Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Kim crni - Nigella Sativa

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3999
Datum ispisa: 03 Svibanj 2025 u 09:39
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Kim crni - Nigella Sativa
Objavio: domingo
Tema: Kim crni - Nigella Sativa
Datum objave: 13 Listopad 2009 u 10:52
Jeste li čuli što sve ova biljka ima u sebi?

Odgovori:
Datum objave: 13 Listopad 2009 u 11:20

Nigella sativa.......crni kim

Objavio: korijenko
Datum objave: 13 Listopad 2009 u 11:39
Domingo, nakon što si mi pisao o njoj pobliže sam se raspitala i čitala o njenim ljekovitim svojstvima..... nisam mogla ni zamisliti kako je ljekovita i koliko toga lječi i koje sve boleštine sprečava.
Bilo bi ljepo da nešto tu napišeš, ti vjerojatno znaš puno o toj biljci....

-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)

Datum objave: 13 Listopad 2009 u 11:59
Provjeren i pouzdan već 3000 godina
Crni kim - prastari lijek ponovno otkriven u sklopu najnovijih znanstvenih istraživanja. Crni kim ima višestruke mogučnosti u liječenju i prevenciju tegoba i bolesti: u obliku čaja, ulja ili začina.

Uspiješno liječi kožne bolesti pa čak i psorijazu, dišne puteve i zglobove i alergije, šečernu bolest, hemeroide, akne, astma, visok krvni tlak, vegetativna iscrpljenost, uši, sinusi, upala uha, glavobolje, bolovi u želucu i crijevima, bubrežni kamenci, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama....i još toga.....
Pogaču od crnog kima najčešće daju sportskim konjima jer otpušta plučne oveole.....da bi konji brže trčali.
Osobno mislim da nakon mjesec dana možete početi lakše prestati s pušenjem.

-------------

Datum objave: 13 Listopad 2009 u 12:05
Primjetio sam na sebi da mi lijeva nosnica više nije tako začepljena.....nakon mjesec dana.
Toplo bi preporučio i zdravim ljudima da ga uzimaju radi prevencije.

Datum objave: 13 Listopad 2009 u 18:36

S jednog hektara ručno se poberu čahure, ostave se sušiti.....nakon toga se sijeme odvoji na situ i zatim se ručno presom stišće da iziđe ulje.......curi vrlo tankim mlazom a na drugu stranu ispada smjesa koja sigurno sadrži još 15% ulja - pogača.
Pogaču možete smrviti u prah i pomješati s medom - cvijetnim medom koji se počinje konzumirati krajem 10.mjeseca jer u sebi sadrži i ambroziju. (HEPAR MED). Alergiju ne možete imati u zimskim mjesecima pa je dobro pripremiti se za slijedeće ljeto.

Sijeme......kao začin za kavu.
Ako posjedujete onaj stari mlinac za kavu......ubacite žlicu sijemenki i sameljite. Na jednu šalicu kave dodajte prstohvat crnog kima.

-------------

Datum objave: 13 Listopad 2009 u 18:44
Zaboravio sam napisati da s jednog hektara dobijemo oko 800kg i kad se samelje iscijedi ulje, dobijemo oko 65 litara.

-------------

Objavio: sasafras
Datum objave: 22 Listopad 2009 u 15:55
A gdje se može nabaviti. Bilo bi dobro nabaviti pa posijati u vrt.

-------------
Ništa mi ne pada na pamet

Objavio: Anaida
Datum objave: 23 Listopad 2009 u 16:53
Sasafras - to ti imamo mi cure s foruma, zove se crnjika. Javi mi adresu pa ti pošaljem sjeme. A mislim da sjeme možeš i kupiti u prodavaonicama cvijeća. 
Domingo, ta biljkica iz našoh vrtova je dobra, zar ne? Ima i bijeli cvijet - jel' neka razlika među plavim i bijelim cvijetom? 

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans

Objavio: SilveK
Datum objave: 23 Listopad 2009 u 20:30
Ne, nije crni kim i crnjika isto - crnjika koju uzgajamo kao cvijet je nigella damascena, domingo priča o nigelli sativi - jako su slične, ali ipak različite biljke.

Objavio: Anaida
Datum objave: 24 Listopad 2009 u 08:22
OK, puno hvala SilveK - eto kako se zabunih..

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans

Objavio: monstera
Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 08:16
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Danijel/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg" />[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Danijel/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-2.jpg" />[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Danijel/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-3.jpg" />[IMG]http://i430.photobucket.com/albums/qq23/bumbanks/nigellasativa.jpg" />Nigella sativa.......crni kim

Ovo nikako nije crni kim! Ovo je Nigela Damascena ili mačji brk.Iz slične su porodice. Sjeme crnog kima je jako teško nabaviti jer je porijeklom iz Egipta i jako rijetko.A ako ga se nekad i nađe,što je prava rijetkost,dosta je skupo.Crni kim ima bijeli cvijet,a kasnije crne sjemenke koje se sabiru i od njih se radi ulje crnog kima. Inače pročitala sam članak da su ga jako puno faraoni koristili,a čak je zgodno i navedeno da liječi sve bolesti osim smrti (Oko 89 vrsta bolesti su na popisu koje crni kim liječi).Jako je dobar za podizanje imuniteta,ni jedna biljka nije dovoljno jaka za podizanje imuniteta kao crni kim! Uspjela sam nakon dugog čekanja naići na sjemenke crnog kima. Jedva čekam proljeće pa u sjetvu,da vidimo hoće li to uspjeti kod nas.    

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 08:35
Crni kim ili kumin je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine.
U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Sjeme crnog kima bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona.
Crni kim se spominje u Bibliji i Hadithu.
Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće:"Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti."

Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kim za glavobolju i zubobolju.

Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha.

Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kima počela su prije 60-ak godina.
Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva crnog kima.

Svojstva crnog kima

Zbog svog bogatog kemijskog sastava - sadrži preko 100 aktivnih sastojaka - crni kim je vrlo ljekovit.
Crni kim blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.
Nigella sativa daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija).
Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprečava napadaje astme.
Crni kim je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica.
Crni kim osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.
Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kim je odličan način prevencije svih vrsta raka.
Crni kim štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.
Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je crni kim anti-leukemik. Ulje crnog kima sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit u liječenju reume i drugih upalnih bolesti.

Popis svojstava crnog kima:
antibiotik, stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, emmenagogue, eksitant, galactatagogue, purgativ, resolvent, stomachic, sudorifik, tonik, vermifuge, anti histamine, antioxidant, antimikrobial, antiparazitik

Sastav crnog kima ili

Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnogi od njih još nisu poznati znanosti. Istraživanja crnog kima se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike.
Glavni ljekoviti sastojci crnog kumina su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali.

Neki od njih su:
myristic acid
palmitic acid
palmitoleic acid
stearic acid
oleic acid
linoleic acid (omega-6)
linolenic acid (omega-3)
arahidonska kiselina
tiamin
riboflavin
piridoksin
niacin
folacin
kalcij
željezo
bakar
cink
fosfor

Ulje crnog kima
U medicinske svrhe obično se koristi ulje crnog kima.

Ulje crnog kima se dobiva hladnim prešanjem.
Ulje se ne smije podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolji crni kim raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke. Tamo
se proizvodi i ulje - kvalitetno, friško i mirišljavo.

Crni kim, koji možete kupiti u Hrvatskoj, većinom je uvoz firme Bio-Rama. Kalinji je kvalitetno, friško ulje crnog kima, uvezeno iz Egipta.

Kalinji će štititi vas i vašu obitelj od mnogih bolesti. Poboljšat će imunitet, pomoči će kod astme i alergije, učinit će vašu kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom.

Nevjerojatne činjenice o ulju crnog kima
kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem
osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice
štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova
regulira probavu i rad crijeva
liječi jetru i bubrege
pomaže kod menstruacije
potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
donosi olakšanje kod nesanice
oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
otklanja umor, depresiju i pospanost
odgađa nastanak menopauze.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.

Objavio: maris40
Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 08:38
Ja pijem ulje crnog kima za imunitet svaki dan.Wink

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 09:11
Tako treba ,no meni je ipak to malo preskupo.Nije li ta jedna bočica (ne znam koliko ima) negdje oko 170kn?

-------------

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 10:40
Monstera draga,70 kuna,50 ml. TongueMakar,meni je i to puno,ali da je 170 kn onda bi razmišljala o nečem drugom.Wink

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 10:42
To je već bolja cijena,ovo gore što sam navela ,čini mi se preskupo.Ne znam gdje je to mm gledao,ali dobro sam čula za cijenu.Možda su svuda cijene različite ili ovisi o proizvođaču i čije je ulje.

-------------

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 10:44
Reci mi molim te kako ga piješ i koliko?

-------------

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 11:28
Pijem ti 25 kapi svaki dan na žličicu bez ičega,trebalo bi 25 kapi dva puta dnevno,ali ja si ovako doziram da mi duže potraje bočica, mislim da mi je i to dovoljno,kao dodatak prehrani. Smile

Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 11:52
Ok,Hvala ti na informaciji.

-------------

Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 21 Prosinac 2011 u 00:24
Monstera, molim te, kad pišeš o jednoj biljci, nemoj je nazivati sad jednim, pa drugim , trećim imenom.....Zbunjuješ nas...kim, kumin, ćurekot, kalinji...
Trebalo mi je vremena dok sam shvatila da je ćurekot ( ili ćurukut ) i kalinji zapravo crni kim( Nigella sativa ).
Našla sam na BH forumima da je u Bosni tako zovu.
Mi smo na ovom forumu već raspravljali o nazivima bilja i uglavnom se dogovorilo da navedemo hrvatski naziv uz obavezan latinski.Latinski nam pomaže da ne dođe do zabune koja u ovoj struci može biti i - smrtonosna.
Dodala bih, prilikom predstavljanja biljke mogu se navesti i drugi nazivi ali u daljnjem tekstu se držimo jednoga.Da ne dođe do ovoga:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2209&PN=1 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2209&PN=1

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Datum objave: 21 Prosinac 2011 u 11:09
Oprosti Fermi,ja sam samo skinula ovaj tekst gdje sam ga našla,ne znam tko je ovo pisao ,ja sam bila isto malo zbunjena,ali sam brzo shvatila da se zapravo radi o istoj biljci.Nije mi se dalo sve prepravljati,sad trenutno nemam baš mnogo vremena pa sam tako i stavila,mislila sam da će i drugi shvatiti kao što sam i ja brzo shvatila da su zapravo ti svi isti nazivi za jednu biljku.Oprosti još jednom i ne zamjeri mi,htjela sam samo pomoći.

Još nešto,Kalinji je originalno ime za ulje crnog kima,proizvedeno u svojoj domovini,Egiptu.

-------------

Datum objave: 21 Prosinac 2011 u 16:39
Danas mi stiglo sjeme crnog kima,još da mi uspije niknuti i izrasti u lijepe biljke,nitko sretniji od mene!

-------------

Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 01:57
Monstera, hvala ti što si editirala tekst o crnom kimu.Embarrassed
Znam da si htjela pomoći.
Svi to ovdje želimo.

Odakle si nabavila sjeme crnog kima i je li sigurno Nigella sativa?

Ima na amazonu ulje crnog kima 100% prirodno, hladno prešano 480 ml košta oko 30 $ sa shippingom.
Mislim da je to dosta povoljno.

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 06:47
Hvala tebi draga što si me tako lijepo upozorila na moje nepravilnosti,ja sam takva osoba,nema ljutnje kod mene,rado ispravim učinjene pogreške.Sjeme sam nabavila od jednog gospodina na aukcijama,Da sigurno je Nigella sativa,ima i kartončić sa slikom i latinskim nazivom biljke u pakiranju.Znam da mi nikad nitko prilikom takve kupnje nije podmetnuo nešto drugo.Gospodin je i lijepo opisao predmet tako da sa 100% sigurnošću znam da je to Nigella sativa.

-------------

Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 08:28
Evo slikica crnog kima koji sam kupila:

-------------

Objavio: ljiljus
Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 11:46
Ja sam koristila ulje crnog kima neko vrijeme...

Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 12:13
Što ga više ne koristiš?

-------------

Objavio: prepelica
Datum objave: 26 Prosinac 2011 u 23:40
Pozdrav dragi biljkoljupci.
Ljetos mi je prijatelj, pričao o crnom kimu, koji raste na stazama kojima smo išli u njegov maslinik. Čudo od biljke. zgrizao sam par sjemenki i osjetio zanimljiv okus. Nadam se da će izrasti i kod mene na kontinentu, jer sam si ostavio malo sjemena.
Pozdrav.

Datum objave: 27 Prosinac 2011 u 00:00
A jesi li siguran da se radi o crnom kimu ( Nigella sativa )?

Ja ne znam da on baš raste kod nas u prirodi.

-------------

Datum objave: 27 Prosinac 2011 u 09:54
Ni mi nismo znali ni vjerovali, ali uvijek temeljito provjeravam izvore, nikad ne vjerujem samo jednoj knjizi, ni internetu. Definitivno je crni kim.
Moj je prijatelj zaljubljenik u prirodu, pa je posebno sretan kad otkrije neku ovako zanimljivu.
Usput, nisam baš pratio forum i dugo nisam bio na ovoj stranici, pa je čudo i to, što me odjednom privuklo da potražim podatke o "nigellama". Jedna mi je žena nedavno dala sjeme mačjih brkova, pa sam primjetio sličnost sa kimom i išao sam malo pronjuškati u kakvom su srodstvu. I eto - naišao na ekipu koja upravo raspravlja o toj temi. Ma svi smo mi povezani mislima, pogotovo mi zeleni.

Datum objave: 27 Prosinac 2011 u 12:11
Prepelica,crnog kima kod nas nema,ako i jesi naišao na nešto slično,možda je to neka divlja biljka ,nikako crni kim.Malo sam čitala razne stranice na internetu,gdje god sam tražila da li te biljke postoji kod nas ,odgovor je bio negativan.Možda ga je samo moguće posijati,no ni sjemena mu nema tu nigdje za kupiti,a i ako ga se negdje nađe to je prava rijetkost.Tek nedavno sam ugrabila priliku kupiti sjeme te biljke,nakon godinu dana traganja za istom, onda znaš da baš i nije rasprostranjen na ovim prostorima.To što sam kupila, bila je samo jedna jedina ponuda i ne znam kad će je opet biti.Kad sam išla provjeravati ima li ga još,više ga nije bilo.Mislim da ga nije moguće naći nigdje tako kako ti navodiš,jer mu je domovina daleki Egipat i ta biljka definitivno nije još baš najbolje poznata na našim prostorima niti je uopće ima kod nas.

-------------

Datum objave: 27 Prosinac 2011 u 12:14
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

A jesi li siguran da se radi o crnom kimu ( Nigella sativa )?Ja ne znam da on baš raste kod nas u prirodi.

Fermi potpuno si u pravu,te biljke kod nas nema ni posijane u vrtovima,a kamoli da bi rasla u divljini. Vjerojatno se radi o divljem kimu koji ima isto jak i specifičan miris i okus.A raste baš kao što Prepelica kaže uz kojekakve poljske puteljke i stazice.

-------------

Objavio: ljiljus
Datum objave: 27 Prosinac 2011 u 22:32
Oprosti, sada sam vidjela post.
Ne, ne koristim ga više. Mislila sam da ću uspjeti riješiti problem, ali nisam, a koristila sam ga par mjeseci.

Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

Što ga više ne koristiš?

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 22:49
Originalno poslano od člana prepelica prepelica napisao:

Pozdrav dragi biljkoljupci.
Ljetos mi je prijatelj, pričao o crnom kimu, koji raste na stazama kojima smo išli u njegov maslinik. Čudo od biljke. zgrizao sam par sjemenki i osjetio zanimljiv okus. Nadam se da će izrasti i kod mene na kontinentu, jer sam si ostavio malo sjemena.
Pozdrav.

Sumnjam da se radi o crnom kimu (nigella sativa ).
To nije biljka našeg podneblja.
Vjerujem da se radi o kimu  (Carum carvi ) divlji kim, livadni kim, kumin, čije sjeme ima intezivan miris koji služi kao začin ( ja ga stavljam kad kiselim ciklu ).On nije čak ni iz iste porodice kao crni kim koji je iz porodice žabljaka a kim iz porodice štitarki.
Šteta da ga niste slikali.Ko zna možda je kojem faraonu ispalo sjeme crnog  kima iz džepa kad je jahao prema Visokom.Wink

-------------

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 23:04
Slažem se s Fermi! Nemoguće je crni kim naći na ovim prostorima! Sve ostalo sam gore navela,tragati godinu dana za istim,onda treba znati da ga uistinu ovdje nema! I danas sam provjeravala ima li ga još za kupiti,izgleda da sam ugrabila rijetku priliku,više ga nema...

-------------

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 23:12
Volim kad se stvar zakuha.
Dakle, stvari stoje ovako:
1. Na internetu je sva sila gluposti i dezinformacija. (i, naravno mnogo toga istinitog). Ako želite istinu (Monstera) treba više ići u prirodu.
2. Kim (carum carvi) o kojem Fermina priča je štitarka (volim štitarke, neke koristim), ali ni blizu izgledom crnom kimu (nigelle sativa) - a nisam toliko slijep da ne bih primjetio ogromnu razliku
3.  Crni kim (nigella sativa) stvarno raste u zaleđu Trogira, jučer sam zamolio prijatelja koji tamo živi da mi nabere sjemena i pošalje za sve vas, nevjerne Tome, s kojima ću ga rado podijeliti. 
4. Zamolit ću ga da ga i poslika.

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 23:25
Da Prepelica to si već trebao poslikati i staviti ovdje da se vidi,a ne da se stvari bespotrebno zakuhavaju,ja se ne želim ni sa kime prepucavati niti svađati,nije mi to namjera,vjerujem da i drugi tako misle,ali radi opće sigurnosti i dobrobiti svih bilo bi dobro da staviš te slike da ljudi vide radi li se doista o toj biljci.Tako ćeš prije riješiti ovo zakuhavanje. Još nešto koliko god sam išla u prirodu,ovdje ga nigdje nisam vidjela,no dobro ja sam iz kontinentalnog dijela zemlje,pa ga tu sigurno neću ni naći,osim ako ga posijem u svom vrtu.

-------------

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 23:34
A i to će se, daj Bože, dogoditi na proljeće...Voli suhu klimu i pjeskovitu zemlju.

Datum objave: 28 Prosinac 2011 u 23:36
E sad kod mene je i pjeskovito i ilovasto tlo,tako da ne znam kako će to uspjeti kod mene. Inače zemlja je jako plodna,urodi sve ko blesavo,sad ćemo vidjeti kako će se to svidjeti crnom kimu.

-------------

Datum objave: 30 Prosinac 2011 u 00:24
Originalno poslano od člana prepelica prepelica napisao:

Volim kad se stvar zakuha.
Dakle, stvari stoje ovako:
1. Na internetu je sva sila gluposti i dezinformacija. (i, naravno mnogo toga istinitog). Ako želite istinu (Monstera) treba više ići u prirodu.
2. Kim (carum carvi) o kojem Fermina priča je štitarka (volim štitarke, neke koristim), ali ni blizu izgledom crnom kimu (nigelle sativa) - a nisam toliko slijep da ne bih primjetio ogromnu razliku
3.  Crni kim (nigella sativa) stvarno raste u zaleđu Trogira, jučer sam zamolio prijatelja koji tamo živi da mi nabere sjemena i pošalje za sve vas, nevjerne Tome, s kojima ću ga rado podijeliti. 
4. Zamolit ću ga da ga i poslika.

Na internetu je i sve znanje ovog svijeta samo ga treba znat naći i znati barem jedan svjetski jezik.

Ako crni kim zbilja raste u Trogiru, tim bolje.Ja sam još puno južnije pa će i ovdje uspijevati.Zato se nadam da će i do mene zalutati koja sjemenkica.
Bila bih jako zahvalna.

-------------

Datum objave: 30 Prosinac 2011 u 00:38
Čim stigne sjeme, javit ću vam .
Nego, drage moje, molim vas pročitajte temu koju sam upravo otvorio, i probajte ostati mirne...

Datum objave: 30 Prosinac 2011 u 00:50
Ne mogu ostati mirna.Uskuhala sam.
Ne mogu ni zamisliti da će mi netko zabraniti uzgoj crnog kima ili kamilice da bi me spasio od same sebe.

-------------

Datum objave: 30 Prosinac 2011 u 10:14
Joooj Prepelica,tko bi mogao ostati miran! Ali ljudi znate što,mislim da mi koji se bavimo uzgojem na malo ili samo za svoje potrebe,mislim da nam ne može nitko ništa,koga briga hoću li se ja svojim biljem trovati ili liječiti? Isto tako ako je nekome važnije kupovati neke biljne trave,mislim da će i toga biti,ali pretpostavljam da znate kako.Ni u Australiji se ne smije unositi ni piti rakija,pa je svejedno ima,nadam se da me shvaćate što hoću reći..........

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk