Kalemljenje-cijepljenje voćaka |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 11> |
Korisnik | |
flover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 397 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a ovo su prošlogodišnje
![]() |
|
"Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
flover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 397 |
a ovo višegodišnje
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
ove zadnje su crvena vilijamovka i jonagold na žutoj vilijamovki
a zadnja su petogodišnja kajsija gdje se vidi cijep
|
|
|
|
![]() |
|
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Ništa ljepše nego kad krene navrtak.Imaš li možda krušku pastorčicu?
Ruže možeš cijepiti i sada ako imaš plemku na kojoj još nije krenuo lanjski pup,ja sam cijepio desetak komada nedavno i sve su već krenule. |
|
![]() |
|
pastorćicu nebi znao sad sam cijepio lubeničarku,
a ruže su sve potjerale, cijepiš ih klasićno kosi rez ili ....... de pojasni
|
|
|
|
![]() |
|
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Na pup,T zarez,ima slika na postu ispod,cijepljenje -slike tako nekako naziv.Potraži na granama ruže koju želiš nacijepiti neki pup koji nije krenuo,ako ti je podloga u blizini skini samo pup,kad završiš cjepljenje ranu na grani gdje si skinuo pup zamažeš voskom.I vuk sit i koze na broju.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Ovo su moji navrtci od lani,kruške na krušku,i ja sam ove godine dobio lubeničarku,pa sam i nju ubacio na oba stabla,to bi trebalo biti 6 sorti na dva stabla,zadnja slika je jabuka,sorta Gloster mi se nije baš pokazala,pa sam se odlučio na provjerene,Zlatni delišes i Idared.Sa strane se vidi lanjski navrtak na izdanku iz korjena,neznam koja je sorta ali je vrlo ukusna,crvena,navodno neka kanadska sorta.Oprostite za slike,nismo ih uspili okreniti(kćer i ja,u stvari ona)
|
|
![]() |
|
krasno što se tiće zadnje slike ovako preko slike nemogu odrediti debljinu podloge i gornjih navrtaka , a to si išao pod koru ili ......
|
|
|
|
![]() |
|
Podloga je debljine 10-ak cm,radio sam klin pod koru.Jesi li vidio sistem reza na T.Imam neke navrtke koje sam radio na trešnji,ali to je već tako sraslo da se više ne vidi kako i što je rezano.U taj T zarez može se staviti pup,a može i plemka sa kosim rezom ,kao što si radio na kruški,ali bolje je na pup.
|
|
![]() |
|
ok
|
|
|
|
![]() |
|
Drug Mile ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 58 |
Molim preporuku kad i kako cijepiti trešnju. Podloga je divlja trešnja, jedna je promjera oko 5cm, druga je vrlo mlada, jednogodišnja. Susjed me plaši, cijepio je razne voćke uspješno, ali trešnju uvijek neuspješno.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
2008. godine posadili smo šljivu "California blue" koja je na podlozi P. Myrobalana. Susjed ima jednu nepoznatu vrstu šljive koja ima vrlo krupne svijetle plodove i koju bih rado imala. Razmišljam da bi ju pokušala nakalemiti na jednu granu svoje šljive. Nemam nikakvog iskustva pa vas molim za savjet. Kao prvo, da li uopće dolazi u obzir kalemljenje tih dviju šljiva, a ako da, onda molim uputstvo kada je vrijeme, na kom dijelu grane da to napravim te detaljan opis postupka.
|
|
![]() |
|
Trešnju se može kalemiti na spavajući pup,8 mjesec,može i na proljeće isto na pup(T zarez)ali i na klin pod koru,ma ide svakako.Najbitnije je da se kora dobro odvaja.
Šljiva na šljivu može,izaberi najdonju granu,isto može kalemljenje pupom na T zarez.Najbolje je to napraviti što bliže osnovi grane. |
|
![]() |
|
Sad sam skužio da je jedna podloga 5 cm,na nju svakako kalemiti pod koru,na željenu visinu,kao ona moja jabuka,može sa dvije ili tri plemke.
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
nekad su ljudi kalemili više vrsti na jednu voćku, čak i do 3-4, svaka osnovna grana je bila druga vrsta. Kako to napraviti?
|
|
![]() |
|
Jednostavno ,na osnovne grane nakalemiš što hoćeš,slično kao na mojoj prvoj slici,tamo sam nakalemio na jednu granu drugu sorte kruške,moglo se isto napraviti i na ostale tri.Ili na debljem stablu kao što sam napravio na onoj zadnjoj slici.Može se ubacivati druge sorte do mile volje na svaku granu koja ti se učini zgodna za tu svrhu.Vidio sam jedno stablo smokve na kojoj je preko 20 sorti smokava.
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
hvala
|
|
![]() |
|
misoo83 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 173 |
Jel se sprema neko za kalemljenje ove godine ? ja jedva cekam da pocnem da kalemim, dobio sam plemke bresve a nemam podloge za nju ,jel moze da se kalemi breskva na sljivu ?
|
|
![]() |
|
Može na šljivu ali nije preporučljivo,navodno jedino na šljivu damascenku.možda možeš naći negdje neku manju samoniklu breskvu.Ja pobacam sjemenke šljiva i breskvi po vrtu,uvijek nađem dovoljno podloga za moje potrebe.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |