Sobno cvijeće :: Ehmeja - lat. Aechmea fasciata
Ehmeja - lat. Aechmea fasciata

Ehmeja - lat. Aechmea fasciata

Ocijeni članak:
         

Sobna biljka koja potječe iz tropskih krajeva. A iznimno je jednostavna za uzgoj. Ima tvrdo lišće, sivo-zelene boje sa bijelim prugama koje su isprekidane. Narastu visine do 50 cm u visinu i blago su i elegantno povijeni prema dole.Listovi rastu u središtu u krug tako da stvaraju čašicu iz koje izraste u proljeće predivni cvijet.

ehmeja1.jpg Ehmelijin cvijet koji je kao klas i ima ružičaste braktele iz kojih razvija malene plave cvjetove koji vrlo brzo venu, nakon njihovih nastajanja. Dok za razliku od plavih cvjetića ružičaste braktele ostaju i do 6 mjeseci.nakon cvjetanja, a to se dešava jedanput tijekom njenog života, ona postepeno vene i umire. Ali ju zamjenjuju nove mlade biljke koje izrastaju iz njenog donjeg dijela i dalje krase naš dom. I kada klas počinje da vene slobodno ga odrežite i uklonite. Mlade biljke koje su nastavile životni ciklus vaše biljke presadite u posude te ih njegujete da narastu i one u prekrasne Ehmeje kakve ste imali. Ili ih pak ostavite u istoj posudi a da pritom prije odrežete staru buljku nakon što je uvenila.

ehmeja2.jpg Stavite biljku na svijetlo mjesto, jer voli jako sunce ali pripazite da ne bude izložita jakom podnevnom suncu tijekom velikih vrućina. Te pripazite da bude uvijek na toplome mjestu i da temperatura u sobi ne ide ispod 16*C  također često ju vlažite i osvježavajte i održavajte vlažan kompost u kojem je posađena.
Da bi bolje izdržala vrućine i olakšali joj život u Vašoj sobi, potrebno joj je svakih 20 – 25 dana usipati u središnju čašku malo vode, otprilike 2 cm visine.

 

aechmea1.jpgPosadite je u tresetnu zemlju i malo veći cvijetnjak ali ne ni prevelik, jer biljku rijetko treba presađivati. A što se tiče prihranjivanja biljke gnojivima to isto zaboravite i ostavite sa strane, jer to kod Ehmeje nije potrebno. A ako vam lišće počinje žutjeti nakon cvjetanja, još jedanput napominjemo da je do normalno i da biljka odumire.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka
 
KOMENTIRAJ ČLANAK EHMEJA - LAT. AECHMEA FASCIATA
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
azovko7 | 8/31/2009 5:24:36 PM
Imam pitanje vezano za ovu biljku. Na poslu gdje odnedavno radim vidjela sam da na jednoj polici stoji upravo ehmeja, ali u prilično lošem stanju. Kako se ranije vjerojatno nije brinulo o njoj, imam potrebu da nešto učinim i da postignem taj prekrasan cvijet. Imam jako malo iskustva o presađivanju, općenito o uzgoju sobnog bilja, ali molim vas ako je ikako moguće da biljci vratim prijašnji sjaj, recite. Unaprijed zahvalna, Ana Zovko, Mostar P.S. Sve pohvale za web-stranicu koja me potakla da već danas kupim neko lijepo sobno bilje.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija