Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Narucivanje bilja iz zemalja Eu

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Oglasi
Opis foruma: Poklanjam - Kupujem - Darujem
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8435
Datum ispisa: 26 Travanj 2024 u 00:32
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Narucivanje bilja iz zemalja Eu
Objavio: Ante00
Tema: Narucivanje bilja iz zemalja Eu
Datum objave: 26 Lipanj 2018 u 21:55
Ima netko iskustva...Njemacka...Nizozemska..biljke golog korjena..lukovice...kolika je postarina...



Odgovori:
Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 26 Lipanj 2018 u 22:55
Iz tih zemalja je teško pronaći trgovce koji vrše prodaju u Hrvatsku. Ja sam lukovice iz Njemačke nabavila tako da mi ih je tamo sestra za sebe naručila i platila, a onda ih je poslala meni u Hrvatsku. Poštarine su inače jako visoke pa ako narudžba nije jako velika, onda ispadne da poštarina košta više nego ono što si kupio. K tome te puno košta i doznačivanje novca. Naime, mnogi prodavači ne primaju uplate preko PayPal-a već moraš plaćati putem banke koje uzimaju vrlo visoke naknade.
Sa nekim manjim prodavačima se može dogovoriti da se eure pošalje u pismu i to sam dva puta napravila (jednom u Austriju i jednom u Njemačku) i sve je dobro prošlo te sam tako izbjegla plaćanje visokih naknada bankama.
Usput, za biljke u vegetaciji ili biljke golog korjena je to predugačak put i nebi ga vjerojatno preživjele. Jedino kada su biljke u fazi mirovanja bi išlo, ali da je korijen u zemlji. Iz tih daljih zemalja možeš sa sigurnošću jedino lukovice i sjemenje nabavljati. 
Iz Austrije neki prodavači imaju sistem brze dostave i ako kupuješ biljke u fazi mirovanja ili rano u proljeće kada tek kreće vegetacija, onda dobiješ biljke bez oštećenja. Tako sam ja nabavila visoke plamence.


Objavio: Ante00
Datum objave: 27 Lipanj 2018 u 21:17
Hvala na detaljnom odgovoru tako sam i mislio...ngdje je netko napisak da se preko jedne gospode uspjesno mogu naruciti echinacee iz Poljske???


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Lipanj 2018 u 00:50
Ja bih se usudila iz Poljske naručiti biljke samo u zimskoj fazi potpunog mirovanja, mada u tom periodu postoji druga opasnost, a to je da se biljke smrznu u putu (jer su u malim teglicama, a mogu biti izložene u transportu vrlo niskim temperaturama). Također mogu biti i u toplom prostoru pa će se zemlja osušiti, a biljke će htjeti krenuti u vegetaciju... 

Siže: Iz dalekih krajeva je vrlo rizično nabavljati biljke jer je u pitanju trajanje i uvjeti transporta. Ako su biljke u vegetaciji teško će zatvorene bez svjetla, zraka i umjerene vlage preživjeti put. Ako su u fazi mirovanja onda je to zimski period u kome je onda problem u uvjetima transporta (hladnoća / toplina) pa je opet rizično da li će biljke to preživjeti.
Ima slučajeva da biljke uspiju preživjeti, međutim koliko sam čula više je onih slučajeva gdje biljke nisu uspjele preživjeti.

Čak i profesionalni prijevoznici specijalizirani za prijevoz biljaka na duže relacije imaju te probleme iako imaju vozila prilagođena potrebama biljaka. Onda nije ni čudo da u pojedinačnim, za biljke neadekvatno zapakiranim pošiljkama (poštom ili preko raznih dostavnih službi) dođe do propadanja biljaka.

A možda ta gospođa ima neki uhodani način adekvatnog, direktnog i brzog prijevoza biljaka iz Poljske pa stižu neoštećene biljke? Ako je tako onda bih i ja voljela nekako doći do kontakta sa njom i naručiti echinacee kojih uzgred rečeno ima u novije vrijeme toliko prekrasnih kultivara, ali ti se kod nas nažalost ne mogu kupiti.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk