Sobno cvijeće :: Močvarni ljiljan – Acorus gramineus
Močvarni ljiljan – Acorus gramineus

Močvarni ljiljan – Acorus gramineus

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
12/2/2013 10:08:10 PM

Porijeklom ove biljke je iz istočne Azije točnije Japana, Indije i Kine,  gdje raste u močvarama i plitkim vodama. Poznate su dvije vrste ovog roda biljaka već navedena Acorus gramineus i divlja vrsta Acorus calamus. Močvarni ljiljan se koristi podjednako kao vrtno cvijeće a isto tako i kao sobna biljka.

Iako izgleda kao da je riječ o ukrasnoj travi to u slučaju močvarnog ljiljana nije točno. On naime pripada porodici Araceae( u tu porodicu pripada i filadendron i Anturium). Naraste visine od 10 pa sve do 40 centimetara (ovisno o vrsti).  Prepoznatljiva je po svojim šarenim listovima koji imaju bijele ili žute pruge.

 mocvarni ljiljan1.jpg

Vole polusjenovito mjesto, ili mjesto koje nije direktno izloženo sunčevoj svijetlosti. Voli dosta vlage i vlažna tla tako da ju redovito i obilato zalijevajte. Dok sa gnojidbom ne morate biti toliko učestali dovoljno je samo jednom mjesečno dati joj gnojivo i to od sredine travnja pa sve do početka rujna.

Ukoliko močvarni ljiljan uzgajate kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18-22°C dok zimi može biti i za nekih 3-4°C niža temperatura od uobičajene. Ukoliko je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime, osim ako nije posađena u cvijetnjak što je dosta rijedak slučaj, tada je biljku bolje spremiti na toplije mjesto. To mjesto ne mora biti u vašem domu ukoliko nema mjesta nego može biti i neka hladnija prostorija od 3-7 °C.

 mocvarni ljiljan1.jpg

Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom, i vrlo su rijetki štetnici i nametnici na njoj.


Biljku je najbolje presađivati početkom proljeća u novo stanište a ako ju želite razmnožiti tada to isto učinite tijekom proljeća . I to tako da podijelite podanke tj. rizome i posadite ih na željeno mjesto u vrtu ili kući.

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU, ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM PREDIVNOM CVIJETU: KLIKNI OVDJE

UKOLIKO ŽELITE, ILI IMATE VIŠKA OVE  BILJKE - POTRAŽITE JE ILI PONUDITE NAŠIM ČLANOVIMA: KLIKNI OVDJE

Tagovi (ključne riječi)
acorus, anturium, Araceae, azija, biljka, cvijetnjak, filadendron, forum o cvijeću, gnojidba, ljiljan, močvara, polusjenovito, sobna biljka, šareni listovi, ukrasna trava, vrt, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK MOČVARNI LJILJAN – ACORUS GRAMINEUS
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija