Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Recepti i savjeti u pripremanju gljiva

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Gljive
Opis foruma: Sve o gljivama...
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3898
Datum ispisa: 27 Travanj 2024 u 09:35
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Recepti i savjeti u pripremanju gljiva
Objavio: smrcko
Tema: Recepti i savjeti u pripremanju gljiva
Datum objave: 24 Rujan 2009 u 23:43
Ako imate kakve pametne savjete za kuhanje, začine koji se dodaju i pripremanje za zimnicu vezano za gljive stavite namSmile

Evo jedan recept.

<> http://trosjed.net.hr/grupe/recepti_glavnih_jela_iz_nasih_kuhinja___/albumi/142780/slike/142784/ - http://trosjed.net.hr/grupe/recepti_glavnih_jela_iz_nasih_kuhinja___/albumi/142780/slike/142784/


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.



Odgovori:
Objavio: Božikovine
Datum objave: 25 Rujan 2009 u 05:27
PIZZA - SUNČANICA

Potrebne namirnice:
Sunčanice, umak od paradajza, šunka, sir

Priprema:
Sunčanice okrenute listićima prema gore staviti na lagano namašćeni pleh ( protvan ) i malo posoliti. Staviti malo umaka od paradajza, na umak malo sitno sjeckane ili naribane šunke i gore malo naribanog sira ( kao klasićnu pizzu samo što se ovdje ne koristi tjesto nego sunčanica )
Staviti u pečnicu i peći 10-tak minuta.    

-------------


Objavio: smrcko
Datum objave: 25 Rujan 2009 u 22:01
Osnovna pravila prilikom pripremanja jela od gljiva

<> http://www.vitamini.hr/721.aspx - http://www.vitamini.hr/721.aspx  



-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Božikovine
Datum objave: 26 Rujan 2009 u 07:21
"Krema" od jaja sa smrčcima i divljim šparogama

Sastojci:

maslac
300 g svježih smrčaka
3-4 mlada luka, narezana
1 vezica divljih šparoga
1 vezica vlasca, nasjeckan
6 jaja
50 ml mineralne gazirane vode
40 g maslaca
sol i svježe mljeveni papar
2 žličice maslinovog ulja s aromom bijelih tartufa

Priprema:

Razrežite smrčke na pola, provjerite za eventualne puževe i kukce koji se mogu zavući u njih i dobro ih isperite pod hladnom vodom. Osušite. Svaku šparogu lagano savinite da pukne na mjestu gdje počinje mekani dio. Vlaknasti donji dio odbacite. Narežite šparoge na manje komade.
Pirjajte smrčke s mladim lukom na maslacu, 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Posolite i popaprite. U zadnjih 3-4 minute dodajte šparoge. Maknite s vatre.
Razmutite dobro jaja sa vodom. Rastopite polovicu maslaca u staklenoj vatrostalnoj ili inox posudi nad loncem sa kipućom vodom (voda ne smije dodirivati dno gornje posude) i dodajte jaja. Sa drvenom špatulom ili kuhačom, miješajte stalno sve dok se jaja ne počnu malo zgušnjavati, oko 5 minuta. Dodajte ostatak maslaca, malo po malo, zatim dodajte gljive i šparoge miješajući i strugajući po dnu posude dok se jaja ne zgusnu, ali su još uvijek gotovo tekuća. Posolite i popaprite i maknite s vatre. Umiješajte nasjeckani vlasac. Poslužite sa prepečenim kruhom.

-------------


Objavio: smrcko
Datum objave: 03 Listopad 2009 u 17:59
Pohana sunčanica.



Kajgana od kapule, preslica, turčina, karčuna i sunčanica.




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Triša
Datum objave: 03 Listopad 2009 u 18:29
Božikovine dopala mi se ova pizza od sunčanica, super.
Susjed mi je nabrao, ali kako me nije bilo, osušio ih je pa ih koristim na druge načine, ali svakako ću to probati prvom prilikom.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: smrcko
Datum objave: 05 Listopad 2009 u 13:06
Da ta pica je za mene spas, jer nemijem glutenHug


Evo se tu mogu naći neki receptići.
<> http://www.boletus.hr/recepti.asp - http://www.boletus.hr/recepti.asp


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 05 Listopad 2009 u 21:35
<> http://www.24sata.hr/metro/pogledajte-kako-pripremiti-tortu-od-sampinjona-i-luka/138309/ - http://www.24sata.hr/metro/pogledajte-kako-pripremiti-tortu-od-sampinjona-i-luka/138309/

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 06 Listopad 2009 u 14:42
<> http://209.85.129.132/search?q=cache:_jjMzWOEF0EJ:www.svijetgljiva.bloger.hr/post/ljetni-vrganj--boletus-edulis-/34598.aspx+vrste+vrganja&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr - http://209.85.129.132/search?q=cache:_jjMzWOEF0EJ:www.svijetgljiva.bloger.hr/post/ljetni-vrganj--boletus-edulis-/34598.aspx+vrste+vrganja&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: gospina trava
Datum objave: 24 Svibanj 2010 u 14:52
Vrganji sa krumpirima:

Krumpir oguliti i izrezati na kockice otprilike 1 x 1 cm. Na ugrijano ulje staviti malo luka da se dinsta. Kad je luk gotov, staviti krumpir i peči uz povremeno miješanje. Kad je krumpir omekanio dodati narezane vrganje i sve zajedno peći dok vrganji nisu gotovi. Posoliti.
Napomena : krumpir mora obavezno biti pečen prije nego se stave vrganji, jer ako nije onda ostane tvrd.
Služiti uz zelenu salatu.
Dobar tek!


Objavio: pšeno
Datum objave: 01 Listopad 2010 u 13:05
Gljivari ! ima li tko viška suhih vrganja. Pozdrav.


Objavio: smrcko
Datum objave: 01 Listopad 2010 u 14:37
Ima pune šume, hodaš 6-10 sati, nabereš, sušiš i kuća ti smrdi 10-15 danaLOL


Objavio: cica mica
Datum objave: 24 Listopad 2010 u 02:10
http://foood4life.blogspot.com/2010/10/piletina-sa-bijelim-vinom.html
4 porcije)
60min **
sastojci: 6 komada pilećih prsa
              200g svježih šampinjona
              20g brašna
              70g maslaca
              1 žlica vegete
              200ml bijelog vina
              200ml mlijeka
              ulje, sol, mljeveni crni biber

priprema: Komade piletine posolimo, pobiberimo, povegetimo i poredamo na keramičku posudu za pečenje. Zatvorimo posudu aluminijskom folijom, stavimo u pećnicu i pečemo 40 min na 180 stupnjeva.
Šampinjone isječemo na listove i pržimo u tavi na rastopljenom maslacu. Pobiberimo i dodamo mješavinu začina. U drugoj tavi, na preostalom rastopljenom maslacu, pržimo brašno. Dodamo vino, mlijeko i mješamo žicom za mućenje. Kada bešamel dobije potrebnu gustinu sklonimo tavu sa štednjaka. Posudu izvadimo iz pećnice. Tekućinu iz posude dodamo u tavu sa šampinjonima. Ispržene šampinjone dodamo u tavu sa bešamelom i promješamo. Dobijenu mješavinu nanesemo na komade mesa u posudi. Vratimo posudu u pećnicu i pečemo još 10-ak minuta na istoj temperaturi.
Tanjur za serviranje ukrasimo sa 4 lista zelene salate na koje stavimo po polukrug narandže. Zatim serviramo piletinu i prelijemo umakom iz posude. Dekoriramo grančicama ružmarina.

-------------


Objavio: Južni
Datum objave: 07 Studeni 2010 u 04:14
Da li je nužno prati sunčanice? Isto tako, da li se nešto sa njih skida ili čisti?

Ja to nisam do sada radio pa pitam da nešto ne propuštam?


Objavio: smrcko
Datum objave: 08 Studeni 2010 u 02:36
Gljive ti se ne peru, čiste nožem i četkicom. Sunčanice možeš očetkati i protresti da ispadnu kukci. Stručak nije za jelo, mada ga neki suše i melju za juhe.

Meni osobno sunčanice su dobre samo pohane. Mogu se i zaleditiSmile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Južni
Datum objave: 08 Studeni 2010 u 03:35
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Gljive ti se ne peru, čiste nožem i četkicom. Sunčanice možeš očetkati i protresti da ispadnu kukci. Stručak nije za jelo, mada ga neki suše i melju za juhe.

Meni osobno sunčanice su dobre samo pohane. Mogu se i zaleditiSmile


Danas sam ih jeo pohane, ali ne u ulju nego u pećnici jer ne volim u ulju, pre masno mi je. To sam vidio na you tube kad otipkaš sunčanice, jedan od dva videa je taj i nije loše, samo treba paziti da se ne presuše.

Vjerojatno sam i kojeg kukca pojeo do sada, ali evo, ima bit da i oni idu bez problema. LOL Ali, ubuduće ću bez njih. Big%20smile

Znači, provao sam ih sa jajima i pohane, još ih želim kušati u umaku sa vrhjem i u umak pomješati rižu, mmmm to mi je njami.

Pozdrav, smrcko, vidio sam ti vrt i mogu samo reći bravo, jako si vrijedna i još stigneš i nas ovdje obići. I meni se baš sviđa onaj, kako si ga ti nazvala, "neuredni kamenjar".  Clap


Objavio: Južni
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 22:11
Juhuuuuu, gljivari moji što ste se ušutali? Čekate da kiša prestane pa u izvidnicu jeli? Smile

Imam pitanje. Čuo sam da ne valja brati odmah poslije obilne kiše. Jeli to istina i aki jest, koliko dana treba proći da bi se gljive mogle konzumirati.


Objavio: Južni
Datum objave: 14 Studeni 2010 u 01:42
Pa mislim, stvaaaaarno, ovo je prvršilo svaku mjeru, pa ima li tko živ ovdje da mi odgovori na pitanje?


Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Studeni 2010 u 02:24
Originalno poslano od člana Južni Južni napisao:



Pozdrav, smrcko, vidio sam ti vrt i mogu samo reći bravo, jako si vrijedna i još stigneš i nas ovdje obići. I meni se baš sviđa onaj, kako si ga ti nazvala, "neuredni kamenjar".  Clap



Hvalasmiley2543.gif

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Studeni 2010 u 02:26
Originalno poslano od člana Južni Južni napisao:

Pa mislim, stvaaaaarno, ovo je prvršilo svaku mjeru, pa ima li tko živ ovdje da mi odgovori na pitanje?


Vidi ga, imamo i drugih zanimacijaWink



Nije uputno brati gljive za vrijeme i neposredno nakon kiše jer su onda natopljene vodom što dovodi do brzog propadanja gljive, postanu neukusne i teško probabljive.

http://www.vendrija.hr/savjeti.html - http://www.vendrija.hr/savjeti.html


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Južni
Datum objave: 15 Studeni 2010 u 13:33
¸Hvala ti smcko moj. Smile


Objavio: proljeće
Datum objave: 08 Studeni 2011 u 15:57
Dobra tema...morat ću je nastaviti čitati.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk