Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Gaura - Gaura lindheineri

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Trajnice
Opis foruma: Sve o trajnicama u vrtu
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3654
Datum ispisa: 28 Travanj 2024 u 06:53
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Gaura - Gaura lindheineri
Objavio: SilveK
Tema: Gaura - Gaura lindheineri
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 13:06
Gaura je prekrasna trajnica porijeklom iz Sjeverne Amerike. Cvate u roza i bjeloj boji i koliko sam istražila po netu, može narasti i preko 1 metar, grmolikog oblika. Cvijeta cijelo ljeto i lako se razmnožava sjemenom i reznicama.Voli sunčani položaj i dosta vode ali dobro podnosi i sušu.



http://www.cvijet.info/trajnice/cvijet_gaura___gaura_lindheimeri_/6053.aspx - više o gauri pogledajte ovdje

-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.



Odgovori:
Objavio: kamilica
Datum objave: 07 Kolovoz 2009 u 13:37

Prije jedno 5 godina, kupila sam 2 gaure u vrtnom centru. Prodavačice nisu znale ništa o njoj, a ja sam samo vidjela slike u jednom časopisu. Za nešto malo kuna kupila sam gaure u lijepim glinenim lončićima. Kod kuće sam ih presadila u veće žardinjenje. Kad je došla zima unjela sam ih u garažu. Proljeće je dočekala samo jedna.  Ponovno sam otišla u vrtni centar, ali ih nije bilo. Međutim, bio je čovjek koji mi je ipak o njoj rekao nešto više. Odmah sam ju presadila u vrt.

Nakon dvije godine, uspjela sam ih ponovno naći. Kupila sam još dvije bijele i jednu roza.  Ima razlike među njima. Roza je niža, i grančice sa cvjetićima malo više vise, ,dok kod bijele stoje uspravno.
Ako ste pogledali u moj vrt, onda ste vidjeli da su cijeli dan na suncu, da ne kažem ove godine u krematoriju. Zaljevam iz navečer. Cvjetaju cijelo vrijeme.
Najljepše mi je ujutro, dok pijem kavu, moje gaure klimaju svojim dugim vratovima. Čim sunce se pojavi, na jutarnju pašu dođu pčele. I iako nema vjetra, cijela gaura pleše i pozdravlja novi dan.
U jesen kad stapke uvenu, odrežem ih od zemlje na 10 cm, kako bih znala gdje su (sada već sigurno znam). Prošle zime sam ih pokrila sa slamom. a prije sa nešto lišća. Moja mama ju nije zaštitila, i još je živa.
U proljeće pri zemlji počnu se pojavljivati listići. Tad odrežem suhe stapke, da ne smetaju.
Iz osobnog iskustva, mogu reći da se uspješno razmnožavaju sjemenom. Prošle godine, oko mojih "starki" bilo je preko nekoliko mladih biljčica, koje sam sa zadovoljstvom podjelila prijateljima. Ostavila sa si jednu bijelu.
Sada moju veliku rundelu krasi 5 gaura.
Sa vremenom se ona raširi, ne puno. Tako da mislim da se može korjen i dijeliti. Nisam probala, ali to je samo moja pomisao.
Eto to je moje iskustvo i moj doživljaj gaure.

Nadam se da vam nisam bila dosadna.smile47
 
 


Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Kolovoz 2009 u 21:56
Hvala na opširnom opisu Kamilica, nadam se da budu i moje uspijevale tako dobro kao i tvojeSmile
Pročitala sam na netu da se jako lako razmnožavaju reznicama, samo se zapikne grančica u zemlju i svaka se primi - pa sam to sad probala s jednom grančicom, budem pratila dal je to istina.


Objavio: kamilica
Datum objave: 08 Kolovoz 2009 u 08:14
Nadam se da će sve kojima sam poslala sjeme nagodinu veseliti svojim plesom, mahanjem i ljuljanjem.smile160smile79


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 08:30
i ja sam vlasnica roze gaure  i jako sam zadovoljna njom..eto sad znam i za razmnožavanje..Smile


Objavio: goga-zg
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 10:20
i ja sam spasila dvije roze gaure od definitivne smrti na sajmu.jadnice nisu baš najbolje,ali ću dati sve od sebe da ih spasim.sada im žuti lišće,ali to je vjerojatno zato što dolazi jesen. zahvaljujući kamilici imam nešto i sjemena,pa ću na proljeće pokušati zasijati.


Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 11:41
Sve grančice koje sam zapelcala još se drže, a vidim i da je korijenje počelo provirivati na dnu tegle....znači stvarno se tako lako razmnožavaSmile


Objavio: kamilica
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 20:50
Posuda u koju sam posadila jednu malu ružicu,  puna je roza gaura i par bijelih. Bacile sjeme, i evo rasade. Vjerojatno će nešto završiti kod Dominga.


Objavio: SilveK
Datum objave: 27 Rujan 2009 u 22:08
Moja gaura upoće nema sjeme, a cvate stalno. Pretpostavljam da je to zato jer imam samo jednu, a valjda nije samooplodna.


Objavio: kamilica
Datum objave: 12 Listopad 2009 u 11:48
A kod mene sjemena ko u priči. Sve podjelila, nešto još malo ima, pa skupljam jer se polako i ona sprema za san.Sleepy


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 12 Listopad 2009 u 17:14

ja kad sam kupila gaure bilo je puno suhih grančica ja sam to sve porezala evo vidim da odozdola već se crveno-zeleni novi listići..



Objavio: domingo
Datum objave: 13 Listopad 2009 u 10:39
Hvala kamilica na tvojim gauramaHeart........što s njima preko zime dok su ovako male?


Objavio: kamilica
Datum objave: 13 Listopad 2009 u 14:27
Domingo, drži ih u svom stakleniku. Na proljeće ih posadi van.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 13 Siječanj 2010 u 21:43
Za gauru je na kontinentu najproblematičnije prezimljavanje. Ona dosta dobro podnese hladnoću, ali ne i mokro tlo, na što treba obratiti pažnju kod odabira položaja. Zimu će lakše preživjeti ako joj se samo vrhove prikrati i svakako zaštiti (bez zaštite će možda koju zimu imati sreće, ali će za oštrije i mokrije zime sigurno uginuti bez zaštite). Najbolje je staviti okolo crnogorične grančice, a ako se nema onda slamu. Suho lišće nije preporučljivo jer bude dosta vlažno od čega biljka počne trunuti. Ako se stavlja slama, onda ju malo od korjena biljke odmaknuti. Roza sorte su osjetljivije od bijelih. Osim roza sorte "Siskiyou Pink", koja uz gornju pažnju najčešće dobro prebrodi zimu, kod nas su se u prodaji pojavili još neki kultivari roza gaura koje treba provjeriti, jer neki od njih ne mogu preživjeti kontinentalnu zimu.


Objavio: floraifauna
Datum objave: 17 Siječanj 2010 u 21:36
kamilice baš mi se svidio tvoj pjesnički opis ove biljke,nadam se da ću ju negdje vidjeti uživo,ovako mi se čini vrlo lijepa po fotkama,a najviše po lijepom opisu


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 17 Siječanj 2010 u 23:25
Slikica moje Gaure Lindheimeri "Siskiyou Pink"

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/gaura_lindheimeri__siskiyou_pink_/5266.aspx">


Objavio: goga-zg
Datum objave: 20 Veljača 2010 u 20:09
Cimi,prekrasna ti je gaura.reci mi da li ti se sama zasijava ?


Objavio: smrcko
Datum objave: 20 Veljača 2010 u 21:05
Najbolji način da ukorjenite gauru je odsjecite granu i stavite je u komposter. Teško da se neprimi.Smile Ovo je moja ljepotica, za koju ne znam hoće li preživjeti.







-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 20 Veljača 2010 u 21:15
Cimi, Smrcko, jednostavno su genijalne. Koliko su stare da su tako lijepo oblikovane?
Jedne noći, pod okriljem mraka ću doći i sve ću vam ih obrstiti!!!
http://www.glitter-graphics.com">


Objavio: smrcko
Datum objave: 20 Veljača 2010 u 21:41
Kod mene ako bude što za obrstitLOL. Moje iz kompostera su propale, jer je mraz u Fužinama sve slistio , a kamo li mlade reznice. Za glavnu biljku se molim Bogu. Ma nisu to skupe biljke, oko 15 kn budu. Pokušala sam u posudama u Rijeci na balkonu pelcati , ali mi je sve propalo i smrzlo kao i puno drugih biljki. Kažem vam komposter ili naravno sretna ruka.

Te biljke se same oblikuju, ništa se ne diraju. Naravno grdo izgleda ako se zbog pelcanja poremeti forma, zato sam kasno upelcavala i sve mi smrzlo. Ipak se kupi da dvorište bude lijepo. A kupit ćemo novu, ako je nađem. To je jedini put da sam srela tu biljku. Na sajmovima u proljeće vam prodaju, oni sebe nazivaju Podravci.Embarrassed


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Lora
Datum objave: 20 Veljača 2010 u 23:42
Šmrckice nemoj ni slučajno baciti one na balkonu. .One obično zimi nestanu i ne smrznu se, a u proljeće potjeraju ponovo......U svakom slučaju pelcer koji si mi dala je još živ, pa kad naraste dijelit ćemo......
 
Ovo je moja Gaura, pred nekoliko godina, sad je nažalost više nemam
 
 
 
Na njezinom mjestu su agapanthusi


-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 21 Veljača 2010 u 20:29
Na kontinentu se gauri preko zime  smrznu i osuše grančice. U proljeće sve  grančice pokratiti na 10 - 15 cm od zemlje.
Ona dosta kasno potjera, ali onda opet izraste i bude još bujnija nego prethodne sezone.

Goga-Zg  - ja sam imala mladu gauru pokraj ove starije, samo se ne sjećam da li sam možda zapiknula otrgnutu grančicu ili je sama niknula. Sijala nisam jer mi je uvijek cvjetala sve do mrazova pa neznam da li je bilo zrelog sjemena.




Objavio: smrcko
Datum objave: 21 Veljača 2010 u 23:06
Polažem nade u tu gauru Cimi da je boracHug

Lorica nije se dalo spasiti. Bilo mi je u stiropornom boksu na koji je ljevala kiša i padao snijeg. Kad sam nakon jednog razdoblja kiše uopće mogla doći do boksa ( bio je prekriven najlonom i sunce je moglo dopirati), sve je bilo u gomili pljesni , tako da sam zbog zdravlja drugih biljaka to morala ukloniti. Par reznica od tvoje ograde je još živo i nadam se , da će se primitismilie_love_047.gif


Objavio: bergenia
Datum objave: 21 Veljača 2010 u 23:15
Čitam o vašim gaurama, priznajem dasu jako lijepe............ Moje su kod mene preživjele jedno ljeto ( plesala je jedno ljeto)
Sad kad čitam mislim si ga da su moje stradale možda zbog prevelike vlage, a možda i zbog prevelike hladnoće.......tko će ga znati. Uživat ću ja u vašima kad kod mene ne uspjevaju!


Objavio: Lora
Datum objave: 22 Veljača 2010 u 18:16
Šmrćko, ne brini ,prvo proljetno orezivanje i imat ćeš grančica koliko hoćeš, a u proljeće će se najbolje primiti.....Smile

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Jurica
Datum objave: 23 Veljača 2010 u 14:37
Hej curičke,gaura l.(leptirac)može se naručiti od decore(na njihovoj stranici)iz Buzeta,po 14,00kn.Kupila ja prošle god.


Objavio: Triša
Datum objave: 23 Veljača 2010 u 16:26

Na žalost niti moja, koju sam dobila od Smrckice nije preživjela, no probat ćemo opet.



-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Anaida
Datum objave: 23 Lipanj 2010 u 16:51
Evo i moje... Kupila sam ju proljetos, 15kn, na tržnici. Jako mi se lijepo razrasla i sad mi je žao što nisam kupila još nekoliko...
 


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 24 Lipanj 2010 u 06:48
Bijele gaure su otporne, rastu mi godinama u 'Atakami'. Nisu tako guste i lijepe kao ružičaste i previsoke su. Ružičasta preživjela dvije zime, da bi se treće smrznula velika odrasla biljka. Ili su kratkog vijeka ili preosjetljive na hladnoću (nisam je našla u katalogu s trajnicama, za razliku od bijele i to dva varieteta). Kad smo kod cijena, na Dolcu platila 8-9 cm biljčicu 30 kn. Prošla me volja za ružičastim gaurama, ima bezbroj otpornijih, nezahtjevnih trajnica. Eto takvo je moje iskustvo. Što se tiče Smrčkinih tretmana to ne bi preživjela ni jedna biljka


Objavio: Lora
Datum objave: 24 Lipanj 2010 u 23:43
Bijelu ili Gauru Linfheimeri ima Decora Buzet, mislim da je cijena 14 Kn. Meni osobno je vrlo lijepa jer napravi vrlo brzo veliki lijepi  dewkorativni grm. Samo ju je pogodno saditi negdje tako da pada. Ja sam ju bila preselila, u donji vrt, ali tamo nije dolazila do izražaja.......Nevjerojatno privlači leptire.....

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Anaida
Datum objave: 26 Lipanj 2010 u 19:08
I meni je isto tako privlačna jer zaista je u kratkom vremenu stvorila predivan grmić.. Bila trajna ili ne - lijepa je i posebna.

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Lipanj 2010 u 01:02
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Što se tiče Smrčkinih tretmana to ne bi preživjela ni jedna biljka


Kojih mojih tretmana i mene zanimaju? smilie_girl_080.gif

Moja gaurica živa i zdravaTongue




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 27 Lipanj 2010 u 03:11
S najvećom pozornošću ću pratit tvoju gauricu, Smrčko, zasad je lijepa i zdrava. Što se tiče tretmana, ne traže nikakve posebne, mene zanima kako će prezimjeti. Mnoge trajnice se mogu uzgajati kao balkonsko cvijeće, ali ne znam kako je to ide s gaurom (zašto je popljesnivila, zbog najlona?)


Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Lipanj 2010 u 06:45
Nisi me razumjela Baka Bea.Smile

Ova gaura je preživjela u zemlji u Fužinama, to je matična biljka. Reznice svih nadzemnih grana su bile podijeljene. Ta matična biljka je bila pod zaštitom malča i kupusovih listova. S tim da je bila i dublje zasađena.

Lora je dobila od mene sadnice gaure iz mog kompostera , bile su tamo jedno vrijeme i već imale naznake korjenčića.
Druge sam dala susjedi koja ih je cijelu zimu imala na balkonu i držala u boci vode i sve se ukorjenile.

Moje reznice su bile u smjesi zemlje i  oljupina od krumpira u Rijeci( da povećam temperaturu zemlje prilikom raspada krumpira, htjela sam napraviti efekt kompostera) ali niti jedna reznica  nije preživjele. A ukorjenjene u komposteru je mraz uništio.

Lora mi je poklonila natrag jednu sadnicu koju sam joj dala u jesen( to je završilo kod moje mame) kad sam vidjela da je moja matična gaura živa.

I kod Hoje se gaura primila, mislim da je držala u komposteru. Ali joj se nešto dogodilo na proljeće da je bila uništena.

Kod ovih drugih iz Rijeke nitko mislim da nije uspio sa ukorjenjivanjem.

Uglavnom moja prošlogodišnja matična gaura je preživjela u zemlji.Smile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 27 Lipanj 2010 u 07:23
E Smrčko, pa to je cila storija o gaurama. Kad mojih više nema, gledat ću tvoju gauricu svako proljeće, da vidim jeli živa na kontinentu. Bijele su se kod mene razmahale, zahvaljujući obilju kiše više su od metra, ali nekako obješene što na ravnoj gredici ne oduzima dah, nisam baš s njima oduševljena. Možda bi ih trebala presaditi na Lorin način i naći im odgovarajuće društvo. Ružičaste su niže, kompaktnije i osjetljivije.


Objavio: hoya
Datum objave: 27 Lipanj 2010 u 14:56
Ja bi sam nadodala da mi smrckine gaure u vazama i zaštićene nisu preživjele zimu. Jedna je bila vani, nezaštićena, na svim ovozimskim minusima i -  bacila je mladicu.


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 22 Srpanj 2010 u 15:32

Moja roza gaura je prezimila vani bez ikakve zaštite i formirala lijepi grmić,jedino mi nije jasno zašto ne cvjeta kao vaše? Uvijek ima samo jedan ili najviše tri cvjetića na cijelom grmu Confused ?!



Objavio: smrcko
Datum objave: 05 Kolovoz 2010 u 23:00
Gaura je biljka toplih krajeva te zahtjeva osunčano i dobro drenirano tlo za dobar uspjeh. Da bi izgledala što ljepše treba je orezivati, tj da bi se dobio žbunasti izgled.
Čini mi se da sam negdje čitala da odrasla biljka ne voli seljenje.

Đubrit se može tako da se za lisnati dio dodaje đubrivo koje u NPK ima pojačan N - nitrogen, a za cvjetni dio đubrivo koje će imati P - fosfor.

Može se staviti sporotpuštajuće gnoivo ili topivo u vodi jedanput mjesečno, ali se nikad nesmije pretjerati. To rezultira manjkom cvjetova. 

Anastazija možda si je pređubrila ili joj nešto nedostaje, da nisi dodavala đubrivo za lisnatu masu?

Zemlja u koju se sadi -  poželjno je kvalitetna.

Navodno da tolerira - 18 stepeni, a mislim da je kod mene bilo i niže ali je malčarena i duboko posađena.

Ne smije se prezaliti, niti dozvoliti da se korijen isuši.

Oko nje možete posaditi, tj uz gauru lijepo idu hoste, sedumi, irisi, plox, ukrasne trave... Neke od ovih biljaka su odličan malč za sušne dane i zaštita od hladnoće zimi.


Objavio: Anaida
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 15:58
Moja je gaurica i dalje lijepa, a uspjela sam i zakorijeniti tri malecke od ove velike..

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Anaida
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 09:43
Kraj sezone ovako dočekujemo..
 


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 10:10
Moja bijela je odcvjetala, a roza "Siskiou Pink" još uvijek ima cvjetića, a tako će biti sve do prave zime. Ta biljka nije izuzetno impozantna, ali neumorno cvjeta cijelu sezonu.
Cvjeta malo ili nikako ako nije na toplom mjestu, potpuno izložena suncu. Može prezimiti i bez zimske zaštite, ali to je rizik i ne znači ako je jednu zimu preživjela da će tako i iduću. Stoga je preporučljivo da se zimi zaštiti. Za zimsku zaštitu najbolje je uokolo zapiknuti grančice crnogorice jer je osjetljiva na vlagu koja se stvara ako se malčira lišćem ili sličnim -što sam osobno iskusila. Normalno je da se svi izdanci smrznu pa se na proljeće oštro podreže.


Objavio: hoya
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 11:13
Cimi, dobro da sam ovo pročitala. Ja sam nagrnula lišće oko nje. Znači moram ispraviti grešku!


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 12:00
Ispravljam ono kaj sam ljetos napisala ! Zadnjih mjesec dana i moja roza gaura je puna cvjetova Smile , njoj valjda jesen bolje paše od ljeta LOL.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 12:02
curke, moja gaura je bila isto impoznatna poput Anaidine, ali sam je podrezala krajem rujna na oko desetak centimetara od tla, jer sam tako negdje pročitala da se radi, no propustila sam zaštititi je od vlage. S obzirom da je uz susjedov zid, nadam se da se ne bude previše namočila, no bijela je ostala na otvorenom prostoruConfused


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 12:05
Ja svoju ne diram sada , nego je u proljeće odrežem do kraja i svake godine je sve veća.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 12:09
Dobro Anastazija radi. Gauru se pusti da vegetira do kraja sezone. Zimu prebrodi bolje sa svojim grančicama nego bez njih.


Objavio: smrcko
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 14:23
Moja gaura je prošlu godinu bila pravi komad, sasjekla sam sve grane da bi podjelila i upelcala nešto.

Nisam uspjela ništa upelcati prošlu jesen, ali jesu samo tri osobe od mora kojima sam dala.
Najzanimljivije pelcanje je bilo kod moje susjede u boci vode, baš svaka grančica se primila i to joj stajalo svu zimu na balkonu. Ta i kad naopako zabode nikne , ali ona tvrdi da se samo moje biljke  prime jer su od srca. A gdje mi je srce bilo kad sam sebi upelcavalasmiley4392.gif.

Eno sad i moje ovogodišnje grane na balkonu, više mrtve nego živeCry

Gaura je prošlu godinu dublje posađena i malčirana preko zime. Preživjela je , ali mi je ovu godinu kasno procvjetala i nije bila tako lijepa kao prošlu.

Sad joj ploxić štiti korjene, totalno ju je obgrlio. Nadam se pravoj ljepotici idiću godinu, moram joj malo više tepati ovu godinu je bila zanemarenaSmile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 14:25
Da, zaboravila sam napisati da sam primjetila aktivnost voluharice oko nje.
Mislim da je mali zločinac oštetio biljku i korjenje . To bi mogao biti razlog što je bila loša ovu godinuAngry. Zato sad redovito prihranjujem voluhariceSmile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 17:23
Čim si spomenula voluharice, ja sam se naježila od ljutnje na te napasnike.
Daj mi molim te reci sa čime ih ti "prihranjuješ"?












Objavio: smrcko
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 18:59
Evo ti na dnu stranice što i kako točno, i slikiceWink

forum_posts.asp?TID=4425&PID=465030#465030 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4425&PID=465030#465030


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: kontesaa
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 22:10
ija sam svoju porezala nedavno Confused a nadam se da će preživjeti..čujemo se u proljeće 

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: Lora
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 23:13
A moja/Šmrčkina koja se je ujesen lijepo rascvijetala, uništio i pojeo sin od mog Miškeca, čak je uništio korijen

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: smrcko
Datum objave: 11 Studeni 2010 u 00:57
I tebi to smješnosmilie_girl_093.gif, šta je nisi čuvalasmilie_girl_327.gif

Šalim se, ako i jedna pusti korjenje ( a dabogda) tvoja jesmilie_girl_120.gif.

Juku novu nećeš dobiti ( izuzev ako dođeš u krađu), čuvaj onu kao oči u glaviLOL


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Lora
Datum objave: 12 Studeni 2010 u 19:29
Šmrčkice zlato si....Yuccu čuvam i po danu i po noći. Ako je onaj mali pikavac samo dirne, spečem ga na ražnju ma koliko volijela peseke

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Free
Datum objave: 03 Siječanj 2011 u 11:44
Originalno poslano od člana Lora Lora napisao:

Šmrćko, ne brini ,prvo proljetno orezivanje i imat ćeš grančica koliko hoćeš, a u proljeće će se najbolje primiti.....Smile


Veliki pozdravčići svima!!!

Lora, ja bi se preporučila, ako u proljeće nakon prvog orezivanja bude koja grančica viška, bilo bijela ili crvena, bila bih ti jako zahvalna!!!


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: smrcko
Datum objave: 01 Veljača 2011 u 15:19
Originalno poslano od člana Lora Lora napisao:

A moja/Šmrčkina koja se je ujesen lijepo rascvijetala, uništio i pojeo sin od mog Miškeca, čak je uništio korijen


Lorina gaura nije živa već je žena napisalaConfused


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: hoya
Datum objave: 01 Veljača 2011 u 19:34
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

... ako i jedna pusti korjenje ( a dabogda) tvoja je ...
Ako smrckina zataji, a moja pusti korjenje - obje znate gdje za vas ima!


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: Lora
Datum objave: 01 Veljača 2011 u 19:38
Hoya

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Triša
Datum objave: 27 Travanj 2011 u 21:04
E pa sada i ja imam gauru, kupila je u našem rasadniku na srdočima, još ne cvijeta, ali nadam se.
Roza je, iako čitam da je bijela otpornija, ali roza mi nekako izgleda ljepše, bar na vašim slikama.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: OTOK
Datum objave: 27 Travanj 2011 u 21:11
Moja mala gaurica visoka je jedva pedalj, ali razveselila me cvjetićima




Objavio: Free
Datum objave: 04 Svibanj 2011 u 12:26

Baš je krasna buci-buci, podsjeća me na Lovrinog Lovru!!!smile99


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: natalija
Datum objave: 04 Svibanj 2011 u 13:15
otok divna jeStar,malena a već vrijedna ko mrav
 to si nedavno kupila?

moja lanjska je prezimila (grane su naravno propale pa sam ih odrezala, ali nove su već lijepo izrasle), ali još ne cvjeta

mislim da seu ovo doba lako pelca, nedavno su mi psi Confused u svojim divljanjima otkinuli komadić grane , ma niti 10ak cm pa sam ga zabola u zemlju i malo pripazila na zalijevanje prve dane - još se nije osušila




-------------


Objavio: Anastazija_
Datum objave: 04 Svibanj 2011 u 15:07

Moja je krenula, ali na cvjetove ću još puno pričekati






-------------
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.


Objavio: OTOK
Datum objave: 04 Svibanj 2011 u 16:30
Natalija, kupila sam 2 pred petnaestak dana. Bile su po 8 kn. Rekao je prodavač da ima i bijelih i roza, ali su pomiješane. Obje su roza, ali nema veze, udvostručile su veličinu, sad su već pravi grmići. 


Objavio: natalija
Datum objave: 04 Svibanj 2011 u 22:11
roza i jesu na jedan način ljepše, mislim da bijele imaju rjeđe i duže grane, a kao da imaju i manje cvjetova,
a roze su kompaktnije i više cvjetaju... djeluju gušće i bogatije - raskošnije od bijelihm, bar mi se tako činilo lani
bila sam nabavila obe


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 05 Svibanj 2011 u 16:59
i ja bih rekla da su rozne ljepše, atraktivnije na prvi pogled, onako malo zgusnutije...no, bijele imaju neku posebu eleganciju i njihov cvijet neodoljivo podsjeća na malog leptirića, uostalom, otuda i domaći naziv za gauru - leptirac.
Trebalo bi joj pronaći dobru biljku uz koju bismo ju sadili da bi bolje došla do izražaja.
Još bih samo potvrdila informaciju da se svaka i najmanja otkinuta grančica vrlo lako prima i brzo napreduje. Tako sam ih mnogo razmnožila i poklonila susjedima.


Objavio: Triša
Datum objave: 06 Svibanj 2011 u 20:45
E baš dobro Sarice probat ću s jednom grančicom koja se otgnula. Moja je doduše u tegli, roza je i jedva čekam da procvjeta.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: antonija
Datum objave: 09 Svibanj 2011 u 12:37
ja sam je sijala, hoće li mi odma ovu godinu cvasti!

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.



Objavio: Horti
Datum objave: 10 Svibanj 2011 u 13:07
Antonija, ja sam lani sijala gauru i nije mi cvala prvu godinu.


Objavio: antonija
Datum objave: 10 Svibanj 2011 u 13:25
Horti, hvala na odgovoru! uh, moram biti strpljiva a to mi baš i nije osobina

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.



Objavio: Triša
Datum objave: 24 Svibanj 2011 u 22:16

E i ja sam dočekala da moja gaura procvjeta, a na jesen ću razmišljati dali s njom u vrt ili će ostati u tegli, baš mi je lijepa ta leptirica.

 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 01 Listopad 2011 u 15:18
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/32612.aspx">

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Free
Datum objave: 18 Studeni 2011 u 11:55
http://imageshack.us/photo/my-images/189/sam1496p.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Nakon beskrajnog traženja ove biljčice, od skoro pa moje prve CIF-ove susjede dobila sam je!! A onda u Krku u rasadniku nađem gaurice po 8 kuna, i već pri kraju sezone naletjela sam u ČK sajmu na biljčice po 5 kn!! Tako da ih sada imam po cijelom vrtu, a par komada sam stavila u teglu i unijela u zimski vrt!! E ta me je obradovala cvijetičima!! Evo par slikica!!

http://imageshack.us/photo/my-images/836/sam1582.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

http://imageshack.us/photo/my-images/404/sam1640.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us



-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Free
Datum objave: 18 Studeni 2011 u 12:29
http://imageshack.us/photo/my-images/3/sam2603.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Ovo su unešene gaurice, prepune mladih grančica, dakle sljedeće godine mi je vrt u gauricama!! Fascinira me to kod njih kako u proljeće skromno niću a ljeti se bogato urešene sa bezbroj cvijetića!!

http://imageshack.us/photo/my-images/141/sam2614q.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
A ova mala cvate u zimskom vrtu!!

-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Free
Datum objave: 18 Studeni 2011 u 12:33
A nabavila sam i gauru sa roza cvijetom, ali ima bijeli obrub na cvijetu!! I naravno, još bijela graciozna balerina gaura od MireK, ona sa dugim tankim granama, i još...isto takva roza sa dugim granama!!! A, kaj ćete, ja zbilja neznam stati na jednom cvijetu!!

-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: kamenjar
Datum objave: 18 Studeni 2011 u 17:27
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

E i ja sam dočekala da moja gaura procvjeta, a na jesen ću razmišljati dali s njom u vrt ili će ostati u tegli, baš mi je lijepa ta leptirica.

 
baš mi se sviđa ovako u teglici,ja ih imam u vrtu i obožavam ih al sad znam da ću zapelcati i u teglu


Objavio: natalija
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 19:03
predvečer sam orezala gaure, onda sam se prepala da je prerano i sad nakon čitanja cijele teme, lakše mi je
pretpostavljam da neće biti štete jer niče iz korjena

bijela je već pustila mlade izdanke - listiće, iz tla, to me i ponukalo na rezanje,
a roza zasada ništa


-------------


Objavio: kamenjar
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 19:14
znaci i za moje ima nade..jesenas si mi dala grane gaure,posadila sam ih i sad cekam..mislila sam vec jesenas da ce se vidjet na njima da su se primile tj da ce biti koji maldi izboj ,al nista ..valjda krenu sad 

-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: antonija
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 19:42
ja sam moje orezala u kasnu jesen. prije par dana sam primjetila da je krenula pomalo.

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.



Objavio: dado_84
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 20:07
Ako su krenule sa novim izbojima nije prerano za orezivanje, problem jedino moze biti neki jaki mraz ili previse vlage u zemlji na proljece (kise) - nadamo se da ova godina nece biti ekstremna.

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 23:12

A moje su još pod snijegom!


-------------


Objavio: moon
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 23:48
Kupila sam ju jesenas, posadila u vrt, do kasne jeseni je cvjetala, danas sam joj orezala grančice i sad samo strpljivo čekam da vidim da joj možda zima nije naškodila
 
Ovo je prošlogodišnja slika, slikano u listopadu 2011.
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/gaura/37522.aspx">
 
 


Objavio: Mira K
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:07
I ja sam svoje orezala, nadam se da nije izmrzla... Zaista su prekrasne i jako zahvalne za ljeto a ova zima im je bila test za preživljavanje. Vidjet ćemo...

-------------
Rijeka



Objavio: Free
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:09
Miro, ne vidjet ćemo...nego čekaj je, i počet će rasti!!!

-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: kamenjar
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 08:41
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Kupila sam ju jesenas, posadila u vrt, do kasne jeseni je cvjetala, danas sam joj orezala grančice i sad samo strpljivo čekam da vidim da joj možda zima nije naškodila
 
Ovo je prošlogodišnja slika, slikano u listopadu 2011.
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/gaura/37522.aspx">
 
 

cini li se meni ili je i ova tvoja sa jednom granom u zemlji....i moja je takva,ima jednu granu u zemlji i tek na nakih 10 cm od zemlje počima se sirit..neznam kako bi je obrezala


-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: Mira K
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 11:16
Moon evo moje bijele, imat će dosta reznica Wink
 
 
 
 


-------------
Rijeka



Objavio: moon
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 11:55
MiraK.....divno Wink


Objavio: moon
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 11:57
kamenjar....ja sam svoju sad recnula i to do mjesta malo niže od najšireg dijela, meni je to nekih desetak cm od tla, da mi se još olje razgrana Tongue


Objavio: natalija
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 12:11
mira, ovo je slikano ljetos, pretpostavljam, ili jesenas

mojima su sve lanjske grane suhe, jedino sam one središnje, debljine olovke - od roze, bocnula u neku teglu sa strane (nada umire posljednjaLOL)

zar su tebi ostale zelene ove grane od lani?


-------------


Objavio: natalija
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 12:15
Originalno poslano od člana kamenjar kamenjar napisao:


cini li se meni ili je i ova tvoja sa jednom granom u zemlji....i moja je takva,ima jednu granu u zemlji i tek na nakih 10 cm od zemlje počima se sirit..neznam kako bi je obrezala


ja sam je skratila na 10ak cm od zemlje, mislim da nije bitno kako ćeš je sada orezati jer ona izbija iz zemlje nove izboje



-------------


Objavio: natalija
Datum objave: 02 Ožujak 2012 u 19:28
danas sam napokon primjetila listiće ispod roze gaure smile126, tek su počeli i djeluju jako stidljivo, ali drago mi je da je živa, stigne ona narasti velika ko lani 

-------------


Objavio: moon
Datum objave: 02 Ožujak 2012 u 19:50
Natalija...baš sam danas gledala moju gauru i vidjela da je suha....no sad sam se obradovala kad sam pročitala da će grančice tjerati iz zemlje.....i ja se sad toplo nadam da će možda i moja potjerati


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 02 Ožujak 2012 u 22:05
draga moon, sve što je suho, odmah porežiSmile

-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: moon
Datum objave: 02 Ožujak 2012 u 22:07
I jesam, danas sam ju skroz slistila do zemljice, naravno misleći da je smile224 no sad se nadam da će možda ipak uskrsnuti


Objavio: natalija
Datum objave: 03 Ožujak 2012 u 04:22
vidjela sam čak jednu malecku biljčicu, tek lagano zakorjenjenu, blizu gaure
po listićima bi čak rekla da je i to gaura,
znam da se sjeme može kupiti/nabaviti, ali nikad ga nisam ni pokušala vrebati, mislim da je presitno,
bilo bi super da se sama zasijala u nekontroliranim uvjetima


-------------


Objavio: Mira K
Datum objave: 03 Ožujak 2012 u 20:02
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

mira, ovo je slikano ljetos, pretpostavljam, ili jesenas

mojima su sve lanjske grane suhe, jedino sam one središnje, debljine olovke - od roze, bocnula u neku teglu sa strane (nada umire posljednjaLOL)

zar su tebi ostale zelene ove grane od lani?
 
Da, Natalija, slikano je ljetos da moon vidi bijelu. I moje su bile suhe pa sam ih orezala i također pobola u tegle i vrt.  tako sam napravila i prošlo proljeće i uhvatile su se, pa vjerujem da će i ove godine.


-------------
Rijeka



Objavio: moon
Datum objave: 26 Ožujak 2012 u 20:39
Danas sam se obradovala - gaura je živa - mali listići izviruju iz zemlje


Objavio: natalija
Datum objave: 27 Ožujak 2012 u 07:08
super moon, baš mi je drago Thumbs%20Up
moja ove godine  pušta iz  drvenastog dijela što je ostao nakon rezanja, mislim da ima samo 1 izdanak iz zmlje, tj. korjena


-------------


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 27 Ožujak 2012 u 16:43
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

vidjela sam čak jednu malecku biljčicu, tek lagano zakorjenjenu, blizu gaure
po listićima bi čak rekla da je i to gaura,
znam da se sjeme može kupiti/nabaviti, ali nikad ga nisam ni pokušala vrebati, mislim da je presitno,
bilo bi super da se sama zasijala u nekontroliranim uvjetima


Gaurino sjeme nije baš sitno i lijepo se može "uhvatiti" ako se pazi. Zrelo sjeme lako otpada sa grančica i vrlo često uokolo "mame" gaure niknu male gaurice. Treba se samo pripaziti kod okopavanja da se ne unište mlade biljčice.




-------------


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 27 Ožujak 2012 u 16:45
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

super moon, baš mi je drago Thumbs%20Up
moja ove godine  pušta iz  drvenastog dijela što je ostao nakon rezanja, mislim da ima samo 1 izdanak iz zmlje, tj. korjena


Trebalo bi niknuti još izdanaka iz korjena - i svake godine sve više (ukoliko je biljka zdrava i ukoliko je dobro podnijela zimski period).


-------------



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk