Otporne vrtne juke

Ocijeni članak:
         

Na ovom forumu se pobliže navodila samo sobna juka (Yucca elephantipes) , dok se druge otpornije tek rijetko spominju, pa je za te vrtne zimootporne juke ova posebna tema. Amateri koji ne poznaju pobliže pojedine vrste juka, mogu njihovu približnu otpornost na vlažne mrazove ipak dokučiti po ovim pokazateljima:

Najotpornije su niže juke bez stabla, s užim i previjenim listovima koji vise, a one s uzdignutim stablom i kruto-uspravnim listovima su većinom manje otporne. Izrazito su neotporne na mraz i vlagu odlike sa šareno-pjegavim lišćem i svjetlim ili crvenim trakama, a otpornije one s jednobojnim sivozelenim lišćem. Kod nas u kopnenom zaledju dobro prezime 4 vrste, bilo uz južni zid ili na kamenjaru (ostale poluotporne su rjedje u primorju npr. Y.aloifolia):

Yucca filamentosa(končasta juka) je jedna od najotpornijih i nadje se u većini rasadnika. Ima kratko stabalce ili bez njega i množi se donjim izbojcima. Lišće podnosi do -20C, a do -25C dijelom promrzne ali se obnovi iz korijena. Poznaje se po uspravnim listovima sa svijetlim nitima-koncima što vise duž ruba. Najbolje raste na propusnom pješčanom tlu.

Y. smalliana (sitna juka) je slična gornjoj, ali manjeg rasta i posve bez stabla, svo lišće u prizemnoj rozeti je mekše i uže, prevjesno s visećim vrhom i rjedjim nitima ili bez. Obilno tjera mladice iz razgranjenog korjena, rjedja u prodaji. Jako je otporna na mraz kao i prethodna, ali još bolje podnosi vlagu na težoj glinastoj zemlji i u stalnoj zasjeni.

Y. gloriosa (obična stablasta juka) je najčešća u primorju i poluotporna u zaledju, česta u rasadnicima. Uz južni zid i na sunčanom kamenjaru u vrtu lišće izdrži oko -15C, a ispod toga dijelom promrzne ali se obnovi do -20C. Ima deblje uspravno stablo po 1 - 2m, listovi kruto-uzdignuti.

Y. recurvifolia (prevjesna juka) je na mraz otporna kao prethodna, ali bolje podnese vlagu i sjenu, rjedja je u prodaji. Ima tanje stabalce do 1m, lišće uže 1-2 cm i meko prevjesno s visećim vrhom, mladice obilno tjera iz korijena. 

Tagovi (ključne riječi)
, juke, lišće, sobno, stabla, vrt, vrtno cvijeće, yucca
 
KOMENTIRAJ CVJETNU TAJNU OTPORNE VRTNE JUKE
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija