Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Za sve je "kriv" ukrasni slak

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj vrt u slikama
Opis foruma: Pogled u moj, tvoj i Vaš vrt, kroz slike...
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6409
Datum ispisa: 18 Travanj 2024 u 06:00
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Za sve je "kriv" ukrasni slak
Objavio: Andina
Tema: Za sve je "kriv" ukrasni slak
Datum objave: 20 Listopad 2011 u 21:45

Priča 1.
Kao dijete, uživala sam u bakinom vrtu prepunom cvijeća. Kad sam odrasla, uvijek sam u kući ili na balkonu imala jednu do dvije biljčice oko kojih se nisam baš previše trudila. Nije bilo vremena za njih, djeca su bila mala, posao, obaveze, drugi interesi... Početkom ovoga ljeta na balkonu sam u žardinjere posijala ukrasni slak koji se penjao po ogradi i tako sprječavao poglede znatiželjnika na krš i lom koji je tamo vladao. Svidjelo mi se kad je počeo cvjetati i svakog bih jutra trčala vidjeti ima li koji novi cvjetić - i prije nego sam zapravo otvorila oči. No, kad su ga napale uši, pa još prešle k susjedi na pelargonije, odrezala sam ga do kraja i "za kaznu" počela nabavljati novo cvijeće! Uredila sam balkon. To me dovelo na ovaj forum, a forum je "kriv" za to što sam shvatila da sam oduvijek zapravo željela uzgajati cvijeće, samo nisam imala priliku.

Priča 2.
Za vrijeme terenske nastave početkom školske godine, prolazila sam s učenicima glavnom ulicom u naselju i promatrala (ovaj put pozornije nego prije) vrtove i okućnice. Koliko samo divnih ideja imaju ti ljudi: stara kola ukrašena cvijećem, živopisne gredice pažljivo raspoređene uz travnjak, kamenjari, lukovi od ruža ... sve uredno i oku ugodno! Samo je moja škola, stup obrazovanja i kulture u naselju, okružena korovom, zapuštenim grabama, izgaženom zemljom...

Priča 3.
Godine čine svoje. Dani i noći provedeni uz računalo ostavili su traga na mojem zdravlju. Gledam sitnu dječicu kako pričaju o nivoima koje su prešli, pucaju poput Lare Croft, raspredaju o tome čija je tko ljubav u najnovijoj epizodi popularne sapunice. Pomalo već natucaju španjolski i turski. A ne znaju baciti loptu! Još manje je uhvatiti! Nakon deset metara trčanja uspušu se kao da su pretrčali kilometar. Sjetim se svojih kostiju. Zar i njih to čeka? Kada? S četrdeset godina? Ili možda već s trideset?

Odluka je pala: Vodit ću cvjećarsku grupu! Dodir s prirodom, kretanje, osjećaj za lijepo, vrijednost rada, zadovoljstvo postignutim - to je to što djeci treba!

A kako je sve teklo do sada, vidi se u sljedećem filmiću:

http://imageshack.us/clip/my-videos/14/511v.mp4/ - http://imageshack.us/clip/my-videos/14/511v.mp4/

Nemam puno znanja, ali imam volje i imam CIF! Mislim da je to dovoljno.




Odgovori:
Objavio: antonija
Datum objave: 20 Listopad 2011 u 22:00
bravo, hvale vrijedna akcija!
tako je lijepo vidjeti dječicu kako se svojtski trude u radu. lijep ste napravili odabir biljaka. ne sumnjam da će tu vladati prava cvijetna raskoš. mogu samo zamisliti koja će to ljepota biti na proljeće kad se sve razbuja! sa zanimanjem ću pratiti razvoj događaja!

-------------
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.



Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 20 Listopad 2011 u 22:38
hej, Andina...imaš i nasWink...drago mi je da su otvorila temuSmile.
Filmić je odličan, oduševljena sam "pelcaonom".


Objavio: Lantana
Datum objave: 20 Listopad 2011 u 22:59
Bravo Andina Clap, dok sam čitala tvoj  post, osjetila sam neko posebno zadovoljstvo što još uvijek ima ljudi koji će djeci usaditi ljubav prema onome što nam je priroda dala, svaka čast, film je super, vidi se koliko uživaju... 

-------------
život je more


Objavio: gospina trava
Datum objave: 20 Listopad 2011 u 23:32
Tako se to radi sa djecom. Treba ih od malena naučiti cijeniti vlastiti rad i poticati na kreativnost, učiti lijepom. Biti će ih manje po ulicama i kojekakvim lošim mjestima.

Sve pohvale!

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Silvestra
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 00:00
Andina,ljubav prema prirodi usađena je u svakome živome biću...bitno je na vrjeme raditi sa djecom na tome da spoznaju što je pravo bogatstvo ljudskog življenja...to sigurno nije novac,skupe stvari i krpice koje stavljamo na sebe...bogatstvo svakog čovjeka je u njegovoj duši,ljubavi prema svemu živome ,biljkama,životinjama,a time i prema čovjeku...jako sam se oduševila kad sam vidjela da ste se primili lijepe aktivnosti u školi...da vodite cvjećarsku grupu...i mi smo je nekada imali u mojoj školi...dok sam ja bila još školarka...naravno to je već bilo pred puno vremena...ali sjećanje na te dane još i danas je pohranjeno u mojoj duši....samo naprjed i iznenadit ćete se što su djeca u stanju samo im treba poticaj...smile158smile162smile106smile64smile161smile99smile127smile148smile57smile183smile120smile113


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 08:07
Andina, prekrasno. Bit će to lijep školski vrt uz toliko vrijednih, malih vrtoljubaca.


Objavio: Mihaela
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 08:31
Sve pohvale za inicijativu, lijepo je kad se radi s djecom i kad im se usađuju "prave vrijednosti" Thumbs%20Up

-------------
klasa optimista


Objavio: Andina
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 09:28
Zahvaljujem svima na potpori. Nisam htjela stavljati slike da ne opterećujem forum (bilo bi ih previše), no ubuduće ću vas i fotkama izvještavati o našem radu.
Baka Bea, dio našeg (eventualnog) uspjeha bit će zahvaljujući i vama! Wink


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 09:56
Svaka čast.Tako se odgajaju mladi da ne uništavaju okoliš i zelenilo.
Moram se vratiti na početak priče.Tko kaže da uši nisu došle kod tebe sa susjedinih pelargonija?


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Anaida
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 11:55
Učiteljica u punom smislu riječi! Divno!

Veselim se nastavku divne vrtlarske priče.


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: kontesaa
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 13:14
Andina jako mi je drago da si napokon otvorila temu i da možemo pratiti male vrtlare, a možda se zaleti i koja slika tvoga vrteka smile57

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 13:25
Bravo Andina, osvjetlala si obraz struci, nama učinila radost a u svakom malom srčeku posijala cvetek, tako se izgrađuju  ljudi, tako se nadograđuje kućni odgoj... blago tvojim učenicima i njihovim roditeljima što te imaju


Objavio: proljeće
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 14:45
Andina pa uopće nisam skužila da imaš temu.
 
Ovo što si nam pokazala je mene osobno oduševilo!!! Bravo!!!
 
Mnoga djeca ( a i roditelji ) će ti biti zahvalni kada shvate da se djeca uče nečemu konstruktivnom i da nisu prepuštena ulici i kriminalu.
 
Još jednom smile141


Objavio: Andina
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 17:25
Još jednom svima puno hvala na pohvalama i potpori. Nisam ni sanjala da bi to moglo izazvati ovakve reakcije. Strah me samo pred vama, iskusnim znalcima, da nešto ne upropastimo, da nam biljčice ne povenu, da ne posadimo nešto krivo, tj. na mjesto gdje neće uspijevati pa da se ne osramotimo. Zato ja odmah dvaput priznam da ne znam puno o uzgoju cvijeća (kažu - kad priznaš, pola ti se prašta), ali marljivo učim.

Kiki-ko?, nisu uši došle od susjede. Moj ih je slak bio pun zato jer me nije bilo doma dva tjedna, a MM ga je zalijevao bez naočala. Susjeda brižno njeguje svoje pelargonije i nikada nisu imale uši.

Kontesa, ja, nažalost, nemam svoj vrt. Imam samo balkon koji je sada gotovo pust jer sam većinu biljčica spremila na spavanje ili ih unijela u stan. Kad ga pospremim, možda stavim koju fotkicu. Embarrassed


Objavio: Andina
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 17:40
Već smo naišli na probleme. Dio zemljišta koji sad štihamo pun je cigala, šute, kamenja, žica i ostalog građevinskog materijala koji nakon dogradnje škole nisu odvezli nego ga samo zatrpali. To nam narušava cijelu koncepciju "starinskog" cvjetnjaka. Naime, škola je stara više od 150 godina i namjera nam je bila posaditi cvijeće koje se uzgajalo po vrtovima u vrijeme njezina osnutka. Sad ćemo na ovom teškom terenu, čini se, morati napraviti kamenjar koji, koliko znam, baš i nema tradiciju u prigorskom kraju.
http://imageshack.us/photo/my-images/851/vodovodneinstalacije.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Ispred ovog šahta i ružnih stupova vodovodne instalacije imamo namjeru sagraditi polukružno nešto kao nadzemni dio bunara, pa na to staviti tegle s cvijećem. Jedva čekam proljeće.


Objavio: Silvestra
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 19:27
Andina,za starinski bunar treba malo uključiti i tateke...i oni bi bili oduševljeni da pomognu....smile149


Objavio: dijana7566
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 22:04
Sve pohvale za inicijativu i trud. Sa veseljem cu pratiti nastanak i rast ovog vrta.


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 22:18
Čestitke smile120na dosadašnjem postignutom!
predivnu si temu otvorila ClapThumbs%20Up

tebi i djeci želim da vam sve uspije još bolje i ljepše nego što ste zamislilismile79


-------------


Objavio: moon
Datum objave: 21 Listopad 2011 u 22:38
Bravo Clap

-------------


Objavio: natalija
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 08:41
andina sve pohvale tebi i tvojim vrijednim đacima, ni ja nemam nikakvih sumnji da će vaše školsko dvorište ubrzo postati zelena, rascvjetana oaza i da će se susjedi i mještani dolaziti diviti vašem vrtu i biljkama

znam kako je težak teren koji je nasipan građ. materijalom jer i sama imam taj veliki problem,
ali mislim da možda ne bi trebali odustati od ideje, samo se malo više potruditi i zatražiti pomoć (od većih i jačih)

šteta bi bilo ne ostvariti san o starinskom vrtu, koliko god kamenjar može biti lijep


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 11:05
Andina, nemaš brige, naša zadruga "Kad se male ruke slože..." stiže na proljeće u akciju i dio sa šutom bit će očišćen u trenu, a imamo i jakih muških članova...
sve se dogovorimo na kaviWink...
Nadam se da si počela praviti popis biljaka za starinski vrt...sjećam se da u u vrtu moje bake uvijek bili božuri, slamnato cvijeće, lepe kate, gumbeki za Sve Svete, u proljeće potočnice, ljubice, mirisni karanfilići, pa turski klinčeki,  a na jesen je sve bilo puno buča. Moram još obnoviti sjećanja...


Objavio: Lovro
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 11:59
Andina, bravo tebi i "malim" cvjećarima!
Ne odustaj od starinskog vrta!!!!
Mislim da vam nebi na odmet bilo prikolica- dvije zemlje!
Možda gdje u blizini postoji kakvo gradilište, p
Ili možda čiji tatek dela u građevinskoj tvrtki, pa bi on nekak "nabavil"!
Upravo tak sam ja dobila prošli tjedan jedan kamionček zemlje !
Clap



-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: gospina trava
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 14:41
ja sam lani plaćala 180,00 kna za kamion zemlje i to iz obližnjega iskopa.

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Lovro
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 16:25
Wink...mi smo prošli samo s litrom domaće šljivovice...kućna radinost pa nismo uložili puno novčeki u zemlju...Tongue

-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: sarajka
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 16:52
Sve pohvale za ideju,a malim cvjetoljupcima velika 5 za rad i trud,a kako ide zima i nema baš nekih poslova oko cvjetnjaka predlažem da mi cvjetoljupci pošaljemo sjemenki za  razno cvijeće te da se podjeli djeci ,a oni  u februaru i martu posiju iste u saksije-pitare kući te ih paze i nadgledaju do aprila i onda ih donesu da ih posadite u cvjetnjak,tako da mogu uživati i pratiti svoje biljkice-cvjećkice kako rastu i cvjetaju,puno pozdrava za tebe i tvoje učenike  iz Sarajeva


Objavio: Andina
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 18:13
Silvestra, tateke ćemo uključiti ako ne budemo imali pomoć tehničke grupe učenika. Naime, cvjećari djeluju u okviru novoosnovane školske zadruge pri kojoj se još formiraju sekcije pa očekujemo da će biti i neka tehnička.

Natalija, danas u našem naselju ima puno prekrasnih kamenjara pa možda ideja o jednom takvom u školskom vrtu i nije loša. On bi ionako bio blizu novog, dograđenog dijela škole te bi se tako i u vrtu pokazao vremenski kontinuitet od 1859. do danas.

Retriver Sara, vidjela sam da je forumaška zadruga "Kad se male ruke slože..."izuzetno maštovita, vrijedna i sposobna. Hvala ti na divnoj ideji, sigurno bi se mnogi pridružili. No, mislim da je poanta u tome da mali cvjećari sami nešto učine i da budu ponosni na "djelo svojih ruku". Da vidiš samo s koliko žara se natječu tko će ići štihati (naravno, i ne biti taj sat na nastavi Wink ).

Popis "starinskog" cvijeća već sam napravila:

mirisna ruža, kadifica,  neven, šeboj, karanfil, pupavica,  pelargonija, lijepa kata, suncokret, potočnica, zijevalica, božur, srdašce, rododendron, dragoljub, đurđica, perunika, jorgovan, prkos, narcis, šafran, visibaba, kukurijek, ivančica, kamilica, stolisnik, dalija, mak, ljiljan, hortenzija, sljez, jasmin, šćir

Ovo što je napisano crvenom bojom već  smo posadili, nabavili sjeme ili su nam obećane sadnice, a ostalo ćemo potražiti kad napravimo (zajednički) kompletan plan vrta. Ideje sam pokupila uglavnom iz teme Vrtovi naših baka, no ako se sjetite još nekih cvjetova iz starih vrtova, drago bi mi bilo da me posavjetujete.

Lovro, hvala ti za ovaj savjet. Stvarno bi nam dobro došao kamion plodne zemlje. Poradit ćemo na tome.

Sarajka, nisam imala namjeru "žicati", ali ideja ti je izvrsna, naročito u pogledu onog sijanja i nadgledanja kod kuće. To ću svakako primijeniti. Neki su nam roditelji obećali pomoć u sadnom materijalu i sjemenju, a nešto smo već i dobili. Vjerujem da će se svi rado uključiti.

Da vidite samo kako prolaznici zastajkuju kad vide kako dečki štihaju, trube u znak podrške i dovikuju pohvale. Ljudi dragi, za mene je ovo stvarno otkriće!




Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 19:23
možda smo se krivo shvatile, koka, mislila sam na pomoć u vezi težih fizičkih poslova vezano za bunar i čišćenje šuteWink...
sarajkina ideja je odličnaClap!


Objavio: Andina
Datum objave: 22 Listopad 2011 u 19:58
Ups, sorry! Embarrassed Izgleda da me malo ponijelo... Hoće to s godinama. Smile


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 23 Listopad 2011 u 09:07
draga, imamo identični problemWinkWink...hehehe...


Objavio: Andina
Datum objave: 23 Listopad 2011 u 16:10
Da ne otvaram novu temu, a da opet poslušam kontesu, evo malo mog "vrta u stanu".



- gornji red (slijeva nadesno): scindapsus, klorofit, bolesni flamingov cvijet, perzijska ljubičica, opet klorofit i kućna paprat koju spašavam od uginuća.
- srednji red: uskršnji kaktus (nešto kilavi), pilea spruceana (ne znam domaći naziv), tek ocvala dipladenia (i ona je bolesna) i vrtić (skroz desno).
- najniža polica: Pilea Nummulariifolia – puzavi Čarli (uopće ne puže Wacko), Tradescantia pallida ‘Purpurea’ - hvala FranjicaSmile, amarilis  koji sam nedavno dobila od kolegice, begonia elatior - kupljena za 5 kn u jadnom stanju, ali se oporavlja i, skroz desno uz monitor, naravno, spatifil.


Scindapsus koji je cijelo ljeto proveo na balkonu, usprkos vrućinama i pripeci, bujao je svom snagom, a donijela sam ga iz škole, kako kaže Lantana, kao mali picmoljak.


Puzavac koji ne puže, Franjicina tradeskancija, amarilis i begonia.


U vrtić sam privremeno složila: peperomia cupid, Kristov trn, peperomia griseoargentea i dizygotheca elegantissima - prstasta aralia.


Klorofit mi je također bio cijelo ljeto na pripeci i toliko se razrastao da sam ga morala dijeliti. Sad imam dva, a uskoro će ih biti tri ili četiri jer su im tegle opet premale. Iza njega se skriva kućna paprat koju sam dugo držala na balkonu pa mi je skoro uginula na suncu. smile42
Zahvaljujući CIF-u, život joj je spašen.



Objavio: gioiaa
Datum objave: 24 Listopad 2011 u 09:31
sve pohvale,za skolski vrt,za tvoj kucni vrt


Objavio: Andina
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 22:31
Hvala, gioiaa.


Objavio: blue sky
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 22:48
radi se u školskom vrtu ali i u kućnom


Objavio: Tea
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 11:06
Andina radite prekrasnu stvar i puuuuno uspijeha želim smile79
Volja i rad i već ste na pola putaWinkprekrasne biljčice i vjerujem da ćete puno toga postići,samo ne odustajatiWinksamo naprijed...i još jednom sve pohvale smile79


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: VILMAČ
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 11:13
sjajna ti je ideja!Tongue i hvale vrijedna akcija!ClapClapClapClapClapClapClapClap
ovakih pozitivnih odluka i poduhvata trebale bi biti pune novine i portali, cvijeće bi trebalo zamijeniti njihovo smeće...

-------------
"radije bih imala ruže na stolu, nego dijamante na vratu"

emma goldman


Objavio: Tea
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 11:32
Originalno poslano od člana VILMAČ VILMAČ napisao:

sjajna ti je ideja!Tongue i hvale vrijedna akcija!ClapClapClapClapClapClapClapClap
ovakih pozitivnih odluka i poduhvata trebale bi biti pune novine i portali, cvijeće bi trebalo zamijeniti njihovo smeće...

Vilmač, znaš onu pjesmicu, "više cvijeća, manje smeća....i čisto plavo more...."Clap


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Andina
Datum objave: 28 Listopad 2011 u 02:03
Blue sky, Tea, Vilmač - hvala vam. Evo još jedne sličice da vidite da se i dalje radi. Naziru se posađene paprat i hoste, a sade se lukovice zumbula, narcisa i presličica. Ako ne bude dobro cvjetalo, možemo li ih  preseliti na sunčanu stranu? I kad bi za to bilo najbolje vrijeme?



Sad me brine još jedno: S obzirom da ovo drveće ima (i) tanko površinsko korijenje, malo smo mu korijenja potrgali sadeći druge biljčice. Hoće li mu to naškoditi?
P.S. Ovo smeće smo kasnije počistili. Embarrassed


Objavio: Silvestra
Datum objave: 28 Listopad 2011 u 20:49
Neće mu ništa naškoditi....dapače godit će mu...odlično mjesto za sadnju lukovica tulipana i slićnog...odmah cvjeta na proljeće...a poslije se mogu ubaciti trajnice...i ne trebate se bojati...cvjetat će...jedva čekam proljeće da vidim...veliki pozdrav malim cvjetoljupcima i Vama Andina...smile79WinkWink


Objavio: Tea
Datum objave: 28 Listopad 2011 u 20:55
Ma bit će to super..samo naprijed i uspijeh neće izostatiWink

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Andina
Datum objave: 28 Listopad 2011 u 22:29
Silvestra, Tea, sad mi je srce na mjestu.

Danas su breze obukle jesenske haljinice...
http://imageshack.us/photo/my-images/685/pa283334.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

... a mali cvjećari gumene čizmice.


Mala ekipa vrijedno uklanja busenje i novoiznikli korov.


Dio terena je spreman. Nešto zečjeg gnoja je već stiglo, a glavnina dolazi idući tjedan kao donacija dobrih ljudi.


Pridružuju se i "veliki" koji još imaju dobar komad za preštihati.


Učiteljica sve mora pokazati vlastitim primjerom, a naš fotoreporter tu priliku ne smije propustiti. Smile


Auuuu, koliko tu još ima korova!!! No, dosta je vrtnih aktivnosti. Mali moraju na sat.


Zato su veliki radili dok nije pao mrak. Preštihali su čitav onaj "teški" teren, povadili cigle i kamenje, uspješno zaobišavši već posađene perunike. Bilo je lakše no što smo očekivali. Još samo jedan dan i čitava sunčana strana bit će pripremljena za zimu.


Zaslužili su da ih učiteljica nagradi toplom čokoladom iz automata! Smile






Objavio: gioiaa
Datum objave: 29 Listopad 2011 u 18:35


Objavio: OTOK
Datum objave: 29 Listopad 2011 u 18:51
Zaista zaslužuješ pohvale. To će biti krasan školski vrt, najviše će u njemu uživati baš ova djeca kada vide rezultate svoga rada.



Objavio: Silvy
Datum objave: 30 Listopad 2011 u 21:10
Andina,
sve pohvale tebi i tvojim đacima.

E, da ih svatko tako uči, kao ti.

Samo naprijed, imaš nas, forumaše za savjete (i za sjemenje ako treba).

Veliki pozdrav i da na proljeće svi uživate u rascvijetanom vrtu.

smile57


Objavio: black
Datum objave: 30 Listopad 2011 u 21:40
Bravo ! Sve pohvale !

-------------
Onaj tko se ne usudi dirati trnje - neka nikad ruža ne poželi !


Objavio: Andina
Datum objave: 11 Studeni 2011 u 23:06
Prekrasan sunčan dan, možda zadnji takav ove jeseni, morali smo iskoristiti za neodložne poslove.
Dok jedna grupa presađuje ruže iz sjenovitog vrta, druga nastoji ukloniti korov koji uporno niče.
http://imageshack.us/photo/my-images/849/1maleni.jpg/">

http://imageshack.us/photo/my-images/855/2sadi.jpg/">

Nakon obrezivanja i sađenja, posipali smo malo gnojiva za ruže (ali samo malo), a zatim su veliki dečki improvizirali nosače za termalnu foliju koja će zaštititi ruže od eventualnog smrzavanja.




Nakon toga jedan je tata donio gomilu cvijeća koju je donirao školskom vrtu. Tako smo danas posadili tri božura, nekoliko bijelih i roza ljiljana, palmu, novi kultivar šćira (kažu da je trajnica), Scillu siberica (nova vrsta procjepka?) i drugo. Nije baš da su sve biljke za starinski vrt, ali "poklonjenom konju ne gleda se u zube" ... Božure i ljiljane kasnije smo prekrili plastičnom folijom da ne smrznu do ponedjeljka kad ćemo im dodati još malo komposta.







Bilo je tu još cvijeća, no nismo stigli sve posaditi jer je trebalo malo biti i na nastavi. No, prije toga, "razvukli" smo dvije vreće zečjeg gnoja koje nam je poklonio suprug jedne učiteljice.



Umorni, ali zadovoljni, prije odlaska bacamo još jedan pogled na naše ruže, zaštićene od niskih temperatura.





Objavio: gioiaa
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 09:16
sad samo da stigne proljece


Objavio: baka
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 11:18
Ima puno vrtova, obiđem stare a poneki i novi. I nikako da stignem saznati za što je to kriv slak!LOL
E sad sam si dala truda, krenula od početka i ostala "paf".
Svaka čast na ideji uređenja školskog dvorišta. Biti će prekrasno, ali... rekla bih da je puno važnije ono što time činiš djeci. Marljivi, vide rezltate svog truda a i povećava se broj ljubitelja cvijeća....Bravo za tebe, bravo za školarce...ClapClapClap
A kućno cvijeće je Thumbs%20UpClapClap 


-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Free
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 11:54

Mnoga krasna i korisna dijela su nastala sa mnogo gorim krivcima, ali tvoj slak je valjda učinio ono od tebe kaj mu je bilo predoodređeno!!!  Potaknuo te da i dalje činiš dobra i korisna djela!!  Učenici tvoje škole mogu biti jako sretni kaj te imaju!!
A rezultati tvog rada sa djecom će tek sljedeće godine zapeti za oko ama baš svakom prolazniku!!  I tada ćete ti i tvoji učenici pobrati pohvale za vaš trud!!!
Naravno da ću i dalje pratiti uređenje okoliša vaše škole!!


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Mari,5510
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 13:54
sigurna sam da će tu uspijevati prelijepo cvijećeClapsmile161

-------------


Objavio: Andina
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 15:01
Gvala, Gioiia, Baka, Free i Mari što ste navratile. Sigurno ću potražiti inspiraciju u vašim vrtovima koje povremeno posjetim, ali ne komentiram jer se ne smatram dovoljno kompetentnom za tako nešto.Mogu se samo u tišini diviti vašem cvijeću.


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 12 Studeni 2011 u 23:24
poslije sam razmišljala kako sam ti propustila još neke biljke dodati, ali kad ste se žurile..pa zašto nisi rekla, barem još šarenolisnu vinku si mogla dobiti
http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc00789xd.jpg/">




-------------


Objavio: Fatka
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 10:26
Andina, sve pohvale za tvoj trud i trud ovih mladih bica.Tako treba djecu navikavati dok su mladji.Bolje da sade biljke i uzgajaju nego da svrljaju po kaficima.Vazno je samo da ima pokretac i ide sve kako treba.U proljece nece se prepoznati skola.Thumbs%20Upsmile57


Objavio: natalija
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 21:54
baš uživam gledajući ove male vrijedne mrave i čitajući kako se stvara priča o jednom predivnom školskom vrtu smile161
a sve je počelo jednim običnim ukrasnim slakom...




-------------


Objavio: Andina
Datum objave: 13 Studeni 2011 u 22:33
Mari, vjerovala ili ne, dala si mi vinku. Smile Nismo primijetile ni ti ni ja, no našla sam komadić među svim onim sadnicama. Hvala ti!

Fatka, iskreno želim da se obistini to što kažeš, ali me malo i strah. Što ako ne uspijemo? Bolje da sam radila u tišini pa na kraju pokazala što smo napravili. Ermm Hvala ti na lijepim riječima ohrabrenja. Klincima sam rekla za ovaj forum i temu i vaše će im pohvale sigurno puno značiti.

Natalija, da ... "jednim običnim ukrasnim slakom...". Ako uspijemo, moram mu podići spomenik. LOL




Objavio: Bodljica
Datum objave: 14 Studeni 2011 u 14:49

Andina, ovo je za svaku pohvalu i jedva čekam proljeće i pogled na školski vrt!.. smile141



Objavio: Tea
Datum objave: 14 Studeni 2011 u 18:32
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Mari, vjerovala ili ne, dala si mi vinku. Smile Nismo primijetile ni ti ni ja, no našla sam komadić među svim onim sadnicama. Hvala ti!

Fatka, iskreno želim da se obistini to što kažeš, ali me malo i strah. Što ako ne uspijemo? Bolje da sam radila u tišini pa na kraju pokazala što smo napravili. Ermm Hvala ti na lijepim riječima ohrabrenja. Klincima sam rekla za ovaj forum i temu i vaše će im pohvale sigurno puno značiti.

Natalija, da ... "jednim običnim ukrasnim slakom...". Ako uspijemo, moram mu podići spomenik. LOL



Andina,nema razloga za brigu.U životu ima i uspona i padova.Jedno bez drugoga ne ide,samo je bitno koliko se brzo čovjek digne nakon pada.Ni meni nisu išle neke lukovice ali ću probati ponovo i u tome nema ni sramote ni žalosti.Ako ne bude sve prošlo kako ste zamislili,imat ćete priliku za probati nešto drugo i možda vam se tako svidi.Bez brige,krenuli ste s velikom voljom i željom i to se najviše cjeni.Podršku imate od svih nas.Držimo vam svima Thumbs%20Up i samo ne odustajteWink


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 20 Studeni 2011 u 19:54
haj draga, nadam se da je sve u redu u tvojem stakleniku (učionici)Wink...


Objavio: Andina
Datum objave: 20 Studeni 2011 u 22:10

Jest, sve je u redu. Sretna sam što smo prije ovih hladnoća uspjeli zaštititi presađene ružice.
Evo kako im je lijepo toplo ispod agrotermalne folije.
http://imageshack.us/photo/my-images/535/pb163654.jpg/">

Dečki su bili vrijedni i po cijelom su vrtu razbacali zečji gnoj. To je bio doživljaj.
Od uzvika: "Fuuuuuj, to smrdi!" preko milijun viceva na račun gnoja pa do nabacivanja istim pri kraju rada.
Za njih je bilo otkriće vidjeti biljčicu koja je izrasla u vreći s gnojem! Morali su je uslikati za uspomenu.
Kako nisu planirali raditi tako prljave poslove, nisu imali ni gumene čizme, a nove tenisice se ne smiju zaprljati.
No, njima to nije problem. Dječja dovitljivost stvarno ponekad zadivljuje!
http://imageshack.us/photo/my-images/820/pb163641.jpg/">

http://imageshack.us/photo/my-images/254/pb163642.jpg/">

Posao je na kraju dovršen. Zaštitili smo i tek posađene božure.
http://imageshack.us/photo/my-images/687/pb163658.jpg/">

Bilo je to zadnjeg sunčanog dana prije ovih magluština. Već sutradan je jako zahladilo.
No, mali su vrtlari opet bili vrijedni. Curice su vrijedno skupljale lišće za zaštitu gredica u sjenovitom dijelu vrta.
http://imageshack.us/photo/my-images/26/pb173721.jpg/">







Objavio: bebolina
Datum objave: 20 Studeni 2011 u 22:19
Prekrasno je vidjeti s koliko elana rade te male ručicesmile127

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Andina
Datum objave: 20 Studeni 2011 u 22:28
Ove hladne dane koristimo za radove u toplom.
Evo kako izgleda presađivanje sijanaca i reznica koje su se zakorijenile.




Ima tu svega - dobivenog, kupljenog, posijanog, u nicanju,
zakorijenjenog, margotiranog, presađenog, ...
Na sreću, još ništa nam nije uginulo, no i tu će stranu jednom trebati upoznati.








Na kraju su svi morali požuriti kućama jer su roditelji već u panici zvali gdje su im djeca
(nisu rekli da će ostati na "cvjećarskoj"), a ja sam dovršila uređivanje učionice.
Mislim da će im biti drago kad vide kako to lijepo izgleda.





Objavio: Mari,5510
Datum objave: 20 Studeni 2011 u 23:44
sve pohvale malim vrtlarima ClapThumbs%20Up zbilja su djeca puna ideja, lijepo je s njima raditismile161 ti se tako pomlađuješ
još ću i ja ovdje puno naučitiTongue oava vaša montaža s agrotermalnom folijom vam je zgodna i korisnasmile141
a i lončanice u učionama su pravi izazov za mlade cvjećareBig%20smile


-------------


Objavio: Silvestra
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 00:14
Djeca su naše cvjeće...ništa ljepše ne postoji nego njih vidjeti zajdno....


Objavio: monstera
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 00:20
Sve pohvale Andina,lijepo je djecu od malena motivirati na lijepe i korisne stvari.To će im itekako dobro doći kad jednom odrastu.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Andina
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 00:30
Mari, u pravu si, klinci nam stvarno ne daju da ostarimo, bar ne duhom!Smile
Silvestra, osjećam tvoju poruku, ali jedino što mogu reći je to da, kada nas obuzme tuga, pomislimo na lijepe trenutke koje smo proveli s našima malenima i dan će odmah izgledati ljepši.
Monstera, hvala ti na posjeti.


Objavio: gioiaa
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 08:22
bravo,divno ih je vidjeti kako brinu o biljkama


Objavio: Tea
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 08:45
Andina,prekrasni ste svi skupa i zbilja je užitak gledati tu djecu zajednoHeart,baš kao što je rekla Silvestra
Od smile84 vam svima želim puno uspijeha ali i puno (o)osmijeha smile79

P.S.Nikad ne odustajte od svojih želja i snova,jer sreća je neprocjenjivaWink


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: anabistrica
Datum objave: 22 Studeni 2011 u 22:42
Andina, ovo je prekrasno. Ma djeca su divna i marljiva, samo ih treba potaknuti i voditi, a ti to očito znaš. Puno uspjeha želim, a možda padne i kakva nagrada. Valjda ima natjecanja u tom području.
Bravo tebi i tvojim mravekima


-------------
Lepe ti je Zagorje zelene


Objavio: Andina
Datum objave: 23 Studeni 2011 u 01:26
Gioiaa, sad su još u fazi kad im je sve vrlo interesantno. Svaki dan bi nešto zalijevali! Da im dopustim, utopili bi jadne biljčice. Wacko Pitam se samo koliko će ih to držati! Wink

Tea, hvala na pohvalama i savjetu. Nadam se da nećemo brzo odustati.

Anabistrica, postoje natjecanja u uređenju školskih vrtova, ali daleko smo mi od toga. Stern%20Smile Svi skupa moramo još puuuuno učiti. Tvoj bi nam vrt mogao biti uzor.
Usput, sviđa mi se ovo "mraveki". Predložit ću klincima (ovako ih zovem od milja, znaju oni to) da tako nazovemo svoju grupu.


Objavio: gute Fee
Datum objave: 14 Prosinac 2011 u 22:19
Prekrasno ! Usporedjujem te sa pcelicom kraljicom i malim radnim pcelicama ! Ako mozes upotrijebiti vanjski hibiskus pink , bijeli i plavi , vrlo rado cu ti poslati sjeme . Kod toga moram napomenuti da su bijeli i pink brzorastuci dok si plavi pusta vremena !  smile128


Objavio: Andina
Datum objave: 14 Prosinac 2011 u 23:35
Gute Fee, zahvaljujem na posjeti i na hibiskusu! Sve je dobrodošlo iako još nemam točno koncepciju o tome kako bi vrt trebao izgledati, tj. gdje ćemo koje cvijeće posaditi. O tom vrtnom hibiju sam već maštala i planirala ga  staviti u kut uz ogradu prema cesti, ali prvo moramo iskrčiti neku opaku zimzelenu trajnicu koja se tamo razbahatila. U svakom slučaju, hvala na sjemenu, šaljem adresu u pp.  


Objavio: bebolina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 00:09
Ako si zainteresirana za sjeme bijelog močvarnog hibiscusa, sjeme crvenog duplog slaka, sadnice hortenzije i još štošta, slobodno mi se javi u pp s adresomThumbs%20Up

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 00:53
Inače, kako već dugo nismo ništa radili vani, evo nekoliko slikica biljaka iz "pelcaone".
Ovdje su zapelcane Tradescantia – Gibasis geniculata i Pilea Nummulariifolia.
http://imageshack.us/photo/my-images/37/pc134188.jpg/">

Neki su pelceri tropskog hibiskusa propali, ali većina napreduje.

http://imageshack.us/photo/my-images/857/pc134206.jpg/">

Reznice begonije, koje sam dobila na ZG kavici kad nam je u posjeti bila Makk,  sve
su se primile, a jedna je već procvala.




Lijepo su se zakorijenili i puzajući karanfili:


Ovu smo fuksiju dobili od jedne mame i drastično je ošišali...
http://imageshack.us/photo/my-images/194/pc144243.jpg/">

... a reznice stavili u vodu da puste korjenčiće.
http://imageshack.us/photo/my-images/560/pc134204.jpg/">

Listići afričke ljubičice već su nekoliko puta "sletili" na pod za vrijeme odmora, no ipak se vidi napredak:
http://imageshack.us/photo/my-images/51/pc144214.jpg/">

Klorofit će na Božićnom sajmu biti ponuđen na prodaju, dok će kaktusi i jeruzalemska trešnja malo pričekati:
http://imageshack.us/photo/my-images/843/pc134200.jpg/">

Ovaj list smo također dobili od jedne mame i lijepo se primio. Ne znam kako se zove ta biljka, ali sam čula da su joj listovi u određenim uvjetima ljubičastog ruba.
Edit: Pronašla sam - Gynura aurantiaca
%3cspan%20style= - U prednjem je planu list kalanhoe na zakorjenjivanju, a desno je  scindapsus:
http://imageshack.us/photo/my-images/202/pc134208.jpg/">

Kameleon je doživio već nekoliko selidbi, a sada širi rizome u plastičnoj posudi i čeka proljeće da se nastani u vrtu.
http://imageshack.us/photo/my-images/560/pc134210.jpg/">

Još jedna afrička ljubičica koju smo spasili. Bila je na izdisaju, a sada se sprema cvjetati.
http://imageshack.us/photo/my-images/841/pc144244.jpg/">

Kalanhoa na ormaru također počinje cvjetati, a uz nju je puzajuća begonija.
http://imageshack.us/photo/my-images/12/pc134201.jpg/">







Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:17
Pozdrav, bebolina, i hvala na posjeti i ponudi. Javit ću se. Smile

Nažalost, ne uspijeva nam baš sve. Nekoliko bebača crvene vinke (Madagaskarski zimzelen) teško podnosi dane bez sunca i vjerojatno će uginuti. A možda smo ih prerano presadili.
http://imageshack.us/photo/my-images/12/pc144232.jpg/">

Njihova mama još daje sjemenke, ali je već izgubila puno listića.


Bijela vinka se ne da - još pokušava cvasti, doduše, sitnim cvjetićima.


Mamuzica (Centranthus ruber), također dobivena na druženju s Makk, dobro se drži u teglicama. I ona čeka proljeće da se nastani u vrtu.


Znam da nije vrijeme, ali za probu, nešto smo i posijali.
Mislim da je ovo kokotić:


Šeboj je lijepo niknuo, no pitanje je koliko će se uspjeti održati.


Na adeniume svi paze kao na oko u glavi! Iznad njih se prozori ne otvaraju!
http://imageshack.us/photo/my-images/202/pc134176.jpg/">




Objavio: Silvy
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:21
Hvale vrijedna akcija!

Andina, pelceri, reznice, sve vam lijepo uspijeva.

Imat ćemo mi šta vidjeti na proljeće.

Veliki pozdrav svima smile79


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:35
A sada nekoliko biljaka kojima ne znamo ime i prezime:
Neka dracena? Ili cordylina? Dobili smo je polusuhu i još više nam propada. Da je maknem u tamniji kut? Ili na hladno?


Ovo bi trebala biti vrtna biljka, ali nemam pojma koja (ne zna ni darovateljica kako se zove).


Pelcer nekog sukulenta pušta listiće. Očito se lako zakorjenjuje.


I na kraju, biljčica koju još nismo identificirali na forumu. Istražujući po netu, došla sam do pretpostavke da se radi o grmolikoj biljci Colubrina asiatica (Anapanapa), autohtonoj havajskoj biljci koja je nekim čudom stigla u moje teglice. Možda se varam, no vidjet ćemo kad procvjeta.


Za sada toliko. Sutra slijedi izvješće o biljkama u vrtu.


Objavio: bebolina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:36
@AndinaHeart imam još nešto sjemena Adeniuma, koje mi je poklonio gospodin kosooki na zagrebačkoj kavi, pa ako ste za dodatno sijanje, javiWink

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:44
Pozdrav, Silvy, hvala što si nas posjetila. I znaš kako se kaže - iz tvojih usta u Božje uši! Smile


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:52
Originalno poslano od člana bebolina bebolina napisao:

@AndinaHeart imam još nešto sjemena Adeniuma, koje mi je poklonio gospodin kosooki na zagrebačkoj kavi, pa ako ste za dodatno sijanje, javiWink

Uvijek! Naprosto obožavam adeniume! Dragi su mi ovako malecki i uopće mi se ne žuri da ih vidim odrasle. Jedino mi je problem prostora, no naći ću ja rješenje i za to pa makar ne otvarala ni jedan prozor u učionici i makar svi mi disali na škrge! Wink


Objavio: bebolina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 01:55
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:


Uvijek! Naprosto obožavam adeniume! Dragi su mi ovako malecki i uopće mi se ne žuri da ih vidim odrasle. Jedino mi je problem prostora, no naći ću ja rješenje i za to pa makar ne otvarala ni jedan prozor u učionici i makar svi mi disali na škrge! Wink
[/QUOTE]
Poslat ću ti sjeme i male buce, neka se veliki i mali veseleEmbarrassed

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Tea
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 09:43
Andina gledam,gledam i ne mogu se nagledat.Kolko vam se krasnih biljčica zakorjeniloClapSve su krasne na svoj način.Onaj šeboj je fantastično niknuoThumbs%20Up a adeniumi su prave slatkice na suncu.Super vam napreduju.Samo naprijed dragaWink    smile79 

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Carol
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 13:55

Draga Andina, iskrene čestitke na uloženom trudu i motiviranju djece; učiti ih da vole prirodu i stvaranju nečeg lijepog. Nisam ni slutila, kad sam pogledala naslov, da ću od slaka stiči u školski vrt, odnosno prisustvovati njegovom stvaranju. Još jedanput smile141

P.S. Mislim da ruže nije trebalo stavljati pod zaštitnu foliju, one su dosta otporne, jedino nagrnuti oko svake zemlju. Ako mogu pripomoći kakvom donacijom, npr: ukrasne trave ?!


-------------
Vu plavem trnaci mi hiža stoji

od zelenih veja je videti ni..


Objavio: baka
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 14:49
Sve pohvale  tebi kao mentorici. Odgajaš generacije  biljkoljubaca i znalaca!ClapClapClap

-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 17:48
Tea, nisam sve ni pokazala jer bi bilo previše slika. Adeniuma je u školi ukupno devet, a isto toliko ih imam kod kuće pa uspoređujem gdje bolje rastu. Za sada je stanje podjednako. Je li kako im je lijepo bilo na suncu! A sad najavljuju snijeg! Uh!

Carol, bojala sam se za te ruže jer nisu imale gotovo nikakav korijen kad smo ih presađivali iz sjenovitog dijela. Sad su se već "udomaćile" na južnoj strani pa smo im maknuli foliju. Što se tiče donacija, zahvaljujem kao da smo ih primili, ali još nismo isplanirali točno kako će vrt izgledati pa ne znamo ni koje su nam sve biljke potrebne. Znam samo da će dio vrta bio u potpunosti "starinski" i za to već imamo puno sjemenja. Od travica već imamo nekoliko busena plave trave (Festuca glauca) koja će ići u "moderniji" dio vrta, a za ostalo još nemam pojma što nabaviti.

Baka, hvala lijepa! Nadam se da ćemo moji zadrugari i ja zajednički puno toga naučiti o cvijeću. Razmišljali smo i o korisnom vrtu s povrćem, ali to ne bi išlo jer većina povrća dozrijeva ljeti kad nas nema u školi.


Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 18:33
Obećala sam da ću vam pokazati stanje u vrtu. Jučer je bilo sunčano pa sam malo slikala, a danas pada kiša i vrt djeluje otužno.
Najprije biljčice u sjenovitom dijelu, tj. između zgrada gdje sam napokon kamerom uhvatila trenutak unutar onih pola sata kad ima malo sunca.


Heuchera dobivena od Bake Bee lijepo se udomaćila. Hvala, BB!


Maćuhice cvatu, ali su pognule glavice. Zašto?


Paprati, također od Bake Bee, djeluju svježe i kao da im baš tu paše.


Je li ovo tamjan?


I hortenzija je stigla iz BB vrta, ali je, nažalost, ostala bez lišća. No, pup je znak da se "udomaćila".


Sprema li se to erica cvjetati?


Calluna je ovdje privremeno. Na proljeće seli pod borove.


Zvjezdan sklapa zadnje ovogodišnje latice.


Ivica je također stigla od BB, ali sam je razdijelila u svaki dio pomalo tako da se svuda raširi i napravi lijep tepih.


Jedna početnička pogreška: nisam zabilježila što smo posadili pa ne znam sa sigurnošću što nam to niče. Čini mi se da je anemona.
http://imageshack.us/photo/my-images/35/pc144264.jpg/">

Ovo je sigurno anemona:


Zumbuli su niknuli prvi, ali smo ih zatrpali pa sad miruju. Zato su niknuli ranunkulusi ...


... i presličice, stigle iz vrta Lorice10. Hvala, Lorice! Bojim se što će biti s njima kad zahladi. Možda i njih sutra zatrpamo.


I ovdje imamo nepoznate biljke. Ovu smo dobili od jedne bake:
http://imageshack.us/photo/my-images/163/pc144285.jpg/">

A ovo je samo niknulo. Je li to drač? Prelijepo mi izgleda.
http://imageshack.us/photo/my-images/266/pc144277.jpg/">



Objavio: Andina
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 21:45
Zaboravila sam vam pokazati komposter koji nam je domar nabrzinu napravio kako bismo u njega stavili iščupani korov. Nažalost, moji su trećaši premaleni da bi korov sjeckali ogromnim škarama, a sjeckalicu nemamo. Stoga taj posao prepuštamo ekološkoj grupi iz viših razreda.


A sada selimo na jug. Nedavno smo ovdje imali još jednu "radnu akciju" i to subotom. Dečkima nije bilo teško ustati iz toplog kreveta i prionuti na posao.
Anegdota: Za vrijeme štihanja jedan je dječak s vanjske strane ograde pitao: "Pa kako vam se da ovdje crnčiti kad možete doma uživati igrajući igrice?" Na to je moj zadrugar A. odgovorio:"Nemaš ti pojma kakvo je to zadovoljstvo razbacivati gnoj!" Pukla sam od smijeha!
http://imageshack.us/photo/my-images/830/radei.jpg/">

Ovaj put uspjeli su izvaditi ogromni betonski blok ispod kojega je bila željezna šipka od armature:


Dečki su morali zorno pokazati koliku su rupu iskopali kako bi izvadili tu šipku.


Uspjeli smo još jednom preštihati dio vrta i tu zakopati razbacani gnoj. Taj dio predviđen je za "starinski vrt".


Posadili smo pajasmin i obukli mu "šal" kako bismo zaštitili korijen od smrzavanja.


Još jedna anegdota: Videći što radimo, prišao nam je djed od osamdesetak godina i pohvalio se kako je i on jednom bio u zadruzi ove škole. Pričao nam je kako je zajedno s učiteljem sadio breskvu koja se prije par godina osušila i od koje je sada ostao samo panj te kako su djeca uzgajala dudov svilac i tako doprinosila zarađivanju u svojoj obitelji. Oduševljeno je promatrao dečke kako štihaju i činilo mi se da bi im najradije došao pomoći. Obećao je da će nas posjetiti i ispričati nam još detalja o svom sudjelovanju u školskoj zadruzi.
Ovo je bila ta breskva.
http://imageshack.us/photo/my-images/833/breskva.jpg/">

Danas je njezinom mjestu panj oko kojega smo zasadili lukovice (dečki znaju koje, ja ne znam) Embarrassed. Kad to cvijeće procvjeta, a na panj stavimo veliku teglu s đurđicama, nadam se da će lijepo izgledati. Inače, biljke koje smo već prije zasadili označili smo rastegnutim koncem kako ih ne bismo preštihali. I ovdje imamo biljku nepoznatog imena - donacija roditelja - pa ako ju tko prepozna, molim da mi prišapne njezino ime.
http://imageshack.us/photo/my-images/26/pc144301.jpg/">

Premalo je vremena bilo da bismo posao dovršili. Preostali dio vrta sliči bojnom polju: gnoj na površini, korov ponovno narastao, a od "dobronamjernih" posjetitelja s vanjske strane ograde dobivamo i poklone u vidu papira, plastičnih boca, vrećica i slično.


Dolazi polugodište i treba puno učiti za kontrolne ispite. Stoga su naši radovi u vrtu trenutno zastali. Nastavit će se čim malo zatopli u veljači ili ožujku. Do tada nam ostaje isplanirati izgled vrta, odabrati cvijeće koje ćemo posaditi, pribaviti materijal za stazice i slično.

http://imageshack.us/photo/my-images/207/stepenice.jpg/">

Na ovom dijelu (slika gore) dečki imaju namjeru napraviti mali potočić i jezerce s pumpom koja će stalno vrtiti istu vodu, zatim drvenu ogradicu, kamenjar i tko zna što još. Ideje pršte, ali pitanje je koliko je njihova realizacija moguća. Vrijeme će pokazati.

Još jedan pogled na obrađeni dio:


I pozdrav od ekipe koja i subotom ima volje za rad.
http://imageshack.us/photo/my-images/17/nakraju.jpg/">



Objavio: Carol
Datum objave: 15 Prosinac 2011 u 21:50
Grmčić, sa zeleno bijelim listićima je Euonymus fortunei, a ovo na zadnjoj je nažalost drač.Unhappy

-------------
Vu plavem trnaci mi hiža stoji

od zelenih veja je videti ni..


Objavio: anabistrica
Datum objave: 16 Prosinac 2011 u 00:33
Uvjerena sam da ćete jednog dana ti i tvoji mraveki pobjediti na natjecanju školskih vrtova. Javi na proljeće ako treba kakvog bilja pa ako imam, rado ću pripomoći.

-------------
Lepe ti je Zagorje zelene


Objavio: gioiaa
Datum objave: 17 Prosinac 2011 u 09:08
kad bi se drugi ugledali na vas ,


Objavio: Andina
Datum objave: 19 Prosinac 2011 u 01:14
Carol, hvala! Sad znam nešto više. Smile
Anabistrica, hvala na lijepim željama, ali bojim se da do penzije neću naučiti dovoljno o uzgoju cvijeća i uređenju vrta pa zato ni nemam namjeru voditi djecu na takvo natjecanje.
Gioiaa, hvala! Nasreću, otkako je Hrvatski radio pokrenuo projekt "Najljepši školski vrtovi", sve više škola pristupa uređenju svoga okoliša. Ni ja nisam znala za to dok nisam preuzela cvjećarsku grupu. 


Objavio: Andina
Datum objave: 19 Prosinac 2011 u 01:31
Prošle subote imali smo Božićni sajam. Moji su cvjećari bili vrijedni pa su prodavali nešto cvijeća, uglavnom zakorijenjene reznice begonija i klorofit, te ukrase koje su napravili na radionicama. Puno su ukrasa prodali, a od cvijeća su nam ostala samo tri mala klorofita. Zaradili smo nešto više od dvjesto kuna Cool, a sav prihod ide u blagajnu zadruge iz koje se onda financira nabavka materijala za buduće radionice. Evo nekoliko fotki sa sajma:





















Objavio: gioiaa
Datum objave: 19 Prosinac 2011 u 09:23


Objavio: Anaida
Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 13:08
Vesela je tvoja škola, baš mi je drago!

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Silvy
Datum objave: 20 Prosinac 2011 u 13:32
Andina,
sve pohvale učenicima i mentorici.

Eh, da je bar takvih akcija više - kod nas bi sve cvjetalo.

Veliki pozdrav i puno smile79


Objavio: Tea
Datum objave: 22 Prosinac 2011 u 13:07
Andina,bit će to sve super i još će ljepše izgledati na proljećeThumbs%20UpZa prostor koji niste stigli obradit ima vremena.Ne brinite se,stignete i to kad djeca napišu ispite i ispune školske obavezeThumbs%20UpGlavno je da žele i imaju volju raditi.Dok ima toga bit će i vremena za rad.Stvarno ste marljivi i svijet mi odmah izgleda ljepše i vraća nadu da ne ide sve u vjetar kad čitam tvoju temu.Bravo draga za sve smile55

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: monstera
Datum objave: 01 Siječanj 2012 u 18:36
Sretna i vesela nek ti je cijela Nova godina!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Tea
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 10:01
           Draga Andina,sve najbolje i sretnu Novu godinu želim!!!
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/slike_od_clanova/sretna_nova_godina/35726.aspx">


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Andina
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 10:16
Hvala vam, Gioiaa, Anaida, Silvy, Tea i Monstera na tome što posjećujete ovu stranicu i na čestitkama. I ja vama želim sve najbolje u godini koja je počela. Neka vam sve cvjeta!


Objavio: Tea
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 10:19
smile79

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 02 Siječanj 2012 u 23:38
drago mi je da ste aktivni i lijepo sta postavili izloške za božićni sajam
Sretnu i uspješnu Novu 2012 ti želim
http://imageshack.us/photo/my-images/847/dsc00559n.jpg/">




-------------



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk