Naslovna :: Savjeti tagovi ::

ljekovito

Tagirano je 15 savjeta za tag ljekovito
 
Obična Borovnica – Vaccinum myrtillus L

Obična Borovnica – Vaccinum myrtillus L

Obična borovnica : je listopadni do 5o cm visok grmić, gustih, tankih oštro uglastih grančica koje su tamo – amo savijene. Kora je zelena i tanka, gola i sjajna.Cvjetovi su pojedinačni, na kratkim peteljkama, viseći, 4 do 7  mm  dugi, zelenkasto bijeli, ili crvenkasto nahukani.

više
 
Medvjeđi luk - lat. Allium ursinum L.

Medvjeđi luk - lat. Allium ursinum L.

Medvjeđi luk je neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz češnjak (bijeli luk). Nakon listova iz lukovice izraste uspravna do 25 cm dugačka (gola i trokutasta) cvjetna stabljika se mnogobrojni sitni bijeli cvjetići zvjezdastog oblika

više
 
Bazga – lat. Sambucus ssp

Bazga – lat. Sambucus ssp

Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva i Europe. Bazga je također jestiva, odnosno neki njezini dijelovi. Stablo (grm)  raste 3 do 10 metara u visinu, listopadno je to drvo, kora je debela i svijetlosive boje.Kao ljekovita biljka koristila se još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija

više
 
Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Vrsta koja divlja raste u našim krajevima. Biljka je porijeklom iz južnih zemalja Europe, no za uporabu u kulinarstvu i za pripremu lijekova obično se uzgaja. Rutvica je igrala nekad veliku ulogu kod starih Egipćana; Grci i Rimljani su je cijenili kao svetu biljku i kao začin.

više
 
Bijela imela - lat. Viscum album L.

Bijela imela - lat. Viscum album L.

Bijela imela je poluparazitska biljka nalik na jako razgranat grmić. Kad o Božić i Novoj godini vidimo u izlozima tako mnogo grančica imele, koje svojim grančicama i lijepim bobicama ukrašavaju iste, ne bi ni naslutio da se u toj biljci nalaze ljekovite snage.

više
 
Vinova loza - lat. Vitaceae

Vinova loza - lat. Vitaceae

Vjerojatno joj je domovina oko kaspijskog mora ili južna Europa, a još prije 6000 godina uzgajala se u Egiptu. Rimski car Marko Aurelije donio je ovu korisnu biljku u Hrvatsku (Srijem), a raširio ju je po cijeloj Panoniji.

više
 
Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Lavanda je vrlo dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Karakteristika joj je da je biljka mediteranskog podneblja, u kontinentalnim krajevima nalazimo ju rijetko, ali jednako dobro i tu uspjeva.

više
 
Ljubičica lat. Viola odorata

Ljubičica lat. Viola odorata

Mirisna ljubičica je prekrasano cvijeće i  vjesnik proljeća i jedna je od najmirisnijih od svoje porodice. Prema mitologiji ljubičica toliko osvaja svojim mirisom i ljepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih.

više
 
 
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija