Balkonsko cvijeće :: Surfinija - Surfinia
Surfinija - Surfinia

Surfinija - Surfinia

Ocijeni članak:
         

Surfinijaje jednogodišnji cvijet za balkone i viseće posude. To je cvijet koji je napravljen u Japanu 1992 g. I otada se vrlo brzo proširio na sve krajeve svijeta, pa tako i u naš dom. Surfinija voli sunce, ali voli i vodu što dosta stvara problema nemarnim vrtlarima jer je potrebno dosta brige i truda oko nje.

 

Sadnjom na sunčano mjesto treba redovito polijevanje gotovo svakog dana tijekom ljeta, i vrlo voli prihranjivanje. Nakon sadnje u posude koji tjedan sačekate da se biljka malo prilagodi i razvije a nakon toga jednom tjedno a kasnije i dva puta tjednom. Surfinija je biljka koja treba dosta hranjiva za rast i obilan cvat.

 

surfin.jpg

Ako imate mogućnost probajte nabaviti gnojivo sa povećanim udijom željeza u njemu ili ako je moguće čisto željezo pa ga s njim prehranjujte jednom tjedno a jednom u tjednu sa običnim supstratom. Ako vam je biljka blijeda i lišče nema lijepu zelenu boju i počinje žutiti to je očigledan znak da joj fali hranjiva pa stoga ne čekajte nego je nahranite :).

 

 

 

Već smo rekli da surfinija voli vodu ali pripazite da ne bude skroz u vodi njeno korijenje jer će to izazvati truljenje i bolesti korijenja, a također pripazite da ju ne polijevate po velikim vrućinama jer će vam se biljka „skuhati“ i uvenuti stoga polijevati jako rano ujutro ili navečer kada nisu tolike vrućine.

 

petunija2.jpgSurfiniju sadite zemlju u bogatu obogaćena startnim gnojivom te kristalonom s mikroelementima željeza a ne u običnu zemlju iz vrta ili šume. U gotovoj svakoj trgovini koja prodaje zemlju za cviječe pronaći čete zemlju za surfiniju tako da bez panike, to nije problem.

 

U jesen kada polako zahladi i dođu mrazovi biljku izvadite iz posuda i bacite jer je jednogodišnja biljka i nemoguće ju je održati u uvjetima domače proizvodnje. Nego ponovo u proljeće na tržnicu kod vašeg prodavača po nove sadnice.

Tagovi (ključne riječi)
balkonsko cvijeće, bijela, crvena, cvijeće, cvijet, jednogodišnje cvijeće, ljetnica, ljubičasta, plava, polusunčano mjesto, ružičasta, sunčano mjesto, šatirana, viseće cvijeće, vrt, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK SURFINIJA - SURFINIA
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
jelenast | 3/1/2012 3:01:23 PM
moze li neko da mi objasni kako se sade surfinije posto mi je ovo prvi put?? da li se sade direktno u saksiju u kojoj i ostaju ili se presadjuju?? hvala!
 
 
jelenast | 3/1/2012 3:01:05 PM
moze li neko da mi objasni kako se sade surfinije posto mi je ovo prvi put?? da li se sade direktno u saksiju u kojoj i ostaju ili se presadjuju?? hvala!
 
 
rakitic | 4/7/2011 6:24:11 PM
obozavam surfinije sadim ih svake godine uvjek mi budu dobre, ako u jednu posudu posadite razlicite boje dobijete prekrasnu kombinaciju.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija