Kako napraviti sat u obliku čajnika

Kako napraviti sat u obliku čajnika

Ocijeni članak:
         

Kada sam objavila svoj prvi sat u obliku čajnika od das mase na Cvjetni forum, obećala sam da ću napraviti tutorial. Nedavno sam ga napravila i objavila na forumu pa ću sad i ovdje.

2.jpg

Odmah da kažem da ne znam baš tako dobro objašnjavati, ali nadam se da će vam biti jasno. Napravila sam kolaže i ako imate bilo kakvih pitanja slobodno me pitajte ovdje ili mi pošaljite mail. Što da još kažem? Krenimo!
Što vam je potrebno?

Das masa (malo pakovanje od 500 g vam je dosta, možete ga kupiti u nb hobby, u nekoj knjižari...), valjak, aluminijska folija, drveni nož za glinu (ili kako se već zove. ne morate baš to koristiti. možete koristiti neku špatulicu ili u kuhinji nađite nešto drugo što će vam pomoći kada bude trebalo "povezati" neki dio ili zagladiti), tanjur (ja sam koristila mali plitki tanjur), folija (za grafoskop) i voda :) I naravno, satni mehanizam i kukica.

11.jpg

Prvo na tanjur stavite aluminijsku foliju tako da poslije možete odvojiti tanjur od das mase. Stavila sam 3 sloja aluminijske folije (ne morate baš toliko staviti. možete 1-2). Uzmite das mase koliko vam treba. Npr. za mali plitki tanjur bi vam bilo dosta malo više od pola das mase. Valjak u ruke i valjajte.

Radite na foliji za grafoskop da vam masa bude lijepo glatka. Na papiru nemojte radit, jer se s vremenom zgužva, zalijepi se za das masu i ako ostavite da se suši na papiru sve će se izobličit, neće biti ravno. Kolika debljina treba biti? Oko 3 mm.
Kad ste izvaljali das masu, lijepo stavite preko tanjura i prstima malo zagladite, tako da das masa prati oblik tanjura (vidite sliku pod rednim brojem 4. u kolažu). Višak skinite pomoću noža. Ako treba rubove zagladite prstima. Prvo prste u vodu i onda lagano zagladite.

Rupica za satni mehanizam... Ako hoćete možete je odmah ovako napraviti dok je das masa mokra. Osobno nisam tako radila. Kad se sve osušilo onda sam pomoći mikromotora probušila rupicu). Ali kao što sam rekla možete odmah dok modelirate napraviti rupicu.

12.jpg

 

Sad idemo na detalje. Ručka. Uzmite malo das mase, rukom valjajte koliko treba. Same procjenite. Napravite oblik ručke, ako je preveliko nožem ili prstima skinite višak dok ne budete zadovoljne. Kako zalijepiti? Pomoću vode i das mase, tako sam ja radila. Malo sam ručku na krajevima "zgnječila", smočila vodom. Dio gdje sam trebala "zalijepiti" ručku također sam smočila vodom (radite sve prstima) i pomoću špatulice sve spojila, zagladila. Nadam se da me pratite.

13.jpg

 

Grlić čajnika, poklopac i dno napravljeni su na isti način kao i ručka. Možda će vam biti malo teže "zalijepiti" grlić, ali nemojte tako lako odustati. Nekako prstima oblikujte grlić. Ako vam se učini da je spoj nekako tanak, da će puknut slobodno nadodajte još malo das mase i špatulicom (ili što već koristite) zagladite. Ili ako je das masa malo suha ili vam se prsti lijepe za das masu, uvijek imate vodu. Lijepo prste u vodu i nastavite dalje raditi.

14.jpg

 

Stavila sam čajnik ispred pećice da se malo suši. Kada sam vidjela da se gornji dio osušio (ne potpuno), okrenula sam čajnik naopao i sva mjesta gdje su se vidjeli spojevi zagladila sam špatulicom. Samo pazite da vam se nešto ne odvoji. Kad sam to napravila, opet sam okrenula čajnik i ostavila da se dalje suši. Kasnije sam odvojila tanjur od čajnika i ovaj put sam stavila čajnik naopako na foliju da se suši. I nešto sam stavila ispod ručke, grlića i poklopca da se slučajno ne odvoji. Sada mi je žao što i to nisam slikala pa da vidite.

Kad se das masa dobro osuši, ako treba možete slobodno brusnim papirom zagladit površinu (koristila sam grublji i finiji), očistite sve i nakon toga možete započeti sa bojanjem, ljepljenjem, lakiranjem.

1.jpg

Ideju za čajnik sam dobila iz jedne knjige o hobijima. Tu je čajnik napravljen od tijesta.

Nadam se da ste bar nešto uspjeli razumjeti kako i što napravit. Kao što sam rekla na početku, ako imate bilo kojih pitanja, slobodno me pitajte. Uživajte! :)

Tagovi (ključne riječi)
, das masa, HOBI, hobistika, izrada
 
KOMENTIRAJ CVJETNU TAJNU KAKO NAPRAVITI SAT U OBLIKU ČAJNIKA
 
Trenutno ima 6 komentar(a)
 
singerica | 8/3/2010 12:08:19 PM
super je samo malo mašte i eto prava stvar.
 
 
senći | 2/27/2010 11:57:44 AM
prekrasno, namam riječi. molim vas kako se zove knjiga koju spominjete?
 
 
senći | 2/27/2010 11:57:42 AM
prekrasno, namam riječi. molim vas kako se zove knjiga koju spominjete?
 
 
senći | 2/27/2010 11:57:32 AM
prekrasno, namam riječi. molim vas kako se zove knjiga koju spominjete?
 
 
senći | 2/27/2010 11:57:02 AM
prekrasno, namam riječi. molim vas kako se zove knjiga koju spominjete?
 
 
sarajka | 2/11/2010 1:24:32 PM
tako ste to lijepo objasnili da nemam rijeći svaka čast samo me interesuje čime ste bojili i lakirali tj kojim bojama hvala
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu