Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Početak radova

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Uređenje i planiranje vrta
Opis foruma: Pomoći i savjeti oko uređenja i planiranja vrta.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8420
Datum ispisa: 07 Lipanj 2023 u 11:14
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Početak radova
Objavio: macorka
Tema: Početak radova
Datum objave: 14 Ožujak 2018 u 08:46
Molim Vas pomoć. Imam travnjak.Želim imati vrt s povrćem.Odakle da krenem? Hvala na savjetima.Odgovori:
Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 14 Ožujak 2018 u 13:53
Trebala si jesenas taj teren duboko preorati ili duboko preštihati (prelopatati) i po mogućnosti staviti stajski gnoj. 

Međutim, možeš to i sada napraviti mada će problem biti sa usitnjavanjem preorane zemlje koja je ispod travnjaka tvrda, a to usitnjavanje inače napravi smrzavanje tla zimi, ako se u jesen preore ili preštiha zemlja. Faktor koji utječe na mogućnost usitnjavanja zemlje je i sastav tla pa ako je tlo pjeskovito onda će se puno lakše usitniti nego ako je tlo puno gline.

Dodatno je bolje da se u jesen izvrši oranje ili štihanje (lopatanje) zemlje je u tome što se tlo preko zime smrzavanjem /odmrzavanjem razrahli i u njemu se do sadnje biljaka stignu razviti mikroorganizmi koji su nužni za dobar razvoj biljaka, a kojih u donjim zbijenim dijelovima tla nema ili ih ima vrlo malo s obzirom da je u nižim slojevima tlo zbijeno, a mikroorganizmima je potreban i zrak i voda. Obradom je tlo iz dubine došlo sada na površinu i treba ga razrahliti da se stvore pore u kojima se zadržava voda i zrak koji su nužni da bi se mogli razviti mikroorganizmi i da bi biljke imale optimalne uvjete za dobar razvoj.

Da ne izgubiš jednu sezonu obradi tlo sada pa ako ti prve godine i ne bude vrt u najboljem izdanju nema veze. Na jesen obradi tlo za slijedeću sezonu, slijedeće proljeće ga samo prekopaj (bez prevrtanja zemlje) i imat ćeš slijedeće godine optimalne uvjete za vrt.
  


Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Ožujak 2018 u 14:41
Evo i ja iz muka da nešto napišem.
Treba duboko oranje da busenje dođe dolje i trune. Ako se to plitko obavi samo imaš rasadnik pirike.
Što više korova odstraniš to bolje i lakše poslije.
Malčirati sa slamom ne travom, meni je trava napravilo višegodišnje probleme i rasadnik pirike.

Busenje koje ukloniš možeš kompostirati za travnate dijelove ili ga ugraditi u rupe po travnjaku.
I ako se u jesen preore kad se zvarše radovi se može staviti karton i slama i tad će sve biti živo u tlu i smrviti zemlju, koja će u proljeće biti spremna za radove.

Ako sad staviš u obrađenu zemlju đubrivo, možda je najbolje zreo stajnjak od krava. Ja sam stavila prošlo proljeće zreo konjski gnoj, ali je to bila katastrofa. Ono je suhlje nego kravlji i drugačiji. Zemlja se jako rasušila,  a pjesak se dodatno brzo suši i sprži sve. Biljke su slabo napredovale, plus još loša klima. Mislim da je taj stajnjak bio mješan sa piljevinom koja osiromašuje zemljište dušikom.
A opet drugi su stavljali konjski stajnjak sa šumskim lišćem i dobili nekakve crve u zemlji.
I tako svak se sa svačim bavi i prodaje, ne misleći na štetu koju radi čovjeku

Planiraj si odmah kap na kap, to je spas za vrt.

Ali što bi ja na tvom mjestu napravila sada. Odstranila bi površinsko busenje sa korovom. Ako se može preštijati i u to umješati humus ili zrela đubriva. I kako bude bude. Kod mene je još prerano za sijanje pa bi mogla još uvijek staviti karton da gliste obave svoje u tlu. Kod mene ima masa glista, a i krtica mi se vratila. Opet imam ratno stanjeLOL

Počela sam sa radovima cijelih 30 min i led me natjerao u kuću.-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: limun
Datum objave: 14 Ožujak 2018 u 15:42

Prije nego navališ kopati napravi si dobar plan vrta. Koliko bude veliki, gdje će biti komposter, gdje navodnjavanje, gdje par visokih gredica (ako ih možeš napraviti jako će ti se isplatiti) gdje možda i  mali plastenik. Sad ti se to sve čini jako nepotrebno, ali kad kreneš onda ti jedno vuče drugo, i bolje je imati već unaprijed isplanirana mjesta. Ja sam radila totalno bez plana pa sad samo natrpavam.

Moj vrt je prije par godina isto nastao na travnjaku. Orali smo ga prvi puta tek 17.4. jer smo čekali ogradu. Imali smo prve godine odličan urod, a gnojila sam samo sa peletima (mislim da je bila Plantela) Pričekaj da se zemlja malo posuši i navali. 
Objavio: macorka
Datum objave: 15 Ožujak 2018 u 14:40
Hvala Vam na savjetima. Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk