Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Kadulja-žalfija

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=925
Datum ispisa: 29 Ožujak 2024 u 03:19
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Kadulja-žalfija
Objavio: Šeflera
Tema: Kadulja-žalfija
Datum objave: 24 Siječanj 2008 u 07:33
Ovo je još jedna biljčica koju vrlo često upotrebljavam. Možda ima malo opori okus, ali je vrlo zdrava.
Odmah da napomenem- trudnice ju ne smiju koristiti!

Uporaba:
1) protiv prhuti - u proključalu vodu (1,5l) staviti ficlek- svežanj svježe ubrane kadulje ili šaku suhe. Nakon šamponiranja i laganog ispiranja kose vodom, isprati s dobivenom tekućinom (naravno prvo procjedite da vam glava ne zalista). Umiruje vlasište, a kosa je tako mekana!! Kakav head & sholders!

2) Za gripozne i kašalj - dok se  špina šečer (tik prije nego se potpuno rastopi) staviti par listića kadulje, zaliti  s mljekom. Umiruje kašalj!

3) začin za masna jela



Odgovori:
Objavio: prepelica
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 22:16
Imam sjemena prave širokolisne kadulje koja mi raste u vrtu već desetak godina. Zainteresirana? Ive


Objavio: Filipa1
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 22:38

Naravno jedna sam od zaniteresirani%3cimg src="http://www.cvijet.info/forum/smileys/emot114.gif">h



-------------
Tina


Objavio: manči
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 23:35
Čaj od kadulje je odličan za ispiranje usne šupljine i za grgljanje bolnog grla. Čim se osjete prvi znakovi grlobolje trebalo bi što češće progrgljati čajem od kadulje.


Objavio: prepelica
Datum objave: 15 Travanj 2008 u 21:51
Posijao sam malo sjemena početkom mjeseca, a drugu turu jučer, pa ako nikne, bit će i sadnica. Još imam sjemena. Komu treba, neka mi se javi na privatne poruke.
Imam i prekrasne grmiće matičnjaka, samo za njih morate doći meni u Sisak, jer ih poštom ne mogu slati.
Pozdrav


Objavio: CANDIDA
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 14:45
VELIKO HVALA PREPELICI ŠTO MI JE U REKORDNO BRZOM ROKU POSLAO FINE SJEMENČICE KADULJE- GADULJE!!!!!!!! sad kad to naraste, ma nema bolesti za mene više!!!!


Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 11:13
...još su stari rimljani imali urećicu tipa " kako će umrijeti čovjek koji ima u vrtu kadulju"".... biljaka o kojoj se mogu  ispričati knjige....

...ali bitno je i ovo
- kad ju berete u divljini berite onu koja ne vidi more...o tome postoji stara uzrečica a sa potpunom osnovom zato jer od mora uvijek lagano puše neki vjeter  tako joj otpahljuje eterična ulja i kadulja je manje mirisna i "prazna"

- kadulja ima fitoestrogensko djelovanje pa je dobra za žene koje imaju neredovitu menstruaciju, nadolezeći klimax...i sl....

- kadulje može biti vrlo OPASNA kod ljudi koji su izrazito osjetljivi a ujedno imaju epilpsiju , migrene i sva ostala stanja koja dolaze ili prolaze kroz grč, i zato u velikim količnama može biti opasna za vrlo ranu i problematičnu trudnoću zato jer može izazvati  i grčeve mišića maternice.... iako se u tradicionalnoj fitoterapiji baš njen čaj koristi za trudnice....

- vrlo blagi čaj od kadulje pijuckan ljeti spriječiti će probilno znojenje, ali jači čaj će ga potaknuti!1 :O))


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Rujan 2008 u 23:48
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:


Sad ovo nije tema o kadulji ali imam i kadulju ALI BEZ TUJONA.....




Hvala, Domingo, na podršci.SmileČudi me da ti je zanimanje za ljekovito bilje prošlost.Vidim da imaš potencijala.Sad ćemo te mi ovdje natjerati da se opet aktiviraš.
To je divan i koristan hobi.
Daj reci koja ti je to kadulja i bili se mogla dobiti reznica. Ja svoje ljekovito bilje uglavnom uzgajam sama.Htijela bih i nju imati u vrtu.




Objavio: domingo
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 15:08
Bok Fermina
Oprosti što me nije bilo, što ti nisam odmah odgovorio.
Pretprošle godine sam se interesirao za ljekovite biljke i već smo dogovorili s travarima i otkup s mojim kumom...sada bivšim direktorom tržnice. Nakon toga su se umiješali veliki ljudi.....bla, bla, bla da sad ne pričam o problemima pa sam morao odustati. Na kraju smo čuli da je tih 50 hektara dobio neki stočar.
Tako da sam si donio jedan busenćić kadulje bez tujona.....ti znaš da tujon posjeduje pelin i da je tujon štetan. Zato se ne preporučuje piti kadulja više od mjesec dana......potrebno je napraviti pauzu.
Ova kadulja koju sam dobio je od nekog čovjeka koji je radio razne analize ljekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja.

Naravno da možeš dobiti reznice......Ova kadulja je poznata jer je bila namjenjena za arapsko tržište u Jemenu.


Objavio: domingo
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 15:19
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

[QUOTE=domingo]
Sad ovo nije tema o kadulji ali imam i kadulju ALI BEZ TUJONA.....




Ne znam koja je to kadulja ali ti javim kad budem saznao.....probat ću se uskoro naći s prijateljem jer on bolje poznaje latinska imena i bolje mu to leži.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 15:51
Znam za tujon ali nije to baš toliko otrovno koliko se piča.Dopuštena je upotreba 2 žličice suhog lista u čaju dnevno."Konzumiranje velikh količina kadulje dnevno može izazvati -grčeve" ( James Duke, američki biolog i djelatnik Ministarstva poljoprivrede koji je bio zadužen za ljekovito bilje ).
Ja je dodajem u svaki čaj,malo ali redovito. Već bi odavna bila mrtva da je tako otrovna.

No, ipak u svome vrtu bi htijela imati i tu bez tujona.Voljela bi  znati njen latinski naziv ako znaš.

I ako ti na PM pošaljem adresu hoćeš li mi poslati reznicu?


Objavio: domingo
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 15:55
Bačo mi kaže da je ova kadulja iz nove sorte proizvedena 1999 i nema još naziv. Ostaje ime za sada isto....salvija oficinalis.
Još mi se zahvaljuje što sam mu pomogao spasiti 25 grmova ove kadulje bez tujona.
A ne kužim što je to PM.


Objavio: domingo
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 15:58
Da , ova kadulja je hibrid


Objavio: MARKEZIT
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 18:57
žalfija je jedna od najpoznatijih i najduže korištena ljekovita biljka.Listovi se beru neposredno pred cvijetanje i suše se u hladu na promahi. Ulje se dobije destilacijom listova ili herbe. Koriste se listovi i cvijetovi kao stimulativno sredstvo, podstiče cirkulaciju krvi i jača nervni sistem.Ova biljka je i snažan tonik - ublažava povračanje, učestal proljev i najviše radu crijeva i želuca.I ma svojstva pospiješuje mokrenje, smiruje grčeve.Čine je dragocijenom kod zadržavanja urina, ljenosti bubrega, edema, reume i migrene.
Stari latini su govorili -cur moriatur homo cui salvia crescit in horto -Kako može da umre onaj koji ima žalfiju u svom vrtu.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Rujan 2008 u 21:49
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

Bačo mi kaže da je ova kadulja iz nove sorte proizvedena 1999 i nema još naziv. Ostaje ime za sada isto....salvija oficinalis.
Još mi se zahvaljuje što sam mu pomogao spasiti 25 grmova ove kadulje bez tujona.
A ne kužim što je to PM.

Pa tu bi stvarno željela imati.
PM= Private message (privatna poruka )


Objavio: griva1978
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 00:17
..tujon ( otrov za mozak) je koliko ja znam jaedan od spojeva koji nije opasan u koncentracijama koje se tradicionalno koriste pa tako niti ta pauza kod kadulje... neki ju traže, neki ne... ali u principu kod svih biljaka ( pa čak i kamilice) ako se piej nešto terapeutski - što znači u većoj dozi i kontinuirano u uvijek istim razmacima - kao ljek - uvjek se traži pauza... i kod kamilice...

...tujon je neurotoksičan spoj koji je osobito izražen kod eteričih ulja i kod njih je opasan! normalno u prvom red kod tuje, ali i kod kadulje, krizamteme, bijelog i crnog pelina.....

... da bacimo pogled na stribora---- kaže: prema španjolskim autorima salvia oficinalis nije vrsta koja se spominje u antičko doba! radilo se o vrsti s.fruticosa miller ( s. triloba l.) koja raste u grčkoj i čije esencijalno ulje , nasuprot ljekovitoj kadulji, sadrži vrlo malo neurotoksičmih ketona, a bogato je oksidom 1,8-cineolom.

- zanimljivo!!!

... možda je to ta vaša kadulja :O)).... al ako uopće nema tujona onda nije ..jer ova ga izgleda ipak ima.... ali šta je onda ta vaša kadulja hibrid ili gmo???...u svakom slučaju bilo jedno ili drugo... to mi je malo frikovski za ljekovito bilje....smile65


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 10:25
I meni djeluje tajanstveno.Zato me i privlači.Volila bih je imati u vrtu da je malo promatram, istražujem.Konačno, ima valjda nekih instituta, laboratorija i sl. gdje se može dati analizirati, makar samo tujon.
 
Da je u pitanju ta grčka imala bi latinsko ime.A opet možda i ima, ali ljudima nije bilo bitno.Važno im je bilo nizak sadržaj ( ili nimalo ) tujona.To na tržištu jako lijepo zvuči.
 
Moram nabaviti tu knjigu od Stribora.


Objavio: manči
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 14:59
Odakle je stigla ta kadulja, tko je uzgojio i znanstveno utvrdio da ne sadrži taj kemijski  spoj ? Sigurno postoje deklaracije , papiri prilikom uvoza i sl!


Objavio: griva1978
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 18:00
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

Odakle je stigla ta kadulja, tko je uzgojio i znanstveno utvrdio da ne sadrži taj kemijski  spoj ? Sigurno postoje deklaracije , papiri prilikom uvoza i sl!




Smilesvaka čast!!! tako je!!!... ja se toga nisam sjetila.....Tongue


Objavio: domingo
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:32
hmmmm.......sasvim ste u pravu....prenosim ono što znam, što sam ćuo, kako mi je rečeno.
Pa dobro, onda ču da malo objasnim.
Vidim da ste vrsne poznavateljice ljekovitog bilja pa neću okolišati. Volio bi samo znati kako se zove taj čovjek, seljak koji je radio za berliski institut....no kad dođe Bačo on će već nešto natipkati za vas, u stvari ja ću tipkati a on govoriti.
Ono što znam, taj čovjek a mislim da mu je ime Joško ili tako nekako, možda griješim imao je svoj vlastiti laboratorij na granici između Srbije i Mađarske, znači malo dalje od Belog Manastira.
Znam da je istraživao eterična ulja i koliko koja biljka ima veći prinos.
Navodno da se pozna 12 vrsta menti a on je istražio više od 20 vrsti.
Šteta, čovjek je umro prošle, pretprošle godine,...nisam siguran,... u dobi od 46 god.
Taj Joško je navodno vrlo poznat u Zagrebu...bio...jer što god bi trebali (sad ja ne znam gdje) ali što god bi se trebalo nabaviti - sijeme, biljke, eterićna ulja, sušare....bilo što.
Sada, danas njegov posao su preuzela njegova dva sina i ne haju da preoru tu famoznu kadulju. Tako smo Bačo i ja išli u spašavanje ovog hibrida, sorte od kadulje bez tujona.

Tko je Bačo?
Da prvo kažem da je njegov stari iz Bačke i da se biljkama bavi više od 35 god.....i nebi se čudio da je on izmislio bio-kill za uništavanje uskolisnog korova......bla,bla, bla....
Bačo je otišao u drugom smjeru....tražeći druggačije recepte....tražeći ljekovite biljke koje će pomoći u ljećenju drugih biljaka. Kako da nazovem to: lječnik biljaka!!
U to vrijeme sam saznao da Bačo traži biljke koje imaju što veći postotak nekih vitamina....kao vitamin K......meni je osobno donio sijeme biljke Borago officinalis,  pa ga zanima i biljka crvena pupavica - Ehinacea purpurea.
Zašto takve biljke?
Jer navodno ove biljke podižu bolji rad ljudskog organizma....imunološki sustav.
Dalje ne želim pisati jer bi otkrio neke ideje koje Bačo želi provesti u praksu jer se bavi pčelama.
Nadam se da me razumijete......


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:36
.....borač je jako ljekovita biljka koja snažno podiže imunitet kao i ehinaca.... samo što borač ima još i jako velik i dobar omjer omega masnih kiselina.....

... menti postoji preko, više od 25 vrsti samostalnih i preko 600 vrsti križanaca


Objavio: domingo
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:46
Pošto je Bačo toliki poznavatelj biljaka a ja sam bez posla. Trebali smo dobiti komad zemlje u največem rezervatu biljaka, životinja, ptica....u Kopačkom ritu, u Tikveškoj šumi.
Nema mehanizacije, nema zagađivanja, divlje životinje znaju i preko dana proći kroz selo....mene jednom uplašila jedna polu divlja košuta, tamo i postoji farma jelena.....onda  su se umiješali veliki jer smo podigli prašinu...jer kad bi čuli kad Bačo počne pričati, kako trese ideje iz rukava, mogučnosti, državne poticaje.....tako su se digli direktori raznih firmi a mi smo ostali sitne ribe.........


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:52
...možda možete unajmiti neki komad zemlje tamo..... neku neobradivu zemlju koja zato je i netretirana...... a sumnjam da bi puno naplatili..... neobrađene zemlje ima puno...... da zasadite šta već planirate ali nasadi kadulje u slavoniji ..... su kao nasadi lavande u slavoniji...raste, buja....al kemijski je drugačije zbog razlike kemijske tla... i svega ostalog..
...no ovdje j tema kadulja...pa ako vam bačo kaže kakv recept vezn za kadulju koji nije opće poznat bilo bi to ljepo... :O))



Objavio: domingo
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 00:59
50 hektara se najmanje unajmljuje u šumi....a što se tiće kadulje.
A što bi tebe zanimalo u vezi kadulje?


Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 15:03
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

50 hektara se najmanje unajmljuje u šumi....a što se tiće kadulje.
A što bi tebe zanimalo u vezi kadulje?


..bo? :o))))Smile... ne znam... neki tajni, slabo poznati podatak.....smile134Big%20smile




Objavio: domingo
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 13:18
Mislio sam da te zanima kadulja.....možda za pripremu nekakvih krema, tonika, za lice?smile179...bomboni vlastite izrade?


Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 13:21
... ne... ne,  to znam i radim... osim bombona ( dobro i njih radim al nisu baš reprezentativni :O))).....


Objavio: kat.rea
Datum objave: 13 Svibanj 2009 u 19:18

Imam kadulju već par godina, koja je pojma nemam. http://s1.pticica.com/pticica/foto/0000664686_l_0_8gj3mf.jpg">

Ovo je jedan od grmova, a neke su sa roza cvetićima. S obzirom da neznam baš puno o ljekovitom bilju i primjeni, koristim za čaj kod kašlja i sinu sam kada je imao gnojnu anginu radila obloge od uvarka ( mislim da se tako kaže). Nažalost tu prestaje moje znanje, zato bih bila zahvalna na još ponekoj informaciji. Napominjem da raste u mom dvorištu gdje sam sigurna da nije ničim tretirana - lokacija Ivanić-Grad.
Jučer sam upravo prije kiše pobrala grančice sa cvijetom, koje su na sušenju, ali mene zanima da li je moguće još nešto raditi od nje. Palo mi na pamet sirup kao od borovih iglica ili maslačka, ali neznam da li bi bilo dobro.


Objavio: kat.rea
Datum objave: 13 Svibanj 2009 u 23:50
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

Evo nešto sa neta:

SOK OD KADULJE

1 l vode

70 dkg šećera

25 dkg kadulje

1-2 žličice limunske kiseline

Zakuhati vodu i šećer, malo prohladiti i dodati kadulju.u hladno dodati limunsku kiselinu. Neka stoji na hladnom 48 sati, nakon toga procijediti i sok je spreman za upotrebu!

Oprosti Hoya morala sam ovo staviti pod temu - kadulja.


Objavio: griva1978
Datum objave: 14 Svibanj 2009 u 15:02
... ja obično stavm puno više droge nego što piše u receptu pogotovo ako radim samp sa cvijetom.... i sutradan opet na tren provrim pa pustim smačiti pa procjedim... i bar mlako nalijem u flaše , staklenke.... da toplina napravi onaj pritisak za zatvaranje i čuvanje....


Objavio: sanigold
Datum objave: 13 Lipanj 2009 u 19:50
Pozdrav !! Gdje nabaviti sadnice kadulje?


Objavio: zagorka
Datum objave: 13 Lipanj 2009 u 21:00
Originalno poslano od člana sanigold sanigold napisao:

Pozdrav !! Gdje nabaviti sadnice kadulje?


imaš za kupiti sjemenke, npr u konzumu. ako imaš u blizini nekog tko ima grm kadulje, jednostavno cvokni grančicu, malo u hormon za zakorjenjivanje i u zemlju. jako se lako primi. ili mi pošalji adresu na pm, pošaljem ti ih par WinkWink


Objavio: ars b.
Datum objave: 14 Ožujak 2011 u 16:40
Originalno poslano od člana zagorka zagorka napisao:

imaš za kupiti sjemenke, npr u konzumu. ako imaš u blizini nekog tko ima grm kadulje, jednostavno cvokni grančicu, malo u hormon za zakorjenjivanje i u zemlju. jako se lako primi. ili mi pošalji adresu na pm, pošaljem ti ih par [IMG]smileys/smiley2.gif" align="absmiddle" alt="Wink" />[IMG]smileys/smiley2.gif" align="absmiddle" alt="Wink" />


Pozdrav, imam pitanje, ispričavam se što izvlačim staru temu... Jako sam nova sa biljkama, a ne bih htjela pogriješiti... Dobila sam nedavno reznicu kadulje, bila je u vodi nekoliko dana, i sad sam nabavila hormon, pa me zanima koliko dugo bi trebala biti u hormonu?


Objavio: Tija
Datum objave: 14 Ožujak 2011 u 16:53

u hormon se samo umoći na kratko i onda posadiš u zemlju



-------------


Objavio: ars b.
Datum objave: 14 Ožujak 2011 u 16:54
hvala puno puno na brzom odgovoru, idem odmah posaditi!


Objavio: Klimatis
Datum objave: 16 Svibanj 2011 u 18:13
Evo naša ljepotica cvate u kompi sa Ville de Lyon i Pink Fantasy



-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: cenarius
Datum objave: 16 Svibanj 2011 u 20:50

Bas me interesuje da li je ovako plava boja cveta samo na slici? Uglavnom sam vidjao vise roze ili ljubicaste, a ovako plava je prelepa...

-------------
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!



Objavio: ognjenka
Datum objave: 16 Svibanj 2011 u 23:01
Ja imam bijelu. Kupila sam je u Botaničkom vrtu u 9 mj., kad je ona prodaja


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Svibanj 2011 u 23:41
Originalno poslano od člana cenarius cenarius napisao:


Bas me interesuje da li je ovako plava boja cveta samo na slici? Uglavnom sam vidjao vise roze ili ljubicaste, a ovako plava je prelepa...


Pa ne baš tako plava, daje na ljubičasto ali i na tamno roza, zavisi od varijeteta ali i od podneblja.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Klimatis
Datum objave: 24 Svibanj 2011 u 09:17
Da li je sad poslije cvatnje treba orezati, da se pravilno i lijepo formira grm??

-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Svibanj 2011 u 14:25
Svakako je poželjno orezati poslije cvatnje kao i većinu bilja od kojeg ne namjeravamo skupljati sjeme.

-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Klimatis
Datum objave: 30 Svibanj 2011 u 11:23
Hvala, evo taman je završila sa cvatnjom, ide orezivanje lagano.

-------------
Neka se sve zeleni


Objavio: AnaIva
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 20:27
Pozdrav svima!
Nova sam na forumu i molila bih vas da mi pomognete. Imam problem s kaduljom koju sam kupila ove godine u jednom vrtnom centru. Napale su je lisne uši, ali smo se njih riješili. Zatim mi je prijatelj, agronom rekao da ima hrđu. Do sada nisam uspjela saznati kako se toga na prirodan način riješiti i da li joj uopće ima spasa. Molim vas, ako imata bilo kakve prijedloge, bila bih vam vrlo zahvalna.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 01 Lipanj 2011 u 22:49
Moj ti je prijedlog da isčupaš kadulju iz prirode i posadiš u vrt.Sigurno će biti otpornija.Pazi samo da je staviš na sunčano mjesto, u kamenjar i da oko nje nije nikakav gustiš od kojega će oboljevati.Ne zaljevati je!Tko onu u prirodi zalijeva???


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: AnaIva
Datum objave: 02 Lipanj 2011 u 19:25
Ma ne znam gdje  bi je našla u prirodi. Naime živim u Zg i imam balkon, a ne vrt. Vidjet ću koliko će izdržati pa je možda ovo ljeto negdje nadjem u prirodi. Hvala svejedno! Smile


Objavio: Lavandablue
Datum objave: 08 Lipanj 2011 u 10:58
Imam seme žalfije.
 
Da li je kasno da je sada posejem u teglicu?
Gajila bih je u teglici.


Objavio: ribar
Datum objave: 16 Lipanj 2011 u 19:04
srdacan pozdrav Anaiva,
ovo ti je za dobrodoslicu,na cvijet.info-forum.
aovo su ti dva prijedloga za spas kadulje
1.pripravak od pelina,koristi se protiv lisnih usiju ,grinja i hrdje .300gr listova pelina svijezeg ili 30gr.suhih,potopiti u vodu po mogucnosti kisnicu ili barem odstajalu vodu 10l.pustiti da odstoji 2-3 dana ,procediti i time spricati kadulju.
   2.hemijskim putem-pripravak za suzbijanje pepelnice i hrdje:"saprol N."
nadam se da sam pomogao .Pozdrav i za Lavandblue zasto bi uopste sejala kad mozes da je kupis vec izraslu u tegli-saksiji ,kod nas kosta oko 30 kuna ,A kod nas oko 300din.ne nisam pogrijesio.


Objavio: AnaIva
Datum objave: 14 Srpanj 2011 u 09:03
Ribar, hvala na receptu za ubuduće. Sigurna sam da će mi poslužiti kad tad. Onu sam kadulju bacila jer joj nije bilo spasa, ali sam već nabavila novu i ta se zbilja dobro drži. Thumbs%20Up


Objavio: ognjenka
Datum objave: 31 Kolovoz 2011 u 07:39
Originalno poslano od člana AnaIva AnaIva napisao:

Ma ne znam gdje  bi je našla u prirodi. Naime živim u Zg i imam balkon, a ne vrt. Vidjet ću koliko će izdržati pa je možda ovo ljeto negdje nadjem u prirodi. Hvala svejedno! Smile
 
Negdje sam već napisala da sam je prije nekoliko godina kupila u Botaničkom vrtu u Zagrebu na jesenskoj rasprodaji. To bude početkom rujna i bilje se zaista može kupiti za par kuna. Nisu još objavili datum, ali evo ti link pa malo prati
http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/Usluge.htm#Prigodna%20prodaja%20biljaka - http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/Usluge.htm#Prigodna%20prodaja%20biljaka


Objavio: jagoda
Datum objave: 27 Svibanj 2012 u 03:50
Malo šetam po temama o ljekovitom bilju...Našla sam kadulju...Jako volim ovu biljku i imam je u vrtu i to onu iz prirode i još neke kultivare, šarenih listova i mirisnih listova ( miris na ananas )...Uvijek je sušim za čaj jer bez toga ne volim biti..Usput sam pročitala i recept za pripravak od pelina za špricnje lisnih uši, hrđe...Ribar hvala ti na informaciji

-------------
sutra je novi dan


Objavio: mirna
Datum objave: 24 Listopad 2012 u 09:23

Fermina-Daza (ili netko drugi), koliko jako i na koji način treba orezati kadulju poslije cvatnje?

Osim ove koja cvate imam još tri vrste kadulje. Jedna je srebrnasto-plavo–ljubičasta, a druge dvije su kombinacija zelenih i bijelih šara. Nijedna ne cvate. Sada su se previše raširile pa me zanima kako njih orezati. Treba li ih ošišati do korijena i ukloniti bočne izbojke iz zemlje kako bi im se smanjio obujam ili nekako drugačije? Hoće li se možda zima sama „pobrinuti“ za njihov izgled? Bojim se da ih ja ne „sredim“ pa da mi poslije zime ne ostane ni k od kadulje. S druge strane, bilo bi lijepo preko zime imati bar nešto lisnato u vrtu. Inače, moj vrt je u unutrašnjosti.



Objavio: mimi111
Datum objave: 30 Studeni 2012 u 11:01
Pozdrav svima!!!
Preporučam kadulju piti kod problema sa povećanjem prostate. Trebalo bi je koristiti kroz duže vrijeme iako sam negdje pročitala da baš i nije dobro, ali opet je bolje od nekih rješenja koja nudi klasična medicina.
Mom je tati sada odlično stanje, rekao mu je urolog da više ne treba ni na kontrolu dolaziti a i nalazi su mu super.


Objavio: macorka
Datum objave: 24 Lipanj 2013 u 20:04
IMG 4318


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Lipanj 2013 u 00:53
Originalno poslano od člana mimi111 mimi111 napisao:

Pozdrav svima!!!
Preporučam kadulju piti kod problema sa povećanjem prostate. Trebalo bi je koristiti kroz duže vrijeme iako sam negdje pročitala da baš i nije dobro, ali opet je bolje od nekih rješenja koja nudi klasična medicina.
Mom je tati sada odlično stanje, rekao mu je urolog da više ne treba ni na kontrolu dolaziti a i nalazi su mu super.

Kadulja ima tujona pa treba biti oprezan s njom što ne znači da ju se ne smije piti.Zapravo, ne smije se pretjerivati jer tujon može izazvati grčeve kad se uzima u velikim količinama.
Voljela bih znati koliko je tvoj otac pio kadulje i koliko dugo?I da li je uzimao i druge ljekove za svoj problem?
Pitam jer nisam do sada znala za takvu njenu upotrebu.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: eastcoast
Datum objave: 23 Veljača 2015 u 13:11
Pozdrav svim ljubiteljima ove prekrasne biljke. Zanima me kako pripremate čaj od kadulje. Ja sam dosada većinom samo prelijevao sa vrućom vodom, a sada sam pročitao na par mjesta da ga treba kuhati barem tri minute ?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 24 Veljača 2015 u 00:08
Da, treba ga kuhati 2-3 min na laganoj vatri, zatim 5-10 min držati poklopljeno i procijediti.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 24 Veljača 2015 u 09:02
...gledala sam neki dan na Trećem programu predivan dokumentarac o jadranskoj kadulji...između ostalog je bilo rečeno da se u čaj stavlja svega nekoliko listića, vrlo malo zapravo.


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Silvy
Datum objave: 31 Srpanj 2015 u 00:42
Korisni savjeti od znalaca.
Tata mi ima povecanu prostatu, pa cu probati i caj.
Imam jednu kadulju sa uskim listicima, nareckanim kao pila. Jos nije cvala.
Ali najvise volim onu iz kamenjara od koje radim osvjezavajuci sirup i susim je za caj.

Stavila bi sliku, ali ne ide sa mob-a.


-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok


Objavio: 600Klara
Datum objave: 22 Veljača 2019 u 08:51
Što se od kadulje koristi za macerat? Cvijet ili list, ili oboje?


Objavio: macorka
Datum objave: 22 Veljača 2019 u 10:38
http://biljoteka.com/product/uljni-macerat-kadulje/




Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk