Sobno cvijeće :: Sanseverija – lat. Sansevieria trifasciata
Sanseverija – lat. Sansevieria trifasciata

Sanseverija – lat. Sansevieria trifasciata

Ocijeni članak:
         

Sanseverija je  sobni cvijet koji je poseban po svojim mesnatim uspravnim , dugačkim listovima koji narastu do 80 cm u visinu. Ovisno o vrsti list joj se razlikuje po šarama i bojama. Kod nas se uglavnom uzgajaju tri vrste: Sansevieria trifasciata koja ima tamno zeleno lišće na kojem se nalaze i poprečne sivkaste pruge, druga vrsta je Sansevieria trifasciata var.laurenti  koja ima žućkasto-zelenkaste listove sa prelijepim žutim rubom i treća vrsta je Sansevieria hahnii koja je nešto niža sorta ali zato ima vrlo široko lišće. I kod starijih biljka se zna pojaviti i bijeli cvijet koji ima jako ugodan miris.

sanseverja3.jpgSanseverija je dobila ime po knezu Sansevieriu od Napulja. Ona je i stepska biljka koja potječe iz tropskih dijelova južne Afrike. I danas se udomaćila u gotovo sve domove lijepe naše. I prvenstveno zbog svoje otpornosti i lakoće uzgoja.

Održavanje Sanseverije i njen uzgoj kao što smo već rekli nije jako zahtjevan. Stoga ju mogu uzgajati i oni ljubitelji sobnoga cvijeća koji nemaju puno vremena za biljke u kući a željeli bi svoj dom ukrasiti biljkama. Što se tiče smještaja i odabir mjesta tu nema nekih velikih problema jer ona može izdržati od velike izloženosti suncu do sjene. Ali ukoliko se bude držala u sjeni tada gubi svoju ljepotu i njezine šare postaju slabije vidljive.

sanseverja2.jpgI ne voli veliku vlagu u zraku, za razliku od drugog sobnih biljaka. Stoga možete da ju postavite i blizu radijatora, i njima neće ništa da se dogodi.

Zemlja u koju sadite biljku treba biti propusna jer ne voli preveliku vlagu. Također prilikom zalijevanja biljke treba pripaziti da ne bude skroz u mokroj zemlji, nego se treba zemlja prosušiti između dvaju zalijevanja. Prevelikom izloženošću vlazi biljka počinje da trune. Isto tako treba paziti da voda ne dođe u srce biljke. Tijekom zime ukoliko je biljka na hladnijem mjestu (a da to ne bude ispod 10*C) možete politi i jednom mjesečno, dok ljeti može podnijeti i obilnije zalijevanje. I vodu koja se skupi u podlošku od cvijetnjaka treba isprazniti.

sanseverja1.jpgIma izrazito plitak i malen korijen pa biljku posadite u široke ali plitke posude. Što se presađivanja tiče, to kod mladih biljaka nije potrebno dok kod onih stariji se to može učiniti. I to tako da ih posadite u šire posude ili ih razdijelite pa ih posadite u dva cvijetnjaka i tako ih razmnožite, činite to u proljeće.

Razmnožavanje uz već spomenuto, dijeljenjem može se činiti i lisnim reznicama. Ukoliko činite razmnožavanje lisnom reznicom vaša biljka će izgubiti lijepi žuti rub i žućkastu boju.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka
 
KOMENTIRAJ ČLANAK SANSEVERIJA – LAT. SANSEVIERIA TRIFASCIATA
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
administrator | 7/6/2014 8:50:51 AM
listovi se mogu ukloniti, najbolje ih je nožem ili nekim drugim oštrim predmetom odrezati pri dnu i uklonite listove. ovo je vrlo otporna biljka pa možete to učiniti u bilo koje doba godine. naravno veće zahvate učinite u proljeće ili jesen, dok poneki list možete ukloniti bilo kada. ako ima još kakvih nejasnoća javite se na forumu da bolje prokomentiramo.
 
 
kerceg123 | 7/5/2014 10:59:45 PM
Listovi su mi narasli previsoki , više od 1 m pa sada padaju. Što da radim, mogu li se najviši listovi otkidati? Kada i kako?
 
 
Davor96 | 7/12/2010 6:34:20 PM
I baka i ja imamo tu biljku lako ju je odrzavat i presađivati jedino neki listovi su krhki pa često pucaju
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija