Trajnice :: Tratinčica - bellis perennis
Tratinčica - bellis perennis

Tratinčica - bellis perennis

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
11/19/2012 8:18:43 PM

Tratinčica je cvijet kojeg gotovo svi ljudi znaju, a velika većina ih je imala i posadite u vrtu. Postoji jako puno vrsta tratinčica od onih ukrasnih hibrida, do divljih vrsta koje nalazimo u prirodi. Ovog puta ćemo govoriti o hibridnim vrstama, a ovo divlje je najbolje ostaviti u prirodi gdje im je i prirodno stanište.

Tratinčica je niska grmolika višegodišnja vrtna biljka, a najčešće dvogodišnja biljka koja uljepšava naš vrt sa cvjetovima od ožujka pa sve do lipnja. Cvjetovi tratinčice mogu biti raznobojni: bijeli, crveni, ružičasti ili pak kombinirani.

 

tratincica1.jpg

 

Ovo vrtno cvijeće je iz porodice Asteraceae a domovina biljke je Europa i Mala Azija. Podnosi jako dobro hladnoću, a voli sunčana ili polusjenovita mjesta u vrtu. Također voli da ima uvijek umjereno vlažan supstrat i svakih 15 dana da dobije prihranu, nekog od gnojiva za cvijeće.

Bellise se sade u vrt tijekom jesen ili u proljeće. U proljeće se može naći najveći izbor tratinčica u vrtnim centrima, zajedno sa maćuhicama i raznim vrstama vjesnika proljeće. A ukoliko se odlučite za sijanje ovog predivnog vrtnog cvijeće, onda je najbolje vrijeme za sijanje u lipnju i srpnju. Klijalište neka bude lagano osvijetljeno tj. lagano u sjeni, a temperatura neka bude oko 20-25 *C. Nakon što sadnice malo porastu prepikirajte ih u veće posudice promjera 9-12 cm.

 

tratincica2.jpg

 

Ako se  prilikom uređenja vrta odlučite da li ćete saditi tratinčice u jesen, onda to učinite u malo zaštićenijem dijelu vrta ili pak ostavite ovu ideju za proljeće.

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU, ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM PREDIVNOM CVIJETU: KLIKNI OVDJE

 

tratincica3.jpg

 

Tagovi (ključne riječi)
Asteraceae, bellis, bijala, biljka, cvijet, cvjet, cvjetovi, forum o cvijeću, gnojivo, gnojivo za cvijeće, hibrid, klijalište, polusjenovito, ružičasta, sadnice, sijanje, sunčano, supstrat, tratinčica, uređenje vrta, višegodišnja biljka, vjesnik proljeća, vrt, vrtni centar, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK TRATINČICA - BELLIS PERENNIS
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija