Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Spremanje kaktusa i sukulenata

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sukulenti i kaktusi
Opis foruma: Forum o kaktusima i sukulentima
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6389
Datum ispisa: 19 Travanj 2024 u 15:52
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Spremanje kaktusa i sukulenata
Objavio: kamenjar
Tema: Spremanje kaktusa i sukulenata
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 16:26
Nisam našla temu za spremanje kaktusa i sukulenata,istina je da smo na mnogim topićima razmjenjivali naša iskustva sa spremanjem al mislim da je bolje ovako,da ovdje kažemo kako tko od nas tretira svoje kaktuse i sukulente u zimi..ja sam jučer sklonila sa kiše sve,al danas je dan sunčan i ponove sam vratila sve na sunce.E sad ono što mene zanima je,dali ja smijem svoje kaktuse i sukulente i dalje zaljevati ako je vrijeme sunčano i supstrat se isuši .



Odgovori:
Objavio: mali kaktus
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 19:40
Kamenjar,ovo je jako teško pitanje za mene,jer nas dvije ne živimo u istim klimatskim uvjetima.S obzirom da ja moram sve pospremati na hladno,kaktuse prestajem zaljevati barem tjedan dana ranije da se zemlja potpuno isuši.Jedini kaktus koji kod mene nije na hladnom je melocactus,jer on treba više temperaturu zimovanja.Što se tiče sukulenta tu su mišljenja različita,a u pravilu bi trebalo biti slično kao i kod kaktusa.
Kako ipak nemam tako veliki hladni prostor za zimovanje,dosta mojih sukulenta je u kući na toplom,ali na samom prozoru,pa oni se ipak moraju koji put malo zaliti,ali tu sad dolazi do opasnosti da se izduže,jer im tu ipak nije dosta svijetla,a na toplom su i rastu.Evo,ja sam rekla kako ja postupam sa svojima,pomogla bi i tuđa iskustva.


-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: natalija
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 20:34
ja većinu svojih kaktusa i sukulenata 8a pri tome mislim na bar 90 % biljaka mesnatica koje imam) unosim na svijetlo, negrijano stubište, naravno zatvoreno je
tamo budu cijelu zimu i jako rijetko ih zalijem, kaktuse možda jednom u 20 - mjesec  dana, a sukulente češće - svakih 15 - 20  dana, ali jako malu količinu vode im dam...




-------------


Objavio: antonija
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 20:52
ja sam ove godine odlučila da neću više biti maćeha mojim kaktusima i sukulentima. prošle zime sam mali dio manjih stavila u jednu policu, vani, barem nisu kisnuli. one velike koji po visini nisu mogli stati u policu ostali su vani na svim vremenskim prilikama i neprilikama. ove godine planiram svih unijeti u negrijano podkrovlje. neću ih još unositi, kad dobro zahladi tek tad.

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.



Objavio: Triša
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 21:12
Evo i mog mišljenja: Kako imam preko 150 što kaktusa, što sukulenata imam naravno i veliki problem. Jako su mi dobro lani opstali u improviziranom stakleniku (zaštićeni dio dvorišta-polica od siporeksa, a napred termopan staklo) temperatura je bila najhladnija oko 0 do +1.
Jedan dio je pak bio u maloj hladnoj prostoriji ispod stepenica, koja je bez prozora, pa sam im svaki dan palila neonsku rasvjetu oko 10 sati dnevno, koja zadovoljava dovoljan spektar boja-svjetlosti dnevnog svjetla. Tu su bile isto tako dosta niske temperature.
Ipak neki nisu preživjeli, ali vrlo mali broj, a zaljevala sam ih malo i to jednom u dva tjedna, a kad je bilo lijepo, sunčano vrijeme i više temperature vrata  prostorije su bila otvorena, a stakla odmaknuta.
 
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: baka
Datum objave: 08 Listopad 2011 u 22:38
Evo da se javim i jaWink! Ono malo kaktusa što imam nosim u šupu.Zidana hladna prostorija s prozorima.Lani sam jednu vazu s nekoliko kaktusa ostavila u kući i dobili bube...Confused.
Sukulente spremam na terasu.Zaštićeni su zidom (u kutu su), pokrivena terasa krovom a njih umotam folijom, koja služi tome, zaštiti biljaka. Zalila sam ih malo, svega nekolicinu puta i to naravski kad su temperature bile nešto više. Prošlu su zimu svi preživjeli tako.   


-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: natalija
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 03:19
znam da se kaktusi ne bi smjeli zalivati zimi, ali puno mojih su tek mali "picmoljki" i mislim da im je koja kap potrebana da bi preživjeli

a kod dodavanja vode u zimskom periodu, pogotovo u zatvorenom je jako bino paziti na vrijeme vani - kad su doba magla, kiša tj. vlažno vrijeme jako se sporo suše pa je potrebno izbjegavati te periode za "zalijevanje"

i pod zalijevanjem treba davati stvarno jaaaako male količine vode - bolje par puta koja kap, nego jednom previše zaliti

ja se obično služim špricom pa samo malo pošpricam po površini zemlje ili ulijem malo vode u podložak


-------------


Objavio: Božikovine
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 04:16
Evo vam http://www.bertinovec.com/00/gajenje_kaktusa.pdf - knjigica o gajenju kaktusa . Nadamo se da će vam pomoći kod prezimljavanja kaktusa.
Objavljena je više puta i na više mjesta ali nekak se slabo čita. Valjda su slova presitna ili mi prebrzo pišemo?!

-------------


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 07:24
Božikovine,mi smo tu knjigu odavno pročitali,nisu slova presitna,niti pišete prebrzo,ali smo mi ovdje napisale svoja iskustva.Nema svatko od nas idelna mjesta za kaktuse,ni zimi,ni ljeti,pa zato ovo pišemo.

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Pinus
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 08:53
Božikovine ova tvoja knjigica je super. Ali ako se želim nešto naučiti moram ju stalno čitati. Možda bi bilo dobro kada bi svaku temu o kaktusu otvarali sa tom knjigom. Ozbiljno to mislim, što sam stariji to teže pamtim. Nije vrag da se čovjek ne bi nešto naučio ako bi ju barem 10X pročitao. Čista petica za link.


Objavio: baka
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 09:14
Je knjiga je super i korisna, ali kako kaže Mali Kaktus svatko od nas ima potpuno različite uvjete.Klimatski i prostorno, pa je zato dobro da izmjenjujemo iskustva.
Ja, na pr. nisam znala da i kaktuse napadaju bube. I kad sam to ovdje pročitala, žalile se se neke forumašice, odoh pogledati i...Angry
Da ne kažem kako su mi u idealnim uvjetima prošle zime moji preživjeli a od MMK jedan sagnjilio... isto tretirani, na istom mjestu.Confused


-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Božikovine
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 09:26
Pinus, knjigica je super i za kaktusare je poput molitvenika za vjernike.
Lijepo je napisano kako pripremiti kaktuse za hladni period i kako postupati s njima u tom periodu.


-------------


Objavio: Božikovine
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 10:03
Originalno poslano od člana baka baka napisao:

Je knjiga je super i korisna, ali kako kaže Mali Kaktus svatko od nas ima potpuno različite uvjete.Klimatski i prostorno, pa je zato dobro da izmjenjujemo iskustva.


Baka, slažem se, ali imamo i različite sukulente i kaktuse.
Nitko nije postavio pitanje u stliu: "Kako da premizim Opuntiu fragilis?" nego mi bi sve u isti koš pa što preživi, prživi.

-------------


Objavio: baka
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 10:52
LOLLOLDragi moji ima nas tak bedastih da čak i kad gledamo slike jednostavno nismo u stanju uočiti razliku pa identificirati koji je koji. Ja sam tu "maher"... možda sam prestara počela učiti!EmbarrassedCry

-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: kamenjar
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 14:25

ja isto imam nekih 70-tak teglica što kaktusa što sukulenata ,mnogi od njih su u malim teglicama gdje se supstrat brzo isuši .a ovo mi je prva godina da ih imam u teglicama.planiram ih stavit u jedan stan koji se ne grije a dosta svjetlosti ima.sukulente ću također tu stvait s tim da ću testirat ih,par ću ipak malo zaljevat ,jednostavno da vidim...razmišljam o ovim mojim kaktusima vani ,pere ih i kiša i bura ,a oni su ok,samo sam primijetila da ih ne smijem sadit u zemlju poslje 7 miseca jer ne uspiju razvit korjen i istrunu ..ja tu knjigu još nisam pročitala jer mi je internet spor i treba mi jako dugo da mi učita,budem je pročitala uskoro,al i pored stručne literature ja volim čut i mišljenje pojedinaca,jer biljke su kao i mi,kad nas nešto muči idemo doktoru al isto tako liječimo se i alternativom..



Objavio: Gricka
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 20:24
Ja ću svoje allles zusamen u negrijanu sobu (na 5-10 stupnjeva) osim malih kaktusića i melokaktusa-oni idu u hodnik gdje je oko desetak i koji stupanj više (tu me brine samo malo manje svjetla). Sukulenti i maleni kaktusi malo zalijevanja, kaktusi ništa do proljeća. Dao Bog da prežive svi...svima nama, pa da razmjenjujemo.


-------------
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama


Objavio: kamenjar
Datum objave: 09 Listopad 2011 u 22:26
dobro ste me napomenule za melokaktus,moram ga izvadit iz kamenjara .....bojim se da on tamo ne bi preživio ,kolko hladnoću a još više vlagu...


Objavio: Klimatis
Datum objave: 10 Listopad 2011 u 12:34
Mi smo svoje isto sve pospremili u negrijanu sobu. Taman smo završili prije kiše u petak, jer se nebi nikad osušili kako je zahladilo. Preko sto tegli katusa, sukulenata i sobnih biljaka.
Prošle godine smo malo zakasnili, pala kiša i onda smo imali nekih gubitaka.




-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: Glikica
Datum objave: 04 Rujan 2012 u 11:23
Mislim da je sad pravo vrijeme da se ova tema osvježi, nama kaktusarima se bliži kraj sezone, pa da ponovo razmjenimo iskustva o pospremanju naših ljubimaca preko zime. Ja ih imam oko 300, uglavnom su kaktusi, nešto manje sukulenti. Do sada sam ih pospremala u ljetnu kuhinju, koja mi je i vešeraj, i špajza i svašta još tamo držim. U toj prostoriji imam i radijator pa tako mogu podgrijati prostor prema potrebi. No ipak ima nekih vrsta koje trebaju ići na toplije, melići npr moraju biti na 18 celzija. Ima još takvih. Sukulenti trebaju drugačije uvjete. E sad što mene zanima: koji kaktusi mogu provesti zimu i u malo mračnijem prostoru, a da ipak daju cvijet iduće sezone ? Imam još puno pitanja, pa bih voljela kad bi se svi kaktusari( a i ostali) uključili u raspravu, dakle koja su nam dosadašnja iskustva, tako možemo jedni drugima puno pomoći.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 04 Rujan 2012 u 13:53
Evo još nešto o čemu se može raspravljati : jednom davno sam negdje pročitala da se kaktusi za zimovanje mogu pospremiti tako da se izvade iz teglica, otrese se zemlja i tako zamotaju u papir, te poslože u kašete. U proljeće se ponovo posade, po malo zalijevaju i iznose van. Što mislite ?

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 04 Rujan 2012 u 20:37
To što si čula je istina,tako znaju pospremati echinopsise,potpuno suhe ih izvaditi iz zemlje,zamotati u papir i u gajbu.Ja nisam probala,ali navodno da lijepo prežive.
 
Znam da stenocactus ili echinofossulocactus mora biti na hladnom i svijetlom mjestu inače neće cvasti.
 
Mislim da je PlavaDigitalna pisala za opuntiu microdasys da bi trebala prezimiti negdje na toplom i malo ju zaljevati pa onda i kod nas na kontinentu procvaste.Ja ći s jednom ove zime to probati.


-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Belina
Datum objave: 05 Rujan 2012 u 06:57
Tema je odlična,a i link!
Za sve treba iskustvo,koje sam malo pomalo stječeš.
Napr.ja neke kaktuse ostavljan vani u zemlji,a neke vadim.Sukulenti su ni vani.Neki su kaktusi u vazi,pa u zemlji,tako da ću samo izvaditi vazu i skloniti ih najviše od kiše,u negrijani prostor.
Pratin i vaše savjete.
 


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: Glikica
Datum objave: 05 Rujan 2012 u 09:25
Ja ću se odvažiti i ove godine nekoliko duplića spremiti u "papire" pa u kašete, ili još bolje u kartonske kutije i u podrum, suh je, i tamo mi je kombi-bojler. Ali samo one malo veće, jer mislim da mali kaktusi ne bi preživjeli takvu torturu. Njih moram stalno imati na oku.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 17 Rujan 2012 u 17:25
Još malo o spremanju kaktusa na zimovanje, netko je napisao da se kaktusi spremaju suhi. Ja radim obrnuto, dobro ih zaljem, pustim da se ocijede i onda spremim u prostoriju gdje će prezimiti. Tako imaju još dovoljno vlage za neki period, pa lakše dočekaju proljeće. Inače tu prostoriju gdje zimuju redovno otvaram svaki puta kad budu lijepi, suhi i topli dani ( a takvih dana zna biti tokom cijele zime). Sve male i mlade kaktuse posebno pazim, redovito pregledam i čim primjetim da su se imalo smežurali, dobiju kap-dvije vode.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: dzeni
Datum objave: 17 Rujan 2012 u 22:41
E ova nam je tema sad aktuelna,posebno za pocetnike u uzgoju kaktusa,sukulenata,adeniuma...Kod nas u BiH je bas zahladnilo ovih dana.Moji kaktusi i ostalo iz gardena dobro pokislo,pa ih ja sklonila da se ocijede i malo osuče.Eh,sad me zanima kolika temperatura treba biti vani ,pa da ih ja pocnem sklanjati u podrum?A cini mi se da ce biti jos lijepog i toplog vremena.

-------------
sutnja je zlato....


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 18 Rujan 2012 u 06:56
Ne moraš ih pospremati tako dugo dok nema opasnosti od mraza.Bili bi dobro da ne kisnu.Glikica je napisala da ih zalije prije pospremanja,to je u redu ako se pospremaju u prostoriju gdje je još uvijek toplo,ali ako se pospremaju na hladno moraju biti suhi.

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Glikica
Datum objave: 18 Rujan 2012 u 07:18
Nezgodno je davati savjete na ovu temu, jer sve ovisi o lokaciji na kojoj živimo i koje uvjete imamo za pospremanje naših bockavih ljubimaca. Kao što MK veli, mraz je velika opasnost, naročito za male primjerke. A mraz obično nastupi nakon kišnog perioda pa kad naglo izvedri  evo ti zla.
Ja opisujem kako ja radim, što ne znači da je to ispravno i da se to može upotrijebiti generalno, ali možda nekome pomogne kao dobar ili loš primjer. Konačno, tu smo radi razmjene iskustava, zar ne ?



-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: belica
Datum objave: 18 Rujan 2012 u 08:07
zanimljiva tema... ja nemam puno kaktusa ali imam dosta sukulenata koji su mi velika ljubav. Ja svoje ovisno o vremenu, nastojim što duže držati vani. Smjestim ih pod nadstrešnicu uz staklenu stijenu, i pustim da se polako prosuše, tek kad temperature krenu dosta nisko ih unosim u hladan hodnik .
Najčešće mi tako ostanu vani čak i do 11 mj.


-------------
belica,zagreb


Objavio: Glikica
Datum objave: 18 Rujan 2012 u 22:59
Bilo bi dobro da imaoci sukulenata isto kažu kako njh spremaju na zimovanje, jer njih ne možemo tretirati isto kao kaktuse, pa dajte ko ima kava iskustva, recite.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: dzeni
Datum objave: 18 Rujan 2012 u 23:19
Moji sempici su prezimili u saksijama ,vani,zaklonjeni od snijega.Ali,njima ne smeta ni snijeg,ni minusi,ni sunce,oni uvijek prezive.Imam i na krovu jednu hrpicu istih,oni takodje sve przivljavaju,cak i sušu.

-------------
sutnja je zlato....


Objavio: belica
Datum objave: 19 Rujan 2012 u 05:40
Da, čuvarkuće mogu ostati vani... ali sukulenti nažalost ne.

-------------
belica,zagreb


Objavio: Glikica
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 07:52
Dakle ? Nitko baš nema ništa za dodati na ovu temu ? Iskustva, mišljenja, prijedlozi ?
A znam da ima puno kaktusara i onih koji ih imaju bar nekoliko.
 Još par dana i  moji kaktusi idu u zatvoreno, prognoze su takve da se više nema što čekati, najavljuju se jako hladne noći i jutra.


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: dijana7566
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 13:02
Samo ti njih spremi i zbundaj, a ja kad dođem pogledat ću ih onako zbundekane i spremne za zimuWink

-------------
Pozdrav iz Osijeka


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 19:16
...osobno ne žurim s unošenjem ono malo kaktusa i sukulenata kaj ih imam jer sam primijetila da im odgovaraju jutarnje svježine...doduše ima nekih kojima baš previše ne odgovara temeratura ispod 10 C kao što su Gibbaeum, Ledebouria socialis, Scille, Rhipsalisi, Crassula muscosa, Ceropegia, Senecio-krunica i njih bi trebalo unijetiSmile...

-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Glikica
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 19:58
Evo da podijelim još jedno moje iskustvo s vama: Obzirom da u ovo doba noći znaju biti hladne, pa i mraza bude, a dani lijepi, sunčani i topli, te u svrhu da mi kaktusi što dulje budu vani, ja imam veliki komad prozirne folije koja mi je uvijek pri ruci i na svaku najavu mraza, folija ide preko njih navečer. U jutro skidam foliju ako je lijep dan. Vjerujte, nije mi teško, lakše nego oprati suđe Wink

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: kamenjar
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 22:20
znači počeli ste misliti na spremanje kaktusa,ja ne planiram jos ,bar tamo negdje do 11 mjeseca,al pratit cu vrijeme i biti spremna,jer nad kaktusima i sukulentima bdijem kao nad najvecim blagom...ja cu napisat moje iskustvo,odmah da napisem da zivim na moru ..unosim kaktuse i sukulente kad tem,, nocna bude oko +5 ,unosim ih u hladnu prostoriju sa puno svjetlosti ,sto znaci da ih sunce grije kroz staklo i sve manje teglice zalivam po potrebi (otprilike svakih 15 dana) a velike tegle ne zalivam jer im se zemlja ne isusi tako brzo ,sukulente zaljevam i velike tegle kad osjetim da su bas presuhi ..misljenja sam da svi koji imaju kaktuse na nekom osuncanom prozoru i u malim teglicama trebaju povremno dat im kap vode

-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: Glikica
Datum objave: 02 Listopad 2012 u 22:54
Kamenjar, ne dijelim tvoje mišljenje, kaktusi idu na zimovanje a to im je ujedno i period mirovanja nakon perioda rasta  i cvatnje. Ako su i dalje na osunčanom prozoru i toplom mjestu, te ih zalijevaš, kada će se odmoriti ? Nastavit će sa rastom i dalje.
Što se tiče zalijevanja malih kaktusa, tu se slažem s tobom, treba im povremeno dati pokoju kap vode, jer imaju malo zemlje i puno manje zalihe od velikih.
I opet ponavljam, to su samo moja iskustva, tako ja postupam, nisam imala gubitaka.
I nadalje apeliram na sve forumaše, imaoce kaktusa-sukulenate da se uključe u raspravu, jer nemamo više puno vremena, naročito mi kopneni kolekcionari.



-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: belica
Datum objave: 03 Listopad 2012 u 06:22
Ja svoje kao što sam već rekla unosim negdje krajem 10 mj... zavisi o noćnim temperaturama, jučer su rekli zahlađenje u ponedeljak, dakle 7 noćna temp., ako tako potraje počet ću neke unositi. U svakom slučaju sad ih već zalijevam jako rijetko i pomalo tako da se prosuše do tog vremena. Kaktusa nemam puno, tako da se s njima nemogu uključiti pošteno u temu, ali moji sukulenti većinom isto imaju zimi period mirovanja na hladnijem. S time da ih naravno zalijem povremeno malo.

-------------
belica,zagreb


Objavio: Glikica
Datum objave: 08 Listopad 2012 u 07:55
Gdje su vam kaktusi ? Moji su još vani (osim melića).

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Klimatis
Datum objave: 08 Listopad 2012 u 10:47
Nama su još svi vani. Prognoza je dobra, nije još tako hladno, a bit će sunca još. U principu sve nam je još vani. Samo smo ih sklonili s kiše.

-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: belica
Datum objave: 08 Listopad 2012 u 19:14
A ja sam svoje sukulente i pokoji kaktus danas ipak spremila na sigurno jer mi je noćas jedan živi kamen otegnuo papke... temperature noćne su i pobliže 0, pa što je sigurno je sigurno...

-------------
belica,zagreb


Objavio: Belina
Datum objave: 09 Listopad 2012 u 07:34
Treba sve spremiti,da ne bude kasno,i kod nas na moru,noći su hladnije,a po danu kada je sunce prži.
Moji kaktusi polagano se spremaju,jer ,neka su oni unutra!
 


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: Klimatis
Datum objave: 09 Listopad 2012 u 08:28
Mi smo u totalnoj gužvi. Al bolje spremit nego kasnije plakat. Evo ferići, turbinicarpusi i melokaktusi su unutra, jutros je bilo 6 kod nas, mislim da će do kraja tjedna sve unutra.

-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: Glikica
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 20:44
Večeras sam spremila nekolko sukulenata i malih kaktusa......veliki ostaju vani

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: natalija
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 21:38
a tretirate li ih čime pri sklanjanju - bijelo ulje, insekticidi...

-------------


Objavio: Glikica
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 22:12
NE !

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: natalija
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 22:24
čvrsto i odrešito ne LOL, glikice hvala na odgovoru Wink

ja svoje još nisam počelka unositi, ali počela sam razmišljati o tome i odmah me uhvati muka... posla ko u priči
planiram ih do početka studenog skloniti, danas sam makla ormarić za cipele jer će mi trebati mjesta za 2 police, lani je na tom mjestu bila samo 1
(ionako je ormarić nefunkcionalan, ponajviše što nikako da istreniram ukućane da slažu cipele u njega LOL)


-------------


Objavio: Glikica
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 22:52
 
(ionako je ormarić nefunkcionalan, ponajviše što nikako da istreniram ukućane da slažu cipele u njega LOL)

e ovo ti je dobro smile156


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 10 Listopad 2012 u 23:00
A sad bez zezancije: najmanji kaktusi i sukulenti sam danas sklonila u malo " topliji " prostor. Nekoliko većih sam samo malo povukla pod nadstrešnicu. Svi veliki su još pod vedrim nebom ! To malicko kiše što je kod mene palo je zapravo ništa. Ne očekujem temperaturu nžu od 4 c u najavi DHMZ. Obzirom da su moj kaktusi u gradu i unutar ciglenih zidova, ne očekujem temperaturu ispod 6-7 celzija. To oni mogu ladno podnijeti. Još uvijek će biti sunca do kraja listopada. 

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: kamenjar
Datum objave: 11 Listopad 2012 u 06:37
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

čvrsto i odrešito ne LOL, glikice hvala na odgovoru Wink

ja svoje još nisam počelka unositi, ali počela sam razmišljati o tome i odmah me uhvati muka... posla ko u priči
planiram ih do početka studenog skloniti, danas sam makla ormarić za cipele jer će mi trebati mjesta za 2 police, lani je na tom mjestu bila samo 1
(ionako je ormarić nefunkcionalan, ponajviše što nikako da istreniram ukućane da slažu cipele u njega LOL)
 
LOLLOL
ja jos ne razmisljam o spremanju,a valjda bude mjesta u tri stana za njih LOLa uskoro bi mogla jednu kućicu za kaktuse i sukulente napravit jer ako mi po zimi neke rezervira apartman ja moram reći žao mi je nemam apartman jer sam smjestila kaktuse u njega LOL


-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: belica
Datum objave: 11 Listopad 2012 u 13:32
Ubit ćete me od smijeha Natalija i Kamenjar !! A ja sam lijepo svoje odlučila smjestiti u vešeraj... sad lijepo nema mjesta za sušenje veša pa ću ga zimi rastezati uzduž kuće, ali za cvijeće mjesta kao u priči LOL... sve je dobro dok ne odlučim nekog od djece iseliti iz spavaćih soba...

-------------
belica,zagreb


Objavio: Glikica
Datum objave: 11 Listopad 2012 u 13:40
sve je dobro dok ne odlučim nekog od djece iseliti iz spavaćih soba...

smile156


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 11 Listopad 2012 u 19:43
Vjerujem da znate, ali da podsjetim: u temi dnevnik radova imamo podtemu najave klimatske zaštite, gospodin Sedum nam daje vremenske prognoze. Vjerujem da se možemo pouzdati u njegove prognoze tako da planiramo spremanje kaktusa a i ostalih biljaka.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: makk
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 13:32
Ja ove godine imam manje posla oko unošenja. Kaktuse ću samo prekriti, ali je za to još rano.
Baš se veselim, ali ću zato imati puno posla oko unošenja Brugmansia & Co.

-------------
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com


Objavio: OTOK
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 14:18
Makk - čime ćeš prekriti kaktuse? To će biti zaštita i od kiše i od hladnoće?

-------------
Lošinj

Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna
Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja...


Objavio: 11111
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 16:39
moji su se dobro natopili na ovoj kiši.... spremiti ću ih slijedeći tjedan na verandu (sad nek se suše u vrtu na suncu dokga još ima) i tek onda nakin verande će ići na kat u negrijanu sobu ... sanjam o nekakvom stakleniku - škrinji u vrtu ... ali bi volila nekog sa iskustvom da mi kaže jel to kako funkcionira......zaledi li se tegla kad pade snijeg.....kod nas su temp. u dalmaciji ponekad do -5 ... doduše to traje vremenski kratko ali dovoljno da mi se sve uništi

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže


Objavio: kamenjar
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 17:08
i meni su kaktusi pošteno namočili se,al sa ih svejedno unijela ..ne brinem se sto su mokri jer ce biti jos sunca i isusit ce se..unijela sam ih jer su javili tri dana kiše ,i da ne kisnu više spremila sam ih..posto ih sad imam puno necu vise ih iznosit,ko bi to ..sukulenti su isto pokisli al za njih ne brinem jer njih i tako zaljevam i kad su pospremiti

-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: 11111
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 17:58
eto anđo...i ja moje sad stavila na verandu da se ne moče više...

šta mislite kako bi bilo da stavim drveno tlo pa onda zidove od stakla i stakleni poklopac i tako u vrtu napravim   sobu za kaktuse npr... 3x1 metar visine recimo pola metra

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže


Objavio: kamenjar
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 20:16
zasto ne ruzo,i ja sam imala u planu u skoroj buducnosti tako nesto napravit..nije mi tesko sklonit kaktuse i sukulente iako je to vec velika kolekcija ,ono sto meni najvise problema stvara je proljetno iznošenje ,jer kad vrijeme dozvoli da ih iznosim van ja ih iznesem i kolko god slabo sunce bilo ipak ih malo lupi,poslje se oporave ,al ovako da su mi vani u nekom staklenom prostoru ne bi imala te probleme ..eto ja vec razmisljam o iznošenju LOL

-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: makk
Datum objave: 15 Listopad 2012 u 22:58
Originalno poslano od člana OTOK OTOK napisao:

Makk - čime ćeš prekriti kaktuse? To će biti zaštita i od kiše i od hladnoće?



Otok prekrit ću ih dvjema providnim platama od pleksiglasa. To je samo zaštita od vlage, jer nisam sigurna da mi je dobra drenaža. Hladnoća im ne smeta, jer su to zimootporni kaktusi koji podnose minuse od -20°C do -25°C.
Sljedeće godine planiram uraditi jedan dio s dobrom drenažom i tad ih više neću prekrivati. Snijeg im ne smeta, jer su zimootporni. Vlaga im je najveći neprijatelj.

-------------
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com


Objavio: Klimatis
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 09:38
Mi smo konačno sve spremili u kuću. Najavili su snijeg, minuse za vikend, a da ne bi bilo nismo znali kao prije neku godinu... kad su i suze pale na kraju

 Nadam se da su se uspjeli posušit od ovih kiša, ali ću im svejedno zagrijat sobe da se, ako je neki ostao vlažan posuši do kraja, i onda ih ne diram do proljeća.


-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: 11111
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 10:05
Klimatis,ni malkice ih nečeš zaliti do proljeća??? Griješ li što tu prostoriju kad su jako niske temp vani???

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže


Objavio: Glikica
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 10:25
Ja sam jučer tek polovicu spremila, danas i ostatak ide u zimsku sobu gdje se temperatura održava oko 10 C ! Nema više čekanja, gotova je sezona.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 13:58
Kaktusi spremljeni, ostali samo 3 velika lisnata vani, nema mjesta. Da li oni mogu u mračnom prostoru biti, znam da mogu, ali pitanje je da li će na proljeće cvasti ?

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: 11111
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 15:33
imaš radijator u toj prostoriji??

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže


Objavio: Glikica
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 16:05
To je podrum i kombi-bojler je tu, nije hladno samo što je mračno.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: aralija
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 17:01
11111 ja ću ih pospremit u podrum gdje tem ne pada u minus a negdje sam pročitala da trebaju tamnije da bi u ljeto cvjetali , ako griješim neka me znalci isprave, GLIKICE  da li stavljaš kaktuse na svijetlo i poluhladno mjesto (do 7 C) ili polumračno do 10 C (pod polumračno podrazumjevam difuznu svjetlost znači svijetlo a nema sunaca), ajmo ljudi javite se s iskustvima , jer mi ovogodišnji nazovi kaktusari neznamo što sad?

-------------
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena


Objavio: Glikica
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 17:33
Moji su u tzv ljetnoj kuhinji kao i inače što budu. Ne mogu reći da baš imaju svjetla u izobilju, al nije im hladno, nastojim da im bude 8-10 C.
Jedino što ih ove godine imam više nego prije, a i narasli su pa bih neke smjestila u podrum.
Obzrom da su moji protekle sezone cvali k'o šašavi, znači da im je dobro i preko zime. A kad je nešto dobro, ne mijenjam.
Dakle kaktusi trebaju mirovati i odmoriti se nakon sezone rasta i cvatnje, stoga im ne treba niti toplo, niti voda. Kod mene svjetla koliko imaju, imaju, ja nemam bolji prostor od ovoga.


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: makk
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 17:46
Spremljeni, jedna briga manje.



-------------
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com


Objavio: kamenjar
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 18:10
Originalno poslano od člana 11111 11111 napisao:

Klimatis,ni malkice ih nečeš zaliti do proljeća??? Griješ li što tu prostoriju kad su jako niske temp vani???
ruzo kod nas je zima topla i ne mozemo tretirat kaktuse kao oni na kontinentu..ja cu ti reci kako ja spremam i za sad su mi svi super..kod mene je stan prepun svjetlosti (ne grijem ga) ,cak i u sijecnju je topal i suncan a kaktusi su mi na tom izvoru svjetlosti...one velike tegle ne zaljevam jer imaju dosta zemlje i ne usudim se a znam da im nece biti nista bez vode,ali one male teglice ja zaljevam tokom cijele zime (ajmo reci svakih 20 dana ) jer im se brzo zemlja isusi ..po mom nekom skromnom iskustvu jedino sto steti kaktusima je drzat ih u grijanoj prostoriji ,onda se izduže


-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: Glikica
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 18:16
A kad se kod nas temperatura spusti i ispod 20, ajme majko, srce puca od zime. Ja imam radijator u toj prostoriji gdje su mi kaktusi i prema potrebi odvrćem i zavrćem.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: 11111
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 19:42
dobro anđo....očekujem u prosincu jednu malu kontrolu i kavicu...mislim čaj jer ja kavu ne pijem

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže


Objavio: Klimatis
Datum objave: 26 Listopad 2012 u 19:18
Samo jako male kaktuse zalijevam. Ostali ni kapi do proljeća.Temp padne na max 5 C. Samo par kaktusa, sukulenti i epyphyllumi su na toplijem.

-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: Miss M.
Datum objave: 26 Listopad 2012 u 20:50
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Kaktusi spremljeni, ostali samo 3 velika lisnata vani, nema mjesta. Da li oni mogu u mračnom prostoru biti, znam da mogu, ali pitanje je da li će na proljeće cvasti ?



Hoće moji stalno zimuju u mraku pa cvatu.


Objavio: Glikica
Datum objave: 26 Listopad 2012 u 20:53
Tnx Miss M.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 10:36
Koje kaktuse bi trbalo držati na toplijem? Koliko toplo ( ili hladno) ?
Ok, melići moraju imati min 18 C. i koji još ?



-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Miss M.
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 12:12
Toplije ti trebaju oni koji su porijeklom iz Brazila i Meksika, oroya peruviana ako ju imaš, stenocactusi, turbinicarpusi do 10 stupnjeva, pelecyphora, monvillea spegazzini isto do 10, ferocactusi također do 10 stupnjeva


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 14:50
A oni viseći zmijoliki( bem ti ne mogu se sjetiti kako se zovu), i oni trebaju nešto toplije ?

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Miss M.
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 15:11
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

A oni viseći zmijoliki( bem ti ne mogu se sjetiti kako se zovu), i oni trebaju nešto toplije ?



aporocactusi da i oni i te tanke ja makice i zalijem s vremena na vrijeme kad primijetim da su se jače smežurali.


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 15:12
E da, aporokaktusi, bili su mi na hladnom prošle zime pa nisu cvali.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: Pinus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 17:10
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/kaktusi/51764.aspx">

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/kaktusi/51766.aspx">

Ovako sa ovim montažnim salata plastenicima namjeravam produžiti sezonu nekim kaktusima prije unošenja u garažu. Kaktuse koje sam spremio u plastične gajbe i stavio na police u garaži i ne primjećujem više. Od ovih i nešto imam. Povremeno ih posjetim i pogledam kako su.


Objavio: moon
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 20:20
Moji su još svi vani, samo na terasi, na suhom i zaklonjeni od vjetra, temperature još nisu toliko niske da bi ih unosila


Objavio: Pinus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 20:46
moon, mogu si mislit kako je kod tebe. Bio sam ovaj tjedan na Cresu. Radio sam na terasi u kratkim rukavima. Dečki koji su bili malo hrabriji u četvrtak popodne su se kupali. Vratio sam se jučer u za 20 C hladniju klimu. Da slučajno živim na otoku kaktuse bi držao u ovakvim plastenicima uz južnu stranu kuće. Mislim da bi izdržali cijelu zimu. Ili se varam ?


Objavio: moon
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:03
Bi , na Cresu bi izdržali, meni su godinama (dok sam bila u centru Ri) bili na južnom balkonu cijelu godinu, jednom smočak i snijeg imali i nije im bilo ništa (vjerojatno jer je kratko trajalo). Ovdje gdje sam sad već dvije zime provjeravam koliko dugo mogu biti vani i na koji način Pretprošlu zimu najniža temp. je bila -6°C, a prošlu zimu -9°C.
Ovaj plastenik za salatu sam gledala i nažalost nisam ga kupilaUnhappy, a trebala sam. Mislim da bi ih na južnoj terasi uz zid mogla držati u tom plasteniku. Samo bi još dodala deblji stiropor ispod i uza zid.
 


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:18
Malo prije sam na krivoj temi napisala nešto o spremanju kaktusa, sad ću ovdje ponoviti:
Gledam terase kafića kako su samo folijom omotane i imaju neke plinske grijalice. Raja normalno sjedi i pijucka kavicu i nije im hladno. Pa i sama sam nekoliko puta bila na takvim mjestima.
Kako bismo mi za kaktuse tako nešto napravili ? Skupo bi bilo, jel ?


-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: kamenjar
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:19
i ja gledam ovaj plastenik,mislim da bi cak moj muz mogo nesto iskemijat sam svoj majstor tako da ni ne kupujem...imam u planu tako nesto jer stvarno kolekcija je sve veca ,trenutno nemam slobodnog stana sve su zauzeli kaktusi i sukulenti..ovako nesto bi me spasilo

-------------
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...



Vir


Objavio: aralija
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:35
kamenjar gdje se u Zadru može ovo nabaviti? Ja nisam nigdje naletila na njega.

-------------
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:41
Glikica,a koliko im traje boca plina?

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 21:47
Ne znam MK, ma ja samo maštam o tako nečemu.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: moon
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:03
Ove plastenike sam vidjela u Bauhausu i u Lidlu


Objavio: Pinus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:06
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Mislim da bi ih na južnoj terasi uz zid mogla držati u tom plasteniku. Samo bi još dodala deblji stiropor ispod i uza zid.
moon, to bi bila velika greška. Stiropor u ovom slučaju ne bi ništa pozitivno donio. Beton ispod kaktusa uz kuću je hladan ali nikada ne smrzne. Temperatura mu je stalno iznad nule i za najvećih hladnoća. Temperatura zraka padne po noći i do minus 20.
Sa stiroporom bi bilo dobro izolirati preko noći sve druge stranice plastenika samo ne pod i zid iza plastenika. Zid od kuće iza plastenika djeluje preko noći kao radijator. On je uvijek preko noći topliji od hladnog okolnog zraka čija se temperatura brzo mijenja.


Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Kako bismo mi za kaktuse tako nešto napravili ? Skupo bi bilo, jel ?

Glikica, plastenike sam platio u Hoferu po 14 €. Kupio sam tri. Za sada izmontirao samo dva. Razmišljam da bi ispod stavio niskotemperaturne grijaće folije koje upotrebljavam za grijanje klijališta (150 kn). U tom slučaju bi kaktusi mogli ostati vani cijelu zimu i to u mojoj hladnoj klimi. A mislim da i kod tebe. Dali je to skupo ? Kako kome. Netko nema niti za kruh a mi kupujemo kaktuse. Sve je relativno.

Originalno poslano od člana mali kaktus mali kaktus napisao:

Glikica,a koliko im traje boca plina?
Mali kaktus imaš za kupiti niskotemperaturne grijaće folije za male životinje koje upotrebljavaju u terarijima snage od 25 – 50 W. To je puno jeftinije i bolje rješenje za grijanje tako malih plastenika. Cijena tih folija je od 150 – 200 kn.


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:17
Pinus,nisam na to ni mislila,ovo o čemu Glikica govori bi bilo dobro za veliki plastenik.Meni su kaktusi ipak sigurniji u garaži koja je poprilično velika,već je MM isplanirao police za sljedeću jesen(i njega napao virus).

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Pinus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:24
Mali kaktus sve Ok. I ja malo komentiram sebi u brk. Većina mojih kaktusa je isto u garaži. Ali od njih nemam ništa. Ovi su ispred kuće i stalno ih gledam kako prolazim uz njih. Poklopac je otvoren i kaktusi su na svjetlu (suncu kada ga ima).


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:33
Nedavno sam na netu gledala kako su dvojica mladih momaka, mislim iz Novog Sada napravili neku foru kao solarno grijanje: od pola litarskih limenki, malo gipsanih ploča i stiropora,ventilator od kompa i crne boje......sklepali su "solarnu" ploču i dobili mislim 52 C ulaznu temperaturu zraka u prostoriju. Pokušat ću naći točno gdje sam to našla, pa ću vam reći.

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: moon
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 22:35
Originally posted by moon

Mislim da bi ih na južnoj terasi uz zid mogla držati u tom plasteniku. Samo bi još dodala deblji stiropor ispod i uza zid.
moon, to bi bila velika greška. Stiropor u ovom slučaju ne bi ništa pozitivno donio. Beton ispod kaktusa uz kuću je hladan ali nikada ne smrzne. Temperatura mu je stalno iznad nule i za najvećih hladnoća. Temperatura zraka padne po noći i do minus 20.
Sa stiroporom bi bilo dobro izolirati preko noći sve druge stranice plastenika samo ne pod i zid iza plastenika. Zid od kuće iza plastenika djeluje preko noći kao radijator. On je uvijek preko noći topliji od hladnog okolnog zraka čija se temperatura brzo mijenja.

---------------------
Pinus...meni je terasa prekrivena pločicama, pa sam mislila da bi kaktusima odozdola bilo hladno, no ja se baš u to ne kužim LOL. No evo, ideja je jako dobra, a svaku večer bi samo mogla sa strane i odozgora staviti stiropor ili nešto već do jutra i kod mene bi to moglo biti dobro bez ikakve druge vrste zagrijavanja.
Cijena tvojih plastenika puno je povoljnija nego što je bila ovdje kod nas.
 
Imala sam još jednu zamisao - naime imam ono staklo (višeslojno) koje mi je bilo na balkonskim vratima i malo puklo pa se moralo zamijeniti, mislila sam napraviti neki okvir cca 30-40 cm visine  i odozgora prekriti zim staklom (recimo kao veliko klijalište.....no još uvijek nisam ništa konkretno smislilaConfused


Objavio: Pinus
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 23:07
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Pinus...meni je terasa prekrivena pločicama, pa sam mislila da bi kaktusima odozdola bilo hladno, no ja se baš u to ne kužim
moon, sve u redu. Zato smo tu da malo diskutiramo. Terasa prekrivena pločicama je uvijek toplija od noćnog temperaturnog minimuma. Zato ne dolazi u obzir stavljanje stiropora ispod kaktusa.

Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Cijena tvojih plastenika puno je povoljnija nego što je bila ovdje kod nas.
Hofer je od začetka prodavao plastenike po 39 € sreča moja da tada nisam bio u Hoferu. Izgleda da po toj cijeni nije išlo. Poslije je snizio cijenu na 14€. Tako urade u većini slučajeva ako nešto ne mogu prodati. Kupio sam tri sada mi je žao što nisam 5. Zbilja su kvalitetni, njemačke proizvodnje.


Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Imala sam još jednu zamisao - naime imam ono staklo (višeslojno) koje mi je bilo na balkonskim vratima i malo puklo pa se moralo zamijeniti,

Višeslojno staklo je dobro za staklenike ali obično staklo nije. Višeslojno staklo je bolji toplotni izolator od običnog. Ovi Hoferovi plastenici su iz 4 mm debele plastike koja je puno bolji toplotni izolator od stakla.


Objavio: moon
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 23:17
Pinus....Da ta cijena od 39 €, čini mi se da je bilo i još malo više, tako nekako. Tako da cijena po kojoj si kupio je odlična.
Stvarno ti hvala na svim pojašnjenjima.


Objavio: Glikica
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 23:39
evo kako to kod mene izgleda, super im je, i tako već godinama:








-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 05:13
Stvarno im je super.

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Glikica
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 12:47
Još samo ću ovima što su na podu podmjestiti stiroporne ploče, ipak su dolje pločice, a to je hladno. Kad jako zahladi samo malo odvrnem radijator i to je to. Jedino što nemaju svjetla u izobilju, jer sunca nema s te strane. 

-------------
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk