Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Biberovac / Peperomia

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sobne lisno dekorativne biljke
Opis foruma: Sve vezan za Vaše sobno cvijeće
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=552
Datum ispisa: 26 Listopad 2020 u 19:32
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Biberovac / Peperomia
Objavio: tibor
Tema: Biberovac / Peperomia
Datum objave: 03 Studeni 2007 u 00:03
To je tipična biljka tropskih krajeva, pa se zato mora držati u toploj sobi, na temperaturi minimum 16°C, gde ima dovoljno svjetlosti i vlažnog i svežeg zraka. Da bi joj se obezbjedio vlažan zrak u toploj sobi mora se češće orošavati, ili saksiju sa biljkom treba staviti na preokrenuti podlozak, pa sve zajedno spustiti u malo veći podlozak napunjen vodom. Pri tome treba paziti da voda ne dodiruje saksiju sa biljkom. Peperomije ne vole jako sunce, jer zbog njega gube svoju ljepotu. Na našem tržištu su se pojavile u većem broju tek prije 20-tak godina. Vrlo su dekorativne, bilo da se sade pojedinačno u saksijice ili u cvjetne činijice. Imaju lijepo lišće i neobične cvjetiće koji se uzdižu na tankim drškama iznad lišća u obliku malih, bijelih, zelenih ili smeđih metlica.

Peperomije uspjevaju najbolje u malim saksijama, u laganoj rastresitoj i pjeskovitoj mješavini zemlje. Presađuju se prema potrebi u proljeće u male saksije, na čije se dno stave crijepčići ili šljunak radi dobre drenaže.

Razmnožava se lisnim reznicama u proljeće. Svaka lisna reznica mora imati 2 cm dugu peteljku.

Odgovori:
Objavio: dina
Datum objave: 03 Studeni 2007 u 14:19


-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: cvjetoljubac
Datum objave: 29 Lipanj 2008 u 14:21
baš sam se raspitivala za jednu svoju biljčica pa kažu da je peperomia polybotria, evo kako izgleda kod mene, imate li iskustva sa njome????meni je super, brzo raste, baca pelcere sa svih strana, ma super.
 

http://img56.imageshack.us/my.php?image=img0340lc1.jpg">Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Lipanj 2008 u 15:46
Baš sam tamo napisala moje iskustvo s njnom, ali da se malo ponovim:
S vremenom kao raste dobiva stabljiku kako donji listići otpadaju, pa može biti i "polupuzavica", razmnožava se kao luda, a cvate bijelo nešto slično bazgi. Omiljena je meta ušima koje se priljublju uz stabljiku i lišće i izgledaju kao mrlja na njoj (neznam točan naziv ušiju jer sam u nekoliko literatura našla različite nazive).


Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Lipanj 2008 u 15:48
Ovo je slika moje, stara je 4 godine i još nije cvjetala:
Objavio: cvjetoljubac
Datum objave: 29 Lipanj 2008 u 16:00
šta radiš sa izbojcima koji izrastu na stabljici??? ja sam par komada odrezala i napelcala, a ostale ostavila nekako ne volim da joj stabljikica bude gola.  pelcer od tog cvijeta sam dobila od neke žene i nisam uopće znala kako će izgledati kad izraste, čak mi je bio i ružan, al sad je već ljepši. nisam znala da može i cvjetati, moj je oko 3 godine ali nije imao cvjetove????


Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Lipanj 2008 u 23:35
Kod moje bake je cvjetao tek nakon dosta godina, kad je već bio dosta velika biljka. Mislim da bi ja svoj morala nekamo preseliti jer se upire o staklo, ali nemam ideje, a kod moje bake je u zatvorenoj verandi gdja ima "slobodan pad" i to mu jako odgovara, kad visi. Inače ove pelcere jedanput godišnje kod presađivanja rasadim pa podijelom, ubrzo počinju rasti novi.


Objavio: cvjetoljubac
Datum objave: 30 Lipanj 2008 u 15:23
moj je isto na prozoru ima dosta svjetlosti i sunca, vidi se da mu mjesto odgovara i listovi mu vise, a na mjestu gdje list otpadne na stabljici rastu mu pelceri, da ih režem ili da ih ostavim, izgleda bujnije.


Objavio: voki
Datum objave: 01 Rujan 2008 u 15:40
Peperomia sp.

Raznovrstan i mnogobrojan rod Peperomia je skupina uglavnom sukulentnih, zimzelenih, višegodišnjih biljaka iz tropskih predela srednje i južne Amerike, mada među njima ima i jednogodišnjih vrsta, kao i epifita. U prirodi rastu u senovitim šumama na zemlji, ostacima trulih listova, mahovinastim podlogama ili kao epifitne vrste na granama i stablima drveća. Naziv Peperomija potiče od grčkih reči peperi = biber i omos = jednak ili sličan, što označava srodstvo ovih biljaka sa biberom. Postoji oko 1000 vrsta ovih biljaka na području od Floride i meksika do Čilea i Argentine, a oko 50-tak vrsta se gaje kao kućne biljke zbog svog dekorativnog lišća. Pored grmolikih vrsta koje su nižeg rasta, postoje i vrste sa uspravnim stablima, kao i puzeće vrste.
Koren peperomija je uglavnom slabo razvijen, zbog čega su ove biljke pogodne za gajenje u ograničenom prostoru i manjim saksijama. Visina biljaka kreće se od 5 do 30 cm, pa se često koriste za mešovite zasade sa višljim biljkama, krupnijih listova (Filodendroni, Monstere, Dracene, Bršljani, citrusi...). U ovakvim zasadima povišena je vlažnost vazduha i povoljna je zasenjenost koja odgovara peperomiji. Zbog malih dimenzija, sporog rasta i zbijenog izgleda ove biljke su povoljne za terarijume i sadnju u bocama.
Stabla su uglavnom sočna i kao i listovi sposobna za deponovanje vode. Listovi su većinom sočni, na dužim ili kraćim lisnim drškama, a liske mogu biti glatke i sjajne, izbrazdane udubljenjima ili prekrivene finim dlačicama. Postoje vrste sa jednobojnim listovima, sa različitim šarama u obliku fleka, crtica, razliučitom bojom rubova ili nervature liske. Cvetovi su skupljeni u klasolike ili metličaste cvasti, liče na repiće, većinom zelenkaste ili krem-bele boje, uglavnom bez dekorativne vrednosti, mada su stvorene i sorte sa dekorativnim cvastma.
Sve peperomie imaju baktericidno dejstvo (eliminišu bakterije iz vazduha) zbog čega je poželjno držati ih u dečijim sobama.


-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 01 Rujan 2008 u 15:41
Uslovi gajenja

Suvlji zemljišni supstrat i povišena vlažnost vazduha (mešani zasadi sa višim biljkama). Otporne su na isparenja pa su pogodne za kuhinje i kupatila. Odgovara im mesto blizu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani. Ove biljke su osetljive na nagle promene temperature, promaju, previše vlažan supstrat – naročito u zimskom periodu, kao i na direkne sunčeve zrake u toku leta. Odgovara im lak tresetni supstrat uz dodatak peska. Idealne su glinene saksije manjih dimenzija zbog regulisanja vodnog režima.
Temperatura zimi treba da je najmanje 15 stepeni za vrste sa zelenim listovima, odnosno 18-20 stepeni za vrste sa šarenim listovima. Leti su optimalne umerene temperature od 20-25 stepeni. Gaje se na svetlom ili polusenovitom svetlu, a mogu uspevati i pri fluorescentnom svetlu (vrstama sa zelenim listovima više odgovara polusenka i senovita mesta, dok vrste šarenih listova zahtevaju više svetlosti). Zimi je biljkama neophodno obezbediti više svetlosti. Zalivanje se vrši svakih desetak dana, sa manjom količinom mlake vode. Između dva zalivanja supstrat treba da se prosuši. Zimi zalivanje smanjiti. U toku leta orošavati listove mlakom vodom (osim vrsta sa dlakavim listovima), a u toku zime orošavanje izostaviti. Prihranjivanje tečnim đubrivima za lisnate biljke svakih 3-4 nedelje sa upola manjom dozom od preporučene.
Presađivanje svake 2-3 godine u proleće, u malo veću saksiju.


-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 01 Rujan 2008 u 15:41
Saveti za biljku

Redovno uklanjati oštećene listove. Voditi računa o zalivanju – usled preteranog zalivanja koren i stablo trunu, a pri nedostatku vode biljka odbacuje listove. Zimi biljke često stradaju pored hladnih prozora. Peperomije su veoma osetljive na sjaj za lišće.
U plićim žardinjerama može se napraviti mala bašta od peperomija različitih visina i oblika i boje listova. Neke vrste se koriste za pokrivanje zemlje u saksijama i žardinjerama.

Razmnožavanje

Delenjem izdanaka, semenom, lisnim ili stabljičnim reznicama, isečcima listova, u toku proleća i leta.
Najčešće je razmnožavanje delenjem izdanaka ili lisnim reznicama poput ljubičica (grmolike vrste) i reznicama stabla (uspravne i puzeće vrste).
Koristi se tresetni supstrat uz dodatak peska ili čisti pesak, a neke vrste se uspešno ukorenjuju i u vodi. Voditi računa da supstrat ne bude previše vlažan jer delovi stabla i lista lako trunu.
Seme brzo gubi klijavost i treba ga sijati odmah po sazrevanju.-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 01 Rujan 2008 u 15:44
Peperomia caperata
Zimzelena, višegodišnja, grmolika vrsta Peperomije, poreklom iz Brazila, visine oko 10 do15 cm, sa srcolikim listovima dugim od 2,5 do 5 cm, naborane ili izbrazdane površine liske (duboko urezana površina u predelu nervature lista), zagasitozelene boje, čokoladno smeđom bojom u udubljenjima oko nervature lista i crveno-ružičastom, blago rebrastom lisnom peteljkom. Naličje lista je sivo zelene boje. Klasovi sa cvetovima su dužine oko 7 cm, snežno-bele boje što daje kontrast tamnim listovima.
Kultivar Varijegata ima listove duge oko 2 cm sa naboranom površinom liske, boja središnjeg dela liske je zelene boje a prema rubu liska je bele boje.
Kultivar Emerald Ripple ima sjajne listove sa srebrnozelenim rubom.
Patuljasti kultivari Little Fantasy

Peperomia hederaefolia (P. Griseo-Argentea)
Žbunasta i zeljasta višegodišnja Peperomija, poreklom iz Brazila, poznata je još i pod nazivom „Metalik“ Peperomija ili bršljanolika Peperomija. Listovi su jastučasti, srcoliki, sa duboko urezanom liskom duž nervature, svetlucavo srebrnog sjaja, dužine 5-8 cm., širine 3-6 cm, sa dugim lisnim drškama koje premašuju dužinu liske. Liska je okruglo jajolika, tupo zaoštrena na vrhu, u osnovi srcoliki. Liska je sjajna, u predelu nervature srebrno-zelene boje. Visina biljke je oko 15 cm, a širina oko 20 cm. Leti se na biljci pojavljuju cvasti u obliku repića dugih oko 8 cm. Cvetovi su neupadljivi. Kultivar Nigra ima crno zelenu boju oko nervature lista.

Peperomia fraseri (P. Resedaeflora)
Ima okrugle cvetne glavice sa belim cvetovima slatkastog mirisa. Listovi su srcoliki, sjajni, zagasitozeleni sa crvenkastim žilama i crvenim lisnim drškama.

Peperomia argyreia (P. Sandersii)
Ovo je zimzelena, žbunasta, višegodišnja biljka poreklom iz Brazila.
Dužina mesnatih, srcolikih listova je oko 10 cm, lisna drška i stablo su crvene boje. Boja liske oko nervatura je zelene boje, dok je deo između nervature srebrno-bele boje. Poznata je pod imenom lubeničasta peperomija zbog svojih specifičnih pruga na listovima. Listovi su gusti, a visina i širina cele biljke je oko 20 cm.

Peperomia magnoliaefolia
Zimzelena, višegodišnja, zeljasta i razgranata biljka sa mesnatom, uspravnom stabljikom crvene boje i mesnatim, obrnuto jajastim ili eliptičnim listovima dužine oko 5 do12 cm i širine 3-8 cm.. Lisne drške su dužine oko 2 cm. Poreklom je sa Antilskih ostrva, iz Paname, a nalazi se i u Venecueli, Kolumbiji i Gvajani. Retke su biljke sa potpuno zelenim, sjajnim, kožastim listovima i crvenim lisnim drškama, dok se često sreće kultivar variegata koji ima prošarane listove tamnije i svetlije zelene boje sa žutim rubovima liske. (Mladi listovi su više beličasti, a zatim menjaju boju dobijajući razne nijanse zelene boje i žute rubove liske). Kultivar Green Gold ima veoma krupne listove, zelene boje sa zlatnožutim rubom, a Sensation listove većinom zlatnožute boje

Peperomia obtusifolia
Ova vrsta je veoma slična P. Magnoliaefolia, čak ih neki botaničari svrstavaju u jednu vrstu, a razlikuju se po obliku cvasti i ploda, P. Obtusifolia ima nešto manje listova na stablu i rasprostreniji oblik rasta, a listovi su više zatupljeni na vrhu. Ova vrsta je poreklom iz Meksika, Venecuele, Kolumbije, Surinama i sa Antilskih ostrva. Ima sjajne listove okruglog oblika zelene boje ili sa šarama. Kultivar alba ima mlečno bele ili krem šare po listovima, a kultivar Albo-variegata ima sivo-zeleni središnji deo lista sa srebrnkastim rubom.

Peperomia clusiifolia
Neki botaničari P. Clusiifoliu i P. Magnoliaefoliu smatraju za varijetete vrste P. Obtusifolia.
Višegodišnja zeljasta i zimzelena Peperomija sa razgranatim, mesnatim stablom crvenozelene boje Visina biljke je oko 20 cm. Listovi su naizmenični, sa kratkim lisnim drškama, mesnati, oko 8 – 10 cm dugi, tamno zelene boje liske sa purpurnim rubom.
Ova vrsta je poreklom sa Antilskih ostrva, Venecuele
Kultivar Variegata ima tamnozelene listove sa krem-crvenim ivicama.-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 01 Rujan 2008 u 15:46
Peperomia blanda
Poreklom je iz tropskih regiona Centralne i južne Amerike. Ova vrsta peperomije raste kao epifit na stablima kišnih šuma. Stablo je uspravno, prosto ili slabo granato, purpurne boje, visine do 30 cm. Listovi su obrnuto jajasti, izduženi ili eliptični, sa tupo zaoštrenim vrhom, dužine 2-5 cm i širine 1-3 cm. Lice lista je tamnozelene, a naličje purpurne boje. Listovi i stabla su prekriveni belim kratkim dlakama.

Peperomia pereskiaefolia
Ova peperomija ima poluuspravna, a zatim polegla stabla. Listovi su tamno zeleni, košasti, 3-5 cm dugi i 2-3 cm široki, eliptični ili okruglo rombovidne forme, sa zatupljenim vrhom. stabla su blago rebrasta. Najlakše se prepoznaje ova vrsta po svojoj cik-cak stabljici. Ove biljke vode poreklo iz centralnog i severnog dela južne Amerike, Nikaragve, Venecuele, Kolumbije, Brazila i Perua.


Peperomia scandens
Višegodišnja zimzelena puzajuća Peperomija sa razgranatim stablom do 150 cm.
Listovi su duguljasti i srcoliki dugi oko 5-7 cm, sa voštanom prevlakom zelene boje ili češće zeleni u središtu liske sa žutom bojom prema periferiji, vrh lista je izražen, peteljke listova i stabljika su ružičaste boje. Cvetovi su neupadljivi, zelenkaste boje u cvastima dužine do 15 cm. . Ova vrsta se može voditi po osloncu ili se gajiti u visećim saksijama.

Peperomia rotundifolia (P. nummulariifolia)
Višegodišnja, zimzelena puzeća Peperomija, visine 5-8 cm i širine oko 30 cm. Sitni, okruglasti listovi dugi 8 mm, mesnati, zelene boje. Stablo je jako tanko, zelene boje. U proleće stvara žutozelene, neupadljive cvetiće. Pogodna je vrsta za viseće saksije.

Peperomia prostrata
Vrsta slična P. Rotundifolia, sa sitnim listovima dugim oko 8 mm, zelene boje sa srebrnim ili bronzanim krstastim šarama. Stablo je crvene boje.

Peperomia glabella
Višegodišnja, zimzelena biljka sa raširenim izdancima crvene boje. Ova vrsta ima izdanke duge oko 20 cm, koji su polegli oko središta biljke. Visina biljke je oko 15 cm, a širina do 30 cm. Listovi su mesnati, sjajni, svetlozelene boje i široko ovalni, dužine do 5 cm. Cvetovi su neugledni.


-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: cvjetoljubac
Datum objave: 02 Rujan 2008 u 21:28
znaš li možda nešto više o mojoj peperomia polybotria ili vrijedi isto za sve


Objavio: voki
Datum objave: 03 Rujan 2008 u 08:41
Naći ću pa napišem.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: Božikovine
Datum objave: 14 Studeni 2008 u 13:49
Molio bih više podataka o peperomia happy bean?

-------------


Objavio: bergenia
Datum objave: 14 Studeni 2008 u 21:53

Čitam da ovaj cvijet cvjeta!

Kod mene ne, a imam ga dosta dugo! Bo...


Objavio: mimar
Datum objave: 04 Veljača 2009 u 18:43
 Voki, ove sam dobila od LidijeM, iz listica ispelcovane, sada jos identifikaciju od tebe (za kumu valjda nije mnogoWink).
-------------
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje


Objavio: Triša
Datum objave: 04 Veljača 2009 u 19:08
Ovaj zeleni je predivan, mogao bi možda i moj stan ukrasiti - brzo će valentinovo, pa moram nagovoriti mm - nije ga teško na to nagovoriti.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: SilveK
Datum objave: 06 Svibanj 2009 u 23:37
Evo slike pupoljaka peperomie polybotria - stvarno mi liči na cvijet bazge Smile
Objavio: natalija
Datum objave: 11 Rujan 2009 u 09:25
i ja imam ovu ljepoticu tamnozelenih listova sa "okicom" u sredini
lani sam je kupila od bakice sa pijace , ali ništa mi nije znala reći o njoj
mislim da mi je rekla da se uzgaja "kao i ostali sekulenti" smile39

baš mi je drago da ste je spomenuliObjavio: nata07
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 16:25
a evo i mojeg biberovca - hvala Silvek!!! smile71
valjda bum (konačno) uspjela stavit sliku !!!!
 


-------------
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti


Objavio: nata07
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 17:08
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/sobno_cvijece/biberovac/2579.aspx">
e sad da vidimo!!!!

-------------
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti


Objavio: nata07
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 17:08
joj prevelika!!!!!

-------------
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti


Objavio: lika1
Datum objave: 16 Listopad 2009 u 17:15
Evo ovako izgleda moja peperomija nakon ljeta.


Objavio: zdravka
Datum objave: 16 Listopad 2009 u 20:11
Bravo Lika1 prelepo izgleda Clap.


Objavio: natalija
Datum objave: 17 Listopad 2009 u 09:26
lika prekrasna je smile94 raskošna i zdrava


Objavio: rosa2
Datum objave: 17 Listopad 2009 u 20:23
evo i jedan mojbiberovac

-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: lika1
Datum objave: 18 Listopad 2009 u 14:53
Rosa prekrasan je tako gust još nisam vidjela!!smile93


Objavio: pipistrela
Datum objave: 18 Listopad 2009 u 15:27
aaaaa baš su slatki


Objavio: shasha
Datum objave: 18 Listopad 2009 u 19:32
Ajme Rosa,ogroman je!!!! smile39Ja mislila da je moj "veliki"a on ko onaj tvoj što visi iz tegleLOL


Objavio: rosa2
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 09:48
izgleda da mu odgovara veca tegla jer od kako je presaden raste ko lud jedino nista od cvijeta

-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: pčelica7
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 10:08
krasan je on i ovakav, ej jel to on još vani?

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: inaja
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 11:57
divan cvijet


Objavio: rosa2
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 21:11
Originalno poslano od člana pčelica7 pčelica7 napisao:

krasan je on i ovakav, ej jel to on još vani?
Nije vani prosli tjedan sam ga donjela u kucu to je slikano koji dan prije

-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: natalija
Datum objave: 10 Siječanj 2010 u 21:34
imam problem Confused

moja pilea konstantno gubi listove - stoji u dnevnoj sobi, znači na sobnoj temperaturi
na svjetlom mjestu - ali nema ni zrake sunca, presađena je jesenas

donji listovi joj pocrne i jednostavno se odvoje od stabljike
jedino me tješi što uvijek ima naznake da pušta novi list

ali "bezveze" izgleda jer od otpadanja listova stabljika se ogolila i ima par listova (mladih, nevelikih) pri vrhu

stvarno ne znam u čemu griješim...

zalijevam je redovito
probala sam počekati da se malo posuši površina zemlje - gubi list
pa sam je malo više zalila 8nije bilo zadržavanja vode u podlošku) opet gubi list Question

ima ko iskusniji???


Objavio: natalija
Datum objave: 10 Siječanj 2010 u 21:35
a ja bi da bude lijepa i raskošna ko ova na slici na linku ispod

http://www.wildchicken.com/nature/garden/nature_200_040.htm - http://www.wildchicken.com/nature/garden/nature_200_040.htm


Objavio: shasha
Datum objave: 10 Siječanj 2010 u 23:08
Možda Rosa2 zna,ipak je nešto dobro napravila kad ima tako ogromnu biljkuWink
Ja je relativno kratko imam i ne znam puno o njoj.Lijepo je rasla dok je bila na prozorskoj dasci(znači svjetlo i sunce koliko ga ima preko zime)ispod koje je radijator.Uz nju su bile koprive a kako koprive zalijem svaki dan i nju sam.Onda sam je(zbog sjetve božićne pšenice kojoj je na tom prozoru idealno)preselila.Otpalo joj je skoro svo lišće.Sad sam je vratila i za ovih 2 tjedna, koliko je na starom mjestu,nije joj ni jedan list otpao.
Nadam se da sam ti barem malo pomogla.


Objavio: natalija
Datum objave: 11 Siječanj 2010 u 08:59
hvala shasha Heart

znači voli zubato sunce, pokušati ću i to


Objavio: mimar
Datum objave: 12 Siječanj 2010 u 16:34
Natalija i moj izgubi dosta listova kad ga iz dvorista unesem u kucu ali je na mestu koje nema svetlosti, jer nemam tako "rastegljive" prozoreLOL da sve smestim na njih, pa prednost imaju neke druge biljke. Ne brini,kada ga na prolece izneses, ozelenece i bice kao onaj sto prizeljkujes, cak i lepsi Wink.-------------
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje


Objavio: natalija
Datum objave: 12 Siječanj 2010 u 19:53
mimar ova tvoja pilea je prekrasna smile94
morati ću slikati svoju da vidite o čemu govorim


Objavio: kontesaa
Datum objave: 12 Siječanj 2010 u 21:45


ovo je moj biberovac proljetos, nakon premještanja u kuću je puno lišća odbacio, a sad je u podrumu gdje nema puno svjetla, ali za sada se dobro drži


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: natalija
Datum objave: 28 Siječanj 2010 u 08:58
mislim da mojoj nema spasa
odbacila je sve listove, a nove više ne pušta...

što je tu je
prebacila sam je na negrijano mjesto, možda joj ne odgovara sobna temperatura

ako za neko vrijeme počne puštati nove listove - super, ako ne...
the show must go on


Objavio: mimar
Datum objave: 28 Siječanj 2010 u 12:26
Ne Natalija, nema bacanja dok ne utvrdimo da je biljka stvarno uvenula. Sada je rano da govorimo o tome, sacekaj prolece, izbaci je van, zalivaj i zaboravi na nju, pa za mesec, dva ako ne mrdne onda je vec nesto izvesnije. Bilo bi steta, koliko god da je neugledna, ne dati joj sansu!

-------------
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje


Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 28 Siječanj 2010 u 12:30
i ja mislim da pricekas proljece da zatopli malo jer ako je u negrijanom ni nece pustati nove listove

-------------
Per aspera ad astra.

Objavio: natalija
Datum objave: 28 Siječanj 2010 u 16:03
ma neeee, nisam ja tako okrutna i bez srca da je sad bacim smile187

sačekati ću ja i pružiti joj još puno vremena s nadom da će se ipak oporaviti

inače bi mi bilo puno pametnije da sam bar malo "hladnijeg"srca pa da postavim granice (djeci i) biljkama
često mi se dogodi da od pristojne biljke nastane neka čupava, raskuštrane frizure jer je ne šišam i ne obuzdavam joj rast

Objavio: kontesaa
Datum objave: 28 Siječanj 2010 u 22:32
natalija, imam jednog u stanu i taj se pati..odbaci listove pa tjera nove, ali ofucan je i imam jednoga na brijegu (ovaj sa slike gore) i taj je u podrumu (naravno da nije grijan) i kada sam prošli tjedan bila u obilasku, puno bolje izgleda od ovoga u stanu iako je nešto listova bacio na početku...
još samo malo neka izdrži Smile


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: natalija
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 08:44
ma da, vjerovatno joj smeta "vrućina" tj. suši zrak
iako sam je dobro zalijevala - možda malkice i previše, nije joj bilo vode u podlošku, ali joj je zemlja konstantno bila mokra
pa si čak mislim da je i to utjecalo na odbacivanje listova

presadila sam je u suhu zemlju, neću je zaliti neko vrijeme dok joj se malo prosuše žile i sad je na hladnijem pa ćemo vidjeti


Objavio: rosa2
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 13:11

natalija nemoj ju slucajno baciti i moja mala jedna koja je bila u sobi je bila takva najprije su joj listovi dobili smeđu boju a tad su i pocli padati pa sam ju premijestila u kuhinju na prozor i za dva tjedna se oporavila .Kad je sunce u pitanju to netrebas brinuti moja je bila cjelo ljeto na najvecem suncu i nije joj ni najmanje smetalo (imas sliku na prvoj strani),ona ti nevoli  obilno zaljevanje jer od toga joj najvise trunu listovi ja svoju zaljevam tek kad je zemlja vec jako suha.-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: pčelica7
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 18:52
http://img509.imageshack.us/i/slike123.jpg/">

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: pčelica7
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 18:55
natalija i ovi moj je presađen upravo od jednog koji je sve listiće odbacio, virujem da će se i tvoj oporaviti...

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: natalija
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 19:47
pčelice super izgleda
to je više biljčica u 1 posudi, tri, čini mi se

moja jadnica je veličine kao ta lijevo, samo što nije nikad izgledala ovako bogato listovima

a sad je ostala samo tužna stabljičica... bez listova...čak mi se čini da se i ona osušila i malo povila prema dole...smile43

eto to je tužna priča o mojoj pilei


Objavio: natalija
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 19:49
ne znam jesam li već stavljala ovaj link, ali na ovoj stranici ima zanimljiv članak o pilei
( na engleskom je )

http://www.wildchicken.com/nature/garden/ga008_a_chinese_puzzle.htm - http://www.wildchicken.com/nature/garden/ga008_a_chinese_puzzle.htm


Objavio: kontesaa
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 21:32
možda i naše dođu do cvijeta jednom Big%20smile
Natalija, samo ti nju pusti i zalij kada vidiš da je vrijeme jer sam primjetila da voli vodu (možda ne baš plivati u vodi)
ona tjera dosta mladih u tegli pa ako moja uspješno prezimi, naći će se koja za tebe Smile
daj ti nju poslikaj da vidimo u čemu je problem


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: pčelica7
Datum objave: 01 Veljača 2010 u 22:08
da, više sam ih pobocala, ma ubiti to su bili korjenčići s maleckim listićima i svi su se primili, samo su mi listići nekako mali, a valjda će i oni biti veći kad je na proljeće iznesem na balkon...

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: Triša
Datum objave: 18 Veljača 2010 u 10:37
Iako smo paperomiu svrstali u sobne lisnate, a ne u cvjetajuće, ona ima po meni vrlo atraktivan cvijet (ako je to cvijet), jer je moja nedavno kupljena upravo "procvjetala" - ako nije cvijet, što je? Ima li još koja tema negdje?
 
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: ivna
Datum objave: 18 Veljača 2010 u 21:40
Ovakvu kao što je Trišina imala sam i ja, jednostavno mi je kad je ocvala (jesu to cvijetovi Triša, kod mene ih je bilo mooore jedno) polako uginula.Ne znam što joj nije pasalo.Vidjela sam ih jako jeftinih kod nas u Konzumu, ne smijem više tamo, ne nikako smile181.


Objavio: Nina
Datum objave: 25 Veljača 2010 u 11:58
ja sam nedavno u cvjećarnu nabavila peperomiu amigo greensplit. ne liči ni blizu ovim vašim, listovi su joj kao mahune, prije je nisam vidjela, ako budem u mogućnosti da je slikma, stavit ću slike.


Objavio: Nina
Datum objave: 25 Veljača 2010 u 12:03
evo slika s neta
 
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.hemerleflowers.com/galerie/hrnkove-a-pokojove-kvetiny/mjq7g_peperomia-amigo-green-split-happy-bean.jpg&imgrefurl=http://www.hemerleflowers.com/cz/fotogalerie/hrnkove-a-pokojove-kvetiny-5.htm%3Fpismeno%3Dp&usg=__nW4kfZMUZjwgWYdh2Zk8WfRymB8=&h=227&w=227&sz=7&hl=hr&start=6&sig2=yDtxB-j4-ZUORONh3RIo8g&um=1&itbs=1&tbnid=x3rb4bykypdrqM:&tbnh=108&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3Dpeperomia%2Bamigo%2Bgreen%2Bsplit%26um%3D1%26hl%3Dhr%26lr%3Dlang_hr%26sa%3DN%26rls%3Dcom.microsoft:hr-ba:IE-SearchBox%26tbs%3Disch:1&ei=EFiGS9SwKoWsmAOElaTWCw">


Objavio: Nina
Datum objave: 03 Ožujak 2010 u 11:08
ima li nekoga tko je poznaje????


Objavio: rosa2
Datum objave: 03 Ožujak 2010 u 13:52
ukucaj cjeli naziv u gogle i izbacit ce ti podatke

-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Ožujak 2010 u 21:07
Baš sam se neki dan nasmijala.Ne znam di je ta tema, nekoliko cura sa foruma ima tu peperomiu no svaka ju je kupila pod drugim nazivom.Moguće da je tema pod sukulentima.Jučer sam je baš gledala ali nije bilo za kupiti samo ona nego cijeli"vrtić" a ostatak mi se nije dopao  pa nisam ni uzela.
 
E da,Triša,ne znam zašto je pod lisnim a ne cvatućim no ja sam,sebi,našla odgovor.Smislen ili ne ,ne znamLOL
Ovako to ja gledam:neke sobne biljke držimo zbog cvijeta,em često cvatu em im je cvijet lijep,raskošan,dok druge držimo zbog raskoši boja i oblika,same biljke,listova,a cvijet im ili nije upadljiv ili toliko rijetko cvatu da je to problem,za života,dočekati.Neke biljke propadaju nakon cvatnje pa se možda i stoga ne ubrajaju u cvjetnice jer je bolje otkinuti cvijetnu stapku ili pup,da biljka ne propadne.
Jel ima istine u ovome ili ne,jel smisleno ili ne,ne znam no  to je moja teorijaBig%20smile
 


Objavio: pčelica7
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 11:09
odmah moram reći ovo je od naše drage SLAVONKE (jedino sam ga vidila kod nje), prekrasna biljčica, jednom davno sam imala, i htjela bi ga opet, al nisam ga baš vidila po ovim našim bau, bau...pa ako netko zna gdje ga nabaviti, neka kaže.. 
http://img63.imageshack.us/i/biberovac2.png/">


-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 22 Ožujak 2010 u 13:11
http://img444.imageshack.us/i/p2302101123.jpg/">
ovako izgleda moja peperomia


Objavio: natalija
Datum objave: 21 Travanj 2010 u 08:07
moja je definitivno pokojna Confused
pa ako netko bude imao pelcer viška - bilježim se sa štovanjem Embarrassed


Objavio: antonija
Datum objave: 16 Lipanj 2010 u 22:37

http://img121.imageshack.us/i/dsc00349v.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

biberovac, peperomia, stara je 13 godina http://img25.imageshack.us/i/dsc00350ev.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

ovo joj je nasljednica

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.Objavio: kontesaa
Datum objave: 16 Lipanj 2010 u 23:12
moja je cvala ovo proljeće i cvijet stvarno nije ništa posebno, daleko su zanimljiviji listovi, ali čovjeka vesele...iako mi se skroz rascvala kada nisam bila pored da poslikam...ovdje su pupoljci još skroz zatvoreni

ova je sa brijega i prezimila je u podrumu bez puno svijetla, dok ona koja je u zg prezimila u stanu nije imala namjeru cvijetati
-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: pčelica7
Datum objave: 07 Studeni 2010 u 22:32
moja peperomia-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: niho
Datum objave: 11 Studeni 2010 u 22:35
Originalno poslano od člana pčelica7 pčelica7 napisao:

moja peperomia

--Imam i ja ovu biljku da li cvijetava ili samo ovako ima ove okrugle lističe..i šta zahtijeva jednom sam davno je isto imala ali mi je propala ova je sad malecka drži se ali baš pojma nemam o njoj..može li malo savijeta Embarrassed


-------------
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**


Objavio: pčelica7
Datum objave: 12 Studeni 2010 u 13:50
to je sobna lisno dekorativna biljka, po zimi je imam u dnevnoj sobi, toplo joj je kao i meni, ne smije se pretjerat sa polivanjem, ali isto tako treba pazit da se zemlja jako ne sasuši, na proljeće je iznesem na balkon ali u polusjeni je držim...vidjela sam kod nekih je cvala, al je cvijet neugledan, meni se sviđa zbog okruglih, mesnati listova i ovog oka u sredini, vjerujem da će se tvoja peperomia razviti u lijepu biljčicu i da će biti jednako lijepa kao one ostale na tvom prozoru, kameni cvijet ti je prekrasan...

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 25 Prosinac 2011 u 12:11
mislim da je i ovo jedna vrsta http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/35542.aspx">

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: ajama
Datum objave: 23 Ožujak 2012 u 11:45
godinama imam ovu biljku.Nisam znala da je i to biberovac.Imala sam razne bibere,ali mi se zadržao samo ovaj


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 24 Ožujak 2012 u 12:40
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/slike_od_clanova/peperomia/38519.aspx">

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: pčelica7
Datum objave: 09 Lipanj 2012 u 10:09
moja peperomija je prerasla, morala sam je malo srediti....bila je ovakva
 
a onda sam je malo skratila, bilo je i za sestru i njenu svekrvu i sestrin ured, a ima još pelcera za djeliti...
 
sebi sam ostavila ovu...dovoljno, brzo ona naraste...


-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: Danaja
Datum objave: 06 Siječanj 2013 u 13:57


Objavio: Danaja
Datum objave: 06 Siječanj 2013 u 13:59
a jojj... ipak nije uspjelo rotiranje.. ma malo nakrivite glavu pa će biti super... i usput ima malih billjaka za podijeliti tko želi. U Šibeniku sam.


Objavio: Mira K
Datum objave: 18 Siječanj 2013 u 02:16
Evo moga
 


-------------
RijekaObjavio: Belina
Datum objave: 18 Siječanj 2013 u 18:00
Originalno poslano od člana enrikova nona enrikova nona napisao:

mislim da je i ovo jedna vrsta http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/35542.aspx">
 
EN,ova ti je biljkica ,jako,jako lijepaClap


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: MermaidDreamer
Datum objave: 30 Siječanj 2013 u 15:49
Jeste li primijetili (pitam sve koji imaju Pileu Peperomides) da je ustvari zanimljiva biljka što se financija tiče...
Nije da baš vjerujem u to i da ne vjerujem u to, ali sam primijetila (ne samo kod mene, nego i kod par poznanika koji ju imaju)...kada financije zaškripe biljka također propada, kada financije idu ok. biljka je lijepa, a kada financije bujaju, biljka ima puno prinova i buja kao luda...Možda si umišljam, a možda i ne... ali ne zovu je bez razloga KINESKI NOVAC i NOVAC SRETNIKA ;)


Objavio: rajski vrtovi
Datum objave: 11 Rujan 2016 u 17:32
peperomia pereskiifolia procvjetala Smile 

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/sobno_cvijece/88870.aspx" rel="nofollow">


-------------
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović


Objavio: rajski vrtovi
Datum objave: 26 Rujan 2017 u 08:02
Narasla od prošle godine i ponovo procvjetala doista neobičnim cvjetovima Smile

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/peperomia/90814.aspx" rel="nofollow">


-------------
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović


Objavio: kosjenkaSB
Datum objave: 26 Rujan 2017 u 08:07
Stvarno je prekrasnaIspiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk