Začinsko i ljekovito bilje :: Ruta - lat. Ruta graveolens L.
Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
12/23/2007 10:11:55 AM

LATINSKI NAZIV: RUTVICA – Ruta graveolens L.
PORODICA: Rutaceae (Rutvice)
FARMAKOPEJSKI NAZIV: Folium Rutae
NARODNA IMENA: ruta, rutvača, sedef, sedefčić. STRANA IMENA: Weinraute; Gartenraute, rue…

POVIJEST I NASTANAK IMENA: Vrsta koja divlja raste u našim krajevima. Biljka je porijeklom iz južnih zemalja Europe, no za uporabu u kulinarstvu i za pripremu lijekova obično se uzgaja. Rutvica je igrala nekad veliku ulogu kod starih Egipćana; Grci i Rimljani su je cijenili kao svetu biljku i kao začin. Spominje ju i Hipokrat. U starom vijeku rutvica i ostale srodne vrste bile su sastavni dio « Antidotum mithridaticum »

RAZMNOŽAVANJE – SADNJA, SJETVA, UZGOJ…. Razmnožava se sjemenom u travnju. Stanište joj je na suncu ili u polusjeni. Voli rahlu i laku zemlju. Potrebno ju je redovito zalijevati , ali s mjerom, ne obilno, dvaput tjedno. Zemlja na gredici pomiješa se sa ponešto šljunka i malo vapna. Nakon što prođe 2-3 tjedna , niknu biljčice koje se rasade na međusobnoj udaljenosti 30 X 40 cm. Pošto uzgoj iz sjemena polazi tek rijetkima za rukom, najbolje je biljku nabaviti kod vrtlara koji se bavi njenim uzgojem. U prirodi je u nas rasprostranjena i njezina srodna sorta Ruta divaricata L., ali znatno slabijeg mirisa. Listovi se beru prije cvjetanja. Za vrućih ljetnih dana pojačava se izlučivanje eteričnih ulja iz žlijezda na listićima. .

ruta1.jpgOPIS - IZGLED I SVOJSTVA : Višegodišnja biljka, polugrmasta uspravne stabljike do 1 metar visine. Listovi su naizmjenični, bez zalistaka, u obliku bezbrojnih tupo urezanih lapova zeleno-plavičaste ili žućkaste boje. Žućkasti cvjetovi čine cvatnu gronju s konkavnim laticama, valovitim i nazubljenim.

Cvate od svibnja do srpnja, a bere se od svibnja do kolovoza. Listovi imaju svojevrstan miris i ljuto – oštar , pomalo gorkast okus.


UPOTREBA : U ljekovite svrhe koristi se lišće i rascvjetana biljka, BEZ korijena. Lišće se koristi i kao začin. Lišće se suši u hladu. Kao lijek koristi se u obliku praška, čaja, tekućeg ekstrakta i kao tinktura. Kao začin lišće se stavlja u rakiju koja se aromatizira i tako pripremljena ima digestivno djelovanje.
U kulinarstvu zbog jake arome listići se upotrebljavaju u vrlo malim količinama.

SLUŽI ZA LIJEČENJE : kao sedativ i kao sredstvo za izazivanje pobačaja ( ne bi preporučio !) te za bolju probavu, protiv navale krvi u glavu i nervoznog lupanja srca te tegoba u donjem dijelu trupa. Jača oslabljene krvne žile i snižava krvni tlak.
Zbog svoje žestine izaziva crvenilo i mjehure na koži (osjetljive – alergične osobe ne bi je smjele brati ili ih brati u rukavicama).

KONTRAINDIKACIJE : izaziva pobačaj ! Izaziva crvenilo i mjehure na koži.
MNOGE ŽENE PLATILE SU ŽIVOTOM KAD SU RUTVICOM HTJELE IZAZVATI POBAČAJ !

ruta_gra.jpgRECEPTI :
Neke biljke pomažu kod amenoreje i toliko su rasprostranjene i lako dostupne. Mogu se kombinirati po šalicu bilo od kojih ovdje nabrojenih – preliti uzavrelom vodom i pustiti da odstoje 15-estak minuta; to su turica (Agrimonia eupatoria), angelika (Angelica archangelica), čistac (Betonica officinalis), čubar (Satureja hortensis), kim (Caminum carvi),majčina dobričica ( Nepeta cataria), korijandar (Coriandrum sativum), kineska angelica, poznata kao dang-quai (Angelica sinensis), komorač (Foenicum vulgare), sipan (Hyssopus officinalis), borovica (Juniperus communis), matičnjak ( Melissa officinalis), kamilica, đumbir, neven, rutvica , ob. vratić (Tanacetum vulgare), stolisnik i td.
NALJEV : osušene listiće preliti vrelom vodom u razmjeru : na žličicu listića rutvice šalicu vode, sredstvo koje služi za smirivanje. Oprezniji će listiće rutvice pomiješati s lišćem matičnjaka, gloga ili još bolje valerijane . Učinak će biti bolji i smirujući.
EKSTRAKT: iz svježe ubranog, uglavnom mladog lišća rutvice iscijedi se sok – mehaničkim načinom. To je sirovina za jačanje žila i smanjivanje krvnog tlaka u arterijama. Preporučam ne uzimati 100 % sok, nego ga razrijediti (za početak 25% soka i 75% vode). Obloge i ostala doziranja neka odredi liječnik – valja se s njim posavjetovati.
SUVIŠE RISKANTNA BILA BI PRIMJEN ANA SVOJU RUKU !
Rutvica je ljekovita ili opasna – otrovna biljka, zato oprez !

ruta_g.jpgOSTALE NAPOMENE :
: Fitoterapija podrazumijeva liječenje biljem, a postoji gotovo koliko i čovječanstvo. U današnje vrijeme raste interes za sve što je prirodno, od zdrave hrane pa do liječenja biljem. Tržište farmaceutskih proizvoda prepuno je različitih biljnih preparata, pa iako oni imaju svoju vrijednost, ne mogu zamijeniti lijekove propisane od liječnika. Fitoterapeutici su namijenjeni ublažavanju simptoma nekih bolesti, kao i olakšanju lakših tegoba, npr. probavnog, mokraćnog, kardiovaskularnog sustava. Biljni preparati mogu imati djelovanje nedokazanog mehanizma, a mogu biti štetni kao i svi drugi lijekovi. Valja izbjegavati one koje se reklamira kao lijekove za sve bolesti.

Pročitajte što su napisali, i prokomentirali o ovoj biljci naši članovi na forumu. I naravno uključite se i Vi u raspravu!!
Link ovdje!!

© Sva prava pridržana I.M.
Tagovi (ključne riječi)
biljka, ljekovita biljka, ljekovito, ljekovito bilje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK RUTA - LAT. RUTA GRAVEOLENS L.
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
baba jaga | 1/13/2012 12:20:43 AM
Ako vidite kričavo zelene gusjenice s crnim i crvenim točkama na ruti, nemojte ih tjerati jer su zaštićeni zbog ugroženosti. To je lastin rep i hrani se njenim lišćem, a nije opasan ni za biljku ni za ljude.
 
 
baba jaga | 1/13/2012 12:20:38 AM
Ako vidite kričavo zelene gusjenice s crnim i crvenim točkama na ruti, nemojte ih tjerati jer su zaštićeni zbog ugroženosti. To je lastin rep i hrani se njenim lišćem, a nije opasan ni za biljku ni za ljude.
 
 
Zuuzzu | 1/6/2010 5:19:53 PM
JA IMAM RUTU U SVOM VRTU I JAKO LIJEPA UKRASNA BILJKA KOJA IMA JAK I OPOJAN MIRIS KADA JE DODIRNETE.JA JE RAZMNOŽAVAM REZNICAMA U PROLJEĆE.KADA JE OBREZIVATE DOBIJETE OBLIK LOPTE.BILJKA KOJA JE OTPORNA I NA SUNCE I NA NISKE TEMPERATURE.KAŽU DA JE DOBRO IMATI JE U SVOME DVORIŠTU RADI UROKA I UROKLJIVIH OČIJU . MARINA IZ OPUZENA
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija