Začinsko i ljekovito bilje :: Bazga – lat. Sambucus ssp
Bazga – lat. Sambucus ssp

Bazga – lat. Sambucus ssp

Ocijeni članak:
         

Crna bazga : Sambucus nigra L.
Crvena bazga – Sambucus racemosa L.
Abdovina – Sambucus  ebulus L.
PORODICA: Caprifoliaceae – kozokrvnice ; Familija Sambuceacae
OSTALI NARODNI NAZIVI : zova, baz, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika,
Farmakopejski naziv : Sambuci flos

POVIJEST : Sambucus dolazi od grčkog sambyx , naziv za crvenu boju olovnog  spoja minija , na koju naliči crveni sok plodova. Racemosus  znači grozdast, oblik cvjetova i plodova. Ebulus  je rimsko ime ove vrste bazge
Kod starih naroda bazga je bila simbol smrti i rođenja, služila za zaštitu od zlih sila, ali i saveznica vještica. Vjerovalo se da je spaljivanje drveta bazge predznak smrti. Prema narodnom vjerovanju bazga je povezana sa Podzemnim svijetom; svirala napravljena od bazge ( zove ) mogu po narodnom praznovjerju prenositi poruke s Onog svijeta, odnosno da netko preko nje oglašava Donji svijet, te da njenu krošnju nastanjuju duhovi. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume. Vino od bazgovih bobica ( koje je uistinu dosta jako ) smatralo se vilinskim pićem: onaj tko bi ga popio, navodno je sticao moć da vidi vile i s  njima komunicira. Do kraja XIX stoljeća vinu od bazgovih bobica bilo je mjesto na londonskim ulicama, gdje se u hladnim zimskim danima ( i noćima ) prodavalo kako bi osvježilo i ugrijalo putnike i radnike.


bazga3.jpgPostoji vjerovanje  koje govori o rezanju grančice bazge na devet jednakih dijelova i nosila nanizana oko vrata kao niska, to je trebalo štititi od epilepsije. Onaj tko bi namjerno oštetio grm bazge, vjerovalo se da će doživjeti tešku sudbinu. Narodnih vjerovanja je mnogo : o tome je nešto već pisano na temu o drveću i mitologiji. Nekada se korijen bazge kuhao u vinu i upotrebljavao za liječenje vodene bolesti i zmijskog ujeda. Za vanjsku primjenu upotrebljavali su se listovi za pripravljanje obloga kod upala, opeklina, ugriza psa i čireva. Cvjetovi su se upotrebljavali za pojačano izlučivanje mlijeka, ublažavanje bolova i kao sredstvo za pojačano znojenje. Bobice bazge upotrebljavale su se kao diuretik i antidijaroik. Kora se koristila protiv žutice, vodene bolesti i kao sredstvo za pospješivanje menstruacije. 


Kao ljekovita biljka koristila se još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija.
U starom Rimu žene su bojale kosu sokom od zrelih bobica – gnječile su tamnoljubičaste bobice i tako dobivale sok koji je davao njihovoj kosi lijepi crvenkasti refleks.

bazga2.jpgOPIS : Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva i Europe. Bazga je također jestiva, odnosno neki njezini dijelovi.
Stablo (grm) bazge raste 3 do 10 metara u visinu, listopadno je to drvo,  kora je debela i svijetlosive boje.
Grane su šuplje i drvenaste, ispunjene su mekanom srži.
Listovi su svijetlozeleni i perasti, jajasti i ušiljeni.
Cvjetovi su dvospolni mirisni ( jak i intenzivni miris) sastavljeni štitci, bijele ili žućkaste boje.
Cvate od travnja do lipnja. Iz cvjetova nastaju oprašivanjem plodovi koji su u početku zelene boje, pa prelaze u ljubičastocrvenu da bi na kraju postali potpuno crni.
Plodovi su bobe veličine 3-6 mm sa po 3 sjemenke i sadrže sočan crveni sok.
Staništa su joj šumske čistine, rubovi šuma, uz putove uz naselja. Voli dosta svjetla, vlažnu i propusnu zemlju, a najlakši način razmnožavanje je korijenskim izdancima i poluzrelim reznicama ljeti.  Često se sama zasijava sjemenom.


Ljekovite sastojke naći ćemo u svim dijelovima biljke.
bazga13.jpgBazga sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima dosta jako antivirusno djelovanje, uzrokuje znojenje, zatim flavonski heterozid rutozid, eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list sadrže i alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima jabučne kiseline,.
Crvena bazga tjera snažno izdanke iz žila i panja. Crvena bazga je češća na čistinama i sječinama i šumskim požarištima, javlja se i u planinskim šumama, najčešće u pojasu miješane bukve i jele. Traži sunčane položaje iako dobro podnosi i zasjenu.


Crna bazga je otporna na niske temperature, voli vlažna i humozna tla, duboka zemljišta bogata dušikom. Susrećemo ju u šikarama, živicama, na rubovima šuma, šumskim sječinama a ide do 1200 mnv. 
Abdovinu nalazimo često u većim skupinama na šumskim čistinama, uz putove, živice bogate humoznim zemljištima. Raste do 2 metra u visinu. Trajna je zeljasta biljka.  Cijela biljka ima jako neugodan miris, a posebno cvjetovi  koji tjeraju insekte (uši, stjenice, muhe), gorkog je okusa, jedno korijen nema ni okus ni miris.

PRIMJENA i SAKUPLJANJE: Kora se sakuplja u proljeće ili ujesen, ima istu vrijednost kao i cvijet, bere se s debljih grana, upotrebljava se njezin srednji – zeleni sloj. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci.
Lišće se bere kad se potpuno razvije. Svježe stučene listove stavljati na bolna mjesta kao oblog. Lišće je djelotvorno kao oblog kod hemoroida.
Cvjetovi potkraj proljeća dok se nisu posve rascvali, kada se cvijet trusi – rasipa – nije za uporabu, također kod sušenja cvijet ne smije promijeniti boju. Plodovi se beru u kasno ljeto. Od kore, plodova  i cvjetova priprema se čaj, sirup i ekstrakt.
bazga8.jpgBazga se uzgaja i kao ukrasno drvo, u obliku živica ili malih šumica.
Služi kao diuretik – sredstvo za pojačano izlučivanje urina, te kao laksativ, ali i kao diuretik i laksativ istovremeno.  Bazga se pokazala dobra u liječenju i ublažavanju HIV-a,  naročito plodovi crne bazge.

RECEPTI:
№ 1
Doza za pripravljanje čaja  je otprilike 2,5 grama; 2 čajne žlice -  na 1 šalicu vrele vode. Po mogućnosti čaj piti vruć, više puta tijekom dana po 1-2 šalice. Čaj pospješuje znojenje i pojačava bronhijalnu sekreciju. Naročito je djelotvorna kod prehlada za pospješivanje pojačanog znojenja. Zaslađuje  se medom ili sirupom od višnji. Na isti način se spravlja čaj  od smjese 4 grama cvijeta bazge i po 3 grama cvijeta lipe i kamilice.
№ 2
Za jače izlučivanje mokraće uzima se po 30 grama cvjeta bazge, ploda peršina i kleke (Juniperus), te 10 grama morača. Tri žlice ove mješavine politi s pola litre kipuće vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Pije se tri puta dnevno po jedna čaša prije jela.
№ 3
Za lakše iskašljavanje sluzi  uzima se po 30 grama cvjeta bazge i podbjela, te po 20 grama cvjeta bijelog sljeza i morača. Tri žlice ove mješavine politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata piti toplo svakih dva sata po jednu veliku žlicu.
bazga7.jpg№ 4
Protiv «velikog kašlja» uzima se po 20 grama cvjeta bazge, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice. Tri velike žlice smjese politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i poslije dva sata piti toplo na svaka dva sata po jednu veliku žlicu.

№ 5
Za liječenje konjunktivitisa koristi pet dekagrama suhog bazginog cvijeta koji se potopi u hladnu vodu – u količini 1 litre vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postepeno zagrijava i kad provrije, izmakne se i ostavi poklopljeno petnaestak minuta i zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od mlakog čaja. Inače, ovako pripremljen čaj može se i inhalirati ukoliko je upaljeno grlo ili su oštećene glasnice.
№ 6
Protiv upale krajnika
sok od bazge se koristi u  mnogim kulturama, upravo zbog njenog protuvirusnog djelovanja, a ujedno pomaže kod gripe.
№ 7
Za preznojavanje kod vrućice
dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta preliju se s 1/7 litre vrele vode, poklope i nakon desetak minuta procijedi i pije tijekom dana gutljaj po gutljaj.
№ 8
Tonik od bazgovog cvijeta:
Staviti 2 kg šećera i 2 narezana limuna u tavu s 2 litre vode. Zagrijavati dok se šećer ne otopi , rashladiti i preliti preko 25 cvjetova. Pokriti sve i ostaviti stajati 2 dana , procijediti i razrijediti s vodom u omjeru  1:3.
№ 9
bazga11.jpgMarmelada od bobica
Potrebno je 2 kg koje treba zgnječiti ili bolje propasirati te kuhati u malo vode uz dodatak pola kile šećera. Kada veći dio tekućine ispari  smjesu spremiti u staklenke. Marmelada je ukusna i zdrava, naravno !
№ 10
Pjenušac od bazge

Potrebno je 20 velikih cvjetova bazge, 1,4 kg meda, ¼ litre kvalitetnog vinskog octa i 3 na ploške narezana limuna, sve staviti u 15 litara vode. Sve zajedno se ostavi na suncu par dana. Nakon četvrtog dana bi trebalo provrijeti. Tada se procijedi a tekućina ne smije doći u dodir s metalom, puni se u sterilizirane boce (flaše). Boce se poslože uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana  - 6 tjedana – može se konzumirati. Ukoliko je prekiselo (ispalo prekiselo)  još uvijek se može koristiti kao aromatizirani ocat….


№ 11
Bazgino vino:
(postoji više recepata, ja nudim originalni ali malo zahtjevniji postupak):
Potrebno je 1 litra ! cvjetova bazge,
2,25 kg šećera,
1,35 kg grožđica,
1 paketić kvasca,
13,3 l vode.
Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt , dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu. U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Nudi se u svečanim prigodama. Njegova svijetložuta boja i delikatan okus to zaslužuju !

bazga9.jpg№ 12
Čaj od abdovine  za jače mokrenje, neredovitu stolicu i bolesti živaca:
Uzme se 4 grama plodova abdovine i 1 dl vode, plodove kratko prokuhati i poklopiti. Ostaviti stajati poklopljeno pola sata  i procijediti; pije se  1 – 2 šalice dnevno.


№ 13
Sirup od abdovine za jesensko čišćenje krvi : potrebno je 1 kg svježih plodova abdovine i 4 žlice meda; bobe zgnječiti ( propasirati) i ostaviti poklopljene 4 dana da provrije; kad se sok razbistri procijediti i zasladiti medom. Uzima se 3 puta dnevno po jušna žlica sirupa PRIJE jela.
№ 14
Čaj od abdovine  za čišćenje jetre i reguliranje funkcije mokraćnih organa :
Potrebno je 2 grama lišća i dl vode; kipućom vodom prelije se lišće i poklopi, odstajalo nakon pola sata  i procijeđeno, pije se šalica čaja ujutro i pola sata prije večere.
№ 15
bazga.jpgProtiv tegoba reume -  kupke od korijena abdovine – 1 kg korijena abdovine, 5 litara vode; usitnjeni korijen abdovine kuha se na laganoj vatri 2 sata, procijedi i u toj tekućini namaču se  i polijevaju oboljele noge.
Kao mikocid kod gljivičnih bolesti prstiju i nogu , za liječenje bradavica savjetuje se stavljanje obloga od kaše ploda abdovine. Korijen je uz to laksativ kojim se potiče pražnjenje crijeva a uz to i diuretik.  Veća količina od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje !!!
NUSPOJAVE, INTERAKCIJE I KONTRAINDIKACIJE : Nisu poznate . ukoliko se uzimaju u propisanim dozama.
Abdovinu ne smiju uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu. Ne pijte rakiju od abdovine !


№ 1
Pohani cvjetovi bazge : Napravi se smjesa od jedne šalice ječmenog brašna, šalice finog pšeničnog brašna 850, malo soli decilitar piva ili mineralne vode, pa se doda toliko vode da se dobije smjesa kao za palačinke. Manje, nepotpuno rascvale cvjetove bazge umačemo u tu smjesu i pržimo na vrućem ulju dok ne porumene. Peteljke se ostavljaju da za njih možete uhvatiti i okrenuti cvijet kad se na jednoj strani isprži.  Na isti način mogu se pohati i cvjetovi bagrema. Pržene cvjetove slažite u zdjelu, posipajte smjesom vanilije, cimeta, lješnjaka, badema ili pšeničnih klica. Nije nužno dodavati šećer.
№ 2
Ulje od bazge :
kao kozmetičko sredstvo :  potrebno je  250 mml slatkog bademovog ulja koje se lagano zagrije ali ne smije zavrijeti, dodaju se cvjetovi bazge te se sve zajedno na sasvim laganoj – tihoj vatri ostave otprilike pola sata. Nakon toga se ulje procijedi i stavi u staklenku.
Koristi se za tijelo ili za kupanje, kožu će učiniti glatkom.
bazga10.jpgREZIME :
Bazga (naročito crna) sadrži dva sastojka koji aktivno djeluju protiv virusa gripe. Pored toga, ti sastojci sprečavaju virus u napadu na staničje dišnog sustava.
Patentirani izraelski lijek «Sambucol»  koji je izrađen na osnovi crne bazge uspješno djeluje protiv različitih vrsta virusa. Taj lijek, a i sami sastojci bazge djeluju na jačanje imuniteta, preliminarna istraživanja su pokazala da ovaj lijek odnosno aktivni sastojci  u određenoj mjeri djeluju i na viruse npr. Epstein-Barrova virusa,  virusa herpesa pa čak i  HIV-a.  Danas se taj lijek može pronaći i izvan Izraela. 
No, ako se i ne može do tog lijeka, tu je uvijek pri ruci bazga, uvijek može pomoći čaj pripravljen od same svježe biljke (ili osušenih dijelova biljke.)
©M.I

Tagovi (ključne riječi)
biljka, ljekovita biljka, ljekovito, ljekovito bilje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK BAZGA – LAT. SAMBUCUS SSP
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
smajhel3 | 5/16/2013 4:23:49 PM
Zanima me vimo od bazge ali ne kužim ovo:1 litra bazge a idu cvijetovi,nebi li bilo logičnije da je 1 kg???Molim da mi objasnite to. Hvala
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija