Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Mušice u zemlji

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Bolesti biljaka
Opis foruma: Sve o bolestima i kako ih sprječiti
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4256
Datum ispisa: 29 Ožujak 2024 u 01:32
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Mušice u zemlji
Objavio: ivna
Tema: Mušice u zemlji
Datum objave: 05 Siječanj 2010 u 13:35
Skoro svake zime imam isti problem a ne znam mu doskočiti na kraj. Negdje u sredini zime mi se u zemlji u lončanicama počinju stvarati mušice koje su nevidljive oku dok se zemlja ne zalijeva ili ne čeprka,tada se razlete.Što je to ,kako ih uništiti ili moram biljke presaditi u novu zemlju da se ne bi dalje širile?
Napominjem da sam zasad ovaj put ih uočila jedino kod monstere ali pošto je velik teško je baratati s njime u zatvorenom, da li da mijenjam zemlju ili što ?



Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Siječanj 2010 u 17:43
Meni se je to desilo kad sam iala neku drugu zemlju.Ne znam koju,mislim onu OK iz baumaxa.Kad sam presadila u  zemlju koju stalno koristim bilo je dobro.Ako stalno istu koristiš i do sad je bilo dobro,onda ne znam,trebala bi pogledati u teglu.Možda nekim"čajem"zaliti.Kamilica,kopriva i sl,to ne može štetiti a ubija insekte.


Objavio: SilveK
Datum objave: 05 Siječanj 2010 u 18:58
I meni se to dogodilo prošle godine, sitni bijeli crvići i mušice, i to radi zemlje kako kaže Shasha, baš isto ona OK iz Baumaxa, evo teme:

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1265 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1265

Dobar instant recept je i otopina namočene cigarete, jer nikotin je insekticidWink


-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.


Objavio: ivna
Datum objave: 05 Siječanj 2010 u 20:13
Malo sam surfala po netu u vezi ovih napasti i riješila to na najbezbolniji način(bar mislim da sam riješila) tako da mi se druge biljke ne "zaraze".
Našla sam sranicu gdje se žena žalila na iste simptome i najtemeljitije joj je odgovorio Voki,mislim da sam sretala njegovo ime i kod nas na forumu.Navodno je riječ o fungus gnat mušicama,koje opstaju u mokroj zemlji,napadaju korijen biljke,najbezbolnije riješenje je da se biljka preseli i posuda dezinficira a ako je broj biljaka veći i ovo prvo nemoguće trenutno postoji insekticid Actara(Silvek,zatvori okice,koliko sam skužila ti ovo ne podržavaš Wink) a da se može pokušati i s nikotinskom otopinom ili zabadanjem glava od šibica pokraj biljaka u zemlju jer im sumpor smeta.Ja sam primjenila ovo prvo riješenje,očistila korijen od zemlje,oprala ga u mlakoj vodi,dezinficirala posudu i sad čekam da vidim rezultat Approve.


Objavio: anoxia
Datum objave: 18 Siječanj 2010 u 18:03
Probaj smanjiti zalijevanje- čim ima previše vlage u zemlji, pojavljuju se mušice, a često insekticidi ni ne pomažu previše. Uglavnom , meni je suša zemlja upalila. Da ne spominjem da više ne kupujem jeftinu zemlju za sadnju- postoji razlog zbog čega je supstral skup(lji)- naučila sam to na teži način Unhappy


Objavio: alexandra_zg
Datum objave: 02 Svibanj 2010 u 13:56

Dragi moji, to se upravo i meni dogodilo i to gotovo na svom cvijeću jer sam ih sve presadila u "novu" zemlju a da problem bude veći, većina tog cvijeća upravo počinje cvjetati (npr. voštani cvijet) i umrijet ću od tuge ako mi mušice unište mezimice.. ne znam što ću.. presađivanje vjerojatno ne dolazi u obzir jer je većina počela cvjetati.. Zna li netko da li ova nikotinska otopina smeta biljkama u cvatu? Nikotinska otopina je pretpostavljam duhan močen u vodi cca. 24h?
@ Anoxia slažem se s tobom.. Jeftina zemlja je preskupa i promašena ideja.. Ja sam kupila veliku količinu zemlje jer sam presađivala sobno i sadila balkonsko bilje i sve ih posadila u zemlju koju sam kupila u Metrou.. Terru i Aro.. Užas, ne samo da ću morati ponovno presaditi balkonsko bilje već ću biti sretna ako mi ove trajnice koje cvatu ne prožive veću štetu..


Objavio: alexandra_zg
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 11:03
Pitanje za forumaše..
Mušice se sve više razmnožavaju usprkos nikotinskoj otopini a i šibicama pa vas molim za savjet.. Ostaviti cvijeće da bude u takvoj zemlji ili (usprkos cvatu) presaditi u novu zemlju? Molim Vas, hitno je...


Objavio: Papilio
Datum objave: 14 Kolovoz 2010 u 11:39
Dosla sam danas na forum sa namjerom da pitam o musicama u zemlji i koliko mi je drago cuti da vas ima jos sa tim problemom toliko mi je i zao. 
Meni se to javilo kod dracene i ne znam koliko je do zemlje jer mi je sve sobno cvijece posadjeno u istu zemlju a samo se kod dracene nalaze tako da mi je jedino logicno da je mozda ipak malo previse vlazna zemlja.
Posto biljka lijepo napreduje nekako mi je zao ici je sad mucit i presadjivat pa me zanima dal neko misli dal bi bilo dovoljno da pustim da se isusi zemlja. Mozda se musice povuku.


Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Kolovoz 2010 u 11:45
Ako sumljate da dolazi izkupovne zemlje sterilizirajte ( to se obavezno radi za kupovno cvijeće) pečenjem ili preljevanjem vrele vode.

Možda mušice dolaze i iz vana, kod mene su se pojavljivale ali nisam vidjela štetu.

Zemlja se može popapriti, pocimetiti ili nasuti neopitroid.

 A evo i jedan savjet koji se može primjeniti možda i na mušice.

Lovor - prirodni insekticid

Ako se ne možete riješiti mrava kuhajte lovor list, u većoj šerpi šalica lovor lista. Zakuhati 5 minuta i smanjiti da se dokuhava na slaboj vatri oko 2 sata. Što se duže kuha isekticid je jači.  Zalijte tom tekućinom mrave i oni će pakirati kofereSmile



Objavio: gute Fee
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 00:40
I ja sam imala problema sa musicama ! Unistile su mi u jednom sanducicu Astern (mi ih zovemo "Lepe Kate"


Objavio: smrcko
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 01:10
Nedavno sam čula od žene da koristi onaj PIPS sprej za insekte, i da se riješila kukaca sa biljke. E možda nasprejati i prekriti vrćicom da pocrkajuEmbarrassed

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: anči39
Datum objave: 13 Studeni 2010 u 22:55
Ovo sam kopirala ,nije to moje iskustvo ,možda nekome pomogne jer ja nemam pelin ....
 
 
Nije ništa novo ni posebno, no pomaže naravno uz češće špricanje time nego nakim kemijskim preparatima.

Znamo da te bijele mušice najčešće napadaju fuksije,uz ostalo vrtno cvijeće i biljke, i da ih se strašno teško riješiti. Od prošle godine koristim jednu prirodnu otopinu i djeluje.

Otopina pelina. Radi se klasično ko i večina njih.Dakle 1k.svježeg pelina preliti sa 10l.vode i ostaviti da odstoji na sunčanom mjestu 2-3 tjedna.Procijediti i na 1l.otopine dodati 1l.vode.

Naravno da ima i ona brža varijanta:

Pelin preliti sa 1l.kipuće vode i ostaviti par sati pokriveno.Procijediti i isto tako prorijedii.Špricati zaražene biljke predvečer.

Budući da je prirodo,može se svakodnevno špricati bez da šteti biljci.

A gdje da nađem pelin ?  Confused

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: marela
Datum objave: 26 Veljača 2011 u 14:36
Bok, evo ja sam nova na forumu, malo sam čitala vaše postove i moram vas pohvalit, ima jako korisnih savjeta. Kao i ostali i ja imam problema s mravima i malim mušicama, ali bijelim i crnim. Ove crne su očajne, kad ugrizu odma plikovi izbace......lako mi je za nas velike nego imam bebu koja je najosjetljivija i to ga strašno češe. Nisu to komarci već male crne mušice, cijelu sam kuću ispremetala i očistila, sve oprala klorom i opet ih ima. Molim vas ako znate nešto o ovim stvorenjima, kako ih se riješiti da mi odgovorite. Veliko hvala.
Još jedno pitanje za smrcka koliko vode treba s tim lovorovim lišćem stavit? Hvala!
 


Objavio: jelsa_
Datum objave: 26 Veljača 2011 u 15:49
Marela , dobrodošla na forum,,,Iako nisi do kraja objasnila gdje se nalaze mušice,predpostavljam da se nalaze na zemlji lončanica,pokušaj sa običnim insekticidom  za leteće zvijeri.Dobar se pokazao Neopitroid,nije otrovan za ljude i sigurno češ se riješiti mrava.Neopitroidom napraši površinski sloj lončanica. Crna mušica koja se obično razmnožava na zemji /supstratu/ lončanice, napušta mjesto nanošenja i nema daljnjeg razmnožavanja.Mravima ga nanosiš direktno na kućicu. 


Objavio: marela
Datum objave: 04 Ožujak 2011 u 01:25
Baš vam hvala na odgovoru, pokušat ću s tim pesticidom. Javit ću se dal je bilo uspješno. Zahvaljujem još jednom.


Objavio: beba
Datum objave: 26 Ožujak 2011 u 21:50
pozdrav svima...molim za pomoc...i ja sam kao gospodja s pocetka na monsteri primjetila nesto cudno...tacnije po povrsini zemlje hoda nesto uzasno sitno i bijelo i ponekad skoci  kad ga dotaknem...ma jedva se vidi ako se ne sagnem i ne zagledam ne bi ni vidjela nego brisala listove i saksiju i slucajno ugledala ,,,ma jedva vidljivo..da li ko zna sta je i kako ga se rijesiti...prskala sam nekom tekucinom sto su mi dali u cvjecari ali nista...danas sam zabola i sibice...a zao mi je velika i prelijepa....mada u svemu tome ne primjecujem nikakva ostecenja na listovima...


Objavio: marela
Datum objave: 26 Ožujak 2011 u 22:31
bok, i kod mene su bila ista ta mala stvorenja, u jednoj tegli sam ih uspjela istrjebit tako što sam zemju poparila vrućom vodom i nasula cimeta u zemju, ali u drugoj tegli nisam uspjela i nemam pojma zašto....a te male bubice uništavaju korjen biljke pa se ona ne razvija kako treba....bar je kod mene tako....pokušat ću napravit ovu otopinu s pelinom i vidjet kako će bit....samo nemogu pronać pelina....


Objavio: marela
Datum objave: 31 Ožujak 2011 u 21:00
jeeeeee uspjela sam, uspjela sam stati na kraj ovim malim bijelim stvorenjima......evo jednostavnog recepta.....pošto smo i suprug i ja pušači, nikotina nikad ne manjka....e pa ja sam skupljala pepeo od cigara i pomješala ga sa zemljom u teglama i nema više mušica.....jeeeeeees


Objavio: Kathryn
Datum objave: 12 Travanj 2011 u 13:00
Pozdrav svima...
Nova sam na forumu, ali vec imam problem!! Naime, i moje prekrasne dracenice napale su ove crne musice. Zivim u Austriji, ali gledam po svim mogucim forumima ne bi li nesto nasla da spasim svoje mezimice. Zasada sam poljepila zute trake i nasula nesto sto bi trebalo unistiti licinke (sad s enemogu tocno sjetit sto)..i sad cekam koji dan.. Medutim, naisla sam na pojam SF Nematode-Steinernema feltiae..koje se navodno hrane upravo licinkama ovih stetocina.. Dali je itko od vas isprobao te SF Nematode i da li djeluju?
Hvalaaaa


Objavio: Belina
Datum objave: 13 Travanj 2011 u 20:06
Dobro došla na forum,
smanji zaljevanje,pogledaj poruku prije tvoje.


Objavio: Kathryn
Datum objave: 27 Travanj 2011 u 10:09
Pozdrav svima.. samo da prijavim rezultate.. Musice i njihove licinke su nestale vec 4 dana nakon sto sam nasula Compo-Acoris Insekten-frei Quick granulat.
2 tjedna kasnije njih i dalje nema. Samo da nadodam da nisam mjenjala zemlju. Licinke je unistio granulat, a zute ljepljive trake su se pobrinule za letece napasti. Granulat je i neka vrsta gnojiva tako da ne bi trebao izazvati nikakve probleme biljcicama.


Objavio: snješkica
Datum objave: 07 Svibanj 2011 u 15:36

a gdje ima za kupit taj granulat, u poljoprivrednim ljekarnama ili??? i meni su se pojavile mušice na cvijeću koje mi je na prozoru, za početak ću smanjiti zalijevanje, i zaliti sa vodom u kojoj su natopljene cigarete, ali da znam ako mi zatreba za svaki slučaj.



Objavio: rakitic
Datum objave: 07 Svibanj 2011 u 21:25
kathryn gdije si nabavila taj quick i koja je cjena


Objavio: Kathryn
Datum objave: 24 Lipanj 2011 u 14:20
Bok svima.. ovako, ja zivim u Becu, tu ima za kupiti u svakom Bau ili Gartenhausu, ali mislim da se da i naruciti preko interneta. Samo da kazem da zveri i dalje nema. Normalno zaljevam kao u uvijek, ali zvercine se nisu vise pojavile. P.s u drugom djelu stana, su mi isto tako napale jednu biljku..i na nju sam nasipala ovaj Compo..i tamo su istu izginule u par dana.. Naljepila sam ja i zute trake..a to je za letece napasti..


Objavio: Tea
Datum objave: 28 Kolovoz 2011 u 20:31
Imam jedno pitanjce u vezi onog nikotina pomješanog s vodom.Ako s time zalije biljke, neće s njima smetati ta otopina?
I moje biljke su napadale te crne mušice koje idu po zemlji i lete oko bilja ali ih u zadnje vrijeme nisam baš viđala ali ako se pojave bi probala s nikotinskom otopinom.Neće mi se biljke pobuniti ako ih s tim zalijem?


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Tea
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 13:53
Nisam znala kam da strpam to pitanje a mislim da ne vrijedi zbog toga otvarati novu temu.
Kad smo već kod pepela i cigareta, mene zanima šteti li dim cigareta biljkama i koliko?Biljke su mi na balkonu na kojem se puši ali se i provjetrava tako da nikad nije zadimljeno ali me stvarno zanima može li se naštetiti mojim biljčicama tim dimom?


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 14:56

Tea,nažalost smeta,kod mene se već godinu dana ne puši u kući i vidi se razlika na biljkama.

Što se tiče nikotina i zaljevanja to neznam,ali znam da se tom otopinom prskaju kaktusi protiv  ušiju i vrlo dobro djeluje.



-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Tea
Datum objave: 02 Rujan 2011 u 19:23
Pretpostavljala sam
Na moju zalost nemam glavnu rijec u kuci pa tako ne mogu niti zabraniti pusenje,pogotovo ne na balkonu.Tak sam nesretna zbog toga.
Ja jos nisam primjetila lose znakove,jedino mozda da biljke sporije napreduju.Mozes mi reci kako si Ti primjetila te lose znakove kad kazes da se vidi promjena na biljkama?

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: wookowaratz
Datum objave: 22 Svibanj 2013 u 11:13
U zemlji ispod jagoda u žardinjerama se skupljaju mušice slične letećim mravima, mislim da ne jedu biljku ali primjećujem da su se nastanile u zemlji, a to sigurno ne želim. 

Ima li netko iskustva kako ih se riješiti?
mislim da nisu jagodini nametnici


Objavio: lela.h
Datum objave: 22 Svibanj 2013 u 11:50
... mislim da si ih kupila sa zemljom! Ima zemlje u prodaji koja se mora 1:1 pomjesati sa obicnom cak i malo vise! Takve zamlje jako privlace te nametnike...

-------------
Skroman covijek sve umnozi svojom skromnoscu, veseljem i zahvalnoscu.


Objavio: wookowaratz
Datum objave: 22 Svibanj 2013 u 12:45
ma nije ovo je klasmann supstrat za povrce, mislim da je mozda zbog vlage, ali ne znam kako ih se rijesiti


Objavio: purpl
Datum objave: 07 Veljača 2014 u 14:20
Pozdrav svima...Vidim da ste i vi imali problem kao i ja, ja sam ga uspesno i na jednostavan nacin resila pa zelim to da podelim sa vama.Smile Izvadite biljku iz zemlje i operete je pod blagim mlazom vode. Zemlju izrucite u jedan veliki pleh  i ubacite u zagrejanu rernu 10 minuta i jednom promesajte.....Izvadite pleh i sacekajte da se zemlja ohladi,zatim je vratitite u saksije koje ste pre toga dobro oprali vrucom vodom i to je to. Vas problem je uspesno resen.Wink(ukoliko imate gliste u zemlji odstranite ih pre nego sto zemlju ubacite u pecnicu)Iskreno se nadam da sam bar nekom pomogla.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 08:17
Pozz svima! I ja odnedavno imam taj problem sa crnim mušicama, čini mi se da je zemlja bila zaražena, plaze mi po svemu - po plumeriji, palmi, kaktusima! Ovako sam se borila: presadila u drugu zemlju, sipala cimet, papar, špricala otopinom duhana, zamatala u najlon ali uzalud! Angry 
Mislim da ću morati kupiti neku kemiju ili opet sve presaditi s tim da detaljno sve operem i dezinficiram. Mogu si opet zamisliti "radost" svojih ukućana kada razvućem sve to po stanu od 40 kv! Wacko


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 08:26
...prvo i najvažnije... odmah treba smanjiti zalijevanje, pustiti da se zemlja na površini skroz prosuši...onda će i cimet, duhan i sve drugo djelovatiWinkLOL...


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 11:34
I ja volim brege zelene! Smile Jel bi pomogel pitroid?


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 13:12
...drago mi je da voliš brege zeleneWink...pomoći će bilo što od navedenog samo u slučaju da nema na zemlji previše vlageLOL


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: administrator
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 13:41
upravo kao što i RS kaže, puno vode i od tuda mušice... probaj prosušiti zemlju, malo ju pročeprkaj da se bolje prosuši,, možeš čak dio i promjeniti

a tek onda kreni sa kemijom, pitroid ili tapekki, mospilan i sl.


-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 14:51
Super, hvala na savjetima! Smile


Objavio: smrcko
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 15:31
Evo ponovit ću jedan savjet osobe koja je laik za biljke.
Žena je uzela vreću za smeće, stavila biljku u nju, posprejala sprejem za insekte (oni što djeluju na sve, možda je Raid nisam sigurna) i svezala verću. Tako je pustila koji sat. Kaže da su sve bube uginule. Bez muke ih našamarala u sat vremena.

Inače biljke uvjek zalijem tako da pročeprkam prstima i vidim je li biljki potrebna voda, bolje da presuše nego da se prezaliju. Biljke od prekomjernog zaljevanja mogu stradati. A i ne smiju plivati u vodi, mislim na podložak. Ako je u ukrasnoj posudi dobro bi bilo staviti otkuhani kamen da bilka stoji na njemu. Svaka posuda mora imati cirkulaciju zraka, ne valja kad se ukrasna posuda i posuda od biljke preklope bez mogućnosti cirkulacije zraka.

Najbolji način isušivanja zemlje bi bio da je staviš na sunce, al da zaštitiš biljku da ne stada (kao zasjenu). Možeš i izvaditi zemlju iz posuda i prepržit je u rerni. Ako je nova zašto je bacati.
Inače to se može desiti ako zemlje za kućno bilje ne dezinficira. To je savjet moje mame koja kaže ako nije upržila zemlju da je redovito imala stradavanja kućnih biljaka.
Jer ti insekti često dođu iz same zemlje. I prije sadnje ubaciti u rernu da zapuši, sve pobije.

Bilo bi bolje i brže prosušiti biljku da ne strune korjen, ako je prezaljeveno.
Površinu prosušene zemlje napraši neopitroidom, možeš napraviti i ovo sa vrečom i sprejem što sam prvo spomenula.

Možda bi se lišće moglo pošpricati biokill-om za trajniji rezultat.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 20:35
Sve ovo još mogu progurati, osim da pržim zemlju u pečnici, to mi neće dati nikako!
Naime ja sam jedina u svom brlogu luda za cvijećem i biljkama, a ostali to jedva podnose nažalost.
Tako da mi je ovaj forum jedini spas što se tiče savjeta i dijeljenja svog iskustva i fotkica.smile43  


Objavio: smrcko
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 21:17
Sačekaš da svi odu iz kuće.Wink




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 21:22
E to je dobar savjet! Thumbs Up


Objavio: kacunak
Datum objave: 07 Ožujak 2014 u 23:41
Originalno poslano od člana jkonsta1 jkonsta1 napisao:

Sve ovo još mogu progurati, osim da pržim zemlju u pečnici, to mi neće dati nikako!
Naime ja sam jedina u svom brlogu luda za cvijećem i biljkama, a ostali to jedva podnose nažalost.
Tako da mi je ovaj forum jedini spas što se tiče savjeta i dijeljenja svog iskustva i fotkica.smile43  


Joj Jkonsta, potpuno te razumijem! Ako ti je lakse, znaj da nisi jedina. I sama sam cekala da MM ode na posao pa da ubacim zemlju u rernu
Mislim da se najbolje mi ovdje izmedju sebe mozemo razumjeti.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 06:50
Upravo! I to je nešto. Mislim da osoba koja ne voli biljke i cvijeće zapravo je uskraćena za puno toga!
U Zagorju je recimo balkonsko i vrtno cvijeće normalna, štoviše obavezna pojava. Ljudi razmijenjuju sjeme, reznice. Sjećam se jednih susjeda- oni nisu imali na prozorima niti jednog cvjetuljka, pa su ih ljudi čudno gledali, stvarno smo mislili da nešto sa njima nije u redu! Shocked


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 07:25
P.S. Malo smo se udaljili od teme!LOL Jućer sam pročitala na netu da je hipermangan dobar za dezinfekciju zemlje.Također- zemlja se stavi u veći lonac (naravno neki stari) zalije se sa malo vode i kuha se nekoliko min.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 22:52
Evo našla na netu: ta prokleta živina je iz roda Sciaridae (ima ih par stotina vrsta), odlaže jaja u vlažnoj zemlji, a ličinke potom jedu korijen. U većini slučajeva dolazi sa zaraženom zemljom. Ako su primijećena jajašca, treba promijeniti gornji dio zemlje oko 3 cm i /ili posipati gore krupni pijesak. Meni se dogodilo to što sam špricala plumeriju sa "juhom" od duhana protiv crvenog pauka, a preventivno sam špricala i ostale i valjda sam previše namočila zemlju. Danas sam to sve izbacila van na prozor i prekopala zemlju i fakat mislim da je gamad nestala! Odnosno nestaje. Moram sutra uzeti povećalo da to proučim izbliza. Zalit ću ja to hipermanganom, ako je dobar protiv vodenih kozica, moze i te buhe uništit! Clap


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 23:32
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/sciara/67161.aspx -


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 23:34
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/sciara_jajasca/67162.aspx -


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 23:35
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/sciara_licinke/67163.aspx -


Objavio: kacunak
Datum objave: 08 Ožujak 2014 u 23:46
Joj, fuj! Jkonsta, udri to bez milosti!!!


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 07:18
Da baš je fuj! I to još krupni plan, nisam skužila gdje se može smanjiti fotke. To su slike s neta, ali odrasle muhe su kod mene, baš takve. Danas krećem u odlučujući nokaut. smile51 


Objavio: smrcko
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 15:30
Za zaštitu korjena imaju neke granule koje se ukopaju u zemlju. Kemija je i bila su veća pakiranja, možda po kg. Negdje u poljoapotekama toga ima. Koristila sam ih za odbranu balkonskog cvjeća od hrušteva.

Budete se već naviknule na gmižuće proteineLOL

Pazi da ne ubiješ i biljku, kontroliraj se molim teLOL


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 19:21
Ja sam biljke opet stavila na sunce (ali vjetar je bio jak pa mi je skoro strgao plumeriju) pa sam maknula gornju zemlju cca 3cm i zasipala na to pjesak koji koristim za papigu, da se gamad uguši i posuši. Trenutno su mi ta sredstva na raspolaganju. Ipak mislim da ću morati na presađivanje + dezinfekcija. Najviše mi je žao plumerije, uzgojila sam je iz sjemena i baš je krasna.smile127


Objavio: jkonsta1
Datum objave: 14 Ožujak 2014 u 21:00
Danas sam ipak sve presadila, oprala tegle i pošpricala sa hipermanganom, jesam li ubojica ili spasitelj - uskoro će se pokazati.Confused


Objavio: petit
Datum objave: 14 Ožujak 2014 u 21:30
Zna li netko da li Pitroid kad se posipa po zemlji smeta biljkama ili samo potamani nepoželjne "goste" ?

Meni problem stvaraju mali crveni mravi kojih je puna zemlja, naime uspjela sam  "pogoditi" mjesto pa sam stavila mali plastenik na mravnjaksmile157. Sad mi pojedu sve biljkice koje niknu, konkretno od malog paradajzića ostane samo grančica bez lišća. Toliko su odvratni da su mi pogrickali i papirnati natpis  kojim sam označila šta sam sijala. Kako ih potamaniti?


Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Ožujak 2014 u 23:29
Ne smeta biljkama. Odnesu otrov na nogicama i truju i druge mrave.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Gajtana
Datum objave: 13 Srpanj 2015 u 15:23
Imala sam i ja te vražje mušice po prvi put u životu.
Došle su sa Šparovom zemljom. Kad su mi nakon nekog vremana počele nicati gljive među cvijećem bila sam presretna, ali uskoro je smješko postao plačko jer su se pojavile mušice.
 
Uništila sam ih prosušivanjem zemlje. Već samim ti su nestale gotovo 95 posto njh. Dan prije zalijevanja nakon prosušivanja sam površinu naprašila neopitroidom i sad nema niti jedne.
 
Nadam se da mi više neće dolaziti u posjetu.
 
 
p.s. kod presađivanja 2-3 najzaraženije zemlje, nisam vidjela crviće, vjerojatno se još nisu uspjeli razviti jer sam djelovala odmah kad sam vidila leteče napasti. I bolje da nisam jer se jaaako gadim crvića. Auuuuč Shocked



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk