Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Sobna lipa - Sparmannia africana

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sobne cvjetajuće biljke
Opis foruma: Sve o sobnim biljkama koje cvatu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5806
Datum ispisa: 05 Kolovoz 2021 u 06:54
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Sobna lipa - Sparmannia africana
Objavio: Tanja 20
Tema: Sobna lipa - Sparmannia africana
Datum objave: 18 Ožujak 2011 u 17:18

Biljka sobna lipa je http://www.cvijet.info/sobno_cvijece/2.aspx - sobna biljka ,dok tijekom ljeta se može uzgajati i kao http://www.cvijet.info/vrtno_cvijece/1.aspx - vrtna biljka http://www.cvijet.info/vrtno_cvijece/1.aspx - . Kako sobna lipa može izrasti u jako veliku biljku, potrebno joj je osigurati dovoljno mjesta.

Sobna lipa može vrlo lijepo cvasti i razvesiliti nas predivnim cvijetovima, ako joj osiguramo potrebno vrijeme mirovanja. Ono nastupa odmah nakon cvatnje, dakle,otprilike od kraja svibnja do kraja lipnja. U to vrijeme ne smije se zalijevati, niti nadohranjivati. Svi veliki zeleni listovi će, doduše, otpasti, ali to se ne može izbjeći.

biljka%20sobna%20lipa1.jpgNakon jednog mjeseca treba biljku oštro prikratiti. Istrese se stara zemlja između korijenja, biljka se presadi u novu snažnu zemlju za cvijeće, kojoj još treba dodati sporo otapajuće gnojivo za cvijeće ili odležanog stajskog gnoja.
Nakon toga iznesemo lipu zajedno s cvjetnjakom u http://www.cvijet.info/vrtno_cvijece/1.aspx - vrt , ali može ostati i u kući na prikladnom mjestu.

Biljka treba puno vode i ako nakon presađivanja brzo raste, treba je jedanput tjedno prihranjivati.

biljka%20sobna%20lipa2.jpg

Zimi sobna lipa ne treba stajati na suviše toplom mjestu. Nije prikladna normalno grijanu soba. Listovi postanu žuti te otpadaju, od čega je ne može spasiti ni češće prskanje. Tako da joj osigurate hladniji boravak u kući.

Za razmnožavanje se upotrebljavaju 12-15cm dugi izboji. Utaknu se u posudu sa pjeskovitom zemljom, koju treba redovito vlažiti i držati na sjenovitom mjestu. Najbolje su reznice sa sobne lipe koja redovito i obilno cvate-pa se mogu pravodobno uzgojiti mlade biljke, a biljku koja je postala prevelika možemo baciti.

 

biljka%20sobna%20lipa3.jpg-------------
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk