Začinsko i ljekovito bilje :: Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)
Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Ocijeni članak:
         

Lavandula officinalis*- (Despik)
Farmacijski – ljekarnički naziv : Oleum, Flores lavandulae.
Ostali narodni nazivi  su : despik, despić, trna, lavandula…

Lavandula vera**– Lavandula spica officinalis,- ova je biljka pogodna za uzgoj u vrtu.
Lavandi ima više vrsta. Lavanda je vrlo dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Karakteristika joj je da je biljka mediteranskog podneblja, u kontinentalnim krajevima nalazimo ju rijetko, ali jednako dobro i tu uspjeva, kao sadnicu koja krasi nečiji balkon. Spada u porodicu  Labiatae – Usnače (usnatice), po drugim autorima opet u porodicu Lamiaceae (Labiatae)***, no to je stvar za botaničare.


Raste svuda po kršu i suhim predjelima. To je višegodišnja polugrmolika biljka uspravne ili savinute stabljike visoke 50-80 cm., cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Zbog dlakavosti  se biljka čini siva.


lavanda-.jpgCvate od lipnja do srpnja (kolovoza), a sakuplja se kao lijek cijelo ljeto. Cijela biljka se sabire u rujnu, a vršci s cvjetovima u srpnju i kolovozu.
Upotrebljavaju se cvjetovi i listovi koji se suše u hladu na zračnom mjestu.
Razmnožava se sjemenom u sanduke u ranu zimu ili na otvorenom u rano proljeće. Mlade biljke nikle iz sjemena treba posaditi – presaditi potkraj svibnja. Ne traži puno vlage i nije zahtjevna u pogledu tla.

 

Ljekovito djelovanje:
Od cvjetnih vrhova , prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema se ljekoviti čaj i vadi ulje, a od cvjetnih klasića miris za parfem.
Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandino ulje ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezino ulje uništava streptokoke (streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na kocki šećera, to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu.
Postoji recept za pripravak od smjese lavandinog ulja i ostalih sastojaka za izradu laganog anestetstog preparata.


lavanda--.jpgZa porast kose koristi se 15 grama lavandina (despikova) cvijeta potopljenog u  100 grama alkohola i pošto odstoji  14 dana, nakon cijeđenja dobije se tinktura kojom se premazuje koža na glavi  i služi za porast kose, a nestaje perut.
Vrlo je korisna inhalacija lavandom (despikom) kod bolesti grla i respiratornog trakta.


Kod iščašenja i uganuća lavanda  može biti od velike pomoći: svježe listove staviti na bolna mjesta i oviti zavojem da ne sklizne. Smanjit će bolove, a ubrzo nestati i otekline. Vruća kupka s ekstraktom lavande pospješuje cirkulaciju krvi i blagotvorno djeluje na živce.
Dvadeset minuta kupanja u kupki na temperaturi 35-37° C oko 25 puta  povećat će izlučivanje soli iz bubrega i na taj način ih osloboditi štetnih  tvari i alkohola. Proširene pore na licu  rješavaju se  kad se u staklenku  stavi 5 grama esencije lavande i pola litre 70% alkohola; dobivenom tekućinom masirati dva puta dnevno samo  mjesta koja su kritična. (prilikom ulijevanja esencije tekućina se ne smije zamutiti!)
Protiv tremora – drhtanja ruku i nogu priprema se čaj od jednakih dijelova (po 50 grama) lavande i kadulje (Salvia officinalis). Od ove mješavine uzme se 1 velika jušna žlica  i stavlja u 2 dl ključalog bijelog vina, ostavi da stoji oko 20 minuta i pije se 2 puta po 1 decilitar.

lavanda---.jpgLavanda se koristi i kod liječenja psorijaze, izostanka menstruacije, vaginalitisa …
Naravno da ovo nije sve o lavandi !
Nuspojave nisu poznate.
Interakcije nisu poznate.
*officinalis = ljekovit
**vera – od verus = pravi
*Labiatae = familija usnatica (labium = usna); pošto krunica ima dvije usne
I.M

 


 

Tagovi (ključne riječi)
biljka, ljekovita biljka, ljekovito, ljekovito bilje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK LAVANDA – LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (MILLER)
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
Bonsai... | 4/6/2011 5:14:40 PM
hvala na korisnim informacijama bas sam odlucila da je posadim jer mi se svidja cvijet , prelijepo mirise i izglea lijepo na balkonu ili u basti
 
 
Mart | 7/31/2010 3:32:24 PM
Ako netko zna, koje bi se esencijalno ulje koristilo kad bi htjela napravit eterično ulje iz cvijeta lavande. Gdje se to nabavi? Zahvaljujem.. ;-)
 
 
Mart | 7/31/2010 3:32:14 PM
Ako netko zna, koje bi se esencijalno ulje koristilo kad bi htjela napravit eterično ulje iz cvijeta lavande. Gdje se to nabavi? Zahvaljujem.. ;-)
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija