Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Opuncija - Opuntia

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sukulenti i kaktusi
Opis foruma: Forum o kaktusima i sukulentima
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=841
Datum ispisa: 16 Travanj 2024 u 16:11
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Opuncija - Opuntia
Objavio: Plantlover
Tema: Opuncija - Opuntia
Datum objave: 13 Siječanj 2008 u 16:12

Kupio sam ovaj kaktus pa me zanima kako se o njemu brinuti te treba li ga presaditi

 



Odgovori:
Objavio: Geko
Datum objave: 13 Siječanj 2008 u 16:43
E bok! Ja imam Opunciju ili indijska smokva. Moja je malo drugačija. Inače najbolje uspijevaju na moru tj. na Mediteranu. Nakon nekoliko godina (ne znam točno koliko ) daju plodove koji se jedu i navodno su delicija. po mojim iskustvima nije zahtijevna. Po ljeti zalijevaj 2xtjedno a po zimi ako je na hladnijem mjestu 1xmjesečno. Tako bar ja radim. Oče dosta sunca.
 
Ovako moja izgleda:
 
  http://img110.imageshack.us/my.php?image=indsmokvaub3.jpg">


Objavio: kornjace
Datum objave: 13 Siječanj 2008 u 16:57
dali ga treba presaditismile184

-------------
Kristijan


Objavio: aglaja
Datum objave: 13 Siječanj 2008 u 17:05
Zimi se kaktusi drze na svetlom i prohladnom mestu sa temperaturom od oko 8*C i u tom slucaju zalivanje je totalno redukovano ili cak obustavljeno. Ne treba ih prihranjivati, presadjivati, menjati im zemlju.

Kaktusi se presadju krajem februara, pred pocetak vegetacije. I to ne svake godine.
Preporucuje se sadnja u plasticne saksije, tamnosive, crne ili smedje boje.

Leti je svakako iznesi van, u dvoriste ili na terasu. Kaktusima prija boravak na otvorenom prostoru i tako se najbolje razvijaju.





-------------
Aglaja


Objavio: kornjace
Datum objave: 13 Siječanj 2008 u 18:27

puno hvala,kornjacesmile79



-------------
Kristijan


Objavio: shasha
Datum objave: 14 Siječanj 2008 u 10:39
Plant,nije neophodno da ga sad presađuješ,no ako ne sad u proljeće bi ga mogao.Onda,kad ga van staviš,počet će brže rasti tako da će mu ova,već premala,tegla biti malo.Inače kaktusi više vole skučenost u tegli.Al zato podivljaju (rastom) ako ih preko ljeta posadiš van u zemlju(bez tegle naravno)


Objavio: Plantlover
Datum objave: 14 Siječanj 2008 u 19:19
Hvala ti puno Sasha


Objavio: Branka
Datum objave: 21 Siječanj 2008 u 21:54
evo savjet  iz knjige o kaktusima -pripada vrsti koja zahtijeva puno topline- cvijetovi mogu biti žuti ,neugledni  - zimi se uopće nezalijevaju a u proljeće  i ljeto prihranjivati svaki mjesec dana  gnojivom za kaktuse,neke mogu biti otporne na mraz ali ih treba zaštititiod vlage- presađuje se svake 2 - 3 godine. u ilovastu zemlju ali mora biti propusna.cvijetici se pojavljuju samo kod starijih biljaka- u nekih vrsta mogu biti naranđaste i crvankaste boje vrlo teško se vadebodljice iz kože. opuncije - dostignu visinu od nekoliko metara  te stoga nisu poželjne za kućni uzgoj .  dok druge tek nešto više od 50 cm  ipogodne su za uzgoj u kući .


Objavio: agava
Datum objave: 28 Siječanj 2008 u 13:00
Ako ih želiš imati više, otkineš komad,ostaviš dan da se dno osuši ,zatim ga ubodeš u zemlju


Objavio: kornjace
Datum objave: 29 Siječanj 2008 u 23:06

dali ih mogu vec sada razmonozit ili da pricekam,neznam bas puno o biljkama ali sam se odlucio uzgajati kaktuse ovaj gore na slici je velik8 cm dali mogu otkinu komad da ih bude vise ili nemogu,malo po malo pa cu sve naucit nitko se nije rodio da sve zna.smile198



-------------
Kristijan


Objavio: aglaja
Datum objave: 30 Siječanj 2008 u 13:00
Ja sam uspela prije jedno dve-tri nedelje zapelcati jedan Echinopsis (3 'stabljike' koje sam odvojila od maticne biljke). Ostavila sam desetak dana da se mesto 'reza' dobro prosusi, da rana zaceli, i piknula u vlazan peskoviti supstrat. Drzala sam ih na prozorskoj dasci u prostoriji koja se grije.



-------------
Aglaja


Objavio: kornjace
Datum objave: 01 Veljača 2008 u 16:05
oprosti sta te ovako pitam,ako mislis da te napadam varas sesmile106dali ga onda mogu otrgati ili ne,kaktus je velik 8cm(prva slika).

-------------
Kristijan


Objavio: aglaja
Datum objave: 01 Veljača 2008 u 19:33
Kornjace, pretpostavljam da je pitanje upuceno meni. I bas ga dobro ne razumem. A to je zato sto ga nisi postavio precizno i jasno, pretpostavljam zato sto mislis da si dosadan ako postavljas pitanja.

Mi smo ovde, pored ostalog, i da jedni drugima postavljamo pitanja, pa ubuduce budi precizan i jasan. Nema razloga za ustrucavanjem.

Prethodnom porukom, htela sam ti poruciti da mozes ako zelis da razmnozis svoj kaktus. Opisala sam ti kako sam to radila. To nisu iste vrste kaktusa. Tvoj je Opuntia, a moj Echinopsis. Ali, koliko sam razumela i ti zelis da ga razmnozis izdancima. To je vrlo jednostavan postupak.

Izdanak pazljivo odvojis od majke (ja sam to uradila uvrtanjem)i ostavis nekoliko dana da se osusi. Zatim ga posadis u vlazan (ne mokar) peskoviti supstrat (u zasebnu saksiju sa drenaznim slojem) i stavis na toplu prozorsku dasku. Ne zalivaj desetak dana. Kasnije zalivas tek kad se zemlja prosusi i ne obilno. Samo toliko da supstrat ponovo bude vlazan.

Moj Echinopsis mi je pokazao da se 'primio', tako sto je poceo da raste. To je bio i znak da ga premestim na hladnije.

Pozdrav i srecno.

-------------
Aglaja


Objavio: kika
Datum objave: 01 Veljača 2008 u 21:37
Kornjače, poslušaj Aglaju. Sve ti je savršeno točno objasnila. Ja bih još dodala da ako ti nije hitno da to radije odradiš u proljeće (4 ili 5 mjesec) i po mogučnosti vani i zagarantiran ti je uspjeh ožiljavanja.


Objavio: kornjace
Datum objave: 10 Veljača 2008 u 21:16
evo posadio sam ga sada mogu smo molit "boga" da se primismile211

-------------
Kristijan


Objavio: borzoj
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 13:58
jedno od glavnih pravila u održavanju kaktusa ,razmnožavanju i na kraju uživanju u njima je držati se određenih pravila:
-u doba rasta od 3-9 mj.po mogućnosti ih držati na otvorenom i direktno na suncu (prije ih priviknuti jer će doći do paljenja)
-zalijevati po potrebi tj. vrlo malo a izmedu neka se zemlja sasuši
-presađivati prije početka vegetacije u pripremjenu zemlju za kaktuse (ne kupovnu)
-tokom zime uopče NE zalijevati jer če u protivnom početi rasti i dobiti izduženi neprirodni oblik često zakržljali i malih bodlja.
-razmnožavanje kaktusa je jako jednostavno ali se to radi u doba vegetacije najbolje u 5-7 mj.
toliko malo o ostalom drugi put.poz. svima


Objavio: Triša
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 16:49
Baš mi je drago da si se javio, vrlo korisna informacija da se po zimi ne zaljeva, jer sam mislila ako je suho da ipak treba.
Hvala ti, a veseliti će me svaki savjet.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: aglaja
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 20:56
Slazem se sa Borzojovim pravilima, iako ih, eto, ponekad i krsim.

Imam i pitanje. U vezi perioda mirovanja. Govori se samo da treba prestati sa zalivanjem, a ne i da se kaktusi smestaju u hladniju prostoriju. Mene sad zanima, da li to znaci, za sve one koji ovo ne mogu obezbediti, da se preko jeseni i zime kaktusi ipak mogu drzati na toploj prozorskoj dasci, recimo, i da ih i u tom slucaju ne treba uopste zalivati.

Sta tacno podstice rast koji ce tokom zime dovesti do deformacije, voda ili jos nesto drugo. Ili je uvek voda u kombinaciji?
Merci.

-------------
Aglaja


Objavio: kika
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 21:58

Kaktusi koji zimi rastu, deformiraju se. Prema tome, sve kaj potiče njihov rast je kobno u zimi kad nema dovoljno sunca ni svjetla.



Objavio: kika
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 22:03
S Borzojem se ne slažem u vezi zalijevanja kaktusa ljeti kad stoje vani na direktnom suncu. Bez obzira što su kaktusi, trebaju dosta vode kad su u vegetaciji. Ja svoje obilno zalijem i kad se zemlja osuši, ponovim postupak. Nekad to bude i svaki 3-4 dan, a nekad i 10. dan. Ovisi o isušivanju zemlje u tegli.


Objavio: borzoj
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 13:53
za -aglaja-
kaktusa ima  opčenito rečeno,nizinskih,planinskih iz tropskih područja tzv.epifitni kak. koji zimi traže toplinu i više vlage od ostalih.opčenito pravilo ne postoji već bi se trebalo ići od vrste do vrste., ali najjednostavnije rečeno kaktusi nizinski i planinski mogu se držati na temp.do 12C a melokaktusi i epifiti od 12-18C. kaktusi koji podnose temp. i do -3oC nebi smjeli biti na tem.višoj od 5C jer će izostati cvatnja.moji su vani i na temp. od -16 prošlih godona i cvatu i rastu ko ludi. ostale držim na tem. oko 1-5 i nagrađuju me prekrasnom cvatnjom.
mogu se držati i na dasci prozora ali nasmiješ zalijevati,jer trebaju tri uvjeta:voda, toplina puno svijetla kojega zimi nema dovoljno i zato dolazi do izduživanja jer ga zalijevaš .znači ako je suho neče rasti makar je na prozorskoj dasci.
 
za -kika-
da, kad su u vegetaciji zalijevanje ovisi o veličini posudice i vrsti kaktusa ali i sam kažeš da ga zaliješ nakon 3-4 dana kad se supstrat osuši ,pa ponovio si što sam ja rekao. no dobro samo da kažem puno zavisi i o kom se kaktusu radi nije isto dali je to neka mamilarija, lobivija ili obregonija, ariocarpus .


Objavio: shasha
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 14:24
Brzoj,koji su to kaktusi toliko otporni da mogu vani biti? Ja bi takve jer mi je problem sa njima preko zime. Ja ih isto preko zime ne zaljevam. Vidjela sam da,čim sam ih počela zaljevati su počeli naglo rasti i izdužili su se.Preko ljeta ih u principu isto ne zaljevam,ti kiša obavi.Ok,ako nema tjednima kiše zalijem ih no jako malo.


Objavio: kika
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 21:12
Originalno poslano od člana borzoj borzoj napisao:

 
za -kika-
da, kad su u vegetaciji zalijevanje ovisi o veličini posudice i vrsti kaktusa ali i sam kažeš da ga zaliješ nakon 3-4 dana kad se supstrat osuši ,pa ponovio si što sam ja rekao. no dobro samo da kažem puno zavisi i o kom se kaktusu radi nije isto dali je to neka mamilarija, lobivija ili obregonija, ariocarpus .
 
Borzoj ima velika razlika između mog i tvog zalijevanja. Citiram tvoje riječi i tvoj način zalijevanja:
 
-zalijevati po potrebi tj. vrlo malo a izmedu neka se zemlja sasuši.
 
Razlika nam je u ovome što sam podcrtala. Ja zalijevam obilno.
 
Zaboravio si napomenuti još jedan bitan čimbenik za zalijevanje u vegetacijskom periodu, a to je da nije niti svejedno da li je kaktus posađen u keramičku ili plastičnu teglu. Kaktusi posađeni u plastične tegle se teže isušuju od onih u keramičkim, jer voda isparava i kroz stijenke keramičke tegle dok kroz plastiku ne može.


Objavio: borzoj
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 21:40
draga -kika-
nemogu vjerovati da je tako velika razlika u zalijevanju kao što misliš  ali neka ti bude jer ti i dalje podvlačiš to svoje obilno, ja sam za zalijevanje -skromno-jer na kraju i bit uzgoja je priuštiti kaktusu što sličnije uvjete kao u prirodnim uvjetima u njihovoj domovini. vjeruj draga kika da ih dragi bog ne daruje tako obilno kišom  kao što ti svoje vodom pa su jadni tokom evolucije ostali bez lišća-sada imaju bodlje-tjela su im kugle ,grane sviječe itd.zbog što manjeg isparavanja tako malih padalina u krajevima gdje se bore za preživljavanje.opet ponavljam-zavisi koje je vrste i koji kaktus a dali jeteglica plastična ili keramička -to su stvari o kojima možemo posebno -a da iz keramičke prije ispari voda pa to znaju i vrapci nna krovu-ali neznaju drugu stvar,atoje -koje kaktuse posaditi u keramiku a koje u plastiku pa ako če koga zanimati napisat ču jednom prilikom iz moga iskustva .


Objavio: shasha
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 21:48
Borzoj,naravno da zanima.Barem mene a vjerujem da neću biti jedina. Možeš otvoriti novu temu o uzgoju pa da nešto naučimo. Ja godinama imam kaktuse no to je sve tako usput,i ono što znam to je iz mog iskustva.Knjige mi nisu nešto pomogle a voljela bi naučiti.Neka i tih nekoliko što imam imaju bolje uvjete.


Objavio: borzoj
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 22:21
za -shasha-
ja držim vani direktno u vrtu posađeno opuncije tri vrste. na prolječe možež dobiti pelcer.


Objavio: shasha
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 22:26
Prošle godine kod nas nije bila jaka zima pa sam većinu kaktusa vani ostavila(one male sam unjela u garažu).Ništa im nije bilo,no ove godine su mi se dva smrznula(te sam ostavila da vidim jel mogu izdržati)


Objavio: borzoj
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 19:53
da dobro je probat, ali moraš već prije znati dali je zimootporan. bitno je da im je korijen u suhom supstratu i da ne pada po njima kiša.


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 19:59
Zato sam te i molila da napišeš koju su to kaktusi koji podnose tako niske temperature.Ja znam da nemam ni jednog. Prošla zima nije bila jaka pa im ništa nije bilo,da je jače zahladilo unjela bi ih u kuću.


Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 20:20
Budući da mi je kćer postala zaljubljenik u kaktuse ni meni nebi bilo viška malo poduke, da naučim kako ih njegovati da nebi bilo pomora i suza....

-------------


Objavio: kornjace
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 19:47
dali mogu moju opuntiu staviti van


-------------
Kristijan


Objavio: Naca
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 23:29
ja moje preko leta drzim na terasi na direktnom suncu izalivam cesto(kad god je zemlja suva) cak mi je jedna i cvetala a sad preko zime su u podrumu sa ostalim kaktusima Wink


Objavio: borzoj
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 20:22
rekao sam da imam vani tri vrste opuncije zasađene u zemlju. opuncijahumifusa, O.rhodantha i O.fragilis.
od zimootpornih još imamnekoliko Coryphantha-neomexicana i arizonica p
 
ar Echinocereusa i Neobesseyu missuriensis.
ispričavam se što odma ne odgovorim ali imam malo vremena.


Objavio: kornjace
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 21:19
nadam se da je ovo mali problem, danas mi je mama kupila neki kaktus pogledo sam u knjizi za biljke da vidim koja je to vrsta i nema tokg kaktusa.E sada ja sam razmisljo da cu poslat sliku na ovaj forum i da ce te vi sa lakaocom odredit koja je to vrsta,zatim sam iso po fotic i vidio da je pokvaren.smile220   dali bi mi vi nekako ovako mogli pomoc da vam opisem taj kaktus.kada ga gledas od zgora izgleda kao neka spirakna zvijezda te ima crne bodlje,nema bas puno bodjla ali su malo duze.ima ovakva rebra ko na slici sano ih ima manje i ide u spiralu,slican ko ovaj samo ima bodje,nema toliko rebra i kada ga pogledas od zgora izgleda kao spiralna zvijezda.            http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.myexit.org/gallery2/main.php%3Fg2_view%3Dcore.DownloadItem%26g2_itemId%3D5999%26g2_serialNumber%3D2&imgrefurl=http://www.myexit.org/index.php%3Fq%3Dgallery%26g2_itemId%3D3395&h=375&w=500&sz=41&hl=hr&start=5&um=1&tbnid=HSnpHgqMNerKUM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dkaktusi%26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN">                                                                             

-------------
Kristijan


Objavio: Branka
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 21:47
ja sam evo sad malo pregledala moju knjigu sa kaktusima i nažalost ovu vrstu nisam našla ,  mada je i ja imam  ili je jako slična ili ista . ali ja  nisam baš njihov ljubitelj , to mm uživa u bodljikavcima,ali oni se rado zaušljive sa bije lim vunastim ušima  pa se onda moraju čistiti . uh to ne volim jedino što moji nisu tako flekavi . mislim da su dobili neku vrstu bolesti  ili mi se samo tako čini po izgledu . i moji su cvali prošle godine . -žuti cvijetići. eto ja toliko znam


Objavio: kornjace
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 21:50
mozesli ti poslat sliku svojeg ili ako znas ime nades na internetu pa stavis sliku

-------------
Kristijan


Objavio: Branka
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 22:54
pokušat ču sutra  ako mi sin da aparatič moram ga žicat  ali tek poslije 4  jer radi  .pozdrav


Objavio: kornjace
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 14:25
ljudi pomagajte,sada sam skuzio da sam istreso zelju iz vaze od tog kaktusa u koju zemlju da ga posadim

-------------
Kristijan


Objavio: borzoj
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 18:23
prema tvom opisu nemože se ništa zaključiti ,nažalost.ovo na slici je echinopsis spc.. gdje ga je mama kupila?


Objavio: borzoj
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 18:26
posadi ga u istu zemlju koju si istresao i nemoj paničariti ništa se neče dogoditi da je  neposađen do ............Uskrsa.


Objavio: kika
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 20:30
Kornjače, vidi da tvoja biljka nije slučajno kao ova na slici, euphorbia hoorida.


Objavio: kornjace
Datum objave: 20 Veljača 2008 u 16:58
nije to ta dobra vjest fotic je u redu,poslat cu vam slikusmile141

-------------
Kristijan


Objavio: kornjace
Datum objave: 21 Veljača 2008 u 21:16
ljudi ima li netko knjigu o biljkama pod nazivom kucne biljke a autor je Cynthia Wickham molim vas recite ako imate.

-------------
Kristijan


Objavio: Poison Ivi
Datum objave: 04 Svibanj 2008 u 13:36
Otkinula sam jedan list opuntie i   zakorenila, e sad kako da  napravim da taj list pusti toliko malih da izgleda kao cvet.... da li bi tome pomoglo da je secnem sa svih strana ili ne?




-------------


Objavio: manči
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 09:23
....kod susjeda... smokvice koje se jedu....
 
 
 
 


Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 12:03
Bok svima
Dok sam živio u Libiji, jednom smo išli na neku farmu i tamo sam prvi put jeo plodove kaktusa. Koliko se sijećam - baš kao na ovoj slici gore od Manči.
Koliko sam razumio u ono vrijeme pazite kad ćete da ih berete. Kažu da je najbolje brati ujutro ili pred sumrak jer se navodno u vrijeme rose povuku iglice - ne znam gdje. Kad sam ih s malo nepovjerenja stavio u usta i zagrizao malo je bockalo ali vrlo ukusno.....nema koštica bar tako mislim. Bilo je to davno...prije 25g.


Objavio: manči
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 12:07
...ja sam skeptična što se tiče konzumiranja.....više volim slikati...Wink


Objavio: dora
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 12:18
Plod je jako fin, ima ga za kupit!
Naravno, treba pazit da se ne ubodete, ali praksa je tu kljucna Wink


Objavio: natalija
Datum objave: 05 Rujan 2008 u 19:13
mislim da je na tv jednom bio čovjek koji od njih pravi marmeladu


Objavio: dora
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 00:14
Neke od mojih opuncija:
 
 
 
Imam ih jos ali ne da mi se traziti fotke.
Predivan kaktus!


Objavio: manči
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 09:23
Dora, lijepa zbirka....
Nemam tu 3. po redu na 2. slici. Da li je to opuncija? Člankovita?


Objavio: Triša
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 12:35
Dora baš su ti super, ja sam mislila da je opuncija samo ona s velikim, tj ogromnim listovima (ne znam kako se to zove, vjerojatno nije list) no ti znaš na što mislim.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: manči
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 17:52
.....nije list nego......svekrvin jezik....Confused


Objavio: Triša
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 18:15
Manči, Manči - smile96

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: dora
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 18:37
@manči
Zove se opuncija imbricata, ko stapic raste i u nekoj odrasloj dobi trebal bi izgledati ko jako bodljikavi grm.
Evo ovak (slika s neta naravno):
 
 
@Triša
Ma imas i okruglih opuncija ko male loptice naslagane jedna na drugu (imam negdje fotku moje, kad nadem - stavim), imas stapicastih, nepravilnih oblika, koje jako bodu, koje osrednje bodu... ma ima sve u tom rodu Big%20smile


Objavio: manči
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 19:08

U,uuuu....divna je....

Joj! Možda je imam....mislila sam da je kaktus....zapostavljen već 4 god u hodniku....



Objavio: vera4
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 20:04
Manči, to jeste kaktus. Jela i ja plod one sa plosnatim listovima. Talijani ga zovu indijska smokva iako nema veze sa indijom a još manje smokvom. Negdje sam našla uputstvo, treba ga politi vrućom vodom da se slegnu iglice , oguliti i tek onda jesti.


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 21:04
Nešto sad nisam shvatila (a možda sam zaboravila). Po meni opuncija - svekrvin jezik, ona što rodi "indijske smokvice" ili kako god se to već zove, ima plosnate "listove",
dobro, biljka smještena u tegli -  ima list veličine dlana (može Trishinog a ima i veličine veće od mojeg dlana) - i tu biljku zovu svekrvin jezik. Moja je poludila, nakon dvije plosnate biljčice dobila sam stvarno izboj koji u svemu odgovara imenu
pa nisu uzalud stari Latini govorili "Nomen est omen!"  (Manči, baš mi je drago da ćeš tri puta biti svekrva pa da vidimo koliko ćeš se onda smijati...)
i vidjela na njoj prekrasne žute cvijetove (jasno ne na mojoj, fotka sa Malog Brijuna, no možda jednog dana i doma procvijeta)
 pa čini mi se da sam vidjela i te plodove...negdje u nekom dućanu...
E sad ovaj dugački, bodljikavko, fotku stavila danas Dora a jasno da ga imam
 
baš ne uživam previše u njemu jer ga  jednostavno više ne mogu nikuda maknuti koliko je velik i težak a i svaki puta me svu izranjava /jesam, jesam, stavila sam novine i ručnik na njega kad sam ga selila),
 pa kaj je i to svekrvin jezik? Ovo je opasna svekrva (ma imam i ja sina, pa sam se zato i uplašila)  Imam ga nekoliko godina ali nikada nije cvijetao, nikada nije rodio a pored toga što volim bodljikavce ovaj mi ne spada u najmilije. No, ako počne rađati ovakav veliki mogla bih imati veliku berbu pa bih mogla i nešto zaraditi pa tko zna, možda ga zavolim... i pored toga što ga je nemoguće očisiti od paučine, više ne znam što da učinim pa a se u tom prostoru riješim paukova (ima li tko ideju)


Objavio: vera4
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 22:22
Da pojednostavnim Franjice, i ovo je opuncija.



Uvih lisnatih ima u raznim oblocima, okrugle ovalne dugačke kao tvoj izdanak a ima ih kao i ova straga u okrugloj vazi



Tvojem čudovištu otkini jednu granu, posuši par dana i onda posadi. Ostatk pokloni prvome tko ga pohvali. Ipak imamo mjesta i snage samo onoliko koliko imamo.Wink


Objavio: dora
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 22:56
Originalno poslano od člana FranjicaZG FranjicaZG napisao:

Nešto sad nisam shvatila (a možda sam zaboravila). Po meni opuncija - svekrvin jezik, ona što rodi "indijske smokvice" ili kako god se to već zove, ima plosnate "listove",
Kolko se ja kuzim u opuncije ne rada svaka plosnata to sto zove ''indijska smokva'', nego samo Opuntia indica (to je ona na mojoj fotki gdje drzim ruku da se vidi kolko je ''list'' velik).
 
 
Citiranje pa kaj je i to svekrvin jezik?
Kolko se pak ja kuzim u ta ''narodna'' imena samo je uobicajena plosnata opuncija - svakrvin jezik.
Ovo je opuncija, al nema (bar koda nas) za nju narodnog imena.
On bi trebao cvjetati, a sto se ploda tice, nemam pojma jel jestiv!
 
Inace... ak ga fakat ne volis, ja se nudim da ga zbrinem/neki njegov dio (uz naknadu narafski Smile).
 
 
I jos nesto... ne bi ti smjela opuncija rasti tako izduzeno kao tvoja plosnata. Prijedlog-strgaj taj izduzeni list i stavi ju na jace sunce.


Objavio: dora
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 22:58
Originalno poslano od člana vera4 vera4 napisao:

Manči, to jeste kaktus. Jela i ja plod one sa plosnatim listovima. Talijani ga zovu indijska smokva iako nema veze sa indijom a još manje smokvom. Negdje sam našla uputstvo, treba ga politi vrućom vodom da se slegnu iglice , oguliti i tek onda jesti.
Ja ga jedem bez polijevanja vodom.
Uzmem plod (koji bode isto ko i sam kaktus) sa krpom/maramicom/u rukavicama, prerezem na pola i zlicom pojedem unutrasnjost svake polovice.
Meni je fin, osvjezavajuci, ne previse sladak.
Samo ga ima rijetko za kupit.


Objavio: manči
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 23:01
Franjice ....pa kakav je to rep na tvojoj   opunciji.......namjesto  jezika   -   rep   !!!!!!
 
 


Objavio: manči
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 23:07
Dora....mi samo plosnate opuncije zovemo.......svekrvin   jezik....ove člankovite, izdužene nisam ni znala da su opuncije....


Objavio: vera4
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 23:16
Doduše ne spada ovdje, ali spada pod svekrve. Ovo Talijani zovu svekrvina stolica. Nadam se da mi ga nevesta neće priskrbiti.



Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 23:16
Vera - onog duuuugačkog sa krunom na glavi sam imala ali je proljetos dobio nekakve čudne bijele točkice, pa sam ga lijepo odrezala, bio je dobar sve do ljeta i onda je MPS zalijevao cvijeće (moš si misliti posla, sve kaktus do kaktusa, polomio se u 15 dana mojeg GO) i pojma nemam iz kojeg razloga je taj duuugački zapikirao na pod i bilo je najjednosavnije sve pokupiti i baciti u smeće, nikako ga nije mogao gurnuti u zemlju jer piiiika!
Kaj se tiče jezička na mojoj opunciji, pustit ću još malo da raste jer me stvarno zanima koliki će biti. Sada je dugačak 60 cm a što se tiče stoličice koju predviđaš da bi nam mogla pripasti, nadam se da ću je savladati svojim slojem sala (ako se ne varam u njemu nema živaca, pa neće nititi boljeti). Inače tu kuglicu si moram nabaviti sam jer mi se sviđa i neću čekati nevistu, pa da budem poštena nisam ni ja bila najbolja i najnježnija snahica u početku. Priznajem pa mi se pola oprašta a ionako sam sa svojom bivšom svekrvom u nevjerojatno dobrim odnosima.


Objavio: vera4
Datum objave: 12 Rujan 2008 u 01:30
Franjice i meni se čini da salo ne boli ALI ne zaboravi da je na površini koža koja boli. Metalni doljnji veš je jedini spas.


Objavio: dzomba
Datum objave: 13 Rujan 2008 u 19:40
Moja mama vec dugo vremena trazi "svekrvin jezik"zbog lijeka..ja sam joj gledala ovdje(u Italiji)ali nisam je nasla nigdje..Vi koji je imate,da li mi mozete pomoci da je pronadjem-gdje ste je vi nabavili?
Hvala vam unaprijed!!


-------------
Ako Se Desi Da Jednog Dana

Nestanu Sva Stabla

Covjeku Ce Preostati

Samo Njegovo Genealosko

Stablo Da Nad Njim Place..


Objavio: dora
Datum objave: 13 Rujan 2008 u 22:44
Ja sam vecinu svojih kupila u ducanu, na placu, na izlozbama cvijeca, a neke sam i dobila.


Objavio: vera4
Datum objave: 14 Rujan 2008 u 00:59
Pokušaj kao ficco d`India . Tako je oni zovu. Mora je negdje biti jer je ukalabriji i na Siciliji uzgajaju na brda kao voće. Samo nisam sigurna da li se piše s jednim ili 2 c. Da u Ventimiglia blizu Genove ima ogroman rasadnik Cactusmania pa ti vidi. Imaju i svoj site pa pogledaj da li prodaju on-line.


Objavio: manči
Datum objave: 14 Rujan 2008 u 09:49
....na otoku gdje mi je vrt   raste i   samoniklo,    osim uz kuće....
 Što ti treba plod ili biljka ?


Objavio: dzomba
Datum objave: 14 Rujan 2008 u 13:05
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

....na otoku gdje mi je vrt   raste i   samoniklo,    osim uz kuće....
 Što ti treba plod ili biljka ?
 
Treba mi biljka..Hvala vam svima na savjetima!!Tongue


-------------
Ako Se Desi Da Jednog Dana

Nestanu Sva Stabla

Covjeku Ce Preostati

Samo Njegovo Genealosko

Stablo Da Nad Njim Place..


Objavio: Staky
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 11:51
I ja svoje ne zalijevam po zimi, a inače su mi u prostoriji koja nema grijanje. Evo moje Opuntie:
http://img201.imageshack.us/my.php?image=kaktusi006hf2.jpg"> http://g.imageshack.us/thpix.php">
imam još mislim dvije vrste ali su malecke i moram slikati Wink


Objavio: ljiljana3
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 14:11
Ja sam Opunciju donijela iz Istre, stvarno to su divovski primjerci, uzela sam tri lista, ali sad kad ovo čitam vidim da sam pogriješila jer sam odmah sutradan posadila u zemlju, a nisam čekala da rana zaraste.
Što mislite hoće li se primiti, i još kiša pada već dva dana?


Objavio: niho
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 14:49
P o ovome sad imam izgleda i ja nekoliko vrsta . Opuncija imbricata toliko mi je bila bodljikava da sam je svu azdijelila a meni ostao 1 sasvim mali ali sad kad vidim kako je lijep čak sam se i pokajala -a u moje kolegice ogroman koji sam dala a ja sad Wink  ali i moj će izrasti


Objavio: inaja
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 15:33
joj meni je prelijepa ova svkrvina stolica


Objavio: azari
Datum objave: 20 Srpanj 2009 u 02:22
lijep pozdrav svima!
pridruzujem se klubu obozavatelja, imam i ja Opuntiu monacanthu i divna je, nedavno je cak i procvjetala i raste ko luda!
Medjutim, sada je pocela dobivati zutu boju na odredjenim grancicama i smeksala se dosta na tim djelovima. Prvo sam mislila da joj fali sunca pa sam je iznjela vani ali nije nista bolje. Sad je zahvatilo cijeli jedan grmicak koji je toliko omeksao da vise ne moze stati uspravno. Razmisljam da odrezem cijeli taj dio.
Zalijevam je svakih 20 dana, imam je vec godinu i pol i uvijek sam je tako zalijevala po savjetu tete u cvjecari gdje sam je kupila i izgledalo je da joj odgovara... Mozda sam je u zadnje vrijeme malo vise zalijevala od toga, svako dva tjedna ili slicno, pa mozda joj smeta vise vode? ili joj treba jos? prije nego ista napravim volila bi cuti vase savjete! Unaprijed i puno hvala!


Objavio: sonja50
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 12:07
Procvjetala mi malena Opuntia salmiana (štapičasta opuntia).




-------------
http://picasaweb.google.hr/sonja1911


Objavio: Semira
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 12:24
Jao, kako je lijepa. Prekrasan cvijet.
Koliko traje?


Objavio: sonja50
Datum objave: 04 Kolovoz 2009 u 12:34
Nemam pojma.
Jučer je bio poluotvoren, a baterija digitalca na punjenju. Bila sam kao na iglama da li ću uopće uspjeti snimiti otvoren cvijet. Danas mu je drugi dan, vidjet ćemo koliko će trajati 


Objavio: Semira
Datum objave: 06 Kolovoz 2009 u 16:02
Zaista me očarao ovaj cvijet.
A fotografija umjetnička, bravo.


Objavio: plavooka
Datum objave: 17 Listopad 2009 u 14:34
Prekrasni su

-------------
Bolje sutati nego blesavo govoriti.
Prvo ispeci pa reci!!!


Objavio: Astrophytum
Datum objave: 27 Prosinac 2009 u 11:40
Fantazija!!! Koliko je "stara" ova ljepotica i gde je cuvana?


Objavio: montokuc
Datum objave: 03 Travanj 2010 u 22:53
Evo jedne indijske smokve koju sam snimio u Lastovu!

http://img215.imageshack.us/i/111bn.jpg/">

A ovu u Pasaduru(Lastovo)!

http://img268.imageshack.us/i/10423260.jpg/">


Objavio: baka
Datum objave: 04 Travanj 2010 u 07:33
Poslije ovih velikih primjeraka... evo i moje još maaale.Nadam se da ni neće jako narasti Wink (ono iza nje naravski je nešto sasvim drugo!)
 


-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 22 Travanj 2010 u 12:33


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 28 Lipanj 2010 u 09:18
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/begonia/silba/12892.aspx">

-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Lilly
Datum objave: 28 Lipanj 2010 u 22:17
Prekrasni primjerci!!!


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 13 Listopad 2010 u 09:54


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: vesna277
Datum objave: 07 Studeni 2010 u 23:23
jako lijepi kaktusi


Objavio: vera4
Datum objave: 08 Studeni 2010 u 22:11
Izgleda da smo Montocuz i ja gazili istim stazama po Lastovu. I ja sam snimila te opunzije.

-------------
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)


Objavio: Triša
Datum objave: 09 Studeni 2010 u 10:53
A nismo vidjeli tvoje slike, a obećala si snimiti i crnoglavce, pa ništa.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: vera4
Datum objave: 09 Studeni 2010 u 14:46
Ma snimila ja, snimila, al nisam objavila.



Ovo je samo dio, bila tamo gazdarica pa me bilo sram toliko škljocati. Ionako me je MM prozvao Japancem.

Montokuc, ovo je u Pasaduru na stazi prema kasarnama. Prva kuća iza kafića koji malo radi a malo ne.


-------------
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)


Objavio: Triša
Datum objave: 09 Studeni 2010 u 17:07
Nije baš u temi, ali ovo je fantastično - odmah ću si spremiti, da ne povjeruješ.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: moon
Datum objave: 02 Prosinac 2010 u 23:31
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/opuncija___kaktus_u_kamenjaru/17477.aspx">

 


Objavio: suzyy
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 08:39
zanima me kako presađujete kaktuse,jer kad to radim pune su mi ruke bodlji.pokušala sam sa rukavicama ali bez pomoći.molim vas savjet?????????????????????????smile183


Objavio: zmaj
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 14:06
Suzyy višestruko ih lagano omotaj novinskim papirom pa ih tako možeš lakše držat kod presađivanja, a i manje se oštete bodlje a samim time i biljka


Objavio: Pinus
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 18:21
(Presađivanje kaktusa).......Opuncija

Ovo je metoda moje susjede.(veliko iskustvo i ogromna kolekcija kaktusa). Ona prilikom presađivanja koristi stiropor. Metodu sam ove godine sam isprobao. Presadio sam oko 20tak kaktusa. Naročito mi se dopada što sve iglice ostanu neoštećene.
Nabavite nekoliko centimetara debeli stiropor. Izrežite ga u veličini kutije cigareta 2X. Istovremeno pažljivo pritisnite suprotne strane kaktusa i izvadite kaktus iz tegle. Nema šanse da se piknete a istovremeno sve iglice ostanu neoštećene.

Da ne bi potpuno promašili temu o opuncijama evo slika jedne lošinjske opuncije. Ljepših od lošinjskih opuncija nisam vidio a Vi?

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/opuncija___mali_losinj/19245.aspx">


Objavio: joope
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 18:27
Odlična ideja sa  stiropolom, dobro će mi doći za koji mjesec.
A ova opuncia me ostavlja bez daha!smile94


Objavio: OTOK
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 19:54
Ma vidi ti moje ljepotice Lošinjanke sa rive, a uz nju još cijela kolekcija - juka, palma, lamprantus

A ja imam jednu malu, malu




Objavio: Pinus
Datum objave: 15 Prosinac 2010 u 20:48
I tvoja je lijepa, čim je Lošinjanka !   



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk