj flašici na suncu? Znam da poslije ide u tamnu flašicu i na hladno.
Molim da napišete vaša iskustva.
Hvala



Odgovori:
Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 13:27
Ja se profesionalno bavim fitoterapijom, aromaterapijom i izradom individualne prirodne kozmetike pa sam možda jedna od onih koja ti može odgovoriti...
Hladnoprešano laneno ulje je super, sve 5, krcato nezasičenih masnih kiselina, izrazito brzo ulazi u kožu, ima prirodna svojstva da steže cirkulira i u australiji se koriti kao prirodan "botox" NO što je više u nekom ulju nezasičenih masnih kiselina( uz neke druge stvari) to je ono brže kvarljivo... upravo zato jer te nms su spojevi koji reagiraju sa kisikom i zbog čije reakcije ulje "oksidira" iliti užegne iliti se pokvari...
Laneno ulje je poznato po tome da ako je baš hladnoprešano onda oksidira u roku od 2 tjedna od kada je napravljeno ( ako je pri pakiranju korišten komprimirani dušik onda duže traje tj proces oksidiranja počinje od trena otvaranja boce)... daklm, laneno ulje ne na maceriranje osim ako nemaš neke druge preduvjete postupanja sa njim... pakiranje, hladnjaci i sl.. i naravno - svijetlost i toplina pogotovo pogoduju kvarenju ulja....
 
Za kućno maceriranje su pogodnija neka stabilnija "teža" ulja koja i imaju vrlo mali udjel nmk... poput domaćeg maslinovog, već isfuranog badema, dobrog hladnoprešanog suncokreta ili dobrog sezama...
Ako se macerira neka aktivna biljna komponenta - što bismo rekli nšto iz neke trave onda ono što vam je bitno - nije da to ulje imate trenutno doma!:)) nego da je to ulje sposobno preživjeti proces maceriranja ( koji je najčešće - zavisno od točne biljke koja se macerira- na izvoru topline i svijetla), da je nakon toga stabilno sa tim biljnim komponentama - što bismo rekli sa nečim u sebi se sporije kvari i na kraju da je jioš uvijek dovoljno aktivno sa dovoljno nmk,otopljenih ljekovitih tvari matičnebiljke baznog ulja - da ulje bude sposobno ući u kožu i zajedno sa sobom donjeti i te aktivne tvari biljke koju smo macerirali u njemu....
 
Štogod da se izmacerira sa sobom ponese i dio čestica i/ili soka biljke sa kojim radimo ( ako s radi u kućnim uvjetima) i onda te tvari oko sebe šire kvarenje ulja što se često vidi kao mucasti takog na dnu boce koji se pojavi nakon par mjeseci... da bi se reakcija što sporije odvijala najbolje je držati u frižideru ili bar na nekom jako hladnom i mračnom mjestu...
 
Ako je bazno ulje u kome se macerira rafinirano ( što bismo rekli iz njega su pročišćene i filtrirane sve veće molekučle - koj su u principu ljekovite i čine veliku srž tog ulja) onda je proces kvarenja macerata puno sporiji ali onda nam je većina ljekovitosti u njemu samo iz biljaka koje meceriramo a samio smo sebi uskratitli blagodati samog baznog ulja koje postaje "mrtvo"... e sad.... svakome po njegovom iskustvu i mogućnosti je da izavbere...
 
Za  neven je najlakše skupiti latice, malo prosušiti i bućnuti ih u domaće maslinovo ulje.... na sunce 3-4 tjedna i to je to :), prosušiti dan ( kao i kantarion) sa ispari voda iz soka biljke koji pogo9duje kvarenju.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 15:08
Ja sam se uvjerila da je bolje, brže i efikasnije macerirati u toploj vodenoj kupelji.Naročito neven koji se teško macerira na suncu.Gospina trava da.Ona će se sasvim dobro izmacerirati na suncu.I to uvijek radim.
Neven ubacim u maslinovo ulje u emajliranoj posudi sa ručicama a posudu uronim u drugu veću posudu sa stalno toplom  vodom tako da ne dodiruje dno (mi to u dubrovačkom kraju zovemo banja-marija ).Temperatura ulja sa nevenom ne smije prijeći 60-70°C radi maslinova ulja koje se ne smije pregrijavati.Proces maceracije traje 72 sata.
Na kraju se procijedi kroz lanenu krpu i imate odličan macerat nevena koji se ne kvari.


Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 17:10
... da...ali moje je mišljenje da se tako i na tim temperaturama ipak previše zatople i unište ljekovit tvrai bilja koj inače ne bi bil uništene jer zagrijavanje na suncu nikad neće preći 35-40 stupnjeva... i hmm po mom mišljenju je puno prirodne sunčeve enrgije ( ali i mjesečeve)  intergrirano u preparat kad je rađen na suncu pogotovo zbog vremenskog roka u kojem se to odvija i mjena sunca i mjeseca...
..kuhanjem na 70 stupnjeva na banja mariji se sve više "iskuha" pa naravno da je manje kvarno ili uopće nije :)))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 23:27
Pa ne bih baš rekla da se ljekovite tvari unište.Temperaturu zapravo ni ne mjerim.Probavam toplinu prstom.Ne dopuštam nikad da se pregrije.

Macerirala sam neven na suncu i nisam dobila neki osobiti macerat.Latice su ostale narančaste kao da su konzervirane a ne "iscjeđene" i krema nije imala onu lijepu narančastu boju kakva bude kad se kuha u banja-mariji.

A ovo s mjesecom, stvarno nisam znalaWink  


Objavio: Semira
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 17:51
Hvala cure na odgovorima.
Dobila sam nešto domaćeg maslinovog ulja pa sam u njega stavila lavandu.
A neven sam stavila u bademovo ulje. Nadam se da će biti ok.



Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 23:23
ja sam dubokog i potpunog mišljenja da je puno prirodnije, ikonskije i energetski učinkovitije macerirati na suncu ( iako bagnja marija ima svoje prednosti naravno a njveća je manja kvarljivost).... ono što danas znamo tek su krhotine prave istine o načinu učinkovitosti bilja i svim faktorima koji djeluje na njega....
...tkva je slična priča s sušenjem bilja na "starinski " način u hladu, na tavanu i sl... i onim ( kako se suši SVO komercijalno bilje ) u sušarama gdje  se ide od 30-60 stupnjva... mislim da niti 30 stupnjeva na tavanu gdje par puta dnevno okrećete bilje i 30 stupnjeva u sušari koja je velika limena prostorija deinitivno nije isto....


Objavio: bubamara_zg
Datum objave: 02 Travanj 2010 u 21:05
Pozdrav....ne znam da li sam u pravu rubriku postavila temu, ali me zanima da li bi mi netko mogao reći da li se negdje može kupiti macerat nevena, htjela bi izraditi nevenovu mast.HvalaSmile


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Travanj 2010 u 13:02
Poznato je da se neven teško macerira tako da maceracija na suncu neće dati dobar macerat.

Najbolje je uzgajati svoj neven u vrtu po pravilima eko-uzgoja a može se i kupiti čaj od nevena.
Ubrane cvjetove ili, još bolje, samo latice umočiti u hladno prešano djevičansko maslinovo ulje.To treba izgledati kao dosta gusta kaša.Posudu sa tom masom staviti na maceriranje u vodenoj kupelji.Plamen se podesi na najmanju temperaturu da voda u posudi nikako ne vrije.Samo tako temperatura maslinova ulja neće prijeći 70°C jer se ono ne smije pregrijavati.Vrijeme trajanja maceracije je 72 sata (ne nužno jednokratno).

Macerat se zatim procijedi, dobro istisne pa zgusne u kremu pomoću  pčelinjeg voska.


Objavio: jjadra
Datum objave: 13 Svibanj 2011 u 12:10
A gdje kupite hladno prešano bademovo ulje, a da cijena nije boli glava (bar meni)? Svi govore o 1-2 proizvođača, pa ne vjerujem da su oni jedini koji imaju dobro ulje kod nas na tržištu? 


Objavio: ognjenka
Datum objave: 13 Svibanj 2011 u 18:01
http://www.kemig.hr/ - http://www.kemig.hr/
 
Imaš tu broj telefona, pa se raspitaj.
 
Nadam se da se ovo ne smatra reklamom, nemam ništa s njima jedino često kupujem kod njih.
 
A što mislite o maceriranju u ulju makadamije?


Objavio: manči
Datum objave: 13 Svibanj 2011 u 20:59
...da  li  neko  radi  pripravke  od  cvijeta  kadulje?
...pitam  jer  sad  cvjeta...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 14 Svibanj 2011 u 00:36
Ja radim rakiju od cvijeta kadulje, zapravo liker jer ide i šećer.

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Svibanj 2011 u 07:55
Originalno poslano od člana ognjenka ognjenka napisao:


 
A što mislite o maceriranju u ulju makadamije?



Ako ćeš koristiti nešto finije za tijelo ( i ili) lice.....  traba se macerirati u makadamiji, bademu, marelici i sl malo finijim uljima......
Takva maceriranja su odavno standard u prirodoj kozmetici....


-------------
http://studio-martina-natura.hr/


Objavio: ognjenka
Datum objave: 20 Svibanj 2011 u 09:18
Kupila sam centellu asiaticu u prahu. I mislila sam je razmutiti u makadamiji za tretiranje celulita.
 
Sad, pošto je to već osušena i mljevena biljka ne znam jel se to baš zove maceriranje - nisam tu baš doma s prirodnom kozmetikom, tek počinjem...



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk