Sobno cvijeće :: Cvijet Juka – lat. Jucca
Cvijet Juka – lat. Jucca

Cvijet Juka – lat. Jucca

Ocijeni članak:
         

Sobna biljka koja ima porijeklo iz južnih država SAD ili iz Srednje Amerike. Ona je vrlo interesantna i dekorativna sobna biljka koja vrlo malo traži a jako puno daje zauzvrat.
Postoji šezdesetak vrsta koje se uzgajaju kao sobne vrste. Posebno lijepa je Juka aliofolia koja ima dvije vrste sa iznimno šarenim lišćem  i to „Quadricolor“ i „Tricolor“. A od mnogobrojnih vrsta tu je i J.Glorios koja ima predivni cvijet koji izraste i do dva metra visine, što ovisi o veličini biljke.

juka12.jpgNeke vrste Juke imaju mogučnosti da opstanu i budu vani u vrtu i prezime zimu.U kontinetalnome dijelu lijepe naše to je prvenstveno J. Filamntosa koja može podnijeti mraz, dok na mediteranu mogu opstati i mnoge druge vrste. Za razliku od sobnih vrsta, vrtne vrste nemaju stabljiku nego samo lišće. I to vrlo šiljasto i kruto lišće od kojih su neki i opasni na dodir.

Juka voli vrlo svijetla mjesta i biti izložena suncu. Podnosi suhi zrak i iznimno topla  kao i prohladna mjesta. A najbolje voli umjerenu temperaturu od 10 – 18 *C , dok zimi voli sviježiju temperaturu od 5 do 10 *C. A ljeti joj odgovara uobičajena sobna temperatura.

juka1.jpgIznimno je sporoga rasta ali ipak stabljika može doseći visini i skoro od metar i pol. A tek pri vrhu stabljike izrasta prepoznatljivo lišće. Lišće je tamno, plavo zeleno, pojedine vrste imaju i žuto obrubljeni ili pak imaju žute, bijele i zelene crte  kao već gore navedene.

Zalijevanje treba biti redovito i zemlja ne bi trebala biti nikada suha nego vlažna. Ali pripazite da ne bude uvijek mokra jer bi to moglo izazvati truljenje korijenja. A zimi kompost treba biti malo vlažan i ne treba tako često i redovito polijevanje.

jukaae.jpgPrihranjivanje vršiti svakih 10 do 14 dana od proljeća do jeseni dok je biljka aktivna a zimi nije potrebno.

Presađivanje vršiti svake dvije do tri godine dok je biljka mlada, tj kada se vide da korijenje izlazi iz posude i to sve dok se ne dođe do veličine lonca od promjera 33 do 35 cm.. nakon toga odrežite nožem korijenje koje je bilo na dnu i to 1/3 , te metnite nazad u posudu a dio koji je sada pžprazan do vrha napunite novim humusom.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka, vrtna biljka, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CVIJET JUKA – LAT. JUCCA
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
beba | 3/7/2010 7:05:32 PM
pozdrav svima...samo sam htjela preporuciti ovu prekrasnu biljku jer je jako zahvalna za odrzavanje i daje poseban izgled prostoriji...ne trazi nikakve posebne uslove...kad vidim prasinu odmahje lagamo istusiran u kupauni i sva se blista...
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija