Sobno cvijeće :: Fikus – lat. Ficus elastica
Fikus – lat. Ficus elastica

Fikus – lat. Ficus elastica

Ocijeni članak:
         

Fikus je sobna biljka koja je prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima.  Također ovisno o vrti neke imaju i šatirano lišće zeleno sa krem bijelim. I vrlo česta vrsta fikusa kod nas a pojavila se je prije pedesetak godina nova vrta „Decora“ koju odlikuje zeleni jajoliki krupni i kruti listovi, i crvena lisna peteljka.

Potječe iz tropskih predjela Azije. I poznato je mnogo vrsta ovoga sobnoga cvijeta od koje se mnoge koriste i kao bonsai (Ficus retusae, F. microphylla, F. benjamina i F. salicifolia). I Fikus se preporuča mladim početnicima u uzgoju bonsaia.

fikus2.jpgKod održavanja i brige kod Fikusa bitne su dvije stvari. Osigurati dovoljnu toplinu i dovoljnu vlagu . Što se tiče temperature on treba biti u granicama koje ne prelaze manje od 10 °C a što se tiče maksimalne temperature fikus može izdržati jako velike temperature, ali pod uvjetom da mu se osigura dovoljna količina vode. Voli vlažnu zemlju ali opet mora biti i propusna. To možete postići prilikom sadnje da u posudu u koju ga sadite najprije metnete malo pijeska pa onda humus. I u posudu ispod cvijetnjaka možete metnuti malo pijeska da voda koja iscuri lagano se isparava i postiže željenu vlagu zraka. I ukoliko vam listovi žute na vašem cvijetu to je uglavnom od biljka premalo zalijevana.

Fikus voli laganu polusjenu tako da ne bude izložit direktnome suncu a opet da ne bude u sjeni. Zato ga postavite na istočni ili zapadni prozor, ili pak na bilo koje mjesto koje je udaljeno od prozora 1-2 metra. Kada jednom odaberete mjesto na kojem će vam krasiti dom, nemojte ga seliti jer to ne voli. Uz to što ne voli selidbu on kao i drugo sobno cvijeće ne voli propuh i doticaje sa hladnim vjetrom. Prilikom odabira mjesta u kući imajte to na umu da Fikus ne stavite blizu ulaznih vrat, kakvih drugih otvora, radijatora, klima uređaja i drugih sličnih stvari i predmeta.

fikusa.jpg

 

Presađivanje vršite krajem veljače i tada možete i podrezati mu korijenje ukoliko ga ima previše. I bez panike jer vrlo dobro podnosi i drastično skraćivanje korijena. A ukoliko ga obrezujete to činite tijekom zime ukoliko mu želite promijeniti glavnu formu te oblik stila u bonsaia, a za obrezivanje izbojaka to možete učiniti i tijekom ljeta. Ali pripazite pri rezanju većih grana jer biljka ispušta bijeli sok pa postoji mogućnost da ga izgubi previše takvim rezanjem.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka
 
KOMENTIRAJ ČLANAK FIKUS – LAT. FICUS ELASTICA
 
Trenutno ima 2 komentar(a)
 
Mira K | 7/4/2012 8:32:46 PM
Zašto mu list žuti i otpada?
 
 
cvjećarka12 | 3/21/2011 10:17:30 AM
iedan ogromni fikus predsjedava u čošku mog dnevnog boravka a mali u bonsaji obliku mu prkosi sa drugog kraja.posadite sebi ili kupite fikus i uživajte, nagradit će vas višestruko
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija