Začinsko i ljekovito bilje :: Isusova kruna - lat. Passiflora
Isusova kruna - lat. Passiflora

Isusova kruna - lat. Passiflora

Ocijeni članak:
         

Vrtna biljka sa vrlo zanimljivim cvijećem. Cvijet joj se sastoji od pet  peludnica  koje predstavljaju pet kristovih rane, trodijelni tučak koji predstavljaju tri čavla, a niti oko prašnika krunu Isusovu. Tako da je zbog toga vjerovanja u narodu dobila mnogobrojna imena kao što su: Isusova muka, Isusovo cvijeće, Kristova kruna, Gospodinova kruna i slično.

Porijeklo Passiflore je Peru i Brazil, a odatle je prenijeta u 17. stoljeću i u naše krajeve. I od tada je skupila mnoge svoje obožavatelje i izazvala veliko divljenje velikog broja stanovništva. Ima ih jako puno vrsta a glavna razlika im je po boji cvijeta njegovoj veličini i visini rasta biljke. Sami oblik cvijeta i karakteristike su im gotovo pa iste.

pass.jpgSadi se u proljeće u bogatu rahlu zemlju.Može se saditi u tlo ili u cvijetnjak. Također ovisno o vrsti biljka može biti jednogodišnja ili višegodišnja.

Vrsta Passiflore, P. Caeruela je najotpornija na hladnoću i tako da može prezimiti i vani naravno ovisno o podneblju u kojem živite jer P. Caeruela može podnijeti temp. Do -10 i čak  -15 stupnjeva Celzijevih.  Dok su ostale vrste osjetljivije i ne mogu podnijeti tako niske temperature.

Odaberite sunčano mjesto ili polusjenovito na kojem će lijepo cvjetati tijekom cijelog ljeta. Iako cvijet bude vrlo kratko svega dan-dva biljka je uvijek u cvijet i to se ne može primijetiti  Ukoliko ju sačuvate više od jedne godine, Passiflora će vam dati plodove koji su u pojedinih vrsta ljekoviti i vrlo cijenjeni ( marakuja ).

Uz to što je vrtna biljka ona je ujedno jako i ljekovita biljka!!!

passiflora1.jpgDJELOVANJE I INDIKACIJE : Pasiflora – prirodni sedativ

Ljekoviti sadržaj pasiflore : alfa alanin, apigenin, fruktoza, tirosin, saharoza, valin, vitexin, kumarini, indolni alkaloidi, fenolne kiseline, no glavni važni  sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja.

U pradomovini  su je koristili kao sedativ i protiv grčeva. Od vrste P. edulus listovi se ponekad upotrebljavaju za patvorenje droge, a P . caerula se može zamijeniti sa ljekovitom passiflorom incarnata, (sadrži otrovni cijanid), te je potrebno dobro razlikovati biljke. line, no glavni važni  sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja. in, kumarini, indolni alkaloidi, fenolne kisPrema statistici u Hrvatskoj oko milijun osoba ima problema s nesanicom. Razni lijekovi za nesanicu često uzrokuju ovisnost, živčanu malaksalost, mamurluk i ošamućenost, što nije slučaj s lijekovima iz prirode poput pasiflore koja djeluje smirujuće i opuštajuće. Postoji izreka „ od jutra bez stresa do večeri bez nesanice..“ 

Pasiflori je priznato umirujuće djelovanje na središnji živčani  sustav u slučajevima stresa, napetosti, razdražljivosti i kod poremećaja spavanja i tahikardijama koji su psihogenog uzroka. Pomaže kod neuroza.

passiflora12.jpgU nekim drugim zemljama uz liječenje nesanice koristi se i za liječenje Parkinsonove bolesti, histerije, epilepsije, konvulzija, visokog krvnog tlaka i tetanusa, reguliranje menstruacije, menstrualnih grčeva, hemoroida te bolesti kože.  U Europi je koriste kod neuroza i nesanice, alkoholizma, neuralgija, glavobolja, tahikardije i liječenje hiperaktivnosti djece. U J. Americi ju koriste za smirenje, kao diuretik, protiv bolova, kod paralize, bronhitisa, histerije, hipertenzije i tamo najviše koriste vrstu P. edulus – istu onu koja se koristi kao droga !

Dijelove biljke najbolje je uzimati u obliku ekstrakta gdje se zbog posebne tehnologije ekstrakcije očuvaju najdjelotvornije komponente biljke, koje se ne mogu ekstrahirati ni u čaju ni u vodi.  Infuzi – čajevi i tinkture nisu najbolji način korištenja, ali ipak ako nemate drugih mogućnosti  pripremite i koristite ovako :

passiflora.jpg5 grama biljne droge preliti s 250 ml vruće vode, pije se 3 puta dnevno a u slučaju nesanice uzimaju se dvije doze navečer: jedna nakon obroka a druga prije spavanja.

NUSPOJAVE : Droga je sasvim sigurna za korištenje. Ne izaziva ovisnost kao ni toleranciju.  Pomaže u odvikavanju od lijekova kao npr. Benzodiazepina i često je zamjena za različite propisane sedative u osoba ovisnih o lijekovima i li alkoholu.

Naravno, ne uzimati u trudnoći, kod djece mlađe od 2 godine, te prije općih anestezija, a pošto može izazvati pospanost izbjegavati je tijekom dana ako osoba misli vozi  ili upravljati teškom strojevima.

U izrazito rijetkim slučajevima moguće su alergijske reakcije.

 passiflora.jpg

IZVORI PODATAKA :

gđa Marica Buratović

centar Cerdus

© mi

 

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, ljekovita biljka, ljekovito, ljekovito bilje, penjačica
 
KOMENTIRAJ ČLANAK ISUSOVA KRUNA - LAT. PASSIFLORA
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
voki | 11/24/2010 10:27:03 AM
Lekovita svojtva lista i stabla se odnose na Passifloru incarnatu, dok u listovima Caeruele postoje otrovni alkaloidi.
 
 
zlatnadolina | 5/1/2010 12:11:44 AM
Gdje se može nabaviti, obožavam ovaj cvijet ali ga nigdje ne nađem.
 
 
Kruno82 | 7/24/2009 10:20:44 PM
Pa, mislim da je dobro znati da je neki zovu i marakuja : )
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija