vrtače
Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj vrt u slikama
Opis foruma: Pogled u moj, tvoj i Vaš vrt, kroz slike...
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5243
Datum ispisa: 23 Svibanj 2025 u 14:52 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: vrtače
Objavio: niko5
Tema: vrtače
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 08:57
Odgovori:
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:12
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza/16397.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:19
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza/16398.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:23
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:25
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:26
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza1/16398.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:27
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza2/16398.aspx">
|
Objavio: gioiaa
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:29
niko5 dobrodosla/o
|
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza3/16398.aspx">
|
Objavio: panda
ljep pocetak ajmo dalje....:D poceo si s moji omiljenima
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:30
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza4/16398.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:32
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza4/16398.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:33
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/obicna_ruza6/16398.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:35
] [/URL]
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:37
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/ruzice1/16400.aspx">
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:38
ništa posebno to tek treba na proljeće raditi
ne znam zasto su mi duple slike jer su različiti albumi i nazivi,molim moderatore da duple brišu.hvala
|
Objavio: baka
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:43
Dobro došao!
Znači počeo si s najtežim! Bar po mom mišljenju,Jer su ruže prilično zahtjevne.
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:43
gioiaa - zahvaljuje se niko
panda - ruža su po meni najbolje,raznih su vrsta,sjećam se da je jedna s nekog francuskog dvorca, a uzete su po meni u najboljeg ružara u BiH ako ne i šire Muje Omanovića u Potocima nedaleko od Mostara.
Problem je što je usko a dugo nekih 12 m x 2,5 m.
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:51
zahvaljujem se baka,a svi vi iskusni vrtari predlažite šta bi valjalo i kako bi trebalo da se ova sredina odradi.
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 09:59
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/pogled_/16401.aspx">
|
Objavio: VILMAČ
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 13:14
dobrodošao! ne brini,iskusni vrtlari će te sigurno dobro posavjetovati! bitno je da imaš prostora,za sve drugo je lako!
|
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 21:24
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/ruze_/poslije_kise/16429.aspx">
evo jedna poslije kiše
|
Objavio: antonija
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 09:42
niko 5, dobrodošao među cvjetoljupce!
imaš zavidnu kolekciju ruža, kad se razrastu bit će to ružičnjak za deset 
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: Smail
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 09:56
Niko dobro nam došao u cvjetnu družinu, imamo još jednog ljubitelja ruža, ali vidim ja ima tu potencijala za svašta drago mi je što ćemo s tobom pratiti razvoj jednog novog vrta. Pozdrav.
------------- Zadržite samo vesele prijatelje.
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 10:43
Koliko mjesta za sadnju cvijeća! Bit će posla na proljeće. A može već i sada - ne znam što planiraš, ali ima mjesta i za lukovice i za maćuhice, hebe, erike, razne grmiće .... ma za svašta. A ruže su lijepe.
|
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 11:59
antonija,smail i otok zahvaljujem se na komentarima.
otok - to i tražim predlažite mi bit će mi izuzetno drago čuti vaše savjete.
maćuhice i erike sam gledao i stvarno su posebno cvijeće ove ostale ne znam,tako slobodno mi recite sta valja i sta bi trebalo,jer znam da je dobronamjerno i kao da sebi radite. 
|
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 12:01
jednu sam ružu presadio ima 20 dana,bila je u cvatu i prelijepa,do jučer su bile samo grane ali nakon kiše sam uočio male pupove i to na vrhovima što je znak da se vraća u život.
|
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 13:53
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/horti/osobno/16450.aspx">
evo i drugog hobija,kakav je vrt gdje nema pjesme 
|
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 14:28
Pošto se tema travnjaci koliko vidim rijetko otvara postavit ću ovdje pitanje.
Postoji li neki sustav za travnjake koji ga navodnjava ispod zemlje da ne prska po površini već ispod zemlje natapa travnjak.
Može li se to odraditi sustavom kap po kap da se po sredini razvede glavna cijev a sa strane kao češalj da se cijevi razvlače i da sve to bude pod zemljom a ne na zemlji i koliki bi trebao biti razmak između tih sporedne cijevi?
|
Objavio: antonija
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 19:26
lijep ti je ovaj raspjevani hobi!
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: Mira021
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 08:41
Evo da ti poželim dobrodošlicu Vidim da ti je vrt u nastajanju,a vjeruj da če se popuniti tako brzo da češ se iznenaditi,to govorim io iskustva Ruže su ti predivne
|
Objavio: Anaida
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 10:31
Niko, pozdrave ti upućujem i cvijeću na slikicama radujem!
------------- "Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca." P.Bosmans
|
Objavio: bina
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 15:22
Ruže su prekrasne, a tek kad se razrastu
------------- Uz cvijeće i život je ljepši
|
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 15:37
antonija,mira021,anaida i bina hvala puno.
Ne znam jeste zapazili ali ove tri ruže uz zid što su to su mirisne penjačice,
tako da će u budućnosti biti lijepo za oko,njuh a nadam se i sluh kada pernati prijatelji pređu u buduće prebivalište.
U sredini je žuta penjačica a ostalo su crvene da se prekrije beton i da bude ljepše.Još će trebati navjerovatnije zasaditi dvije jer ove neće moći cijelu površinu pokriti.Nadam se danas da ću napraviti kako ja to zamišljam a i vi će te mi pomoći ako negdje griješim.
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 17:29
sigurna sam kake te vesele ove posađene ruže sa svakim novim cvijetom, a ne treba ni uvijek vrt biti prenatrpan, da bi bio lijep, bar je lakše za održevanje
|
Objavio: tikvić
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 19:44
Susjed Niko ruže su ti prekrasne.Vidim da je tvoj vrt tek u fazi nastajanja, pa ako ti se nešto od mog cvijeća sviđa rado ću ti dati.
Što se tiče natapanja travnjaka mislim sa ne postoji sustav za natapanje na onom principu ( da natapa ispod zemlje). Postoje razne vrste rasprskivača neki se poslije natapanja povlače ispod površine tla, ali sam način natapanja je površinski.
|
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 19:52
Susjeda, ima jedan sustav poslao sam potonjoj tvrtki upit pa ćemo vidjeti što će odgovoriti.http://www.inaqua.hr/?id_1=47&id_2=362(ECO Rain geotekstil s cijevi kap-po-kap).
Pošto mi nije široka prizida svega 2- 2.5 m bojim se da će zemlju izbacivati tako da tražim neko lagano natapanje,ako ne nađem moram uzeti onda neko od ponuđenih.
Baš sam mislio u subotu otići u OBI na Bišće Polje vidjeti šta imaju u ponudi cvijeća ili u rasadniku u Bijelom polju a čuo sam i za neki u Blatnici.
U tebe je odlično cvijeće tako da ako mi nešto upadne u oko pitat ću, a još ni sam ne znam šta je dobro za posaditi nemam nekih savjeta valjda će biti.
|
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 19:54
Mari,5510 napisao:
sigurna sam kake te vesele ove posađene ruže sa svakim novim cvijetom, a ne treba ni uvijek vrt biti prenatrpan, da bi bio lijep, bar je lakše za održevanje |
Tek kad ove se penjačice razgranaju po cijelom zidu da se ne vidi beton i kad se ova prizida uredi bit će zadovoljstvo potpuno.
|
Objavio: Free
Datum objave: 29 Rujan 2010 u 22:16
Dobrodošao Niko5, bit će mi drago pratiti tvoj ružićnjak jer i moj je tek zasađen, kako ti je netko skrenuo pažnju, ruže su jako zahtjevne ali ne zovu se bez razloga kraljice cvijeća!!!!
Dakle porođajne boli su prošle, samo da nam dječica ne budu boležljiva ali vjerujem da ćemo dobiti brdo savjeta od iskusnih forumašica da nam budu lijepe i zdrave kao njihove!!!!
Neka ovo bude što dalje od nas, i da svi uživamo u !!!!!
------------- Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
Datum objave: 30 Rujan 2010 u 11:06
Datum objave: 30 Rujan 2010 u 12:02
Niko, MM je sam napravio sustav navodnjavanja, ali ne znam ročno kako pa ti ga mogu ovih dana pitati i javiti.. Ali svakako postoji mogućnost podzemne cijevi i onda prskalice koja se diže iz zemlje. Tako imam ja. Sve je priključeno na motor-hidrofor i u struju.
------------- "Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca." P.Bosmans
|
Datum objave: 05 Listopad 2010 u 09:24
Anaida napisao:
Niko, MM je sam napravio sustav navodnjavanja, ali ne znam ročno kako pa ti ga mogu ovih dana pitati i javiti.. Ali svakako postoji mogućnost podzemne cijevi i onda prskalice koja se diže iz zemlje. Tako imam ja. Sve je priključeno na motor-hidrofor i u struju. |
Ako nije problem volio bih da dobijem ovaj sustav razrađen kako ste vas dvoje to uradili.
|
Objavio: Triša
Datum objave: 05 Listopad 2010 u 09:39
niko 
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: mali gogo
Datum objave: 05 Listopad 2010 u 09:40
Sve pohvale na trudu. Bit će to krasan ružičnjak i vrt općenito.
Volim pratit ovakve vrtove od njihovog početka. Čovjek se začudi kad vidi koliko ljepote se može napraviti u samo par godina.
Samo hrabro i daj srcu oduška i mašti na volju. Brzo ćeš posaditi svoj rajski vrt.
------------- Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
Datum objave: 05 Listopad 2010 u 17:48
Hvala vam na željama.
Mene zanima koje biljke uspijevaju pored ruža,da mogu zajedno uz ruže rasti (mislim na nisko i visoko cvijeće) šta je dobro posaditi,kao i što vidite kako bih trebao formirati vrt?
Da li da staza bude cijelom dužinom ravna ili da malo krivuda i koja je širina vrtne staze minimalna?
Između običnih ruža i ovih do zidu mislio sam između otoke napravit (dobro ili ne?)
Šta vi iskusni vrtlari predlažete?
|
Datum objave: 06 Listopad 2010 u 00:06
niko5 predlazem ti lavandu.
Sto se tice staze meni se vise svidja krivudava staza,i pored ja bi zasadila travu festuca glauca i festuca scoparia,ili santoline(sivu i zelenu).
|
Objavio: lilie
Datum objave: 07 Listopad 2010 u 00:33

------------- znati mnogo ne znači biti mudar
|
Objavio: tikvić
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 07:34
Dragi susjed pa gdje si ti?
|
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 08:49
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 19:13
tikvić napisao:
Dragi susjed pa gdje si ti? |
Susjeda nedavno sam prolazio preko Domanovića prema Čapljini i vidio sam nekoliko lijepih vrtova uz cestu,znam da taj komad nije u okrugu Dubravske visoravni ali su južnjaci vidi se marljivi.
Sad trenutno mirujem jer su kuše ali pravim planove i čim ih skeniram stavit ću ih na forum za komnetar.
Vidim da si ti izrazito aktivna,samo naprijed.
|
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 19:15
gioiaa napisao:
kako napreduju radovi? |
Počele su duge mostarske jesenjske kiše tako da teren postaje blatnjav i nemoguć za raditi.Pravim skicu za uređenje za proljeće i čim je napravim stavljam je na forum.Nadma se da će te mi pomoći.
|
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 20:33
MM veli ovako - zabio je 6 metarnu cijev na koju je zatim spojio električnu pumpu za vodu i na nju to navodnavanje. Blizu nam je utičnica za tu pumpu, i kad uključimo - prska!! :)
|
Datum objave: 17 Listopad 2010 u 13:23
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/proljece/raspored/17235.aspx">
to je jedan od zamisli, pa se izjasnite da vidim kako vi ovo vidite,sigurno ima i boljih rješenja.
|
Objavio: Triša
Datum objave: 17 Listopad 2010 u 19:30
Već se vidim kako sjedim tamo negdje među cvijećem, a ti hodaš travnjakom i nosiš kavicu.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: sunceeee
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 10:41
Niko bit će to super, ti to stavljaš i na papir a ja sve u glavi pa u hodu mijenjam. 
------------- Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
Objavio: Mira021
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 11:38
Koliko vidim u tvom planu,bazirao si se na ruže i ukrasne trave,a ako ostaneš samo na tim biljkama ,svaka čast Meni osobno treba puno snage da se odupirem vrstama i obično kod mene pobjeđuje cviće i zato svaštarim,a uvijek se divim vrtovima koji se rade po planu
|
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 12:54
Nisam se bazirao na ukrasne trave,a na ruže jesam.
Nitko mi ne odgovara osim gioiaa-e šta bi bilo dobro,jer znam da ne valja blizu ruže puno cvijeća da je ne uguše.Jučer sam s jednu stranu zasadio dvije grane ruzmarina s drugu lavande i to s glavne stabljike jer su mi tako rekli.Raznišljam šta bi još dobro bilo,jer prostor nije velik a ipak ima ga dovoljno da se može nešto eksperimintirati.
Stavljam na papir da imam neke osnovne smjernice,moram znati od kuda početi,a sve se da izmjeniti,to mi je onako na prvu palo na pamet.
|
Objavio: Tija
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 13:01
Ovako moje iskustvo s ružama i biljkama okolo je vrlo negativno. Pred dvije godine sam kupila sadnice ruža i ukomponirala ih među svoje trajnice. Rezultat je bio takav da su prošle godine ruže bile kržljave a o cvatnji ni riječi i onda sam ih izvadila iz te gredice i oformila ružičnjak. Ove godine cvale su mi prekrasno.
Probaj ružama oformiti vlastiti prostor, mislim da za to imaš mjesta.
-------------
|
Objavio: Smail
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 22:27
Niko prekrasni su ti planovi za uređenje.
------------- Zadržite samo vesele prijatelje.
|
Datum objave: 20 Listopad 2010 u 08:17
Tija napisao:
Ovako moje iskustvo s ružama i biljkama okolo je vrlo negativno. Pred dvije godine sam kupila sadnice ruža i ukomponirala ih među svoje trajnice. Rezultat je bio takav da su prošle godine ruže bile kržljave a o cvatnji ni riječi i onda sam ih izvadila iz te gredice i oformila ružičnjak. Ove godine cvale su mi prekrasno.
Probaj ružama oformiti vlastiti prostor, mislim da za to imaš mjesta. |
Da, iz tog razloga i ja ne zelim između i do saditi nikakve biljke,jer
ne znam kako će ruže djelovati.
Ipak po preporuci sam zasadio lavandu i ruzmarin između penjačica na jedno pola metra od ruža pa ću vidjeti kako će se ponašati.Inače kad penjačice rastu je li samo u proljeće ili tijekom cijele godine i treba li im išta dodavati?
|
Datum objave: 20 Listopad 2010 u 09:06
niko5 malo proguglaj,ukucaj 'njega ruza' i naci ces dobre savjete
meni se svidja ideja da posadis i koju ukrasnu travu
ja sam posadila lavandu i santolinu(i po koju kadulju)da prave drustvo stablasicama,a pored drugih stablasica posadicu salviju numerosu i virak.
sto se tice penjacica sigurno ih je divno vidjeti sa clematisima...prolistaj Flavijin vrt i vidjeces kako su divan duet
|
Objavio: baka
Datum objave: 20 Listopad 2010 u 09:53
Bit će to lijepi vrt. Ruža je predivno cvijeće ali i dosta osjetljiva i zahtjevna.Uživat ćemo gledati na proljeće uživo ......
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Datum objave: 20 Listopad 2010 u 12:40
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/proljece/raspored2/17395.aspx">
ovo je amaterski paint tako da nemojte zamjeriti.
Htio sam prikazati vrt kako bi izgledao u praksi, i zanima me vaše mišljenje za fontanu i jezerce.Je li ovo prentarpano i kako vi to vidite.
Prostor za jezerce je cca 0.8 m sa 1.3 m.
|
Objavio: mali gogo
Datum objave: 20 Listopad 2010 u 14:19
A čuj, prenatrpano?!?.... ako mene pitaš, nikad nije prenatrpano .
Ja volim engleski tip ladanjskog vrta... pa ako i ti sanjaš o takvom vrtu, onda ti nije prenatrpano.
Po svemu sudeći, vidim da i ti želiš takav vrt, tako da je ovo jako lijepo osmišljeno.
Uvijek u vrt dodaj element vode. Makar samo u vidu pojila za ptice. A ova fontana koju si zamislio će biti idealna. Osim vizualno, dodat će i zvučni efekt u vrt. Mjesto za sjedenje nije daleko od fontane pa će i to doći do izražaja dok budete odmarali na novom patiu.
Ako želiš japanski vrt, onda ti je za tu površinu dosta kubik uredno pograbljanog šljunka, poluosušeno patuljasto drvo i dva izvaljena kamena. Poslije kuhaj čaj jedno 5 sati i ispijaj ga u vrtu narednih 7 sati.
Obavezno meditiraj o vrtu i položaj onog kamena popravljaj barem 200 puta u sat vremena.
Ako želi američki tip vrta (ako takvo što uopće postoji) samo kupi što drečaviju skulpturu (koja se vrti, pjeva božićne pjesmice i kad te ugleda viče "dobar dan"), po mogućnosti neka košta koliko i cijela kuća.... postavi je ispred kuće i obznani svijetu koliko si novca potrošio na uređenje. 
Za francuski vrt nije bitno koliko imaš biljaka, jedino je bitno da kod sadnje i orezivanja koristiš ravnalo, šestar i vaser-vagu. Sve mora bit geometrijski ispravno, tako da djecu možeš poučavat pitagorin poučak promatrajući savršeno orezanu živicu od šimšira.
Ako želiš stvoriti talijanski vrt, navezi 5 kubika pijeska, sačuvaj bože da poliješ koju biljku u ljetu, sve ostavi da bude poluosušeno i divi se umijeću preživljavanja biljaka, urlajući tako da te cijela ulica čuje, uz nezaobilazno mahanje rukama. Naravno pri tome ti svaka druga mora bit: prego, prego....
Za kineski vrt prvo prouči sve moguće drevne vještine uređenja vrta, provedi pola života kao pustinjak u nekom samostanu pa kad shvatiš simboliku i smisao vrtlarenja onda posadi jedno drvo ginka bilobe i divi se kako chi- mi- fi i tako te energije prekrasno struje kroz drvo.
Ostale tipove vrta neću navoditi. 
Eto malo i šale da vidiš kakvi sve tipovi vrtova postoje.
U svakom slučaju, vrt radiš za sebe i načini ga onakvim kakav se tebi najviše sviđa. Svi će te kritizirati, govoriti da bi oni to napravili ovako ili onako, da bi bilo bolje tako i tako.... pusti.... vrt napravi po svojim mjerilima i bit će najljepši mogući, a u svakom njegovom kutku prepoznavat će se tvoja ruka. Vidim da si na pravom putu da to ostvariš.
Ostvari ovo što si zamislio, a kasnije ćeš stalno nešto dodavati, mijenjati, pretumbavati i vrt sve više prilagođavati sebi.
Sve čestitke na odličnom početku!
------------- Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|