Oglasi :: Zdravo i korisno – uzgoj ljekovitog bilja
Zdravo i korisno – uzgoj ljekovitog bilja

Zdravo i korisno – uzgoj ljekovitog bilja

Ocijeni članak:
         

Isplativ hobi ili prilika za unosan posao

Možda ste naslijedili poljoprivredno zemljište i ne znate što biste s njim počeli, ili ste odlučili promijeniti posao kojim se bavite i postati poljoprivrednikom ili jednostavno volite provoditi vrijeme na svježem zraku?

Kako povezati ljubav prema prirodi s nečim isplativim? Odgovor je jednostavan – počnite se baviti uzgojem ljekovitog bilja.

 

uzgoj1.jpg

 

 Ljekovito bilje spada među najisplativije kulture, osobito na manjim površinama. Hrvatska je zemlja u kojoj uspijeva ljekovito bilje izuzetne kvalitete s vrlo visokim postotkom eteričnog ulja u biljnoj masi. Ova je proizvodnja vrlo cijenjen hrvatski proizvod na svjetskom tržištu, stoga se 98% proizvedenog izveze iz Hrvatske. Tvrtke koje se bave izvozom ljekovitog bilja traže kooperante koji će za njih proizvoditi pojedine ljekovite vrste. Prije proizvodnje je moguće sklopiti ugovor o otkupu s prerađivačima ili se možete odlučiti za proizvodnju vlastitog gotovog proizvoda poput eteričnih ulja ili čajnih mješavina i sami ga plasirati na tržište.

Proizvodnja ljekovitog bilja je u potpunosti ekološka proizvodnja i potpada pod zakone i pravilnike o proizvodnji hrane. To znači da su upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva strogo regulirane te da je izuzetno važno da je tlo na kojem planirate uzgoj nezagađeno prethodnim uzgojem konvencionalnih kultura. Odluku o tome koje ljekovito bilje biste uzgajali najbolje je donijeti nakon analize tla i klimatskih uvjeta u kojima se nalazi vaše zemljište. Treba imati na umu da kulture koje ne zahtijevaju puno njege i lake su za uzgoj istovremeno ne donose velike prihode.

Edukaciju o tome kako proizvesti i preraditi ljekovito bilje možete steći u programu Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, Trg Matice hrvatske 3.

 

uzgoj2.jpg

 

Predavači i autori programa su profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ukupno dosad je ovaj program završilo oko 180 polaznika od kojih je 50 posto otvorilo svoje tvrtke ili ušlo u kooperaciju s nekim od velikih proizvođača te su tako postali aktivni proizvođači i prerađivači ljekovitog bilja.

Sve informacije o programu možete dobiti putem: telefona na broj 01 3360112 ili e-mailom na adresi obrazovanje@pousamobor.hr 

Pučko otvoreno učilište Samobor se već godinama zalaže za poticanje proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. Promoviranjem ove proizvodnje potičemo stvaranje jednog novog hrvatskog proizvoda, konkurentnog u cijelom svijetu.

Posjetite našu Facebook stranicu Ljekovita zbilja.

 

uzgoj3.jpg

 

Tagovi (ključne riječi)
ekološka proizvodnja, eterično ulje, ljekovito bilje, uzgoj, uzgoj ljekovitog bilja
 
KOMENTIRAJ ČLANAK ZDRAVO I KORISNO – UZGOJ LJEKOVITOG BILJA
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija